❌

Normale weergave

Vandaag β€” 17 April 2025Overheid

Achter de schermen van de A9: dynamisch verkeersmanagement in de praktijk, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

17 April 2025 om 16:06

De verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht kan niet zonder alle mensen die aan het werk zijn. Een aantal van de bouwers stellen we in deze rubriek voor. Deze keer Dinant de Raad, projectmanager Dynamisch Verkeersmanagement (DVM) en openbare verlichting bij VeenIX. Dinant werkt samen met zijn team aan een verfijnd systeem van verlichting, signalering en data-uitwisseling, waarbij naast veiligheid ook ecologie én de (vlieg)zone van Schiphol belangrijke onderdelen zijn.

Dinant stuurt het team aan dat zorgt voor de realisatie en het onderhoud van DVM-systemen en de verlichting binnen het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht. DVM staat voor Dynamisch Verkeers-Management en omvat onder meer de meetlussen in het wegdek die het aantal motorvoertuigen en de snelheid meten en de matrixborden die boven de weg hangen waarop rode kruisen en de snelheid kan worden weergegeven. Bij de Schipholbrug worden de matrixborden ingezet om het verkeer af te remmen en vervolgens stop te zetten zodat de slagbomen veilig kunnen sluiten en de brug kan openen. Als laatste zijn ook de incident management camera’s onderdeel van DVM. “We richten ons op de situatie zoals die moet zijn als alles af is, maar óók op hoe we het verkeer tijdens de bouw goed kunnen laten doorstromen”, legt hij uit.

De werkzaamheden van Dinant betreffen onder meer het tijdig bestellen en plaatsen van portalen. Dat zijn de draagconstructies boven de weg waaraan matrixborden, camera’s of bewegwijzeringsborden hangen. Daarnaast het bestellen en plaatsen van lichtmasten en het aanleggen van alle kabels voor de elektriciteit en bediening.

Waarom afsluitingen nodig zijn
De afgelopen periode zijn er regelmatig afsluitingen van de A9 geweest. Tijdens deze afsluitingen liften wij mee. Bijvoorbeeld om portalen te plaatsen en het uitvoeren van testen. Dinant wijst op het belang van testen en wat er getest wordt. “We moeten bijvoorbeeld de matrixborden, slagbomen bij de Schipholbrug en informatiepanelen goed met elkaar laten communiceren. Daarvoor leggen we glasvezel- en elektrakabels aan en voeren we tests uit waarbij we testen of alles goed kan worden bediend.”

“Die testen kunnen pas echt grondig en veilig gebeuren als er geen verkeer meer op de weg is. Als je gaat testen weet je nooit 100% zeker of het systeem werkt en wil je geen verkeer op de weg hebben. Een storing in één onderdeel kan de hele verkeersdoorstroming in de war schoppen,” benadrukt hij. “We willen niet voor verrassingen komen te staan tijdens de spits of bij een ongeval. Juist daarom zie je dat we ’s nachts of in het weekend delen van de weg afsluiten om te testen.”

Ecologie en Schipholzone
Een moderne snelweg is allang meer dan alleen asfalt en lampen. Dinant: “Steeds vaker spelen natuur en ecologische regels een rol. Rond het Amsterdamse Bos gebruiken we minder of aangepaste verlichting om de flora en fauna te beschermen.”

Daarnaast is de nabijheid van Schiphol van grote invloed. In de zogenoemde Schipholzone gelden strenge richtlijnen voor de hoogte van lichtmasten en portalen. “Waar we normaal 18 meter hoge masten plaatsen, mogen we vlakbij de start- en landingsbanen van de luchthaven maar tot 6 meter gaan. Ook de hoeveelheid licht moet voldoen aan specifieke voorschriften,” vertelt Dinant. Zijn team is dan ook in nauw overleg met Schiphol en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). “Soms moeten we ons ontwerp bijstellen omdat we binnen een radarzone zitten en een paar meter verder kunnen weer heel andere regels gelden. Dat vraagt om continu overleg en veel flexibiliteit.”

