De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1.000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
Looptijd: KLM wil voor alle medewerkers naar een cao met een looptijd van 22 maanden. Per cao (bij KLM zijn dit er vier) worden arbeidsvoorwaarden geregeld die voor de betreffende medewerkers relevant zijn.
Loon: voor alle vier de cao’s biedt KLM een loonsverhoging:
In 2025 een eenmalige uitkering van €1000 voor iedereen;
Per 1 juli 2026 een loonsverhoging tot maximaal 2,5% voor iedereen
De structurele loonsverhoging vanaf 1 juli 2026 is afhankelijk van het bedrijfsresultaat (COI). Als KLM over boekjaar 2025 een COI-marge van minimaal 5,5% behaalt, ontvangen alle medewerkers 2,5% salarisverhoging. Als het bedrijfsresultaat minder is, is dit percentage lager (maar in ieder geval 0.5%).
KLM denkt met dit aanbod voldoende aanknopingspunten te bieden om er met alle vakbonden uit te komen. Het cao-overleg wordt op 10 juli vervolgd.
De Zweedse regering heeft definitief een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat koning (toen nog kroonprins) Willem-Alexander zijn vliegbrevet in ontvangst nam. Dat gebeurde op Lelystad Airport, waar hij leste bij de toenmalige Martinair Vliegschool. Tegenwoordig is de vorst regelmatig actief bij KLM.
De grote stroomstoring op de Britse luchthaven Heathrow in maart kwam door een defect door gebrekkig onderhoud, heeft de Britse energieorganisatie National Energy System Operator (NESO) bekendgemaakt in een rapport. Toezichthouder Ofgem heeft naar aanleiding van die bevindingen een officieel onderzoek ingesteld naar het energienet.
“We zijn gekomen om te blijven.” Dat zegt topman Pieter Elbers over de nieuwe route van ‘zijn’ IndiGo tussen Mumbai en Schiphol. Hij heeft nu slots voor drie vluchten per week, maar wil meer, zowel voor zomer als winter. “Ja, de ruimte op Schiphol is schaars, maar ik ga ervan uit dat dit wordt opgelost. Het is de Amerikanen met JetBlue ook gelukt.”
Beveiligers op Schiphol gaan een onzekere tijd tegemoet. Vandaag maakte Schiphol de voorlopige keuze bekend voor 3 beveiligingsbedrijven waarmee de luchthaven in de toekomst verder wil: I-Sec, Securitas en Trigion. 'Veel beveiligers gaan van werkgever veranderen, dit gaat een enorme impact hebben. We dringen er bij Schiphol en de beveiligingsbedrijven op aan dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt', waarschuwt CNV-onderhandelaar André Quist.
Schiphol wil met drie beveiligingsbedrijven nieuwe contracten sluiten voor een langdurige samenwerking. De voorlopige gunning is toegekend aan I-SEC, Securitas en Trigion. Met deze keuze zet Schiphol samen met de drie geselecteerde bedrijven een stap richting een nieuwe aanpak in de beveiliging, waarin kwaliteit, samenwerking en medewerkers centraal staan.
I-SEC, Securitas en Trigion behaalden de hoogste scores op zes belangrijke criteria, waaronder de werkomstandigheden voor beveiligers, de ervaring van passagiers en het vermogen om flexibel in te spelen op piekmomenten. Ook werd gekeken naar de samenwerking met Schiphol, eerlijke prijzen en naar het totaalbeeld van het voorstel.
Meer grip en kwaliteit Met deze gunning zet Schiphol een grote stap richting een nieuw beveiligingsmodel. De luchthaven wil meer grip krijgen op de uitvoering, zorgen voor een stabielere operatie én de arbeidsomstandigheden voor beveiligers structureel verbeteren. Het aantal beveiligingsbedrijven wordt teruggebracht van vijf naar drie, en de terminal wordt opgedeeld in drie overzichtelijke werkgebieden.
