Amstelveen - Het is vermoedelijk de bekendste en ook de meest gefotografeerde wethouder van Amstelveen: Herbert Raat. Vandaag staat hij stil bij 15 jaar wethouderschap in Amstelveen voor de VVD. ‘Als bestuurder moet je je niet terugtrekken in het gemeentehuis en in je bestuurlijke bubbel gaan zitten.'
Met zijn ruim twee meter lengte is de wethouder moeilijk over het hoofd te zien en hij is een behoorlijk bekende verschijning in Amstelveen. Als oud-voorlichter van onder andere Rob Oudkerk, Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher weet hij als geen ander hoe hij met media om moet gaan.
Niet alleen bij lokale media zoals AmstelveenZ, het Amstelveens Nieuwsblad of 1Amstelveen, ook bij Het Parool en De Telegraaf heeft hij de nodige ingangen. Het is een van de redenen dat hij vaak in het nieuws is; de andere reden is dat hij als wethouder niet altijd een blad voor de mond neemt en vaak dingen roept die andere wethouders liever intern houden.
Kneiterlinks
In 2022 sprak Raat nog zijn angst uit voor een 'kneiterlinks' college in Amstelveen en dat deed behoorlijk wat stof opwaaien aan de linkerflank van Amstelveen. Dat terwijl Raat zeker niet aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum zit. Integendeel, hij houdt oog voor de menselijke maat, maar kan wel duidelijk zijn waardoor het soms anders lijkt. Toen een groep krakers van We Are Here in 2018 Amstelveense panden ging bezetten, stapte hij persoonlijk op hen af. 'Ik wil dat jullie vertrekken,' was zijn harde boodschap. Niet omdat hij een hekel aan ze had, maar omdat kraken simpelweg niet mag.
Geen gescheiden samenleving
Eind vorig jaar haalde hij nog het landelijke nieuws toen hij fel van leer trok tegen linkse plannen om Ladies Only Zwemmen in De Meerkamp in te voeren. Hij gruwelt van het idee van een gescheiden samenleving zoals vroeger: 'In onze samenleving kennen we gelijkwaardigheid van man en vrouw en scheiding van kerk en staat. Hierover valt niet te onderhandelen. Een neutrale overheid maakt geen onderscheid op basis van gender, afkomst of geloof',' zo is zijn stellige overtuiging.
Vijf burgemeesters
De wethouderscarrière van Raat begon op 28 april 2010, toen in College met Jacqueline Koops (CU), John Levie (BBA) en Jan Willem Groot (CDA). Inmiddels is Raat vijf burgemeesters (Jan van Zanen, Mirjam van ’t Veld, Fred de Graaf, Bas Eenhoorn en Tjapko Poppens) verder en zat hij tot op heden in vier colleges van B&W. Dat zorgt voor een hoop ervaring: ‘Uiteraard kun je het niet iedereen naar de zin maken. Besturen is altijd hoofdpijn of buikpijn, maar het is belangrijk om tussen de Amstelveners te blijven staan,’ is de conclusie die Raat trekt.
Vertrouwen van VVD
Hij is trots dat hij al die jaren het vertrouwen van alle lagen uit zijn partij, maar ook van inwoners heeft mogen krijgen. Raat was tot op heden vier keer lijsttrekker voor de VVD Amstelveen, niet zonder succes. De VVD is al die jaren de grootste partij van Amstelveen gebleven, terwijl lokale partijen een steeds dominantere factor zijn bij de gemeenraadsverkiezingen. Dat de VVD de grootste bleef, daar is hij trots op. 'De grootste worden kan iedereen, de grootste blijven is hard werken,' schrijft Raat op zijn persoonlijke weblog.
‘Als je alleen maar bezig bent met je eigen partij, zoals je ziet in Den Haag, breng je een land en in ons geval Amstelveen niet verder,' zegt Raat, die aangeeft altijd de samenwerking te hebben gezocht en ook te hebben geïnvesteerd in onderlinge relaties. 'Niet alleen in de coalitiepartijen, maar ook met oppositiepartijen. De inhoud staat voorop. Alleen daar wordt Amstelveen beter van.’
Meer dan een baan
Ook is Raat blij dat de gemeente er al jaren (financieel) goed voor staat: 'Dat is gelukt dankzij alle partijen in de gemeenteraad met wie ik heb mogen samenwerken. We hebben prachtige resultaten geboekt waar ik trots op ben. Dat de gemeente in veel lijstjes aan de top staat, is niet zomaar komen aanwaaien. Dat hebben we bereikt door samen die keuzes te maken.'
Raat ziet het wethouderschap als meer dan alleen een baan en hij vindt dat er in de politiek geen betere functie is dan wethouder: 'De lijnen zijn kort en je kunt daadwerkelijk zaken regelen. Ook de variatie van het werk is bijzonder. Van hele grote projecten, zoals de ontwikkeling van de Poeloever en het Oude Dorp, tot ‘kleine zaken’ waarmee je mensen kunt helpen die tussen wal en schip vallen. Het is elke dag een cadeau en een grote verantwoordelijkheid dat ik deze functie mag bekleden in de stad waar onze kinderen zijn opgegroeid en waar ik veel van houd.
Familie
Raat is een naast een door de wol geverfde politicus ook een gevoelsmens. Zijn dag begint vrijwel altijd met een rondje wandelen door het Amsterdamse bos, met zijn honden. 'Dat is ontzettend belangrijk voor mij,' zegt hij. Zelden was hij zo aangeslagen als toen toen vorig jaar een van zijn honden overleed, maar inmiddels heeft hij weer een nieuwe aanwinst (foto boven) en is zijn 'familie' weer compleet.
Raat dankt in het bijzonder zijn vrouw en dochters voor de afgelopen 15 jaar. 'Die hebben mij altijd gesteund, ook als het moeilijk werd.'