Normale weergave
Na 48 jaar nog sorry zeggen? #shorts
Biebboek kwam na 51 jaar terug
Vermoedelijk het langst uitgeleende boek werd toch nog bij de bibliotheek teruggebracht. De bieb moest er wel 51 jaar op wachten. ‘Het schot in Serajewo’ van schrijver Sven Ulric Palme kwam na meer dan een halve eeuw terug. Meer dan 18.000 dagen te laat, berekende de bieb.
Volgens de toen gebruikelijke stempelkaart moest het boek voor 19 juli 1974 terug zijn bij de bibliotheek.
Het boek was geleend bij de in januari 1961 geopende vestiging van de Samenwerkende Bibliotheken aan de Lindenlaan 145 die het boek sinds november 1969 in haar collectie had. De naam Samenwerkende Bibliotheken en de vestiging bestaan al heel lang niet meer. Zodoende is het boek aangeboden aan onze huidige hoofdvestiging. Het boek werd gevonden in de nalatenschap van de lener is ons verteld door de vinder, maar verdere details zijn niet bekend gemaakt. Uiteraard is er geen sprake van een te-laat-boete. “We zullen het boek een bijzondere plek geven in de bibliotheek”, zegt de bieb.
Vacature(s): Het Amsterdamsche Voetbal zoekt redacteur(en)
Het Amsterdamsche Voetbal is al dertien seizoenen een begrip in Metropoolregio Amsterdam en in Nederland. Wekelijks bezoeken vele tienduizenden mensen ons platform (website en socials). We hebben een nauw betrokken team van meer dan 25 vrijwilligers die zich elke week inzetten om het amateurvoetbal in Amsterdam, Abcoude, Amstelveen, Ouderkerk, Aalsmeer, Almere, Uithoorn, Diemen, Weesp, Badhoevedorp, Hoofddorp, Landsmeer, Purmerend, Zunderdorp, Monnickendam, Zuid-Oost Beemster enzovoort op een prachtige manier in beeld te brengen en met woorden aandacht te geven.
Het Amsterdamsche Voetbal is op zoek naar één of meerdere redacteuren om ons per direct te versterken. Ben je hobby fotograaf? Wees ook welkom en meld je bij ons aan!
Wat ga je doen?
De wedstrijden in het weekend zijn hét moment waar het om draait. Je bezoekt dus zelf op zaterdag of zondag een wedstrijd, doet daar verslag van en spreekt na afloop met de trainer en/of een speler. Helaas kunnen we niet overal tegelijk zijn, dus bel je soms ook na om te horen hoe een wedstrijd is verlopen en schrijf je aan de hand daarvan een artikel.
Waar zijn we naar op zoek?
Het belangrijkste is dat je met gevoel voor de sport kunt schrijven en makkelijk op mensen afstapt. Daarnaast heb je natuurlijk affiniteit met het (amateur)voetbal en ben je woonachtig in de Metropoolregio Amsterdam
Je bent sowieso beschikbaar op zaterdag en/of zondag tijdens het voetbalseizoen, al is het beslist niet erg als het een keertje niet lukt.
Wat hebben we je te bieden?
- Een platform dat maandelijks bezocht wordt door tienduizenden lezers
- Een groot netwerk in het (Amsterdamse) amateurvoetbal
- Een ideale manier om verschillende vormen van journalistiek in de praktijk te brengen
- Veel flexibiliteit en ruimte voor eigen inbreng
Heb je vragen of wil je reageren? Dat kan viainfo@hetamsterdamschevoetbal.nl
Het bericht Vacature(s): Het Amsterdamsche Voetbal zoekt redacteur(en) verscheen eerst op Het Amsterdamsche Voetbal.
Voedselbos en Vogeleiland Amsterdamse Bos verkennen met gids
[AMSTELVEEN] In het Amsterdamse Bos is donderdag 31 juli een wandeling met een deskundige gids. Het Voedselbos en het Vogeleiland zijn unieke natuurreservaten die een indrukwekkende biodiversiteit herbergen en essentieel zijn voor het ecosysteem van het Bos. Verken de betovering van het Voedselbos en Vogeleiland met een deskundige gids en ontdek de verborgen schoonheden van deze bijzondere natuurgebieden in het Amsterdamse Bos.
Bijeenkomst Buurtwarmte | Stadsdorpelsrijk.nl
Op dinsdag 1 juli vond in Huis Elsrijk een goedbezochte bijeenkomst plaats van het bewonersinitiatief Buurtwarmte Elsrijk. Zo’n 20 buurtbewoners uit Elsrijk-West en de Kruiskerkbuurt kwamen samen om bijgepraat te worden over de voortgang richting een aardgasvrije buurt, en om mee te denken over mogelijke vervolgstappen.
De avond begon met een update vanuit de kerngroep en de gemeente Amstelveen, waarin de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes werden toegelicht. Daarna presenteerden studenten Esmee de Nie en Sjoerd van der Sel van de Hogeschool van Amsterdam de uitkomsten van hun onderzoek. Zij onderzochten welke vormen van duurzame warmte – zoals mini-warmtenetten met bodemenergie – technisch, sociaal en financieel haalbaar zijn in de wijk.
Na de presentatie was er ruimte voor vragen en opmerkingen, en spraken de aanwezigen in open gesprekken met elkaar over wensen, zorgen en kansen. De sfeer was open en constructief, en de avond leverde veel waardevolle inzichten op voor het vervolg van het initiatief.
Zie hieronder de links naar het onderzoeksrapport en presentatie.
Jan van Hulstpark | Stadsdorpelsrijk.nl
Jan van Hulstpark
Sinds 17 april 2025 heeft het park achter de Kruiskerk de naam Jan van Hulstpark.
Onder grote belangstelling onthulden burgemeester Tjapko Poppens samen met Myriam Mater-van Hulst (*1931) uit Amsterdam en Hannah Yakin-van Hulst (*1933) uit Jerusalem het naambord ‘Jan van Hulstpark’ op de hoek van de Mr. Bardeslaan en de Rodenburghlaan. In die laatste straat woonde op 25 van 1938 tot 1945 verzetsman Jan van Hulst met zijn vrouw Paula Horowitz en zijn dochters Myriam, Hannah en Alexandra.
Een grote groep bestaande uit buurtgenoten, leden van de familie Van Hulst en leerlingen van de Piet Heinschool verzamelden zich bij Huis Elsrijk. Daar – in de grote zaal van het Apostolisch Genootschap - had Myriam Mater-van Hulst een uur lang met de leerlingen van de Piet Heinschool gepraat. Zij had aan het aandachtige gehoor van 8-groepers verteld over haar leven en haar familie in deze buurt gedurende oorlogsjaren, toen zij even oud was als de 8-groepers van vandaag. Een spannende tijd, een angstige tijd, een bijzondere tijd.
Myriam was voor de gelegenheid door Fokko de Haas in een prachtige oldtimer - een Studebaker Hawk uit 1956 - opgehaald bij haar huis in Amsterdam. Piet Bressers, die als kind een buurjongen van Rodenburghlaan nr 23 was, was met Fokko mee naar Amsterdam gereden.
