Normale weergave

Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar. Klik om de pagina te vernieuwen.
OuderKNMI

Nieuw automatisch weerstation in Horst

20 November 2024 om 11:55

In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwachting is dat dit nieuwe weerstation in Noord-Limburg in de loop van 2025 actief zal worden. Zo houdt het KNMI 51 automatische weerstations verspreid over het land. Het nieuwe weerstation is geplaatst ter vervanging van de meetlocatie in Arcen.

Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

19 November 2024 om 08:14

In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurtenis: nog nooit waren er tegelijkertijd vier tyfoons in de westelijke Stille Oceaan. Ook is het bijzonder dat alle vier de tyfoons aan land kwamen in bijna hetzelfde gebied, namelijk het eiland Luzon in het noorden van de Filipijnen.

Met de nieuwe KNMI-app ben je voorbereid op gevaarlijk weer

5 November 2024 om 09:00

Vanaf vandaag is de nieuwe KNMI-app te downloaden. We gaan steeds eerder en gerichter waarschuwen, omdat weersextremen door klimaatverandering vaker voorkomen. Met de KNMI-app ben je voorbereid op gevaarlijk weer. Natuurlijk vind je in de app ook de weersverwachting voor jouw plaats(en).

Zachte, droge oktobermaand met zonnige perioden

31 Oktober 2024 om 09:51

Oktober was een zachte maand, met een gemiddelde temperatuur van 12,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C. Daarmee was het de derde warme maand op een rij, na een iets koelere julimaand. Met landelijk gemiddeld 48 millimeter neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 75 millimeter, was oktober een droge maand. In oktober scheen de zon gemiddeld iets meer: 128 zonuren tegen 120 normaal. Dit komt vooral door twee zeer zonnige perioden in het begin en in de tweede helft van de maand.

Argo float meet al 10 jaar op zee

28 Oktober 2024 om 10:00

Een van onze Argo meetboeien - nummer 6901979 - viert deze week zijn tiende verjaardag. Argo floats meten op zo’n 4000 plekken op zee automatisch de temperatuur en het zoutgehalte van het water. Nog niet eerder in de 20 jaar dat het KNMI meedoet aan het Argo-programma is een float zo oud geworden.

Nieuwe klimaatscenario’s voor Suriname

25 Oktober 2024 om 15:10

Het KNMI heeft nieuwe klimaatscenario’s ontwikkeld voor Suriname. Deze scenario’s geven een beter beeld van hoe Suriname geraakt zal worden door klimaatverandering. Dit beeld helpt Suriname om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen en veranderingen in neerslagpatronen.

Samenwerking tussen EarthCARE's satelliet-instrumenten

17 Oktober 2024 om 09:44

Vijf maanden na de lancering van de EarthCARE-satelliet zijn de eerste beelden van alle instrumenten aan boord ontvangen. Deze vier geavanceerde sensoren op de satelliet werken samen om te meten hoe wolken en fijnstof de opwarming en afkoeling van onze atmosfeer beïnvloeden.

Nederlands satellietinstrument Tropomi 7 jaar in de ruimte

11 Oktober 2024 om 09:00

Tropomi is een Nederlands satellietinstrument dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit en het klimaat onderzoekt. Tropomi is op 13 oktober 7 jaar in de ruimte, en gaat daarmee zijn verwachte levensjaren overtreffen! We zien dat het Tropomi-instrument boven verwachting functioneert en daarmee kan het ons nog 10 jaar hoge kwaliteit data leveren.

Geomagnetische storm verwacht door uitbarsting op de zon

10 Oktober 2024 om 12:30

Op woensdag 9 oktober 2024 heeft er een uitbarsting plaatsgevonden op de zon. Deze uitbarsting heeft een snelle stroom van deeltjes, een zogenoemde coronale massa uitstoot (CME), richting de aarde gestuurd. Dit gebeurt vaker tijdens actieve periodes van de zon. De snelheid van deze deeltjes was echter uitzonderlijk hoog, namelijk 1200 kilometer per seconde.

Donderdag kans op storm met veel regen door ex-orkaan Kirk

7 Oktober 2024 om 14:00

West-Europa krijgt donderdag 10 oktober te maken met een storm die nu nog als zware orkaan Kirk over de Atlantische Oceaan raast. Sinds vorige week is in onze weersverwachting te zien dat er ook in Nederland mogelijk gevaarlijk weer met zware windstoten en veel regen op komst is.

