❌

Lees weergave

Bijeenkomst Buurtwarmte | Stadsdorpelsrijk.nl

Op dinsdag 1 juli vond in Huis Elsrijk een goedbezochte bijeenkomst plaats van het bewonersinitiatief Buurtwarmte Elsrijk. Zo’n 20 buurtbewoners uit Elsrijk-West en de Kruiskerkbuurt kwamen samen om bijgepraat te worden over de voortgang richting een aardgasvrije buurt, en om mee te denken over mogelijke vervolgstappen.

De avond begon met een update vanuit de kerngroep en de gemeente Amstelveen, waarin de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes werden toegelicht. Daarna presenteerden studenten Esmee de Nie en Sjoerd van der Sel van de Hogeschool van Amsterdam de uitkomsten van hun onderzoek. Zij onderzochten welke vormen van duurzame warmte – zoals mini-warmtenetten met bodemenergie – technisch, sociaal en financieel haalbaar zijn in de wijk.

Na de presentatie was er ruimte voor vragen en opmerkingen, en spraken de aanwezigen in open gesprekken met elkaar over wensen, zorgen en kansen. De sfeer was open en constructief, en de avond leverde veel waardevolle inzichten op voor het vervolg van het initiatief.

Zie hieronder de links naar het onderzoeksrapport en presentatie.

Jan van Hulstpark | Stadsdorpelsrijk.nl

Jan van Hulstpark

Sinds 17 april 2025 heeft het park achter de Kruiskerk de naam Jan van Hulstpark.

Onder grote belangstelling onthulden burgemeester Tjapko Poppens samen met Myriam Mater-van Hulst (*1931) uit Amsterdam en Hannah Yakin-van Hulst (*1933) uit Jerusalem het naambord ‘Jan van Hulstpark’ op de hoek van de Mr. Bardeslaan en de Rodenburghlaan. In die laatste straat woonde op 25 van 1938 tot 1945 verzetsman Jan van Hulst met zijn vrouw Paula Horowitz en zijn dochters Myriam, Hannah en Alexandra.

Een grote groep bestaande uit buurtgenoten, leden van de familie Van Hulst en leerlingen van de Piet Heinschool verzamelden zich bij Huis Elsrijk. Daar – in de grote zaal van het Apostolisch Genootschap - had Myriam Mater-van Hulst een uur lang met de leerlingen van de Piet Heinschool gepraat. Zij had aan het aandachtige gehoor van 8-groepers verteld over haar leven en haar familie in deze buurt gedurende oorlogsjaren, toen zij even oud was als de 8-groepers van vandaag. Een spannende tijd, een angstige tijd, een bijzondere tijd.

Myriam was voor de gelegenheid door Fokko de Haas in een prachtige oldtimer - een Studebaker Hawk uit 1956 - opgehaald bij haar huis in Amsterdam. Piet Bressers, die als kind een buurjongen van Rodenburghlaan nr 23 was, was met Fokko mee naar Amsterdam gereden.

In Huis Elsrijk arriveerde burgemeester Tjapko Poppens. Hij maakte kennis met Hannah Yakin-van Hulst die voor deze plechtigheid speciaal uit Jerusalem was overgekomen. Hij ontmoette ook Ben Gazan, die in december 1942 als joods baby’tje terecht was gekomen bij de familie Johansen, de buren van de familie Van Hulst op nummer 27. Ben was als baby’tje vertroeteld door de meisjes Van Hulst en rondgereden in een kinderwagen.

De derde dochter Alexandra was op 17 april vertegenwoordigd door haar kinderen; Alexandra is in 2017 overleden en haar man Jan Terlouw was niet fit genoeg om er vandaag bij te zijn.

Met wijkagent Richard Lukassen voorop gingen alle belangstellenden achter burgemeester Poppens aan voor een korte historische wandeling door de buurt, langs de adressen waar verzetsmensen gewoond hadden, maar ook langs adressen waar struikelstenen aangegeven dat hier joodse buurtbewoners gewoond hebben die de holocaust niet overleefd hebben.

De burgemeester hield bij de ingang van het park een korte toespraak. Daarin memoreerde hij het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk om het park te vernoemen naar buurtgenoot Jan van Hulst. Hij benadrukte hoe – juist in deze tijd het belangrijk is om oog te hebben voor wat het verleden ons leert. Zeker nu voor de herdenking van 80 jaar bevrijding staan.

Hannnah Yakin-van Hulst roemde haar toespraak de inzet van haar vader voor onderduikers, zijn talloze tochten naar Den Haag met ‘bewijzen’, dat bepaalde mensen niet-joods zouden zijn. En zij noemde in het bijzonder Louis Meister, de metselaar die de dubbele muur op de zolder van hun huis had gemaakt als schuilplaats voor onderduikers bij een inval. Mensen als Meister hebben een enorme verdienste in het verzet, maar zij worden nauwelijks erkend.

Er werd ook informatiepaneel onthuld over wie Jan van Hulst was. Het is nog een voorlopige versie. Te zijner tijd komt er een stevige en permante uitvoering.

Na de onthulling trok de grote groep dwars door het park naar de noordelijke ingang. Daar werd ook een naambord en informatiepaneel onthuld. De leerlingen kregen en traktatie en ontvingen het 4-5-mei-bevrijdingsspeldje.

Buurtbewoners en familieleden gingen naar De Blokhut bij het Openluchttheater. Daar werd het glas op Jan van Hulst geheven. Ook werd daar een boek over Jan van Hulst rondgedeeld. Het is geschreven door Stan Meuwese en vormgegeven door Arthur Dijkstra: het is gratis voor buurtbewoners beschikbaar, mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen. Voor andere belangstellenden is voor € 7,50 te koop bij de lokale boekhandels Blankevoort en Venstra.

Het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk

Het idee om het park naar Jan van Hulst te vernoemen kwam voort uit het boek “Elsrijk in Oorlogstijd’, dat op 25 april 2025 is gepresenteerd. Daarin staat in het kort het levensverhaal van Jan van Hulst en zijn vrouw Paula Horowitz. Het uitzonderlijke karakter van de verzetsman werd nog eens onderstreept op een bijeenkomst op 15 oktober 2025, waar zijn 93-jarige dochter Myriam Mater-Van Hulst uitvoerig vertelde over haar vader en zijn gezin. Het was de start voor een bescheiden actie om het park achter de Kruiskerk naar hem te vernoemen.

