Ruim twaalf uur nadat de beschadigde A9 is vrijgegeven, gaat de snelweg alweer dicht. Ditmaal gaat het om een geplande afsluiting voor beide weghelften. Verkeer wordt omgeleid via de A2, A10 en A4 of andersom.
Het traject tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp gaat vanavond om 20.00 uur dicht en morgenochtend om 5.00 uur weer open. Morgenavond gebeurt precies hetzelfde, meldt Rijkswaterstaat. En ook volgende week gaat de snelweg in de nacht van woensdag op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag dicht.
Tijdens de afsluitingen worden de nodige testen uitgevoerd met de Schipholbrug. Het is de bedoeling dat de brug vanaf 15 april weer open kan voor hoge schepen, maar Rijkswaterstaat houdt een slag om de arm: mogelijk moet er vaker worden getest en de snelweg daarom nog meer nachten dicht.
Lees verder onder de post
De afsluiting van aankomende nacht is niet de eerste deze week. Afgelopen maandagavond besloot Rijkswaterstaat de snelweg van knooppunt af te sluiten omdat de aannemer schade had veroorzaakt aan het brugdek.
Bij het boren van een gat in het spiksplinternieuwe brugdek is het betonijzer geraakt. Daardoor kan Rijkswaterstaat de veiligheid van de brug niet kan garanderen en werd de snelweg afgesloten. Dat zorgde gisterenochtend- en -avond voor een heus verkeersinfarct in de regio.
Gisteren en vannacht heeft de aannemer de snelweg weer aangesloten op het oude brugdek, waarna de snelweg vanochtend voor de ochtendspits werd vrijgegeven. Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de weg ondanks de beschadigingen veilig gebruikt kan worden.
Automobilisten die maandag over de beschadigde snelweg van Holendrecht richting Badhoevedorp zijn gereden, zijn niet in gevaar geweest, benadrukt Rijkswaterstaat. Instortingsgevaar is er niet, maar er had wel een kuil in het asfalt kunnen ontstaan, vertelde omgevingsmanager Lammert Postma eerder aan NH.
In een bedrijfspand in Aalsmeer is een illegale sigarettenfabriek aangetroffen. Op een andere bedrijfslocatie, in Amstelveen, zijn tijdens dit onderzoek nog 4,5 miljoen sigaretten en 2800 kilo aan tabak aangetroffen. Twee Armeniërs van 36 en 37 jaar zijn aangehouden.
De illegale fabriek werd ontdekt na een melding bij de gemeente Aalsmeer van een verdachte situatie. De gemeente besloot daarop om samen met de politie op 13 maart een controle uit te voeren.
Bij die controle werd duidelijk dat ermet elektriciteit gerommeld was en dat er in de 'fabriek' hokken zijn gemaakt waar mensen in sliepen. Ook kreeg de politie aanwijzingen dat er in het pand illegaal sigaretten werden geproduceerd.
Tijdens dit onderzoek komt een adres van een bedrijfspand in Amstelveen in beeld. Daar is uiteindelijk 4,5 miljoen aan sigaretten en ongeveer 2800 kilo aan tabak aangetroffen. De sigaretten en tabak zijn in beslag genomen. Volgens de politie waren er meerdere vrachtwagens nodig om de panden leeg te halen.
De A9 bij Amstelveen is weer open. Gisteren was de snelweg tussen knooppunt Holendrecht en Badhoevedorp dicht vanwege een spoedreparatie. Dat leidde tot lange files.
Het was gisteravond even onzeker of de spoedreparatie op tijd klaar zou zijn voor de ochtendspits van vandaag. Maar die 'deadline' werd ruimschoots gehaald. "Om 02.30 uur was de rijbaan verlegd en konden we na een schouw de A9 weer openstellen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Aan de A9 bij Amstelveen wordt al jaren gewerkt. De snelweg wordt verbreed en gedeeltelijk in een tunnelbak gelegd. Bij die werkzaamheden ging het afgelopen weekeinde mis. De aannemer boorde een gat in de voegovergang naar de Schipholbrug in de A9, maar raakte daarbij per ongeluk het betonijzer. Omdat dat ijzer de verbinding vormt tussen de brugdelen, ontstond een flink gat in de weg, meldt NH.
Urenlang muurvast
Rijkswaterstaat besloot daarop op een noodreparatie uit te voeren en de rijbaan te verleggen. De A9 bij Amstelveen ging dicht en dat leverde in de ochtendspits veel files op. Vooral op de A2 vanuit Utrecht, de A1 vanuit Amersfoort en op de ringweg A10 stond het langdurig vast.
Ook de mensen die probeerden de file te vermijden door via Mijdrecht of Abcoude om te rijden, liepen veel vertraging op. Op de N201 tussen Vinkeveen en Aalsmeer stond het urenlang muurvast. In Abcoude kwamen de filerijders in het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen terecht en was er geen doorkomen aan. De avondspits verliep iets minder druk, maar ook toen stonden er lange files.
De A9 is nu weer open, maar het verkeer rijdt dus over een nood-rijbaan. "We gaan nu uitzoeken hoe we de schade aan de voegovergang kunnen herstellen", zegt de woordvoerder.
De A9 richting Amstelveen is weer open. De weg tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer moest eerder worden afgesloten vanwege een beschadiging aan de Schipholbrug, wat tijdens de avondspits voor flinke files zorgde. Lees hier het liveblog terug.
De A9 richting Amstelveen is weer vrij voor verkeer. Weggebruikers hoeven niet meer om te rijden. De A9 moest worden afgesloten vanwege schade aan de Schipholbrug. Die schade is nog niet volledig hersteld, maar het verkeer kan over het oude brugdek rijden. Rijkswaterstaat zal het beschadigde deel de komende tijd herstellen.
Rijkswaterstaat verwacht de A9 tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer morgenochtend vóór de ochtendspits weer te openen. Dat laat een woordvoerder weten aan NH. "Vanavond en vannacht wordt er hard gewerkt om de noordelijke rijbaan van de A9 te verleggen naar het oude wegdek van de Schipholbrug. Als dat gelukt is, wordt alles gecheckt en kan de boel weer open. We gaan ervan uit dat dit vóór de ochtendspits moet lukken."
Sinds vanmorgen werkt ProRail aan het spoor bij Amsterdam Centraal. De werkzaamheden duren tot donderdag 24 april (02:00 uur). Daardoor rijden er minder of andere treinen op verschillende routes van en naar Amsterdam, bijvoorbeeld via Muiderpoort richting Hilversum, Almere Centrum en Utrecht Centraal.
Houd rekening met extra reistijd van 30 minuten en dat je misschien vaker moet overstappen. De NS raadt aan om buiten de spits te reizen en vlak voor vertrek even de reisplanner te checken voor de nieuwste info. Als alternatief kun je ook de Amsterdamse metro gebruiken.
De A9 richting Amstelveen is weer open. De weg tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer moest eerder worden afgesloten vanwege werkzaamheden, wat tijdens de avondspits voor flinke files zorgde. Rijkswaterstaat verwachtte de weg vandaag voor de ochtendspits weer te kunnen openen. Dat is gelukt.
De A9 richting Amstelveen is weer vrij voor verkeer. Weggebruikers hoeven niet meer om te rijden. De A9 moest worden afgesloten vanwege schade aan de Schipholbrug. De spoedreparatie duurde langer dan verwacht. Inmiddels is de weg weer gerepareerd.
Rijkswaterstaat verwacht de A9 tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer morgenochtend vóór de ochtendspits weer te openen. Dat laat een woordvoerder weten aan NH. "Vanavond en vannacht wordt er hard gewerkt om de noordelijke rijbaan van de A9 te verleggen naar het oude wegdek van de Schipholbrug. Als dat gelukt is, wordt alles gecheckt en kan de boel weer open. We gaan ervan uit dat dit vóór de ochtendspits moet lukken."
Sinds vanmorgen werkt ProRail aan het spoor bij Amsterdam Centraal. De werkzaamheden duren tot donderdag 24 april (02:00 uur). Daardoor rijden er minder of andere treinen op verschillende routes van en naar Amsterdam, bijvoorbeeld via Muiderpoort richting Hilversum, Almere Centrum en Utrecht Centraal.
