Lees weergave

Sinds Airbus in maart meldde dat het ZEROe-programma ‘zeker vijf tot tien j…

Sinds Airbus in maart meldde dat het ZEROe-programma ‘zeker vijf tot tien jaar’ opschuift, laaide het debat over vliegen op waterstof weer flink op. Voorstanders zien in waterstof nog altijd dé route naar klimaatneutrale luchtvaart, tegenstanders verklaarden de techniek prompt dood. Het lijkt alsof je vóór of tégen móét zijn. Maar ligt, zoals wel vaker in de meest felle discussies de waarheid niet genuanceerder?

België schaft meer F-35-gevechtsvliegtuigen en munitie aan

De Belgische overheid heeft de aankoop van elf extra F-35's en meer munitie goedgekeurd, meldt de Belgische minister van Defensie Theo Francken. Het gaat om de grootste defensie-investering in veertig jaar, schrijft hij op X. Naast de aankoop van de gevechtsvliegtuigen is de Belgische ministerraad ook akkoord gegaan met een meerjarenplan om de structurele tekorten in de munitievoorraden aan te vullen. 

Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao met Werkgeversver…

Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao met Werkgeversvereniging Passagiers- en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL), die Viggo, Aviapartner, dnata, Jet Aviation, Axxicom, Menzies en Swissport vertegenwoordigt.  De nieuwe cao levert werknemers de komende twee jaar een loonsverhoging op van in totaal 7 procentpunt in drie stappen: 2 procent in januari 2026, 2 procent in juli 2026 en 3 procent in januari 2027. Ook wordt de nachttoeslag naar 40 procent verhoogd.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de nieuwe omgevingsvergunning va…

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport vernietigd. Daarin had de Vlaamse regering een limiet op het aantal vluchten opgenomen van 240.000 per jaar in 2032, plus een beperking van het aantal nachtvluchten. Maar volgens de Raad moet hiervoor eerst de Europese balanced approach-procedure doorlopen worden (zoals Nederland deed bij de krimp van Schiphol). De vernietiging van de vergunning heeft de komende jaren geen impact op de operatie van Brussels Airport.

Schiphol heeft in juni 6 miljoen passagiers ontvangen, een toename van 1,3…

Schiphol heeft in juni 6 miljoen passagiers ontvangen, een toename van 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vluchten daalde met 0,3 procent naar 40.737. Dat was uiteraard het gevolg van de NAVO-top eind juni: toen kon de luchthaven enkele dagen 10 procent minder vluchten ontvangen, mede door het gebruik van de Polderbaan als zwaar beveiligde parkeerplaats voor regeringstoestellen en de sluiting van de Buitenveldertbaan voor onderhoud.

Mijn gedachten voerden mij mee naar het oog van de verborgen camera, en ik…

Mijn gedachten voerden mij mee naar het oog van de verborgen camera, en ik beleefde weer even hoe bekende Nederlanders zich voor het karretje liet spannen om de meest bizarre capriolen uit te halen, om zich vervolgens tijdens het opvolgende lachsalvo hardop af te vragen hoe ze zich zó ver hadden kunnen laten meeslepen. “Wie wegduikt in de absurditeit wordt onkwetsbaar”, aldus Godfried Bomans.

De lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij vliegveld London…

De lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij vliegveld London Southend zijn geborgen, meldt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Zeusch Aviation donderdag. Het vliegtuig, een Beechcraft King Air 200, is weggehaald van de luchthaven en wordt overgebracht naar Farnborough Airport waar de Air Accidents Investigation Branch (AAIB) verder onderzoek gaat doen.

Het is donderdag elf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond en alle 298 i…

Het is donderdag elf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond en alle 298 inzittenden van de vlucht omkwamen. "Terwijl wij vandaag onze geliefden herdenken, sturen we ook een heel krachtige boodschap uit, een boodschap dat de waarheid niet genegeerd kan en mag worden." Dat zei Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument in Vijfhuizen.

EasyJet heeft donderdagmiddag de lijndienst tussen Londen Southend en Schip…

EasyJet heeft donderdagmiddag de lijndienst tussen Londen Southend en Schiphol hervat. De eerste vlucht vertrok om 15u Nederlandse tijd uit Southend richting Amsterdam. De Engelse luchthaven ging woensdagavond weer open, na enkele dagen gesloten te zijn geweest vanwege de crash en berging van een Beechcraft King Air 200 van Zeusch Aviation. Daarbij kwamen de vier inzittenden, waaronder de twee Nederlandse piloten, om het leven.

Qatar Airways hervat ook vluchten naar Aleppo in Syrië

Qatar Airways hervat na veertien jaar ook haar lijndienst naar de Syrische, deels door oorlog verwoeste stad Aleppo. Vanaf 10 augustus vliegt de luchtvaartmaatschappij uit Doha drie keer per week met een Airbus A330 op deze bestemming. Per 1 september gaat de frequentie verder omhoog naar vier vluchten per week.

Rotterdam The Hague Airport is gestart met de werkzaamheden op de bovenverd…

Rotterdam The Hague Airport is gestart met de werkzaamheden op de bovenverdieping van de terminal. Deze vormen het begin van een reeks aanpassingen die de luchthaven de komende jaren stap voor stap doorvoert, waarbij vanaf 2026 ook het passagiersproces wordt verbeterd. De Rotterdamse luchthaven investeert daarmee naar eigen zeggen "in het toekomstbestendig maken van de luchthaven voor medewerkers en passagiers".  

Condor heeft een aanvullende order voor vier A330-900's geplaatst bij Airbu…

Condor heeft een aanvullende order voor vier A330-900's geplaatst bij Airbus, zo heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt. Daarmee komt de totale order uit op 25 toestellen, waarvan er inmiddels 18 geleverd zijn. De extra exemplaren, die tot in 2031 geleverd worden, zijn bedoeld voor verdere uitbreiding van het intercontinentale netwerk.

Op 12 juni 2025 om 13.39 lokale tijd stijgt in Ahmedabad een Boeing 787-8 v…

Op 12 juni 2025 om 13.39 lokale tijd stijgt in Ahmedabad een Boeing 787-8 van Air India op voor een vlucht naar Londen. Nog geen dertig seconden na de start landt het vliegtuig op een medisch opleidingscentrum en eindigt vlucht AI171 in een enorme vuurzee, waarbij bijna alle inzittenden omkomen. Alleen die ene passagier op stoel 11A overleeft de ramp. Het is een wonder. 

Elektrisch vliegen lijkt een grote belofte, maar in de praktijk is het nog…

Elektrisch vliegen lijkt een grote belofte, maar in de praktijk is het nog behoorlijk uitdagend. De energiedichtheid van batterijen is namelijk minstens 50 keer zo laag als die van kerosine. Bovendien zijn batterijen veel zwaarder en – in tegenstelling tot brandstof – worden ze tijdens de vlucht niet lichter. En als die elektrische energie vervolgens wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, rijst de vraag: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ja, je kunt inmiddels een uur vliegen met een tweepersoons toestelletje, maar gaan we op termijn met 450 passagiers elektrisch de oceaan over? Keep dreaming…

❌