Statenlid in beeld: Walter Freeman (GroenLinks)
Wie zijn de volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Walter Freeman van GroenLinks.
Wie zijn de volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Walter Freeman van GroenLinks.
Aalsmeer – Tijdens de Geraniummarkt reikt Groei en Bloei Aalsmeer elk jaar een prachtig boeket uit aan een bijzondere vrijwilliger. Dit jaar viel de eer te beurt aan Luci Beumer-Persoon. Luci zet zich al jarenlang op vele terreinen in. Zij is bestuurslid van Stichting Historisch Aalsmeer, gastvrouw op de Historische Tuin en betrokken bij de activiteitencommissie. Luci spant zich er voor in dat de vrijwilligers worden gewaardeerd en elkaar ontmoeten.
Ook is zij onder andere voorzitter van Stichting Nepal Benefiet, secretaris van IJsclub Uiterweg en actief bij de Zonnebloem Aalsmeer/Rijsenhout, de bibliotheek en concerten in De Oude Veiling.
Het boeket werd uitgereikt door de beschermvrouwe van de Geraniummarkt, Miekje Hoffscholte- Spoelder. Een terechte waardering deze ‘schouderklop’ van Groei en Bloei voor Luci, die overigens voornemens is zo lang mogelijk en met veel plezier haar steentje in vrijwilligerswerk wil blijven bijdragen.
Foto: Van links naar rechts: Luci Beumer-Persoon, Miekje Hoffscholte-Spoelder (beschermvrouwe) en voorzitter Marika Kerstens van Groei en Bloei Aalsmeer. Foto: www.kicksfotos.nl
Het bericht ‘Schouderklop’ Groei en Bloei voor Luci Beumer verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Aalsmeer – De Van Palland onderscheiding is uitgereikt aan Wim van Vliet, voormalig voorzitter van de afdeling Groei en Bloei Aalsmeer en omgeving. Tijdens de Geraniummarkt uit handen van de voorzitter van het landelijk bestuur van Groei en Bloei, Leen Verbeek, ontving hij deze bijzondere blijk van waardering na 32 jaar voorzitterschap Groei en Bloei. Wim van Vliet is ruim 30 jaar voorzitter van de afdeling Groei en Bloei (KMTP) van Aalsmeer e.o. (sinds 1993). In 1993 kreeg de Afdeling KMTP Aalsmeer een nieuw bestuur en ging de Vaktentoonstelling zelfstandig door. Wim van Vliet was vanaf dat moment voorzitter en daarmee samen met het nieuwe bestuur de grondlegger van de Afdeling Aalsmeer van de KMTP/Groei en Bloei en de afdeling richtte zich duidelijker op de oorspronkelijke doelstellingen. Meer dan de andere afdelingen heeft echter Aalsmeer zich gericht op de beroepsmatige bloemisterij. Zo ontstonden evenementen zoals de Noviteitenshow met keuringen voor nieuwe gewassen en de consumententoets, die landelijk belangstelling kreeg. Wim van Vliet is de belangrijke organisator en aanjager van deze evenementen. Alle huidige activiteiten genieten zijn aandacht en toewijding, waarbij hij steeds velen anderen betrekt en motiveert om zelf ook in de organisatie deel te nemen of actief mee te doen. Zo zijn te noemen: de Geraniummarkt, open tuinen, tuincirkel, lezingen, binnenlandse- en buitenlandse excursies en workshops.
De vereniging heeft momenteel ruim 500 leden en ruim 100 vriendleden. In al die jaren heeft Wim van Vliet vele bestuursleden in het bestuur gehad, ruim zestig. Hij gebruikte zijn netwerk om het bestuur levendig en up en running te houden. Recent is de afdeling Amsterdam toegevoegd aan Aalsmeer, waarbij Wim de contacten onderhield en richting gaf aan deze ontwikkeling door een gastvrije en coöperatieve inzet.
Verbinder
Wim van Vliet heeft al die jaren de afdeling met veel tijd, aandacht en zorg gemaakt tot wat het nu is. Hij is daarbij een verbinder en heeft een enorm netwerk in Aalsmeer en omgeving. Weet boeiende mensen te betrekken voor het geven van lezingen en organiseert locaties bij bedrijven voor het houden van activiteiten en jaarvergaderingen. De Geraniummarkt is door Wim gestart. Het Moederdag boeket organiseert hij tijdens de Geraniummarkt en is voor een persoon die zich inzet voor de samenleving, en de groene omgeving/samenleving in het bijzonder. Hij heeft altijd contacten onderhouden met het Proefstation en de Historische Tuin en de tuinbouwopleiding. Hij heeft ervoor gezorgd dat een contactpersoon de verbinding houdt tussen de Historische Tuin en de vereniging.
Hij heeft altijd de verbinding gemaakt en gehouden met de Vaktentoonstelling vanuit KMTP. Noemenswaardig is het initiatief om voor de heer Csizik (van belang voor de organisatie van de vaktentoonstellingen) een plantsoen op te richten in Aalsmeer. De gemeente heeft dit initiatief overgenomen en inmiddels is het plantsoen gemaakt en geopend.
Wim van Vliet was ook jaren voorzitter van de landelijke Lathyrusvereniging. Vanuit deze interesse en vereniging heeft hij bij enorm veel afdelingen lezingen en workshops gegeven. En daarmee de belangstelling voor de Lathyrus vergroot. Als bestuurslid zal Wim actief blijven voor de vereniging naar groot genoegen van het bestuur en de nieuwe voorzitter, Marika Kerstens.
Foto: Uitreiking Van Palland onderscheiding aan Wim van Vliet (rechts) door de landelijke voorzitter van Groei en Bloei, Leen Verbeek. Links huidig voorzitter Aalsmeer, Marika Kerstens. Foto: aangeleverd
Het bericht Van Palland onderscheiding voor Wim van Vliet verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Kudelstaart – Afgelopen zaterdagavond 10 mei stond Dorpshuis ’t Podium opnieuw volledig in het teken van de inmiddels traditionele Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart. Wat begon als een lokaal initiatief is in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een ware Kudelstaartse happening. Deze editie werd extra bijzonder dankzij de recordopbrengst op de veilingavond van maar liefst 40.933 euro voor het lokale verenigingsleven. Met de opbrengsten van de KudelCompany en de vele dorpsdonaties vooraf komt de totale opbrengst van dit jaar zelfs op 51.000 euro. De kracht van de veiling ligt in de unieke samenwerking tussen inwoners, lokale ondernemers en vrijwilligers. Met de opbrengst kunnen uiteenlopende verenigingen en stichtingen – van de breiclub tot de voetbalvereniging – hun waardevolle activiteiten ook komend jaar voortzetten.
Unieke diensten
De ruim 266 kavels die onder de hamer gingen, boden voor elk wat wils. Van een heerlijke pan soep, een exclusief Sparta-shirt van Rick Meissen, een avond pannenkoeken bakken door Bram tot een geheel verzorgde barbecue; de diversiteit was enorm. Ook unieke diensten zoals een oppasavond door Sacha en Suze werden gretig geboden. Het absolute hoogtepunt van de avond was wederom het kavel van burgemeester Gido Oude Kotte, dat dit jaar 4.600 euro opbracht.
