Jaren wachten op 200 soc. huurwoningen
Na veel kritiek van o.a. omwonenden – op onder meer de bouwhoogte – heeft de gemeente nu een ontwerp voor een (aangepaste) Gebiedsvisie voor de Bovenkerkerweg-zone opgesteld en ter inzage gelegd voor reacties, van vrijdag (9 mei) af tot en met donderdag 19 juni. De visie bouwt volgens de gemeente voort op de door de gemeenteraad in 2023 vastgestelde Nota van Uitgangspunten, waarop de kriek was gebaseerd, en laat zien hoe de kantoorpanden aan het begin van de Bovenkerkerweg (tot aan het Japanse restaurant) plaats kunnen maken voor een ‘groene’ woonwijk, die naar verwachting pas over wordt gerealiseerd.
Er komen behalve flats in hoogbouw ook voorzieningen, zoals een medisch centrum.
Geen parkeervergunning
Belangstellenden kunnen in de inzageperiode reageren, meldt de gemeente. Met de grondeigenaren is overigens een ‘vervolgovereenkomst’ gesloten om de gemaakte kosten te verhalen en te zorgen dat ‘verdere uitwerking van de plannen mogelijk is’. Behalve de eerder geplande bouwhoogte van de complexen appartementen aan de kant van Middenhoven, zijn de groenvoorziening en tot verbetering leidende openbare ruimte aangepast. Er komen ook geen parkeervergunningen, mochten die aan de orde zijn, voor nieuwe bewoners om parkeeroverlast te voorkomen en over het algemeen wordt de verkeersveiligheid volgens de gemeente beter; onder meer wordt gedacht aan het mogelijk maken van een nieuwe onderdoorgang voor langzaam verkeer onder de Bovenkerkerweg.
Bij de totstandkoming van zowel de Nota van Uitgangspunten als de massastudies is op verschillende momenten input van omwonenden gevraagd, onder meer via een enquête, inloopavonden en het gemeentelijk online participatieplatform Denkmee, zegt de gemeente, die van ‘belangrijke aanpassingen’ spreekt.
Starters en senioren
In de Bovenkerkerwegzone komen circa 1.000 nieuwe woningen, met de nadruk op appartementen voor starters en senioren. Van deze woningen is minimaal 20% sociale huur, minimaal 40% koop en maximaal 40% overige huur. De gemeente zegt dat minstens tweederde van de woningen ‘betaalbaar’ moet zijn. Op de begane grond komt ruimte voor voorzieningen, waaronder een medisch centrum en andere maatschappelijke functies zoals bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening (foto) zegt dat met de Gebiedsvisie wordt gezorgd voor een toekomstbestendige wijk die past in de Omgevingsvisie. “We combineren woningbouw met aandacht voor leefkwaliteit, gezondheid en duurzaamheid”, zegt zij. Volgens haar wordt een verouderd kantorengebied veranderd in een levendige en groene wijk.
Wie wil reageren op de visie kan die inzien via officiele bekendmakingen. Op 14 mei is er een raadsgesprek over en na de zomer vindt het raadsdebat plaats, waarna de gemeenteraad er een besluit over neemt, na alle reacties te hebben gezien. Het zal naar verwachting nog jaren duren voordat de eerste woningen gereed zijn.