Op zaterdagmiddag 23 november (16.00-17.30 uur) kan iedereen die dat wil een Adventskrans komen maken in de Kruiskerk (Van der Veerelaan 30A). Deze krans (met 4 kaarsjes) is voor thuis op tafel, tijdens de Adventsweken. Een activiteit voor kinderen én volwassenen! Voor kinderen geldt: neem vooral je ouders mee, dan kunnen zij je helpen met het maken van de krans!
Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 21 november bij Antoinette Kamsteeg (djk@kruiskerk-amstelveen.nl of 06 16150657)
Adventskransen maken: GROEN gevraagd!
Voor deze Adventskransen hebben wij flink wat ‘groen’ nodig. Heeft u toevallig klimop, hulst, conifeer, kleine hedera of liguster in de tuin en kunt u best wat missen? Wij ontvangen het graag! U kunt uw ‘groen’ op zaterdagmiddag 23 november tussen 15.00 en 16.00 uur in de Kruiskerk brengen.
De All Saints Church in Amsterdam ZuidOost (ook wel het Afrikahuis genoemd) kookt elke donderdag voor Stap Verder en andere mensen die een extra maaltijd kunnen gebruiken.
Stap Verder is een inloophuis waar mensen in Amsterdam Zuidoost terecht kunnen voor informatie, advies en hulpverlening op het gebied van wonen, werken, inkomen, inburgering, gezondheid, zorg, recht, migratie. Ze bieden gratis Nederlandse les, naailes en handwerkcursussen, medische, juridische en sociale spreekuren.
Na de zomervakantie blijkt dat 2 rails van de lades in de keukenkastjes zijn afgebroken. De lades zijn daarmee niet meer te gebruiken. In de keuken staat ook een archiefkast, die voor opslag van keukengerei en eten wordt gebruikt. De roldeur daarvan was al langer stuk.
Op de Werelddag van de Armen 17 november houden we een caritas-collecte en onze PCI heeft gesloten deze voor het herstel van de keuken van de All Sants Church te gebruiken. Uw steun helpt de migrantenkerk om voor langere tijd de zorg voor hun naaste gestalte te blijven geven.
Namens PCI Heilige Mariaparochie
Theo den Blanken blanken5@xs4all.nl NL91 RABO 0302 3251 07 t.n.v. Caritas Amstelland
Mensen hier in vriendschap en liefde verbonden rondom Lex,
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד; (Sjema Israel adonai Èloheenoe, adonai ègad).
Deze woorden te laten horen in het Hebreeuws, leek me een passend begin. Tot bijna het einde is Lex blijven vertalen; maakte trouw zijn huiswerk voor de Hebreeuwse leeskring, waar hij lid van was. Hoor Israël is een oproep aan ieder van ons zich te openen voor het geheim van het leven. Je mag het op jezelf betrekken. Zo klonk vroeg in het leven van Lex ook ‘Hoor Alexander’, een naam die hij met trots droeg, ook al werd hij gedurende zijn leven wel steeds korter. Alexander, werd Alex, en Alex werd Lex. Het Latijnse woord voor Wet. En dat woordje Wet speelt een bijzondere rol in zijn leven, het krijgt een andere betekenis; in die zin is hij onder zijn naam gaan staan.
Vroeg in zijn leven klonk Hoor Alexander, de roeping tot het priesterambt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als nakomer in zijn gezin, zijn broers Hans en Henri zaten in een andere levensfase, beleefde hij het ook als een avontuur. Na het kleinseminarie in Apeldoorn volgde het grootseminarie in Warmond, waar Lex zo heerlijk over kon vertellen. Een van de verhalen ging over professor De Groot, docent klassieke talen. Het was in de tijd dat paus Pius XII, die nog als een kerkvorst werd gedragen, het Mariale dogma van ‘Maria Tenhemelopneming’ afkondigde; het verhaal ging dat de paus in een droom deze boodschap kreeg ingefluisterd. Toen één van Lex’ medestudenten aan professor De Groot, bijgenaamd paciep, vroeg wat hij daarvan vond; kregen de jonge priesterstudenten als antwoord ‘ik heb met de persoonlijke visoenen van meneer Pacelli niets van doen’. Een schok ging door het klaslokaal, dat een professor deze relativerende woorden sprak en de paus bij zijn burgernaam aansprak. Laatst zei Lex nog dat dit het begin was van een relativerende houding ten opzichte van wat de kerk als wet verkondigt.
