❌

Normale weergave

Vandaag β€” 17 Juli 2025Luchtvaart

De lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij vliegveld London…

17 Juli 2025 om 19:55

De lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij vliegveld London Southend zijn geborgen, meldt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Zeusch Aviation donderdag. Het vliegtuig, een Beechcraft King Air 200, is weggehaald van de luchthaven en wordt overgebracht naar Farnborough Airport waar de Air Accidents Investigation Branch (AAIB) verder onderzoek gaat doen.

Het is donderdag elf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond en alle 298 i…

17 Juli 2025 om 15:22

Het is donderdag elf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond en alle 298 inzittenden van de vlucht omkwamen. "Terwijl wij vandaag onze geliefden herdenken, sturen we ook een heel krachtige boodschap uit, een boodschap dat de waarheid niet genegeerd kan en mag worden." Dat zei Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument in Vijfhuizen.

EasyJet heeft donderdagmiddag de lijndienst tussen Londen Southend en Schip…

17 Juli 2025 om 15:19

EasyJet heeft donderdagmiddag de lijndienst tussen Londen Southend en Schiphol hervat. De eerste vlucht vertrok om 15u Nederlandse tijd uit Southend richting Amsterdam. De Engelse luchthaven ging woensdagavond weer open, na enkele dagen gesloten te zijn geweest vanwege de crash en berging van een Beechcraft King Air 200 van Zeusch Aviation. Daarbij kwamen de vier inzittenden, waaronder de twee Nederlandse piloten, om het leven.

Schiphol dreigt Raad van State met complete ontwrichting en onveiligheid

17 Juli 2025 om 12:48
groot vliegtuig op landingsbaan(leestijd circa 5 minuten)

Gisteren schreven we over het hoger beroep van MOB tegen het vonnis waarin de natuurvergunning van Schiphol is vernietigd. En vandaag wisten we de hand te leggen op het hoger beroep van Schiphol in diezelfde zaak. Een analyse.

Schiphol heeft niet alleen hoger beroep aangetekend, maar ook een voorlopige voorziening gevraagd om de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 4 juni 2025 voorlopig te schorsen.

Het document van Schiphol’s huisadvocaat De Brauw Blackstone Westbroek, gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, is een schoolvoorbeeld van hoe het grote geld probeert de democratie en de gezondheid van burgers te ondermijnen.

Schiphol windt er geen doekjes om: de uitspraak van de rechtbank betekent dat ze een luchthaven exploiteren zonder de verplichte natuurvergunning. De advocaten noemen dit een “onzekerheid over de licence to operate”. Normale mensen noemen dit onomwonden “illegaal opereren”.

Jarenlang is gewaarschuwd dat Schiphol verplicht is een geldige natuurvergunning te hebben. Na een eerste ontkenning werd al snel duidelijk dat het vliegveld op het foute spoor zat en moest alsnog de aanvraag worden opgestart. Na jaren steggelen en vertragen werd de vergunning in het najaar van 2023 verleend.

Stuitende brutaliteit
Ten onrechte, blijkt door het recente vonnis van de rechtbank in Den Haag. En nu de rechter de vergunning heeft vernietigd, klaagt Schiphol steen en been dat het niet meer mag doen wat het al die tijd illegaal wel deed. De brutaliteit is stuitend.

De advocaten van Schiphol vrezen een “myriade aan procedures” door onder meer handhavingsverzoeken. Daar zouden deze rechtsgeleerden best eens gelijk in kunnen krijgen. Maar het is wel precies wat er moet gebeuren met een bedrijf dat lak heeft aan de wet, de natuur en de leefomgeving.

Volgens Schiphol zijn al die procedures maar “inefficiënt” en kunnen ze leiden tot “tegenstrijdige uitkomsten”. Maar het is een puinhoop die de directie zelf heeft laten ontstaan. De rechter heeft juist gezorgd voor duidelijkheid, door de vergunning in één klap te vernietigen en niet de staatssecretaris nog eens ruim de tijd te geven om de “vermeende gebreken te herstellen” via een “bestuurlijke lus”.

Tijdrovend en kostbaar
Schiphol klaagt in het document dat het proces van een nieuwe vergunning “zeer tijdrovend en kostbaar” zou zijn. Daar zetten we graag tegenover dat het welzijn en de gezondheid van omwonenden onbetaalbaar zijn. Om van de natuur nog maar niet te spreken.

