❌

Normale weergave

Vandaag β€” 12 April 2025Luchtvaart

Tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion mogen jarenlang niet…

12 April 2025 om 11:39

Tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion mogen jarenlang niet op delen van Schiphol komen. De luchthaven heeft dit volgens XR in maart laten weten. De actiegroep is er deze zaterdag mee naar buiten gekomen. In een opiniestuk in Het Parool beklaagt Simone Wiegman van de extremistische actiegroep zich uitgebreid over de toegangsverboden.

Deze maand Luchtvaartnieuws Magazine: DΓΌsseldorf Airport wil publiekslieveling worden

12 April 2025 om 11:31

De april-editie van Luchtvaartnieuws Magazine is dit weekend verschenen, boordevol reportages, analyses en achtergrondartikelen over de luchtvaart- en zakenreisindustrie. Deze maand lees je onder meer een uitgebreide reportage vanaf Düsseldorf Airport, waar een miljard wordt geïnvesteerd om onder andere de Nederlandse reiziger beter te bedienen.

Piloot overlijdt vlak na landing

12 April 2025 om 12:00

Een 28-jarige Air India Express-piloot overleed afgelopen woensdag vlak na een binnenlandse Indiase vlucht vanuit Srinagar naar Delhi. Dat is niet de eerste keer. Om welke vlucht het ging is onbekend. Dagelijks vliegt de luchtvaartmaatschappij driemaal tussen beide steden. Na de landing zou de vlieger naar het toilet in het vliegtuig zijn gelopen om te [...]

Het artikel Piloot overlijdt vlak na landing is gepubliceerd op Up in the Sky.

Verrassing Transavia-passagiers bij aankomst Schiphol

12 April 2025 om 11:00

Passagiers aan boord van een Airbus A321neo van Transavia, registratie PH-YHU, ontvingen afgelopen donderdag na aankomst op Schiphol een tulp ter ere van het 60-jarige bestaan van de airline. Vorige week werd de PH-YHU als negende van dit type op haar nieuwe thuishaven verwelkomd. De machine vertrok vroeg in de ochtend met vluchtnummer HV6943 vanaf [...]

Het artikel Verrassing Transavia-passagiers bij aankomst Schiphol is gepubliceerd op Up in the Sky.

Gloednieuw NAVO-vliegtuig landt op Eindhoven

12 April 2025 om 10:00

Afgelopen vrijdag landde op Eindhoven de nieuwste aanwinst voor de NAVO-tankervloot. A330 MRTT-tankvliegtuig met registratie T-062 is het negende tankvliegtuig voor het NAVO MMU-samenwerkingsverband. De NAVO Multinational Multirole tanker Unit (MMU) is een samenwerking van zes Europese NAVO landen: Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Noorwegen en Tsjechië. Recentelijk heeft Denemarken aangekondigd zich te willen aansluiten bij [...]

Het artikel Gloednieuw NAVO-vliegtuig landt op Eindhoven is gepubliceerd op Up in the Sky.

Execute flight plan: zo word je piloot

12 April 2025 om 09:00

Je droomt ervan te vliegen, om beroepsvlieger te worden. Misschien op een passagiersvliegtuig of als heli-piloot bij de luchtmacht, maar de droom, de goesting is er. Alleen ken je niemand in die wereld. Wat moet je doen om je droom een kans van slagen te geven? Geïnteresseerden kunnen al bij voorbaat afhaken omdat ze een [...]

Het artikel Execute flight plan: zo word je piloot is gepubliceerd op Up in the Sky.

Met TUI naar onbekend Bonaire | Report

12 April 2025 om 06:49

Bonaire is letterlijk en figuurlijk hot. Deze bijzondere gemeente van het Koninkrijk der Nederlanden is enorm populair onder (winter)zonaanbidders. Dat komt vooral door de unieke duik- en snorkelmogelijkheden, die tot de beste ter wereld behoren. Dit verslag stipt een andere kant van het tropische eiland, dat met onder meer TUI goed te bereiken is, aan. [...]

Het artikel Met TUI naar onbekend Bonaire | Report is gepubliceerd op Up in the Sky.