Als jonge priester is hij gevormd door een massieve dogmatische theologie, een taal die niet meer aansloot op zijn tijd; het Tweede Vaticaans Concilie was dan ook een verademing. Er kwam ruimte voor nieuw élan, voor experimenteren; hij deed mee aan de Pax Christivoettochten, waarin je als priester onder de mensen kwam, in plaats van dat je erboven stond. Het was ook een tijd van desoriëntatie. Het oude voldeed niet meer, maar het nieuwe was er nog niet. En de bron van waaruit hij leefde droogde langzaam op. Tot dat hij begin jaren zeventig zijn leermeester ontmoette:
Frans Breukelman
Deze leermeester betekende Lex’ redding voor het pastoraat. Een gereformeerde professor, expert in de Hebreeuwse taal, opende voor hem de Schrift. Laatst vroeg ik Lex nog, wat het was, wat er gebeurde, als hij bij Breukelman in het college zat en hij uitleg kreeg over de Bijbel. Hij antwoordde ‘Voor het eerst had ik het gevoel, dit gaat over mij’. Deze ervaring, tot in je ziel, in je hart geraakt te worden door het horen van het Woord, heeft Lex tot het einde van zijn leven geïnspireerd. En dat heeft tot grootse dingen geleid, waarvan gisteren ook al is gesproken: de Bijbelse lesmethode Naderen om te horen. Die aanraking, of beter openbaring, vernieuwde zijn geloof. Een geloof dat in de kern, zo zei hij eens in een tweegesprek met een dominee, om creativiteit draait. Creatie! Ontdek in je eigen leven hoe “de God van leven” in jou werkzaam is. Dat kan alleen door eerst te willen ‘horen’, door stil te worden, tot je te laten spreken, om dan te ontdekken dat het ook over jou gaat.
Deze boodschap heeft hij veel leerlingen op Fons Vitae willen meegeven. Een ernstige boodschap die je nadert om te horen, die hij verpakte in een Kootiaanse performance over bijvoorbeeld de slang die sprak in het paradijs. Zijn creativiteit heeft ertoe geleid dat hij de woorden van de Bijbel bij menig mensenkind heeft ingeprent.
Er was weer richting, oriëntatie in het leven. En dat is precies waar de Thora, de Wet voor staat. De Thora die hij in het Hebreeuws bestudeerde op zoek naar wijsheid. Die Thora die hem ook verbond met een traumatische ervaring in de oorlog, zijn joodse buren, waaronder een leeftijdgenootje, werden afgevoerd. En kwamen nooit meer terug, maar zoals bekend uit de overlevering zeiden zij tot in de gaskamer “Hoor Israël, de Heer, onze God, de Heer is de enige!. Hoor en open je voor dat wat leven geeft, voor dat wat liefde is…….deze openheid hebben veel mensen in Lex als mens, als oom en zwager, als leraar, als vriend, als geliefde, als pastor ervaren.
En hij heeft dat ook ontvangen – die liefde en vriendschap van u, van jou, van ons hier bijeen. Om die reden is het evangelie van vandaag waarin de lamme gedragen wordt door vrienden een ‘dankjewel’ van Lex aan ons. Daarom wilde hij deze lezing. Hij voelde zich door heel veel mensen gedragen. De vier dragers uit het evangelie, zei hij, staan voor zoveel meer mensen in mijn leven. Ik kan namen noemen, zei hij in het ziekenhuis, maar zij weten het ook.
Lex, pastor Koot, voelde zich gedragen. Juist deze lezing karakteriseert ook zijn leraarschap. Voor mij en velen was hij een leraar die zich opende voor de leerlingen, die iets wilde leren van de leerling. Jonge mensen, ook hier aanwezig, zagen in Lex en pastor Koot niet een oude man, die het beter wist en het allemaal al eens heeft meegemaakt. Maar kon zich ook verbinden met de ontdekkingen die je als jongere doet; als ome Lex kwam was het niet een zeurende, klagende oude man, maar bracht met zijn grappen leven; en altijd – ineens – toch een soort van vermanende wijsheid, die hij met zijn pretoogjes en glimlach liefdevol kon verpakken. School is niet leuk, maar het stelt je vrij, was zo’n levenservaring.