Een van de meest cynische argumenten van Schiphol is de bewering dat een exploitatie zonder of “met zeer beperkt gebruik van de Polderbaan” ontoelaatbaar en onmogelijk zou zijn vanuit veiligheidsperspectief. Als we dit ontleden, stelt Schiphol hier dat de Polderbaan – in 2003 in gebruik genomen om zogenaamd de overlast te verminderen – zo essentieel is dat het zonder deze baan “nagenoeg geen nachtvluchten” kan afhandelen en het aantal vluchten significant zou dalen.

Pure chantage
Het is pure chantage. Schiphol zegt hier in feite: “Als we ons aan de milieuregels moeten houden, kunnen we niet veilig opereren”. Dat is ofwel een bekentenis dat de huidige operatie onveilig is, ofwel een doorzichtige poging om angst te zaaien en de druk op de rechterlijke macht op te voeren.

De routes en het baangebruik van het oude vierbanenstelsel zijn volgens Schiphol “nu niet meer toegestaan” door “voortschrijdend inzicht in veiligheidsmaatregelen”.

Het betekent dat Schiphol of erkent dat ze al die tijd een onveilige luchthaven exploiteren als ze zich aan de regels zouden houden, of het manipuleert de feiten om het illegale gebruik te rechtvaardigen.

Onverteerbaar
Het is onverteerbaar dat omwonenden het slachtoffer moeten worden van zo’n retorische truc. De gevolgen voor geluidshinder “zouden tot een onaanvaardbare situatie met buitensporige en onomkeerbare schade leiden”. Schiphol wil kennelijk nog steeds niet horen van een krimpscenario waarin de situatie weer binnen de grenzen van de wet komt te vallen.

Ook de economische argumenten worden er in het beroep weer met de haren bijgesleept. Schiphol is “van groot economisch belang, met duizenden banen en een miljardenbijdrage aan de Nederlandse economie”, zo heet het. De advocaten spreken over 111.200 banen en een bijdrage van 11,8 miljard euro aan het bbp. Maar die cijfers zeggen slechts iets over de winsten voor de aandeelhouders. Ze zeggen niets over de verliezen die in de huidige illegale situatie worden geleden door omwonenden en de natuur.

Wat zeggen deze cijfers immers over de honderdduizenden omwonenden die lijden onder slaapgebrek en de gezondheidsklachten door ultrafijnstof en geluidsoverlast? Over de waardedaling van de huizen? Over de aantasting van de leefomgeving? Over het verlies aan leervermogen bij kinderen en productiviteit van werkenden?

Holle dreiging
De “economische bijdrage” van Schiphol gaat ten koste van de levenskwaliteit. Het “domino-effect” op toerisme, logistiek, horeca en detailhandel is een holle dreiging om de rechter te laten geloven dat de hele Nederlandse economie instort als Schiphol zich aan de regels gaat houden. Honderden miljoenen schade door eventuele beperkingen? De gezondheidsschade voor omwonenden door de jarenlange milieuvervuiling is onmeetbaar veel groter, zo blijkt inmiddels uit tal van onderzoeken.

Schiphol wijst ook nog op het risico van “retaliatie”. Met name de VS en Canada zouden tegenmaatregelen overwegen tegen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen (lees: KLM) als gevolg van de krimpmaatregelen. Alsof ons land zou moeten zwichten voor internationale dreigementen tegen het handhaven van onze eigen milieuwetten.

Het toont aan hoe diep de luchtvaartlobby verankerd is en hoe deze de nationale soevereiniteit zelfs probeert te ondermijnen ten gunste van puur commerciële belangen.

Perverse stimulans
Dan staat er nog iets te lezen in het beroep over “historische slots”. Schiphol maakt zich zorgen dat luchtvaartbedrijven hun rechten op start- en landingstijden verliezen als het aantal vluchten daalt. Maar de “bescherming” van deze slots door Europees recht is niets meer dan een perverse stimulans om zoveel mogelijk te vliegen, ongeacht de gevolgen voor milieu en volksgezondheid.

Het draait bij de slots puur om winstmaximalisatie voor luchtvaartfirma’s en Schiphol zelf. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid. Het verlies van de slots zou leiden tot “aanzienlijke schade”, maar hoeveel schade levert het overmatige vliegverkeer op voor de longen, nachtrust en kinderen van omwonenden?

