❌

Normale weergave

Gisteren β€” 25 April 2025Regio Amstelland

Tien personen gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden

Door:admin
25 April 2025 om 20:09

Uithoorn – Tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 25 april zijn tien inwoners uit gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden. Negen van hen kregen hun lintje uitgereikt door burgemeester Pieter Heiliegers in de raadzaal van Uithoorn. De tiende persoon – de heer Wijnand Oostveen – kreeg zijn lintje uit handen van burgemeester Gido Oude Kotte van buurgemeente Aalsmeer. Omdat hij in die gemeente zijn vrijwilligerswerk uitvoert.

Burgemeester Pieter Heiliegers speldde bij de negen inwoners onder toeziend oog van familie en vrienden de bijbehorende versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik vind het werkelijk elke keer een grote eer dat ik dit mag doen”, vertelde de burgervader aan het begin van de ochtend.

Dirk Plasmeijer
Dirk Plasmeijer heeft ontzettend veel gedaan voor De Kwakel en dan in het bijzonder voor de Kwakelse Kermis. Hij heeft er bovendien voor geknokt dat de kermis op de lijst van Immaterieel Erfgoed is geplaatst. In de jaren ’90 vatte hij samen met Marcel Overwater het plan om een boek te maken over de populaire kermisoptochten. Om oude foto’s en verhalen samen te brengen tot een totaal overzicht van de Kwakelse Kermis, dat was nog een aardige klus. Maar het resultaat mag er zijn. Het is een prachtig naslagwerk geworden van 40 jaar kermisoptochten. Ook kreeg de heer Plasmeijer een lintje vanwege zijn inzet voor Atletiek Klub Uithoorn en is hij al zo’n 40 jaar begaan met het Kwaklese Feestcomité.

Hennie Bruine de Bruin
Hennie Bruine de Bruin heeft zijn lintje te danken aan zijn onschatbare waarde voor Parochie St. Jans Geboorte in De Kwakel. Al meer dan vijf decennia zet hij zich in voor Aktie Kerkbalans die jaarlijks plaatsvindt. Dit heeft als doel om geld zamelen voor de kerk. Naast zijn werk voor de kerk heeft hij ook talloze uren besteed aan de Begrafenisvereniging St. Godefridus, Ook zorgt hij ervoor dat het kerkhof er altijd piekfijn uitziet en doet hij veel voor de Kwakelse veiling. Burgemeester Heiliegers in zijn toespraak: “Individuen zoals u vormen het kloppende hart van onze gemeenschap.”

Bernardien Meijer-Schalkwijk
Bernardien Meijer-Schalkwijk zet zich, net als de heer Bruine de Bruin enorm in voor de Parochie Sint Jans Geboorte in De Kwakel. Sinds 1990 is zij secretaris van het parochiebestuur. Zij wordt gezien als de centrale factor en de spin in het web van voorgangers, lectoren, de regio, de koren, de jaarlijkse Aktie Kerkbalans, het maken en bezorgen van het parochieblad, de wekelijkse en bijzondere vieringen en ga zo maar door. De uren die zij voor de parochie maakt, zijn ontelbaar. En als er uitvaarten zijn, dan komen daar nog de nodige uurtjes bij. ‘Het schoolvoorbeeld’ van iemand die een lintje verdient, zo laten betrokkenen weten.

Grace Halim-Winardi
Grace Halim-Winardi is Koninklijk onderscheiden vanwege haar vrijwillige betrokkenheid (ruim 20 jaar) bij verpleeghuis het Hoge Heem. Zij begon haar vrijwilligerswerk bij het winkeltje van het Hoge Heem en later verzorgde zij de koffierondes voor de bewoners. En altijd heeft zij tijd voor een praatje. En dat wordt enorm gewaardeerd. Verder verzorgt zij al 31 jaar de Mahjong-middagen bij de Amstelveense vereniging De Vriendschap. De burgemeester gaf in zijn speech aan dat zij een voorbeeld voor velen is.

Peter Maijenburg
Wie in De Kwakel de naam Peter Maijenburg hoort, denkt meteen aan ‘Sport en Spel’. Al meer dan dertig jaar zet hij zich met hart en ziel in voor dit evenement tot groot plezier van zo’n 200 kinderen per jaar. Tijdens dat weekend is hij als vrijwillige lid van de staf letterlijk dag en nacht in touw. Een ander beroemd evenement in het dorp is Tour de Kwakel. Al meer dan 20 jaar is hij hier hét gezicht van en verzorgt hij alles tot in de puntjes. Met een grote glimlach op het gezicht ontving hij zijn welverdiende lintje.

Ria Fens
Ria Fens is 60 jaar actief voor handbalvereniging Legmeervogels, vroeger bekend als VDO. Haar bijdrage als spelend lid, trainer, coach, scheidsrechter en bestuurslid heeft veel indruk gemaakt binnen de vereniging. De vereniging laat weten dat zonder ‘hun’ Ria een groot deel van de club zonder trainer en coach zouden komen te zitten. Van NHV-Midden Nederland ontving zij eerder de prestigieuze ‘Gouden Fluit’ als erkenning voor het feit dat zij maar liefst 40 jaar scheidsrechter is geweest in het handbal. Buiten dat begeleid zij ook nog eens nieuwe scheidsrechters op de club.

Frans Lakerveld
Frans Lakerveld heeft zijn Koninklijke onderscheiding te danken aan de vele uren die hij besteed bij de Legmeervogels. Hij is al 63 jaar lid van de club. Hij begon als voetballer en heeft daarna misschien wel alle rollen vervult die je kunt bedenken. Belangeloos. Zo was hij jarenlang de leider van het team waar ook zijn zoons Mark en Peter in speelden. Ook heeft hij oud papier opgehaald als vrijwilliger en dat leverde een aardig zakcentje op voor de club. Befaamd binnen de club is het kroegentoernooi. Tegenwoordig het Ronald Raadschelders Bedrijventoernooi. Daarvoor regelt hij alle mensen achter de bar die op dit toernooi nodig zijn. In 2012 werd hij benaderd om het ‘Team Samen Sterker’ te begeleiden. Team Samen Sterker is een groep fietsvrienden die in 2012 ontstaan is met als doel mee te fietsen aan het evenement Alpe d’Huzes voor het KWF Kankerfonds. Voor dit evenement zijn verschillende avonden georganiseerd om geld op te halen voor KWF kankerbestrijding.

Annelies Lek
Twee jaar geleden was Annelies Lek ook aanwezig bij de Lintjesregen. Toen kreeg haar man Cock Lek een lintje uit handen van burgemeester Heiliegers. Nu stond zij zelf in het middelpunt van de belangstelling. Zij zet zich sinds eind jaren ’60 in als vrijwilliger voor de Parochie Sint Jans Geboorte in De Kwakel. En nog steeds is zij daar niet weg te denken. Zij begon bij het secretariaat. Later werd haar gevraagd een groep kerkwerksters op te zetten om de kerk en de bijgebouwen netjes en schoon te houden. Deze groep bestaat nog steeds. Ook heeft zij al jaren de groep onder haar hoede die op maandagmiddag bijeenkomen om te handwerken of andere leuke creatieve activiteiten ondernemen.

Marga Moeijes
Marga Moeijes kreeg haar lintje omdat zij al jarenlang is betrokken bij Buurtbeheer De Legmeer. Zij heeft ontzettend veel gedaan om de saamhorigheid in de buurt te optimaliseren. Als voorzitter van ‘haar’ buurtbeheer heeft zij hard gewerkt om de aanleg van het Legmeerbos voor elkaar te krijgen. Het inmiddels aangelegde bos was voor velen een droom die uitkwam. Maar ook organiseert ze vele buurtlunches en andere activiteiten waar ‘ontmoeten’ centraal staat. Verder heeft ze het senioren Oldstars programma opgezet zodat mensen op leeftijd kunnen tennissen.

Oranjelunch
Na de feestelijke bijeenkomst kon iedereen elkaar traditiegetrouw feliciteren onder het genot van een lekker hapje en drankje. Nieuw dit jaar was de Oranjelunch die pal na de Lintjesregen werd gehouden in de kantine van het gemeentehuis. De gemeente heeft hiervoor alle inwoners die nu nog in gemeente Uithoorn wonen en in het verleden een lintje hebben gekregen uitgenodigd. Deze vond vrijdag 25 april voor de eerste keer plaats. Het was een drukte van belang. Want ook de nieuwbakken gedecoreerden waren hierbij aanwezig. “Met deze aansluitende bijeenkomst willen wij nogmaals duidelijk maken hoezeer wij vrijwilligers waarderen. We hopen hiermee ook vrijwilligerswerk te stimuleren”, aldus de burgemeester

Foto: Tijdens de traditionele Lintjesregen op vrijdag 25 april zijn inwoners uit de gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden. Foto: Patrick Hesse/ VisionQuest.

Het bericht Tien personen gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

Koninklijke erkenning voor twaalf plaatsgenoten

25 April 2025 om 19:30

Door: Arjen Vos. Tijdens het jaarlijkse lintjesfestival werden vandaag twaalf plaatsgenoten geëerd en gedecoreerd vanwege hun veelal jarenlange inspanningen voor de gemeenschap. “Waar halen ze toch de tijd en energie vandaan,” klonk het verschillende keren uit de mond van de burgemeester die de ceremoniële taak voor het zevende opeenvolgende jaar mocht uitvoeren. Op 21 A-viertjes stonden ruim 9000 woorden die, in normaal tempo uitgesproken, 75 minuten spreektijd zouden vergen. Het lukte hem om iedere voorgedragen inwoner de aandacht te geven die hem of haar toekwam en was inclusief opspelden en fotomoment precies voor de middag klaar.

Het koninklijke eerbetoon voor de vrijwilliger vond plaats in een sfeervolle ambiance die de Burgerzaal tot ware feestzaal maakte. Aan elke tafel een kandidaat oranjelid, een select aantal genodigden en in ruime mate aanwezig oranjegebak; de aanwezigen gingen er eens lekker voor zitten. De ene wellicht iets meer gespannen dan de ander. Helemaal toen de burgemeester liet doorschemeren dat sommigen mogelijk nog meer verrast zouden kunnen worden omdat ze dachten hier voor een ander te waren gekomen. Verrassend of zelfs verwarrend was het voor de aanwezigen te constateren dat er kennelijk mensen waren die ondanks een lange en uitzonderlijke staat van dienst nog altijd ‘lintloos’ door het leven gaan. Maar ja, zolang ze niet eerder voorgedragen zijn, blijft het lintje toch echt bij het Kapittel in de kast liggen.

‘Blijf op zoek en haal ze erbij’
De zaal werd opgewarmd door kinderburgemeester Chiemèze die als een volleerd gastheer de aanwezigen welkom heette. Zijn taak was het om de bloemen te overhandigen en met de gedecoreerden op de foto te gaan. Burgemeester Oude Kotte hield daarna een lofzang op het belang van de vrijwilliger voor de samenleving. “Dat word je niet per definitie vanzelf. Meestal word je erbij getrokken, geïnteresseerd en geïnspireerd door andere betrokken en bevlogen vrijwilligers. Dus ik roep u vooral op: blijf op zoek en haal ze erbij! Vrijwilligerswerk is namelijk niet alleen essentieel voor het functioneren van onze verenigingen, organisaties en evenementen, maar het heeft ook diepgaande impact op de levens van degenen die hulp ontvangen.”

Ria en Dirk in de kamer van de burgemeester (Foto: privé)

En daarmee was het tijd voor de eerste twee kandidaten. Ondernemersechtpaar Dirk Box en Ria Bouwman. Helaas was Ria door ziekte verhinderd maar was ze via de livestream toch betrokken. En gelukkig bleek ze later op de dag in staat om alsnog naar het raadhuis te komen en haar onderscheiding opgespeld te krijgen. Zij werden gedecoreerd vanwege hun inzet voor onder meer mensen met een beperking via stichting Dag van je Leven, die zij twintig jaar geleden zelf hebben opgericht. Ook leverden ze ontelbare uren inzet voor de ondernemersvereniging, de politiek, Radio Aalsmeer en de watertoren.

Als gast en voordrager van Dirk en Ria had Ilse Zethof geen enkel vermoeden dat ze zelf ook was voorgedragen. Pas toen haar familie binnenkwam en zich aan de nog lege tafel nestelde drong het tot haar door. Geschrokken en geroerd hoorde ze de loftuitingen van de burgemeester aan. In het bijzonder voor haar inzet voor de beperkte medemens. Voor Dag van je Leven maar ook voor het opzetten van DownTown Ophelia en DownTown Radio bij Radio Aalsmeer. Ook haar inzet voor AalsmeerVandaag waarvan ze mede-oprichter en secretaris is, hadden het Zijne Koninklijke Hoogheid behaagd haar de versierselen toe te kennen.