Gisteren β€” 11 April 2025Luchtvaart

NLR-rapport bagatelliseert op bestelling klimaatimpact zakelijk vliegverkeer

10 April 2025 om 16:21
NLR-rapport(leestijd circa 4 minuten)

Een rapport van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR van eind februari lijkt een stap in de goede richting: meer data vergaren om de klimaateffecten van zakelijk vliegverkeer in kaart te brengen. Maar wie beter kijkt ziet een rapport dat vooral geschreven is om de schijn van duurzaamheid op te houden.

Het onderzoek, geschreven in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur, stelt de CO2-uitstoot van het zakelijk vliegverkeer in 2019 in kaart te hebben gebracht. De minister stuurde het stuk vandaag naar de Tweede Kamer, tussen allerlei andere rapporten in. Dat is een dag na het luchtvaartdebat dat gisteren werd gehouden in het parlement.

Het totale vliegverkeer bestond in dat jaar uit zo’n 600.000 vliegbewegingen van en naar Nederland, vooral binnen Europa (85 procent).

Dat veroorzaakte volgens NLR een uitstoot van ongeveer 8,2 megaton CO2, veel lager dan de eerder door CBS gerapporteerde 13,8 megaton. NLR gebruikte hiervoor een eigen rekenmodel dat substantiële verschillen oplevert met de rekenwijze van CBS. Dit roept direct de vraag op waarom gekozen is voor dat model met een veel lagere uitstoot dan blijkt uit de officiële statistieken. Het lijkt een bewuste keuze om een deel van de uitstoot weg te rekenen.

Volgens NLR had in 2019 ongeveer 30 procent van de vliegreizen een zakelijk doel, gebaseerd op cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteit. Deze zakenreizigers waren volgens het rapport daarmee ook goed voor ongeveer 30 procent van de totale uitstoot. De onderzoekers menen dat de verdeling over de verschillende reisklassen (economy, comfort- of business class) vergelijkbaar is tussen zakelijke en niet-zakelijke reizen.

Onhoudbare aanname
Dit is een aanname die niet in stand valt te houden, omdat zakenreizigers veel vaker vliegen in luxere klassen dan de privé-passagier. Het rapport erkent de effecten van de verschillende reisklassen op de CO2-uitstoot. Op basis van de rekenfactoren van Boginger & Strand uit 2013 wordt duidelijk dat stoelen in de business class en first class meer ruimte innemen en vaak zwaarder zijn. Dat resulteert in de hogere uitstoot dan een passagier in de economy class.

Voor zogenaamde single aisle vliegtuigen is de factor voor business class 1,89 en voor wide body vliegtuigen zelfs 2,28 ten opzichte van de economy class. First class spant de kroon met factoren van 2,92 (single aisle) en liefst 4,53 (wide body).

De verschillen worden pijnlijk duidelijk in de voorbeeldberekeningen voor drie verschillende afstanden. Een korteafstandsvlucht Amsterdam-Londen (zo’n 400 kilometer) genereert per passagier ongeveer 40 kilogram CO2 in economy class en 76 kilogram in business class. Voor een middellangeafstandsvlucht Amsterdam-Madrid (circa 1500 kilometer) is dat respectievelijk 104 en 206 kilogram CO2 en voor een langeafstandsvlucht 698 kilogram CO2 in economy en 1.594 kilogram in de business class.

Goochelen met getallen
Het rapport onderschrijft hiermee dat de keuze voor een luxere reisklasse de individuele klimaatimpact significant vergroot. De grafieken in het rapport tonen echter dat de totale uitstoot van het zakelijk vliegverkeer het grootst is in de economy class. Maar dat is slechts het geval omdat de grote meerderheid van de stoelen onder deze klasse valt. Per passagier stoot een business class stoel verreweg het meest uit.