Houd rekening met extra reistijd van 30 minuten en dat je misschien vaker moet overstappen. De NS raadt aan om buiten de spits te reizen en vlak voor vertrek even de reisplanner te checken voor de nieuwste info. Als alternatief kun je ook de Amsterdamse metro gebruiken.
De A9 richting Amstelveen is weer open. De weg tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer moest dicht nadat er schade was ontstaan tijdens werkzaamheden aan de Schipholbrug, wat tijdens de avondspits voor flinke files zorgde. Rijkswaterstaat verwachtte de weg vandaag voor de ochtendspits weer te kunnen openen. Dat is gelukt.
De A9 moest worden afgesloten vanwege schade aan het wegdek. De reparatiewerkzaamheden zouden volgens planning dinsdag voor de ochtendspits klaar moeten zijn, maar duurden langer dan verwacht.
Rijkswaterstaat heeft nu een bestaand stuk wegdek, waar tot gisteren een bouwterrein stond, vrijgemaakt en verplaatst naar het nieuwe wegdek waar de beschadiging is ontstaan. Het nieuwe wegdek wordt op een later moment hersteld, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.
Gisteren werd er via de A2, A10 en A4 een omleiding ingesteld. Gisterochtend stonden er daardoor al lange files op de A2, A1 en zelfs provinciale wegen. Inmiddels hoeven reizigers dus niet meer om te rijden.
De spiksplinternieuwe camera's bij de Amstelveense bussluizen doen hun werk. In de eerste vier weken van maart hebben zij een kleine duizend kentekens vastgelegd van voertuigen die zonder ontheffing de bussluis passeerden. Tientallen automobilisten negeren de sluizen zo vaak dat ze als veelpleger worden beschouwd.
Nu komen overtreders er nog met een waarschuwing vanaf, maar dat gaat veranderen. De exacte ingangsdatum wordt nog bekendgemaakt, maar vanaf medio april krijg je een boete van 129 euro (inclusief administratiekosten) voor iedere keer dat je een Amstelveense bussluis passeert.
Dat gebeurde bij de twee bussluizen aan de Noorddammerlaan en het Westwijkplein van 1 tot en met 27 maart in totaal 994 keer. Aan de Noorddammerlaan flitste de camera 551 keer (gemiddeld 20 keer per dag), die in Westwijk 443 keer (gemiddeld 16 keer per dag). Ter vergelijking: vorig jaar schreven handhavers in een tijdsbestek van enkele weken 18 boetes uit.
Sommige automobilisten maken het bonter dan anderen, schrijft de gemeente. Zo negeren sommige automobilisten op dezelfde dag twee bussluizen. En 36 auto's passeren de bussluizen zo vaak dat de gemeente de bestuurders als notoire overtreders ziet. De piek ligt op zaterdagmiddag: dan worden de bussluizen het vaakst genegeerd.
Omdat sommige automobilisten een ontheffing hebben, worden alle geflitste kentekens door gemeentelijke handhavers bekeken voordat ze met het CJIB worden gedeeld.
Gemeente wil meer handhavingscamera's
Amstelveen overweegt ook handhavingscamera's te installeren op het 'gevaarlijke' Kazernepad en in het Oude Dorp, om zo brom- en snorfietsers aan te moedigen een andere route te kiezen. "Ook hier kan dit helpen bij het vergroten van de verkeersveiligheid en leefbaarheid.”
Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wanneer de A9 bij Amstelveen weer opengaat. De weg is dicht van knooppunt Holendrecht naar knooppunt Badhoevedorp vanwege een spoedreparatie aan de Schipholbrug.
De schade aan de brug werd veroorzaakt door een aannemer die afgelopen weekend een gat in het beton boorde voor de voegovergang en daarbij per ongeluk het betonijzer raakte. Dat ijzer is de verbinding tussen de brugdelen onderling, legt Lammert Postma van Rijkswaterstaat uit bij de regionale omroep NH.
"We voeren nu allerlei berekeningen uit om te besluiten of het veilig genoeg is om de weg weer te gebruiken", zegt hij. "Die conclusie kunnen we nu nog niet trekken." Mensen kunnen omrijden via de A2, de A4 en de A10.
De afsluiting leidt op meerdere snelwegen en N-wegen bij Amsterdam tot flinke vertraging. Rond 11.15 uur stonden er op de A1 en A2 bij Amsterdam nog steeds files. Rond datzelfde tijdstip stond ook op de N201 en de N522 het verkeer vast.
Goedenavond en welkom in ons liveblog. We zijn op deze zaterdagavond bij de wedstrijd tussen AZ en NEC. Mis niks van de ontwikkelingen in dit duel en al het andere regionale sportnieuws in ons liveblog.
Afgelopen: NEC - AZ 3-3
We sluiten het liveblog voor deze keer af met de reacties van Maarten Martens en Ernest Poku na de 3-3 in Nijmegen. We zijn er morgen uiteraard weer als de dag weer in het teken staat van de topper tussen Ajax en PSV in Eindhoven. Geniet van de (korte) nacht en tot morgen!
Het is ook direct na de gemiste kans van Meerdink klaar in Nijmegen. AZ moet genoegen nemen met een puntje na het gelijkspel tegen NEC.
Mexx Meerdink krijgt de bal van Ernest Poku, neemt hem goed mee en plant de bal op de paal....
AZ heeft nog minimaal 5 minuten om de drie punten voor de poorten van de hel weg te slepen.
De ingevallen Ruben van Bommel gaat een combinatie aan met Zico Buurmeester en krijgt de bal goed terug. Doelman Robin Roefs kan ternauwernood keren. Mexx Meerdink komt bij een voorzet tekort om te koppen, maar de scheidsrechter en VAR zien er geen overtreding in.
Ruben van Bommel maakt na bijna drie maanden zijn rentree bij AZ. Zijn laatste duel was tegen PSV, de eerste wedstrijd na de winterstop. Hij vervangt Troy Parrott, terwijl Bruno Martins Indi naar de kant gaat voor Maxim Dekker.
AZ komt heel goed weg. Kento Shiogai draait zich goed weg van Wouter Goes en plant de bal vol op de paal.
Het gaat nu van kwaad tot erger voor AZ. Sontje Hansen vindt de vrije Vito van Crooij en hij schiet zijn tweede goal tegen de touwen.
Kees Smit en Mexx Meerdink maken hun opwachting. Kristijan Belic en Ibrahim Sadiq gaan naar de kant.
De spanning is weer terug. Thomas Ouwejan slingert de bal voor en invaller Kento Shiogai knikt raak achter Rome-Jayden Owusu-Oduro.
Denso Kasius zet de aanval zelf op en krijgt heel veel ruimte. Na een goede actie wordt zijn schot net geblokt door Philippe Sandler. Zonde.
Het is al heel snel 3-1 voor AZ na de rust. Een goede voorzet van Ernest Poku wordt tegen de touwen door Troy Parrott.
AZ en NEC beginnen ongewijzigd aan de tweede helft in Nijmegen.
De eerste helft is voorbij in Nijmegen, waar AZ leidt via buitenspelers Ibrahim Sadiq en Ernest Poku. Vito van Crooij scoorde tussendoor de gelijkmaker.
Na een schermutseling tussen Wouter Goes en Bryan Linssen krijgen ze allebei geel. Een minuut later gaat Sontje Hansen door op Peer Koopmeiners en hij heeft ook een gele kaart te pakken.
Ernest Poku neemt de bal van iets over de middenlijn, soleert richting het doel en schiet snoeihard raak. Het is pas zijn tweede Eredivisie-doelpunt voor AZ. Zijn eerste maakte hij tegen NEC....
Uit een hoekschop van Peer Koopmeiners kopt Ibrahim Sadiq ver naast. Eerste speldenprikje in lange tijd van AZ.
Nu kan Kristijan Belic ternauwernood een schot van Hansen blokkeren. AZ zit in een lastige fase na de gelijkmaker.
Even later stoomt Thomas Ouwejan (oud-speler van AZ) op. Zijn schot stuitert langzaam richting het doel.