Precies tien jaar geleden stond Mike van der Laarse alias Mike Multi ook op het podium voor een onderscheiding. Toen werd hij Lid in de Orde van Oranje Nassau, vandaag werd hij gepromoveerd tot Ridder. Naast zijn inzet rondom sinterklaas, Vuur en Licht, Meer Armslag, Ride for the Roses, de triatlon en de handbalvereniging was daar de laatste jaren de Mike Multi Foundation bijgekomen. Ook de jaarlijkse Müller-Multi-Morekopactie werd gememoreerd. Genoeg redenen om het Oranje lidmaatschap op te waarderen tot een Ridderorde.

Met Wijnand Oostveen werd er een Kudelstaarter gehuldigd met grote verdiensten voor met name de Sint Janskerk. De voormalig kweker heeft zowel voor kerk als koor talloze vrijwilligerstaken verricht variërend van onderhoud van het kerkhof tot bestuursfuncties. Hij was volgens aanvragers de spil waarom het vrijwilligerswerk draaide en zorgde dat de restauratie van de toren en het voorportaal goed verliep. Ook bij LTO en de Kudelstaartse veiling liggen veel verdiensten van de man met een ‘groot sociaal hart’.

Een vrouw die aan het roer stond in een mannenwereld. Dat werd gezegd over Erna van den Heuvel. Op haar 26e werd zij voorzitter van de Stichting Pramenrace In Ere, een taak die ze vijftien jaar met passie heeft uitgevoerd. Haar visie, doorzettingsvermogen en organisatorische kwaliteiten hebben het evenement naar een hoger niveau getild en bijgedragen aan de saamhorigheid in Aalsmeer, zo verwoordde de burgemeester. Ook initieerde zij de Junior Pramenrace zodat ook de kinderen konden genieten van het waterfestijn.

Ook voor de ‘burgemeester van Kudelstaart’ was er een onderscheiding: Eppo Buskermolen. Sinds 2006 voor het CDA in de gemeenteraad actief maar daarnaast een groot verenigingsman voor RKDES. De voetbalclub en Eppo hebben al 40 jaar een hechte relatie waarbij de Kudelstaarter talloze taken heeft verricht in zowel de kantine als op en naast de velden. Van barman tot scheidsrechter en van verslaggever tot leider. Daarnaast is Eppo zestien jaar actief geweest voor de Kudelstaartse veiling met als specialiteit het verzorgen van de kavels.

Indrukwekkend is de staat van dienst van Kees van ’t Schip voor de voormalige voetbalvereniging RKAV en het huidige FC Aalsmeer. Maar liefst 70 jaar is Van ’t Schip betrokken bij de club in de Hornmeer. Een warm kloppend hart heeft hij voor het Weekaatje, het jeugdkamp dat hij in 1978 heeft helpen opzetten en waarvan hij vorig jaar afscheid nam. Ook zijn werk als onderhoudsman, barman, redactielid van het clubblad, jeugdtrainer en opmerkelijk: lid van carnavalsvereniging ZOTT (Zelden Op Tijd Thuis) bleken voldoende voor de toekenning van een onderscheiding.

‘Een aimabel en sociaal betrokken mens’. Dat werd gezegd over Maarten van Putten. Actief voor onder meer de Karmelparochie. Zijn financiële achtergrond en organisatorische talent voerde hem langs diverse taken binnen de kerk en het Parochiehuis maar ook daarbuiten verricht Van Putten al vele jaren vrijwilligerswerk in diverse takken van sport. Onder meer penningmeester bij Schaakvereniging Westeinder, schuldhulpverlener bij Humanitas, bestuurder bij een VEE in Amsterdam en actief bij Dorcas.

Een aanwezige die vermoedde naar het raadhuis te zijn gekomen voor haar echtgenoot, bleek zelf tot het middelpunt van de feestelijkheden te behoren. Joke van Hest hoorde de lof over haar uitspreken vanwege haar inzet voor scoutingvereniging de Amstelveense Keizer Karelgroep waar ze zowel bestuurslid was en mede-organisator van groepsactiviteiten. Daarnaast doet Joke al twintig jaar vrijwilligerswerk voor stichting Kamermuziek De Amstel, is ze negen jaar mantelzorger en nam ze met echtgenoot Sem geruime tijd een dakloze moeder met zoontje in huis.

De lijst van verdiensten van waterbouwkundig adviseur Bart Hulsbos was indrukwekkend en varieerde van het organiseren van watersportvakanties voor mensen met een beperking via SailWise tot inzet voor De Bovenlanden. Maar ook zestien jaar bestuurslid en voorzitter binnen Bouwend Nederland, 40 jaar vrijwilliger bij de Hervormde Kerk, betrokken bij vele bagagetransporten van de Otterlokampen en actief bij de Raad van Toezicht van Zorgcentrum Aelsmeer.

Als laatste maar zeker niet de minste werd Jaap Mosselman in het oranjezonnetje gezet. Ook een man met vele verdiensten voor de samenleving. Onder meer als penningmeester van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs en de Aalsmeerse CAMA Gemeente. De ondernemer in tuinplanten en later vastgoed (Tupla) raakte sinds de jaren ’90 betrokken bij Dorcas en hielp mee bij het opzetten van zo’n 40 winkels in het land waaronder Aalsmeer. ‘Een man met een gouden hart die kennis en kunde inzet voor mensen in nood’, zo werd hij omschreven. Ook zijn verdiensten rondom de fusie tussen de twee mavoscholen in Aalsmeer werden aangestipt. Vanwege het ‘lokale overstijgende karakter’ van zijn inzet werden hem de versierselen behorende bij het ridderschap opgespeld.

De ceremonie eindigde met het Wilhelmus, het heffen van het glas en felicitaties over en weer én een uitnodiging om morgen opnieuw in het raadhuis te verschijnen voor de aubade.

(Foto’s: Jaap Maars en Arjen Vos, zie ook de galerij onder de advertentie van Müller Banket)

 

Het bericht Koninklijke erkenning voor twaalf plaatsgenoten verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Koninklijke onderscheiding voor twaalf inwoners De Ronde Venen

Door:admin
25 April 2025 om 20:00

De Ronde Venen – Twaalf inwoners van De Ronde Venen zijn vrijdag 25 april verrast met een koninklijke onderscheiding. Tijdens de Lintjesregen zijn zes mannen en zes vrouwen geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle gedecoreerden ontvingen de onderscheiding uit handen van burgemeester Maarten Divendal tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis.

Voor het eerst had de Lintjesregen dit jaar in Nederland een landelijk thema: ‘Nederland verdient een lintje.’ In Nederland wordt heel veel vrijwilligerswerk gedaan en inwoners die daar veel tijd en energie aan wijden komen in aanmerking voor een lintje. Maar een lintje zegt meer dan alleen iets over inzet en toewijding. Elk lintje vertelt een klein verhaal over een maatschappij waar mensen voor elkaar klaarstaan, waar elkaars inzet wordt gewaardeerd en waarin het goede wordt gezien in de inzet van de ander. Iedereen kan iemand voor een lintje voordragen. Lintjes zijn dan ook van inwoners voor inwoners. Dat kwam ook terug in de verhalen en verdiensten van de twaalf inwoners die werden geridderd.

Hans Berkhout en Leo de Vries
Hans Berkhout (Abcoude, 1965) en Leo de Vries (Abcoude, 1966) traden 40 jaar geleden, bijna gelijktijdig, toe tot de brandweer in Abcoude. Ze volgden beiden verschillende aanvullende opleidingen en vervulden rollen als hoofdbrandwacht, incidentbestrijder, chauffeur/pompbediener en oppervlakteredder. In totaal namen ze ieder deel aan zo’n 1600 oefenavonden en 1200 uitrukken om mens en dier in nood te helpen. Zij staan altijd klaar om anderen te helpen en motiveren daarmee de andere leden van het korps. Binnen het korps maken ze deel uit van de voertuigencommissie, waarin hun expertise, ervaring en kennis in de aanschaf van de brandweervoertuigen van grote meerwaarde is. Zij meldden zich beiden meteen aan toen in 2008 het oppervlakteredden werd geïntroduceerd binnen Brandweer Nederland en sindsdien zijn zij beiden zeer bekwame oppervlakteredders. Daarnaast zijn Hans Berkhout en Leo de Vries actief bij de personeelsvereniging van de brandweerpost Abcoude en ondersteunen zij leden op moeilijke momenten. De twee inwoners van Abcoude zijn ook op andere vlakken maatschappelijk actief. Hans bekleedt sinds 1989 diverse taken en functies binnen het bestuur van de Abcouder IJsclub en is contactpersoon bij de samenwerkende ijsclubs van natuurijs rondom de Vinkeveense Plassen. Namens de brandweer zet hij zich ook in als vrijwilliger voor de Stichting Feestelijkheden Abcoude en voor de marathon van De Ronde Venen en is hij bestuurslid van de Abcoude WandelVierdaagse voor alle basisscholen in Abcoude. Leo regelt al meer dan 30 jaar vanuit de brandweervereniging uitleg over de brandweer voor basisschoolleerlingen. Ook hij is namens de brandweer sinds 1990 een actieve vrijwilliger bij de Stichting Feestelijkheden Abcoude. Ook was hij jarenlang vrijwilliger bij de ijsevenementen en toertochten van de IJsclub Abcoude.

Marijke Burger-Snoek
Marijke Burger-Snoek (Mijdrecht, 1961) is een zeer actieve vrijwilliger die veel tijd investeert in haar vrijwilligerswerk en bij verschillende organisaties actief is. Sinds 1990 is zij vrijwilliger bij de rooms-katholieke parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen. Zij was tien jaar lid van de commissie Geloof en Geloofsgemeenschap en organiseerde talloze thema- avonden en gezinsdagen. Ook is zij sinds 2009 actief in de bloemengroep en sinds kort ook in de lectorengroep. Van 1995 tot 2022 was zij een zeer betrokken collectant van het Prinses Beatrix Spierfonds en organiseerde ze een groot deel van de jaarlijkse collecte in Mijdrecht. Daarnaast is Marijke Burger-Snoek al 24 jaar actief bij de Zwemvereniging De Ronde Venen/Reddingsbrigade De Ronde Venen, onder andere als bestuurslid. Voor haar activiteiten is zij eerder benoemd tot ere -lid. Vanaf 2003 is zij vrijwilliger bij Samens (Tympaan-de Baat). Ze begon daar met informatieve huisbezoeken aan ouderen en werd later ook maatjesvrijwilliger. Daarnaast is zij sinds kort chauffeur bij ANWB AutoMaatje, een service waarbij vrijwilligers inwoners die minder mobiel zijn naar bijvoorbeeld medische afspraken brengen. Sinds 2006 is zij ook vrijwilliger bij de Zonnebloem en brengt ze onder andere bezoekjes bij mensen thuis en ondersteunt ze bij activiteiten die mensen niet meer zelf kunnen doen, zoals naar de kapper gaan en kleding kopen. Daarnaast organiseert ze uitstapjes en is ze altijd aanwezig bij evenementen. Sinds 2009 is ze ook vrijwilliger bij Zideris, een kleinschalige zorgorganisatie voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze neemt werk bij begeleiders uit handen door bewoners mee te nemen naar het dorp voor boodschappen, om te winkelen of door met ze naar de bibliotheek te gaan.

Frans van Ginkel
Frans van Ginkel (Mijdrecht, 1942) is voor veel ouderen in De Ronde Venen een vertrouwd gezicht en een steun en toeverlaat, zeker als het moderne technologie betreft. Samen met andere vrijwilligers begon hij in 1999 in Mijdrecht met het geven van computerlessen voor senioren. Dat leidde in 2000 tot een samenwerking met SeniorWeb. Vanaf de start vervulde hij verschillende functies, van bestuurslid tot docent en begeleider. Sinds 2017 biedt hij ook zijn diensten aan bij PCHulp per Telefoon. PCHulp handelt jaarlijks circa 64.000 hulpvragen af, online, telefonisch of aan huis. Vanaf 2004 is hij ook actief als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Ouderen (sinds kort Samens). Ook hier helpt hij bij alle vragen op ICT-gebied. Daarnaast helpt hij inwoners met een smalle beurs bij de belastingaangifte en is hij chauffeur van de PlusBus Mijdrecht. Van 1998 tot 2010 zat hij drie termijnen in de cliëntenraad van het Hofpoort ziekenhuis. Ook zat hij van 2006 tot 2011 in de WMO-raad. Sinds 2007 is hij lid van de cliëntenraad van Careyn De Ronde Venen en sinds kort is hij tevens voorzitter van de Zonnebloem, afdeling Mijdrecht.