NLR waagt zich vervolgens aan een vergelijking tussen vliegen en andere transportmogelijkheden: de trein en de (elektrische) auto. Daarbij wordt een ingewikkeld rekenmodel gebruikt, waarbij ook de indirecte emissies en de (te lage) calculaties uit het eigen model van NLR voor directe vliegtuigemissies worden betrokken. Zelfs de impact van de productie van de vervoersmiddelen, de infrastructuur en de energiedragers wordt meegenomen. Voorts betrekt het NLR de gemiddelde elektriciteitsmix in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje erbij, plus een scenario voor de beleidsdoelen in 2030 (!).

De resultaten van deze vergelijking zijn weinig verrassend. De trein blijkt veruit de laagste klimaatbelasting te hebben, gevolgd door de elektrische auto. De benzineauto zit tussen vliegen in economy en comfort klasse in. Stuitend is te moeten constateren dat een business class-passagier op de korte en middellange afstand een vijf tot zeven keer grotere CO2-uitstoot veroorzaakt dan iemand in de trein of in de elektrische auto (twee keer zoveel).

Non-CO2 niet meegenomen
Het rapport verkleint de impact van vliegen kunstmatig door wel te wijzen op de zogenaamde non-CO2-effecten, onder meer vanwege de condensatiesporen en de cirrusbewolking die daaruit ontstaat, maar deze effecten vervolgens niet opneemt in de berekeningen. Dit gebeurt onder het mom van een tekort aan kennis, maar leidt tot twee tot vier keer lagere klimaateffecten dan in werkelijkheid het geval is. Zouden deze effecten wel zijn doorberekend, dan steekt het vliegverkeer nog veel ongunstiger af.

De nadruk die NLR legt op directe versus indirecte emissies (het verbranden van fossiele brandstof versus elektriciteitsopwekking) leidt af van het fundamentele probleem: vliegen, zeker in de business class, is een extreem energie-intensieve en vervuilende activiteit.

Het rapport gaat verder in op de verwachte uitstoot van zakelijke vliegreizen in 2030, rekening houdend met de potentiële effecten van vlootvernieuwing en de inzet van alternatieve brandstoffen. Het verschil in CO2-uitstoot tussen oudere en nieuwere generaties vliegtuigen kan aanzienlijk zijn, variërend van 14 tot 36 procent minder uitstoot per passagier op een korte vlucht naar Londen.

Tekort alternatieve brandstoffen
NLR meent dat met name vlootvernieuwing het grootste effect zal hebben op de CO2-uitstoot. Daarnaast wordt de verplichte bijmenging genoemd van alternatieve brandstoffen van 6 procent in 2030 onder het EU-programma ReFuelEU, evenals de Nederlandse ambitie van 14 procent.

Maar hoewel vlootvernieuwing en alternatieve brandstoffen kunnen bijdragen aan een lagere uitstoot per vlucht, is het de grote vraag of deze maatregelen voldoende zijn om de groei van het vliegverkeer te compenseren en de klimaatdoelstellingen te halen. Bovendien is de productie van alternatieve brandstoffen nog zeer beperkt en kostbaar, hetgeen grootschalige implementatie bemoeilijkt.

NLR signaleert verder een daling van het aandeel zakelijke reizigers in de luchtvaart, van 30 procent voor de coronapandemie tot 19 procent in 2024, vooral als gevolg van de versnelde adoptie van digitale communicatieplatformen. Hoewel zo’n afname positief zou zijn voor de totale uitstoot, is het riskant om hier teveel op te vertrouwen. Bedrijfsbeleid en individuele keuzes blijven bepalend.

Instrument voor de vliegindustrie
Concluderend moeten we vaststellen dat dit rapport, hoewel het nuttige inzichten biedt in de omvang van de zakelijke luchtvaartemissies en de vergelijking met andere transportmiddelen, tekortschiet in het bieden van een werkelijk kritische analyse van de problematiek.

De nadruk op technologische oplossingen zoals vlootvernieuwing en alternatieve brandstoffen, is vooral een poging om de status quo te legitimeren. De fundamentele noodzaak tot reductie van het aantal vliegreizen wordt onvoldoende belicht.

Het rapport dreigt daarom vooral een instrument te worden in de strategie van overheid en vliegindustrie om de kritiek op de groei van het vliegverkeer te pareren, zonder daadwerkelijk de noodzakelijke transformatie naar een duurzaam mobiliteitssysteem te stimuleren. Het is verstandig de overheid en de sector met argusogen te blijven volgen.