Veilingmeesters Ronald Stolwijk en Gert Ubink wisten het publiek met hun aanstekelijke energie en scherpe timing de hele avond te boeien. Bieders van jong tot oud hielden hun veilnummer regelmatig omhoog in een poging hun favoriete kavel te bemachtigen. Rond half één klonk het laatste hamerslag en stond de teller op het prachtige bedrag van 40.933 euro.
Gemeenschapsgevoel
De organisatie spreekt haar grote waardering uit voor alle vrijwilligers, sponsoren en donateurs die deze avond tot zo’n daverend succes hebben gemaakt. Het evenement bewees opnieuw hoe sterk de betrokkenheid en het gemeenschapsgevoel in Kudelstaart zijn. Noteer alvast de volgende datum: zaterdag 9 mei 2026! Dan is er weer een nieuwe editie van Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart.
Foto’s: www.kicksfotos.nl
Het bericht Recordopbrengst Veiling Kudelstaart verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Door: redactie. Zaterdagavond 10 mei barstte Dorpshuis ’t Podium bijna uit zijn voegen vanwege de Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart. Vele Kudelstaarters hadden duidelijk zin in een avondje gezelligheid en geld uitgeven voor het goede doel. De veiling zelf zorgde voor een recordopbrengst van maar liefst €40.933. Maar dankzij de opbrengsten van de KudelCompany en de vele dorpsdonaties vooraf, komt de totale opbrengst van dit jaar zelfs op 51.000 euro, geld dat wordt verdeeld over het lokale verenigingsleven.
De kracht van de veiling ligt volgens de organisatie in de unieke samenwerking tussen inwoners, lokale ondernemers en vrijwilligers. Met de opbrengst kunnen uiteenlopende verenigingen en stichtingen – van de breiclub tot de voetbalvereniging – hun waardevolle activiteiten ook komend jaar voortzetten.
Burgemeester voor Bunnik
De diversiteit van de ruim 266 kavels die onder de hamer gingen, was groot en boden voor elk wat wils. Van een heerlijke pan soep, een exclusief Sparta-shirt van Rick Meissen, een avond pannenkoeken bakken door Bram tot een geheel verzorgde barbecue. Ook op diensten, zoals een oppasavond door Sacha en Suze, werd gretig geboden. Het absolute hoogtepunt van de avond was wederom het kavel van burgemeester Gido Oude Kotte, waar grif op geboden werd. De burgemeester werd voor 2300 euro ‘gekocht’ door de Kudelstaartse bromeliakweker Björn Bunnik die nog geen idee heeft wat hij met Aalsmeers eerste burger gaat doen. Net als voorgaande jaren zegde Oude Kotte toe om de aankoop uit eigen zak te verdubbelen waarmee het totaalbedrag voor dit kavel uitkwam op 4600 euro.
Veilingmeesters Ronald Stolwijk en Gert Ubink wisten het publiek met hun aanstekelijke energie en scherpe timing de hele avond te boeien. Bieders van jong tot oud hielden hun veilnummer regelmatig omhoog in een poging hun favoriete kavel te bemachtigen. Rond half één klonk het laatste hamerslag en bleek de teller boven de 40.000 euro te zijn uitgekomen.
Volgende editie
Dorganisatie spreekt haar grote waardering uit voor alle vrijwilligers, sponsoren en donateurs die deze avond tot zo’n daverend succes hebben gemaakt. Het evenement bewees volgens het veilingcomité hoe sterk de betrokkenheid en het gemeenschapsgevoel in Kudelstaart zijn. De volgende editie van de veiling staat gepland op zaterdag 9 mei 2026.
(Foto’s: Arjen Vos, zie ook de galerij onder de advertentie van Meer voor Fietsen)
Het bericht Recordopbrengst Kudelstaartse veiling verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Zaterdagmiddag werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan de A.H. Blaauwstraat in Aalsmeer. Ter plaatse bleek sprake van een uitslaande brand bij de nok van het dak. Door snel optreden kon verdere uitbreiding worden voorkomen. De schade aan de woning is aanzienlijk.
Donderdagochtend werd de brandweer gealarmeerd voor een gaslekkage aan de Pontweg in Aalsmeer. Tijdens sloopwerkzaamheden was een gasleiding geraakt. De brandweer heeft de situatie veiliggesteld door de leiding tijdelijk af te dichten in afwachting van netbeheerder Stedin.
De brandweer is zondagavond rond 18:55 uur uitgerukt na een melding van een bermbrand op een eiland in de Westeinderplassen. Ter plaatse bleek het te gaan om afvalverbranding in een ton. Het vuur was onder controle.
Door: Conny Vos. Onder grote belangstelling opende Gerard Joling vrijdagmiddag het groene Yu-park en de vernieuwde buitenruimte van Yuverta mbo aan de Linnaeuslaan. De zanger betrad het park via de rode loper met een kruiwagen gevuld met bloemen. Met een enorme takkenschaar knipte hij een wilgentak door, waarmee het park officieel geopend werd voor het publiek. Tot zijn eigen verrassing mocht de zanger daarna het naambordje onthullen van zijn eigen Gerard Jolingplein.
De Aalsmeerse zanger/entertainer zei het één groot feest te vinden waarbij de camera alles vastlegde voor zijn vlog. Daarna was het tijd voor een hapje en drankje bij de foodtruck, en nam de beroemde plaatsgenoot nog uitgebreid de tijd om met bezoekers op de foto te gaan. De studenten die het park hebben aangelegd waren aangenaam verrast dat de entertainer op hun mail had gereageerd en zonder tegenprestatie bereid was de opening te verrichten.
Veel te beleven
Ook diverse planten in het park zijn door sponsoren gedoneerd. Langs het gemaaide graspad staan al enkele exemplaren in bloei, terwijl andere nog moeten uitgroeien. De planten staan op de lijst die de leerlingen tijdens hun opleiding moeten kennen. Binnenkort worden nog educatieve bordjes geplaatst bij de beplanting. Er valt veel te beleven in het kleine park met een grote variëteit aan bomen, struiken en planten. Er zijn verschillende muurtjes gebouwd, er is een wilgenboog geplaatst en een bankje nodigt uit om rustig van de natuur te genieten. Voor hondenbezitters is een speciaal uitlaatveldje ingericht.
Aanwinst voor de buurt
Het park is aangelegd in het kader van de maatschappelijke diensttijd en is bedoeld voor de buurt. Een buurman die tegenover het park woont is positief. “Het is een aanwinst voor de buurt. Ik ben meegenomen in het proces en zie mezelf hier zeker wandelen.” De leerlingen vonden het leerzaam en gezellig om samen te werken aan het ontwerp dat hun vakdocent hovenier Peter van Baal had bedacht. Als dank voor hun harde werk ontvingen de jongens allemaal een tas met een cap, snoeischaar en klapzaag.