Willy Hingst
Willy Hingst (Mijdrecht, 1946) is volgens haar kinderen een vrouw die zich altijd inzet voor anderen en zichzelf daarbij wegcijfert. Naast haar 40-urige werkweek was ze klassenmoeder, penningmeester bij de voetbal-handbalvereniging en later ook vrijwilliger bij stichting Thuissterven. Sinds 1999 is zij vrijwilliger bij De Zonnebloem en was ze enkele jaren bestuurslid. Ze ondersteunde de mensen door een praatje met ze te maken, mee te gaan winkelen of wandelen of iets anders te doen om de deelnemers een leuke dag te bezorgen. Ook is zij al 10 jaar als mantelzorger actief. Eerst bij haar (overleden) zus en tot op de dag van vandaag bij haar buurvrouw. Zij helpt, ondersteunt en verzorgt haar buurvrouw op verschillende manieren en maakt het op die manier mogelijk dat ze thuis kan blijven wonen. Vanaf 2017 is zij belangeloos werkzaam als secretaris/bestuurder van de VvE (Vereniging van Eigenaars) van het appartementencomplex Spinel in Mijdrecht. Ze doet in die functie veel administratief secretarieel werk, maar voert ook hand- en spandiensten uit die belangrijk zijn voor de eigenaren en bewoners van het complex. Naast het administratieve werk is ze ook een vraagbaak voor medebewoners/eigenaren en is ze altijd aanspreekbaar.

Joska Hoppe
Joska Hoppe (Abcoude, 1956) is iemand met een groot hart die altijd klaar staat voor anderen. Sinds 2018 maakt ze deel uit van het bestuur van Ouderen Belangen Vereniging Abcoude Baambrugge (OBV). Daarnaast verzorgt ze de interviews en de vormgeving voor het blad Periodiek dat elke drie maanden uitkomt voor de meer dan duizend leden. Sinds 2019 is ze actief voor Stichting Het Sporthuis Abcoude (destijds nog Stichting Zwembad Abcoude) als lid van de werkgroep Regelgeving. Doel van de werkgroep was het in kaart brengen van relevante regelgeving/licenties voor het zwembad, hoe zaken aangevraagd moesten worden en het zetten van de benodigde stappen om aan de regelgeving te voldoen en protocollen te schrijven. Ook werkte ze mee aan het opstellen van het huisreglement, de gedragsregels en praktische zaken als de ongevallenregistratie en was ze betrokken bij de organisatie rondom het slaan van de eerste paal en de opening van het zwembad. Vanaf 2021 is ze betrokken bij de organisatie van de seniorenbijeenkomsten. Deze maandelijks bijeenkomsten bestaan doorgaans uit een lezing met maaltijd en hebben als doel ouderen in Abcoude een gezellige middag te bezorgen. Sinds 2023 is ze betrokken bij de Abcouder Harmonie, eerst als begeleider maar sinds een aantal maanden als officieel verkeersregelaar. Joska Hoppe startte haar vrijwilligersactiviteiten al in de tijd dat ze werkzaam was als fysiotherapeute in het verpleeghuis Beth Shalom, van 1979 tot 2013. Zij zette zich in als vrijwilliger binnen de personeelsvereniging, bij Joodse feestdagen en bij het organiseren van evenementen zoals voorstellingen en musicals voor bewoners. Ook begeleidde ze patiënten op familiebezoeken. Van medio jaren ’70 tot 2004 was ze actief bij Korfbalvereniging Diemen (KVD). Ze was onder andere secretaris en voorzitter en was medeorganisator van de verhuizing naar een nieuw clubhuis in 1990. De rode draad in haar vele vrijwilligerswerk is de mantelzorg die ze verleent. Ze heeft veel mensen bijgestaan die haar steun goed konden gebruiken en was altijd intensief bij hen betrokken. Daarbij nam ze tal van taken op zich, zoals: maaltijden koken, de verzorging, ziekenhuisbezoek, waken naast het bed, boodschappen halen en het regelen van de administratie.

Lia Rademaker-Voorneveld
Lia Rademaker-Voorneveld (Wilnis, 1959) is als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties. Vanaf 1992 is zij de drijvende kracht achter de Kinderwoorddienst binnen de geloofsgemeenschap St. Jan de Doper. Tijdens de eucharistieviering zondag om 11 uur horen de kinderen in de Kinderwoorddienst een verhaal uit de bijbel dat aansluit bij wat hun ouders horen in de kerk. Vanaf 1994 is zij actief bij het Natuur- en Milieu Educatie-centrum De Woudreus in Wilnis. Ze zet de jaarlijkse excursies uit en begeleidt deze ook, evenals de jaarlijkse veldwerkdagen voor het voortgezet onderwijs. Ze verricht allerlei hand- en spandiensten, vooral in de begeleiding, de voorbereiding en tijdens de uitvoering.  Daarnaast is zij een inhoudelijk klankbord voor te ontwikkelen lesmaterialen in het basisonderwijs. In het verlengde hiervan is zij natuurgids bij het IVN in Wilnis en heeft zij zich de afgelopen 25 jaar onder andere ingezet voor verschillende projecten waarbij de liefde voor de natuur bij jongeren en ouderen onder de aandacht werd gebracht. Daarnaast is Lia Rademaker al ruim 10 jaar vrijwilliger bij de Stichting CliniClowns Nederland en is zij het gezicht van de organisatie in de regio. Ze geeft voorlichting en gastlessen en verkoopt merchandise waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor de inzet van de clowns. Als vrijwilliger is zij actief voor Stichting Brentano Amstelveen en bracht zij als contactclown samen met haar dochter verschillende keren per maand een bezoek aan bewoners met dementie. Ook werkt ze als vrijwilliger bij Zonnehuis Majella waar alle bewoners een vorm van dementie hebben. Ze gaat elke week met bewoners wandelen en helpt bij verschillende activiteiten. Ook is zij sinds 2011 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken en wordt ze ingezet bij vele (grote) evenementen. Bij de Stichting Amerpoort verricht ze sinds 2019 vrijwilligerswerk door met de (veelal jonge) bewoners te gaan wandelen, fietsen of in de tuin te werken.

Dick Stoeltie
Dick Stoeltie (Wilnis, 1947) en Janneke Stoeltie-Idzerda (Wilnis, 1948) zijn twee actieve vrijwilligers in Wilnis. Beiden zijn actief bij de Vinkeveense tennisvereniging VLTV, Dick al meer dan 50 jaar. De laatste 20 jaar legt hij zich specifiek toe op het baanonderhoud en het organiseren daarvan. Daarnaast is het zuinig omgaan met de financiële middelen van de vereniging een speerpunt van zijn handelen. Hij sorteert het afval zelf en zorgt ervoor dat de afvalcontainers efficiënt zijn gevuld waardoor de vereniging minder kosten aan de afvalverwerking kwijt is. Ook maak hij zelf de sleepnetten voor de padelbanen waardoor er geld kan worden bespaard. Janneke zet zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel in voor de vereniging. Zowel in commissies als in bestuursfuncties. Ze speelde een cruciale rol in het organiseren en ondersteunen van verschillende toernooien en activiteiten en verzorgde geruime tijd de ledenadministratie. Gezamenlijk hebben zij de vereniging enorm geholpen. Naast de tennissport heeft ook korfbal hun interesse. Na een actieve carrière als speler (ook in het nationaal team), was Dick van 1970 tot 1979 trainer/coach van de selectie van korfbalvereniging De Vinken in Vinkeveen. Samen met zijn echtgenote gaf hij vorm aan een nieuw trainings/coachingsconcept. Hiermee brachten zij het spelpeil naar hogere niveaus. Janneke speelde bij korfbalvereniging Samos in Utrecht en later op hoog niveau in het nationale team van korfbalvereniging Westerkwartier. Al snel begeleidde zij als vrijwillig trainer/coach het eerste team van Westerkwartier en behaalde zij vele successen. Ook zijn beiden vanaf 2015 vrijwilligers bij het KLM Open en verrichten ze werkzaamheden als recorder, host/hostess en marshal en helpen ze bij ticketing, het crewcafé en bij vrijwilligersservices. Janneke zette zich daarnaast ook vele jaren in als vrijwilligster voor de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en is zij de bondsgedelegeerde/toernooicoach namens de KNLTB. Sinds 2022 is zij marshal op Golfpark Wilnis. Ze houdt toezicht op het op tijd starten, het tempo en de veiligheid op de baan.

Max Verbeek
Max Verbeek (Abcoude, 1953) is zijn hele leven al actief in de rooms-katholieke kerk. In zijn jeugd was hij misdienaar en later acoliet bij eucharistievieringen, huwelijken en begrafenissen. Zo’n 30 jaar geleden verhuisde hij naar Abcoude en werd hij actief voor de Cosmas & Damianuskerk/parochie in Abcoude. Hij was penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling (PCI). De PCI opereert juridisch en financieel zelfstandig, los van het parochiebestuur, en is actief voor de gemeenschapsopbouw (diaconie), met name voor kwetsbare groepen. Na de fusie van negen zelfstandige parochies kwam er één PCI voor de parochie St. Jan de Doper. Ook hier werd hij penningmeester. Tien jaar geleden trad hij toe tot de Kerkbalansgroep, een jaarlijkse (landelijke) actie, waarbij leden worden opgeroepen een financiële bijdrage te leveren voor het onderhoud van de parochie. Hij schrijft brieven aan alle leden van de geloofsgemeenschap, maakt een aantrekkelijke folder en houdt alle schenkingen en uitgaven bij. Sinds 2015 gaat hij voor in woord- en communie-, gebeds- en Taizé-vieringen. Ook maakt hij deel uit van een groep van 4 mensen die autodienst heeft en kerkgangers die moeilijk ter been zijn ophaalt en weer thuisbrengt. Hij is al jaren één van de schrijvers in het parochieblad ONE dat 8 keer per jaar uitkomt en is een van de vrijwilligers in de ‘toekomstgroep’ die kijkt hoe de geloofsgemeenschap vitaal kan worden gehouden. Naast zijn kerkelijke activiteiten is hij penningmeester bij en vervulde hij een belangrijke rol in de oprichting van de stichting BeninAmi. BeninAmi is een stichting die financiële middelen zoekt om samen met een Franse partnerorganisatie in Benin (West Afrika) te helpen bij de bouw van een school in het dorp Bérécingou. Behalve lezen en schrijven zorgt deze school ervoor dat kinderen later in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Naast officiële taken is Max Verbeek betrokken bij fondsenwerving en contactpersoon van de partnerorganisatie in Benin. De afgelopen 5 jaar is hij tevens actief als vrijwilliger bij het Jongerenwerk van Samens en helpt hij leerlingen als huiswerkmaatje en met de Zomerschool.

Krijg Verbruggen
Krijn Verbruggen (Mijdrecht, 1947) en Joke Verbruggen-Brommer (Mijdrecht, 1947) worden omschreven als zeer betrokken mensen die altijd klaar staan om te helpen, vriendelijk zijn, luisteren en meedenken in mogelijkheden. Het echtpaar is al van jongs af aan betrokken bij de Protestantse Gemeente Mijdrecht en vervult sinds 2000 het (vrijwillig) kosterschap. Joke Verbruggen begon haar vrijwillige activiteiten voor de kerkgemeenschap in 1975 en was daarna bijna 30 jaar lid van de Zendingscommissie. Daarnaast was zij 43 jaar lid van de werkgroep Boekentafel en één van de betrokkenen die de nieuwe aankopen van bijbels, liedboeken, cd’s en kaarten verzorgde. Ook was zij zo’n tien jaar ‘de juffrouw’ van de zondagsschool. Als wijkmedewerker in de taakgroep Pastoraat bezoekt zij al jaar en dag mensen (van zowel binnen als buiten de kerk) in de wijk Hofland die ziek zijn of om een praatje verlegen zijn. Ook was zij van 2007 tot aan de opheffing in 2021,  penningmeester van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage. Gezamenlijk coördineren Krijn en Joke sinds 1980 de verspreiding van het kerkblad ‘Kerkvaart’ dat tien keer per jaar verschijnt. Het kosterschap vormt echter de rode draad in hun vrijwillige activiteiten voor de kerkgemeenschap. Krijn en Joke maken deel uit van een team van drie kosters. Op zondag wordt de kerk door hen in orde gemaakt voor de eredienst. Ook gebouw Irene hoort hierbij, hier wordt na de dienst de koffie geschonken en ook doordeweeks zijn hier activiteiten. Ook de schoonmaak en onderhoud van de kerk en gebouw Irene wordt door hen samen opgepakt waarbij Krijn de vraagbaak is voor veel technische zaken en een handige klusjesman. Tot de kostertaken behoort ook het onderhoud van de naast de kerk gelegen begraafplaats, het Janskerkhof.  Samen met een vrijwilligersploeg zorgen Krijn en Joke dat wekelijks de paden en de graven schoon worden gehouden.

