Door: Jan Dreschler. Repair Cafés, je vindt ze overal, maar nog niet in Aalsmeer. Dat is jammer want het is een prachtige combinatie van ontmoeten, zorg voor het milieu, behoud van je spullen en besparing van kosten. Theo Bergonje en Jules van Kerckhoven gaan het realiseren onder het motto ‘weg met de wegwerpmaatschappij’.
Theo geeft aan waar het om gaat. “Het is een vorm van ontmoeten en tegelijkertijd een plek waar oude apparaten een nieuw leven krijgen, kortom om een laagdrempelige voorziening waar je samen met iemand die technisch onderlegd is kunt kijken naar een apparaat wat het niet meer doet.”
Vooral ook gezellig
De definitie van een Repair Café is een plek waar mensen gratis (of tegen een kleine vrijwillige bijdrage) kapotte spullen kunnen laten repareren — samen met vrijwilligers die verstand hebben van reparatie. Hoe gaat het in zijn werk? Je neemt je kapotte spullen mee naar een lokaal Repair Café. Er zijn vrijwilligers aanwezig met kennis van techniek, textiel, houtbewerking, etc. Ook is er gereedschap. Samen kijk je wat er aan de hand is en of het gerepareerd kan worden en het is er vooral ook gezellig.
Het fenomeen Repair Café bestaat sinds 2007. Het is bedacht door de Nederlandse Martine Postma. Het eerste Repair Café startte in 2009 in Amsterdam West. Nu vind je ze over de hele wereld. Alleen in Nederland al ruim 700.
Handig met computers
Volgens Theo is ‘ontmoeten’ een belangrijk element. De plekken waar het Repair Café gerealiseerd gaat worden zijn plekken waar die ontmoetingsfunctie al in ruime mate aanwezig is namelijk het buurthuis in de Hornmeer en de Place to Bieb in Kudelstaart. Bij die laatste locatie is er het bijkomend voordeel dat daar veel jongeren aanwezig zijn die weer handig zijn met computers.
De gedachte is dat je samen met iemand die wat technischer is dan jijzelf kijkt naar de mogelijkheid om het te repareren of om advies te krijgen wat je er het beste mee kunt doen. Dat advies kan natuurlijk ook zijn om er niet aan te beginnen. Maar heel veel apparaten kunnen een tweede leven krijgen en daar word jijzelf en de wereld beter van.
Praktische invulling
Volgens Theo past het helemaal in de sfeer van de ‘Stichting Nieuw Aalsmeer’ van waaruit allerlei zaken die met het milieu te maken hebben worden gerealiseerd zoals ‘groene daken’ ‘1000 bomen’ het ‘klimaatexamen’. Theo was als klimaatburgemeester en energiecoach op zoek naar een praktische invulling van het thema duurzaamheid en het Repair Café beantwoordt helemaal aan dat doel.
‘Ik was meteen enthousiast’
Er zijn referentiebezoeken gebracht in Uithoorn en in de Haarlemmermeer. Hij is er vervolgens in Aalsmeer mee de boer op gegaan en ontmoette veel enthousiasme onder andere bij de gemeente. Een oproep leverde al snel enkele vrijwilligers op waaronder Jules: “ik was meteen enthousiast. Op dit moment zitten we in de fase van opbouw. We hebben nog wat meer vrijwilligers nodig en materiaal. Als vrijwilligers zoeken we vooral technische mensen die het leuk vinden om anderen de helpende hand te bieden.”
Wat kun je dan laten repareren? Dat is velerlei. Bijvoorbeeld elektrische apparatuur, speelgoed, fietsen, meubels, muziekinstrumenten enzovoort. De bedoeling is dat er ook gelegenheid komt voor de reparatie van kleding, maar daar moeten eerst nog enkele naaimachines voor worden aangeschaft en deskundige vrijwilligers worden aangetrokken.
Meerlanden en Dorcas
Het is interessant om te onderzoeken waarom mensen de afweging maken om iets te laten repareren of weg te doen. Bij Jules en Theo leeft de gedachte om daar meer inzicht in te krijgen, bijvoorbeeld door aanbieders van kapotte apparaten bij de Meerlanden te bevragen over de reden waarom ze het wegdoen.
Ook is een gedachte om samen met Dorcas te kijken of apparaten die via het Repair Café een nieuw leven hebben gekregen en door de eigenaar niet meer gewenst zijn daar aangeboden kunnen worden voor het goede doel.
Kortom, het is een groeimodel waarmee de heren hard bezig zijn. Ook een soort van klussendienst in de nabijheid van het Repair Café om bij mensen thuis kleine problemen op te lossen is denkbaar.
Handige klussers nodig
De stand van zaken is nu dat de locaties bekend zijn en ook de momenten van openstelling, namelijk op maandagmiddag in het buurthuis Hornmeer en op dinsdagmiddag in de Place to Bieb in Kudelstaart. Er is nog wel een basisfinanciering nodig om één en ander aan te schaffen en daarvoor wordt een beroep gedaan op de gemeente en verschillende fondsen. Ook zijn er nog wat meer vrijwilligers nodig met technische inslag. Dat mogen natuurlijk ook gewoon handige klussers zijn. De Ambitie is om in september ‘full swing’ te gaan starten en daarvoor misschien al enkele try-outs te doen.
Theo en Jules zijn enthousiast over hun voornemen. Hun droom is dat heel veel mensen in september nieuwsgierig zullen zijn naar de werking van het Repair Café. Dus ook als er niet direct iets te repareren valt is iedereen welkom voor een kopje koffie.
Handige klussers die zich aangesproken voelen kunnen bellen met Theo 06-22514297 of nieuwaalsmeer@gmail.com
(Foto’s: Arjen Vos)

Het bericht Mes van Repair Café snijdt aan meerdere kanten verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.