Schiphol probeert de eigen stikstofdepositie af te doen als “marginaal”, met “nog geen één procent van de achtergronddepositie”. Dat is een misleidende bewering die voorbijgaat aan het cumulatieve effect, de krappe afkapgrenzen en de kwetsbaarheid van de Natura 2000-gebieden.

Absurde beweringen
De rechtbank heeft niet voor niets de vergunning vernietigd. De bewering dat “significante negatieve effecten op de natuur dan ook zijn uitgesloten” is absurd, gezien het oordeel van de rechtbank dat niet aan het additionaliteitsvereiste is voldaan.

Schiphol beweert dat het slechts gaat om de vraag of maatregelen van het vliegveld een nóg snellere daling kunnen bewerkstelligen en dat er “netto geen sprake is van effect op de natuur”. Het is opnieuw niets meer dan een wanhopige poging om de ernst van de situatie te bagatelliseren en te doen alsof de rechtbank zich heeft vergist of niet op de hoogte zou zijn.

Het hoger beroep van Schiphol is een doorzichtige poging om de klok terug te draaien en de belangen van een sterk vervuilende industrie te plaatsen boven die van de gezondheid, veiligheid en leefbaarheid van miljoenen mensen. De rechtbank heeft echter een duidelijke boodschap afgegeven: Schiphol kan niet langer ongestraft doorgroeien ten koste van de natuur en de volksgezondheid.

Het zou dan ook een zegen zijn als de Raad van State de vernietiging van de natuurvergunning in stand houdt, hoewel beter onderbouwd dan de rechtbank. Geef Schiphol geen strohalm, maar geef eindelijk prioriteit aan de gezondheid en nachtrust van burgers. Kies voor schone lucht in plaats van louter commerciële belangen.

Bron

Qatar Airways hervat ook vluchten naar Aleppo in SyriΓ«

17 Juli 2025 om 12:41

Qatar Airways hervat na veertien jaar ook haar lijndienst naar de Syrische, deels door oorlog verwoeste stad Aleppo. Vanaf 10 augustus vliegt de luchtvaartmaatschappij uit Doha drie keer per week met een Airbus A330 op deze bestemming. Per 1 september gaat de frequentie verder omhoog naar vier vluchten per week.

Rotterdam The Hague Airport is gestart met de werkzaamheden op de bovenverd…

17 Juli 2025 om 11:14

Rotterdam The Hague Airport is gestart met de werkzaamheden op de bovenverdieping van de terminal. Deze vormen het begin van een reeks aanpassingen die de luchthaven de komende jaren stap voor stap doorvoert, waarbij vanaf 2026 ook het passagiersproces wordt verbeterd. De Rotterdamse luchthaven investeert daarmee naar eigen zeggen "in het toekomstbestendig maken van de luchthaven voor medewerkers en passagiers".  

Voormalige Nederlandse Fokker loopt schade op | Video

17 Juli 2025 om 13:00

Een Fokker 60 van de Peruaanse marine raakte beschadigd na een landing op het vliegveld van San Juan de Marcona bij Ica, Peru. Het vliegtuig vloog tot 2007 voor de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegtuig voerde een transfervlucht uit naar het militaire vliegveld ‘Kapitein Armando Figueroa Roggero’ bij San Juan de Marcona. Bij de landing kreeg [...]

Het artikel Voormalige Nederlandse Fokker loopt schade op | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

KLM introduceert nieuwe winterbestemming: KittilΓ€, Finland

17 Juli 2025 om 12:50

Kittilä is de toegangspoort tot het Finse Lapland en biedt reizigers toegang tot de skigebieden Levi en Ylläs. Naast skiën kunnen reizigers genieten van verschillende winteractiviteiten, zoals langlaufen en rendier- en huskysafari's. Dit maakt Kittilä een veelzijdige bestemming voor avontuurlijke reizigers. Met deze nieuwe route speelt KLM in op de groeiende vraag naar Lapland als winterbestemming. Bovendien versterkt KLM haar aanbod in de regio door de uitbreiding van het vluchtschema naar Rovaniemi van drie naar vier keer per week (dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag), waardoor reizigers het Finse Lapland nu nog gemakkelijker via zowel Rovaniemi als Kittilä kunnen verkennen.