Foto: Staand v.l.n.r. burgemeester Maarten Divendal, Leo de Vries, Dick Stoeltie, Joska Hoppe, Janneke Stoeltie-Idzerda, Max Verbeek, Marijke Burger-Snoek, Frans van Ginkel en Krijn Verbruggen. Zittend v.l.n.r. Lia Rademaker-Voorneveld, Hans Berkhout en Joke Verbruggen-Brommer. Willy Hingst kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn.

Het bericht Koninklijke onderscheiding voor twaalf inwoners De Ronde Venen verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

Twaalf Aalsmeerders onderscheiden tijdens feestelijke Lintjesregen

25 April 2025 om 00:00

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het raadhuis zijn vandaag twaalf inwoners van Aalsmeer koninklijk onderscheiden. Burgemeester Gido Oude Kotte verraste hen met een lintje vanwege hun bijzondere inzet voor de samenleving. De nietsvermoedende gasten waren onder een ander voorwendsel naar het raadhuis gelokt. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Ria Bouwman, Dirk Box, Ilse Zethof, Wijnand Oostveen, Eppo Buskermolen, Erna van den Heuvel, Kees van 't Schip, Joke van Hest, Maarten de Jong en Bart Hulsbos. Daarnaast zijn twee Aalsmeerders benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: Jaap Mosselman en Mike van der Laarse. Laatstgenoemde werd bevorderd van Lid tot Ridder, een bijzondere eer. Ook kinderburgemeester Chiemeze was aanwezig en reikte de bloemen uit aan de gedecoreerden, wat de ceremonie een extra feestelijk tintje gaf. Op de groepsfoto ontbreekt Ria Bouwman vanwege ziekte. Zij kwam later alsnog naar het raadhuis om haar onderscheiding in ontvangst te nemen. De gemeente Aalsmeer feliciteert alle gedecoreerden van harte met deze mooie erkenning van hun inzet en betrokkenheid bij de gemeenschap.

Tien personen uit gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden

25 April 2025 om 00:00

Tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 25 april zijn tien inwoners uit gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden. Negen van hen kregen hun lintje uitgereikt door burgemeester Pieter Heiliegers in de raadzaal van Uithoorn. De tiende persoon -de heer Wijnand Oostveen- kreeg zijn lintje uit handen van burgemeester Gido Oude Kotte van buurgemeente Aalsmeer. Omdat hij in die gemeente zijn vrijwilligerswerk uitvoert. Burgemeester Pieter Heiliegers speldde bij de negen inwoners – onder toeziend oog van familie en vrienden – de bijbehorende versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik vind het werkelijk elke keer een grote eer dat ik dit mag doen,” vertelde de burgervader aan het begin van de ochtend. Dirk Plasmeijer Dirk Plasmeijer heeft ontzettend veel gedaan voor De Kwakel en dan in het bijzonder voor de Kwakelse Kermis. Hij heeft er bovendien voor geknokt dat de kermis op de lijst van Immaterieel Erfgoed is geplaatst. In de jaren ’90 vatte hij samen met Marcel Overwater het plan om een boek te maken over de populaire kermisoptochten. Om oude foto’s en verhalen samen te brengen tot een totaal overzicht van de Kwakelse Kermis, dat was nog een aardige klus. Maar het resultaat mag er zijn. Het is een prachtig naslagwerk geworden van 40 jaar kermisoptochten. Ook kreeg de heer Plasmeijer een lintje vanwege zijn inzet voor Atletiek Klub Uithoorn en is hij al zo’n 40 jaar begaan met het Kwaklese Feestcomité. Hennie Bruine de Bruin Hennie Bruine de Bruin heeft zijn lintje te danken aan zijn onschatbare waarde voor Parochie St. Jans Geboorte in De Kwakel. Al meer dan vijf decennia zet hij zich in voor Aktie Kerkbalans die jaarlijks plaatsvindt. Dit heeft als doel om geld zamelen voor de kerk. Naast zijn werk voor de kerk heeft hij ook talloze uren besteed aan de Begrafenisvereniging St. Godefridus, Ook zorgt hij ervoor dat het kerkhof er altijd piekfijn uitziet en doet hij veel voor de Kwakelse veiling. Burgemeester Heiliegers in zijn toespraak: “Individuen zoals u vormen het kloppende hart van onze gemeenschap.” Bernardien Meijer-Schalkwijk Bernardien Meijer-Schalkwijk zet zich, net als de heer Bruine de Bruin enorm in voor de Parochie Sint Jans Geboorte in De Kwakel. Sinds 1990 is zij secretaris van het parochiebestuur. Zij wordt gezien als de centrale factor en de spin in het web van voorgangers, lectoren, de regio, de koren, de jaarlijkse Aktie Kerkbalans, het maken en bezorgen van het parochieblad, de wekelijkse en bijzondere vieringen en ga zo maar door. De uren die zij voor de parochie maakt, zijn ontelbaar. En als er uitvaarten zijn, dan komen daar nog de nodige uurtjes bij. ‘Het schoolvoorbeeld’ van iemand die een lintje verdient, zo laten betrokkenen weten. Grace Halim-Winardi Grace Halim-Winardi is Koninklijk onderscheiden vanwege haar vrijwillige betrokkenheid (ruim 20 jaar) bij verpleeghuis het Hoge Heem. Zij begon haar vrijwilligerswerk bij het winkeltje van het Hoge Heem en later verzorgde zij de koffierondes voor de bewoners. En altijd heeft zij tijd voor een praatje. En dat wordt enorm gewaardeerd. Verder verzorgt zij al 31 jaar de Mahjong-middagen bij de Amstelveense vereniging De Vriendschap. De burgemeester gaf in zijn speech aan dat zij een voorbeeld voor velen is. Peter Maijenburg Wie in De Kwakel de naam Peter Maijenburg hoort, denkt meteen aan ‘Sport en Spel’. Al meer dan dertig jaar zet hij zich met hart en ziel in voor dit evenement tot groot plezier van zo’n 200 kinderen per jaar. Tijdens dat weekend is hij als vrijwillige lid van de staf letterlijk dag en nacht in touw. Een ander beroemd evenement in het dorp is Tour de Kwakel. Al meer dan 20 jaar is hij hier hét gezicht van en verzorgt hij alles tot in de puntjes. Met een grote glimlach op het gezicht ontving hij zijn welverdiende lintje. Ria Fens Ria Fens is 60 jaar actief voor handbalvereniging Legmeervogels, vroeger bekend als VDO. Haar bijdrage als spelend lid, trainer, coach, scheidsrechter en bestuurslid heeft veel indruk gemaakt binnen de vereniging. De vereniging laat weten dat zonder ‘hun’ Ria een groot deel van de club zonder trainer en coach zouden komen te zitten. Van NHV-Midden Nederland ontving zij eerder de prestigieuze 'Gouden Fluit' als erkenning voor het feit dat zij maar liefst 40 jaar scheidsrechter is geweest in het handbal. Buiten dat begeleid zij ook nog eens nieuwe scheidsrechters op de club.  Frans Lakerveld Frans Lakerveld heeft zijn Koninklijke onderscheiding te danken aan de vele uren die hij besteed bij de Legmeervogels. Hij is al 63 jaar lid van de club. Hij begon als voetballer en heeft daarna misschien wel alle rollen vervult die je kunt bedenken. Belangeloos. Zo was hij jarenlang de leider van het team waar ook zijn zoons Mark en Peter in speelden. Ook heeft hij oud papier opgehaald als vrijwilliger en dat leverde een aardig zakcentje op voor de club. Befaamd binnen de club is het kroegentoernooi. Tegenwoordig het Ronald Raadschelders Bedrijventoernooi. Daarvoor regelt hij alle mensen achter de bar die op dit toernooi nodig zijn. In 2012 werd hij benaderd om het ‘Team Samen Sterker’ te begeleiden. Team Samen Sterker is een groep fietsvrienden die in 2012 ontstaan is met als doel mee te fietsen aan het evenement Alpe d’Huzes voor het KWF Kankerfonds. Voor dit evenement zijn verschillende avonden georganiseerd om geld op te halen voor KWF kankerbestrijding. Annelies Lek Twee jaar geleden was Annelies Lek ook aanwezig bij de Lintjesregen. Toen kreeg haar man Cock Lek een lintje uit handen van burgemeester Heiliegers. Nu stond zij zelf in het middelpunt van de belangstelling. Zij zet zich sinds eind jaren ’60 in als vrijwilliger voor de Parochie Sint Jans Geboorte in De Kwakel. En nog steeds is zij daar niet weg te denken. Zij begon bij het secretariaat. Later werd haar gevraagd een groep kerkwerksters op te zetten om de kerk en de bijgebouwen netjes en schoon te houden. Deze groep bestaat nog steeds. Ook heeft zij al jaren de groep onder haar hoede die op maandagmiddag bijeenkomen om te handwerken of andere leuke creatieve activiteiten ondernemen. Marga Moeijes Marga Moeijes kreeg haar lintje omdat zij al jarenlang is betrokken bij Buurtbeheer De Legmeer. Zij heeft ontzettend veel gedaan om de saamhorigheid in de buurt te optimaliseren. Als voorzitter van ‘haar’ buurtbeheer heeft zij hard gewerkt om de aanleg van het Legmeerbos voor elkaar te krijgen. Het inmiddels aangelegde bos was voor velen een droom die uitkwam. Maar ook organiseert ze vele buurtlunches en andere activiteiten waar ‘ontmoeten’ centraal staat. Verder heeft ze het senioren Oldstars programma opgezet zodat mensen op leeftijd kunnen tennissen. Oranjelunch Na de feestelijke bijeenkomst kon iedereen elkaar traditiegetrouw feliciteren onder het genot van een lekker hapje en drankje. Nieuw dit jaar is de Oranjelunch die pal na de Lintjesregen werd gehouden in de kantine van het gemeentehuis. De gemeente heeft hiervoor alle inwoners die nu nog in gemeente Uithoorn wonen en in het verleden een lintje hebben gekregen uitgenodigd. Deze vond vrijdag 25 april voor de eerste keer plaats. Het was een drukte van belang. Want ook de nieuwbakken gedecoreerden waren hierbij aanwezig. “Met deze aansluitende bijeenkomst willen wij nogmaals duidelijk maken hoezeer wij vrijwilligers waarderen. We hopen hiermee ook vrijwilligerswerk te stimuleren,” aldus de burgemeester

Lintjesregen in Aalsmeer: 12 onderscheidingen uitgereikt

25 April 2025 om 16:03

Aalsmeer – Bijna 3500 mensen in Nederland, waarvan twaalf woonachtig of werkzaam in Aalsmeer en Kudelstaart zijn vrijdag 25 april in het koninklijke zonnetje tijdens de jaarlijkse lintjesregen. De burgerzaal van het Raadhuis was voor deze feestelijke dag vrolijk versierd met oranje linten en slingers. Er was gebak en na afloop werd geproost met oranje champagne. De bijeenkomst werd geopend door kinderburgemeester Chiemeze, die op voorhand de twaalf genomineerden al feliciteerde met hun onderscheiding. “Jullie verdienen het. Jullie maken onze gemeente elke dag mooier.”

Toewijding en passie

Ook burgemeester Oude Kotte noemde vrijwilligers van onschatbare waarde. “Vrijwilligers zijn bijzonder, de stille krachten achter het draaiende houden van onze gemeente, zonder hen zouden niet zoveel evenementen kunnen plaatsvinden en niet alle zorg gegeven kunnen worden. Aalsmeer en Kudelstaart heeft dankzij hun toewijding en passie een rijk verenigingsleven, maar er worden altijd nieuwe vrijwilligers gezocht. Blijf op zoek, haal hen erbij, het schept vaardigheden en geeft vriendschappen.”

Wie van de twaalf aanwezigen in de volle burgerzaal koninklijk bedankt zou worden, was toen nog niet bekend gemaakt. Allen waren met een smoes naar het Raadhuis gelokt. Er werd bij het noemen van de namen veelal verbaasd gereageerd, maar met trots en enige bescheidenheid werd de onderscheiding in ontvangst genomen. En natuurlijk was er voor elk van hen bloemen en een luid applaus van alle aanwezigen. De lijst met activiteiten van elk van hen, dwong respect af en burgemeester Oude Kotte vroeg zich hardop af waar zij naast hun werk en gezin de tijd vandaan haalden om zich met zoveel toewijding in te zetten voor de medemens in Aalsmeer en Kudelstaart.