In Huis Elsrijk arriveerde burgemeester Tjapko Poppens. Hij maakte kennis met Hannah Yakin-van Hulst die voor deze plechtigheid speciaal uit Jerusalem was overgekomen. Hij ontmoette ook Ben Gazan, die in december 1942 als joods baby’tje terecht was gekomen bij de familie Johansen, de buren van de familie Van Hulst op nummer 27. Ben was als baby’tje vertroeteld door de meisjes Van Hulst en rondgereden in een kinderwagen.
De derde dochter Alexandra was op 17 april vertegenwoordigd door haar kinderen; Alexandra is in 2017 overleden en haar man Jan Terlouw was niet fit genoeg om er vandaag bij te zijn.
Met wijkagent Richard Lukassen voorop gingen alle belangstellenden achter burgemeester Poppens aan voor een korte historische wandeling door de buurt, langs de adressen waar verzetsmensen gewoond hadden, maar ook langs adressen waar struikelstenen aangegeven dat hier joodse buurtbewoners gewoond hebben die de holocaust niet overleefd hebben.
De burgemeester hield bij de ingang van het park een korte toespraak. Daarin memoreerde hij het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk om het park te vernoemen naar buurtgenoot Jan van Hulst. Hij benadrukte hoe – juist in deze tijd het belangrijk is om oog te hebben voor wat het verleden ons leert. Zeker nu voor de herdenking van 80 jaar bevrijding staan.
Hannnah Yakin-van Hulst roemde haar toespraak de inzet van haar vader voor onderduikers, zijn talloze tochten naar Den Haag met ‘bewijzen’, dat bepaalde mensen niet-joods zouden zijn. En zij noemde in het bijzonder Louis Meister, de metselaar die de dubbele muur op de zolder van hun huis had gemaakt als schuilplaats voor onderduikers bij een inval. Mensen als Meister hebben een enorme verdienste in het verzet, maar zij worden nauwelijks erkend.
Er werd ook informatiepaneel onthuld over wie Jan van Hulst was. Het is nog een voorlopige versie. Te zijner tijd komt er een stevige en permante uitvoering.
Na de onthulling trok de grote groep dwars door het park naar de noordelijke ingang. Daar werd ook een naambord en informatiepaneel onthuld. De leerlingen kregen en traktatie en ontvingen het 4-5-mei-bevrijdingsspeldje.
Buurtbewoners en familieleden gingen naar De Blokhut bij het Openluchttheater. Daar werd het glas op Jan van Hulst geheven. Ook werd daar een boek over Jan van Hulst rondgedeeld. Het is geschreven door Stan Meuwese en vormgegeven door Arthur Dijkstra: het is gratis voor buurtbewoners beschikbaar, mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen. Voor andere belangstellenden is voor € 7,50 te koop bij de lokale boekhandels Blankevoort en Venstra.
Het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk
Het idee om het park naar Jan van Hulst te vernoemen kwam voort uit het boek “Elsrijk in Oorlogstijd’, dat op 25 april 2025 is gepresenteerd. Daarin staat in het kort het levensverhaal van Jan van Hulst en zijn vrouw Paula Horowitz. Het uitzonderlijke karakter van de verzetsman werd nog eens onderstreept op een bijeenkomst op 15 oktober 2025, waar zijn 93-jarige dochter Myriam Mater-Van Hulst uitvoerig vertelde over haar vader en zijn gezin. Het was de start voor een bescheiden actie om het park achter de Kruiskerk naar hem te vernoemen.
Symbolisch werd aan Myriam Mater-Van Hulst een straatnaambord ‘Jan van Hulst Park’ aangeboden.
Er werden heel wat steunbetuigingen voor het voorstel uit de buurt ontvangen. Op 15 november 2024 diende het bestuur van het Stadsdorp het voorstel officieel in bij de gemeente Amstelveen. De Straatnamencommissie gaf begin 2025 een positief advies. Op 25 maart 2025 besloot het College van B&W formeel tor de naamgeving van Jan van Hulstpark.
Wie was Jan van Hulst?
Jan van Hulst werkte in de Tweede Wereldoorlog als civiel ingenieur bij Gemeentewerken van de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel (tot 1964 de naam van de gemeente Amstelveen). Al zijn contacten binnen en buiten zijn werk gebruikte hij met grote moed en creativiteit om talloze opgejaagde en vervolgde personen onder te brengen. Hij zorgde - samen met vele anderen - ook voor voorzieningen tijdens de onderduik in de vorm van voedsel, (medische) zorg, (valse) papieren), distributiebonnen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat een aantal joodse medeburgers (onder wie zijn vrouw Paula Horowitz) ‘ontjoodst’ werden met behulp van medisch-antropologische verklaringen van zijn vriend en buurtgenoot dr. Arie de Froe.
P 2 BAD-01 Brandgerucht Winkelcentrum Zijdelwaard Zijdelwaardplein Uithoorn 135331
Brandweer: : UITHOORN
GroenLinks vreest lokale gevolgen asielwet
Als illegaliteit voor vluchtelingen strafbaar wordt, zou dat gevolgen hebben voor het lokale beleid en daar maakt zich GroenLinks in de gemeenteraad zorgen over. Het raadslid Faturno Farah (foto) heeft schriftelijke vragen over de nieuwe (landelijke) asielwetgeving gesteld aan het college van B en W.
Zij wil weten wat de mogelijke impact daarvan zal zijn op het vluchtelingenbeleid in Amstelveen en wil dat de gemeente zit tegen de wet uitspreekt.
Illegaliteit
GroenLinks is wel blij met de inzet van de gemeente op het gebied van opvang en inburgering, maar maakt zich zorgen over de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving. Over met het in het wetsvoorstel genoemde tweestatusstelsel en het strafbaar stellen van illegaal verblijf is zij niet niet eens.
Knelpunten
Volgens de fractie kan deze nieuwe koers op landelijk niveau leiden tot knelpunten in de lokale uitvoering van opvang, zorg en integratie. Signalen bij maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, onderwijsinstellingen en zorgaanbieders ervaren in toenemende mate onzekerheid over hun rol en mogelijkheden, zegt de partij. Raadslid Fatumo Farah wil een ‘mensgerichte’ aanpak, waarom volgens haar Amstelveen bekend staat. “Wij willen voorkomen dat landelijke maatregelen de menselijke maat onder druk zetten of het werk van onze lokale partners bemoeilijken.” GroenLinks wil onder meer weten in hoeverre het college van B en W zich voorbereidt op de veranderingen en welke risico’s worden voorzien. Amstelveen zou zich, net als andere gemeenten, publiekelijk kunnen uitspreken tegen onderdelen van het nieuwe beleid, vindt de fractie, die wijst op het belang van ‘solidariteit, rechtszekerheid en toegang tot basisvoorzieningen voor iedereen, ongeacht status’.
Een slang in de buurt? Ontdek de ringslang in de omgeving van Amstelveen!