Vluchtschema

Vlucht KL1261 vertrekt elke zondag om 12:20 uur vanaf Amsterdam Schiphol Airport (AMS) en arriveert om 16:20 uur lokale tijd op Kittilä Airport (KTT). De retourvlucht, KL1262, vertrekt om 17:10 uur lokale tijd vanuit Kittilä en bereikt Amsterdam om 19:20 uur. De vluchtduur bedraagt ongeveer 3 uur.

KLM vliegt de route met een Boeing 737-800.

KLM voert 777-vlucht uit met opmerkelijke crew

17 Juli 2025 om 12:00

KLM voerde woensdag voor het eerst een vlucht uit met andere piloten in de cockpit dan gebruikelijk. Het was de culminatie van maandenlange discussies en onderhandelingen. Passagiers aan boord van vlucht KL641 naar New York JFK hoorden bij vertrek niet ‘welkom’, maar ‘bienvenue’. KLM voerde woensdag voor het eerst een vlucht uit met Franse piloten [...]

Het artikel KLM voert 777-vlucht uit met opmerkelijke crew is gepubliceerd op Up in the Sky.

β€œGloednieuwe” A380 vliegt nu al naar langdurige opslag

17 Juli 2025 om 11:00

De Airbus A380 van Global Airlines voerde midden mei haar eerste vluchten uit maar staat nu alweer geparkeerd in Tarbes, Frankrijk, dat vooral bekendstaat als “vliegtuigbegraafplaats”.  De A380 vloog, kort na haar enkele retourvluchten van respectievelijk Glasgow en Manchester naar New York, door naar Dresden, Duitsland. Op een korte testvlucht na op 5 juli, stond [...]

Het artikel “Gloednieuwe” A380 vliegt nu al naar langdurige opslag is gepubliceerd op Up in the Sky.

Condor heeft een aanvullende order voor vier A330-900's geplaatst bij Airbu…

17 Juli 2025 om 10:02

Condor heeft een aanvullende order voor vier A330-900's geplaatst bij Airbus, zo heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt. Daarmee komt de totale order uit op 25 toestellen, waarvan er inmiddels 18 geleverd zijn. De extra exemplaren, die tot in 2031 geleverd worden, zijn bedoeld voor verdere uitbreiding van het intercontinentale netwerk.

Rechter kiest kant van Schiphol in kort geding

17 Juli 2025 om 10:00

De rechter sprak zich uit over de zonnepanelen langs de A9 bij de nationale luchthaven. Schiphol en KLM krijgen erkenning, maar de zaak lijkt nog niet helemaal afgedaan. De rechter is het grotendeels eens met Schiphol en KLM: de zonnepanelen op de Polderbaan die voor schittering zorgen, zijn te gevaarlijk. De eigenaar moet daarom een [...]

Het artikel Rechter kiest kant van Schiphol in kort geding is gepubliceerd op Up in the Sky.

747 in één uur twee keer over Nederland

17 Juli 2025 om 08:30

Een Boeing 747 van Lufthansa keerde afgelopen zaterdag aan het einde van de middag terug naar Frankfurt wegens een ongewone geur aan boord. De Jumbojet, registratie D-ABVM, maakte zich die dag op voor vlucht LH470 in de richting van het Canadese Toronto. De machine vertrok, ondanks dat het toestel al sinds 10:50 uur aan de [...]

Het artikel 747 in één uur twee keer over Nederland is gepubliceerd op Up in the Sky.

Vluchten vanaf Southend Airport weer hervat

17 Juli 2025 om 06:49

Een deel van de vluchten op Southend Airport, waaronder die van easyJet, zijn woensdagavond weer hervat na de crash van een Nederlands vliegtuig van Zeusch Aviation. Het ging onder meer om aankomende vluchten afkomstig van vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Tevens voerde Eastern Airways een lege vlucht uit. De normale dienstregeling is deze ochtend weer van start [...]

Het artikel Vluchten vanaf Southend Airport weer hervat is gepubliceerd op Up in the Sky.

Wat maakt Goedkoopnaarschiphol.nl anders dan andere Schiphol-taxi’s?