Niet voor het eerst deze wedstrijd komt er gevaar van Sontje Hansen. Hij krijgt teveel ruimte en poeiert de bal op de lat. Het publiek gaat er nog eens achterstaan.
Het is alweer gelijk. Een voorzet van Lefteris Lyratzis komt op het hoofd van Vito van Crooij en hij kopt raak.
Ibrahim Sadiq brengt AZ razendsnel op voorsprong uit een corner. De Alkmaarders leiden in Nijmegen. Troy Parrott kopt de bal terug en Sadiq frommelt de bal over de doellijn.
Thomas Ouwejan geeft een strakke voorzet en de bal komt via Bryan Linssen bij Sontje Hansen. Zijn schot wordt nog geblokt door Zico Buurmeester en eindigt in de handen van Rome-Jayden Owusu-Oduro.
De bal rolt voor het eerst in Nijmegen. Kan AZ afrekenen met NEC?
De mannen van Bloemendaal zijn niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Kampong in de hoofdklasse hockey: 4-4. Concurrent Amsterdam kan morgen profiteren, zij spelen een thuiswedstrijd tegen HDM. Hurley ontvangt eerder op de middag Oranje-Rood.
Pinoké was ruim te sterk voor Klein Zwitserland (5-2) en staat zevende in de competitie. De vrouwen van het Amstelveense Pinoké hebben HDM met 4-1 verslagen. Zij staan daarmee derde in de competitie.
Jesper de Jong is er niet in geslaagd de finale te halen van het challengertoernooi in het Spaanse Girona. De 24-jarige Haarlemmer verloor in twee sets van routinier Marin Cilic uit Kroatië: 6-4 6-4.
Door het behalen van de halve finales in Girona verzekerde De Jong zich vanaf aanstaande maandag van een plaats in de top 100 van de wereldranglijst, met plek 98. Dat is de hoogste ranking in zijn carrière. Hij begon het toernooi als de nummer 105. Cilic is momenteel de nummer 143, maar de 36-jarige Kroaat stond ooit derde op de ATP-ranking.
PSV heeft in de strijd om het landskampioenschap in de Vrouwen Eredivisie een belangrijke 1-0-overwinning behaald tegen AZ. De Eindhovenaren hadden in Wijdewormer genoeg aan een doelpunt van de 34-jarige routinier Renate Jansen, die vijf minuten na rust scoorde. PSV blijft door de zege aan kop staan met 48 punten uit negentien wedstrijden. Nummer 3 Ajax speelt zondag thuis tegen ADO Den Haag.
Welkom in ons liveblog rond de wedstrijd tussen AZ en NEC. Mis niks van de ontwikkelingen in dit duel en al het andere regionale sportnieuws in ons liveblog.
Een ludieke wedstrijd in seniorencomplex Middenhof in Amstelveen donderdagmiddag. Daar kozen ze het állerlekkerste stoofpeertje. De winnaar mag zich een jaar lang 'de tofste peer van Amstelveen' noemen.
En die titel wil je natuurlijk niet mislopen. De senioren waren dan ook bloedfanatiek aan het koken geslagen. "Mijn geheime ingrediënt geef ik niet prijs hoor", vertelt een deelneemster.
Een ander heeft de peertjes op gevoel gemaakt. "Ik heb geen recept van een onsje van dit en een onsje van dat." Het resultaat: negen schaaltjes met daarop totaal verschillende peertjes.
Water, suiker en kaneel
Een strenge vierkoppige jury keurde de peertjes minutieus. "Ik heb weinig ervaring, want ik koop ze meestal gewoon in een pot bij de Albert Heijn", geeft een jurylid toe.
Het besluit is unaniem: de peertjes van Thea (89) zijn de állerlekkerste. Haar geheim? "Heel gewoon: water, suiker en kaneel. Meer niet. Geen poespas."
Vijf 'buren' van Schiphol hebben vorig jaar bij elkaar opgeteld 35.000 keer geklaagd over vliegtuiglawaai. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). Het gaat om een Diemenaar (11.530 meldingen), een Krommenieër (7.157 meldingen), een Lissenaar (6.263 meldingen), een Baarnaar (5.351 meldingen) en een Mijdrechter (4.634 meldingen).
In totaal kwamen er vorig jaar 379.300 klachten binnen, een toename van acht procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen nam ongeveer even hard toe, wat volgens BAS de afgelopen jaren vaker het geval is.
Ruim 38 procent (144.015) van de klachten werd ingediend door zogeheten veelmelders. Dat is een groep van 95 personen die vaker dan 500 keer per jaar bij BAS klaagt. De vijf gevallen bovenaan dit artikel vormen de top vijf van die lijst. Bekijk op de kaart hieronder waar de veelmelders wonen.
Lees verder onder de kaart
Omdat ze 'het beeld te erg vertekenen', neemt BAS de klachten van veelmelders niet mee in haar analyses, legt manager Vanessa de Boer uit. Wat rest zijn 11.428 klagers die tussen 1 november 2023 en 31 oktober 2024 bij elkaar 235.285 keer klaagden: gemiddeld 20 klachten per persoon of huishouden.
De oudere Boeing 747-400's zijn goed voor de meeste klachten. Per vlucht met dat type toestel komen er gemiddeld drie klachten binnen. De twintig vluchten waarover het meest geklaagd is, zijn allemaal met dat type toestel uitgevoerd. Meestal vertrokken ze tussen 21.30 en 22.30 uur.
Vrachtvluchten
Behalve dat tijdstip en het type toestel, is ook de lading van de toestellen relevant. Met de 747-400's worden uitsluitend vrachtvluchten uitgevoerd.
Omdat die doorgaans zwaarder beladen worden dan passagierstoestellen, stijgen ze langzamer op en zijn daardoor langer hoorbaar. Door het gewicht van de cargo moeten de motoren meer vermogen produceren, wat ook weer meer geluid maakt.
Luchtvaartmaatschappijen worden gestimuleerd om stillere toestellen in te zetten en nachtvluchten te beperken. Waar voor een stillere Airbus overdag 900 euro moet worden betaald om te mogen landen, loopt het nachttarief voor de luidruchtige Boeing's 747-400 in 2027 op tot zo'n 15.000 euro.
Intimidaties
Toen Luchtvaart-verslaggever Eline Boshuizen vorig jaar bij BAS op bezoek ging, vertelde manager Vanessa de Boer dat BAS-medewerkers geregeld telefonisch worden geïntimideerd.
Tekst loopt door onder de reportage.
En dat komt nog steeds voor, vertelt ze als NH haar ernaar vraagt. "Het wisselt. Er gaat wel eens iemand door het lint, maar dat kan ook zijn omdat iemand in een psychose zit. Een enkele keer moeten we de marechaussee erbij roepen."
De veelmelders zijn doorgaans geen onruststokers, vertelt ze. "Die vullen het formulier online in, die hoor je niet", aldus De Boer.
Meer Amstelveners klagen
Er zijn dit jaar opvallend meer klachten uit Amstelveen-Noord binnengekomen. Het aantal melders is met 15 procent toegenomen. Dat heeft volgens Bas te maken met intensiever gebruik van de Buitenveldertbaan vanwege de tijdelijke sluiting van de Zwanenburgbaan.
Die baan was aan de beurt voor groot onderhoud, en het landingssysteem moest worden vervangen. Ook door weersomstandigheden is de Buitenveldertbaan vaker ingezet dan gebruikelijk.
Ook uit andere plaatsen onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan (Muiden, Diemen, Duivendrecht, Weesp en Amsterdam) zijn meer klachten binnengekomen.
Stillere vliegtuigen, minder klachten
Stillere vliegtuigen lijken hun vruchten wel af te werpen. Over één op de tien vluchten met de nieuwere Airbus A320neo of de Airbus A321neo komt een klacht binnen. KLM en Transavia zijn in 2024 gestart met het vervangen van hun vloot.
Verslaggever Eline Boshuizen zocht onlangs voor NH Airtime uit in hoeverre een verschil van drie decibel (verschil tussen KLM's oude en nieuwe vloot) waar te nemen is.
Automobilisten opgelet: de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht gaat de komende dagen weer een paar keer op slot. Vanaf maandagochtend rijdt het verkeer richting Utrecht dan over het gloednieuwe dek van de gerenoveerde Schipholbrug.