Opleidingsmanager Kees Bakker sprak tijdens de feestelijke opening zijn dank uit aan Peter van Baal en zijn collega Jurjen Hogervorst die vooral verantwoordelijk was voor de herinrichting van de buitenruimte rondom de school. Ook landschapsarchitectenbureau MTD, aannemer Van de Poel en waterschap Rijnland werden genoemd. “De realisatie had natuurlijk niet gekund zonder de inzet en het doorzettingsvermogen van alle betrokkenen,” zo werd gezegd.
Tijdens een rondleiding rond de school kregen bezoekers een goed beeld van alle vernieuwingen, waaronder het nieuwe buitenverblijf van de prairiehonden.
(Foto’s: Joop Gijsbers, zie ook de galerij onder de advertentie van de gemeente Aalsmeer)
Het bericht Gerard Joling opent Yu-park verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Kudelstaart – Zaterdagavond 10 mei stond Dorpshuis ’t Podium opnieuw volledig in het teken van de inmiddels traditionele Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart. Wat begon als een lokaal initiatief is in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een ware Kudelstaartse happening. Deze editie werd extra bijzonder dankzij de recordopbrengst op de veilingavond van maar liefst €40.933 voor het lokale verenigingsleven. Met de opbrengsten van de KudelCompany en de vele dorpsdonaties vooraf komt de totale opbrengst van dit jaar zelfs op €51.000.
De kracht van de veiling ligt in de unieke samenwerking tussen inwoners, lokale ondernemers en vrijwilligers. Met de opbrengst kunnen uiteenlopende verenigingen en stichtingen – van de breiclub tot de voetbalvereniging – hun waardevolle activiteiten ook komend jaar voortzetten.
De ruim 266 kavels die onder de hamer gingen, boden voor ieder wat wils. Van een heerlijke pan soep, een exclusief Sparta-shirt van Rick Meissen, een avond pannenkoeken bakken door Bram tot een geheel verzorgde BBQ; de diversiteit was enorm. Ook unieke diensten zoals een oppasavond door Sacha en Suze werden gretig geboden. Het absolute hoogtepunt van de avond was wederom het kavel van burgemeester Gido Oude Kotte, dat dit jaar €4.600 opbracht.
Veilingmeesters Ronald Stolwijk en Gert Ubink wisten het publiek met hun aanstekelijke energie en scherpe timing de hele avond te boeien. Bieders van jong tot oud hielden hun veilnummer regelmatig omhoog in een poging hun favoriete kavel te bemachtigen. Rond half één klonk het laatste hamerslag.
De organisatie spreekt haar grote waardering uit voor alle vrijwilligers, sponsoren en donateurs die deze avond tot zo’n daverend succes hebben gemaakt. Het evenement bewees opnieuw hoe sterk de betrokkenheid en het gemeenschapsgevoel in Kudelstaart zijn.
Noteer alvast de volgende datum: zaterdag 9 mei 2026! Dan zijn we er weer met een nieuwe editie van Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart.
Aalsmeer/Kudelstaart – Vrijdag 9 mei jl. sloot Sjoelclub Aalsmeer het seizoen feestelijk af met een gezellige slotavond vol bingo, sjoelen en prijsuitreikingen. Bij het bingospel vielen zes spelers in de prijzen, waaronder Janny van Leeuwen en Joke Schagen. Zij mochten een feestelijke plantenbak uitzoeken, gemaakt door clublid Sjaak.
Tijdens de avond werd ook de eindstand van het sjoelseizoen bekendgemaakt. In de Hoofdklasse won Iko van Elburg overtuigend met 343 punten. De A-Klasse werd gewonnen door Pia Mulder, gevolgd door Bo Vergunst en Pim van der Meer. In de B-Klasse eindigde Jan Alderden op de eerste plaats, met Georg Lienert als opvallende nieuwkomer op plek drie.
Bij de dames prolongeerde Karin Dijkstra haar titel, nipt voor Tiny Amsing. Bij de heren was het tot het laatste moment spannend: Wim Voorbij veroverde de winst met een gemiddeld score van 145,74.
Het nieuwe seizoen start op donderdag 4 september om 19.45 uur in Dorpshuis ’t Podium in Kudelstaart. Meer informatie en uitslagen: www.sjoelclub-aalsmeer.nl.
Door Rein van der Zee
Kudelstaart – René Verhoeve speelt klarinet in Aalsmeers Harmonie. Hij vindt het jammer dat het ledental in allerlei orkesten in Aalsmeer terugloopt. Muziek maken met elkaar verbindt.
Wat doet muziek met jou, René?
“Muziek doet heel veel met mij, het is mijn leven. Op mijn negende jaar ben ik begonnen met klarinet te spelen, dat doe ik nu al zo’n 58 jaar. Ik heb de hele dag muziek aanstaan, in huis, in de auto en op kantoor.”
Je begon al jong te spelen, door wie ben je beïnvloed?
“Ik heb een brede muzieksmaak en afhankelijk van mijn stemming luister ik naar klassieke muziek, pop muziek of bigband muziek. Bij klassiek is Beethoven wel mijn favoriet, en ook luister ik vaak naar Frank Sinatra en de bigbands zoals Duke Ellington, Count Basie en Glenn Miller.”
Welke instrumenten bespeel je zoal en waar doe je dat?
“Ik speel Bb (bes) en Eb (es) klarinet. De Eb klinkt hoger, de Bb is meer gangbaar. Vroeger heb ik ook saxofoon gespeeld maar daar ben ik mee gestopt. Ik speel bij Aalsmeers Harmonie en ben daar begonnen in het jeugdorkest en sinds 1971 speel ik ook in het grote orkest.”
Heb je een mooi muziekverhaal?
“Jaren geleden opende burgemeester Brouwer altijd elk jaar de feestavond van het Aalsmeers Harmonie, hij deed dan het officiële gedeelte en was daarna meteen weer vertrokken. De volgende burgemeester, de heer Joost Hoffscholte, ging na de officiële opening ook meedoen met alle spelletjes die we deden, zoals ‘spijkerpoepen’. Spijkerpoepen is een oud-Hollands spel. De deelnemers moeten proberen een spijker, die aan een touwtje tussen de benen hangt, in een flesje te krijgen. Wie het snelste de spijker in het flesje heeft ‘gepoept’ wint het spel. Dat was heel leuk.”
Vorig jaar tijdens het 110-jarig bestaan van Aalsmeers Harmonie hebben we met z’n allen een rondvaart tocht gehouden op de Westeinderplassen onder leiding van Henk van Leeuwen. Daarna hebben we de Historische Tuin bezocht en na afloop zijn we met zijn allen lekker wezen tafelen in Vrouwentroost bij de Chinees.” Een fijne manier om het jubileum te vieren.
Hoe is de huidige situatie wat zijn de toekomstplannen?
