VVD, lokaal of GroenLinks?
Waarin verschillen ambtenaren van ondernemers? Terwijl de ondernemer het liefst efficiëntie in zijn bedrijf heeft en daarom streeft naar zo weinig mogelijk medewerkers, denken ambtenaren tegendraads op dat gebied. De ambtenaar verwacht dat het veel beter gaat door van één fte er drie te nemen, c.q. een veelvoud ervan. Op kosten van de belastingbetaler. Wat daarvan het resultaat is, zagen wij aan bijvoorbeeld aan het toeslagenschandaal.
De gemeente heeft nu dertienhonderd medewerkers. Als het VVD-verkiezingsprogramma ook plaatselijk een beetje doorwerkt, wordt in dat aantal fors gesneden.
Economie
Minder ambtenaren, een kleinere overheid, is niet het enige waarmee de VVD komt. Zij wil meer geld voor defensie en legt de nadruk op economie, te betalen door zorg en sociale voorzieningen, waaronder de werkloosheidswet, die volgens de VVD ‘gemoderniseerd’ moet worden. Ook asiel heeft de aandacht van de partij. Vluchtelingen mogen eigenlijk alleen op uitnodiging komen, maar daar dat niet op stel en sprong kan, houdt de partij vast aan het tweestatusstelsel en illegaal verblijf strafbaar stellen. En het schrijnende woningtekort wil de partij onder meer te lijf door verkorting van procedures, die nu niet zelden zeven jaar duren, onder meer door de lachwekkende dierbescherming en bezwaarschriften. Ook van de aanhoudende roep om het wegens gezondheidsredenen krimpen van Schiphol, waar Amstelveen een pas veranderde ‘Position Paper’ voor heeft (die het tegendeel van de VVD beweert), wil de partij het liefst af.
Amstelveen
De vraag is natuurlijk hoe het in de raadsverkiezingen van volgend jaar lokaal gaat. Nu bestaat het college van Burgemeester en Wethouders uit VVD, D66. PvdA en Goed voor Amstelveen (dat overigens geen wethouders leverde en uitsluitend mocht meedoen omdat de VVD, als grootste fractie, twee zetels verloor).
Het probleem zit in wethouder Marijn van Ballegooijen en diens PvdA. Zijn sociaaldemocratische partij wil fuseren met GroenLinks en met één verkiezingsprogramma komen. De fractie van GL-PvdA vormt een niet te onderschatten gevaar voor de liberale agenda, al is niet duidelijk wie daarmee in zee wil.
Floor Gordon
Verder ziet het er naar uit dat hetzelfde college terugkeert, met uitzondering – in dat geval – van de PvdA-wethouder. Floor Gordon van D66 zal haar partijtje wel blijven meeblazen, al staat het er landelijk met haar partij niet goed voor. Maar nu haar landelijke partijleider Rob Jetten steeds meer naar rechts opschuift (door onder meer Hamas een terreurorganisatie te noemen en – evenals de VVD – zo langzamerhand een hekel heeft aan ellenlange procedures ter wille van de natuur ziet het er voor lijsttrekker Floor ook iets zonniger uit. De vraag is wie men in de plaats van de PvdA-wethouder kiest. Wethouder Frank Berkhout van o.m. Jeugd en Onderwijs van ‘onderwijspartij’ D66 trekt zich terug, hetgeen opruimt in het college. Misschien ligt er een kans voor Gordon de enig overgebleven zetel van D66 te benutten. Aan een van de twee VVD-wethouders Herbert Raat zal het niet liggen. Maar de kans is groot dat de VVD-fractie niet de grootste blijft en er ruimte komt in het college voor een lokale partij.
Lokaal
Daar zijn er nu drie van, waarvan Burgerbelangen Amstelveen (bbA) de oudste en grootste is. BBA ontstond ooit uit een actiegroep voor het handhaven van het toen nog bestaande gebouw der Kweekschool van het Leger des Heils. Dat mislukte, maar de heemparken werden wel rijksmonumenten, dankzij bbA. Inmiddels zijn er dus drie lokale partijen en wat het verschil is, behalve dat zij voor verlenging van de raadsvergaderingen zorgen, mag Joost weten. In elk geval tellen zij met elkaar meer zetels (9) dan de VVD (8) in de gemeenteraad.
GroenLinks
Grote tegenspeler van de vrij rechtse politiek is de fusiepartij GroenLinks-PvdA. Raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) liet er in het openbaar blijken dat hij een ‘kneiterlinks’ gemeentebestuur wil als vervanging van het nu zittende college. De twee met elkaar zijn nu goed voor zeven zetels (3 van de tot de coalitie behorende PvdA en 4 van GroenLinks). Dat zouden meer, maar ook minder zetels kunnen worden. Zowel landelijk als plaatselijk zijn er tegenstanders die het einde van de sociaaldemocratie in de fusieplannen zien, omdat GroenLinks vooral ‘groen’ is. Daar staat tegenover dat op het grondgebied van Amstelveen ook Uilenstede ligt, waar vooral van jongeren de aanwas van de nieuwe partij te verwachten valt. Dat zou de slogan kunnen aanmoedigen dat wie jong is en niet links gebrek heeft aan een hart en wie oud is en nog links verstand ontbeert. Intussen doet het CDA, nu slechts één zetel in de gemeenteraad vertegenwoordigd, gezien de landelijke groei misschien ook plaatselijk mee als bestuurderspartij. Niet te verwachten valt dat de meerderheid van de raad voor GL-PvdA zal kiezen. Maar het is natuurlijk wachten op de raadsverkiezingen.