De eerste afsluiting is van vanavond 20.00 uur tot morgenochtend 5.00 uur. Morgen overdag is de snelweg geopend, tot 20.00 uur. Dan blijft de weg het hele weekend dicht. Maandagochtend vroeg gaat de A9 weer open.
Tijdens de afsluitingen wordt verkeer richting Utrecht omgeleid via de A4, A10 en A2. Richting Schiphol wordt automobilisten geadviseerd de A2, A10 en A4 te nemen. Afhankelijk van de drukte op de weg bedraagt de extra reistijd 10 à 30 minuten.
Verkeer kan dus niet vanaf de A4 of A2 de A9 oprijden, maar oprit 5 (Amstelveen-Stadshart) richting Holendrecht en oprit 6 (Aalsmeer) richting Badhoevedorp zijn wel open voor lokaal verkeer.
Wat moet er gebeuren?
De afsluiting is nodig voor afrondende werkzaamheden op en rond de Schipholbrug. Zo wordt het eind vorig jaar geïnstalleerde brugdek aangesloten op de zuidelijke rijbaan richting Utrecht.
De ruimte die daardoor ontstaat tussen de zuidelijke rijbaan (richting Utrecht) en de noordelijke rijbaan (richting Schiphol) wordt tijdelijk een werkterrein, waar aannemer Veenix nog aan de riolering werkt. Verder wordt de brug dit weekend nog uitvoerig getest.
Wat staat er nog op de planning?
Het is zeker niet de laatste afsluiting dit jaar. Vooral in april staan er nogal wat op de agenda.
van woensdag 2 april 20.00 uur tot donderdag 3 april 5.00 uur
van donderdag 3 april 20.00 uur tot vrijdag 4 april 5.00 uur
van woensdag 9 april 20.00 uur tot donderdag 10 april 5.00 uur
van donderdag 10 april 20.00 uur tot vrijdag 11 april 5.00 uur
van vrijdag 11 april 20.00 uur tot maandag 14 april 5.00 uur
van vrijdag 2 mei 20.00 uur tot maandag 5 mei 5.00 uur
Vanwege wegwerkzaamheden en evenementen in en rond Amsterdam voorspelde Rijkswaterstaat vorig jaar dat 2025 een extreem hectisch jaar zou worden. Behalve op de A9 zijn er ook werkzaamheden op de A10 Zuid, als onderdeel van het project Zuidasdok.
'Niet reizen zoals gewoonlijk'
Uit angst voor een verkeersinfarct riep de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst zelfs op om Amsterdam waar mogelijk te mijden. "Iedereen moet beseffen dat er komend jaar echt wat aan de hand is en dat niet iedereen kan blijven reizen zoals gewoonlijk."
Ook het Amstelveense fietspad Kazernepad langs de A9 is deze week meerdere dagen gesloten vanwege het werk aan de snelweg. Bekijk hier een overzicht van alle afsluitingen (ook lokale wegen) in de regio Amsterdam de komende tijd.
Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar expert Koos Koopman ziet hoopvolle tekenen dat het beter gaat met de grond in het Amstelveense Bloesempark. Daar werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet om de door de dagjesmensen platgetrapte grond weer luchtiger te maken.
De bomen staan sinds dit weekend weer in bloei en dat sprookjesachtige beeld trekt ook dit jaar weer veel bekijks, wordt duidelijk als NH dinsdagmiddag poolshoogte neemt. Maar de grond heeft het de afgelopen jaren zwaar. De reden: duizenden bezoekers die jaarlijks tussen de bomen door banjeren.
Vorig jaar legde Koos, projectleider Bos en Natuur bij de gemeente Amsterdam, uit hoe dat precies zit: "We zitten op een oude zeebodem met veel klei en dat heeft de eigenschap dat het helemaal samenpakt als je het aandrukt. De vele bezoekers drukken met zijn allen de bodem aan, waardoor je een ondoordringbare laag krijgt."
Daarom werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet. Door de gangen die de beestjes graven moet de grond luchtiger worden en daardoor voedingsstoffen beter doorlaten.
Voor hij kan zeggen of het experiment geslaagd is, zijn we jaren verder, maar Koos is voorzichtig hoopvol. "Ik zie zelf dat er minder grote plassen blijven staan, wat erop zou kunnen duiden dat de bodem wel al meer doorlaat."
Mogelijk andere oplossingen
Bezoekers die deze middag naar het Bloesempark zijn gekomen, genieten in ieder geval met volle teugen. Een mevrouw benadrukt dat het mogelijk moet blijven om van de paden af te gaan. "Je moet er echt tussenin staan om het te voelen", legt ze uit.
Als het loslaten van wormen en schimmels niet genoeg blijkt te zijn, gaat Koos met zijn team op zoek naar andere oplossingen. "Dat de mensen er van kunnen genieten, daar doen we het voor."
Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar expert Koos Koopman ziet hoopvolle tekenen dat het beter gaat met de grond in het Amstelveense Bloesempark. Daar werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet om de door de dagjesmensen platgetrapte grond weer luchtiger te maken.
De bomen staan sinds dit weekend weer in bloei en dat sprookjesachtige beeld trekt ook dit jaar weer veel bekijks, wordt duidelijk als NH dinsdagmiddag poolshoogte neemt. Maar de grond heeft het de afgelopen jaren zwaar. De reden: duizenden bezoekers die jaarlijks tussen de bomen door banjeren.
Vorig jaar legde Koos, projectleider Bos en Natuur bij de gemeente Amsterdam, uit hoe dat precies zit: "We zitten op een oude zeebodem met veel klei en dat heeft de eigenschap dat het helemaal samenpakt als je het aandrukt. De vele bezoekers drukken met zijn allen de bodem aan, waardoor je een ondoordringbare laag krijgt."
Daarom werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet. Door de gangen die de beestjes graven moet de grond luchtiger worden en daardoor voedingsstoffen beter doorlaten.
Voor hij kan zeggen of het experiment geslaagd is, zijn we jaren verder, maar Koos is voorzichtig hoopvol. "Ik zie zelf dat er minder grote plassen blijven staan, wat erop zou kunnen duiden dat de bodem wel al meer doorlaat."
Mogelijk andere oplossingen
Bezoekers die deze middag naar het Bloesempark zijn gekomen, genieten in ieder geval met volle teugen. Een mevrouw benadrukt dat het mogelijk moet blijven om van de paden af te gaan. "Je moet er echt tussenin staan om het te voelen", legt ze uit.
Als het loslaten van wormen en schimmels niet genoeg blijkt te zijn, gaat Koos met zijn team op zoek naar andere oplossingen. "Dat de mensen er van kunnen genieten, daar doen we het voor."
In het Amsterdamse Bos staan 400 Japanse kersenbomen weer in volle bloei. De bomen werden 25 jaar geleden aan de gemeente Amstelveen geschonken door de Japan Women's Club. Inmiddels is de jaarlijkse bloesem een populaire trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland, om onder andere foto's en selfies te maken.
Maart staat voor moslims in het teken van de ramadan. De gelovigen die vasten, eten in de vroege uurtjes (suhoor) tot de zon op komt en dineren (iftar) als de zon onder is. Wat eet je tijdens zo'n heilige maand? Vier foodies uit de provincie delen hun ervaringen en praten ons bij over de eettradities.
Samira Dahmani (40) is mede-eigenaar van de Couscousbar en komt uit Amsterdam
"Mijn zaak zit aan de Javastraat in Amsterdam-Oost. Als de ramadan begin, merk ik dat in het straatbeeld: mensen zoeken elkaar op en gaan samen naar de moskee. In deze periode merk ik ook dat de harira erg hard gaat. Harira is een Marokkaanse soep die echt bij de iftar hoort. Het is een hele rijke soep met tomaat, kikkererwten, linzen, vermicelli en koriander. De soep is ook erg smaakvol en geeft een goede kickstart. Het wordt ook wel buiten de ramadanperiode gegeten, maar is in de ramadan eigenlijk onmisbaar. Na de soep liggen er kleine hapjes op tafel waar je van kunt eten, zoals vis, vlees, loempia's en groente. De volgorde is eigenlijk dat als de zon onder gaat, er wordt begonnen met het eten van wat dadels, harira en daarna de hapjes op tafel.
