Conceptprofiel van de Kruiskerk t.b.v. beroepingswerk
Algemeen
De Kruiskerk maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert (PGA-B) en werkt in het bijzonder samen met de wijkgemeente Paaskerk (Amstelveen-Zuid) en meer incidenteel met de Pelgrimskerkgemeente (Amsterdam-Buitenveldert).
De Kruiskerkgemeente is een brede gemeente, waarbij sommigen zich in meer of mindere mate herkennen in modaliteiten als vrijzinnig, orthodox, liturgisch, evangelisch etc. Anderen laten zich liever niet in een hokje plaatsen. Velen hebben in hun geloofsleven een ontwikkeling meegemaakt: oude zekerheden zijn vervangen door nieuwe vragen of perspectieven.
Wat ons verbindt is het verlangen ons te laten inspireren door het bijbelse verhaal van God met mensen én het voorbeeld van Jezus te volgen in ons dagelijks leven.
De Kruiskerkgemeente streeft er naar een open, gastvrije en missionaire gemeente te zijn.
Het gemiddelde aantal kerkgangers ligt rond de 70. Daarnaast beleeft een groeiende groep mensen de diensten mee via Kerkdienstgemist.nl. In totaal zijn er ongeveer 200 meelevende gemeenteleden die op een of andere manier betrokken zijn bij de gemeente. Veel trouwe gemeenteleden zijn inmiddels op leeftijd. Wel zijn er geregeld nieuwe bezoekers, van wie er ook enkele blijven komen.
Vieringen
Het kloppend hart van de gemeente is de zondagse viering. De gemeente heeft een basisliturgie, waarop wordt gevarieerd. De één geeft meer de voorkeur aan een hoog-liturgische eredienst, van de ander mag het informeler.
Het Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk (2013) is de belangrijkste bron voor de gemeentezang; daarnaast zingen we regelmatig liederen uit diverse andere bundels. Voor de kinderen is een kinderlied-canon samengesteld. Naast het orgel worden de vleugel (vaak) en het kistorgel (soms) gebruikt in diensten. We hebben een actieve cantorij onder leiding van een professionele cantor-organist en er is alle ruimte voor andere vormen van musiceren. In de diensten (en daarbuiten) is geregeld aandacht voor kunst.
Jeugdwerk
Een aantal vrijwilligers leidt de kinderdienst, basiscatechese en tienerdienst met toewijding en enthousiasme. De opkomst van kinderen en tieners is wisselend. De tienerdiensten en basiscatechese worden samen met de Paaskerk gehouden.
Er is professionele ondersteuning van een jongerenwerker, zij initieert en begeleidt veel activiteiten, meestal samen met de predikanten.
Met verschillende basisscholen is veel contact: klassen komen jaarlijks een keer in de kerk of de kerk komt op school. Hierbij werken jeugdwerker en predikant intensief samen.
Naast de vaste activiteiten (op de zondagmorgen) organiseren we regelmatig incidentele activiteiten die een sterk missionair karakter hebben. Dit sluit aan bij de wens van ouders om kennis te maken met geloof en de Bijbelverhalen op een laagdrempelige manier, zonder vast verband.
Er is een kring (de kring 30-50) van gemeenteleden die vooral via deze kring betrokken zijn bij kerk en geloof.
Wij werken zoveel mogelijk samen met de Paaskerk. Dit betekent dat we de voorbereiding veelal gezamenlijk doen en de uitvoering gezamenlijk waar kan en apart waar dit meerwaarde heeft.
De kerkenraad wil de komende periode graag sterk inzetten op het missionair werken onder de doelgroep kinderen en hun ouders, waarbij het de wens is te bouwen aan gemeenschapsvorming.
Pastoraat
Naast de predikant is er een ouderenpastor die niet alleen in de Kruiskerk, maar ook in de Paaskerk en Pelgrimskerkgemeente werkzaam is. Samen met de ouderlingen brengen ze in onderling overleg pastorale bezoeken. Er is een groep bezoekmedewerkers die oudere gemeenteleden bij verjaardagen en jubilea een bloemetje brengen namens de gemeente. De gemeenteleden krijgen bezoek als zij dat willen of als een ander doorgeeft dat iemand daar mogelijk behoefte aan heeft. Mede daarvoor is er de contacttelefoon: Contact Kruiskerk. Daarnaast wordt ingezet op ontmoetingspastoraat voor oudere gemeenteleden en worden gemeenteleden actief bezocht, vooral door de ouderenpastor. Jaarlijks is er een manteldienst, bestemd voor gemeenteleden die niet naar een gewone dienst kunnen komen en hun mantelzorgers. Ieder die dat wil, kan in die dienst een persoonlijke zegen ontvangen.
Diaconaat
De Kruiskerk heeft een actieve wijkdiaconie. Zij heeft een rol bij de viering van het heilig avondmaal en zorgt voor ondersteuning van mensen die dat nodig hebben. De diaconie organiseert ‘sociale’ activiteiten, met name voor oudere gemeenteleden. Hieronder vallen onder meer de SAT (SamenAanTafel) maaltijden en de organisatie van de Pinksterattenties. In overleg met de jeugdwerker vinden diaconale activiteiten met kinderen en tieners plaats, zoals de adventspakjesactie.
Inspiratie en ontmoeting
De Kruiskerk, de Paaskerk en de Pelgrimskerk hebben een gezamenlijk programma voor inspiratie en ontmoeting. Af en toe vinden er activiteiten plaats die specifiek op de wijkgemeente van de Kruiskerk gericht zijn.
Andere activiteiten
Cantatediensten en concerten: er zijn tien keer per jaar (niet in de zomer) cantatediensten, ‘Muzikale Vespers’, onder verantwoordelijkheid van de wijkkerkenraad. Er komen ongeveer 80 mensen. Er zijn meestal tien concerten per jaar in de Kruiskerk, meestal koffieconcerten na de zondagochtenddienst.
De Kruiskerk staat in de wijk Elsrijk en heeft contacten met stadsdorp Elsrijk. In dat kader vindt gezamenlijke publiciteit plaats van activiteiten.
Met enige regelmaat worden in de Kruiskerk tentoonstellingen gehouden.
De Kruiskerk is een rijksmonument en doet mee aan de jaarlijkse Open Monumentendagen.
Oecumenische samenwerking
Er zijn incidenteel rechtstreekse contacten met andere kerkgenootschappen, met name de rooms-katholieke Titus Brandsma parochie.
Binnen Amstelveen zijn meerdere geloofsgemeenschappen – waaronder onze eigen gemeente – vertegenwoordigd in het platform Geloven in Amstelveen. Recentelijk is een initiatief ontplooid om dit platform te versterken door meer aandacht te geven aan gezamenlijke activiteiten, ontmoeting, pastoraat, jongerenbeleid en toerusting. Een succesvolle gezamenlijke activiteit is de lichtjestocht in de adventstijd.
Sinds jaar en dag is er een jaarlijks contact met rabbijn Soetendorp, wanneer hij meewerkt aan de dienst rond de 4/5 mei.
Kerkenraad
De kerkenraad bestaat uit de predikant, vijf ouderlingen, een ouderling-kerkrentmeester en twee diakenen. Er zijn twee diaconaal medewerkers die feitelijk een deel van de taken van diakenen vervullen. De kerkenraad vergadert negen maal per jaar. We proberen jaarlijks een kerkenraadsdag te houden onder leiding van een buitenstaander. Het vinden van ambtsdragers is niet eenvoudig.
Het beleidsplan van de gemeente is in ontwikkeling.
Conceptprofiel te beroepen predikant Kruiskerk