“Ik blijf lekker doorspelen maar vind het jammer dat we nu minder muzikanten hebben bij Aalsmeers Harmonie. We zijn vooral op zoek naar een slagwerker. Maar ook andere muzikanten zijn van harte welkom. (Zie ook www.aalsmeersharmonie.nl) Ik hoop deze zomer met pensioen te mogen gaan en dan heb ik nog meer tijd voor muziek. Misschien ga ik nog weer saxofoon erbij spelen.”
Wat is jouw mooiste muziekervaring?
“Elk jaar geven we een concert voor de jubilarissen. Zij mogen dan zelf een muziekstuk uitkiezen die wij gaan spelen. Toen ik zelf jubilaris was hebben we het nummer ‘Bands Around the World’ van Paul Yoder (arrangement van Harold Walters) gekozen en gespeeld. Fantastisch was dat!”
(Eigen foto).
Het bericht Music in the Air (101): René Verhoeve verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Door: Jan Dreschler. Hoe komt het dat een echtpaar uit Kenia Aalsmeer in de armen heeft gesloten en Nederlander wilde worden? Dat heeft te maken met Heineken en met een lange reis van het Afrikaanse continent naar ons mooie dorp.
Leslie Nteere (45) is nu vijf jaar in Nederland. Hij werkt voor de Elsevier organisatie als Academic Succes Manager, dat wil zeggen dat hij zich bezig houdt met digitale contentplatforms voor medisch educatief materiaal, toegespitst op universiteiten en universitaire ziekenhuizen. Hij werkt veel vanuit huis, maar reist ook de universiteiten af waar hij universiteitsbibliotheken interesseert voor het digitale aanbod van Elsevier. Hij kwam hier met zijn vrouw Winistella en hun twee jongens, die nu respectievelijk dertien en negen jaar oud zijn.
Zijn vrouw werkte in Kenia voor Heineken International. Heineken heeft daar een kantoor en ook brouwerijen in Oost Afrika. Ze was werkzaam als controller en deed het zo goed dat men haar naar het hoofdkantoor wilde overplaatsen. Leslie zelf werkte voor het Oxford University Press.
Ingewikkelde discussie
Toen zijn vrouw die uitnodiging kreeg om naar Nederland te komen was dat wel aanleiding voor een ingewikkelde discussie, want ze hadden het goed in Kenia. Maar uiteindelijk werd besloten dat het voor de carrière een goed idee was. Zijn vrouw ging eerst naar Nederland samen met de twee de kinderen en Leslie bleef nog in Kenia tot er ook voor hem werk gevonden was. Met zijn ervaring bij Oxford University Press lukte dat vrij snel. Als je uitgezonden wordt door een bedrijf weet je nooit hoe lang je daar zult zijn. “In eerste instantie zouden we hier drie jaar blijven, maar daarna werd het verlengd.”
‘In Aalsmeer was het raak’
Net als veel andere veel kennismigranten ging het stel dan ook eerst in Amstelveen wonen onder meer omdat daar een internationale school is. “Maar na anderhalf jaar wilden we toch graag een eigen huis kopen. We bekeken een tiental huizen en in Aalsmeer was het raak. We wonen hier met veel plezier. Aalsmeer is een prachtig dorp en we houden van de mensen. De Westeinderplas vind ik fantastisch. Ik kom daar wekelijks op mijn fiets en als ik ergens over na moet denken is dat de beste plek. Wat Aalsmeer ook zo aantrekkelijk maakt is dat het een combinatie is van stad en een dorp. Bovendien is alles in de buurt inclusief Schiphol.
‘We waarderen de directheid’
Inmiddels zijn we verliefd geworden op de Nederlandse cultuur en de mensen. We kunnen het heel goed vinden met buren en collega’s. Ook de jongens zijn op de voetbalvelden hartelijk ontvangen. Kortom, Nederland is een heel gastvrij land. Wat we ook heel heel erg waarderen is de directheid van Nederlanders. We zijn dat in Kenia niet gewend maar hier is het heel direct en daar houden we van. Of je nu jong bent of oud er is een actieve levenshouding.”
Kaal en grijs land
Niet alles is geweldig. “De winters hier zijn wel een uitdaging. De charme van het schaatsen hebben we nog niet ontdekt, maar dat gaat vast gebeuren. De eerste keer dat ik in Nederland kwam, was toen mijn vrouw met haar baan begon. Dat waren veertien dagen in januari. Dan krijg je toch de indruk van een kaal en grijs land. Het viel ons op dat de bomen in Nederland geen bladeren hadden. In Kenia is het altijd groen. Maar toen ik hier in augustus terugkwam waren de bomen prachtig groen. We hebben geen vier seizoenen in Kenia. Het klimaat is het hele jaar door warm en equatoriaal, dus dat waren we niet gewend.
Thermostaat op 25 graden
Onze eerste winter was een kostbare aangelegenheid, want we hadden het zo koud dat we de thermostaat constant op 25 graden hadden staan. Dat bleek erg duur te zijn. Inmiddels hebben we begrepen dat je in Nederland vooral twee sets kleren moeten hebben één voor de winter en één voor de zomer Heb je het koud dan trek je gewoon nog een extra laagje aan.”
Gelukkige kindertijd
Leslie had in de loop van zijn leven te maken met veel cultuurverschillen. Het dorpje waar hij opgroeide ligt ongeveer 250 kilometer ten oosten van de hoofdstad Nairobi. Het ligt in de hooglanden en de natuur is prachtig, met veel wildlife. Er zijn ook veel bergen en er is voldoende regen. Er was schoon water, vruchtbare grond en altijd voldoende eten. “Mijn vader was boer en daarnaast leraar en ook universitair docent. Veel mensen in Keniaanse dorpen hebben zo’n dubbelfunctie. Het boeren is voor eigen gebruik en voor de familie. We hadden ook vee en we verbouwden thee. Ik had een hele gelukkige kindertijd.”
Uiteindelijk is Leslie naar de universiteit in Nairobi gegaan en dat was best een verandering. Aanvankelijk studeerde hij daar Engelse literatuur en heeft dan ook een onderwijsbevoegdheid. Daarna deed hij een master in Business Administration. Hij gaf een jaar les op school en was veertien jaar werkzaam bij Oxford University Pressvoordat de overstap kwam naar het Nederlandse Elsevier.
Inburgeringsexamen
De liefde voor Aalsmeer leidde tot het besluit om Nederlands te worden. “De inburgeringscursus was niet in alle opzichten gemakkelijk. Wat ik lastig vond was kennis van de Nederlandse maatschappij. Als je moet leren hoe Nederland georganiseerd is, krijg je te maken met een veel uitgebreidere vocabulaire dan het dagelijks spraakgebruik. Je moet van alles leren over politiek, onderwijs, de geschiedenis van Nederland, de Europese Unie en hoe de overheid functioneert. Dat alles levert heel veel nieuwe woorden op. Voor het examen Nederlands moesten we eerst via de koptelefoon een gesprek beluisteren, bijvoorbeeld over een verjaardagsfeestje, waarna er vragen over werden gesteld. Je antwoorden werden opgenomen en beoordeeld door de leraar. Ook moest je voor het examen Nederlands een eenvoudige e-mail opstellen, bijvoorbeeld een e-mail schrijven om een groep vrienden uit te nodigen voor een verjaardagsfeestje.