Symbolisch werd aan Myriam Mater-Van Hulst een straatnaambord ‘Jan van Hulst Park’ aangeboden.

Er werden heel wat steunbetuigingen voor het voorstel uit de buurt ontvangen. Op 15 november 2024 diende het bestuur van het Stadsdorp het voorstel officieel in bij de gemeente Amstelveen. De Straatnamencommissie gaf begin 2025 een positief advies. Op 25 maart 2025 besloot het College van B&W formeel tor de naamgeving van Jan van Hulstpark.

Wie was Jan van Hulst?

Jan van Hulst werkte in de Tweede Wereldoorlog als civiel ingenieur bij Gemeentewerken van de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel (tot 1964 de naam van de gemeente Amstelveen). Al zijn contacten binnen en buiten zijn werk gebruikte hij met grote moed en creativiteit om talloze opgejaagde en vervolgde personen onder te brengen. Hij zorgde - samen met vele anderen - ook voor voorzieningen tijdens de onderduik in de vorm van voedsel, (medische) zorg, (valse) papieren), distributiebonnen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat een aantal joodse medeburgers (onder wie zijn vrouw Paula Horowitz) ‘ontjoodst’ werden met behulp van medisch-antropologische verklaringen van zijn vriend en buurtgenoot dr. Arie de Froe.

Bericht van Hannah Yakin-van Hulst | Stadsdorpelsrijk.nl

Hieronder een bericht van Hannah Yakin-van Hulst naar aanleiding van de onthulling van het naambord van Jan van Hulstpark op 17 april j.l.

Lieve, beste, zorgzame, hartelijke Amstelveeners,

Wat hebben jullie hard gewerkt om voor Myriam en mij en ons jongere zusje Marja een prachtige dag te organiseren ter ere van onze vader Jan van Hulst.

Hij heeft het zeker verdiend, maar dat maakt het nog niet vanzelfsprekend dat hij het ook gekregen heeft.

Hij wilde na de oorlog absoluut niet geëerd of beloond worden voor wat hij had gedaan. Volgens je geweten handelen beschouwde hij als vanzelfsprekend. Daar hoefde je niet voor bedankt te worden. Niet reageren op kwaad was voor hem abnormaal en daar volgde vaak (maar niet altijd) straf op.

Hoewel wij, zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen 50 jaar na zijn dood en 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, nog steeds Jan's richtlijnen proberen te volgen, zijn wij toch jullie, de inwoners van Amstelveen, meer dan dankbaar voor het grote cadeau dat jullie onze voorvader en daarmee ook ons hebt gegeven: Een park dat zijn naam draagt. Het had niet mooier gekund. En wat hebben jullie het kleine, nog maar jonge parkje waarin mijn zusjes en ik als kinderen speelden prachtig ontwikkeld. Wat een hoge bomen, wat een schitterend groen grasveld, wat een gezellig blokhuis, wat een aantrekkelijk theatertje.

Ik schrijf over mijn herinneringen en ook over mijn dagelijks leven in Jeruzalem geregeld geïllustreerde verhaaltjes die ik (al zes jaar) wekelijks op Facebook zet – in het Engels en in het Hebreeuws – en privé mail naar een lange lijst van geïnteresseerden. Zo zullen honderden over de hele wereld in de komende weken anekdotes te lezen krijgen over Jan van Hulst. Ik weet best dat niet iedereen altijd alles leest wat ik schrijf, maar voor mij is het een groot genoegen om op deze manier mijn ouderdom met dierbare herinneringen te vullen. Als iemand van jullie geïnteresseerd is, laat dan maar weten. Dan zet ik je naam op de lijst.

Ook al weet ik niet precies wie we is en wie wat heeft gedaan om de plechtigheid in Elsrijk zo'n groot succes te maken, ik dank jullie allen uit de grond van mijn hart, ook namens mijn zussen, Myriam en Marja.

In grote dankbaarheid,

Hannah Yakin-van Hulst

Amstelveen in 24 hrs: Gluren bij Buurtkamer KKP

Buurtkamer Keizer Karelpark/Platform Keizer Karelpark en Vereniging Historisch Amstelveen verzorgen een middag vol met verschillende activiteiten met een historisch tintje. Voor iedereen is er die middag iets te beleven, van jong tot oud, en voor alle nationaliteiten. Bezoekers kunnen kennis maken met onze activiteiten.

Het programma is als volgt:

De hele middag (13.00 uur tot 17.00 uur) kunt u:

14.00 uur: een lezing over de geschiedenis van de Bovenkerkerpolder door Hans Noltes

15.00 uur: een zangworkshop

16.00 uur: samen zingen

Tijdstip: van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Locatie: Buurtkamer Keizer Karelpark, (MOC) Lindenlaan 75, 1185 LC Amstelveen

Doelgroep: alle leeftijden en nationaliteiten

Contact en informatie: 020-6430453 of via de mail, buurtkamerkkp@gmail.com.

IMG 4871

IMG 4759

 

19 april 2025: lezing vliegvelden Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog, door Hans Nauta

In Noord-Holland waren voor de Tweede Wereldoorlog meerdere Nederlandse vliegvelden aanwezig. Tijdens de Duitse bezetting werden deze vliegvelden door de Luftwaffe gebruikt. Vanaf Schiphol opereerden Duitse jagers en bommenwerpers en vanaf Bergen voornamelijk nachtjagers. De vliegvelden De Kooy en Texel hadden een kleinere rol. Watervliegtuigbasis Schellingwoude zou voornamelijk ingezet worden voor het oppikken van drenkelingen op zee.

Als afleidingsdoel waren ook schijnvliegvelden aangelegd. Dat kon grootschalige luchtaanvallen in het later deel van de oorlog niet verhinderen. Tenslotte zouden twee voormalige vliegvelden gebruikt worden als afwerplocatie van de voedseldroppingen in 1945.