Wist je dat er ook in de omgeving van Amstelveen een echte slang leeft? Geen paniek, hij is totaal ongevaarlijk voor mensen — en juist ontzettend bijzonder. We hebben het over de ringslang, een mysterieuze, sierlijke verschijning die zich vooral thuis voelt in de waterrijke randen van onze stad, zoals de Oosteinderpoel.
Een stukje oer-Hollandse jungle
Vlakbij Aalsmeer en Schiphol, verscholen tussen het riet, de kreken en kleine eilandjes, ligt de Oosteinderpoel. Alleen bereikbaar per boot, voelt het alsof je ineens de Biesbosch binnenvaart — midden in de Randstad! Hier leven roofvogels, libellen, reeën én… ringslangen. Een écht natuuravontuur, en nog geen kwartier van de stad.
De ringslang: een schuwe viseter
De ringslang (Natrix natrix) is een elegante, donkergrijze tot olijfgroene slang, herkenbaar aan de gele of witte ring achter de kop. Deze slanke zwemmer is volkomen ongevaarlijk voor mensen, maar een echte jager voor alles wat kleiner is dan hijzelf: kikkers, padden, salamanders en vissen staan op het menu.
Je ziet hem niet snel — ringslangen zijn schuw en snel onder water — maar met een beetje geluk zie je er een zonnen op een boomstam of tussen het riet glijden.
Broeihopen: geboortekamers voor slangen
Natuurliefhebbers in Aalsmeer en omgeving nemen het voortouw om de ringslang te helpen. Zo zijn er broeihopen aangelegd: zorgvuldig gestapelde hopen van compost, gras en takken die warm worden vanbinnen. Ideaal om eieren in te leggen! En met succes: op één plek kwamen maar liefst vijftig jonge slangetjes uit.
Kwetsbaar en beschermd
De ringslang staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Dat betekent dat deze bijzondere soort onze aandacht én bescherming verdient. Gelukkig vinden ze in gebieden als de Oosteinderpoel een veilig toevluchtsoord — mede dankzij inzet van vrijwilligers, Landschap Noord-Holland en betrokken gemeenten.
Wil jij de ringslang ook spotten?
🛶 Maak een vaartochtje in de Oosteinderpoel (alleen per boot bereikbaar)

Boswachter Noah gaat op zoek naar een beruchte 'ambush predator' en stuit op een mooie verrassing.
🔭 Neem een verrekijker mee — misschien zie je wel een ringslang, ijsvogeltje of sperwer!
📸 Laat je camera thuis op stille modus — rust en stilte zijn essentieel voor de natuur
🐍 Wist je dat… ringslangen wel 1,20 meter lang kunnen worden? Het zijn de grootste slangen van Nederland!
Meer weten of meedoen?
Wil je zelf helpen met monitoring of onderhoud van broeihopen? Neem dan contact op met Landschap Noord-Holland of lokale IVN natuurgroepen in Amstelveen of Aalsmeer.
Samen zorgen we ervoor dat de ringslang zich blijvend thuis voelt in onze groene omgeving!
Informatie ringslang Amstelveen
Rondom de Amstelveense Poel leven ringslangen, een wettelijk beschermde diersoort. De oevers van de poel, met name het westelijk deel van de Noordelijke Poeloever, zijn belangrijk leefgebied voor deze slangen. Er worden specifieke maatregelen genomen om de ringslangen te beschermen, zoals het aanleggen van broeihopen en het creëren van rust- en schuilplekken.
Foto schermafbeelding
Ultrafietser start aan race van 4000 kilometer
De Amstelveense ultrafietser Gert Jan Schilder begint morgenochtend vroeg aan een monstertocht. Hij doet mee aan de VIA Race en moet in twee weken tijd 4000 kilometer door Europa fietsen. Onderweg komt hij een aantal flinke bergen tegen.
Gert Jan start in de Zuid-Italiaanse plaats Giovinazzo. Twee weken later hoopt hij in het Nederlandse Amerongen over de finish te komen. Onderweg slaapt hij zo min mogelijk. "Eten en drinken haal ik vaak bij tankstations. Je wil dat zo snel mogelijk doen en weer door", legt hij uit.
Het plan is om gemiddeld 325 kilometer per dag te fietsen. "In het begin zal het minder zijn, omdat daar veel geklommen moet worden in de bergen." Een flinke tocht dus, die je niet zomaar even volbrengt. Ter voorbereiding heeft Gert Jan dit jaar al zo'n 12.000 kilometer gefietst.
"Mijn tactiek voor de race is om zo gematigd mogelijk te fietsen, dus mezelf niet helemaal op een hoop rijden en het gewoon per dag bekijken", vertelt hij. Op moeilijke momenten verwacht hij veel steun te hebben aan zijn vrouw Liek, die haar man vanuit huis op de voet volgt.
Liek weet inmiddels precies hoe ze hem nét even dat duwtje in de rug kan geven om de draad weer op te pakken. "Dan belt ie me op en heeft ie me geleerd dat ik hem een aantal vragen moet stellen, zoals: wanneer heb je voor het laatst gegeten? Wanneer heb je voor het laatst geslapen? Want soms zit hij zo erg in zijn eigen bubbel en heeft ie dat niet meer scherp."
Geld ophalen voor het goede doel
Zijn vrouw inspireerde hem ook bij de keuze voor het goede doel waarvoor hij gaat fietsen: het Cancer Care Centre. Zes jaar geleden stond het leven van het stel op zijn kop toen Liek baarmoederhalskanker kreeg. "Toen heb ik mijn leven drastisch omgegooid door bijvoorbeeld veel gezonder te eten en veel te wandelen."
Van de dokters kreeg zij de terugkoppeling dat die gezonde levensstijl positief heeft bijgedragen aan haar herstel. Het Cancer Care Centre heeft een programma dat kankerpatiënten helpt om weer vitaal te worden.
Liek is inmiddels genezen verklaard. De gezonde levensstijl is gebleven. "Ik denk dat we elkaar enorm hebben geïnspireerd", vertelt ze. "Hij werd eerst door mij geïnspireerd hoe ik door dat proces ben heengegaan en hij inspireert mij enorm hoe hij door zo'n proces als de VIA Race heengaat."
-
Bekende Buren
- Britt Dekker maakt buitensporig grote winst met de verkoop van haar Amstelveense woning. Zie foto's
Britt Dekker maakt buitensporig grote winst met de verkoop van haar Amstelveense woning. Zie foto's
Verkoopprijs
Britt Dekker en haar man Max Apotowski zette eind april van dit jaar hun eengezins hoekwoning in Amstelveen te koop voor een vraagprijs van 595.000 euro. De woning is nu verkocht en daar hebben Britt en haar man een enorme klapper mee gemaakt. Het optrekje is verkocht voor maar liefst 776.000 euro ofwel 181.000 euro boven de vraagprijs.