Besef van tijd
Eén de dingen waar ze aan moesten wennen is het besef van tijd. Er is een spreekwoord dat zegt Europeanen hebben de klok maar Afrikaanse mensen hebben de tijd. Leslie herkent dat: “Als je een uitnodiging krijgt om op bezoek te komen om drie uur ‘s middags dan word je stilzwijgend wel geacht voor zessen te vertrekken. Is het gewenst dat je ook voor het diner blijft dan moet je daar apart voor worden uitgenodigd. Dat is in Kenia heel anders. Er wordt gewoon voldoende gekookt voor het aantal mensen dat toevallig aanwezig is. Zoiets leer je bij de inburgeringscursus dan weer niet.”
(Foto’s: Jaap Maars)
Het bericht Nieuwe Nederlanders: ‘We begrijpen nu dat we hier twee sets kleren moeten hebben’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Aalsmeer/Kudelstaart – Uitslagen van de zaterdag gespeelde sportwedstrijden van verenigingen (eerste elftallen) in de regio Aalsmeer/Kudelstaart. Ontbreekt jouw vereniging? Heb je aanvullingen? Geef ze door via info@radioaalsmeer.nl.
HS1: FC Aalsmeer | vrij |
HS1: RKDES – AMVJ | 1 – 1 |
HS1: Kagia – KDO | 4 – 0 |
HS1: SCW – AFC | 1 – 2 |
HS1: Legmeervogels – FC Oudewater | 4 – 1 |
DS1: EMM’21 – FC Aalsmeer | 5 – 4 |
DS1: GeuzenMiddenmeer – RKDES | 2 – 2 |
HS1: Fletiomare – Qui Vive | 3 – 4 |
DS1: Qui Vive – AthenA | 1 – 2 |
HS1: Roda’23 – Woezik | 5 – 0 |
In Amstelveen is sinds kort Kwekerij Amstelland actief, een initiatief dat zich richt op de teelt van shiitakes en biologisch eetbare planten. Oprichtster Annelies Boekhout vertelde in de JammFM Streektelefoon enthousiast over het jonge project, dat in december 2024 formeel van start ging.
luister hier terug:
Samen met Corelia van der Weijden werkt Boekhout aan een visie waarin lokaal geproduceerd, gifvrij voedsel centraal staat. “We willen bijdragen aan een gezonde leefomgeving, zonder pesticiden of kunstmest,” vertelt ze. “Wat wij kweken is niet alleen eetbaar voor mensen, maar ook waardevol voor insecten, het bodemleven en het hele ecosysteem.”
De kwekerij is onderdeel van een bredere samenwerking rond Boerderij De Meent in Amstelveen, waar ook aan een voedselbosstrook wordt gewerkt. De eerste producten, zoals shiitakes, zijn inmiddels verkrijgbaar via boerderijautomaten in onder andere Bovenveen en bij Boerderij Polderzicht in Ouderkerk aan de Amstel.
Hoewel de verkoop van planten nog in de opstartfase zit, zoekt het initiatief actief de samenwerking met hoveniers en tuinontwerpers om eetbare, ecologische planten breder in tuinen te kunnen inzetten. “We hopen zo bij te dragen aan een schonere, veiligere leefomgeving, beginnend bij Amstelveen en omstreken.”
Vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen met de teelt of andere werkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.amstellandkwekerij.nl.
Auteur: Michel Willemse
Foto: JammFM
Theatermaakster Maureen Kamphuis is momenteel volop in de theaters te zien met haar nieuwste productie De Langharige, een voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de Merovingische tijd, de periode direct na het Romeinse Rijk.
luister het gesprek hier terug:
In een interview met JammFM vertelde Maureen dat ze niet alleen schrijft, acteert en regisseert, maar ook al sinds haar jeugd gepassioneerd is door theater. “Ik speelde vroeger films na in de tuin met buurtkinderen, compleet met lakens en jurken van mijn moeder”, vertelt ze met een glimlach.
Na jarenlange ervaring in comedy, festivals als De Parade, en het maken van dans- en theateracts voor zowel bedrijven als culturele instellingen, richt Maureen zich nu meer op eigen, inhoudelijke producties. Haar droom? “Een grootschalige openluchttheatervoorstelling maken met een grote cast die ook kan zingen en spelen, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos.”
Ook een eigen theaterlocatie staat op haar wensenlijst. “Een vaste plek in de regio Amsterdam, waar ik met een vaste groep kan repeteren en spelen – dat lijkt me fantastisch.”
Nieuwsgierig naar haar werk of wil je met Maureen in contact komen? Bezoek dan haar website: www.meandmaureen.com
Auteur: Michel Willemse
Foto: Maureen Kamphuis
Door Janna van Zon
Aalsmeer – Gelukkig kan De Werkschuit dit jaar weer meedoen aan de vierde Geluksroute Aalsmeer. Margot Tepas en Anja van Leeuwen – twee van de veertien geschoolde of gecertificeerde docenten – bewaren goede herinneringen een eerdere editie. “Het is zo leuk om te zien wanneer iemand blij is met het resultaat. Er zijn zoveel mogelijkheden die wij kinderen en volwassenen kunnen leren. Wij gaan er deze keer ook weer een hele creatieve en gezellige dag van maken waar iedereen gelukkig van wordt. Wij hebben zin in de Geluksroute.” Op zondag 25 mei is iedereen van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom op het adres; Oosteinderweg 287f, ook bekend als het Jan Lelieveld terrein.
Werkschuit is een begrip
De Werkschuit Aalsmeer bestaat inmiddels vijtig jaar in Aalsmeer. De heer en mevrouw Poortvliet waren bestuursleden vanaf het eerste uur. “Je leerde zoveel nieuwe dingen en het was ook zo leuk om met anderen iets moois te maken”, is een reactie. “Eigenlijk is daar niet zoveel in veranderd, wel worden er nieuwe technieken geleerd en gaan wij mee met de tijd”, voegen Margot en Anja hier aan toe. “Het hele jaar worden er verschillende cursussen gegeven, zoals edelsmeden, boetseren voor kinderen en volwassenen, tekenen en schilderen, creatieve vorming en workshops porselein stippen. En er is het atelier voor kinderen. Wie echter zelf met een leuk idee komt, is bij De Werkschuit eveneens aan het goede adres. Wij zijn goed in het creatief organiseren. Zo worden er ook steeds meer kinderpartijtjes gehouden waar iedereen lekker met elkaar kan knutselen.”
Spontaan aanschuiven
Tijdens de Geluksroute kunnen de Geluksplukkers spontaan aanschuiven, er worden allerlei technieken aangeboden waarmee je aan de slag kan. Zo gaat Margot met kinderen en volwassenen boetseren, Jasmijn geeft een smartphone workshop en je kunt ontdekken wat je allemaal met karton kunt doen of… hoe te gek het is om zelf een cartoon te tekenen. Anja laat zien wat voor bijzondere effecten je kunt bereiken door met allerlei kleuren te werken. Wat er in de loop der tijd door de cursisten allemaal is gemaakt is tot 21juli te zien in de foyer van de De Oude Veiling en ook tijdens de Geluksroute in de Werkschuit zelf. Voor meer informatie over de Geluksroute. www.geluksroute.nu.