Wat ik mis in deze periode? Nou, koffie! Ik hou enorm van koffie, maar in de aanloop van de ramadan begin ik al met detoxen. Laat op de avond koffie drinken heeft niet zo veel zin, dus ik laat het voorlopig staan. Maar na maart hoort het er weer gewoon bij."
Fidan (40) is chef-kok en komt uit Amsterdam
"Ik ben in chef-kok in fine dining en gespecialiseerd in vegetarisch en vegan koken, met veel invloeden uit de Franse keuken. Zelf heb ik een Turkse achtergrond. In Turkse families wordt het vasten eigenlijk altijd verbroken met soep. Dat is meestal linzen- of yoghurtsoep. Daarna staan er verschillende soorten gerechten op tafel en aan het einde drink je vaak met familie een kopje thee met iets lekkers erbij. Helaas kan ik nu om privéredenen niet mee vasten. In plaats daarvan doe ik dagelijks een zakat (donatie). Dat is ook een onderdeel van de ramadan: dat je denkt aan de ander.
Ik heb vrienden en collega's zonder islamitische achtergrond, die ook een dag vasten om het een keer mee te maken. Zelf vier ik weer ieder jaar kerst met vrienden. Als ik dan aanschuif tijdens kerst en het vergelijk met een iftar, zie ik eigenlijk hoe erg we op elkaar lijken. Het gaat echt om het samen zijn."
Fouad Olaore (21) is software engineer en komt uit Zaandam
"Ik kom uit Nigeria en tijdens de ramadan eten we altijd stevige maaltijden. Een hele kenmerkende Nigeriaanse maaltijd is yam porridge. In deze periode eet ik het vaak 's ochtends, het geeft mij genoeg energie voor de hele dag. Wat verder ook veel wordt gegeten is Nigeriaanse custard, een soort vla. Het is licht verteerbaar. Zelf eet ik alleen stevig tijdens suhoor, tijdens de iftar eet ik lichtere maaltijden. Daarna ga ik gelijk trainen.
Een week geleden heb ik de tien kilometer van de Lentemarathon in Amstelveen gedaan. Daar had ik me voor aangemeld, maar had me helemaal niet gerealiseerd dat dit midden in de ramadan was. Ik heb de loop toch gedaan, ook omdat ik wilde weten hoe het was. Hoe dat ging? Ik zou het niemand aanraden. De tien kilometer lopen tijdens het vasten was voor mij echt de grens. Je kan na zo'n loop ook geen banaan eten of water drinken. Maar ik heb er ook geen spijt van. Ik dacht: als ik dit kan, kan ik alles aan."
Dimple Sokartara-Pamudji (32) is beleidsadviseur bij Mondiaal FNV en komt uit Hoofddorp
"Vaak als ik vertel dat ik vast, reageren mensen verbaasd. Ik moet dan uitleggen dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is en ramadan daar ook leeft. Dit jaar vast ik niet, omdat ik zwanger ben. Het is voor mij dus een andere ramadan dan voorgaande jaren. Naast mijn gewone werk ben ik ook initiatiefnemer van Ivtar, dat is eigenlijk hetzelfde als een reguliere iftar, maar dan geheel vegetarisch. De iftar die we organiseren is jaarlijks een avond op een locatie in Amsterdam en gaat om bij elkaar zijn en elkaar ontmoeten. Ramadan gaat in de basis niet om eten, maar om bewustwording.
Op het moment ben ik zwanger, dus ik vast op dit moment niet. Maar het warme gevoel dat je krijgt als je het vasten verbreekt was altijd een moment waar ik erg naar uitkeek. Als de zon onder is, drinken we altijd een glas water en is het tijd voor het avondgebed. Vervolgens gaan we aan tafel voor de iftar, waarbij een rijstgerecht de basis is. Verder staat er vaak ook wel pisang goreng (gebakken banaan) op tafel. Wat ik mis tijdens de ramadan? Nou, koffie! Dat drink je gewoon niet na een dag vasten. Maar ik ben een echte koffiedrinker! Oh, heeft nog iemand dat gezegd?"
Maart staat voor moslims in het teken van de ramadan. De gelovigen die vasten, eten in de vroege uurtjes (suhoor) tot de zon op komt en dineren (iftar) als de zon onder is. Wat eet je tijdens zo'n heilige maand? Vier foodies uit de provincie delen hun ervaringen en praten ons bij over de eettradities.
Samira Dahmani (40) is mede-eigenaar van de Couscousbar en komt uit Amsterdam
"Mijn zaak zit aan de Javastraat in Amsterdam-Oost. Als de ramadan begin, merk ik dat in het straatbeeld: mensen zoeken elkaar op en gaan samen naar de moskee. In deze periode merk ik ook dat de harira erg hard gaat. Harira is een Marokkaanse soep die echt bij de iftar hoort. Het is een hele rijke soep met tomaat, kikkererwten, linzen, vermicelli en koriander. De soep is ook erg smaakvol en geeft een goede kickstart. Het wordt ook wel buiten de ramadanperiode gegeten, maar is in de ramadan eigenlijk onmisbaar. Na de soep liggen er kleine hapjes op tafel waar je van kunt eten, zoals vis, vlees, loempia's en groente. De volgorde is eigenlijk dat als de zon onder gaat, er wordt begonnen met het eten van wat dadels, harira en daarna de hapjes op tafel.
Wat ik mis in deze periode? Nou, koffie! Ik hou enorm van koffie, maar in de aanloop van de ramadan begin ik al met detoxen. Laat op de avond koffie drinken heeft niet zo veel zin, dus ik laat het voorlopig staan. Maar na maart hoort het er weer gewoon bij."
Fidan (40) is chef-kok en komt uit Amsterdam
"Ik ben in chef-kok in fine dining en gespecialiseerd in vegetarisch en vegan koken, met veel invloeden uit de Franse keuken. Zelf heb ik een Turkse achtergrond. In Turkse families wordt het vasten eigenlijk altijd verbroken met soep. Dat is meestal linzen- of yoghurtsoep. Daarna staan er verschillende soorten gerechten op tafel en aan het einde drink je vaak met familie een kopje thee met iets lekkers erbij. Helaas kan ik nu om privéredenen niet mee vasten. In plaats daarvan doe ik dagelijks een zakat (donatie). Dat is ook een onderdeel van de ramadan: dat je denkt aan de ander.
Ik heb vrienden en collega's zonder islamitische achtergrond, die ook een dag vasten om het een keer mee te maken. Zelf vier ik weer ieder jaar kerst met vrienden. Als ik dan aanschuif tijdens kerst en het vergelijk met een iftar, zie ik eigenlijk hoe erg we op elkaar lijken. Het gaat echt om het samen zijn."
Fouad Olaore (21) is software engineer en komt uit Zaandam
"Ik kom uit Nigeria en tijdens de ramadan eten we altijd stevige maaltijden. Een hele kenmerkende Nigeriaanse maaltijd is yam porridge. In deze periode eet ik het vaak 's ochtends, het geeft mij genoeg energie voor de hele dag. Wat verder ook veel wordt gegeten is Nigeriaanse custard, een soort vla. Het is licht verteerbaar. Zelf eet ik alleen stevig tijdens suhoor, tijdens de iftar eet ik lichtere maaltijden. Daarna ga ik gelijk trainen.
Een week geleden heb ik de tien kilometer van de Lentemarathon in Amstelveen gedaan. Daar had ik me voor aangemeld, maar had me helemaal niet gerealiseerd dat dit midden in de ramadan was. Ik heb de loop toch gedaan, ook omdat ik wilde weten hoe het was. Hoe dat ging? Ik zou het niemand aanraden. De tien kilometer lopen tijdens het vasten was voor mij echt de grens. Je kan na zo'n loop ook geen banaan eten of water drinken. Maar ik heb er ook geen spijt van. Ik dacht: als ik dit kan, kan ik alles aan."