Tijdens de lezing komen de bijzonderheden van deze vliegvelden aan de orde, geïllustreerd met veel bijzonder en niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

(Hans Nauta (1967) doet al meer dan 35 jaar gedetailleerd onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar alle aspecten van de luchtoorlog boven Noord-Holland)

De lezing begint om 14.00 uur en wordt gehouden in de Voordrachtzaal van Museum Cobra, waar ook de tentoonstelling 'Amstelveen 80 jaar bevrijd' te bezichtigen is.
De lezing en de tentoonstelling zijn vanaf 14.00 uur gratis toegankelijk.
 
Foto: Amerikaanse B-26 Marauders tijdens een bombardement op Schiphol in 1943. Noord-Hollands Archief
 
Schiphol 1943 002

 

12 april: Lezing Duitse eenheden in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen er Duitse soldaten in Amstelveen. De eerste Duitse eenheden die Amstelveen binnentrokken hadden alles te maken met de verdediging/bescherming van Schiphol. Scholen en openbare gebouwen en ook woningen werden gevorderd. Duitse officieren werden gehuisvest in gevorderde woningen. De soldaten werden gelegerd in de schoolgebouwen of werden ingekwartierd bij burgers. De Staf van FLAK-regiment 111 confisqueerde het gebouw van het Leger des Heils aan de Amsterdamseweg. Ook bekend onder de naam Flakgruppe Amsterdam had het tot taak de oostzijde van Schiphol te beveiligen. Het regiment had de beschikking over verschillende afdelingen luchtafweer en schijnwerpers, waarvan het 242ste het meest berucht zou worden in Amstelveen. Eén van haar zware batterijen stond aan de Janselaan (ongeveer waar nu de internationale school aan de Sportlaan staat). Deze kanonnen zouden de Amstelveense bevolking nachtenlang wakker houden.

René Kok vertelt u er alles over op zaterdag 12 april in Museum Cobra, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.
De lezing begint om 14.00 uur en wordt gehouden in de Voordrachtzaal van Museum Cobra, waar ook de tentoonstelling 'Amstelveen 80 jaar bevrijd' te bezichtigen is.
De lezing en de tentoonstelling zijn vanaf 14.00 uur gratis toegankelijk.

TPFW0483 Rene Kok

 

Foto: collectie René Kok

Vier en herdenk 80 jaar vrijheid in Keizer Karelpark op 30 april

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).
Sindsdien vieren we onze vrijheid, maar we herdenken ook de slachtoffers die vielen in de strijd voor onze vrijheid.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het vraagt om waakzaamheid, betrokkenheid en dialoog.
Door te herdenken, te vieren en te leren van de geschiedenis, houden we de vrijheid levend.

Viering en herdenking in Keizer Karelpark op 30 april
In Keizer Karelpark staan we op 30 april 2025 stil bij deze bijzondere mijlpaal, tijdens een middag vol verhalen en historie.
Buurtkamer Keizer Karelpark heeft deze middag georganiseerd, samen met de Vereniging HIstorisch Amstelveen (VHA) en het Platform Keizer Karelpark.
De middag is een onderdeel van het gemeentebrede programma ‘Amstelveen viert 80 jaar vrijheid’, dat door Amstelveen Oranje is opgezet.  
Het thema van dit programma is:
Wat betekent vrijheid voor jou? Vrijheid, wat doe jij daarvoor?

Doe mee, luister mee, wandel mee en vier en herdenk 80 jaar vrijheid in Amstelveen.

Programma:

12.30 uur: inloop met een kopje koffie

13.00 uur: lezing over de Tweede Wereldoorlog (algemeen) door Paul Hoogers (VHA)

13.30 uur: Mart Benders vertelt over haar vader, verzetsstrijder Johan Benders

14.00 uur: wandeling langs straten met namen van verzetsstrijders in de wijk Keizer Karelpark, begeleid door Anneke Bulk (VHA).

14.00 uur-15.30 uur: kinderen gaan aan de slag met thema: wat doe jij met vrijheid, wat betekent vrijheid voor jou, begeleid door Annet Breure (beweging op muziek, een verhaal en gesprekje met de kinderen en vervolgens de beeldende opdracht over het thema: Wat betekent vrijheid voor jou?

Vanaf 15.00 uur – 15.30 uur tot 17.00 uur:  bevrijdingsdrankje met hapje en mogelijkheid tot bekijken foto’s van Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding (VHA)

Aanmelden en toegang

Voor de wandeling kunt u zich aanmelden via verhistoraveen@hetnet.nl

Voor de workshop kunnen kinderen worden aangemeld via 020-6430453 of via de mail,  buurtkamerkkp@gmail.com

Voor de overige onderdelen van het programma is aanmelden niet  nodig.

De toegang is gratis.

Locatie:

De locatie is: Buurtkamer Keizer Karelpark, gebouw De Schakel, Keizer Karelweg 94B in Amstelveen.

47juli1945bevrijdingsfeestenoptochtverbroederingonderdevolkeren

flyer kkp

 

 

Tentoonstelling Amstelveen 80 jaar bevrijd

AMV 80jaar vrijheid logo hr 1 002

'Amstelveen 80 jaar bevrijd'

Van zaterdag 5 april tot en met 4 mei 2025 is in Museum Cobra een tentoonstelling over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). De tentoonstelling is een onderdeel van het gemeentebrede programma ‘Amstelveen viert 80 jaar vrijheid’, waarmee dit jaar in Amstelveen wordt herdacht dat de Tweede Wereldoorlog tachtig jaar geleden werd beëindigd.

Expositie

De tentoonstelling belicht diverse thema’s en geeft weer dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Documenten, foto’s, objecten en film informeren de bezoeker over het dagelijks leven, de Duitse militaire aanwezigheid, onderdrukking, verzet, goed of fout, militaire oorlogshandelingen, bevrijding en herdenken. De begeleidende teksten zijn tweetalig. Op zaterdag 5 april opent burgemeester Tjapko Poppens de tentoonstelling, samen met Anne-Rose Mater-Bantzinger, de dochter van Jetty Paërl (Jetje van Radio Oranje). De opening is voor genodigden.