Vier vrouwen en acht mannen

Vier vrouwen en acht mannen kregen de koninklijke versierselen opgespeld. Gekroond tot ridder zijn Jaap Mosselman (kerkenwerk en Dorcaswinkels) en Mike van der Laarse (Vuur en Licht, handbal, sinterklaas en inzet minder-valide sporters). En benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn Ria Bouwman en Dirk Box (Dag van je Leven), Joke van Hest-Soede (scouting Keizer Karel), Erna van den Heuvel (bestuurslid en voorzitter tot 2022 van SPIE), Bart Hulsbos (kerkenwerk en raad van toezicht Zorggroep Aelsmeer), Maarten de Jong (kerkenwerk, Humanitas en schaakclub), Cees van ’t Schip (circa 60 jaar vrijwilliger bij FC Aalsmeer), Ilse Zethof (Dag van je Leven en Down Town Ophelia), Wijnand Oostveen (stichting Kudelstaart voor Kudelstaart) en Eppo Buskermolen (RKDES, Veiling Kudelstaart en raadslid). Allen gefeliciteerd. De onderscheiding hebben jullie meer dan verdiend!

Foto: Burgemeester Gido Oude Kotte en kinderburgemeester Chiemeze met de elf gedecoreerden. Op de foto ontbreekt Ria Bouwman. Foto: www.kicksfotos.nl

Het bericht Lintjesregen in Aalsmeer: 12 onderscheidingen uitgereikt verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

Tien personen uit gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden

25 April 2025 om 16:05

Tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 25 april zijn tien inwoners uit gemeente Uithoorn Koninklijk onderscheiden. Negen van hen kregen hun lintje uitgereikt door burgemeester Pieter Heiliegers in de raadzaal van Uithoorn. De tiende persoon -de heer Wijnand Oostveen- kreeg zijn lintje uit handen van burgemeester Gido Oude Kotte van buurgemeente Aalsmeer. Omdat hij in die gemeente zijn vrijwilligerswerk uitvoert.

Lintjesregen: drie Koninklijke Onderscheidingen in Ouder-Amstel

25 April 2025 om 13:24

Vrijdag 25 april 2025 heeft burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Gelegenheid aan drie inwoners van Ouder-Amstel mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. De heren Henk Peter Blok en Sander Boelen en mevrouw Gabrielle Lammers werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De lintjes werden uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis in de aanwezigheid van vele gasten.

Schaapscheerdersfeest bij Boerenvreugd

25 April 2025 om 13:48

Aalsmeer – Kom op woensdag 30 april gezellig langs bij het jaarlijkse schaapscheerdersfeest bij kinderboerderij Boerenvreugd! Tussen 13.00 en 15.00 uur valt er van alles te beleven: bewonder hoe de schapen vakkundig worden geschoren, leer meer over wol en zie hoe deze wordt gesponnen tot draad tijdens de demonstratie door een wolspinner.

Kinderen kunnen zelf aan de slag met wolvilten en ontdekken waar wol vandaan komt. Een leerzame en leuke middag voor jong en oud! Kom langs en vier de lente mee!

Kinderboerderij Boerenvreugd aan de Beethovenlaan is iedere dinsdag tot en met zondag geopend 9.30 tot 16.30 uur (zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur), maar de activiteiten rond het schaapscheerdersfeest op woensdag 30 april zijn van 13.00 tot 15.00 uur.

Foto: Kinderboerderij Boerenvreugd (schapen scheren in 2024)

Het bericht Schaapscheerdersfeest bij Boerenvreugd verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

Familietraditie leeft voort: Ouderkerk viert 43e kermis

25 April 2025 om 12:53

Kermis in Ouderkerk blijft traditie met een warm hart. Ika Berman maakte de volgende reportage.

Luister het gesprek hier terug:

Ondanks de regen afgelopen donderdag en de verplaatsing van de locatie is de kermis in Ouderkerk aan de Amstel springlevend. Organisator Peter Coevert, die het stokje jaren geleden overnam van zijn vader, houdt de familietraditie nu al 27 jaar in stand: “We zitten inmiddels in jaar 43. Mijn vader begon dit met een goede vriend, en nu doe ik het samen met zijn zoon. Het leeft nog steeds enorm.”

Dit jaar moest de kermis verhuizen van het vertrouwde Dorpsplein naar een andere plek vanwege werkzaamheden. “Het aanvragen van de nieuwe vergunning heeft me driekwart jaar gekost,” vertelt Peter. Toch laat het publiek zich niet ontmoedigen door een paar druppels regen. Kinderen rennen enthousiast rond en kiezen massaal voor hun favoriete attracties zoals ‘De Octopus’, ‘Safari Trip’ en natuurlijk ‘Showtime’ – een spectaculaire rit die 30 meter de lucht in schiet.

Kermis in het bloed
Pierre Swinkels, kermisexploitant in hart en nieren, draait al sinds zijn achttiende zelfstandig mee. “Het zit in de familie, mijn vader en opa deden het ook al. Ik weet eigenlijk niet beter.” Met meerdere attracties reist hij door het hele land, op zoek naar de perfecte mix van variatie en publiek: “Kinderen, jongeren, gezinnen – iedereen beleeft het op z’n eigen manier.”

Ook clown Desalles, oftewel Manuele Conchito de Lustige, hoort inmiddels bij het meubilair van de kermis. Met zijn internationale achtergrond – hij volgde opleidingen in Frankrijk en Duitsland – zorgt hij overal voor een lach. “Als ik kinderen blij zie worden, dan is mijn dag geslaagd.”

Gezellige sfeer ondanks beeldvorming
Hoewel er vorig jaar in de pers sprake was van enkele opstootjes rondom de kermis, benadrukt Coevert dat die incidenten vrijwel nooit op het terrein zelf plaatsvinden. “Het zijn vaak mensen die niet voor de kermis komen, maar om te stoken. Net als relschoppers bij voetbalwedstrijden – geen echte fans.”

De organisatie en exploitanten prijzen het sociale karakter van Ouderkerk. “Er is altijd wat hangjeugd, maar het dorp is echt gezellig en warm,” klinkt het. En zoals een bekende uitspraak in de kermiswereld luidt: “Het weer bepaalt het weer.” Ofwel: regen of zon, de opkomst hangt er altijd van af.

Kom vooral langs!
De kermis in Ouderkerk is nog tot en met zondag te bezoeken, en volgens alle betrokkenen meer dan de moeite waard. Of je nou voor een Nutella-bol komt, een spannende rit of gewoon om even te lachen met een clown – er is voor ieder wat wils.

Luister hier naar alle kermis interviews:

Peter Coevert, organisator:

Pierre Swinkels kermis exploitant:

De Clown Desalles:

De Kinderen:

Reportage: Ika Berman

Foto: Jammfm

Koninklijke onderscheiding voor 12 inwoners uit De Ronde Venen

25 April 2025 om 00:00

12 inwoners van De Ronde Venen zijn vrijdag 25 april verrast met een koninklijke onderscheiding. Tijdens de Lintjesregen zijn 6 mannen en 6 vrouwen geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle gedecoreerden ontvingen de onderscheiding uit handen van burgemeester Maarten Divendal tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Voor het eerst had de Lintjesregen dit jaar in Nederland een landelijk thema: ‘Nederland verdient een lintje.’ In Nederland wordt heel veel vrijwilligerswerk gedaan en inwoners die daar veel tijd en energie aan wijden komen in aanmerking voor een lintje. Maar een lintje zegt meer dan alleen iets over inzet en toewijding. Elk lintje vertelt een klein verhaal over een maatschappij waar mensen voor elkaar klaarstaan, waar elkaars inzet wordt gewaardeerd en waarin het goede wordt gezien in de inzet van de ander. Iedereen kan iemand voor een lintje voordragen. Lintjes zijn dan ook van inwoners voor inwoners. Dat kwam ook terug in de verhalen en verdiensten van de 12 inwoners die werden geridderd.  Hans Berkhout (Abcoude, 1965) en Leo de Vries (Abcoude, 1966) traden 40 jaar geleden, bijna gelijktijdig, toe tot de brandweer in Abcoude. Ze volgden beiden verschillende aanvullende opleidingen en vervulden rollen als hoofdbrandwacht, incidentbestrijder, chauffeur/pompbediener en oppervlakteredder. In totaal namen ze ieder deel aan zo’n 1600 oefenavonden en 1200 uitrukken om mens en dier in nood te helpen. Zij staan altijd klaar om anderen te helpen en motiveren daarmee de andere leden van het korps. Binnen het korps maken ze deel uit van de voertuigencommissie, waarin hun expertise, ervaring en kennis in de aanschaf van de brandweervoertuigen van grote meerwaarde is. Zij meldden zich beiden meteen aan toen in 2008 het oppervlakteredden werd geïntroduceerd binnen Brandweer Nederland en sindsdien zijn zij beiden zeer bekwame oppervlakteredders. Daarnaast zijn Hans Berkhout en Leo de Vries actief bij de personeelsvereniging van de brandweerpost Abcoude en ondersteunen zij leden op moeilijke momenten. De twee inwoners van Abcoude zijn ook op andere vlakken maatschappelijk actief. Hans bekleedt sinds 1989 diverse taken en functies binnen het bestuur van de Abcouder IJsclub en is contactpersoon bij de samenwerkende ijsclubs van natuurijs rondom de Vinkeveense Plassen. Namens de brandweer zet hij zich ook in als vrijwilliger voor de Stichting Feestelijkheden Abcoude en voor de marathon van De Ronde Venen en is hij bestuurslid van de Abcoude WandelVierdaagse voor alle basisscholen in Abcoude. Leo regelt al meer dan 30 jaar vanuit de brandweervereniging uitleg over de brandweer voor basisschoolleerlingen. Ook hij is namens de brandweer sinds 1990 een actieve vrijwilliger bij de Stichting Feestelijkheden Abcoude. Ook was hij jarenlang vrijwilliger bij de ijsevenementen en toertochten van de IJsclub Abcoude. Marijke Burger-Snoek (Mijdrecht, 1961) is een zeer actieve vrijwilliger die veel tijd investeert in haar vrijwilligerswerk en bij verschillende organisaties actief is. Sinds 1990 is zij vrijwilliger bij de rooms-katholieke parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen. Zij was tien jaar lid van de commissie Geloof en Geloofsgemeenschap en organiseerde talloze thema- avonden en gezinsdagen. Ook is zij sinds 2009 actief in de bloemengroep en sinds kort ook in de lectorengroep. Van 1995 tot 2022 was zij een zeer betrokken collectant van het Prinses Beatrix Spierfonds en organiseerde ze een groot deel van de jaarlijkse collecte in Mijdrecht. Daarnaast is Marijke Burger-Snoek al 24 jaar actief bij de Zwemvereniging De Ronde Venen/Reddingsbrigade De Ronde Venen, onder andere als bestuurslid. Voor haar activiteiten is zij eerder benoemd tot ere -lid. Vanaf 2003 is zij vrijwilliger bij Samens (Tympaan-de Baat). Ze begon daar met informatieve huisbezoeken aan ouderen en werd later ook maatjesvrijwilliger. Daarnaast is zij sinds kort chauffeur bij ANWB AutoMaatje, een service waarbij vrijwilligers inwoners die minder mobiel zijn naar bijvoorbeeld medische afspraken brengen. Sinds 2006 is zij ook vrijwilliger bij de Zonnebloem en brengt ze onder andere bezoekjes bij mensen thuis en ondersteunt ze bij activiteiten die mensen niet meer zelf kunnen doen, zoals naar de kapper gaan en kleding kopen. Daarnaast organiseert ze uitstapjes en is ze altijd aanwezig bij evenementen. Sinds 2009 is ze ook vrijwilliger bij Zideris, een kleinschalige zorgorganisatie voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze neemt werk bij begeleiders uit handen door bewoners mee te nemen naar het dorp voor boodschappen, om te winkelen of door met ze naar de bibliotheek te gaan. Frans van Ginkel (Mijdrecht, 1942) is voor veel ouderen in De Ronde Venen een vertrouwd gezicht en een steun en toeverlaat, zeker als het moderne technologie betreft. Samen met andere vrijwilligers begon hij in 1999 in Mijdrecht met het geven van computerlessen voor senioren. Dat leidde in 2000 tot een samenwerking met SeniorWeb. Vanaf de start vervulde hij verschillende functies, van bestuurslid tot docent en begeleider. Sinds 2017 biedt hij ook zijn diensten aan bij PCHulp per Telefoon. PCHulp handelt jaarlijks circa 64.000 hulpvragen af, online, telefonisch of aan huis. Vanaf 2004 is hij ook actief als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Ouderen (sinds kort Samens). Ook hier helpt hij bij alle vragen op ICT-gebied. Daarnaast helpt hij inwoners met een smalle beurs bij de belastingaangifte en is hij chauffeur van de PlusBus Mijdrecht. Van 1998 tot 2010 zat hij drie termijnen in de cliëntenraad van het Hofpoort ziekenhuis. Ook zat hij van 2006 tot 2011 in de WMO-raad. Sinds 2007 is hij lid van de cliëntenraad van Careyn De Ronde Venen en sinds kort is hij tevens voorzitter van de Zonnebloem, afdeling Mijdrecht. Willy Hingst (Mijdrecht, 1946) is volgens haar kinderen een vrouw die zich altijd inzet voor anderen en zichzelf daarbij wegcijfert. Naast haar 40-urige werkweek was ze klassenmoeder, penningmeester bij de voetbal-handbalvereniging en later ook vrijwilliger bij stichting Thuissterven. Sinds 1999 is zij vrijwilliger bij De Zonnebloem en was ze enkele jaren bestuurslid. Ze ondersteunde de mensen door een praatje met ze te maken, mee te gaan winkelen of wandelen of iets anders te doen om de deelnemers een leuke dag te bezorgen. Ook is zij al 10 jaar als mantelzorger actief. Eerst bij haar (overleden) zus en tot op de dag van vandaag bij haar buurvrouw. Zij helpt, ondersteunt en verzorgt haar buurvrouw op verschillende manieren en maakt het op die manier mogelijk dat ze thuis kan blijven wonen. Vanaf 2017 is zij belangeloos werkzaam als secretaris/bestuurder van de VvE (Vereniging van Eigenaars) van het appartementencomplex Spinel in Mijdrecht. Ze doet in die functie veel administratief secretarieel werk, maar voert ook hand- en spandiensten uit die belangrijk zijn voor de eigenaren en bewoners van het complex. Naast het administratieve werk is ze ook een vraagbaak voor medebewoners/eigenaren en is ze altijd aanspreekbaar. Joska Hoppe (Abcoude, 1956) is iemand met een groot hart die altijd klaar staat voor anderen. Sinds 2018 maakt ze deel uit van het bestuur van Ouderen Belangen Vereniging Abcoude Baambrugge (OBV). Daarnaast verzorgt ze de interviews en de vormgeving voor het blad Periodiek dat elke drie maanden uitkomt voor de meer dan duizend leden. Sinds 2019 is ze actief voor Stichting Het Sporthuis Abcoude (destijds nog Stichting Zwembad Abcoude) als lid van de werkgroep Regelgeving. Doel van de werkgroep was het in kaart brengen van relevante regelgeving/licenties voor het zwembad, hoe zaken aangevraagd moesten worden en het zetten van de benodigde stappen om aan de regelgeving te voldoen en protocollen te schrijven. Ook werkte ze mee aan het opstellen van het huisreglement, de gedragsregels en praktische zaken als de ongevallenregistratie en was ze betrokken bij de organisatie rondom het slaan van de eerste paal en de opening van het zwembad. Vanaf 2021 is ze betrokken bij de organisatie van de seniorenbijeenkomsten. Deze maandelijks bijeenkomsten bestaan doorgaans uit een lezing met maaltijd en hebben als doel ouderen in Abcoude een gezellige middag te bezorgen. Sinds 2023 is ze betrokken bij de Abcouder Harmonie, eerst als begeleider maar sinds een aantal maanden als officieel verkeersregelaar. Joska Hoppe startte haar vrijwilligersactiviteiten al in de tijd dat ze werkzaam was als fysiotherapeute in het verpleeghuis Beth Shalom, van 1979 tot 2013. Zij zette zich in als vrijwilliger binnen de personeelsvereniging, bij Joodse feestdagen en bij het organiseren van evenementen zoals voorstellingen en musicals voor bewoners. Ook begeleidde ze patiënten op familiebezoeken. Van medio jaren ’70 tot 2004 was ze actief bij Korfbalvereniging Diemen (KVD). Ze was onder andere secretaris en voorzitter en was medeorganisator van de verhuizing naar een nieuw clubhuis in 1990. De rode draad in haar vele vrijwilligerswerk is de mantelzorg die ze verleent. Ze heeft veel mensen bijgestaan die haar steun goed konden gebruiken en was altijd intensief bij hen betrokken. Daarbij nam ze tal van taken op zich, zoals: maaltijden koken, de verzorging, ziekenhuisbezoek, waken naast het bed, boodschappen halen en het regelen van de administratie. Lia Rademaker-Voorneveld (Wilnis, 1959) is als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties. Vanaf 1992 is zij de drijvende kracht achter de Kinderwoorddienst binnen de geloofsgemeenschap St. Jan de Doper. Tijdens de eucharistieviering zondag om 11 uur horen de kinderen in de Kinderwoorddienst een verhaal uit de bijbel dat aansluit bij wat hun ouders horen in de kerk. Vanaf 1994 is zij actief bij het Natuur- en Milieu Educatie-centrum De Woudreus in Wilnis. Ze zet de jaarlijkse excursies uit en begeleidt deze ook, evenals de jaarlijkse veldwerkdagen voor het voortgezet onderwijs. Ze verricht allerlei hand- en spandiensten, vooral in de begeleiding, de voorbereiding en tijdens de uitvoering. Daarnaast is zij een inhoudelijk klankbord voor te ontwikkelen lesmaterialen in het basisonderwijs. In het verlengde hiervan is zij natuurgids bij het IVN in Wilnis en heeft zij zich de afgelopen 25 jaar onder andere ingezet voor verschillende projecten waarbij de liefde voor de natuur bij jongeren en ouderen onder de aandacht werd gebracht. Daarnaast is Lia Rademaker al ruim 10 jaar vrijwilliger bij de Stichting CliniClowns Nederland en is zij het gezicht van de organisatie in de regio. Ze geeft voorlichting en gastlessen en verkoopt merchandise waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor de inzet van de clowns. Als vrijwilliger is zij actief voor Stichting Brentano Amstelveen en bracht zij als contactclown samen met haar dochter verschillende keren per maand een bezoek aan bewoners met dementie. Ook werkt ze als vrijwilliger bij Zonnehuis Majella waar alle bewoners een vorm van dementie hebben. Ze gaat elke week met bewoners wandelen en helpt bij verschillende activiteiten. Ook is zij sinds 2011 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken en wordt ze ingezet bij vele (grote) evenementen. Bij de Stichting Amerpoort verricht ze sinds 2019 vrijwilligerswerk door met de (veelal jonge) bewoners te gaan wandelen, fietsen of in de tuin te werken. Dick Stoeltie (Wilnis, 1947) en Janneke Stoeltie-Idzerda (Wilnis, 1948) zijn twee actieve vrijwilligers in Wilnis. Beiden zijn actief bij de Vinkeveense tennisvereniging VLTV, Dick al meer dan 50 jaar. De laatste 20 jaar legt hij zich specifiek toe op het baanonderhoud en het organiseren daarvan. Daarnaast is het zuinig omgaan met de financiële middelen van de vereniging een speerpunt van zijn handelen. Hij sorteert het afval zelf en zorgt ervoor dat de afvalcontainers efficiënt zijn gevuld waardoor de vereniging minder kosten aan de afvalverwerking kwijt is. Ook maak hij zelf de sleepnetten voor de padelbanen waardoor er geld kan worden bespaard. Janneke zet zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel in voor de vereniging. Zowel in commissies als in bestuursfuncties. Ze speelde een cruciale rol in het organiseren en ondersteunen van verschillende toernooien en activiteiten en verzorgde geruime tijd de ledenadministratie. Gezamenlijk hebben zij de vereniging enorm geholpen. Naast de tennissport heeft ook korfbal hun interesse. Na een actieve carrière als speler (ook in het nationaal team), was Dick van 1970 tot 1979 trainer/coach van de selectie van korfbalvereniging De Vinken in Vinkeveen. Samen met zijn echtgenote gaf hij vorm aan een nieuw trainings-/coachingsconcept. Hiermee brachten zij het spelpeil naar hogere niveaus. Janneke speelde bij korfbalvereniging Samos in Utrecht en later op hoog niveau in het nationale team van korfbalvereniging Westerkwartier. Al snel begeleidde zij als vrijwillig trainer/coach het eerste team van Westerkwartier en behaalde zij vele successen. Ook zijn beiden vanaf 2015 vrijwilligers bij het KLM Open en verrichten ze werkzaamheden als recorder, host/hostess en marshal en helpen ze bij ticketing, het crewcafé en bij vrijwilligersservices. Janneke zette zich daarnaast ook vele jaren in als vrijwilligster voor de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en is zij de bondsgedelegeerde/toernooicoach namens de KNLTB. Sinds 2022 is zij marshal op Golfpark Wilnis. Ze houdt toezicht op het op tijd starten, het tempo en de veiligheid op de baan. Max Verbeek (Abcoude, 1953) is zijn hele leven al actief in de rooms-katholieke kerk. In zijn jeugd was hij misdienaar en later acoliet bij eucharistievieringen, huwelijken en begrafenissen. Zo’n 30 jaar geleden verhuisde hij naar Abcoude en werd hij actief voor de Cosmas & Damianuskerk/parochie in Abcoude. Hij was penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling (PCI). De PCI opereert juridisch en financieel zelfstandig, los van het parochiebestuur, en is actief voor de gemeenschapsopbouw (diaconie), met name voor kwetsbare groepen. Na de fusie van 9 zelfstandige parochies kwam er één PCI voor de parochie St. Jan de Doper. Ook hier werd hij penningmeester. 10 jaar geleden trad hij toe tot de Kerkbalansgroep, een jaarlijkse (landelijke) actie waarbij leden worden opgeroepen een financiële bijdrage te leveren voor het onderhoud van de parochie. Hij schrijft brieven aan alle leden van de geloofsgemeenschap, maakt een aantrekkelijke folder en houdt alle schenkingen en uitgaven bij. Sinds 2015 gaat hij voor in woord- en communie-, gebeds- en Taizé-vieringen. Ook maakt hij deel uit van een groep van 4 mensen die autodienst heeft en kerkgangers die moeilijk ter been zijn ophaalt en weer thuisbrengt. Hij is al jaren één van de schrijvers in het parochieblad ONE dat 8 keer per jaar uitkomt en is een van de vrijwilligers in de ‘toekomstgroep’ die kijkt hoe de geloofsgemeenschap vitaal kan worden gehouden. Naast zijn kerkelijke activiteiten is hij penningmeester bij en vervulde hij een belangrijke rol in de oprichting van de stichting BeninAmi. BeninAmi is een stichting die financiële middelen zoekt om samen met een Franse partnerorganisatie in Benin (West Afrika) te helpen bij de bouw van een school in het dorp Bérécingou. Behalve lezen en schrijven zorgt deze school ervoor dat kinderen later in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Naast officiële taken is Max Verbeek betrokken bij fondsenwerving en contactpersoon van de partnerorganisatie in Benin. De afgelopen 5 jaar is hij tevens actief als vrijwilliger bij het Jongerenwerk van Samens en helpt hij leerlingen als huiswerkmaatje en met de Zomerschool.  Krijn Verbruggen (Mijdrecht, 1947) en Joke Verbruggen-Brommer (Mijdrecht, 1947) worden omschreven als zeer betrokken mensen die altijd klaar staan om te helpen, vriendelijk zijn, luisteren en meedenken in mogelijkheden. Het echtpaar is al van jongs af aan betrokken bij de Protestantse Gemeente Mijdrecht en vervult sinds 2000 het (vrijwillig) kosterschap. Joke Verbruggen begon haar vrijwillige activiteiten voor de kerkgemeenschap in 1975 en was daarna bijna 30 jaar lid van de Zendingscommissie. Daarnaast was zij 43 jaar lid van de werkgroep Boekentafel en één van de betrokkenen die de nieuwe aankopen van bijbels, liedboeken, cd's en kaarten verzorgde. Ook was zij zo’n 10 jaar ‘de juffrouw’ van de zondagsschool. Als wijkmedewerker in de taakgroep Pastoraat bezoekt zij al jaar en dag mensen (van zowel binnen als buiten de kerk) in de wijk Hofland die ziek zijn of om een praatje verlegen zijn. Ook was zij van 2007 tot aan de opheffing in 2021, penningmeester van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage. Gezamenlijk coördineren Krijn en Joke sinds 1980 de verspreiding van het kerkblad ‘Kerkvaart’ dat 10 keer per jaar verschijnt. Het kosterschap vormt echter de rode draad in hun vrijwillige activiteiten voor de kerkgemeenschap. Krijn en Joke maken deel uit van een team van 3 kosters. Op zondag wordt de kerk door hen in orde gemaakt voor de eredienst. Ook gebouw Irene hoort hierbij, hier wordt na de dienst de koffie geschonken en ook doordeweeks zijn hier activiteiten. Ook de schoonmaak en onderhoud van de kerk en gebouw Irene wordt door hen samen opgepakt waarbij Krijn de vraagbaak is voor veel technische zaken en een handige klusjesman. Tot de kostertaken behoort ook het onderhoud van de naast de kerk gelegen begraafplaats, het Janskerkhof. Samen met een vrijwilligersploeg zorgen Krijn en Joke dat wekelijks de paden en de graven schoon worden gehouden.