Gezamenlijke vennootschappen Voor elk van de drie bedrijven wordt een aparte vennootschap opgericht, waarin Schiphol voor 25% eigenaar is en het beveiligingsbedrijf voor 75%. Deze vennootschappen zijn gericht op een gelijkwaardige en transparante samenwerking, continuïteit, kwaliteit en werkplezier. Beveiligers gaan in dienst bij deze nieuwe organisaties, die een stabiele basis bieden voor de uitvoering van de beveiligingstaken. De contracten hebben een looptijd van maximaal tien jaar, waarmee Schiphol inzet op een langdurige relatie met haar beveiligingspartners.
Transitiefase Niet-geselecteerde beveiligingsbedrijven kunnen bezwaar indienen tegen de voorlopige gunning. Als er geen bezwaar wordt ingediend, wordt de keuze op 23 juli definitief en gaat de transitiefase van start. Tijdens deze periode wordt gewerkt aan een zorgvuldige voorbereiding, zodat de nieuwe beveiligingsorganisatie vanaf 2 maart 2026 volledig operationeel kan zijn.
Over de aanbesteding De voorlopige gunning is het resultaat van een aanbesteding op Europees niveau die in november 2024 van start ging. In februari ontvingen de beveiligingsbedrijven het Programma van Eisen, waarin Schiphol duidelijk maakt welke aspecten belangrijk zijn, zoals goede arbeidsomstandigheden, passagierservaring, samenwerking, en een eerlijke prijs. Vervolgens dienden de beveiligingsbedrijven hun plannen in, die grondig werden beoordeeld door teams van experts binnen Schiphol op basis van de gestelde criteria.
Een Airbus A320neo van Marabu maakte maandag een te harde landing op de luchthaven van Funchal, Madeira. De machine staat al enkele dagen aan de grond. Volgens Marabu, een zusterbedrijf van Condor, speelden een harde zijwind en onstabiele weersomstandigheden een rol bij de onstuimige landing. Die omstandigheden lagen volgens de airline echter nog binnen de [...]
Slechts anderhalve dag na het dodelijke ongeluk met een Boeing 787 in Ahmedabad vond een soortgelijk incident plaats bij Air India, ditmaal met een Boeing 777. De 777-300ER, met registratie VT-ALJ, vertrok op 14 juni vanuit Delhi richting Wenen. Kort na het opstijgen verloor het toestel onverwacht hoogte. De piloten kregen diverse waarschuwingen, waaronder een [...]
Het grondpersoneel van KLM wil toch weer gaan staken. Vakbonden CNV en FNV kondigen aan dat volgende week woensdag acht uur lang het werk neergelegd wordt. Volgende week woensdag gaat het grondpersoneel van KLM staken. In eerste instantie stond dit al voor zaterdag gepland maar KLM stapte vorige week met succes naar de rechter om [...]
Ondanks de sancties die sinds 2022 de Russische luchtvaart plagen, blijven Russische vliegtuigen in de lucht. Reserveonderdelen van Boeing en Airbus vinden via derde landen hun weg naar het land. Hoewel de Europese Unie en de Verenigde Staten sinds 2022 zware sancties oplegden aan Rusland, blijven vliegtuigonderdelen van Airbus en Boeing op grote schaal hun [...]
IndiGo heeft woensdag haar eerste vlucht naar Schiphol uitgevoerd. De start van de lijndienst betekent dat voormalig KLM-topman Pieter Elbers terugkeert op het oude nest. “Ik heb hier heel wat voetstappen liggen, dus het is bijzonder om weer ‘thuis’ te zijn.
KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
Transavia bestaat in 2025 zestig jaar en viert dit jubileum met de komst van een gloednieuwe Airbus A321neo in retrostijl. Het vliegtuig wordt eind juli op Schiphol verwacht. Het is de twaalfde Airbus voor Transavia.
Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.
De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
Schiphol verwelkomt met trots een nieuwe Starbucks vestiging op de luchthaven, centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1. De recent geopende locatie is onderdeel van de herontwikkeling van deze lounge en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
Met een oppervlakte van 506 vierkante meter en circa 180 zitplaatsen is de vestiging centraal gelegen in Lounge 1. Bijzonder is dat deze nieuwe locatie precies op dezelfde plek is geopend waar in 2007 de allereerste Starbucks van Nederland zijn deuren opende.