17 Juli 2025 om 05:00

Goedkope taxi naar Schiphol? Boek eenvoudig online bij Goedkoopnaarschiphol.nl – altijd een vaste prijs, geen verrassingen. Kies uit een standaard taxi, taxibus of VIP-vervoer met kinderstoel of extra bagageruimte. Je chauffeur volgt je vlucht, staat op tijd klaar, en je betaalt hoe jij wilt: iDEAL, creditcard of contant. Ook ideaal voor zakelijke reizigers. Geen wachtrijen, geen app nodig, wél 24/7 service met uitstekende reviews. Reserveer vandaag nog!

Het artikel Wat maakt Goedkoopnaarschiphol.nl anders dan andere Schiphol-taxi’s? is gepubliceerd op Up in the Sky.

Gisteren β€” 16 Juli 2025Luchtvaart

Natuurvergunning Schiphol vernietigd maar strijd is nog lang niet gestreden

16 Juli 2025 om 13:11
natuur rond Schiphol(leestijd circa 5 minuten)

Een belangrijke overwinning voor de natuur en tegen de ongebreidelde groei van Schiphol, zo leek het. Op 4 juni 2025 vernietigde de rechtbank in Den Haag de natuurvergunning die voormalig minister Van der Wal in 2023 aan Schiphol verleende voor 440.000 vluchten. Wie dacht dat daarmee de kous af was, heeft het mis.

Milieuorganisaties MOB, Milieudefensie en Greenpeace tekenen hoger beroep aan tegen de schijnbaar gunstige uitspraak. Maar waarom doen zij dit, als de vergunning toch al vernietigd is?

Volgens MOB is de rechtbank weliswaar tot de juiste conclusie gekomen, maar deed zij dat op basis van grotendeels onjuiste of onvoldoende gemotiveerde gronden. Een fundamenteel gezonde natuurtoets voor Schiphol is dus nog geen gelopen race.

De zaak ligt complex voor veel buitenstaanders. Er spelen twee belangrijke zaken parallel. Ten eerste de beroepsprocedure tegen de natuurvergunning zelf, die leidde tot de vernietiging van de vergunning. Ten tweede een handhavingskwestie waarin MOB de minister opriep handhavend op te treden tegen Schiphol wegens overtredingen van de Wet natuurbescherming.

Het ministerie van LNV wees dat handhavingsverzoek af en dit besluit werd in de rechtbank Den Haag – verrassend genoeg – in stand gehouden. MOB gaat nu ook in beroep tegen dit besluit.

Geen overtreding?
De rechtbank stelde dat in de handhavingszaak geen sprake was van een overtreding op het moment van het besluit, omdat de natuurvergunning van 26 september 2023 de situatie had gelegaliseerd. Maar het cruciale punt is dat diezelfde natuurvergunning op 4 juni 2025 door de rechtbank is vernietigd.

De juridische consequentie hiervan is dat de vergunning met terugwerkende kracht ongeldig is en zelfs geacht wordt nooit te hebben bestaan.

Dit betekent dat de rechtbank in de handhavingszaak ten onrechte oordeelde dat er geen overtreding meer was. De vergunning werd door de minister expliciet genoemd als extra motivatie om het bezwaar tegen het handhavingsverzoek ongegrond te verklaren.

Het moge duidelijk zijn: als de legalisatie achteraf niet bestaat, is het besluit dat erop gebaseerd is, onrechtmatig. Dit is geen kleinigheid. Het betekent dat Schiphol al jarenlang in strijd met de wet actief is en dat er nog steeds moet worden gehandhaafd.

Referentiesituatie
De vernietigde vergunning leunde zwaar op een referentiesituatie, de uitstoot die Schiphol ‘legaal’ al mocht veroorzaken. Maar de rechtbank vernietigde de vergunning slechts omdat de additionaliteitstoets ontbrak. Kort gezegd: maatregelen die Schiphol treft om stikstofdepositie te verminderen, moeten écht extra zijn en niet al nodig voor andere doeleinden. Maar volgens MOB, Milieudefensie en Greenpeace ligt het probleem veel dieper.

Schiphol claimde een referentiesituatie voor 540.000 danwel 516.000 vluchten in 1994 (!), en voor 460.000 voor het Aanwijzingsbesluit 2000 of 480.000 voor het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) uit 2008. Dit is volkomen onrealistisch, stellen de milieuorganisaties.

De capaciteit van de terminal in 1994 liet bijvoorbeeld slechts 365.000 vluchten toe, onder meer omdat er veel minder opstelplaatsen voor vliegtuigen beschikbaar waren. Dit argument is door de rechter ten onrechte genegeerd, aldus de appellanten.