Na vijftien jaar in dit vakgebied is Dinant nog steeds verrast door alles wat erbij komt kijken. “In het begin dacht ik: je hoeft toch alleen maar een lamp aan te sluiten? Maar dan komt er een ecologisch onderzoek bij, moet je rekening houden met radarzones, vergunningen regelen bij Schiphol en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Snel schakelen bij onverwachte situaties
Ondanks alle voorbereidingen kan er uiteraard nog steeds iets gebeuren waardoor de verkeersdoorstroming in het gedrang komt. Dinant: “We maken in een centrale database inzichtelijk welke portalen, camera’s en systemen waar precies staan. In de verkeerscentrale kan men dan direct zien wat er mogelijk is als er een ongeluk of plotselinge file is. Je wilt zo snel mogelijk op de hoogte zijn van de situatie en binnen een kwartier kunnen schakelen, bijvoorbeeld door een rijstrook dicht te zetten of de maximumsnelheid aan te passen.”

Daarvoor werkt hij intensief samen met collega’s uit civiele techniek, wegenbouw en binnen Rijkswaterstaat met het verkeersmanagement, de regio en de verkeerscentrale. “Het coördineren van de werkzaamheden van al die partijen is een groot deel van mijn werk. Iedereen heeft zijn eigen planning, waardoor je soms moet wachten op de één of juist kan meeliften met de ander. Maar het belangrijkste is dat we uiteindelijk een veilig en betrouwbaar systeem opleveren.”

“Uiteindelijk is het de bedoeling dat weggebruikers alleen zien dat er een nieuw portaal staat of dat het licht anders is afgesteld. De echte kunst van dynamisch verkeersmanagement is dat het werk onzichtbaar goed gebeurt.”

Nieuw regenboogzebrapad in Amstelveen

16 April 2025 om 14:00

Amstelveen heeft een nieuw regenboogzebrapad. De nieuwe locatie bevindt zich voor het Raadhuis aan de Laan Nieuwer-Amstel. “Een goede plek voor deze belangrijke uiting”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Gisteren β€” 16 April 2025Overheid

Basisschoolkinderen zaaien voor bijen en waterkwaliteit

16 April 2025 om 15:00

Z aaien met een doel Merel Deurloo, jeugdbestuurder van het waterschap en Maarten van der Greft, wethouder gemeente De Ronde Venen begonnen de ochtend. Het waterschap en de gemeente vinden biodiversiteit en het onderwijs van jonge kinderen belangrijk. "Ik vond het heel leuk om te merken hoe enthousiast de kinderen waren. Door te zaaien voor bijen en waterkwaliteit dragen ze bij aan sterke oevers, gezonde natuur en een toekomst waar we allemaal van profiteren." Merel Deurloo, jeugdbestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De leerlingen leerden deze dag veel over bloemen, bijen, sterke oevers, schoon water en hoe dit allemaal bij elkaar hoort. Ook maakten ze zelf ‘zaadbommetjes’: kleine bolletjes met bloemzaadjes om thuis te planten. Daarna zaaiden ze bloemen naast de sloot op hun schoolplein. De bloemen zijn goed voor de bijen én zorgen voor sterke slootkanten. Die helpen om het water schoon en gezond te houden. Van schoolplein naar thuis Aan het eind van de dag namen de leerlingen de zakjes met bloemzaden mee naar huis. Zo kunnen de kinderen ook thuis bloemen zaaien voor de bijen én hun familie vertellen over waarom biodiversiteit en waterkwaliteit belangrijk zijn. Zo verspreiden ze niet alleen bloemen, maar ook het verhaal achter de jaarlijkse Nationale Zaaidag op 22 april. Want samen zaaien we niet alleen voor de bijen en gezonde oevers, maar ook voor onze toekomst.

Subsidie voor activiteiten met de buren

16 April 2025 om 14:00

Inwoners van Amstelveen met een idee om mensen in hun buurt of gebouw bij elkaar te brengen, kunnen vanaf nu subsidie aanvragen bij de gemeente. Voor bijvoorbeeld een buurtontbijt, spelletjesmiddag of barbecue.