Winst Britt Dekker
En dat is niet het enige .De hoekwoning werd in 2017 gekocht voor 331.000 euro. Dit betekent een enorme winst van maar liefst 445.000 euro en dat is flink meer dan de prijs die zij zelf voor de hoekwoning hebben betaald.
Indeling Woning
De woonoppervlakte bedraagt 102 vierkante meter en in totaal zijn er vier kamers, waaronder drie slaap- en 1 badkamer. Deze zijn verdeeld over twee verdiepingen. Het zitgedeelte van de woning bevindt zich aan de voorzijde en het eetgedeelte aan de achterzijde bij de keuken, die is voorzien van diverse inbouwapparatuur. Via de keuken kom je in de achtertuin die op het westen ligt en 72 vierkante meter groot is.
Parkeerprobleem is er niet, want op de eigen oprit kunnen 2 auto's worden geparkeerd. Het energielabel van de woning is D, dus daar zal de koper nog wat geld in moeten investeren om deze te kunnen upgraden
Recent verkochten Britt en haar man Max ook met flinke winst hun benedenhuis in Amsterdam en zijn ze sinds kort eigenaar van een miljoenenvilla in het Gooi.
Kindervoorstelling Baaaard in het Bostheater
Kindervoorstelling Baaaard: ontdekken en lachen zonder spraak
In het Amsterdamse Bostheater is momenteel de voorstelling Baaaaard te zien. Het gaat om een cartooneske komedie zonder gesproken tekst, wat de voorstelling toegankelijk maakt voor een breed – ook internationaal – publiek. De voorstelling draait om fantasie, muziek en visuele elementen, waarbij het gebruik van grote en opvallende baarden centraal staat. Door het ontbreken van gesproken taal is de voorstelling geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en achtergronden. Volgens de makers staat het ontdekken en verwonderen centraal.
Baaaaard wordt nog tot en met 2 augustus gespeeld op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen. Per speeldag zijn er twee voorstellingen: om 11.00 en om 13.00 uur. Vanaf oktober toert Baaaaard langs theaters door het hele land.
The post Kindervoorstelling Baaaard: ontdekken en lachen zonder spraak appeared first on 1Amstelveen.
GroenLinks stelt vragen over gevolgen nieuwe asielwetgeving voor lokaal beleid
Vijf jaar Boerderij De Meent: waar mensen zonder papieren wortel schieten
Aan de rand van Amstelveen, verscholen tussen de groene velden van de Bovenkerkerpolder, ligt Boerderij De Meent. Sinds 2020 biedt deze bijzondere boerderij een veilige haven voor mensen zonder papieren – een plek waar ze niet alleen als vrijwilliger werken, maar ook groeien, leren en bijdragen aan iets groters: het produceren van duurzaam voedsel voor de boerderij gemeenschap en voor sociale eetprojecten in de regio, zoals inloophuizen voor daklozen.
Het is woensdag, een van de drie dagen waarop mensen zonder papieren op het land terecht kunnen tussen negen en twee uur, om even uit hun eigen situatie te zijn en nieuwe vaardigheden te leren. Nicky Dankelman is projectleider educatieboerderij en legt uit dat dit niet zomaar een boerderij is: “Het is een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam. We werken in een gemeenschap met mensen zonder papieren uit regio Amsterdam en breder. We tuinieren hier, klussen, we verzorgen onze kippen, varkens en ossen, we verwerken de oogst tot lunch en we beheren het natuurgebied hier.”
Om het behapbaar te houden werken er per dag vijftien mensen op het erf, maar in totaal zijn er veertig vrijwilligers verbonden aan dit project. Op dit moment komen ze voornamelijk uit Afrikaanse landen zoals Nigeria, Sierra Leone en Oeganda. Onder professionele begeleiding leren ze alles over het boerderijleven. Naast de groep van vrijwilligers is er ook een groep van zo’n 25 vrijwilligers uit de omgeving. Dat zijn geen ongedocumenteerde mensen, maar vaak mensen uit de buurt die willen helpen met klussen, koken, tuinieren, etc.

Juridisch gehandicapt
Dankzij partnerproject het Wereldhuis vinden de boerderij en de vrijwilligers elkaar. “Mensen zonder papieren hebben weinig kansen om zich op een andere manier in te zetten, ze worden gezien als niet bestaand. Ze zijn juridisch gehandicapt; ze kunnen niet werken of studeren. Hier leren ze over het boerderijleven en allerlei vaardigheden om die mogelijk later in het leven te gebruiken.”, aldus Dankelman.
De status van de deelnemers varieert: sommigen wachten al jaren op een beslissing, anderen hebben al papieren gekregen maar wachten op een huis of een mogelijkheid om hun leven verder op te bouwen. Over het algemeen wachten ze langer dan je zou willen, vertelt Dankelman. In tijden van onzekerheid biedt de boerderij hun structuur en een gevoel van gemeenschap.
Aanvankelijk was er scepsis in de buurt. Bewoners maakten zich zorgen over veiligheid en de impact op hun leefomgeving. Dankelman benadrukt dat Boerderij De Meent geen AZC is, maar een dagbestedingsproject: “We bieden mensen geen onderdak, enkel drie dagen in de week structuur en vrijwilligerswerk. En inmiddels is er een hechte gemeenschap ontstaan waar men ook buiten de boerderij veel aan heeft. Maar er is geen reden tot zorgen of angst. We bouwen deze plek op met ontzettend lieve, sociale en enthousiaste mensen. Mensen moesten ons leren kennen.”
Ze wijst erop dat de angst voor vluchtelingen vaak wordt opgeklopt: “Het gaat om mensen die zoeken naar een veilig thuis, zoals wij dat allemaal willen. Je vlucht niet zomaar weg van je thuis, familie en vrienden.” Haar advies is dan ook om ze vooral te komen ontmoeten en dan zul je zien dat ieder zijn of haar eigen verhaal heeft. Maandag, woensdag en vrijdag is de boerderij open van 9 tot 14 uur open en bezoekers zijn dan altijd welkom om te komen kijken.

Toekomstvisie
Boerderij De Meent viert in 2025 haar vijfjarig bestaan, maar blijft volop in ontwikkeling. Momenteel wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de moestuin, het vee en het bouwen van de kapschuur – het hart van de Educatieboerderij – waar de kantine, keuken, kantoor en werkplaatsen in gaan komen. Daarnaast hoopt men dat particulieren en bedrijven zich meer betrokken voelen om de boerderij financieel te steunen en meer bekendheid te genereren. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen hoopt Boerderij De Meent uit te groeien tot een plek waar mensen zonder papieren niet alleen vrijwilligerswerk doen en zich kunnen ontwikkelen, maar ook wortel schieten in een gemeenschap die hen waardeert en ondersteunt.