Even later in het evangelie zegt Jezus tegen de lamme ‘sta op, pak uw bed op en ga naar huis’. De lamme stond op en was genezen. Een wonder, waarbij het niet gaat om de fysieke genezing, maar om het geloof. Een geloof dat staat voor openheid, ontvankelijkheid, geen gestolde meningen, geen regeltjes die een mensenleven verstikken en vormen van liefde verdoemen. Een geloof dat ruimte wil scheppen, daar waar mensen vastzitten, een geloof dat licht geeft, daar waar het donker is. Een geloof dat doet opstaan, als je bent gevallen. Een geloof dat je tekorten, je zonden vergeeft. Dit geloof, is in de Heer, onze God, de enige. Heb dat lief, leef ernaar je leven lang.
Het gaat over mij, zei Lex. Oude woorden die als dode gedachten waren, werden levend; kregen betekenis, kregen zin, brachten liefde en leven. Zo heeft Lex een pad bewandeld, voelde zich als een pelgrim in dit leven en stelde zich open voor het geheim, dat hem af en toe iets openbaarde. De wonderen in het leven van Lex. Eén ervan was dat hij met Pasen, als jonge leerling. een drie had voor Grieks en nog één mondeling te gaan voor zijn eindexamen. Samen met zijn vriend Frans van Schaik ging hij de avond ervoor zomaar een tekst oefenen; een pagina uit Sofocles. De volgende dag, de jonge Lex naar professor Paciep. En wat gebeurt er, hij krijgt dezelfde pagina te vertalen. En hij vertaalde het in één keer goed. De prof voelde zich belazerd en strooide rijkelijk met gvd’s, zoals toen wel vaker het gebruik was bij Roomsen. Lex kreeg een 9, haalde Grieks en was daarmee geslaagd voor zijn examen. Toen het cijfer in de pocket was, heeft hij het wel eerlijk opgebiecht. Een wonder. En bij elk wonder had Lex de gewoonte naar Marietje te gaan in Maastricht, om dan een kaars, niet een kaarsje, aan te steken.
Voor elk van de wonderen was hij zeer dankbaar, het betrof ook mensen die op zijn levensweg kwamen en hem vergezelden, hem liefhadden. Liefde die de rommeligheid van het leven doordrenkt, waarvoor je je niet hoeft te schamen, waren woorden die Lex aan het einde van zijn leven nog uitte.
We zijn hier nu voor het laatst met onze geliefde Lex in deze kerk. Een kerk die gebouwd is als een tent. We zijn namelijk onderweg, tastend, vermoedend dat God, het Geheim onder ons is. Soms licht er iets op van dat Geheim, verschijnt het als licht door glas-in-roodramen. Het licht dat kleur krijgt. Zo herinneren we pastor Koot ook als een kleurrijk mens, hield van zingen, van poëzie, van kunst. Was elke zaterdag in het Concertgebouw, had een abonnement voor het filmtheater. Voelde zichzelf een zondagskind met zijn eigen grilligheden. Een van die grilligheden was het ongeduld, een bepaalde onrust. Als ik met Lex op onze jaarlijkse tocht naar Chevetogne na 3,5 uur rijden in de grote hal van het klooster kwam, duurde het nog geen minuut of Lex zei “is er wel iemand? Moeten we niet ergens even bellen?” En dan vermaande hij zichzelf ‘Koot, doe toch eens rustig’. Of als hij bij het ontbijt een boterkuipje moest openmaken, en dat niet voor elkaar kreeg. En als ik dan een beweging maakte om te helpen…….nee, hij moest en zou het zelf doen. Hij was gesteld op zijn zelfstandigheid, wat hem soms ook wel irritant eigenwijs maakte……. Ik ga het volgende week zeker missen, als ik daar ben zonder hem.