Het bericht De Werkschuit heeft zin in de Geluksroute verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Door: Arjen Vos. In de maand mei rollen we van het ene evenement in het andere. Vervelen hoeft niet. Helemaal vandaag kan iedereen in Aalsmeer en Kudelstaart zich onderdompelen in gezelligheid en vermaak. Om maar wat te noemen: Geraniummarkt, braderie, molendag, Kudelstaartse veiling en concerten/optredens in de Sint Jan en Bacchus. Wij proberen het weer zoveel mogelijk voor u te verslaan in woord en beeld.
Net als de festiviteiten rond 80 jaar vrijheid begin deze week. Met een keur aan foto’s om uit te kiezen, werd het dit plaatje van de zogeheten ‘blauwe hap’ tijdens de Veteranendag. U mag er weer een onderschrift of kop bij bedenken waarmee u kans maakt op de welbekende lekkernij: de Broodjes van de Zaak.
Die gaan voor wat de vorige opgave betreft met vlag en wimpel naar Karin van Hilst die het kort en krachtig hield met ‘Super Koningsdag Koppel…’ Van harte gefeliciteerd Karin, de tegoedbon verschijnt binnenkort in je digitale brievenbus. Goed om te weten dat we de winnaars per maand clusteren en de bevestiging in de eerste week van de nieuwe maand doormailen.
Uitkijkend naar opnieuw een feestelijk weekend en naar uw reacties, geven we het woord weer aan u.
(Foto’s: Arjen Vos)
Het bericht Foto 548: verzin en win verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Door: Hermen de Graaf. Opgegroeid in een nuchtere West-Friese omgeving en in een gereformeerd gezin werden wij in de jaren ’60 geacht niet mee te doen met uit Amerika overgewaaide commerciële gewoontes als Moederdag. Zeker niet met Moederdag, ‘want iedere dag hoort Moederdag te zijn’.
Dat veranderde in ons gezin sinds 1965 radicaal. Toen begon mijn vader een bloemisterij: een bloemen- en plantenkwekerij in combinatie met een winkel(tje). Dan kun je zo’n verkoopkans als Moederdag niet laten liggen, zo pragmatisch waren mijn ouders dan ook wel weer. Dit jaar is het honderd jaar geleden, dat Moederdag, in Nederland de tweede zondag in mei, min of meer officieel tot Moederdag werd gedoopt om een christelijk begrip meteen maar even te misbruiken.
De bloemen- en plantenbranche, waardoor Aalsmeer mede groot is geworden, is nog niet echt wakker geschud door berichten over de effecten ervan op het milieu en de omgeving, maar lijkt langzaam maar zeker te ontwaken. En in weerwil van publiciteit over bestrijdingsmiddelen in de week voorafgaand aan Moederdag aanstaande zondag, constateerde de Nederlandse bloemenhandel dat de verkoop mínstens zo hoog lag als vorig jaar. Dat is goed nieuws, zeker voor Aalsmeer. Maar ook dit nieuws laat onverlet dat kwekers, handelaren, toeleveranciers, retailers en bloemisten zorgvuldiger om moeten gaan met het milieu en de omgeving.
En er worden best stappen gezet, al kwamen die niet of nauwelijks aan bod in tv-programma’s als ‘De stand van Nederland (vrijdag 2 mei) en Radar (maandag 5 mei). In de glastuinbouw, waar het merendeel van de Nederlandse bloemen wordt geteeld is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de afgelopen tien jaar al met 35 procent teruggebracht. En van de zwaarste middelen zelfs met bijna 80 procent. Biologische bestrijding neemt een grote vlucht. “Vergelijk de inzet van chemische middelen met het gebruik van paracetamol, dat heeft ieder mens af en toe toch nodig,” vergeleek een kweker toen ik hem ernaar vroeg. De glastuinbouw loopt voor op schema om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Dan moet de overheid wel wat sneller zijn met de toelating van nieuwe, alternatieve/biologische middelen. De meeste glastuinders wekken zelf elektriciteit op en gebruiken de warmte en de CO2 die hierbij vrijkomt om de teelt te optimaliseren. Stroomoverschotten gaan het net op: 10 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland komt uit kassen (soms zelfs 20 procent). Water wordt voor 70-90 procent gerecycled en ik ken kwekers die op 100 procent zitten. In de bloemen- en plantenhandel is certificering inmiddels bijna volledig gemeengoed zodat je altijd kunt traceren hoe verantwoord bloemen en planten zijn geteeld en verhandeld.
Zo kan ik wel even doorgaan, al zijn er altijd wel weer overtreders die het voor een hele bedrijfstak verpesten. Ik snap dan ook niet, dat bonafide collega’s en hun organisaties degenen die reputatieschade veroorzaken niet harder aanpakken.
En met technische verhandelingen buig je emotionele weerstand niet om, dat weet ik ook wel. Daarom heb ik het bewust over bestrijdingsmiddelen en niet over ‘gewasbeschermingsmiddelen’. Dat verhullende taalgebruik grijpt iedere criticaster juist aan om de sierteeltsector te beschuldigen van het goedpraten van de vervuilende aspecten, al dan niet vermeend.
Inmiddels zijn er overtuigende bewijzen dat planten het welbevinden en welzijn van mensen bevorderen, de lucht zuiveren en verkoeling geven. ‘Bloemen maken mensen blij’ was de titel van een liedje dat in 1987 werd gezongen bij het 75-jarig jubileum van de Aalsmeerse veilingen. Dat is nog steeds zo en er is meer: bloemen geven het leven kleur en geur en versterken emoties. Bij verheugende gebeurtenissen als Bevrijdingsdag op 5 mei maar ook de dag ervoor bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Bij vreugde en verdriet, bij hoop en bij wanhoop: bloemen overbruggen tegenstellingen en zorgen voor verbinding. En dat overal op de wereld, in alle landen en alle culturen die ik ken. Dat kunnen we in de huidige woelige wereld wel gebruiken, op Moederdag en alle andere dagen in het jaar. Want iedere dag is Moederdag en bloemendag, toch
Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.
Het bericht Column: ‘Iedere dag Moederdag… en bloemendag’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Naast officiële feest- en gedenkdagen worden er door het jaar heen steeds meer themadagen vastgesteld. Bekende dagen zijn Vlaggetjesdag, Complimentendag en Warme Truiendag maar er passeren ook dagen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Te denken valt aan Frikandellendag, Star Warsdag of iets serieuzer: Parkinsondag. Waar komen al die namen vandaan en hoe moet je zo’n dag beleven? Onder de titel ‘Vandaag De Dag’ zullen we dit jaar diverse van deze opmerkelijke dagen belichten.