Mogelijke strafbaarstelling (hulp aan) mensen zonder papieren
Begin juli heeft de Tweede Kamer ingestemd met de veelbesproken asielnoodmaatregelenwet. De grootste zorg betrof een toevoeging van de PVV, die illegaliteit strafbaar stelt. Dit zou ook betekenen dat mensen die personen zonder verblijfspapieren helpen met onderdak en voeding een straf kunnen krijgen. Gevraagd hiernaar bij de Diaconie reageert de organisatie als volgt:
“Als Diaconie blijven we – samen met veel andere organisaties – ons inzetten voor mensen in kwetsbare situaties, voor medemenselijkheid. Of de nieuwe Asielnoodmaatregelenwet er wel of niet komt; mensen zonder papieren blijven kwetsbaar en hebben andere mensen nodig die naast hen staan met een menselijk hart. We nodigen je van harte uit om onze bijzondere boeren te komen ontmoeten hier in de Bovenkerkerpolder.”
De wet ligt nu bij de Eerste Kamer, die pas na het zomerreces verder beslist. Er wordt gewacht op een advies van de Raad van State, dat naar verwachting eind augustus of begin september verschijnt.
Foto’s Sibel Önemli
The post Vijf jaar Boerderij De Meent: waar mensen zonder papieren wortel schieten appeared first on 1Amstelveen.
Bewonersavond Aardgasvrij wonen | Stadsdorpelsrijk.nl
Op 30 januari kwamen zo’n 70 bewoners van Elsrijk West en de Kruiskerkbuurt samen in de Apostolische Kerk om te praten over een aardgasvrije toekomst. De avond, georganiseerd door het bewonersinitiatief Buurtwarmte Elsrijk West/Kruiskerkbuurt, stond in het teken van informatie delen, collectieve warmteopties verkennen en ophalen wat er leeft in de buurt.
Na een inspirerende opening door bewoner Hans Korbijn en een spontaan bezoek van wethouder Floor Gordon, werd toelichting gegeven op de warmtetransitie in de wijk. Inhoudelijke bijdragen kwamen van Maarten de Haan, Manuel den Hollander (Energie Samen NH), Patrick Lie (gemeente) en Charles Pallandt, die vertelden over mogelijke scenario’s zoals mini-warmtenetten met bodemenergie en een groter warmtenet op riothermie.
In het tweede deel van de avond gingen bewoners in kleine groepen met elkaar in gesprek. De collectieve oplossingen bleken bijzonder in de smaak te vallen, met veel interesse voor het mini-warmtenet vanwege de kleinschaligheid en schaalbaarheid. Ook werden tientallen vragen verzameld over techniek, kosten, timing en samenwerking.
De voorgestelde uitgangspunten en voorwaarden voor samenwerking werden breed gesteund. De avond sloot af met een hartverwarmend applaus voor de inzet van het kernteam. De werkgroep vervolgt nu samen met Energie Samen en de gemeente Amstelveen de volgende stappen in de richting van een toekomstbestendige warmteoplossing voor de buurt.
Zie hieronder de links naar de presentatie en impressie van de avond.
Stillere vliegtuigen op Schiphol door hogere tarieven
- De luchthavens van Royal Schiphol Group bleven in het eerste halfjaar van 2025 operationeel goed presteren.
- Nederland was via Schiphol verbonden met 299 directe bestemmingen, waarvan 123 intercontinentaal. Schiphol was hiermee de op één na best verbonden luchthaven van Europa.
- 37,2 miljoen mensen reisden via Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport (+3% t.o.v. 2024). Hiervan vlogen 32,8 miljoen via Schiphol.
- Er waren 259.686 vluchten van/naar Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport (+1% t.o.v. 2024). 232.709 hiervan waren via Schiphol.
- Schiphol is stiller geworden door hogere tarieven voor lawaaiige vliegtuigen: het aantal stillere toestellen steeg met 7 procentpunt naar 30% van alle toestellen.
- Schiphol investeerde 495 miljoen euro in de vernieuwing en verduurzaming van de infrastructuur.
- Schiphol heeft op alle 385 werkplekken in de bagagehal tilhulpen geïnstalleerd, om de kwaliteit van werk voor de medewerkers te verbeteren. Schiphol loopt hierin wereldwijd voorop.
- Positief onderliggend nettoresultaat van 214 miljoen euro.
- Negatieve kasstroom na investeringen van 111 miljoen euro.
Meer kwaliteit voor reizigers en medewerkers
In de eerste helft van dit jaar heeft Schiphol 495 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren en toekomstbestendig maken van de luchthaven. Enkele voorbeelden:
- de vele onderhoudswerkzaamheden, van tientallen projecten binnen het meerjarenonderhoudsplan tot groot onderhoud Buitenveldertbaan;
- de vernieuwing van de lounges, ruimere looproutes, meer zitplaatsen, nieuwe winkels en horeca;
- betere rustruimtes voor personeel;
- tilhulpen op elke werkplek voor medewerkers in bagagehallen;
- verduurzaming door over te stappen op elektrische voertuigen en apparatuur en door klimaatsystemen te vervangen;
- het afbouwen van de A-pier verloopt volgens plan, met de opening voorzien in april 2027.
Deze investeringen zorgen niet alleen voor een robuustere infrastructuur, maar dragen ook bij aan een prettigere ervaring voor luchtvaartmaatschappijen, passagiers en medewerkers.
Nieuwe havengelden: een stiller Schiphol
Per 1 april voerde Schiphol nieuwe tarieven in die de luchthavenkosten dekken en noodzakelijke investeringen mogelijk maken. Onderdeel van de tarieven is het principe dat hoe stiller het vliegtuig, hoe minder havengelden luchtvaartmaatschappijen betalen. Ook is overdag vliegen goedkoper dan in de nacht. Schiphol voerde deze tariefdifferentiatie in, in het belang van de omwonenden van Schiphol. In de eerste drie maanden na invoering zijn de eerste resultaten duidelijk merkbaar, luchtvaartmaatschappijen zetten vaker stillere toestellen in. In april t/m juni 2025 behoorde 30% van de toestellen tot de stilste twee tariefklassen, dat is 7 procentpunt meer dan in dezelfde periode in 2024. Tegelijkertijd daalde het aandeel van de meest lawaaiige tariefklassen met 7 procentpunt t.o.v. dezelfde periode.
Financiële resultaten
Het onderliggend nettoresultaat (zonder herwaardering van commercieel vastgoed) over het eerste halfjaar van 2025 kwam uit op een positief resultaat van 214 miljoen euro (HJ 2024: 99 miljoen euro). De stijging van het resultaat is het gevolg van meer reizigers en vluchten en de nieuwe tarieven, inclusief een verrekening van verliezen uit de COVID-19-periode.
De omzet steeg met 20% tot 1.262 miljoen euro (HJ 2024: 1.048 miljoen euro). In het eerste halfjaar van 2025 is 495 miljoen euro geïnvesteerd in de kwaliteit van de luchthaven. De kasstroom na investeringen was 111 miljoen negatief. Schiphol investeert in vijf jaar zes miljard euro in de kwaliteit van de luchthaven, waarvoor het ook externe financiering aantrekt. Solide financieel beleid blijft daarom nodig om deze investeringsopgave waar te maken en een gezonde financiële basis te hebben.