Zo gaat ieder van u hem missen, ieder van ons die dierbare herinneringen met hem heeft; we gaan zijn lach, zijn stem, zijn onhandigheid, zijn appelig-kijkende-Toon-Hermansblik missen. Het was een goed mens, en zoals wij allen – ook met mankementen. Hij was voor velen een bemind priester, was mensen in rouw nabij, bezocht zieken, ook al vond hij dat soms moeilijk en probeerde zoals veel pastoors de kool en de geit te sparen. Dat ging niet altijd goed, maar is uiteindelijk toch recht gekomen, zou Prediker zeggen.
Lieve Lex, je eindigde de viering in gebed altijd met een oproep om gerechtigheid; gerechtigheid moet je niet over praten, maar moet je doen. Het gaat niet om het “Ik en mijn behoud”, maar om de schoonmenselijkheid van het leven voor Gods aangezicht. Deze laatste slotwoorden, die jij zo vaak bad, bid ik je toe: dat je voor Gods aangezicht mag staan in al je schoonmenselijkheid, bevrijd van al je onrust, en aanvaard om wie je bent. Want je hebt de Heer liefgehad met hart en ziel en met inzet van al je krachten.
Op zondag 10 november zal in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A in Amstelveen, een kamermuziekconcert gegeven worden door twee bekende en vooraanstaande musici. Fluitiste Eleonore Pameijer en harpiste Erika Waardenburg brengen een programma met werken van Nederlandse componisten de in de Tweede Wereldoorlog niet mochten worden uitgevoerd.
In de Kruiskerk is tot eind november de expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ te zien. Deze gaat over componisten die in de oorlog vermoord werden, moesten onderduiken of in het verzet belandden. Hun werk klinkt dit najaar regelmatig in de Kruiskerk. Onbekend, verrassend en een bezoek zeer de moeite waard!!
Eleonore Pameijer behoort al enkele tientallen jaren tot de top van de Nederlandse dwarsfluitisten. Ze beheerst vele genres: barok, ‘Mozart, romantiek en twintigste-eeuwse muziek. Vele componisten hebben apart voor haar muziek geschreven. Zij houdt er van om verschillende stijlen en grote contrasten in een programma te combineren tot één boeiend muzikaal verhaal. Ook harpiste Erika Wwardenburg is een zeer veelzijdig musicus. Ze kreeg de hoogste onderscheidingen voor haar spel, de Premier Prix en de Prix d’Exellence. Ze is hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Helsinki en geeft masterclasses. Eleonore Pameijer en Erika Waardenburg spelen in de Kruiskerk muziek van onder andere Marius Flothuis, Theo Smit Sibinga en Leon Stein.
Aanvang 12.00 uur. Na het concert kan de tentoonstelling worden bezocht. De toegang tot zowel de tentoonstelling als het concert is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Eerste collecte: Diaconie, Kinderfonds Mama’s
Tweede collecte: Kerk, Vormings- en toerustingswerk in onze gemeente
Kruiskerk 10.00 uur: ds. Geertien Morsink, orde van dienst
16.30 uur: Muzikale vesper, liturg ds. Niek Scholten, Aerdenhout Paaskerk 10.00 uur: ds. Esther Weijenberg, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: ds. E.C. de Waard
18.30 uur: ds. A. Baas, Nunspeet Pelgrimskerkgemeente
10.00 uur: ds. Sietske van der Hoek, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Maria Berends – van Hoek Vreugdehof 10.30 uur: ds. Bram Sneep
Eerste collecte: Diaconie, Open doors
Tweede collecte: Kerk, Jeugd- en jongerenwerk in onze gemeente
Kruiskerk 10.00 uur: mevr. Ria Keijzer, orde van dienst Paaskerk 10.00 uur: ds. Barbara de Groot, orde van dienst
19.30 uur: Taizéviering, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: ds. E.C. de Waard
18.30 uur: ds. E.C. de Waard Pelgrimskerkgemeente
09.30 uur: ds. Esther Weijenberg, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Sujin Rosie
Do/ 12 december
Zorgcentrum Groenelaan
10.30 uur: Hans Dornseiffen
Eerste collecte: Diaconie, Zorgverlening in Amstelveen – Buitenveldert
Tweede collecte: Kerk, Communicatie in onze gemeente