‘De wind is hier de baas’
Door: Conny Vos. Deze zaterdag is het Nationale Molendag. Aalsmeer telt nog drie molens. Korenmolen De Leeuw middenin het dorpscentrum, de Stommeermolen en de Zwarte Ruiter aan de Jac. Takkade. De twee eerstgenoemden zijn open voor bezichtiging. De molenaars vertellen vooruitlopend over hun passie voor het ambachtelijke werk.
“De wind is hier de baas,” vertelt Jan Hofstra aan de keukentafel in de Stommeermolen. De lamp boven de tafel schommelt, hier en daar kraakt en piept het en de wieken werpen regelmatige schaduwen door het raam. De huiskamer is gebouwd rondom het binnenwerk van de molen. Achter de bank draait de vijzel kolkend water omhoog. De molen heeft twee deuren. Het is afhankelijk van de stand van de kop welke toegang er gebruikt kan worden. Niet iedereen is alert op de ronddraaiende wieken. “Er kwam eens een fotograaf die een bruidspaar wilde fotograferen. Hij opende het hek dat met een touwtje dicht zat. Gelukkig zag ik het op tijd. Om ongelukken te voorkomen gaat het hek nu met een ketting op slot.”
Geraakt door de bliksem
Deze maand is Jan Hofstra precies dertig jaar als molenaar verbonden aan de molen. Hij vertelt graag over de geschiedenis, met kaarten en oude foto’s erbij. Over een onweersbui waarbij drie molens werden geraakt door de bliksem, waaronder de Stommeermolen die draaiend ten onder ging en werd vervangen door een tweedehands molen die aan de Drecht stond en in onderdelen per schuit naar Aalsmeer gebracht werd. Dat gebeurde voordat Jan er kwam wonen. “Ik kom uit Friesland en hield me daar bezig met molens. Een molendeskundige uit Zuid-Holland ging met de VUT en mijn naam werd genoemd, maar daarvoor moest ik wel naar de andere kant van het land verhuizen. Ik ging in de kost in Hoofddorp. De eigenaar van deze molen de Rijnlandse Molenstichting, zocht iemand die in de molen wilde wonen en ook kon malen. De molen was buiten bedrijf, het riet was al tachtig jaar oud en het metselwerk stond op instorten, maar er was boezem en water, dus er was hoop. Zo kwam ik hier in 1995 wonen.”
Kwartier van tevoren
Het is een voordeel om in de molen te leven, want de molenaar moet altijd het weer in de gaten houden. “Je hoeft het geen week van tevoren te weten, een kwartier is voldoende. In die tijd kun je de zeilen oprollen, de molen vastzetten en aansluiten op de bliksemafleider. Het is weleens gebeurd dat ik hem niet stil gezet kreeg. De rem kan er maar een paar minuten op, want anders wordt hij te warm. Dan wacht ik even tot het een stukje minder waait en dan probeer ik het nog eens. Je werkt met het weer. Het water komt er door het weer in – de regen – en gaat er door het weer – de wind – weer uit.”
Miljoen omwentelingen
De Rijnlandse Molenstichting verwacht dat de molen jaarlijks minimaal 100.000 omwentelingen maakt. Op de as zit een teller die dat bijhoudt, maar Jan komt daar makkelijk aan. “Dat haal ik al in een maand. Ik kom elk jaar boven de miljoen. De molen heeft nog altijd nut, want iedere liter die hij eruit maalt, hoeft niet meer door het gemaal uitgemalen te worden en dat bespaart stroom. Verder is de molen officieel reservewerktuig voor het Hoogheemraadschap van Rijnland. Daar krijgt de Rijnlandse Molenstichting jaarlijks een vergoeding voor. Als de gemalen het niet aan kunnen of stuk raken, kan het waterschap vragen of de molenaar wil bijspringen.”
Jan heeft zijn leven aangepast aan de molen. Voor hem is het geen vraag waarom de molen moet blijven bestaan. “Zonder molens was het hier nog zee geweest en het is mooi dat ze er nog zijn. De techniek is vroeger bedacht en werkt nog steeds. Bloemen zijn ook niet perse nodig, maar Aalsmeer leeft ervan.” Tijdens Nationale Molendag zaterdag is ook een tonmolen en een schepradmodel te zien.
Molen De Leeuw in het centrum heeft een heel andere functie. Hier draait het niet om water, maar om meel. Mannen met witte vegen op hun gezicht malen, mengen en vullen. De 26-jarige Hanne uit Amsterdam is molenaar in opleiding en loopt mee met de mannen. De opleiding tot molenaar duurt zo’n anderhalf jaar en daarvoor moet de aankomende molenaar alle seizoenen op een molen hebben meegelopen. Vandaag heeft Hanne de feestelijk beschilderde bloemenzeilen in de wieken gehesen.
Rijk en gezond product
“Ik werk als bakker en ben fanatiek zeiler. Toen ik met een teamuitje naar een molen ging, zag ik dat daar alles samenkwam. De traditionele manier van graanverwerking sprak me aan. Ik wilde het proces beter leren begrijpen, want dat heeft veel effect op het brood. Het geeft een heel rijk en gezond product.” Hanne is gefascineerd door de techniek van de molen, maar vindt het jammer dat er niet meer geïnnoveerd wordt. “Doordat de molen wordt gezien als erfgoed, blijft het in de oude staat behouden, maar staat de ontwikkeling stil. Nederland is juist bekend geworden als molenland omdat we zoveel toepassingen hebben gevonden zoals produceren en droogleggen. We zouden met de wieken bijvoorbeeld energie kunnen opwekken.”
Beroemde appeltaart
Het hele proces van graanverwerking is te zien in de molen. Het graan afkomstig uit de Haarlemmermeer wordt in grote zakken via een luik naar boven gehesen. Er wordt ook boekweit, maïs, rogge, gerst en spelt verwerkt. Dat wordt tussen twee molenstenen, waarvan er een draait, geplet en vermalen. Een verdieping lager staat Fons uit Haarlem, één van de andere vrijwillige molenaars de zakken te vullen. Via een touw kan hij de afstand tussen de stenen nauwkeurig instellen om de fijnheid van het meel te bepalen. Als het volkorenmeel wordt gezeefd, blijft er bloem over. Het eindproduct wordt verkocht in de winkel en aan afnemers zoals Ons Tweede Thuis die er de welbekende appeltaart van bakt. De opbrengst van de verkoop en bezoekers is niet voldoende om de molen te onderhouden, daar is ook subsidie voor nodig.
Opscheppers en zakkenvullers
De geschiedenis van de molen is te zien aan de hand van foto’s. Molenaar Chris onderbreekt zijn werk als ‘opschepper en zakkenvuller’ en vertelt kort over de restauratie die in 1993 begon en zijn passie voor deze bijzondere hobby. “De molens zijn de fabrieken van toen. De techniek werkt al 2000 jaar. De molen blijft goed als je hem gebruikt. Houtworm houdt niet van beweging. We hebben wel last van de boktor, daarom maken we na een dag draaien alles goed schoon.” Na zijn pensionering deed Chris de opleiding tot molenaar. Zelf gebruikt hij het meel ook om zijn brood te bakken. “Als mensen dan met vragen komen, weet ik het antwoord.” Zaterdag tijdens de Nationale Molendag is de molen aan de Zijdstraat van 10 tot 16 uur gratis toegankelijk.