Open dag 2024: van weerballon tot seismoselfie

7 Oktober 2024 om 09:00

Op zaterdag 5 oktober openden we voor de tweede keer onze deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap. Zo'n 2400 bezoekers bezochten het KNMI in De Bilt. Er werd gesprongen om de aarde te laten trillen, er werden satellieten van lego gebouwd, proefjes gedaan, lezingen gegeven over onder andere klimaatverandering, orkanen, ruimteweer en onze weerwaarschuwingen.

Helene is de derde dodelijkste orkaan in de Verenigde Staten

4 Oktober 2024 om 09:23

Orkaan Helene heeft afgelopen weekend voor veel slachtoffers en schade gezorgd in Amerika. De storm bracht harde wind, hevige regenval en overstromingen met zich mee. Met een stijgend dodental en miljarden aan schade komt deze orkaan in een illuster rijtje met andere impactvolle orkanen zoals Katrina.

Warme, zonnige en ook natte septembermaand

30 September 2024 om 13:54

September was ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde: gemiddeld was het 15,8 °C tegen 14,7 °C. Dit kwam met name door het zomerse begin van de maand en de warme dagen in de tweede helft van de maand. Enkele dagen viel er ook veel regen en daardoor was september ook zeker een natte maand.

Nieuwe KNMI supercomputer operationeel

23 September 2024 om 13:49

De nationale meteorologische instituten van Ierland (Met Éireann), Denemarken (DMI), IJsland (IMO) en Nederland hebben hun krachten gebundeld om sneller weersverwachtingen te maken op een nieuwe, nu operationele, gemeenschappelijke supercomputer. Dit helpt om elk land voor te bereiden op de gevolgen van weerpatronen, die naar verwachting extremer en moeilijker te verwachten zullen worden.

Montreal Protocol is meest succesvolle internationale milieuverdrag ooit

16 September 2024 om 09:00

Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor de bescherming van de ozonlaag. De ozonlaag schermt het leven op aarde af tegen de meest schadelijke zonnestralen. Als deze niet-zichtbare ultraviolette zonnestraling valt op een onbedekte huid kan dit op termijn leiden tot huidkanker. Maar ook gewassen kunnen worden aangetast. Het Montreal Protocol heeft er voor gezorgd dat de verdunning van ozonlaag inmiddels veel kleiner is. De verwachting is dat in de tweede helft van deze eeuw de dikte van de ozonlaag weer terug zal zijn op het niveau van begin jaren tachtig en tegen het eind van deze eeuw weer terug op het niveau van begin jaren zestig.  

Hoe een landverschuiving op Groenland de aarde negen dagen lang liet trillen

13 September 2024 om 10:00

In september 2023 zorgde een grote aardverschuiving in Oost-Groenland ervoor dat de aarde negen dagen lang trilde. Op 16 september stortte 25 miljoen kubieke meter rots en ijs in de Dickson Fjord, wat een tsunami veroorzaakte. Het water bleef op en neer bewegen in de smalle fjord, waardoor de trilling wereldwijd werd waargenomen.

Ambitie 2035: bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland

12 September 2024 om 15:00

De KNMI-ambities voor de komende jaren worden vastgelegd in het nieuwe Meerjarig Strategisch Plan 2025-2035, ook wel Ambitie 2035. Onze invulling van de missie van het KNMI: we dragen bij aan een veilig en leefbaar Nederland, door de samenleving te voorzien van onafhankelijke kennis, advies en waarschuwingen over risico's op het gebied van weer, klimaat en seismologie.

Onverwachte stilte in een actief orkaanseizoen

10 September 2024 om 11:08

Normaal gesproken zou het Atlantische orkaanseizoen nu op z'n hoogtepunt zijn. Maar afgelopen maand is het extreem rustig geweest in de Atlantische oceaan en het regende ineens in de Sahara. Wat is er aan de hand?

Warme en zonnige zomer met onweersbuien

31 Augustus 2024 om 10:00

Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 17,5 °C was de zomer net iets warmer dan het langjarig gemiddelde. Deze zomer kende twee gezichten: de eerste helft was het vaak koel en nat, de tweede helft vaak warm en droog. Dankzij augustus was het ook een zonnige zomer.