Dimple Sokartara-Pamudji (32) is beleidsadviseur bij Mondiaal FNV en komt uit Hoofddorp
"Vaak als ik vertel dat ik vast, reageren mensen verbaasd. Ik moet dan uitleggen dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is en ramadan daar ook leeft. Dit jaar vast ik niet, omdat ik zwanger ben. Het is voor mij dus een andere ramadan dan voorgaande jaren. Naast mijn gewone werk ben ik ook initiatiefnemer van Ivtar, dat is eigenlijk hetzelfde als een reguliere iftar, maar dan geheel vegetarisch. De iftar die we organiseren is jaarlijks een avond op een locatie in Amsterdam en gaat om bij elkaar zijn en elkaar ontmoeten. Ramadan gaat in de basis niet om eten, maar om bewustwording.
Op het moment ben ik zwanger, dus ik vast op dit moment niet. Maar het warme gevoel dat je krijgt als je het vasten verbreekt was altijd een moment waar ik erg naar uitkeek. Als de zon onder is, drinken we altijd een glas water en is het tijd voor het avondgebed. Vervolgens gaan we aan tafel voor de iftar, waarbij een rijstgerecht de basis is. Verder staat er vaak ook wel pisang goreng (gebakken banaan) op tafel. Wat ik mis tijdens de ramadan? Nou, koffie! Drank drink je gewoon niet na een dag vasten. Maar ik ben een echte koffiedrinker! Oh, heeft nog iemand dat gezegd?"
De Kaagbaan, samen met de Polderbaan de meest gebruikte start- en landingsbaan van Schiphol, gaat vanaf morgen een week dicht voor onderhoud. Dat betekent dat in die periode andere start- en landingsbanen vaker worden gebruikt. En dat heeft gevolgen voor de omgeving.
Het gaat om reguliere, geplande werkzaamheden, schrijft Schiphol. Er worden reparaties aan het asfalt en markeringen uitgevoerd, bekabeling en elektra worden gecontroleerd, het systeem dat regenwater afvoert wordt doorgespoeld, omliggende grasvelden worden gemaaid en lampen worden schoongemaakt of vervangen. Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn, worden al deze werkzaamheden gebundeld.
Daarvoor is de baan ruim een week dicht, behalve in het weekend. Tussen vrijdag 28 maart 19.00 uur en maandag 31 maart 7.00 uur is de Kaagbaan wel open voor vliegverkeer.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Omdat de Kaagbaan dichtgaat, wordt er in die periode gebruikt gemaakt van andere start- en landingsbanen. Vertrekkende vliegtuigen gaan meer gebruikmaken van de Zwanenburgbaan, de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan, landende vliegtuigen vooral van de eerste twee. 's Nachts wordt de Zwanenburgbaan gebruikt. Als het in de nacht hard waait, kunnen ook de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan worden ingezet.
Waar hoor je meer vliegherrie?
Dat de andere start- en landingsbanen meer worden ingezet, gaat de omgeving van Schiphol merken. Plaatsen die onder de aanvliegroutes van deze banen liggen, zullen mogelijk veel meer overvliegende vliegtuigen horen. Het gaat dan vooral om Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Rijsenhout en Burgerveen
Aan de andere kant betekent een dichte Kaagbaan ook dat inwoners van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Hillegom een weekje van relatieve rust hebben.
Ook Polderbaan minder in gebruik
Naast het onderhoud aan de Kaagbaan gelden er nog meer beperkingen bij Schiphol. De Polderbaan mag in de ochtend bij zonnig weer niet worden gebruikt. De piloten hebben namelijk last van de schittering van het nabijgelegen zonnepark. Daardoor wordt in de ochtend meer gebruikgemaakt van de Zwanenburgbaan.
De Kaagbaan, samen met de Polderbaan de meest gebruikte start- en landingsbaan van Schiphol, gaat vanaf morgen een week dicht voor onderhoud. Dat betekent dat in die periode andere start- en landingsbanen vaker worden gebruikt. En dat heeft gevolgen voor de omgeving.
Het gaat om reguliere, geplande werkzaamheden, schrijft Schiphol. Er worden reparaties aan het asfalt en markeringen uitgevoerd, bekabeling en elektra worden gecontroleerd, het systeem dat regenwater afvoert wordt doorgespoeld, omliggende grasvelden worden gemaaid en lampen worden schoongemaakt of vervangen. Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn, worden al deze werkzaamheden gebundeld.
Daarvoor is de baan ruim een week dicht, behalve in het weekend. Tussen vrijdag 28 maart 19.00 uur en maandag 31 maart 7.00 uur is de Kaagbaan wel open voor vliegverkeer.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Omdat de Kaagbaan dichtgaat, wordt er in die periode gebruikt gemaakt van andere start- en landingsbanen. Vertrekkende vliegtuigen gaan meer gebruikmaken van de Zwanenburgbaan, de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan, landende vliegtuigen vooral van de eerste twee. 's Nachts wordt de Zwanenburgbaan gebruikt. Als het in de nacht hard waait, kunnen ook de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan worden ingezet.
Waar hoor je meer vliegherrie?
Dat de andere start- en landingsbanen meer worden ingezet, gaat de omgeving van Schiphol merken. Plaatsen die onder de aanvliegroutes van deze banen liggen, zullen mogelijk veel meer overvliegende vliegtuigen horen. Het gaat dan vooral om Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Rijsenhout en Burgerveen
Aan de andere kant betekent een dichte Kaagbaan ook dat inwoners van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Hillegom een weekje van relatieve rust hebben.
Ook Polderbaan minder in gebruik
Naast het onderhoud aan de Kaagbaan gelden er nog meer beperkingen bij Schiphol. De Polderbaan mag in de ochtend bij zonnig weer niet worden gebruikt. De piloten hebben namelijk last van de schittering van het nabijgelegen zonnepark. Daardoor wordt in de ochtend meer gebruikgemaakt van de Zwanenburgbaan.
Tien jaar lang struinde fotograaf Gerrit Serné gigantische bouwplaatsen af op zoek naar het perfecte plaatje. In opdracht van Rijkswaterstaat fotografeerde hij voornamelijk grote wegenbouwprojecten in Noord-Holland. Nu hij met pensioen is, worden zijn mooiste foto's tentoongesteld bij Inzicht in Amstelveen.
Het laatste project dat Gerrit fotografeerde is de verbreding en verdieping van snelweg A9 bij Amstelveen. "Een prachtig project", vertelt hij enthousiast tegen NH. Gerrit maakte spectaculaire foto's van hoogtepunten als het plaatsen van de gigantische Schipholburg.
"Hij was altijd bij ieder hoogtepunt aanwezig", laat programmadirecteur van de weguitbreiding Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) Hans Ruijter weten. "En hij liep nooit in de weg."
Alleen nog van een afstand fotograferen
Als Gerrit gewapend met twee camera's eerder deze week vanaf de brug over de A9 bij de Annakerk uitkijkt op de werkzaamheden, begint het weer te kriebelen om de bouwplaats op te gaan. "Maar dat mag niet meer, want mijn VCA [red. benodigde vergunning in verband met veiligheid op een bouwplaats] is afgelopen."
Toch schiet hij ook van bovenaf prachtige plaatjes. Uitvoerder Veenix ontgraaft op die plek momenteel een deel van de nieuwe verdiepte ligging. De bouwkuip die er ligt, is vol water gezet voor tegendruk. Zo komt het grondwater tijdens de werkzaamheden niet omhoog. Met behulp van duikers wordt uiteindelijk een betonvloer gelegd.
Om dat soort processen uit te kunnen leggen aan het publiek, werden de afgelopen tien jaar foto's van Gerrit gebruikt. "Mensen mogen hier beneden niet komen, maar ze zijn wel nieuwsgierig: wat gebeurt hier? Op sociale media wordt uitgelegd waar ze mee bezig zijn, hoeveel geluidsoverlast er is en hoe lang het duurt."
Omdat bouwprojecten vrijwel nooit stil liggen, haalde Gerrit de afgelopen tien jaar niet alleen bij daglicht zijn camera tevoorschijn. "'s Nachts is ook geweldig. Dan heb je niet zoveel verkeer en ziet het er allemaal spannender uit."
