Het was dinsdag een uur lang uiterst stil in de Amsteltuin, de enige wijngaard van Amstelveen. Toch zaten ver zo’n dertig man te blokken. Het was dan ook een examen. Een klimaatexamen om precies te zijn. Alle kandidaten kregen een certificaat. “Het is echt een examen, maar je kunt niet zakken”, zei Ivet Pieper, die het door de gemeente mogelijk gemaakte evenement leidde. Wethouder Floor Gordon zei dat men met elkaar heel wat bereiken kan op gebied van het klimaat en deed vervolgens mee – van begin tot eind – aan het examen (foto onder).
Het waren allen gelovigen in de klimaatreligie, die er zaten. Want sinds 53 jaar geleden de Club van Rome waarschuwde, is wetenschappelijk het ene na het andere bewijs geleverd, staat er in de samenvatting van het klimaatexamen.
Verspilling
Overigens worden hoogleraren die een andere mening hebben, zelfs als zij tot GroenLinks behoren, tot de ’wappies’ gerekend voor wie geen plaats was aan een van de klimaattafels. “Het slechte nieuws is dat we, ondanks alle rapporten en onderzoeken, nog steeds veel meer van de Aarde vragen dan die kan regenereren”, was de opvatting. En in de discussie na afloop zei iemand dat, zoals ook in het studiemateriaal stond, dertig procent van de energie wordt verspild. Een ander stelde vast dat veel dingen met elkaar samenhangen. “Ik dacht er wel vanaf te weten”, gaf hij toe, maar aan de hand van het studiemateriaal ter inleiding van de examenvragen bleek dat tegen te vallen.
Een opgave was dat men een brief aan zichzelf of een geliefde schrijft waarin uitgelegd wordt hoe over tien jaar de wereld er uit zou moeten zien en welke bijdrage daaraan door de briefschrijver is geleverd. “Er zijn meer Nederlanders voor dan tegen transities die cruciaal zijn voor de overgang naar een nieuwe economie”, is de overtuiging van allen die dinsdagavond in de Amsteltuin waren.
Vliegen
Volgens de examinandi, in elk geval voor de leiding, is autorijden en vliegen meer bij, en ook de landbouw en veeteelt moet een toontje lager zingen, waarbij hooguit één keer vlees of vis in zicht komt. Eenmaal per jaar vliegen 30.000 vertegenwoordigers van regeringen en milieu- of natuurorganisaties wel naar een ‘klimaattop’ maar dat is voor hel goede doel. “Sinds de start van de industriële revolutie in 1750 is er door het verbranden van fossiele brandstoffen ongeveer 1800 miljard ton CO2 uitgestoten”, staat er in de het materiaal waarover men vragen kreeg. CO2 werd als een van de boosdoeners gezien.
120 locaties
Niet alleen in Amstelveen, maar op zo’n 120 locaties in Nederland wordt het Klimaatexamen georganiseerd. Sommige onderdelen van het examen waren confronterend, maar het Klimaatexamen gaf ook hoop, zegt de gemeente. “De impact van ons dagelijkse gedrag, zoals energieverbruik en voeding, is opgeteld heel groot. Dat betekent ook dat we samen echt een verschil maken.” Meer informatie en een online-versie van het examen is te vinden op www.klimaatexamen.nl.