Tijdelijk
Bovendien waren sommige eerdere milieutoestemmingen tijdelijk van aard, zoals het Aanwijzingenbesluit 2000. Europese jurisprudentie, zoals het bekende Aqua-Pri arrest, is glashelder: een referentiesituatie kan niet worden ontleend aan een verlopen of tijdelijke vergunning.

En wat te denken van de Luchthavenverkeersbesluiten als referentie? MOB betoogt dat deze besluiten tot stand kwamen in strijd met de Wet luchtvaart en de luchtkwaliteitsgrenswaarden. Bovendien hebben ze geen formele rechtskracht, wat betekent dat Schiphol sinds 2003 feitelijk illegaal in bedrijf is, in strijd met de Habitatrichtlijn.

Een pijnlijk voorbeeld van de inconsistentie in het Schiphol-beleid: de minister stelt in deze zaak dat het LVB2008 ruimte biedt voor 480.000 vluchten, maar in een andere rechtszaak (de ‘krimpzaak’ van KLM) heeft dezelfde minister aangegeven dat de legale capaciteit van Schiphol onder het LVB2008 slechts 410.000 vluchten telde. Hij baseerde zich daarbij op een studie van het luchtvaartminnende bureau To70.

Dit is een onverduidelijke tegenstrijdigheid die de rechtbank onterecht heeft genegeerd.

Buiten zicht
En dan is er nog de Rendac-uitspraak van de Raad van State. De rechtbank oordeelde oorspronkelijk dat niet alle bestaande onderdelen van een project opnieuw beoordeeld hoefden te worden. Maar de Rendac-uitspraak zegt juist dat het gehele project na wijziging moet worden beoordeeld, inclusief de ongewijzigde delen. Dat is cruciaal omdat anders grote delen van de impact van Schiphol buiten het zicht van de vergunningverlening blijven.

De berekeningen van Schiphol’s stikstofuitstoot zijn van cruciaal belang, maar de methode waarop deze zijn gebaseerd, is – netjes gezegd – omstreden.

Schiphol gebruikt het rekenmodel LEAS-iT om de emissies te bepalen, maar dit model is niet transparant en de invoergegevens en parameters zijn niet beschikbaar voor controle door onafhankelijke deskundigen. Sterker nog, de ministers van LNV en I&W hebben zelf aangegeven dat zij niet over de gevraagde documenten of de software beschikken.

Dit is in strijd met vaste jurisprudentie en het Verdrag van Aarhuis, die stellen dat rekenprogramma’s inzichtelijk en controleerbaar moeten zijn om een eerlijke berekening te garanderen. De milieuorganisaties komen met andere – wel transparante – modellen tot belangrijk hogere emissies.

Schokkend
Alleen al het feit dat de minister een vergunning verleent zonder de berekeningen te kunnen controleren, is schokkend en getuigt niet van gedegen bestuur.

Een ander pijnpunt is de afkap van emissies boven de 3000 voet of 900 meter. Schiphol en de minister stellen dat berekeningen van deze emissies onbetrouwbaar zijn en dat deze emissies slechts een beperkte bijdrage leveren aan de depositie.

Dit is ronduit onjuist. Emissies tot 5000 meter kunnen met het gebruikte model (OPS, onderdeel van de Aerius-calculator) gewoon worden doorgerekend.

Bovendien gaat het bij de emissies hoger in de lucht vooral om natte depositie (via regen), die juist betrouwbaarder te meten is dan de droge depositie.

Piekbelaster
Een derde van alle deposities tot 5 kilometer is afkomstig van emissies boven de 3000 voet en de gemiddelde bijdrage van 0,2 mol stikstof per hectare per jaar over alle Natura 2000-gebieden is allesbehalve beperkt. Het is vergelijkbaar met de grootste industriële piekbelasters.

De rechtbank heeft ook hier ten onrechte niet erkend dat alle aspecten van het project Schiphol moeten worden beoordeeld, zo betogen de natuurorganisaties.

Ook de effecten van de depositie van zwaveldioxide zijn onvoldoende beoordeeld. Deze dragen bij aan verzuring, net als stikstof, en leiden in combinatie tot significante problemen. Zeker nu de Kritische Depositiewaarden (KDW’s) nog steeds worden overschreden.