Lezingen

Tijdens de tentoonstelling zijn er meerdere lezingen over de Tweede Wereldoorlog:

  • zaterdag 12 april (14.00 uur) is er een presentatie van René Kok met als onderwerp ‘Duitse eenheden in Amstelveen’; 
  • zaterdag 19 april (14.00 uur) houdt Hans Nauta een lezing met als onderwerp: ‘Vliegvelden in Noord-Holland’.
  • zondag 4 mei (14.00 uur) is er een presentatie van Paul Hoogers. Hij besteedt aandacht aan diverse gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van filmfragmenten en bekende muziek uit die tijd. 

Alle lezingen vinden plaats in Museum Cobra.

Over de organisatoren

Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) en de Facebookpagina  ‘Amstelveen tijdens de bezetting’ hebben deze tentoonstelling opgezet. Het doel is hiermee een zo breed mogelijk publiek te bereiken: van jong tot oud en van geboren Amstelveners tot en met nieuwkomers. Iedereen is welkom en wordt geïnformeerd over de historie van Amstelveen in deze periode.

Wanneer: Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.

De tentoonstelling wordt gehouden in de voordrachtzaal van Museum Cobra, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen. Wanneer deze zaal is verhuurd, dan is de tentoonstelling niet toegankelijk voor bezoekers. Hieronder staat de meest actuele situatie:

  • Tentoonstelling tijdelijk niet toegankelijk op:

7 april 2025

15 april 2025

Toegang

Voor een bezoek aan de tentoonstelling berekent Cobra de gebruikelijke toegangsprijzen. Hierop zijn veel uitzonderingen. Bijvoorbeeld op woensdag hebben inwoners van Amstelveen met een Cobra Pas gratis toegang.
Daarnaast gelden diverse kortingen op de toegangsprijs. Zie de site van Museum Cobra voor alle kortingen. 

2025 01 23 081059

 Foto: collectie René Kok

bevrijdingsfeestenAmsterdamseweg4 7juli1945

Foto Beeldbank Amstelveen

 

Welkom Nederlands

Welkom Engels

Welkom Duits

Welkom Frans

Lezing geschiedenis van de Elfstedentocht in 't Jagershuis

Schaatsliefhebber,

Sportjournalist en historicus Ron Couwenhoven vertelt op dinsdag 4 maart a.s. over de geschiedenis van de Elfstedentocht en over de levende legende Evert van Benthem naar aanleiding van het boek EVERT!

Ron was vele jaren topsportverslaggever voor De Telegraaf en werd door Evert en zijn vrouw Janette gevraagd om een biografie samen te stellen over hun leven.

Ron vertelt boeiend over historische feiten en tal van anekdotes uit ‘zijn’ edities van 1985, 1986 en 1997.

Gezien het beperkt aantal kaarten, gelieve u aan te melden via dickbacker@gmail.com met vermelding van uw 06 nummer opdat wij vooraf een Tikkie kunnen sturen voor de entree.   

Dinsdag 4 maart, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en cake. Aanvang 20.00 uur. Toegang 5 euro. Locatie: Pop up KEK! in het Jagershuis, Amstelzijde 4, 1184 VA Amstelveen (Ouderkerk a.d. Amstel).

Parkeren op het parkeerterrein van Amstel Parking: www.amstelparing.info

Navigatie: Amstelparking, Amstelzijde, 1184 TZ Amstelveen. Tarief 70 cent per 15 minuten.

Affiche 002

Terug naar de jaren 60 in de Paaskerk

Sfeervol terug naar de jaren 60 op 2 december in de Paaskerk in het kader van Dementievriendelijk Amstelveen en 60 jaar Amstelveen met de band Itchycoo Park. Een mooi samenwerkingsproject van de Vereniging Historisch Amstelveen, Buurtkamer Keizer Karelpark, Platform Keizer Karelpark en de gemeente Amstelveen! Alle samenwerkingspartners: bedankt! Het was heel erg gezellig.

IMG 7057

Adrianus Cornelis Henderinus Schreuder – Plattelandsheelmeester in Amstelveen (1856–1873)

Adrianus Cornelis Henderinus Schreuder was tussen 1856 en 1873 plattelandsheelmeester in Amstelveen. Zijn levensverhaal werd door zijn kleinzoon Wilhelm Hermann Eduard Schreuder opgetekend, op basis van herinneringen van diens tante Anna, de dochter van Adrianus. Caroline Schreuder vertelt over haar betovergrootvader.

Geboren in 1815 in Schiedam, groeide Adrianus op in de armoedige nasleep van de Napoleontische tijd. Geïnspireerd door zijn halfbroer, die carrière maakte in Nederlands-Indië, vertrok ook Adrianus naar de koloniën. Dankzij zijn tante Hendrina kon hij een opleiding tot chirurgijn volgen – geen universitaire studie, maar een reeks vakexamens, afgesloten met getuigschriften. In 1834 begon hij als militair arts in Nederlands-Indië, waar hij ruim twintig jaar werkte.

Na zijn terugkeer woonde hij een tijd bij zijn tante in Haarlem, waar hij opviel met zijn tamme orang-oetan Jacob, die zelfs boodschappen deed met een mandje aan zijn arm. Na een incident met jeugdige pestkoppen verhuisde Jacob naar Artis, waar Adrianus hem trouw bleef bezoeken.

In 1856 trouwde Adrianus met de zestien jaar jongere Henriëtte Christine Pörtener uit Amsterdam. Ze vestigden zich in Amstelveen, aan de Dorpsstraat bij het Kerkplein – op de plek waar nu Museum Jan staat. Daar begon Adrianus een praktijk als plattelandsdokter, met de apotheek aan huis. Henriëtte, ongediplomeerd maar vaardig, bereidde de recepten. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Hermann, Anna en de kleine Eduard, die op jonge leeftijd stierf aan kroep – ondanks een nachtelijke rit van zijn vader naar Amsterdam voor bloedzuigers, het enige beschikbare middel.