OuderOverheid

Kom naar het Amstelveen InZicht, het bezoekerscentrum van de A9BAHO, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

14 April 2025 om 14:22

In bezoekerscentrum Amstelveen InZicht is allerlei informatie te vinden over de verbreding en verdiepte aanleg. Denk aan de foto’s en filmpjes over de bouw, uitleg over bouwmethoden, de planning, interview met de bouwers en nog veel meer.

Ook zijn er medewerkers van de gemeente Amstelveen en Rijkswaterstaat aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 in Amstelveen, boven de bibliotheek en boekhanden Venstra. Openingstijden zijn van woensdag tot en met donderdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Elke eerste donderdag van de maand tot 20.00 uur.

 

Bedienvrije periode Schipholbrug verlengd, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

14 April 2025 om 08:41

Afgelopen nacht zijn er testen uitgevoerd bij de Schipholbrug. Tijdens een van deze testen is schade ontstaan aan de tandwielkast, waardoor de Schipholbrug op dit moment niet meer veilig bediend kan worden. De bedienvrije periode van de Schipholbrug voor de vaarweggebruiker wordt hierdoor verlengd. Voor het autoverkeer heeft dit geen consequenties.

In de nacht van 10 op 11 april 2025 is laatste veiligheidstest uitgevoerd waarbij het scenario wordt getest dat de stroom uitvalt tijdens het openen of sluiten van de Schipholbrug. Tijdens deze test bij het noordelijke val (brugdek) is de stroomtoevoer tijdens het openen van de brug afgesloten, zoals bedoeld. Het val had daarbij binnen een bepaalde tijd volledig tot stilstand moeten komen, echter dit gebeurde niet. Na een eerste inspectie is gebleken de tandwielkast beschadigd is geraakt en niet meer functioneert. Dit is hoogst ongebruikelijk en nog niet eerder voorgevallen bij een dergelijke test. De tandwielkast is zo ontworpen dat de krachten die bij een dergelijke test vrij komen, opgevangen kunnen worden.

Wat betekent dit voor de bediening van de Schipholbrug?
Totdat de schade hersteld is, kan de Schipholbrug niet bediend worden. Er zijn diverse scenario’s. De komende tijd worden die uitgewerkt zodat we meer informatie kunnen verstrekken over de gevolgen voor de vaarweggebruikers.

Amstelveen nu officieel Shelter City

11 April 2025 om 14:00

Met de ondertekening van een overeenkomst is Amstelveen nu officieel een Shelter City. Als Shelter City biedt een stad opvang voor een periode van drie maanden. In deze periode krijgen mensenrechtenverdedigers ademruimte en ondersteuning, om daarna hun belangrijke werk in eigen land voort te zetten.

ECLI:NL:GHAMS:2025:922 Gerechtshof Amsterdam, 08-04-2025, 23-000852-22 en 23-001862-22 (t.t.z. gevoegd)

11 April 2025 om 11:04

1) Poging tot het medeplegen van het teweegbrengen van een ontploffing bij een Poolse supermarkt en het medeplegen van het voorhanden hebben van een antipersoneelsmijn te Beverwijk op 28 juni 2021 en 2) het voorhanden hebben van een vuurwapen, patroonmagazijnen en munitie te Amstelveen in de periode van 15 maart 2021 t/m 20 maart 2021. Vonnissen worden vernietigd en de verdachte wordt -rekening...

Schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd 2025 van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

10 April 2025 om 11:04

Een historische lunch aan de Amstel Dit jaar bestaat het Amstelland 500 jaar. Daarom vieren we graag onze vrijheid in deze bijzondere regio. Dat doen we bij de Over-Amstel Boerderij. Dit is een sfeervolle locatie aan de Amstel tegenover het Gemaal Middelpolder. Met de boot naar de boerderij Tijdens de tocht vertelt Ad van Fessem, historicus van het Amstelland Museum, over de geschiedenis van Amstelland en hoe oorlogen het waterbeheer in de regio door de eeuwen heen hebben beïnvloed. Verhalen die verbinden Aan tafel vertelt Jos Geijsel, die vlak na de bevrijding is geboren persoonlijke verhalen over Ouderkerk en de Tweede Wereldoorlog. De lunch wordt gemaakt met producten in het seizoen die uit de moestuin komen van de boerderij. Natuurlijk is er ook de Vrijheidssoep: het landelijke symbool voor samen vieren en verbinden. In gesprek over vrijheid en water Op elke tafel liggen kaarten om diepere gesprekken te hebben over vrijheid, verbondenheid en de rol van water. Als u wilt, kunt u daarna een rondleiding krijgen door het Amstelland Museum. Meedoen? De Vrijheidsmaaltijd kost niets. Er zijn beperkte plekken beschikbaar. Aanmelden en praktische informatie

Amstelveen viert 80 jaar vrijheid

7 April 2025 om 14:00

Amstelveen Oranje organiseert samen met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en de gemeente het hele jaar door activiteiten die in het teken staan van 80 jaar vrijheid. De aftrap vond plaats op 5 april in Museum Cobra met de tentoonstelling ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’.

Ombudsman en waterschap in gesprek

8 April 2025 om 10:51

Vooruitkijken  Zij bespraken de brief van de ombudsman over de inhaalslag bij het innen van de waterschapsbelasting en de reactie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht daarop. Het bestuur van het waterschap bood al eerder excuses aan voor de problemen die zijn ontstaan door het nieuwe systeem voor het innen van de waterschapsbelasting. Dijkgraaf Joyce Sylvester: ‘Dit gesprek met de ombudsman was een kans om terug te kijken en vooral vooruit te blikken. Het is onze verantwoordelijkheid als waterschap om ervoor te zorgen dat onze inwoners geen last meer hebben van de problemen uit het verleden.’ Klantenservice verbeteren Ook werd besproken hoe het waterschap nu werkt en hoe het gaat met het innen van de waterschapsbelasting. Er is hard gewerkt om de achterstanden in te halen. Vanaf 2025 krijgen inwoners weer 1 keer per jaar een aanslag waterschapsbelasting. Dijkgraaf Joyce Sylvester: ‘We willen de manier waarop wij klachten behandelen en onze inwoners te woord staan altijd verbeteren. We waarderen de scherpe blik en adviezen van de Nationale ombudsman en dat hij blijft meekijken en mogelijke signalen geeft vanuit zijn onafhankelijke positie.'

Bezoek de bouwplaats van de verdiepte ligging van de A9BAHO, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

7 April 2025 om 12:17

Komende weken organiseren we een aantal bezoeken voor bewoners en andere geïnteresseerden aan de bouwplaats van de verdiepte ligging van de A9BAHO. Tijdens het bezoek dalen we af en geven medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemer VeenIX uitleg over de bouw. Een unieke ervaring met een beperkt aantal deelnemers dus meld je snel aan.

UPDATE: De bezoeken zitten vol. Aanmelden kan niet meer. 

In verband met de beperkte ruimte op de bouwplaats is het qua veiligheid vaak niet wenselijk om bezoekers toe te laten op de bouw. De komende weken maakt VeenIX een uitzondering en geven ze graag een kijkje achter de schermen van die bijzondere project.

Praktische zaken

Per bezoek kunnen er 8 personen mee. We starten in bezoekerscentrum Amstelveen InZicht (gevestigd op Stadsplein 103 in Amstelveen, boven de bibliotheek en boekhandel Venstra) met een korte presentatie. Vervolgens trekken we persoonlijke beschermingsmiddelen aan (hesje, helm en bouwschoenen) en lopen we naar de bouwplaats. In totaal duurt het bezoek circa 2,5 uur.

Aanmelden

De data zitten vol. Aanmelden kan niet meer.