Kruiskerk 10.00 uur: drs. G. van Reeuwijk, Maaltijd van de Heer, orde van dienst Paaskerk 10.00 uur: ds. Barbara de Groot, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: ds. E.C. de Waard
18.30 uur: ds. L.W. den Boer, Goedereede Pelgrimskerkgemeente
10.00 uur: ds. Harmen de Vries, cantatedienst, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Eric Bras Vreugdehof 10.30 uur: Ushi Janssen
Eerste collecte: Diaconie, Jeanette Noëllhuis
Tweede collecte: Kerk, Pastoraat in Nederland: met het oog op het einde
Kruiskerk 10.00 uur: ds. Bram – Willem Aarnoutse en pastor Eric Citroen, gedachtenisdienst, orde van dienst Paaskerk 10.00 uur: ds. Esther Weijenberg, gedachtenisdienst, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: ds. E.C. de Waard, Heilig Avondmaal
18.30 uur: ds. E.C. de Waard Pelgrimskerkgemeente
09.30 uur: ds. Sieb Lanser, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Benita Spronk
Do/ 28 november
Zorgcentrum Groenelaan
10.30 uur: Hans Dornseiffen
In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, zal op zondag 3 november een concert gegeven worden door drie musici. Leonard Trommel (cello), Wiebke Corßen (viool) en Henk Trommel (piano, orgel) spelen in verschillende combinaties werken van componisten die in de Tweede Wereldoorlog ‘niet-gewenst’ waren.
In de Kruiskerk is tot eind november de expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ te zien. Deze gaat over componisten die in de oorlog vermoord werden, moesten onderduiken of in het verzet belandden. Hun werk klinkt in november vrijwel wekelijks in de Kruiskerk. Onbekend, verrassend en zeer de moeite waard!!
Leonard Trommel (cello) en Wiebke Corßen (viool) zijn van oorsprong gespecialiseerd in barokmuziek, maar inmiddels ook zeer vertrouwd met moderne muziek. Zij wonen en werken beiden in Duitsland.
Henk Trommel is de cantor-organist van de Kruiskerk, bekend daar om zijn prachtige improvisaties op piano en orgel en zijn brede beheersing van de orgelliteratuur. Ook als begeleider van solisten op de piano heeft hij zijn sporen verdiend.
In hun programma in de Kruiskerk spelen ze werk van Felix Mendelsohn, Günter Raphael, Pál Hermann, Henriëtte Bosmans en Leonard Cohen. In de nazitijd mocht de muziek van deze componisten – voor Cohen gold dit niet; hij was toen nog een kind – niet worden uitgevoerd. Het drietal voert daarom hun programma uit onder de titel ‘Entartet und verfemt ..’ (ontaard en verstoten).
Aanvang 12.00 uur. Na het concert kan de tentoonstelling worden bezocht.
De toegang tot zowel de tentoonstelling als het concert is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Volgende week zondag gaat drs. Renger Prent voor, aanvang dienst om 10.00 uur. In de dienst worden de gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden herdacht; muzikale medewerking door Linguae atque Cordis o.l.v. Bert ’t Hart.
Op zondag 3 november zal in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A in Amstelveen, een concert gegeven worden door drie musici. Leonard Trommel (cello), Wiebke Corßen (viool) en Henk Trommel (piano, orgel) spelen in verschillende combinaties werken van componisten die in de Tweede Wereldoorlog ‘niet-gewenst’ waren.
In de Kruiskerk is tot eind november de expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ te zien. Deze gaat over componisten die in de oorlog vermoord werden, moesten onderduiken of in het verzet belandden. Hun werk klinkt in november vrijwel wekelijks in de Kruiskerk. Onbekend, verrassend en zeer de moeite waard!!
Leonard Trommel (cello) en Wiebke Corßen (viool) zijn van oorsprong gespecialiseerd in barokmuziek, maar inmiddels ook zeer vertrouwd met moderne muziek. Zij wonen en werken beiden in Duitsland. Henk Trommel is de cantor-organist van de Kruiskerk, bekend daar om zijn prachtige improvisaties op piano en orgel en zijn brede beheersing van de orgelliteratuur. Ook als begeleider van solisten op de piano heeft hij zijn sporen verdiend.
