Gemeente en stichting botsen over toren Amstelplein | Rick FM

Bezwaar tegen hoogte en parkeerdruk
De stichting, met Marco van der Does als woordvoerder, is speciaal opgericht om bezwaar te maken tegen de plannen. “De toren zou eerst 35 meter worden, maar het is ondertussen 40 meter geworden,” aldus Van der Does. “Wat ongeveer 5 meter hoger is dan de kerktorens die we nu al hebben.” De stichting verwijst naar de Schanskerk, waarvan de torenspits 35 meter hoog is. Op sandwichborden in het dorp wordt het nieuwe gebouw vergeleken met deze kerk en met het bestaande blok van 20 meter hoog. Volgens de stichting is het contrast te groot: “Het is ernstig hoog voor ons dorp.”
Zodra de omgevingsvergunning wordt afgegeven, stapt de stichting naar de bestuursrechter. Het was overigens niet hun eigen idee, zegt Van der Does: “De manier waarop de wethouder zei dat wij inspraak konden krijgen, was via de rechter.”
Naast dat hij het uitzicht niet ziet zitten, baart de parkeerdruk hem zorgen. “Er komen heel veel woningen bij en er gaan heel veel parkeerplaatsen weg,” zegt Van der Does, die zelf pal tegenover het plein woont. “We krijgen een ongelooflijk probleem in het dorp met parkeren, waar we eigenlijk nu al te weinig parkeerplaatsen hebben.”
De stichting hoopt via de rechter een uitspraak af te dwingen die leidt tot een nieuwe procedure, met meer ruimte voor bewonersparticipatie. Er wordt op de website van de stichting ook om donaties gevraagd om het juridische traject mogelijk te maken.
Gemeente: alles volgens de regels, participatie was mogelijk
De gemeente zegt te begrijpen dat het project de gemoederen bezighoudt, maar benadrukt dat de plannen binnen de huidige wetgeving en procedures vallen. In een schriftelijke reactie legt de gemeente uitgebreid uit hoe de besluitvorming is verlopen.
Het project past volgens de gemeente grotendeels binnen het Tijdelijke Omgevingsplan Uithoorn, dat sinds 1 januari 2024 van kracht is. Alleen de hoogte van het gebouw, 40 meter inclusief kap, wijkt af van wat het plan toestaat. Voor die afwijking wordt gebruikgemaakt van een BOPA: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Het college geeft dan een omgevingsvergunning af voor het bouwen van het woongebouw en een aparte vergunning voor het afwijken qua bouwhoogte daarvan. Dit is mogelijk door de Omgevingswet en de voorganger hiervan, de Wet ruimtelijke ordening. “Dit gebeurde dan via een zgn. kruimelgevallenregeling. Een procedure die gebruikt werd in het geval het initiatief bijvoorbeeld slechts op 1 punt afwijkt waardoor een hele planwijziging onnodig is.”, aldus de gemeente.
De gemeente stelt dat de Stadsbouwmeester heeft aangegeven dat dit vanuit welstandsoogpunt wenselijk is: “Op bepaalde locaties hoger bouwen dan we met elkaar gewend zijn, is beleid van de gemeenteraad zoals vastgelegd in de omgevingsvisie voor geheel Uithoorn en De Kwakel.”
Volgens de gemeente is de gemeenteraad volledig betrokken bij het proces en heeft zij haar wensen en bedenkingen kunnen uiten. De inwoners van Uithoorn en De Kwakel hebben via een zienswijzeprocedure ook inspraak gehad. “Veel mensen hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt en het college is op dit moment bezig om die zienswijzen te verwerken,”, geeft de gemeente aan. “Zodra het college daarmee klaar is, zal het een besluit nemen.”
Over parkeren: “Ruimte in de garage”
De gemeente erkent dat het druk is met parkeren in het dorpscentrum, maar volgens de opgestelde parkeerbalans blijft de situatie binnen de normen. De gemeente heeft getoetst of gegeven het huidige gebruik de parkeerplaatsen ook echt beschikbaar zijn met een telling in de garage op verschillende momenten. Daaruit bleek dat ook op een gewone zaterdag, het aantal parkeerplaatsen dat bezet is, ongeveer 60% bedraagt. “Daarmee zijn er nog ruimschoots parkeerplaatsen over voor de nieuwe bewoners.”, stelt de gemeente. Ook zeggen ze te investeren in parkeerplekken: “Onlangs zijn er nog 50 extra parkeerplaatsen achter het gemeentehuis gerealiseerd, ligt er een groot parkeerveld bij de tramhalte en wordt ook in de Oranjebuurt gekeken of er nog plaatsen kunnen worden toegevoegd.”
De gemeente wijst erop dat het woonproject onderdeel is van een bredere herontwikkeling van het Amstelplein en dat de toegevoegde woningen belangrijk zijn voor woningzoekenden. “Het plan is het resultaat van een stedenbouwkundig haalbaarheidsonderzoek in relatie tot een financieel haalbaarheidsonderzoek voor de renovatie van het totale gebouw en de bouw van de woningen.”
Hoe nu verder?
De gemeente verwerkt op dit moment de ingediende zienswijzen. Zodra dat proces is afgerond, neemt het college een besluit. Daartegen kunnen belanghebbenden zoals de stichting Raad en Recht in beroep bij de rechtbank. Een gang naar de rechter blijft dus mogelijk, maar volgens de gemeente is er geen sprake van een gebrekkig of onzorgvuldig proces.
Ondertussen blijft de stichting campagne voeren tegen de toren, onder meer via borden in het dorp. De vraag of de bestuursrechter zich binnenkort over het project zal buigen, hangt af van het besluit van het college en van de donaties die de stichting weet binnen te halen.
Bron: Stichting Raad & Recht, Marco van der Does, Ria Tammer, Gemeente Uithoorn
Foto: Ria Tammer
Auteur Streek44: Tessa Huisman