Kronenburg krijgt nieuw leven
Amstelveen staat aan de vooravond van een frisse start voor Kronenburg. Jarenlang kampte het gebied met leegstand en een rommelige uitstraling – maar daar komt verandering in. Het stadsbestuur presenteert een vernieuwd plan dat niet alleen draait om stenen en gebouwen, maar vooral om mensen en gemeenschap
“We bouwen niet zomaar huizen,” zegt wethouder Floor Gordon, “we bouwen aan een plek waar mensen willen zijn, elkaar ontmoeten en zich thuis voelen.”
Van grijze vlakte naar bruisende campus
Kronenburg is al een tijdje toe aan een oppepper. Het gebied – ooit vol kantoren – raakte in verval. Maar dat gaat nu echt veranderen. De plannen? Een levendige campus met ruimte voor 438 studentenwoningen én zo’n 3.600 shortstay units. De shortstay-woningen zijn bedoeld voor mensen die maximaal een half jaar blijven – handig voor stagiairs, expats of tijdelijke bewoners. En wie weet: als het Rijk later akkoord geeft, kunnen een flink deel van die woningen alsnog worden omgezet naar permanente studentenhuisvesting.
Meer dan wonen alleen
Naast woningen komen er in het gebied ook plekken voor sport, kleinschalige horeca en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Denk aan groene zones, speelplekken en gezamenlijke activiteiten. Het doel: een levendig, sociaal en duurzaam Kronenburg.
Een belangrijk onderdeel van het plan is ‘placemaking’ – het tot leven brengen van de wijk vóórdat alles af is. Dat betekent: nu al aan de slag met kunst, evenementen, tijdelijke ontmoetingsplekken en samenwerking met bewoners. Zo ontstaat er vanaf het begin een gevoel van gemeenschap.
Eerste stap: Ballast Nedam-locatie
De aftrap van deze make-over vindt plaats op de oude Ballast Nedam-locatie. Hier wil de ontwikkelaar starten met de bouw van 1.200 shortstay units, sportvoorzieningen en horeca. De gemeente bereidt een wijziging van het omgevingsplan voor en verwacht dat de bouw hier als eerste van start kan gaan.
Nog even dit…
Hoewel het Rijk heeft ingestemd met de bouw van de studentenwoningen, is er nog een zogeheten Verklaring van Geen Bezwaar (VVGB) nodig. De aanvraag ligt nu bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), en de gemeente hoopt deze vóór de zomer te krijgen. Ondertussen wordt de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met het aangepaste programma, zodat de procedures kunnen worden gestart.
Samenwerken en doorpakken
Het mooie? Gemeente en ontwikkelaars trekken nog altijd goed met elkaar op. “Dat we na al die jaren nog steeds met zoveel energie samenwerken, zegt veel,” aldus Gordon. “We hebben één gezamenlijk doel: van Kronenburg weer een plek maken waar je graag wilt zijn.”
In juni organiseert de gemeente een informatieavond over de plannen – iedereen in de buurt ontvangt hiervoor een uitnodiging.
Fotobijschrift: Artist impression van de ontwikkeling van de Ballast Nedam locatie