(leestijd circa 2 minuten)
De website vliegherrie.nl is achter de schermen bezig met een grote vernieuwing. Wat begon als een fix om de site sneller te maken, is uitgelopen op een veel groter project.
De site krijgt een compleet nieuw, veel moderner fundament. Daarmee moeten tal van aspecten verbeteren: de snelheid, de beveiliging en de look & feel.
De versnelling was hard nodig, omdat de site met meer dan 2 miljoen page views per maand en zo’n 200.000 unieke bezoekers traag was geworden. Soms duurde het laden van een pagina meerdere seconden waardoor bezoekers zichtbaar afhaakten.
De veranderingen worden stap voor stap doorgevoerd. Frequente bezoekers zullen al hebben gemerkt dat de snelheid hoger is, maar het uiterlijk van de site is nog onveranderd.
Vliegherrie.nl is de site waarop omwonenden van vliegvelden hun ervaringen kunnen delen met andere mensen. Op de site zijn veel schrijnende verhalen te lezen over de continue overlast en vervuiling door het vliegverkeer.
Vraagbaak
De site wordt onder meer veelvuldig geraadpleegd door wetenschappers en journalisten, maar ook door ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur. Zo verschenen eerder verhalen in de media en kreeg vliegherrie.nl een prominente plek in een aantal wetenschappelijke onderzoeken. Het ministerie neemt gegevens van de site op in het jaarlijkse rapport De staat van de luchtvaart.
De vliegindustrie baalt van de openbare informatie op vliegherrie.nl. Het eigen meldpunt BAS publiceert slechts statistieken over het aantal meldingen, maar doet inhoudelijk niets met al die meldingen. Op vliegherrie.nl kan iedereen lezen hoeveel en welke ernstige problemen het vliegverkeer veroorzaakt.
De website wordt nu al ruim vier jaar geredigeerd door een zevental vrijwilligers die meldingen met bijvoorbeeld scheldwoorden weghalen. Hoewel begrijpelijk, is het niet de bedoeling dat de site wordt overspoeld met schuttingtaal. Dat doet afbreuk aan de bedoeling van de site – de persoonlijke verhalen van omwonenden zichtbaar maken. Om daarmee de overlast zo hoog mogelijk op de politieke agenda te krijgen.
Half miljoen meldingen
In totaal zijn inmiddels een half miljoen meldingen van vliegoverlast geregistreerd, uit een regio die loopt van Alkmaar tot aan Den Haag en van Haarlem tot aan Amersfoort. De site maakt duidelijk dat de overlast van het vliegverkeer veel uitgebreider is dan de berekende ‘geluidscontouren’ van Schiphol suggereren.
De site wordt na een idee van SchipholWatch gesteund door een breed scala aan natuur- en bewonersorganisaties. Onder meer Greenpeace, Milieudefensie en Extinction Rebellion steunen het initiatief, maar ook bewonersorganisaties als SATL, Platform Vlieghinder Kennemerland en de stichtingen Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder en de Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer. En politieke partijen als de Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA en de SP.
Bron