Raadsbesluiten 24 april

25 April 2025 om 12:35

Op 24 april heeft de gemeenteraad besluiten genomen over het indienen van een handhavingsverzoek Schiphol, de afspraken over de bouw van nieuwe woningen aan de Prinses Christinalaan en de overlast van illegaal aangemeerde boten aan de Amstel. Aan de orde kwamen ook de aanwijzing van de griffier, financiële stukken van Duo+ en de actualisatie van de lijsten met moties en toezeggingen.

Mes van Repair CafΓ© snijdt aan meerdere kanten

25 April 2025 om 09:00

Door: Jan Dreschler. Repair Cafés, je vindt ze overal, maar nog niet in Aalsmeer. Dat is jammer want het is een prachtige combinatie van ontmoeten, zorg voor het milieu, behoud van je spullen en besparing van kosten. Theo Bergonje en Jules van Kerckhoven gaan het realiseren onder het motto ‘weg met de wegwerpmaatschappij’.

Theo geeft aan waar het om gaat. “Het is een vorm van ontmoeten en tegelijkertijd een plek waar oude apparaten een nieuw leven krijgen, kortom om een laagdrempelige voorziening waar je samen met iemand die technisch onderlegd is kunt kijken naar een apparaat wat het niet meer doet.”

Vooral ook gezellig
De definitie van een Repair Café is een plek waar mensen gratis (of tegen een kleine vrijwillige bijdrage) kapotte spullen kunnen laten repareren — samen met vrijwilligers die verstand hebben van reparatie. Hoe gaat het in zijn werk? Je neemt je kapotte spullen mee naar een lokaal Repair Café. Er zijn vrijwilligers aanwezig met kennis van techniek, textiel, houtbewerking, etc. Ook is er gereedschap. Samen kijk je wat er aan de hand is en of het gerepareerd kan worden en het is er vooral ook gezellig.

Het fenomeen Repair Café bestaat sinds 2007. Het is bedacht door de Nederlandse Martine Postma. Het eerste Repair Café startte in 2009 in Amsterdam West. Nu vind je ze over de hele wereld. Alleen in Nederland al ruim 700.

Handig met computers
Volgens Theo is ‘ontmoeten’ een belangrijk element. De plekken waar het Repair Café gerealiseerd gaat worden zijn plekken waar die ontmoetingsfunctie al in ruime mate aanwezig is namelijk het buurthuis in de Hornmeer en de Place to Bieb in Kudelstaart. Bij die laatste locatie is er het bijkomend voordeel dat daar veel jongeren aanwezig zijn die weer handig zijn met computers.

De gedachte is dat je samen met iemand die wat technischer is dan jijzelf kijkt naar de mogelijkheid om het te repareren of om advies te krijgen wat je er het beste mee kunt doen. Dat advies kan natuurlijk ook zijn om er niet aan te beginnen. Maar heel veel apparaten kunnen een tweede leven krijgen en daar word jijzelf en de wereld beter van.

Praktische invulling
Volgens Theo past het helemaal in de sfeer van de ‘Stichting Nieuw Aalsmeer’ van waaruit allerlei zaken die met het milieu te maken hebben worden gerealiseerd zoals ‘groene daken’ ‘1000 bomen’ het  ‘klimaatexamen’. Theo was als klimaatburgemeester en energiecoach op zoek naar een praktische invulling van het thema duurzaamheid en het Repair Café beantwoordt helemaal aan dat doel.

‘Ik was meteen enthousiast’
Er zijn referentiebezoeken gebracht in  Uithoorn en in de Haarlemmermeer. Hij is er vervolgens in Aalsmeer mee de boer op gegaan en ontmoette veel enthousiasme onder andere bij de gemeente. Een oproep leverde al snel enkele vrijwilligers op waaronder Jules: “ik was meteen enthousiast. Op dit moment zitten we in de fase van opbouw. We hebben nog wat meer vrijwilligers nodig en materiaal. Als vrijwilligers zoeken we vooral technische mensen die het leuk vinden om anderen de helpende hand te bieden.”

Wat kun je dan laten repareren? Dat is velerlei. Bijvoorbeeld elektrische apparatuur, speelgoed, fietsen, meubels, muziekinstrumenten enzovoort. De bedoeling is dat er ook gelegenheid komt voor de reparatie van kleding, maar daar moeten eerst nog enkele naaimachines voor worden aangeschaft en deskundige vrijwilligers worden aangetrokken.

Meerlanden en Dorcas
Het is interessant om te onderzoeken waarom mensen de afweging maken om iets te laten repareren of weg te doen. Bij Jules en Theo leeft de gedachte om daar meer inzicht in te krijgen, bijvoorbeeld door aanbieders van kapotte apparaten bij de Meerlanden te bevragen over de reden waarom ze het wegdoen.

Ook is een gedachte om samen met Dorcas te kijken of apparaten die via het Repair Café een nieuw leven hebben gekregen en door de eigenaar niet meer gewenst zijn daar aangeboden kunnen worden voor het goede doel.

Kortom, het is een groeimodel waarmee de heren hard bezig zijn. Ook een soort van klussendienst in de nabijheid van het Repair Café om bij mensen thuis kleine problemen op te lossen is denkbaar.

Handige klussers nodig
De stand van zaken is nu dat de locaties bekend zijn en ook de momenten van openstelling, namelijk op maandagmiddag in het buurthuis Hornmeer en op dinsdagmiddag in de Place to Bieb in Kudelstaart. Er is nog wel een basisfinanciering nodig om één en ander aan te schaffen en daarvoor wordt een beroep gedaan op de gemeente en verschillende fondsen. Ook zijn er nog wat meer vrijwilligers nodig met technische inslag. Dat mogen natuurlijk ook gewoon handige klussers zijn. De Ambitie is om in september ‘full swing’ te gaan starten en daarvoor misschien al enkele try-outs te doen.

Theo en Jules zijn enthousiast over hun voornemen. Hun droom is dat heel veel mensen in september nieuwsgierig zullen zijn naar de werking van het Repair Café. Dus ook als er niet direct iets te repareren valt is iedereen welkom voor een kopje koffie.

Handige klussers die zich aangesproken voelen kunnen bellen met Theo 06-22514297 of nieuwaalsmeer@gmail.com

(Foto’s: Arjen Vos)

Het bericht Mes van Repair Café snijdt aan meerdere kanten verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Maas-De Koning: persoonlijk advies in mobiliteit

25 April 2025 om 08:59

AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Deze keer is de beurt aan Michael van de Velde, accountmanager zakelijke markt bij autobedrijf Maas-De Koning in Uithoorn.

Door Selena Sercan. Michael van de Velde woont in Rijsenhout en heeft een brede achtergrond die zich door verschillende sectoren heen heeft ontwikkeld. “Na mijn opleiding aan de hotelschool ben ik in de autobranche beland, waar ik vijf jaar met succes heb gewerkt. Na die periode besloot ik een nieuwe richting in te slaan en ging ik twee jaar op wereldreis. Bij terugkomst ben ik met mijn horeca-ervaring in de evenementenbranche terechtgekomen, waar ik voor een Duits biermerk werkte. Dit hoofdstuk eindigde door de coronamaatregelen. Na deze uitstap ben ik weer teruggekeerd naar de autobranche en nu werk ik bij Maas-De Koning waar ik de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Volkswagen Bedrijfswagens en CUPRA vertegenwoordig.”

Mobiliteitsadviseurs
Maas-De Koning doet volgens Michael meer dan alleen het verstrekken van verkoopadvies. “Wij zijn mobiliteitsadviseurs en ondersteunen bedrijven met alles wat te maken heeft met mobiliteit. Dit omvat advies over wet- en regelgeving, milieuzones, autobeleid, fietsen van de zaak, mobiliteitskaarten voor het OV en laadpalen. Ook bieden wij oplossingen voor CO2-rapportages, die bedrijven verplicht zijn aan te leveren. Ons team bestaat uit vier collega’s en we hebben dertien vestigingen met bijna vierhonderd medewerkers.”

Onderscheidend vermogen
Het onderscheidend vermogen ligt in het bieden van complete mobiliteitsoplossingen. “Dit doen we voor álle medewerkers binnen een bedrijf, zowel met als zonder auto. Wij kunnen een efficiënt, duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid realiseren, afgestemd op de diverse behoeften van de medewerkers. Dit totaalpakket maakt ons bijzonder, omdat we verder kijken dan alleen de auto en oplossingen bieden voor elke vorm van zakelijke mobiliteit.”

Uitdaging
De grootste uitdaging is de transitie naar het elektrisch rijden, met de bijbehorende investeringen in voertuigen en laadinfra. Daarnaast spelen zero emissiezones en de voortdurend veranderende overheidsmaatregelen een grote rol. “Daardoor moeten we continu inspelen op nieuwe wet- en regelgeving om bedrijven optimaal te ondersteunen in deze transitie.”

Trots
Michael zegt trots te zijn op de brede propositie waarmee het bedrijf bij ondernemers echt het verschil kan maken. “We hebben ook sterke persoonlijke relaties met lokale ondernemers opgebouwd. Ons team bestaat uit vier mensen en is groeiende. Met dertien vestigingen zijn we goed in staat om grote stappen te zetten in de regio. Vanuit de merken die wij vertegenwoordigen worden flinke investeringen gedaan in vernieuwing van techniek en nieuwe modellen. Daarnaast kijken wij bij Maas-De Koning ook altijd naar de toekomst. Waar wij kansen zien, zullen we die zeker benutten.”

Waardevolle lokale connecties
Omdat Michael gelooft in de kracht van persoonlijke relaties in de regio is hij lid geworden van de businessclub FC Aalsmeer. “Zaken worden uiteindelijk gedaan met mensen en de Businessclub biedt de ideale kans om waardevolle lokale connecties te maken en samen te werken.”

Maas-De Koning Uithoorn
Amsterdamseweg 5-9
1422 AC  Uithoorn
info@maasdekoning.nl
085-0207499

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Het bericht Maas-De Koning: persoonlijk advies in mobiliteit verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Bewegen, lachen en thee na afloop bij AquaVitaal en SportVitaal

25 April 2025 om 06:50

“Toen ik met pensioen ging, wist ik het zeker: ik wil actief blijven. Niet alleen voor mijn lichaam, maar ook voor de gezelligheid. Ik hou van bewegen én van mensen om me heen. Daarom ben ik begonnen met AquaVitaal in zwembad De Waterlelie in Aalsmeer. Later hoorde ik via de receptie over SportVitaal. Nu doe ik het allebei en dat al zo’n vijf tot zes jaar.”

Rineke Schluter voelt zich helemaal op haar plek in de Waterlelie. “De sfeer is heel fijn. Het voelt als een soort familie. Iedereen kent elkaar, maakt een praatje. Je hoort erbij. Dat maakt het leuk om elke keer weer te gaan.”

Bij SportVitaal doe je allerlei leuke dingen. “We spelen spelletjes, doen aan tennis, baloefeningen en meer. Het is gezellig én goed voor je lijf. Na afloop drinken we samen iets bij KoffieVitaal. Ik geniet dan van een kopje thee, dat moment is net zo gezellig als de les zelf, even napraten, lachen en samen zijn.”

Rineke vond het nooit spannend om te beginnen. “Ik hou van bewegen en zoek zulke dingen juist op. Als je iets nieuws wilt proberen, moet je er gewoon op afstappen. En echt, iedereen is welkom. Je wordt met open armen ontvangen.”

Wat het haar oplevert? “Ik voel me fitter, heb een doel op mijn dag en ik kom onder de mensen. Je hoort ergens bij. Dat maakt me gelukkig. En ik geloof: als je gelukkig bent, ben je ook gezonder. Na de les heb ik weer energie voor de rest van de dag.”

Rineke heeft een duidelijke boodschap: “Deze activiteiten zijn voor iedereen. Ook als je niet meer alles kan. Er wordt altijd rekening met je gehouden. Dus kom gewoon! Bewegen, lachen, erbij horen, dat gun ik iedereen. Ga er lekker op uit en doe iets. Daar word je blij en gelukkig van.”

Wat is AquaVitaal en SportVitaal?
AquaVitaal is bewegen in warm water. Dat is goed voor je spieren en gewrichten, vooral als je wat ouder bent. SportVitaal is bewegen in de sporthal met spellen en plezier. Beide activiteiten zijn speciaal voor mensen die fit willen blijven op een rustige manier.