De medische praktijk van Schreuder speelde zich af in een tijd waarin kennis van hygiëne en bacteriën nog ontbrak. Geneeskunde was grotendeels gebaseerd op intuïtie, ervaring en oude leerboeken, zoals het ‘Lehrbuch der allgemeinen Heilkunde’ van Hufeland. Schreuder stond bekend als een bekwaam en toegewijd arts, geliefd bij zijn patiënten vanwege zijn inzet, ook voor de armen. Hij behandelde met bloedzuigers, aderlatingen, kruidenmiddelen en zelfgemaakte drankjes tegen allerlei kwalen. Zijn reputatie was zodanig dat hij zelfs benaderd werd door Brocapharm, maar hij hield vast aan kleinschalige, persoonlijke bereiding.

Het leven in Amstelveen was eenvoudig en sober. Verkeer naar Amsterdam ging per trekschuit of te voet; later kwam de omnibus. Schreuder reed dagelijks met zijn tilbury over hobbelige polderwegen of liet zich overzetten in een roeiboot om afgelegen boerderijen te bezoeken. Zijn dagen begonnen met visites en eindigden soms bij een potje hombre bij mijnheer Eimer. Zijn vrouw zorgde voor pillen en poeders, en het huishouden werd opgefleurd door een pekineesje, Chou-tje, dat voor het eten moest “bidden”.

De kinderen gingen eerst naar de dorpsschool, maar werden later naar de Franse school in Amsterdam gestuurd om “niet te verboeren”. Anna en Hermann verbleven bij kennissen in de stad. Anna raakte zelfs bevangen door het amateurtoneel – tot zorg van haar moeder, die vreesde dat zij “op de planken” zou eindigen.

Ondanks toewijding en vakkennis bracht het werk in Amstelveen steeds minder op. De armoede was groot, de betaling traag, en boeren betaalden liever in natura dan in geld. Adrianus, die in Indië nog fl. 2,50 kreeg voor een visite, kreeg in Amstelveen soms slechts 7 stuivers voor een rit van uren.

In 1873 besloot het gezin te verhuizen naar Quakenbrück in Duitsland, waar familie van Henriëtte woonde en het leven goedkoper was. Bovendien werd het voor niet-universitair opgeleide artsen na 1870 onmogelijk om in Nederland nog te praktiseren, door nieuwe wetgeving van Thorbecke.

In Duitsland mocht Schreuder geen officiële praktijk meer voeren, maar gaf hij nog wel medisch advies aan wie het vroeg. In 1877 overleed hij daar aan een maagzweer. Hij werd 62 jaar oud – een toegewijd arts en familieman, die onder moeilijke omstandigheden zijn roeping met hart en ziel heeft vervuld.

Foto: familie Schreuder

Het complete artikel komt in Amstel Mare, tijdschrift van de Vereniging Historisch Amstelveen, september 2025

Vier 60 jaar Amstelveen in Jaren '60 Stijl!

Bent u klaar voor een reis terug in de tijd?

Op 12 december sluiten we samen het themajaar dementie “De Mens Zien” af met een middag vol herkenning en gezelligheid, speciaal voor iedereen die betrokken is of interesse heeft! Kom langs, haal herinneringen op aan de jaren ’60 of ontdek juist wat deze tijd zo bijzonder maakte. Het wordt een feestelijke middag vol verhalen, quizzen en lekkere hapjes uit grootmoeders tijd.

Deze laagdrempelige bijeenkomst is speciaal voor mensen met dementie, maar ook voor inwoners van Amstelveen.

Wat kunt u verwachten?

  • Welkom door wethouder Marijn van Ballegooijen
  • Presentatie: Historie van Amstelveen in de jaren ’60
  • Muziek van toen: Live muziek door Itchicoo Park, die de sfeer van de jaren ’60 tot leven brengt.
  • Pubquiz: Test uw kennis over de jaren ’60 met een leuke gezamenlijke quiz; iedereen kan meedoen
  • Jaren ’60 Sfeer: De zaal wordt aangekleed met herkenbare voorwerpen en foto’s uit die tijd.
  • Hapjes en drankjes

Presentaties en pubquiz door Jan-Jaap Mellegers van de Vereniging Historisch Amstelveen.

Locatie: Paaskerk | Augustinuspark 1 Amstelveen
Datum: 12 december
Tijd: 14:00 - 16:00 uur (zaal open en inloop vanaf 13.30 uur)
Dresscode (als u dat leuk vindt, het is niet verplicht): Jaren ‘60

Wilt u erbij zijn?
Aanmelden is mogelijk bij de gemeente Amstelveen door een mail te sturen naar dementie@amstelveen.nl. Wees er snel bij, want er is maar beperkt plaats!

Kom en ervaar het Amstelveen van de jaren ’60 in een middag vol herkenning, verbinding en plezier. We kijken ernaar uit om samen met u herinneringen op te halen en nieuwe herinneringen te maken.

Georganiseerd door:
Gemeente Amstelveen, Vereniging Historisch Amstelveen, Buurtkamer Keizer Karelpark, Platform Keizer Karelpark

GA A00A0029 1962

Foto: Beeldbank Amstelveen

poster jaren 60 event

Nieuwjaarsreceptie 2025

Op 4 januari 2025 houden wij onze nieuwjaarsreceptie. U bent van harte welkom om met ons te proosten op een mooi historisch nieuwjaar tussen 15.00 uur en 17.00 uur in het verenigingscentrum aan Orion 19A in Amstelveen.

 

sylvester 6897648 1920

 

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 oktober 2024 Lezing 'De Grote Ontginning van het Hollands-Utrechts veengebied tussen 1000 en 1200'

Op 12 oktober 2024 geeft Frans van Bork een lezing over de Grote Ontginning van het Hollands-Utrechts veengebied. Die ontginning voltrok zich in twee eeuwen tijd tussen circa het jaar 1000 en het jaar 1200. Het gaat om een enorme veenwildernis van meer dan 70.000 hectare, vergelijkbaar met 120.000 voetbalvelden in een gebied vanaf Wijk bij Duurstede tot aan Leiden en van Amstelveen tot en met de Lopikerwaard.

In zijn lezing gaat Frans van Bork in op de hoofdlijnen van de geschiedenis van die Grote Ontginning en zoomt daarbij specifiek ook in op de ontginningsgeschiedenis rond Amstelveen.