Bron

Franse piloten springen bij in KLM-cockpit

11 April 2025 om 13:00

Deze zomer zullen piloten van Air France voor het eerst ingezet worden om KLM-vluchten uit te voeren met een Boeing 777. Dat meldt De Telegraaf op basis van interne communicatie bij Air France. De Franse vliegers worden gestationeerd in New York en vliegen van daaruit dagelijks naar Amsterdam met een toestel van KLM, bemand met [...]

Het artikel Franse piloten springen bij in KLM-cockpit is gepubliceerd op Up in the Sky.

Vlak voor het kort geding van de luchtvaartsector tegen de Nederlandse Staa…

11 April 2025 om 12:10

Vlak voor het kort geding van de luchtvaartsector tegen de Nederlandse Staat, dat aanstaande maandag in de rechtbank Haarlem dient, geeft verkeersminister Barry Madlener nog eens duidelijkheid in de Tweede Kamer over zijn beleid en de toekomst van Schiphol. “Ik vind dat er na een kleine krimp in 2025/2026 op zeker moment weer groei mogelijk moet zijn voor airlines.”

Transavia 737 wijkt uit naar Amsterdam

11 April 2025 om 12:00

Een Boeing 737-800 van Transavia heeft woensdag een voorzorgslanding moeten maken nadat het tijdens de start vanaf Rotterdam The Hague Airport een vogel in een van de motoren kreeg. Het toestel, registratie PH-HBM, was omstreeks 09.00 uur vertrokken als vlucht HV5021 met bestemming Málaga, Spanje. Kort na het opstijgen vanaf baan 24 meldde de bemanning [...]

Het artikel Transavia 737 wijkt uit naar Amsterdam is gepubliceerd op Up in the Sky.

American Airlines-toestel botst op collega

11 April 2025 om 11:00

Op Ronald Reagan Washington National Airport in Washington D.C. zijn donderdagmiddag twee vliegtuigen van American Airlines licht met elkaar in botsing gekomen op de taxibaan. Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) raakte de vleugeltip van het ene toestel het andere, waarbij geen gewonden vielen. Aan boord van een van de vliegtuigen bevonden zich zes leden van [...]

Het artikel American Airlines-toestel botst op collega is gepubliceerd op Up in the Sky.

Helikopter crasht in Hudson

11 April 2025 om 10:00

Een toeristische helikopter is donderdag ondersteboven neergestort in de Hudson River bij New York City. Alle zes inzittenden kwamen om het leven, waaronder een Spaans gezin met drie kinderen en de piloot. Dat maakte burgemeester Eric Adams bekend. Onder de slachtoffers bevond zich ook Agustín Escobar, directeur van het Duitse technologiebedrijf Siemens. Dat meldt The New [...]

Het artikel Helikopter crasht in Hudson is gepubliceerd op Up in the Sky.

Opvallend: dubbel pech voor 777-vlucht

11 April 2025 om 08:30

Niet één maar twee keer omgeleid. Het zat niet mee op een vlucht van British Airways. Een vlucht van British Airways van de Bahama’s naar Londen heeft een aanzienlijke vertraging opgelopen van maar liefst elf uur, nadat het toestel twee keer moest uitwijken vanwege een medisch noodgeval. Vlucht BA252, die vertrokken was vanaf Grand Cayman [...]

Het artikel Opvallend: dubbel pech voor 777-vlucht is gepubliceerd op Up in the Sky.

Leden luchtmacht IsraΓ«l komen in verzet

11 April 2025 om 06:49

Bijna duizend leden van de Israëlische luchtmacht roepen in brief op tot beëindiging van Gaza-oorlog. Donderdag hebben bijna duizend leden van de Israëlische luchtmacht de regering in een brief opgeroepen om de oorlog in Gaza te stoppen, zodat de gijzelaars naar huis kunnen terugkeren. Tegelijkertijd intensiveert het leger juist zijn operaties in Gaza, met plannen [...]

Het artikel Leden luchtmacht Israël komen in verzet is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌
❌