Meer reizigers in eerste half jaar
In het eerste halfjaar van 2025 leverde Schiphol opnieuw goede operationele prestaties, met een succesvolle start van de zomerperiode. Het totaal aantal reizigers op de luchthavens van Royal Schiphol Group in Nederland steeg met 3% tot 37,2 miljoen (HJ 2024: 36,1 miljoen, HJ 2019: 38,7 miljoen). 32,8 miljoen reizigers vlogen met het vliegtuig van, via of naar Schiphol. Dat is een toename van 3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2024. 23,3 miljoen reizigers gingen naar of kwamen van een bestemming in Europa, 9,5 miljoen van of naar een intercontinentale bestemming.
Reizigers (in miljoenen)
| Amsterdam Airport Schiphol | Eindhoven Airport | Rotterdam The Hague Airport | Totaal |
HJ 2025 | 32,8 | 3,3 | 1,1 | 37,2 |
HJ 2024 | 31,8 | 3,3 | 1,0 | 36,1 |
HJ 2019 | 34,5 | 3,2 | 1,0 | 38,7 |
Op Amsterdam Airport Schiphol vonden 232.709 vliegtuigbewegingen plaats in de eerste zes maanden van 2025. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van 2024 (230.417), 4% minder dan in 2019 (242.107. Het vrachtvolume op Amsterdam Airport Schiphol daalde met 7% tot 0,7 miljoen ton. Er waren 7.534 volledige vrachtvluchten. Dat is een daling van bijna 3% ten opzichte van 2024 en een toename van bijna 9% t.o.v. 2019. In totaal werd 44% van de vracht vervoerd met passagiersvluchten (0,3 miljoen ton) en 56% met volledige vrachtvluchten.
Vliegtuigbewegingen
| Amsterdam Airport Schiphol | Eindhoven Airport | Rotterdam The Hague Airport | Totaal |
HJ 2025 | 232.709 | 19.331 | 7.646 | 259.686 |
HJ 2024 | 230.417 | 20.130 | 7.512 | 258.059 |
HJ 2019 | 242.107 | 19.864 | 7.902 | 269.873 |
Financiële gegevens
Onderliggende resultaten
In miljoenen euro's | HJ 2025 | HJ 2024 | % |
Inkomsten | 1.262 | 1.048 | 20,4 |
Onderliggende EBITDA | 476 | 309 | 54 |
Onderliggend bedrijfsresultaat | 279 | 139 | >100 |
Onderliggend nettoresultaat | 214 | 99 | >100 |
Nettoresultaat | 201 | 224 | -10,3 |
Vooruitblik 2025
Het aantal reizigers en vliegtuigbewegingen nam in het eerste halfjaar van 2025 verder toe. De vraag naar vliegreizen blijft onverminderd hoog. Schiphol verwacht dat het aantal reizigers en vliegtuigbewegingen verder zal toenemen in het tweede halfjaar van 2025. Voor het kalenderjaar 2025 verwacht Schiphol bijna 70 miljoen reizigers, net onder het reizigersaantal van 2019 (71,7 miljoen reizigers).
In de tweede helft van 2025 werkt Schiphol onverminderd verder aan de transformatie van de luchthaven, om de dienstverlening aan reizigers, luchtvaartmaatschappijen en het werk van medewerkers verder te verbeteren. Er vinden tal van verbouwingen plaats, om de infrastructuur te vernieuwen en verduurzamen.
Het volledige (pers)bericht met de halfjaarcijfers is aan de rechterzijde van deze pagina te downloaden.
Skatebaan Westwijk geopend! Feest! (Amstelidee mede aanjager en ondersteuner)

Sinds 10 juli kunnen skaters hun skills laten zien op de gloednieuwe skatebaan De West in Amstelveen. De baan is het resultaat van een jarenlange inzet van lokale jongeren, die als initiatiefnemers door wethouder Floor Gordon in het zonnetje werden gezet.
Met steun van Amstelidee, Participe, Amstelveen Sport, Rabobank Amstel en Vecht en Rotary Amstelveen is er zeven jaar lang gewerkt aan de realisatie. Het resultaat mag er zijn!
Energiearmoede in Amstelveen: 2400 huishoudens in de knel
In 2024 kampte een groeiend aantal huishoudens in Nederland met energiearmoede. Volgens voorlopige cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om ruim 510.000 huishoudens, oftewel 6,1% van alle huishoudens in Nederland. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2023, toen het om ongeveer 330.000 huishoudens ging. De belangrijkste oorzaak: het wegvallen van financiële steunmaatregelen zoals de energietoeslag en het prijsplafond
Ook Amstelveen bleef niet buiten schot. Hoewel het aandeel energiearme huishoudens hier met 5,1% iets onder het landelijk gemiddelde ligt, gaat het in absolute aantallen nog steeds om een aanzienlijke groep. Met circa 47.500 huishoudens binnen de gemeente betekent dit dat naar schatting ruim 2.400 huishoudens in Amstelveen in 2024 te maken hadden met energiearmoede.
Steun weg, zorgen terug
In 2022 en 2023 konden huishoudens met een laag inkomen nog rekenen op een energietoeslag van circa €1.300 per jaar. Daarnaast gold er in 2023 een prijsplafond voor gas en elektriciteit, waardoor de eerste 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom tegen een maximumtarief geleverd werden. Deze maatregelen boden tijdelijke verlichting tijdens de piek van de energiecrisis.
In 2024 vielen deze regelingen echter grotendeels weg, terwijl de energieprijzen opnieuw stegen. Vooral de vaste energietarieven liggen inmiddels hoger dan in 2022, en voor mensen met een laag inkomen betekent dit een flinke financiële last.
Energiequote stijgt fors
De gemiddelde maandelijkse energiekosten voor energiearme huishoudens stegen naar €184, en de zogenoemde energiequote – het percentage van het inkomen dat naar energiekosten gaat – liep op tot bijna 12%. Ter vergelijking: het gemiddelde voor alle Nederlandse huishoudens ligt op slechts 5%.
Deze cijfers illustreren hoe kwetsbaar een groeiende groep huishoudens is voor prijsfluctuaties in de energiemarkt, zeker zonder overheidssteun.
Lichtpuntjes: woningverbetering en bewust energiegebruik
Toch is niet alles somber. In vergelijking met 2019 ligt het aandeel huishoudens met energiearmoede nog altijd lager. Dat komt onder meer doordat de kwaliteit van woningen in Nederland is verbeterd – denk aan betere isolatie en zuiniger installaties – en doordat veel mensen bewuster met energie zijn gaan omgaan sinds de energiecrisis.
Daarnaast zijn de inkomens de afgelopen jaren gestegen, wat de impact van hogere energiekosten enigszins heeft gedempt. Maar zonder gerichte maatregelen blijft energiearmoede voor duizenden huishoudens, ook in Amstelveen, een dagelijkse realiteit.
Wat is energiearmoede?
Energiearmoede treedt op wanneer huishoudens moeite hebben om hun energierekening te betalen, vaak doordat zij in een slecht geïsoleerde woning wonen en een laag inkomen hebben. Ze geven een relatief groot deel van hun budget uit aan energie, waardoor er minder overblijft voor andere basisbehoeften.