In hun programma in de Kruiskerk spelen ze werk van Felix Mendelsohn, Günter Raphael, Pál Hermann, Henriëtte Bosmans en Leonard Cohen. In de nazitijd mocht de muziek van deze componisten – voor Cohen gold dit niet; hij was toen nog een kind – niet worden uitgevoerd. Het drietal voert daarom hun programma uit onder de titel ‘Entartet und verfemt ..’ (ontaard en verstoten).
Aanvang 12.00 uur. Na het concert kan de tentoonstelling worden bezocht. De toegang tot zowel de tentoonstelling als het concert is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Voorgangers: ds. Barbara de Groot, ds. Lennart Heuvelman
Ouderling: Saskia de Jong
Diaken: Jellie Snijders
Lector: Paula Rose
Orgel / piano:Henk Trommel
Soldaat Martinus rijdt op zijn paard richting de stad. Bij de stadspoort aangekomen, ziet hij een bedelaar zitten. ‘Helpt u mijn alstublieft’, vraagt de arme man aan iedereen die voorbij komt. Maar niemand kijkt naar hem om. Martinus kijkt om zich heen en vraagt zich af waarom niemand iets doet! Hij wil de man graag helpen, maar hij heeft niets bij zich om weg te geven. Geen geld en geen voedsel. En dan ineens heeft Martinus een idee!
Wil jij samen met ons meer te weten komen over het verhaal van Sint Maarten? Beleef het verhaal op zondag 10 november tijdens Kliederkerk Amstelveen (Augustinuspark 1), van 16.00 tot 18.15 uur (inclusief eten).
Kliederkerk is er voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders, die samen door middel van creatieve, sportieve en gekke activiteiten Bijbelverhalen willen ontdekken. Na het ‘kliederuur’ is er een korte viering en als afsluiting eten we met elkaar.
Komen jullie ook? Meld je dan vóór donderdag 7 november aan bij jeugdwerker Nienke van der Heiden (nienke@pga-b.nl of 06 – 37 22 76 76)
Op zondag 20 oktober zal in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, in een muzikale vesper cantate 48, Ich elender Mensch wer wird mich erlösen, uitgevoerd worden. Deze maand is het precies 301 jaar geleden dat de cantate voor het eerst in Leipzig door Johann Sebastian Bach werd uitgevoerd. Aanvang van deze vesper 16:30 uur, de toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en is nodig om deze muzikale uitvoeringen in vespers voort te kunnen zetten.
De tekst van de cantate komt uit het bijbelboek Matteus. Hoofdstuk 9 bevat o.a. het verhaal van een verlamd mens die door Jezus verlost wordt van zonde en weer verder kan. In deze cantate geeft Bach dit verhaal muzikaal vorm: de opening is een klaaglied van de gekwelde mens over zijn kommervol bestaan, halverwege volgt de omslag dat Jezus de gelovige kan en zal verlossen, waarna de cantate met een dankgebed afsluit.
Twee vocale solisten, een alt en een tenor, het vocaal ensemble Linguae atque Cordis en een barokensemble van strijkers, blazers en continuo voeren de cantate uit. De muzikale leiding heeft de Bert ‘t Hart. De liturg zal zijn ds. Esther Weijenberg..
KOFFIECONCERT in de Paaskerk
“een JOHANNES DE HEER uur”
Zondag 27 oktober, 11.30 uur
Op veler verzoek organiseren wij dit uur en denken er veel mensen een plezier mee te doen.
Er wordt veel, door de aanwezigen, gezongen uit de bundel van Johannes de Heer.
Met begeleidende teksten van Maarten Aalders.
Peter van Dongen, vleugel en aan het orgel Leo Kramer.
Toegang vrij, een kleine bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, zal op zondag 20 oktober in een muzikale vesper cantate 48, Ich elender Mensch wer wird mich erlösen, uitgevoerd worden.