Zonder hulp van machines maakten pioniers ieder jaar 350 hectare ontoegankelijk zompig veengebied bruikbaar voor landbouw. Dat ging niet zonder strijd, want het graafschap Holland slaagde er in die periode in veel grondgebied van Utrecht te veroveren of te verwerven. De laatste fase van deze enorme ontginningsoperatie kon pas beginnen na het afdammen van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Dat gebeurde ruim 900 jaar geleden in 1122. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) beschouwt dat jaar als de start van het georganiseerde waterbeheer in de provincie Utrecht. De herdenking hiervan was aanleiding die Grote Ontginning in kaart te brengen. Alleen al in het gebied van de HDSR ging het om een formidabel werk met 12.000 kilometer aan sloten en weteringen en een dijkstelsel van 500 kilometer. Een monumentaal gebied dat nog steeds zijn middeleeuwse ontginningsstructuur heeft behouden. Rondom Woerden is deze structuur zelfs vrijwel onaangetast.

Frans van Bork was bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag en is sinds 2019 met pensioen. Tot 27 maart 2023 was hij jarenlang lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hij is lid van de redactie van het historische tijdschrift voor Woerden en wijde omgeving Heemtijdinghen en verricht daarnaast verschillende vrijwilligerstaken in Woerden. Over de strijd om de Grote Ontginning van het veengebied heeft Frans van Bork een boekje geschreven. Dit rijk geïllustreerde boekje zal te koop zijn bij de lezing voor € 5,-
 
Datum: 12 oktober 2024
Tijdstip: vanaf 14.00 uur
Zaal open: vanaf 13.30 uur
Locatie: Orion 19A, Amstelveen
Toegang: leden VHA en AWN gratis, niet leden: € 2,50

poster

Open Monumentendagen 2024

Bovenkerk Urbanus Th. Rosenberg kleur 2Op 14 en 15 september 2024 vinden de Open Monumentendagen plaats. De Vereniging Historisch Amstelveen doet hieraan mee.

14 september St. Urbanuskerk Bovenkerk

Op 14 september zijn wij samen met de AWN (vereniging van vrijwilligers in de archeologie), afdeling Amsterdam e.o. aanwezig in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk (Amstelveen) van ongeveer 11.00 uur tot 16.00 uur. Komt u ook even kijken bij onze informatiestand?
U kunt hier informatie krijgen over onze activiteiten en die van de AWN. Tevens zijn onze publicaties hier te koop, ook ons meest recentste nummer van Amstel Mare over Bovenkerk.

15 september wandeling Oude Dorp 

Wilt u het Oude Dorp van Amstelveen en zijn rijke historie nader leren kennen? Die mogelijkheid is er op zondag 15 september. Tijdens Open Monumentendag bieden wij onze rondleiding in het Oude Dorp gratis aan. Gedurende de wandeling komen diverse wetenswaardigheden over het dorp aan de orde. Met Loes Fruijt, oud-docent geschiedenis, bezoekt u de historische plekken van het Oude Dorp. De duur van de wandeling is ongeveer een uur.
U kunt zich voor de rondleiding opgeven via verhistoraveen@hetnet.nl (tot uiterlijk 10 september). Wij hebben plaats voor maximaal vijftien personen. Bij meer belangstelling bekijken wij de mogelijkheid de rondleiding op dezelfde dag nog een keer te houden, bijvoorbeeld om 15.00 uur.
Datum: 15 september 2024
Tijdstip: verzamelen om 13.45 uur; de rondleiding start om 14.00 uur.
Startpunt: verzamelen bij het Turftrapstertje bij het oude station Amstelveen (Stationsstraat).

Drukbezocht Bovenkerks Zomerfeest

Foto door Astrid Groeneweg 1Afgelopen zaterdag 13 juli was het jaarlijkse Bovenkerkse Zomerfeest. Vereniging Historisch Amstelveen was erbij met een kraam met prachtige boeken en tijdschriften en om informatie te geven over de activiteiten van de vereniging.
Voor de vereniging en voor Bovenkerk was het belangrijk om hier op het Bovenkerks Zomerfeest te zijn, want binnenkort verschijnt een speciale uitgave van Amstel Mare, het tijdschrift van de vereniging, dat vier keer per jaar verschijnt. De nieuwe uitgave gaat namelijk deze keer geheel over Bovenkerk. Op de markt was al een proefprint ter inzage en kon er ingetekend worden op de uitgave die we op zeer korte termijn verwachten binnen te krijgen. De uitgave omvat 48 pagina’s en is geheel in kleur, met veel mooie foto’s van Bovenkerk.
Heeft u ook interesse in de uitgave Amstel Mare Bovenkerk? U kunt deze bestellen. De kosten zijn voor Amstelveen € 7,50. Woont u buiten Amstelveen, dan komen hier verzendkosten bij. Als u liever ook lid wordt van Vereniging Historisch Amstelveen krijgt u de uitgave zelfs gratis! U bent al lid vanaf € 25,00 per jaar (Prijs 2024) Stuur een email naar verhistoraveen@hetnet.nl en vermeld duidelijk uw keuze. U krijgt dan z.s.m. bericht.

Foto: Astrid Groeneweg

Opening Buurtmoestuin Hofje van Elsrijk | Stadsdorpelsrijk.nl

Zondag 29 juni 2025 is de nieuwe buurtmoestuin, gelegen naast de Kruiskerk in het Jan van Hulstpark, officieel geopend. Dit gebeurde onder grote belangstelling van ca. 100 mensen vanuit de buurt en de Kruiskerk, en in aanwezigheid van wethouder Floor Gordon. De oudste en jongste vrijwilliger van de tuin, Ine van 97 jaar en Dante van 9, onthulden het nieuwe bord met de naam van de tuin: Hofje van Elsrijk.

De opening is gevierd met een heerlijke lunch, aangeboden door de Kruiskerk en ondersteund met een subsidie van de gemeente Amstelveen.

Het doel van de tuin, onderlinge samenwerking en verbinding in de wijk bevorderen en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, lukt al goed. Elke zaterdagochtend komen om 10 uur enthousiaste vrijwilligers bij elkaar in de Kruiskerk om onder het genot van koffie en thee elkaar te ontmoeten en vervolgens te werken in de tuin. De groep groeit gestaag net zoals de groenten en bloemen in de tuin. Iedereen is van harte welkom!