Stormnamen 2024-2025

29 Augustus 2024 om 06:52

De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Brittannië. Daarna volgt storm Bert, een naam vanuit het KNMI. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2024-2025 samengesteld. Op zondag 1 september begint het nieuwe stormseizoen.

Storing KNMI-website 24 augustus 2024

27 Augustus 2024 om 11:00

Onze website was zaterdag 24 augustus 2024 lange tijd niet bereikbaar. Door een technisch mankement was de website ongeveer elf uur niet te bekijken. Dat zou op een normale dag al niet mogen gebeuren, maar zeker niet tijdens een code oranje die in een deel van het land gold. Excuses voor het ongemak.

Vulkaan IJsland opnieuw uitgebarsten

23 Augustus 2024 om 10:00

Op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland is op donderdag 22 augustus om 23.26 plaatselijke tijd een nieuwe vulkaanuitbarsting begonnen. Dit is de negende uitbarsting in deze regio sinds deze in 2021 weer actief werd, na een pauze van 800 jaar.

Schrijf je in voor de open dag van het KNMI!

15 Augustus 2024 om 10:00

Op zaterdag 5 oktober opent het KNMI de deuren voor het publiek tijdens het Weekend van de Wetenschap. Kom langs bij het KNMI in De Bilt en dompel jezelf onder in de boeiende wereld van weer, klimaat en seismologie. We beloven je een dag vol verwondering en activiteiten voor het hele gezin, jong en oud! Vanaf vandaag kan je je inschrijven.

Orkaan Debby in de Verenigde Staten

6 Augustus 2024 om 15:49

Orkaan Debby kwam gisteren (5 augustus) als Categorie-1 orkaan aan land bij Florida in de Verenigde Staten. De orkaan, die eerder dit weekend ontstond nabij Cuba, bereikte maximale windsnelheden van 130 km per uur. Inmiddels is Debby afgezwakt tot een tropische storm, maar de storm zal naar verwachting de komende dagen voor catastrofale wateroverlast en de gevolgen daarvan gaan zorgen.

De zomerstorm van 1674: code rood

1 Augustus 2024 om 07:29

Vandaag, 1 augustus, is het 350 jaar geleden dat er noodweer over Nederland trok. De Utrechtse Domkerk werd getroffen door een valwind waardoor het middenschip van de kerk veranderde in puin. Meteorologen en geschiedkundigen hebben uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar de weersomstandigheden die deze ramp, het Schrickelik Tempeest genoemd, hebben veroorzaakt.

Juli was erg nat maar verder vrij normaal

31 Juli 2024 om 08:29

De maand juli was een natte maand, met gemiddeld 108 millimeter neerslag ten opzichte van het klimatologische gemiddelde van 78 millimeter. Slechts op vijf dagen bleef het deze maand op alle KNMI-stations droog. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2°C was juli iets koeler dan het klimatologische gemiddelde van 18,3°C.

Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

22 Juli 2024 om 13:00

Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd in een Early Warning Centre om beter voorbereid te zijn op extremer weer en de gevolgen hiervan. In de Early Warning Podcast gaan KNMI’ers Rubert Konijn en Rob Sluijter in gesprek over wat dit betekent. Hierbij komt zo ongeveer alles rondom weer, klimaat en seismologie aan de orde.

Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

15 Juli 2024 om 09:00

Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar aan boord het Nederlandse Ozone Monitoring Instrument (OMI). De Aura-satelliet had een geplande missie van 6 jaar, dat is nu met 20 jaar al veel meer. OMI meet wereldwijd de concentratie van verschillende gassen en van stofdeeltjes. In de afgelopen twintig jaar heeft OMI bijvoorbeeld de dikte van de ozonlaag nauwkeurig gemeten en het goede nieuws is dat uit de metingen blijkt dat de ozonlaag zich langzaam aan het herstellen is.

Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

1 Juli 2024 om 13:08

In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, de op een na hoogste categorie. Nog nooit eerder was er zo vroeg in het orkaanseizoen een orkaan van deze categorie.

Koele juni met warme laatste week

28 Juni 2024 om 10:00

Met een gemiddelde temperatuur van 15,8 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de maand zeer koel te eindigen, met de eerste drie weken temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar deze laatste warme week zorgde dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging.

❌
❌