Deze maand is het precies 301 jaar geleden dat de cantate voor het eerst in Leipzig door Johann Sebastian Bach werd uitgevoerd.
Aanvang van deze vesper 16:30 uur, de toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en is nodig om deze muzikale uitvoeringen in vespers voort te kunnen zetten.
De tekst van de cantate komt uit het bijbelboek Matteus. Hoofdstuk 9 bevat o.a. het verhaal van een verlamd mens die door Jezus verlost wordt van zonde en weer verder kan. In deze cantate geeft Bach dit verhaal muzikaal vorm: de opening is een klaaglied van de gekwelde mens over zijn kommervol bestaan, halverwege volgt de omslag dat Jezus de gelovige kan en zal verlossen, waarna de cantate met een dankgebed afsluit.
Twee vocale solisten, een alt en een tenor, het vocaal ensemble Linguae atque Cordis en een barokensemble van strijkers, blazers en continuo voeren de cantate uit.
De muzikale leiding heeft de Bert ’t Hart.
De liturg zal zijn ds. Esther Weijenberg.
In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, zal op zondag 13 oktober een pianorecital gegeven worden door de bekende pianist Marcel Worms. Hij speelt werken vooral van Nederlandse componisten die in de Tweede Wereldoorlog ‘niet-gewenst’ waren.
In de Kruiskerk is momenteel de expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ te zien, die gaat over componisten die in de oorlog vervolgd en vermoord werden, moesten onderduiken en in het verzet belandden. Na de oorlog kende vrijwel niemand meer hun composities, terwijl die vaak heel origineel en van opvallend goed niveau zijn. Hun werken worden de komende weken in de Kruiskerk uitgevoerd. Zeer de moeite waard!!
Marcel Worms is al enkele tientallen jaren een van de meest toonaangevende pianisten van ons land. Hij beheerst alle bekende genres uit de pianoliteratuur, maar hij valt zeker ook op door vaak minder gebaande paden te kiezen: jazzinvloeden in klassieke muziek, bluesprojecten, Mompou-composities, twintigste-eeuwse joodse componisten. In het Kruiskerkconcert zal hij werk van vervolgde Nederlandse componisten spelen en van de Pool Szymon Laks.
Na het concert kan ook de tentoonstelling worden bezocht.
In de Kruiskerk speelt hij op zondag 13 oktober werk van Mischa Hillesum (Prelude nr.1), Johanna Bordewijk-Roepman (Sonate 1943), Erich Ziegler (Elegie), Dick Kattenburg (Tempo di Blues, Deux Valses, Novelette), Leo Smit (Deux Hommages), Szymon Laks (Blues), Leo Kok (Tango) en Erwin Schulhoff (Tango).
Aanvang 12.00 uur. De toegang tot zowel de tentoonstelling als het concert is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Eerste collecte: Diaconie, Wijkdoel
Tweede collecte: Kerk, Eredienst en pastoraat in onze gemeente
Kruiskerk 10.00 uur: dr. Bettine Siertsema, orde van dienst
16.30 uur: Muzikale vesper, liturg ds. Mirjam Buitenwerf, Leiderdorp Paaskerk 10.00 uur: ds. Arianne Geudeke, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: ds. E.C. de Waard
18.30 uur: prop. N.J. Dijkdrent, Katwijk Pelgrimskerkgemeente
10.00 uur: drs. Renger Prent, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Femke Stock Vreugdehof
10.30 uur: ds. Bram Sneep
Eerste collecte: Diaconie, Zorgverlening in Amstelveen – Buitenveldert
Tweede collecte: Kerk, Wijkwerk
Kruiskerk 10.00 uur: ds. Klaas Holwerda, orde van dienst Paaskerk 10.00 uur: ds. Esther Weijenberg, orde van dienst
19.30 uur: Taizé viering, orde van dienst Pauluskerk 10.00 uur: prop. P. van der Schee, Hoevelaken
18.30 uur: ds. P.G. Oskamp, Waverveen Pelgrimskerkgemeente
09.30 uur: ds. Sieb Lanser, Heilig Avondmaal, orde van dienst Kapel VU mc
10.00 uur: Maria Berends – van Hoek