Foto Pixabay
Postbezorger gewond na aanrijding op rotondeΒ Van der Hooplaan
Op de Van der Hooplaan bij de Sportlaan is vrijdagochtend een postbezorger van PostNL aangereden. De bezorger reed op de scooter en werd door een personenauto geraakt.
Hoe het ongeval kon gebeuren is nog onbekend. Vanwege het ongeval ontstond rond de rotonde enige verkeershinder.
Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Wat het letsel van de postbezorger is, is nog onbekend.
Fotograaf: VLN Nieuws
The post Postbezorger gewond na aanrijding op rotonde Van der Hooplaan appeared first on 1Amstelveen.
In Amsterdam betalen jonge huizenkopers de hoogste vierkantemeterprijs
In Amsterdam betalen jonge huizenkopers de hoogste vierkantemeterprijs
P 2 BAD-03 Buitensluiting Grote Beer Amstelveen 135132
Brandweer: : AMSTELVEEN
-
Amstelveens Nieuwsblad
- Schiphol laat indrukwekkende beelden zien van groot onderhoud Buitenveldertbaan
Schiphol laat indrukwekkende beelden zien van groot onderhoud Buitenveldertbaan
[SCHIPHOL] Schiphol heeft een bijzondere video gedeeld waarop de grootschalige werkzaamheden aan de Buitenveldertbaan goed te zien zijn. De start- en landingsbaan is sinds 10 mei buiten gebruik voor uitgebreid onderhoud en blijft dat tot en met 28 september.
Postbezorger gewond bij aanrijding op rotonde
Postbezorger gewond na aanrijding op rotonde Van der Hooplaan Amstelveen
[AMSTELVEEN] Op de Van der Hooplaan bij de Sportlaan is vrijdagochtend een postbezorger van PostNL aangereden. De bezorger reed op de scooter en werd door een personenauto geraakt.
In leven - Eljo Morpurgoο»Ώ
Al een behoorlijke tijd ben in op maandag alleen onderweg van Amstelveen naar Amersfoort. Ik heb daar wekelijks een meeting en die zijn persoonlijk belangrijk. Ik hoef er niet vroeg te zijn, half twaalf begint de eerste en mensen vanuit het gehele land komen met auto als ov dus kan dat ook niet anders. We bespreken vaak even voor en dan gaan we de meeting in tot ongeveer een uur.
We lunchen dan even waarna we de tweede meeting in duiken waarna ik rond een uur of drie richting de parkeergarage net buiten het centrum van Amersfoort loop. In Amersfoort kun je slecht parkeren en vaak maar een uur maximaal op een plek. Dus reserveer ik voor een dag in een garage waar ik dus heen moet lopen.
Zo ook pas geleden als ik rond drie uur klaar ben en ik in dertig graden de auto op zoek. Ik loop de garage in en stap in de nog koele auto en druk op start. Langzaam rol ik de garage uit de weg op richting de snelweg en Amstelveen. Het is echt druk en voor mijn gevoel chaotisch. Op de snelweg druk ik het pedaal in de de elektromotor kickt in en geeft me dat zetje naar de honderd. Dan druk ik de cruisecontrol aan.
Meer mensen zouden met cruisecontrol moeten rijden, het geeft rust. Net voor Hilversum mediapark gaat het mis. Vijftig meter voor me schieten meerdere autos over de weg en in de verte zie ik een auto over de kop slaan. Mijn been is sneller bij de rem als het normaal ingrijpen van de auto. Ik gooi de noodverlichting aan, een knopje die ik wonderbaarlijk snel gevonden heb voor de eerste keer.
Ik zie in mijn achteruitkijkspiegel hoe iedereen goed reageert en tot stilstand komt. Het is met deze acties altijd afwachten of er iemand dromend of append achterin duikt. Het gaat goed en voor ons beginnen mensen hulp te bieden zien we van een afstand. Dan beginnen mensen voor, naast en achter mij een weg te zoeken om er langs te komen waarbij velen door het gras een geheel andere weg op duiken om er twintig meter verder weer af te gaan om achter het ongeluk weer door te rijden.
Langzamerhand volgen er meer en zo komen we langzaam weer op gang en gaat de cruisecontrol weer aan. Ik bel even met lief, handsfree natuurlijk, en vertel haar dat ik bijna in een ongeluk was beland. Nog met iets trillende handen op het stuur hang ik dan weer op en vervolge mijn weg. Thuis lees later ik dat de weg totaal is afgesloten voor verkeer.
Ik heb vreselijk veel geluk gehad zowel door niet vijftig meter verder te zijn geweest als nog om de boel heen te kunnen voor het werd afgesloten. Ik bedenk me dat dat ik blij mag zijn dat ik nog in leven ben.
Geniet van elkaar en het leven.

Foto's zijn van Eljo
GroenLinks zet vraagtekens bij gevolgen nieuwe asielwet
De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke impact van de nieuwe landelijke asielwetgeving op het Amstelveense vluchtelingenbeleid. De partij spreekt haar waardering uit voor de inzet van de gemeente op het gebied van opvang en inburgering, maar maakt zich zorgen over de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving zoals het tweestatusstelsel en het strafbaar stellen van illegaal verblijf.
Volgens de fractie kan deze nieuwe koers op landelijk niveau leiden tot knelpunten in de lokale uitvoering van opvang, zorg en integratie. Ook is er aandacht voor signalen uit de samenleving: maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, onderwijsinstellingen en zorgaanbieders zouden in toenemende mate onzekerheid ervaren over hun rol en mogelijkheden.
Raadslid Fatumo Farah “Amstelveen staat bekend om een mensgerichte aanpak. Wij willen voorkomen dat landelijke maatregelen de menselijke maat onder druk zetten of het werk van onze lokale partners bemoeilijken.”
GroenLinks wil onder meer weten in hoeverre het college zich voorbereidt op de veranderingen, welke risico’s worden voorzien en of Amstelveen zich, net als andere gemeenten, publiekelijk wil uitspreken tegen onderdelen van het nieuwe beleid.
De fractie benadrukt het belang van solidariteit, rechtszekerheid en toegang tot basisvoorzieningen voor iedereen, ongeacht status. De antwoorden van het college worden na de zomer verwacht.
Bijeenkomst Buurtwarmte | Stadsdorpelsrijk.nl
Op dinsdag 1 juli vond in Huis Elsrijk een goedbezochte bijeenkomst plaats van het bewonersinitiatief Buurtwarmte Elsrijk. Zo’n 20 buurtbewoners uit Elsrijk-West en de Kruiskerkbuurt kwamen samen om bijgepraat te worden over de voortgang richting een aardgasvrije buurt, en om mee te denken over mogelijke vervolgstappen.