GroenLinks Amstelveen stelt vragen over gevolgen nieuwe asielwetgeving voor lokaal beleid

De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke impact van de nieuwe landelijke asielwetgeving op het Amstelveense vluchtelingenbeleid. De partij spreekt haar waardering uit voor de inzet van de gemeente op het gebied van opvang en inburgering, maar maakt zich zorgen over de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving zoals het tweestatusstelsel en het strafbaar stellen van illegaal verblijf.

Volgens de fractie kan deze nieuwe koers op landelijk niveau leiden tot knelpunten in de lokale uitvoering van opvang, zorg en integratie. Ook is er aandacht voor signalen uit de samenleving: maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, onderwijsinstellingen en zorgaanbieders zouden in toenemende mate onzekerheid ervaren over hun rol en mogelijkheden.

Raadslid Fatumo Farah “Amstelveen staat bekend om een mensgerichte aanpak. Wij willen voorkomen dat landelijke maatregelen de menselijke maat onder druk zetten of het werk van onze lokale partners bemoeilijken.”

GroenLinks wil onder meer weten in hoeverre het college zich voorbereidt op de veranderingen, welke risico’s worden voorzien en of Amstelveen zich, net als andere gemeenten, publiekelijk wil uitspreken tegen onderdelen van het nieuwe beleid.

De fractie benadrukt het belang van solidariteit, rechtszekerheid en toegang tot basisvoorzieningen voor iedereen, ongeacht status. De antwoorden van het college worden na de zomer verwacht.

Voor meer informatie:

Fatumo Farah GroenLinks Amstelveen

Tel: 0623287079

E-mail: f.mahamed.farah@amstelveen.nl

Foto: GroenLinks Amstelveen

Nieuwe plek voor kunstwerk

Dit bronzen kunstwerk hangt sinds 14 juli aan de gevel van Ateliers 2005  in Keizer Karelpark.
Het heeft lang de gevel van de voormalige Martin Luther Kingschool aan het Oostelijk Halfrond gesierd. Deze school is in 2013 gesloopt. 

Nu heeft dit bijzondere kunstwerk een nieuwe plek gekregen op het monumentale pand aan de Van Weerden Poelmanlaan, goed zichtbaar vanaf de Van der Hooplaan. 

Eigen foto

Boek na 51 jaar weer terug bij de bieb

Onlangs werd het boek Het schot in Serajewo van schrijver Sven Ulric Palme na 51 jaar uitgeleend te zijn geweest weer teruggebracht bij de Bibliotheek Amstelland. Meer dan 18.000 dagen te laat.

Volgens de toen gebruikelijke stempelkaart moest het boek voor 19 juli 1974 terug zijn bij de bibliotheek. Het boek was geleend bij de in januari 1961 geopende vestiging van de Samenwerkende Bibliotheken aan de Lindenlaan 145 in Amstelveen die het boek sinds november 1969 in haar collectie had. De naam Samenwerkende Bibliotheken en de vestiging bestaan al heel lang niet meer. Zodoende is het boek aangeboden aan onze huidige hoofdvestiging. Het boek werd gevonden in de nalatenschap van de lener is ons verteld door de vinder, maar verdere details zijn niet bekend gemaakt. Uiteraard is er geen sprake van een te-laat-boete. We zullen het boek een bijzondere plek geven in de bibliotheek.

GroenLinks Amstelveen stelt vragen over gevolgen nieuwe asielwetgeving voor lokaal beleid

De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke impact van de nieuwe landelijke asielwetgeving op het Amstelveense vluchtelingenbeleid. De partij spreekt haar waardering uit voor de inzet van de gemeente op het gebied van opvang en inburgering, maar maakt zich zorgen over de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving zoals het tweestatusstelsel en het strafbaar stellen van illegaal verblijf.

Boek na 51 jaar (18.000 dagen) weer terug bij de Amstelveense bibliotheek

Onlangs werd het boek Het schot in Serajewo van schrijver Sven Ulric Palme na 51 jaar uitgeleend te zijn geweest weer teruggebracht bij de Bibliotheek Amstelland. Meer dan 18.000 dagen te laat.

Volgens de toen gebruikelijke stempelkaart moest het boek voor 19 juli 1974 terug zijn bij de bibliotheek. Het boek was geleend bij de in januari 1961 geopende vestiging van de Samenwerkende Bibliotheken aan de Lindenlaan 145 in Amstelveen die het boek sinds november 1969 in haar collectie had.

De naam Samenwerkende Bibliotheken en de vestiging bestaan al heel lang niet meer. Zodoende is het boek aangeboden aan de huidige hoofdvestiging. Het boek werd gevonden in de nalatenschap van de lener is de bieb verteld door de vinder, maar verdere details zijn niet bekendgemaakt. Uiteraard is er geen sprake van een te-laat-boete. De bibliotheek gaat het boek een bijzondere plek geven.

The post Boek na 51 jaar (18.000 dagen) weer terug bij de Amstelveense bibliotheek appeared first on 1Amstelveen.

Hoe duurzaam is Amstelveen?

Hoe scoort Amstelveen op het gebied van duurzaamheid? Uit de nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) blijkt dat de gemeente op een totaalscore van 6,5 uitkomt. Dat is net onder het landelijke gemiddelde, en laat zien dat er ruimte is voor verbetering – maar ook dat Amstelveen op een aantal vlakken al goed op weg is

De GDI geeft een breed beeld van hoe duurzaam een gemeente is, aan de hand van drie hoofdthema’s: mens en maatschappij, milieu en energie, en economie. Samen vormen deze dimensies 24 indicatoren die variëren van luchtkwaliteit en energieverbruik tot sociale cohesie en economische veerkracht.

De index, samengesteld door het Onderzoekcentrum Drechtsteden, is online in te zien via gdindex.nl. Daar kunnen bewoners en beleidsmakers per indicator zien waar hun gemeente staat – en hoe deze zich verhoudt tot andere gemeenten, de regio of het landelijke gemiddelde.