Spelregels

  • De groep is maximaal 8 personen groot.
  • Voor de rondleiding geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
  • De rondleiding is niet geschikt voor mindervaliden.
  • Volg te allen tijde de instructies van de voorlichters op.
  • Deelname is op eigen risico. Rijkswaterstaat en VeenIX kunnen op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.

Energie van slib uit rioolwater

3 April 2025 om 11:00

Meer mensen, meer slib Bij rioolwaterzuivering Amsterdam-West wordt nu ongeveer 65 miljard liter rioolwater per jaar schoongemaakt. Dat wordt steeds meer, omdat er steeds meer mensen in Amsterdam wonen. In 2050 komt waarschijnlijk 85 miljard liter water binnen. Als het water schoon is, blijft er slib over. Daarvan maken we biologisch gas. We verwerken nu ongeveer 700.000 ton slib per jaar. Dit wordt in 2050 waarschijnlijk 870.000 ton slib. De rioolwaterzuivering in Almere wordt groter. Zo kan meer slib energiezuiniger verwerkt worden tot biogas. Nieuwe innovaties Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘Met deze afspraak werken we samen om rioolwater duurzaam en maatschappelijk verantwoord te verwerken. Door de goede afspraken met Waterschap Zuiderzeeland kunnen we later rioolwaterzuivering Amsterdam-West uitbreiden en zo nog beter reageren op nieuwe innovaties.’ Jo Caris, dagelijks bestuurder van Waterschap Zuiderzeeland : ’In de eerste jaren is er nog ruimte op onze zuivering in Almere om ook slib van anderen te verwerken. Met het extra slib van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kunnen we de nieuwe slibvergisting in 2027 optimaal biogas laten produceren.’ Van slib naar gas Rioolwater komt in contact met bacteriën. Dit noemen we actief slib. We scheiden het water van slib in een tank. Het actief slib zinkt naar de bodem van de tank. Het schone water stroomt vanzelf over de rand van de tank terug naar de natuur. Van het slib maken we biogas en in 2027 groengas. Groengas wordt gebruikt om woningen te verwarmen of om mee te koken. Lees de special over de energietransitie  

ECLI:NL:RBDHA:2025:5328 Rechtbank Den Haag, 24-03-2025, 09-182526-24, tul 10-237369-23

3 April 2025 om 10:16

Veroordeling voor medeplegen van twee oplichtingen. Verdachten deden zich bij bejaarde slachtoffers voor als agenten, brachten hen in de waan dat zij doelwit zouden worden van een inbraak en dat waardevolle goederen konden worden veiliggesteld door ze mee te geven aan een (nep)agent die ze kwam ophalen. Dader van 18, 19 jaar ten tijde van de feiten. Jeugdstrafrecht toegepast. Opgelegd: jeugddet...

ECLI:NL:RBAMS:2024:2707 Rechtbank Amsterdam, 16-04-2024, 13/200620-23

3 April 2025 om 09:14

Verdachte heeft zich gedurende een aantal maanden schuldig gemaakt aan het medeplegen van gewoontewitwassen. Daarnaast heeft verdachte zich, samen met anderen, ook schuldig gemaakt aan het invoeren van 276,65 kilogram cocaïne. In beginsel zou een gevangenisstraf van zeven jaar het uitgangspunt zijn, maar de rechtbank houdt rekening met de gemaakte procesafspraken en de gezondheidssituatie van v...

ECLI:NL:RBAMS:2025:2144 Rechtbank Amsterdam, 12-02-2025, 71/254847-21

2 April 2025 om 14:26

Veroordeling 1) treffen van medeplegen van voorbereidingshandelingen in de periode van 6 augustus 2015 tot en met 3 januari 2016 voor de handel in verdovende middelen waarbij gebruik is gemaakt van Ennetcom PGP telefoon. Door de rechtbank wordt vastgesteld dat verdachte de gebruiker is van twee verschillende Ennetcom-accounts en 2) medeplegen van de handel in wapens en munitie van categorie III...

❌
❌