Iedereen kende Gerrit
Tijdens het dagje meelopen blijkt dat maar weinig bouwvakkers Gerrit niet kennen. Technisch adviseur Niels Wabeke poseert met twee collega's nog één keer vrolijk voor zijn lens. "Je bent een topper! Bedankt voor alle foto’s en geniet van je pensioen", zegt hij tegen de fotograaf.
Bij de tentoonstelling in Azijn Gerrits mooiste bouwfoto's van de afgelopen tien jaar te zien. Hij fotografeerde vijf bouwprojecten van het Rijkswaterstaat-programma Schiphol, Amsterdam, Almere (SAA).
Theodor Robert rende honderd jaar geleden door de vlammen om zijn gezin uit de brandende Passage in Zandvoort te redden. Zijn dochter Gerda haalde hij als laatste uit de vlammenzee, met gevaar voor eigen leven. Kleinzoon Bert (73) blikt terug op de heldhaftige actie van zijn opa.
In de nacht van 3 op 4 maart 1925 brandt de iconische winkelgalerij De Passage uit in Zandvoort. Ook de woningen boven de winkels worden door de vlammen vernietigd. Alle bewoners komen veilig weg. Maar het had heel weinig gescheeld of Gerda Robert, toen nog een baby, was in de vuurzee omgekomen.
Tekst loopt door na de foto.
Bert Verheij uit Amstelveen is de zoon van Gerda. De conclusie van zijn verhaal is helder: "Als mijn moeder niet was gered door mijn opa, dan was ik er ook niet geweest."
Op basis van familieverhalen en eigen onderzoek lukt het Bert om een reconstructie te maken van die vreselijke nacht in de Passage. En van de dappere rol van zijn opa Theodor, die dan 35 jaar is.
Theodor werkt in maart 1925 in één van de ondernemingen in de Passage en heeft samen met zijn vrouw Betsy zes kinderen. Het gezin is van Amsterdam naar Zandvoort verhuisd en woont boven de winkels.
Tekst loopt door na de foto.
Baby Gerda bleef achter
Rond 2.00 uur 's nachts ontstaat er brand in één van de winkels. Het vuur slaat snel over naar de andere winkels en woningen. Bewoners vluchten in nachtkleding naar buiten. Dat geldt ook voor Theodor Robert, samen met zijn vrouw en kinderen. Eenmaal buiten komt hij erachter dat er niet zes, maar vijf kinderen om hem heen staan.
"Mijn opa is vervolgens naar binnen gerend en vond daar de baby, mijn moeder, in de wieg. Met een speentje in haar mond." En dat terwijl de vlammen al bijna de wieg raken.
Tekst loopt door na de afbeelding.
Theodor vlucht vervolgens van de vlammen weg naar buiten, waar tientallen andere bewoners staan bij te komen. Ze worden even later allemaal opgevangen in hotels.
Aangestoken of een ongeluk?
Uit onderzoek bleek dat een omgevallen petroleumstel in één van de winkels de oorzaak was van de brand. Maar de oma van Bert geloofde dat niet. Ze was ervan overtuigd dat de brand was aangestoken. Door iemand die mogelijk op verzekeringsgeld uit was.
In de Passage woonden op dat moment namelijk overwegend arme gezinnen. Bert gelooft dat verhaal van zijn oma niet. "Ik kan me het gewoon niet voorstellen dat iemand tot zoiets in staat was."
Binnen een half uur is het chique pand, ook wel de 'trots van Zandvoort', volledig in de as gelegd. Bewoners blijken allemaal niet of slecht verzekerd te zijn en raken al hun bezittingen kwijt.
Tekst loopt door na de foto.
Theodor en zijn gezin verhuizen niet lang na de brand terug naar Amsterdam. In de Rivierenbuurt begint hij samen met zijn vrouw een café. Ze krijgen later nog vele kleinkinderen, waaronder Bert.
Gezin zweeg over de brand in Zandvoort
Ondanks de heftige gebeurtenis sprak het gezin niet veel over de brand in Zandvoort. Bert weet niet echt waarom. "Ik heb mijn opa ook maar tien jaar gekend. Als kind praat je niet over die ellendige dingen. Maar het zal ongetwijfeld veel indruk op ze hebben gemaakt."
Tekst loopt door na de foto.
Bert is best wel trots op zijn opa, die zichzelf tussen de vlammen wierp en zijn gezin voor een drama behoedde. "Maar ik denk dat iedereen dat zou doen. Als je weet dat je kind in een brandend huis ligt, denk je niet na en ren je naar binnen."
De Amstelvener vindt het jammer dat de Passage nooit meer is herbouwd. Zijn moeder Gerda is op 94-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Zijn heldhaftige opa Theodor stierf begin jaren 60.
Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.
Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen.
Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat.
Dit heb ik bij mijzelve overdacht,
Verregend, op een miezerige morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.
(De beste nummers van de meeste bands staan op hun Greatest Hits Album, wat ze je ook proberen wijs te maken, en met poëzie is het net zo. Tenminste, bij JC Bloem die een heel erg beroemd gedicht heeft geschreven, dat ook nog eens heel erg mooi gedicht is. Gaat over alles, dat veel is, en over het leven, en hoe dat zijn wonderen opeens kan tonen in hoge staat, nou ja, het staat er dus al.)
Mosterd: Driek van Wissen - Verziekt door jenever
Het wrakke lijf, verziekt door de jenever,
Vindt het gezond verstand als tegenstrever.
Want enerzijds trekt naar de kroeg het hart,
Doch naar het kerkhof anderzijds de lever.
(omdat een jonge zuydam met koud pils een net zo mooie combinatie is als viscaal & ali ibrahim, en we 'm als studenten in groningen altijd bij de wolthoorn zagen zitten met jp rawie, we wisten eigenlijk helemaal niet wie ze waren, en na 10 kopstoten al helemaal niet meer)
Schots, scheef: Ivo de Wijs - Oudjaar
Uren, dagen, maanden, jaren
Vliegen als een schaduw heen
Zij die eens gelukkig waren
Wonen nu in Amstelveen
(Mijn ouders wonen in Amstelveen)
Dorbeck: Lucebert - ik tracht op poëtische wijze
ik tracht op poëtische wijze
dat wil zeggen
eenvouds verlichte waters
de ruimte van het volledig leven
tot uitdrukking te brengen
ware ik geen mens geweest
gelijk aan menigte mensen
maar ware ik die ik was
de stenen of vloeibare engel
geboorte en ontbinding hadden mij niet aangeraakt
de weg van verlatenheid naar gemeenschap
de stenen stenen dieren dieren vogels vogels weg
zou niet zo bevuild zijn
als dat nu te zien is aan mijn gedichten
die momentopnamen zijn van die weg
in deze tijd heeft wat men altijd noemde
schoonheid schoonheid haar gezicht verbrand
zij troost niet meer de mensen
zij troost de larven de reptielen de ratten
maar de mens verschrikt zij
en treft hem met het besef
een broodkruimel te zijn op de rok van het universum
niet meer alleen het kwade
de doodsteek maakt ons opstandig of deemoedig
maar ook het goede
de omarming laat ons wanhopig aan de ruimte
morrelen
ik heb daarom de taal
in haar schoonheid opgezocht
hoorde daar dat zij niet meer menselijks had
dan de spraakgebreken van de schaduw
dan die van het oorverdovend zonlicht
(Dit doet me denken aan mijn opa's stem)
Pritt Stift: Menno Wigman - Toen ik begon te schrijven
Toen ik begon te schrijven woonde ik in een dorp
met vuilwit zonlicht in mijn mond. Alom vrede.
Ik trapte naar de zon en wist niet hoe te leven.
Toen ik begon te schrijven stond het al geschreven
dat ik naar Amsterdam zou komen. Heisa, heisa,
ik leefde en ik schreef. Geen regel bleef.
Als zoon van een verziekte generatie sneed
ik sierlijk in mijn vlees. Ja, ik had liefgehad,
ik dronk wat, reisde wat — nog had ik niks beleefd.
Ik geselde mijn geest, zocht het bij Proust en Yeats,
verloor me in muziek en viel toen stil. — Later,
veel later. De dood stond aan mijn autodeur te rukken
en ik schrok weerloos wakker in een witte zaal.