De avond begon met een update vanuit de kerngroep en de gemeente Amstelveen, waarin de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes werden toegelicht. Daarna presenteerden studenten Esmee de Nie en Sjoerd van der Sel van de Hogeschool van Amsterdam de uitkomsten van hun onderzoek. Zij onderzochten welke vormen van duurzame warmte – zoals mini-warmtenetten met bodemenergie – technisch, sociaal en financieel haalbaar zijn in de wijk.
Na de presentatie was er ruimte voor vragen en opmerkingen, en spraken de aanwezigen in open gesprekken met elkaar over wensen, zorgen en kansen. De sfeer was open en constructief, en de avond leverde veel waardevolle inzichten op voor het vervolg van het initiatief.
Zie hieronder de links naar het onderzoeksrapport en presentatie.
Jan van Hulstpark | Stadsdorpelsrijk.nl
Jan van Hulstpark
Sinds 17 april 2025 heeft het park achter de Kruiskerk de naam Jan van Hulstpark.
Onder grote belangstelling onthulden burgemeester Tjapko Poppens samen met Myriam Mater-van Hulst (*1931) uit Amsterdam en Hannah Yakin-van Hulst (*1933) uit Jerusalem het naambord ‘Jan van Hulstpark’ op de hoek van de Mr. Bardeslaan en de Rodenburghlaan. In die laatste straat woonde op 25 van 1938 tot 1945 verzetsman Jan van Hulst met zijn vrouw Paula Horowitz en zijn dochters Myriam, Hannah en Alexandra.
Een grote groep bestaande uit buurtgenoten, leden van de familie Van Hulst en leerlingen van de Piet Heinschool verzamelden zich bij Huis Elsrijk. Daar – in de grote zaal van het Apostolisch Genootschap - had Myriam Mater-van Hulst een uur lang met de leerlingen van de Piet Heinschool gepraat. Zij had aan het aandachtige gehoor van 8-groepers verteld over haar leven en haar familie in deze buurt gedurende oorlogsjaren, toen zij even oud was als de 8-groepers van vandaag. Een spannende tijd, een angstige tijd, een bijzondere tijd.
Myriam was voor de gelegenheid door Fokko de Haas in een prachtige oldtimer - een Studebaker Hawk uit 1956 - opgehaald bij haar huis in Amsterdam. Piet Bressers, die als kind een buurjongen van Rodenburghlaan nr 23 was, was met Fokko mee naar Amsterdam gereden.
In Huis Elsrijk arriveerde burgemeester Tjapko Poppens. Hij maakte kennis met Hannah Yakin-van Hulst die voor deze plechtigheid speciaal uit Jerusalem was overgekomen. Hij ontmoette ook Ben Gazan, die in december 1942 als joods baby’tje terecht was gekomen bij de familie Johansen, de buren van de familie Van Hulst op nummer 27. Ben was als baby’tje vertroeteld door de meisjes Van Hulst en rondgereden in een kinderwagen.
De derde dochter Alexandra was op 17 april vertegenwoordigd door haar kinderen; Alexandra is in 2017 overleden en haar man Jan Terlouw was niet fit genoeg om er vandaag bij te zijn.
Met wijkagent Richard Lukassen voorop gingen alle belangstellenden achter burgemeester Poppens aan voor een korte historische wandeling door de buurt, langs de adressen waar verzetsmensen gewoond hadden, maar ook langs adressen waar struikelstenen aangegeven dat hier joodse buurtbewoners gewoond hebben die de holocaust niet overleefd hebben.
De burgemeester hield bij de ingang van het park een korte toespraak. Daarin memoreerde hij het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk om het park te vernoemen naar buurtgenoot Jan van Hulst. Hij benadrukte hoe – juist in deze tijd het belangrijk is om oog te hebben voor wat het verleden ons leert. Zeker nu voor de herdenking van 80 jaar bevrijding staan.
Hannnah Yakin-van Hulst roemde haar toespraak de inzet van haar vader voor onderduikers, zijn talloze tochten naar Den Haag met ‘bewijzen’, dat bepaalde mensen niet-joods zouden zijn. En zij noemde in het bijzonder Louis Meister, de metselaar die de dubbele muur op de zolder van hun huis had gemaakt als schuilplaats voor onderduikers bij een inval. Mensen als Meister hebben een enorme verdienste in het verzet, maar zij worden nauwelijks erkend.
Er werd ook informatiepaneel onthuld over wie Jan van Hulst was. Het is nog een voorlopige versie. Te zijner tijd komt er een stevige en permante uitvoering.
Na de onthulling trok de grote groep dwars door het park naar de noordelijke ingang. Daar werd ook een naambord en informatiepaneel onthuld. De leerlingen kregen en traktatie en ontvingen het 4-5-mei-bevrijdingsspeldje.
Buurtbewoners en familieleden gingen naar De Blokhut bij het Openluchttheater. Daar werd het glas op Jan van Hulst geheven. Ook werd daar een boek over Jan van Hulst rondgedeeld. Het is geschreven door Stan Meuwese en vormgegeven door Arthur Dijkstra: het is gratis voor buurtbewoners beschikbaar, mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen. Voor andere belangstellenden is voor € 7,50 te koop bij de lokale boekhandels Blankevoort en Venstra.
Het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk
Het idee om het park naar Jan van Hulst te vernoemen kwam voort uit het boek “Elsrijk in Oorlogstijd’, dat op 25 april 2025 is gepresenteerd. Daarin staat in het kort het levensverhaal van Jan van Hulst en zijn vrouw Paula Horowitz. Het uitzonderlijke karakter van de verzetsman werd nog eens onderstreept op een bijeenkomst op 15 oktober 2025, waar zijn 93-jarige dochter Myriam Mater-Van Hulst uitvoerig vertelde over haar vader en zijn gezin. Het was de start voor een bescheiden actie om het park achter de Kruiskerk naar hem te vernoemen.
Symbolisch werd aan Myriam Mater-Van Hulst een straatnaambord ‘Jan van Hulst Park’ aangeboden.
Er werden heel wat steunbetuigingen voor het voorstel uit de buurt ontvangen. Op 15 november 2024 diende het bestuur van het Stadsdorp het voorstel officieel in bij de gemeente Amstelveen. De Straatnamencommissie gaf begin 2025 een positief advies. Op 25 maart 2025 besloot het College van B&W formeel tor de naamgeving van Jan van Hulstpark.
Wie was Jan van Hulst?
Jan van Hulst werkte in de Tweede Wereldoorlog als civiel ingenieur bij Gemeentewerken van de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel (tot 1964 de naam van de gemeente Amstelveen). Al zijn contacten binnen en buiten zijn werk gebruikte hij met grote moed en creativiteit om talloze opgejaagde en vervolgde personen onder te brengen. Hij zorgde - samen met vele anderen - ook voor voorzieningen tijdens de onderduik in de vorm van voedsel, (medische) zorg, (valse) papieren), distributiebonnen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat een aantal joodse medeburgers (onder wie zijn vrouw Paula Horowitz) ‘ontjoodst’ werden met behulp van medisch-antropologische verklaringen van zijn vriend en buurtgenoot dr. Arie de Froe.