Amsterdamse invloeden De vestiging combineert een hoogwaardige koffiebeleving met een lokale uitstraling, qua design en inrichting geïnspireerd op de stad Amsterdam. Reizigers kunnen hier terecht voor een uitgebreid assortiment aan koffie- en foodproducten, waaronder versgebakken croissants met gerookte zalm, avocado of pastrami, focaccia’s en warme gegrilde sandwiches. De koffiebonen worden lokaal gebrand in de Starbucks Amsterdam Roastery, wat zorgt voor een unieke en lokale smaakbeleving.
Lounge 1: vernieuwd en uitgebreid De opening van Starbucks is onderdeel van de grootschalige vernieuwing van Lounge 1, waar reizigers terechtkomen na de securitycheck voor vluchten binnen Europa. De lounge is recent uitgebreid van 19.000 naar 24.000 m² waardoor er meer loop- en zitruimte is ontstaan. Ook het aanbod van winkels en horeca wordt flink uitgebreid met 23 nieuwe concepten die zorgen voor meer variatie, kwaliteit en beleving.
Twee jaar na zijn vertrek bij KLM is de voormalig topman terug op het Europese continent. Nu leidt hij het Indiase IndiGo en werkt hij aan een ambitieus groeiplan. Dinsdag behaalde Pieter Elbers de eerste mijlpaal. Op dinsdagochtend om 09:28 uur landde een Boeing 787-9 van IndiGo op de luchthaven van Manchester. Uit het vliegtuig [...]
Bombardier heeft een order ontvangen voor maar liefst vijftig zakenjets uit de Challenger- en Global-serie, met een optie op nog eens zeventig exemplaren. Wanneer die wordt verzilverd, vertegenwoordigt de totale bestelling een waarde van zo’n vier miljard dollar.
KLM introduceert een nieuwe tariefsoort op middellange vluchten. Reizigers met een dergelijk ticket mogen alleen nog bagage meenemen die onder de stoel voor hen past. Daar staat tegenover dat de prijs aanzienlijk lager ligt.
SAS Scandinavian Airlines plaatst een grote order bij Embraer. Voor de airline is het de eerste order van dit formaat sinds de jaren negentig en een getuigenis van de wederopstanding van SAS. Ook Embraer is blij, voor de fabrikant voelt het als een grote opluchting. SAS Scandinavian Airlines bestelt tot wel 55 Embraer E195 E2-toestellen [...]
Oman Air is dinsdagavond voor het eerst neergestreken op Schiphol. De Nederlandse luchthaven haalt daarmee haar vijfde luchtvaartmaatschappij uit de Golfregio binnen, en krijgt ook meteen de vliegverbinding met Muscat terug.
De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft haar eerste verre vlucht uitgevoerd. Topman Pieter Elbers zette dinsdag zijn voeten aan de grond in Manchester, dat de eerste Europese bestemming is van de prijsvechter. “Een historisch moment.”
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft een grote order geplaatst bij Embraer voor 45 E195-E2’s. Met die toestellen moeten vanaf eind 2027 feedervluchten richting Kopenhagen worden uitgevoerd, dat moet gaan dienen als verkeersknooppunt in Scandinavië.
KLM heeft besloten zich aan te sluiten bij de rechtszaak die door Schiphol is aangespannen tegen de exploitant van het zonnepark bij de Polderbaan. De zonnepanelen verblinden piloten die daar willen landen. Een groot veiligheidsrisico, aldus de luchtvaartmaatschappij.
De in 2022 vernieuwde start- en landingsbaan van Luxembourg Airport blijft voor problemen zorgen. Door fouten bij de renovatie laten met grote regelmaat stukken asfalt los of ontstaan er scheuren. Dat zorgt voor onveilige situaties. De Luxemburgse luchthaven is er nu klaar mee en dreigt met claims.
Het aantal reizigers dat vanaf een Nederlandse luchthaven met een prijsvechter vliegt is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. Vooral richting het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië kozen meer mensen voor een vlucht met een budgetmaatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS.
Mexicana heeft de eerste van tien bestelde Embraer E195-E2’s in ontvangst genomen. De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij, die in 2023 nieuw leven werd ingeblazen door de overheid, heeft daarnaast tien kleinere E190-E2’s in bestelling.