Lang niet iederéén blij met nieuwe studentencampus Amstelveen
'Een doekje voor het bloeden', zo omschrijven studentorganisaties en omwonenden het eindelijk goedgekeurde plan om op het braakliggende terrein Kronenburg in Amstelveen honderden studentenwoningen te bouwen. Het project moet wat doen aan de schrijnende woningnood in de regio, maar volgens critici slaat het plan een deuk in een pakje boter.
Demissionair minister Tieman (BBB) gaf na jarenlang touwtrekken eind vorige week groen licht voor de bouw van de campus. Daardoor kunnen nu 438 studentenwoningen worden gebouwd. Ook komen er in het gebied meer dan 3000 short-staywoningen. Bewoners van dergelijke woningen mogen daar maximaal zes maanden blijven wonen. Daarna moeten ze plaatsmaken voor nieuwe bewoners.
Tekst gaat verder onder de link.
Daarmee is het woningprobleem in Amsterdam en omgeving verre van opgelost, vindt Teun Otte, voorzitter van studentenvakbond ASVA. "Het is een half doekje voor het bloeden, dit project. We kampen met een tekort van vele duizenden woningen, en dan gaan een paar honderd studentenkamers en misschien een paar duizend van die tijdelijke woningen geen zoden aan de dijk zetten."
Er is volgens de Amstelveense wethouder Floor Gordon een goede reden voor de beslissing om een groot deel van de woningen short stay te maken. " Dat heeft alles te maken met de laag overvliegende vliegtuigen van Schiphol, we kunnen simpelweg niet anders. Maar we hopen met onderzoek bij die eerste paar honderd studentenwoningen te kunnen laten zien dat langetermijnbewoning op grote schaal mogelijk is."
Einde in zicht voor krakerscommune
Het groene licht van de minister betekent ook dat er een einde komt aan de krakerscommune Krakenburg, die zo'n twee jaar geleden op het braakliggende terrein ontstond. Zij zullen op zoek moeten naar een nieuwe woonplek maar vertrekken met gemengde gevoelens, vertelt bewoonster Sky. "Wij wilden aantonen dat je echt op dit terrein kan wonen. Dat er nu dus eindelijk woningen komen is goed, maar short stay is relatief duur en je kan je er ook niet altijd inschrijven. Het voelt daardoor heel erg als een halve oplossing."