Ruimte voor groei, maar geen rode cijfers

Met een 6,5 zit Amstelveen net onder de kopgroep van gemeenten die een 7,0 of hoger halen. Toch is de boodschap niet somber: de profieltaart op de GDI-website laat zien waar Amstelveen relatief sterk is, en welke aspecten aandacht vragen.

Bijvoorbeeld: scoort de gemeente goed op sociaal welzijn, maar minder op circulaire economie? Is er winst te behalen in duurzame energieopwekking? Deze inzichten maken de index een praktisch instrument voor lokaal beleid én voor betrokken inwoners die willen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Samen werken aan een groenere toekomst

De GDI is niet bedoeld als ranglijst, maar als hulpmiddel. Het nodigt gemeenten uit om gerichter te sturen op duurzame ontwikkeling – met beleid dat past bij de lokale situatie. Voor inwoners van Amstelveen biedt het een interessante kans om mee te denken en mee te doen aan de transitie naar een duurzamere leefomgeving.

Wie benieuwd is naar de exacte scores en wil weten hoe Amstelveen zich verhoudt tot andere gemeenten, kan zelf een kijkje nemen op het interactieve dashboard van de GDI via www.gdindex.nl.

De Stem van de Straat (104): β€˜Mag je eigenlijk je auto op straat wassen in Amstelveen?’

Mag je in Amstelveen eigenlijk de auto wassen op straat? Het was een vraag die Martijn Heus deze week bezig hield in de nieuwe aflevering van De Stem van de Straat. Veel mensen denken van niet, ook Martijn. We vroegen het aan de gemeente en het mailtje met het juiste antwoord was wel op tijd binnen maar heeft de opnamestudio niet bereikt. Maar het antwoord is ja! Dan weet je dat ook. 

In veel Amstelveense gemeenten is het namelijk niet toegestaan om de auto op straat te wassen. Zo blijkt het niet te mogen in Uithoorn. Maar in de Amstelveense APV zijn er geen regels wat betreft autowassen. Even werd er nog gedacht aan het weggooien van afvalwater, maar ook dat is niet te vinden in het Amstelveense boek van regeltjes.

Hebben we het alleen over autowassen? Nee, ook de inkijk van Joy-Ellen komt aan bod en de opmerking die ze vorige week maakte over Trump. Daar brengt het duo wat nuance in aan. Want de twee mogen als niet-journalisten alles zeggen, maar moeten wel bij de feiten blijven. 

Overigens zit Martijn deze week vol dilemma’s. Want als je vroeger iemand (waarschijnlijk) hebt gepest, moet je die dan 48 jaar na dato nog je excuses aanbieden? Martijn vindt dat raar en Joy Ellen vindt het weer raar dat hij dat raar vindt.

De Stem van de Straat neemt nu een ruime maand vakantie en onze podcastvrienden Joy Ellen en Martijn komen in september weer fris en fruitig terug. Tot dan! 

The post De Stem van de Straat (104): ‘Mag je eigenlijk je auto op straat wassen in Amstelveen?’ appeared first on 1Amstelveen.

De Stem van de Straat (104): β€˜Mag je eigenlijk je auto op straat wassen in Amstelveen?’

Mag je in Amstelveen eigenlijk de auto wassen op straat? Het was een vraag die Martijn Heus deze week bezig hield in de nieuwe aflevering van De Stem van de Straat. Veel mensen denken van niet, ook Martijn. We vroegen het aan de gemeente en het mailtje met het juiste antwoord was wel op tijd binnen maar heeft de opnamestudio niet bereikt. Maar het antwoord is ja! Dan weet je dat ook.

In veel Amstelveense gemeenten is het namelijk niet toegestaan om de auto op straat te wassen. Zo blijkt het niet te mogen in Uithoorn. Maar in de Amstelveense APV zijn er geen regels wat betreft autowassen. Even werd er nog gedacht aan het weggooien van afvalwater, maar ook dat is niet te vinden in het Amstelveense boek van regeltjes.

Hebben we het alleen over autowassen? Nee, ook de inkijk van Joy-Ellen komt aan bod en de opmerking die ze vorige week maakte over Trump. Daar brengt het duo wat nuance in aan. Want de twee mogen als niet-journalisten alles zeggen, maar moeten wel bij de feiten blijven.

Overigens zit Martijn deze week vol dilemma's. Want als je vroeger iemand (waarschijnlijk) hebt gepest, moet je die dan 48 jaar na dato nog je excuses aanbieden? Martijn vindt dat raar en Joy Ellen vindt het weer raar dat hij dat raar vindt.

De Stem van de Straat neemt nu een ruime maand vakantie en onze podcastvrienden Joy Ellen en Martijn komen in september weer fris en fruitig terug. Tot dan!

πŸ’Ύ

Mag je in Amstelveen eigenlijk de auto wassen op straat? Het was een vraag die Martijn Heus deze week bezig hield in de nieuwe aflevering van De Stem van de Straat. Veel mensen denken van niet, ook Martijn. We vroegen het aan de gemeente en het mailtje met het juiste antwoord was wel op tijd binnen maar heeft de opnamestudio niet bereikt. Maar het antwoord is ja! Dan weet je dat ook.

In veel Amstelveense gemeenten is het namelijk niet toegestaan om de auto op straat te wassen. Zo blijkt het niet te mogen in Uithoorn. Maar in de Amstelveense APV zijn er geen regels wat betreft autowassen. Even werd er nog gedacht aan het weggooien van afvalwater, maar ook dat is niet te vinden in het Amstelveense boek van regeltjes.

Hebben we het alleen over autowassen? Nee, ook de inkijk van Joy-Ellen komt aan bod en de opmerking die ze vorige week maakte over Trump. Daar brengt het duo wat nuance in aan. Want de twee mogen als niet-journalisten alles zeggen, maar moeten wel bij de feiten blijven.

Overigens zit Martijn deze week vol dilemma's. Want als je vroeger iemand (waarschijnlijk) hebt gepest, moet je die dan 48 jaar na dato nog je excuses aanbieden? Martijn vindt dat raar en Joy Ellen vindt het weer raar dat hij dat raar vindt.

De Stem van de Straat neemt nu een ruime maand vakantie en onze podcastvrienden Joy Ellen en Martijn komen in september weer fris en fruitig terug. Tot dan!
❌