Toen schopte ik de Schoonheid van mijn schoot
en kwam ik grimmig zingend op verhaal.
(de aardigste gozer die ik in het PC Hoofthuis mocht meemaken)
Zorro: Menno Wigman - Aan een man in de supermarkt
En toen, gifmuze, kroop hij in mijn blik
een man, klein, dik, met onbemand gezicht
die keek alsof hij Ron of Ruud moest heten
En alles wat hij dacht was mij bekend:
Belasting, voetbal, Emma, missverkiezing.
broccoli, koffiefilters, heel zijn mond
een dunne brief vol blanco levensdrift.
En ik was in verwachting van een scheef
gedicht, wou hem haten, kon het niet -
want alles wat hij droomt, dacht ik, droom ik
niet beter. Goed, gegroet dus, vale oom
die net zo magisch over lakens droomt.
De rij in, dan daar huis, deurmat, ijskast,
de bank, de oven, later weer die slaap.
Ik ben zo bang dat je niet eens bestaat.
(Hier hadden ook wel wat andere gedichten van Wigman kunnen staan, maar deze blijft me toch altijd bij. Het wonderschone én het tragische van alles, gevangen in het kort observeren van een kerel in een supermarkt (die we allemaal vrijwel dagelijks tegenkomen). Grandioos.)
Spartacus: Rudyard Kipling - The Stranger
The Stranger within my gate,
He may be true or kind,
But he does not talk my talk—
I cannot feel his mind.
I see the face and the eyes and the mouth,
But not the soul behind.
The men of my own stock
They may do ill or well,
But they tell the lies I am wonted to,
They are used to the lies I tell.
And we do not need interpreters
When we go to buy and sell.
The Stranger within my gates,
He may be evil or good,
But I cannot tell what powers control—
What reasons sway his mood;
Nor when the Gods of his far-off land
Shall repossess his blood.
The men of my own stock,
Bitter bad they may be,
But, at least, they hear the things I hear,
And see the things I see;
And whatever I think of them and their likes
They think of the likes of me.
This was my father's belief
And this is also mine:
Let the corn be all one sheaf—
And the grapes be all one vine,
Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.
(Omdat een halve waarheid beter is dan een hele leugen, en het is een enorme hit op verjaardagen)
GU: Barney Greenway (Napalm Death) - Suffer The Children
Your unflappable conceptions
Moralistic views
Never open to criticism
Your overpowering ruse
Promises of sanctuary
In eternal bliss
With starry eyes and cash in hand
Pledge all to the master plan
Just face the truth or fund the farce
At one with your god
Your sole intent
Your treasured place assured
For a substantial rent
Global lunacy
Death threats for supposed blasphemy
No room for free thought
All non believers pushed to the floor
Aggressive tyrants
Supposed saints for the cause
Judgement through force
Faith a fuel for pointless wars
When all is done
Who shall benefit? Who is the one? Not to those who pass on
(Religiekritiek! Vond de tekst altijd erg sterk. Mocht je voldoende hebben mik hem er vooral uit)
Bij de kruising van de Marnixstraat - Rozengracht is deze middag een bovenleiding naar beneden gekomen. Een medewerker van GVB OV-Zorg laat aan AT5 weten dat de oorzaak een graafmachine is. Een groot deel van de kruising is met lint afgezet. Tramlijn 5 en 13 rijden vanwege het voorval om. "Dit gaat uren duren", aldus de GVB-medewerker.
De route is vanwege de kapotte bovenleiding sinds 16.30 uur versperd bij De Clerqstraat. Meerdere busjes van het GVB zijn op de locatie om de bovenleiding te herstellen.
Omleiding
Tram 5 richting Zoutkeetsgracht rijdt daarom om vanaf de halte Concertgebouw. Tram 5 richting Amstelveen Stadshart via Nw.Willemstraat. De tramlijn stopt niet tussen de haltes Museumplein en Marnixplein.
Ook tram 13 (richting Westergasfabriek) rijdt om vanaf halte Willem de Zwijgerlaan en lijn 13 richting Geuzenveld rijdt om vanaf de halte Nassaukade. De stops Marnixplein, Bloemgracht, Rozengracht en Bilderdijkstraat zijn niet bereikbaar.
Een brandalarm dat afgaat in een studentenflat is niets raars. Want wie heeft nou nooit een tosti laten aanbranden? Maar studenten in Amstelveen vertellen bij 112 Vandaag dat ze al snel doorkregen dat het menens was in hun flat toen ze geschreeuw hoorde vanaf de gang.
Op de A9 bij knooppunt Raasdorp richting Alkmaar is vanmorgen een busje gekanteld. Door het ongeluk was de weg tijdelijk dicht. De vertraging liep op tot zo'n veertig minuten. Ook de Velsertunnel in de richting van Beverwijk was tijdelijk afgesloten door een ongeluk.
Volgens Rijkswaterstaat stond er op de A9 richting Alkmaar door het ongeluk zo'n vijf kilometer file. De vertraging liep door de gekantelde bus alleen maar op. De weg was volledig afgesloten en verkeer werd omgeleid.
Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk. Rijkswaterstaat heeft het voertuig van de weg gehaald, waarna alle rijbanen weer zijn geopend.
Velsertunnel ook dicht
Ook de Velsertunnel in de richting van Beverwijk was vanmorgen enige tijd dicht. Dat kwam door een ongeluk tussen twee personenauto's. Een berger was ter plaatse om de auto's weg te slepen. Daarna zijn alle rijstroken weer geopend.
Op de A9 bij knooppunt Velsen stond later ook file. Dat kwam door een ander ongeval, waardoor de verbindingsweg dicht was vanuit Amstelveen richting de Velsertunnel.
Het lukt ministeries nog steeds niet om zich te houden aan de wettelijke termijn voor het behandelen van informatieverzoeken op basis van de Wet open overheid (Woo). Indieners van Woo-verzoeken moesten afgelopen jaar gemiddeld 188 dagen - ruim een halfjaar - wachten op antwoord van ministeries. De wettelijk maximale termijn voor beantwoording is 42 dagen.
Onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam toont aan dat de gemiddelde termijnen verder zijn opgelopen. In 2023 duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen over een informatieverzoek. Toen was de beantwoording van Woo-verzoeken in slechts 17 procent van de gevallen op tijd; dat percentage bleef afgelopen jaar gelijk.
De beantwoordingstermijnen verschillen sterk van ministerie tot ministerie, maar geen van de ministeries haalt de wettelijke maximale termijn. Het ministerie van Onderwijs is met 99 dagen het snelst. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is met 299 dagen verreweg het langzaamst.
Het ministerie van Financiën, dat de afgelopen jaren het traagst was, heeft extra energie gezet op het sneller afhandelen van Woo-verzoeken. Het doet nu gemiddeld 216 dagen over behandeling van een informatieverzoek, eerder was dat gemiddeld 239 dagen.
De ministeries hebben wel meer informatieverzoeken te behandelen. Het aantal gepubliceerde Woo-besluiten van ministeries is toegenomen van 1762 in 2023 naar ruim 2000 afgelopen jaar. In Nederland worden overigens nog steeds weinig informatieverzoeken ingediend in vergelijking met omringende landen.
Lagere overheden zijn sneller
Het behandelen van Woo-verzoeken kan een stuk sneller, zeggen de onderzoekers. Dat laten lagere overheden ook zien. De gemiddelde beantwoordingstermijn van provincies bedraagt 83 dagen; fors minder dan bij de ministeries, maar nog altijd boven de maximale termijn. Bij de waterschappen is dat gemiddeld 61 dagen.
Uit een steekproef onder gemeenten blijkt dat de termijn daar gemiddeld 82 dagen is. De gemeenten Amstelveen en Barneveld bleven gemiddeld binnen de wettelijke termijn. Amsterdam wist de gemiddelde termijn fors te verkorten van 137 naar 63 dagen.
"Ondanks de verder opgelopen gemiddelde afhandeltermijn zien we ook lichtpuntjes", zegt Serv Wiemers, directeur van de Open State Foundation. "Als een bestuursorgaan extra aandacht geeft aan de Woo, zoals de gemeente Amsterdam en het ministerie van Financiën, zien we een daling in de doorlooptijd."