Bovendien rekende de minister met een veel te laag zwavelgehalte voor de aangevraagde situatie en een te hoog gehalte in de referentiesituatie. Daarmee is de toename dus veel hoger dan wordt erkend. Daarnaast is volgens MOB het mobiliteitsplan – voor de aantrekkende werking van wegverkeer – onvoldoende getoetst. Autonome ontwikkelingen zoals meer elektrische auto’s worden nu onterecht aan Schiphol toegerekend, terwijl het aandeel elektrische auto’s sowieso stijgt en dus niet door Schiphol mag worden opgevoerd als mitigerende maatregel.

Geen blijvende daling
De minister stelt dat er sprake is van een “blijvende daling” van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, maar de milieuorganisaties bestrijden dit ten zeerste. Het begrip “blijvende daling” moet worden beoordeeld vanuit de inzichten die golden toen de Natura 2000-beheerplannen werden vastgesteld en niet vanuit een kunstmatig langere periode die een dalende trend suggereert.

Nieuwe versies van de Aerius-monitor tonen zelfs aan dat de geprognotiseerde achtergronddepositie voor 2030 in veel Natura 2000-gebieden stijgt ten opzichte van eerdere voorspellingen. Bovendien houdt de minister in de prognoses rekening met (uiterst onzeker) voorgenomen beleid, niet met alleen vastgesteld beleid. Dit ondermijnt de vereiste zekerheid van de stikstofdaling zelfs verder.

Verontrustend is dat de rechtbank de meetgegevens van het Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden (MAN) terzijde heeft geschoven. Deze meetgegevens dienen als aanvullende validatie van economische modellen en laten voor relevante gebieden rond Schiphol een langjarige stijging in ammoniakconcentraties zien.

Dit staat haaks op de bewering van de “blijvende daling” en de verklaringen van de minister. Daarom had de rechtbank deze essentiële informatie niet mogen negeren.

Onvoldoende bescherming
De milieuorganisaties onder leiding van MOB stellen dus hoger beroep in tegen de uitspraak over de natuurvergunning van Schiphol omdat de onderliggende argumentatie van de rechtbank op cruciale punten tekortschiet.

Als deze gebreken niet worden hersteld, blijft de deur open voor toekomstige vergunningen die de natuur onvoldoende beschermen. De fundamentele problemen met de referentiesituatie, de ondoorzichtige en onvolledige berekeningen, de gebrekkige toetsing van voorgestelde maatregelen en het negeren van cruciale meetgegevens, moet worden rechtgezet.

De Raad van State doet er goed aan om in deze complexe zaak deskundigenadvies in te winnen bij de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). Alleen een onafhankelijke en diepgaande analyses van de technische en juridische aspecten kan leiden tot een juridisch houdbare en ecologisch verantwoorde besluitvorming over Schiphol.

De natuur én de omwonenden van Schiphol verdienen een fundamenteel correcte toepassing van de natuurbeschermingswetgeving. De strijd daarover is echter nog lang niet gestreden.

Bron

Op 12 juni 2025 om 13.39 lokale tijd stijgt in Ahmedabad een Boeing 787-8 v…

16 Juli 2025 om 13:33

Op 12 juni 2025 om 13.39 lokale tijd stijgt in Ahmedabad een Boeing 787-8 van Air India op voor een vlucht naar Londen. Nog geen dertig seconden na de start landt het vliegtuig op een medisch opleidingscentrum en eindigt vlucht AI171 in een enorme vuurzee, waarbij bijna alle inzittenden omkomen. Alleen die ene passagier op stoel 11A overleeft de ramp. Het is een wonder. 

Elektrisch vliegen lijkt een grote belofte, maar in de praktijk is het nog…

16 Juli 2025 om 13:32

Elektrisch vliegen lijkt een grote belofte, maar in de praktijk is het nog behoorlijk uitdagend. De energiedichtheid van batterijen is namelijk minstens 50 keer zo laag als die van kerosine. Bovendien zijn batterijen veel zwaarder en – in tegenstelling tot brandstof – worden ze tijdens de vlucht niet lichter. En als die elektrische energie vervolgens wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, rijst de vraag: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ja, je kunt inmiddels een uur vliegen met een tweepersoons toestelletje, maar gaan we op termijn met 450 passagiers elektrisch de oceaan over? Keep dreaming…

❌
❌