(Foto’s: Jaap Maars)
Eerder verschenen in deze serie:
Landelijke dag tegen pesten
Internationale vrouwendag
Wereldkankerdag
Nationale Pindakaasdag
Het bericht Vandaag De Dag: Nationale Molendag verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Aalsmeer – Op maandag 12 mei a.s. zijn bewoners van de wijk Hornmeer welkom in het Buurthuis aan de Dreef 1 voor het wijkoverleg. Tijdens deze avond kunnen zij hun ideeën, zorgen of wensen voor de wijk bespreken en meedenken over de toekomst van Hornmeer.
De bijeenkomst start om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Er zijn twee bijzondere gasten: wijkagent Jeroen van den Berg stelt zich voor en vertelt over veiligheid in de buurt. Ook neemt wethouder W. Kikkert afscheid van de wijkbewoners.
Onderwerpen op de agenda zijn onder andere: verloedering van de wijk, omgaan met stroomstoringen, de Rommelroute op 28 juni en de verdere uitwerking van de Ideeënbus in werkgroepen en een klankbordgroep.
Na het officiële deel is er ruimte om vragen te stellen of nieuwe onderwerpen in te brengen. Dit kan ook vooraf via de ideeënbus in het buurthuis of per mail naar wijkraadhornmeer@hotmail.com.
Aalsmeer – De gemeente Aalsmeer start opnieuw een actie waarbij inwoners twee weken lang gratis een e-bike of e-bakfiets kunnen uitproberen voor hun woon-werkverkeer. Doel van deze actie is om mensen te stimuleren voor korte afstanden de auto te laten staan en de fiets te nemen.
Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden en de fiets ophalen bij Waning Tweewielers aan de Zijdstraat 5 in Aalsmeer. De actie loopt tot en met november 2025. De fietsen zijn voorzien van trapondersteuning tot 25 km/uur. Wethouder Bart Kabout benadrukt dat fietsen niet alleen gezond is, maar ook helpt om Aalsmeer bereikbaar te houden.
Ook studenten kunnen meedoen. Zij kunnen vanaf Aalsmeer of Kudelstaart naar Leimuiden fietsen en daar overstappen op het openbaar vervoer. Wel is het verplicht om de accu bij de bushalte te verwijderen.
Elke maand maken deelnemers kans op €500 korting op een e-bike. Deelnemers die later een fiets kopen, kunnen tot €2.000 terugwinnen.
Aalsmeer – Het programma voor Plaspop 2025 is bekend. Het watertheater op zaterdag 5 juli vindt op acht locaties nabij het eilandengebied van de Westeinderplassen plaats. De organisatie trakteert van 19.30 tot 23.00 uur op gevarieerde acts, van pop en rock tot jazz en blues. Ieder optreden duurt een half uur, waarna een half uur de gelegenheid gegeven wordt om naar een volgende locatie te varen.
Bij het Poeltje Meijer verzorgt Katelijne van Ooterloo een optreden, bij Vermuelen gaat The Cover Crew voor muzikale gezelligheid zorgen, bij de Tassenpol is Five Fools Live te zien en te horen, bij De Grote Brug kan genoten worden van The Black T’s, bij WV Schiphol hoopt de KLM Partyband vele bezoekers welkom te mogen heten, bij Vissersvreugd nemen de muzikanten van DAB de instrumenten ter hand, bij De Kodde is het varende podium voor de Hollandse Legends en bij De Winkel wordt het swingen met Ten Beers After.
Er worden op de route drie toiletten geplaatst en de organisatie (Team Klap) heeft nog enkele verzoeken: Vaar met verlichting aan, houd afval aan boord, laat de geluidsinstallatie thuis, vaar rustig en denk aan de omgeving.
Het bericht Plaspop Aalsmeer: muziek op 8 locaties op Westeinder verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Een actie om het gebruik van e-bikes te stimuleren.
Gemeente Aalsmeer wil duidelijk maken dat een initiatief voor een gemeenteplattegrond geen initiatief is van de gemeente.
Aalsmeer – Instellingen en organisaties worden benaderd door het bedrijf Grandoni Media uit Tiel, om te adverteren op een nieuw te drukken ‘gemeenteplattegrond’. De gemeente Aalsmeer benadrukt dat er vanuit de gemeente geen enkele betrokkenheid is bij dit initiatief.
Er is het bedrijf inmiddels gevraagd om dit ontbreken van betrokkenheid van de gemeente in hun communicatie-uitingen goed duidelijk te maken. Onder de samenwerkingspartners van de gemeente Aalsmeer is enige onrust ontstaan, omdat zij het vreemd vonden te moeten betalen voor een plek op deze zogenaamde ‘gemeentelijke’ uiting. De gemeente Aalsmeer vindt het vanwege deze onrust van belang om te benadrukken dat er geen enkele betrokkenheid vanuit de gemeente is bij deze nieuwe ‘gemeenteplattegrond’.
Geen samenwerking
Voor de advertenties op de zogenoemde ‘gemeenteplattegrond’ worden bedragen gerekend variërend van ongeveer 600 euro tot 1.500 euro. De gemeente Aalsmeer stelt dat het iedereen vrij staat met het bedrijf in zee te gaan, maar dat het dan wel duidelijk moet zijn dat er geen enkele samenwerking is tussen de gemeente Aalsmeer en dit mediabedrijf.
Als uw organisatie, instelling of bedrijf wordt benaderd met een initiatief waarvan u twijfelt of het gaat om een initiatief van, of samenwerking met, de gemeente Aalsmeer, kunt u dit altijd nagaan door een mail te sturen naar communicatie@aalsmeer.nl. Of bel 0297- 38 75 75 en vraag naar de afdeling communicatie.
Het bericht ‘Gemeenteplattegrond’ geen initiatief gemeente! verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Na een restauratie van 2,5 jaar is vrijdag 9 mei het Fort bij Aalsmeer, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, officieel heropend.
Lieven de Key ontwikkelt 90 sociale huurwoningen voor jongeren op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De woningen maken deel uit van project Boegbeeld, dat 169 woningen omvat, waaronder 79 koopwoningen.
”We vinden het belangrijk om betaalbaar wonen mogelijk te maken, zeker voor jongeren. Met dit project geven we starters de kans en blijven we ons inzetten voor de ongedeelde stad”, aldus Rienk Postuma, directeur Vastgoed van Lieven de Key.
De bouw wordt uitgevoerd door Bot Bouw en projectontwikkelaar Citystone. De overeenkomst daarvoor werd deze week getekend. De voorbereidende werkzaamheden starten binnen enkele maanden. Met dit project versterkt Lieven de Key haar rol in de woningbouw aan de noordelijke IJ-oever, waar zij sinds 2020 al meer dan 1.000 woningen heeft gerealiseerd. (ND)