In zwembad De Waterlelie is er nog veel meer te doen. Voor jong en oud, voor sportieve mensen en voor wie rustig wil bewegen. In Aalsmeer en Kudelstaart zijn er verschillende activiteiten om in beweging te komen voor alle leeftijden.

Wilt u iets uitproberen? Kijk dan op aalsmeeractief.nl of aalsmeer.nl/meedoen.

(Partnerbijdrage Gemeente Aalsmeer)

Het bericht Bewegen, lachen en thee na afloop bij AquaVitaal en SportVitaal verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Brandweer Aalsmeer in actie bij grote scheepsbrand in de Amerikahaven

25 April 2025 om 00:00

Gisteravond is de brandweer uit Aalsmeer vier uur lang ingezet bij een forse brand op een schip aan de Amerikahavenweg in Amsterdam. Het schip, dat geladen was met schroot, stond in brand. De brandweermannen en vrouwen uit Aalsmeer is ingezet op de blussing vanuit het laadruim van het schip. Samen met andere korpsen is de brand uiteindelijk onder controle gebracht.  

Klusjesmannen lichten ouderen op in Mijdrecht

25 April 2025 om 00:00

Afgelopen week is een ouder stel in Mijdrecht voor €2000 opgelicht door mannen die zich voordeden als klusjesmannen. De groep – drie mannen en een jonge jongen – ging langs de deuren, bood goedkope klusjes aan en wist het stel mee te nemen naar een pinautomaat. Oplettende buurtbewoners grepen in en waarschuwden de politie, maar de daders waren toen al gevlucht. Volgens de wijkagent zijn er de afgelopen weken meerdere meldingen geweest van vergelijkbare oplichters in Mijdrecht en Abcoude. “Deze groepen duiken eens in de zoveel tijd op,” aldus de agent. “Ze bieden klusjes aan tegen hoge prijzen en zetten vaak iets op papier, zoals een offerte. Dat maakt een strafrechtelijke aanpak lastig – het wordt dan een civiele kwestie.” Politieadvies: Ga niet in op klusaanbiedingen aan de deur. Betaal nooit zomaar, en bel bij twijfel de politie via 0900-8844.

De Groene Venen van 25 april en Vrijheidskrant staan online @groenevenen

25 April 2025 om 00:00

De Groene Venen, dé weekendkrant van De Ronde Venen, is ook online te lezen. De nieuwste editie staat nu online en ook de Vrijheidskrant 2025.  Klik hier om de krant direct te lezen. Klik hier om de Vrijheidskrant 2025 online te lezen. Koningsdagprogramma 2025Klik hier voor de Oranjekrant, het programma van Koningsdag in De Ronde Venen. Lees de krant iedere week online via www.degroenevenen.nl DE GROENE VENEN IS OOK VERKRIJGBAAR BIJ:   Mijdrecht - Gemeentehuis,  Boekhandel Mondria, Vabels café-bistro, Bibliotheek Dr v.d. Haarlaan Wilnis - Jumbo Vinkeveen - Jumbo  • Albert Heijn (Herenweg) Waverveen - Fa. F.A.Ruizendaal & Zonen Abcoude - Fred Abcoude (voorheen Readshop), Plus Koot, Albert Heijn Baambrugge - Henks Baambrugge 

OuderRegio Amstelland

Struikrovers Seringenpark gaan perken te buiten

24 April 2025 om 18:18

Door: Arjen Vos. Vol trots doen enkele vrijwilligers van de stichting Behoud Seringenpark de dag na Pasen een rondje park. Nog opgetogen van het geslaagde burgerinitiatief ‘keieren zoeken’ de dag ervoor, worden vandaag enkele seringensoorten fotografisch vastgelegd. Het is nu dé tijd om dat te doen want de bloei is begonnen en de seringen staan er uitbundig bij. Maar… het zonnige humeur verandert al snel in een depressie als blijkt dat er enkele seringenstruiken zijn gestolen.

Seringenkenner Dick Maarsen ontdekt de gaten in een van de perken als hij samen met Ilka van Houwelingen, ook lid van de werkgroep, uitleg geeft over de vernieuwde website. “Niet te geloven, wie doet dit?” vraagt hij zich verbolgen en hardop af. “Misschien iemand die op bezoek ging bij zijn schoonmoeder en nog geen cadeautje had,” gist Ilka. Wat de reden ook is, het gaat volgens Dick ook niet om ‘zomaar’ een paar seringen. “Dit waren nieuwe soorten die we kort geleden geplant hebben. Net geënt, een jaar of vier jaar oud, die ik met veel moeite in Boskoop heb kunnen vinden,” zegt Dick terwijl hij op zijn mobiel bladert om te zien om welke sering het precies gaat. “De Beauty of Moskou. Die moet het zijn. Het is de vraag of die nu nog ergens te krijgen is.” Wat het volgens Dick extra zuur maakt is dat deze sering nog niet gefotografeerd was.

Daar stonden ze…

Geen kwajongensstreek
Behalve de drie struiken zijn ook enkele roestvrijstalen ringen verdwenen waar de specifieke nummers van de struiken in gestanst zijn. Ook van struiken die er nog wel staan. “Dit hebben we in al die jaren nog nooit meegemaakt,” zegt Ilka verontwaardigd. Als even verderop blijkt dat ook de helft van het sedumdakje van het insectenhotel is verdwenen, is de teleurstelling nog groter. “Nog een schadepost erbij,” moppert Dick, “dit is geen kwajongensstreek meer. Het moet echt moedwillig zijn gestolen.” Prijzen van planten en bomen zijn volgens hem de laatste tijd de lucht in geschoten. Soms in een jaar tijd zelfs verdubbeld, dus dat gaat wel aantikken “Hoe groot de schade nu is? Daar durf ik geen schatting over te doen. Het gaat wel van ons budget af. Het zou mooi zijn als we daar sponsors voor hebben.”

Wat er nog over is van het sedumdakje

De vrijwilligers dubben of het wel of niet in de krant moet maar het ‘wel’ wint het uiteindelijk. “Niet om mensen op een idee te brengen maar om iedereen te laten weten hoe bijzonder deze verzameling seringen is. En dat je daar dus vanaf moet blijven.” De kans dat de gestolen struiken teruggebracht worden, wordt desondanks niet groot geacht.

Trouwreportage
Terug naar de aanleiding van het parkbezoek. Dat was de voorbereiding op het 75-jarig bestaan volgend jaar waar de werkgroep het nu al druk mee heeft. Er worden interessante ideeën voor uitgewerkt. Bijvoorbeeld met een oproep aan mensen die hun trouwreportage hier hebben laten maken en hopelijk foto’s beschikbaar willen stellen. “Daar willen we een expositie van maken en een aantal daarvan belonen met een remake van een van de foto’s,” zo licht Ilka een tipje van de sluier op, “binnenkort communiceren we daar nog wel meer over.”

Palen met letters markeren de plantvakken

Arboretum
De collectie van 130 soorten en 500 struiken op orde brengen, dat was de taak van Dick Maarsen waardoor hij zich deze winter geen moment hoefde te vervelen. “Als je nu naar de website gaat en het bewuste vak opzoekt, zie je precies welke seringen erin staan. Later zullen we ook nog de bomen en de vaste planten digitaal toevoegen. Zo goed als het hier beschreven staat, vind je het nergens. Eigenlijk hebben we hier een soort van seringenarboretum.”

Parkbezoekers reageren volgens Ilka enthousiast op dat stukje toegevoegde waarde. “Dat krijgen we via de socials en de Historische Tuin terug. Mensen vragen ook wel concreet of we bepaalde seringen hebben die hun opa vroeger kweekten. Dat is met dit nieuwe systeem goed zelf te ontdekken.”

Plukken of stekken afsnijden is uiteraard uit den boze. Wat wel mag is de werkgroep vragen om een stek. In samenwerking met de Historische Tuin, een zeer gewaardeerde partner van het park, wordt er dan gekeken of ze aan dat verzoek kunnen voldoen. Overigens valt op dat de seringenstruiken flink onder handen zijn genomen. Ook dat is ter voorbereiding op het jubileumjaar, verduidelijkt Dick. “Door ze nu terug te snoeien, lopen ze volgend jaar nog mooier uit.”

Peuken en parkslapers
Terwijl het fotograferen vordert, blijft de zaak van de gestolen struiken de leden van de werkgroep bezighouden. “Gelukkig zijn er veel mensen die het park een warm hart toe dragen en een oogje in het zeil houden. Dat stukje sociale controle en medewerking is voor ons en het park heel belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld een buurman die regelmatig een rondje doet om peuken te rapen,” aldus Ilka die aanstipt dat er geregeld melding gedaan wordt van zogenaamde parkslapers. Een ongewenst fenomeen waarbij Handhaving wordt ingeschakeld die vervolgens helpt een andere oplossing voor desbetreffende personen te vinden.

Wat er bovenal bij de vrijwilligers uitspringt is de liefde voor het park en de passie voor Aalsmeers trots: de sering. Gehoopt wordt dat ze dat gevoel over kunnen brengen op de rest van Aalsmeer en de bezoekers van het park.

Klik hier voor de website met het overzicht van de seringen.

(Foto’s: Arjen Vos)

Het bericht Struikrovers Seringenpark gaan perken te buiten verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Kinderboerderij Boerenvreugd stopt per direct met opvang van vakantiedieren | Rick FM

24 April 2025 om 18:06
Stichting Kinderboerderij Boerenvreugd in Aalsmeer heeft besloten per direct te stoppen met het opvangen van vakantiedieren en afstandsdieren. Deze maatregel is het gevolg van recent aangescherpte wet- en regelgeving rondom dierverblijven en opvangpraktijken.

Het besluit betekent dat er geen nieuwe dieren meer worden aangenomen voor tijdelijke opvang of afstand. Dieren die al gepland stonden voor opvang, worden nog wel volgens afspraak verzorgd.
De vrijwilligers van de kinderboerderij zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht van deze aanpassing in het beleid.

De kinderboerderij blijft wél open voor publiek en biedt nog steeds een plek waar jong en oud kan genieten van het boerderijleven.

Voor vragen of een toelichting kunnen betrokkenen en bezoekers terecht bij de kinderboerderij zelf.

 

Door redacteur Jolanda Koppenol. *Eigen foto.

Meezingconcert De aarde is alles voor allen in De Schutse | Rick FM

24 April 2025 om 17:41
Zin in een inspirerende middag vol muziek, betekenis en samenzang? Kom dan op zondag 18 mei 2025 om 16.00 uur naar De Schutse in Uithoorn voor het bijzondere meezingconcert ‘De aarde is alles voor allen’.

Liederen van Huub Oosterhuis
Op initiatief van ds. Ruurd van der Weg en onder muzikale leiding van de 80 jarige dirigent Antoine Oomen brengt het Koor voor Nieuwe Nederlandse Religieuze Muziek liederen van Huub Oosterhuis ten gehore - én u mag meezingen! De vaste pianist Roland Aalbers begeleidt het koor, terwijl koorlid en pastor Wilna Wierenga uitleg geeft bij de inhoud en thematiek van de liederen.

Visioen van een nieuwe wereld
De muziek ademt het visioen van een nieuwe wereld: rechtvaardigheid, zorg voor de aarde en hoop op verandering. Zing mee met krachtige teksten als ‘Wek mijn zachtheid weer’, ‘God weet komt het goed’ en ‘Wij die met eigen ogen de aarde zien verscheurd’.

Waar De Schutse, De Mérodelaan 1, 1422 GB Uithoorn
Wanneer Zondag 18 mei 2025, aanvang 16.00 uur (zaal open vanaf 15.30 uur)
Toegang: €10,- per persoon (inclusief programmaboekje), alleen contant of via QR-code aan de deur
Parkeren: Gratis bij winkelcentrum Zijdelwaardplein
Bereikbaar: Goed bereikbaar met bus en tram 25

*Geen kaartverkoop of reservering vooraf.
Meer weten? Mail naar ruurdvanderweg@gmail.com

 

Door redacteur Jolanda Koppenol

Uithoorn maakt zich op voor Koningsdag | Rick FM

24 April 2025 om 15:24
Het is pas donderdag, maar in het dorpscentrum van Uithoorn is Koningsdag al begonnen… althans, qua voorbereidingen om de beste plek te reserveren. Mensen willen zeker zijn van een mooi plekje voor de feestdag van het jaar.

Ook de eerste toiletten zijn al gearriveerd.altijd een goed teken dat er iets moois staat te gebeuren. De sfeer begint langzaam te borrelen, en het belooft een gezellige zaterdag te worden.

Koningsdag komt eraan, en Uithoorn is er bijna klaar voor. En het weerbericht ziet er goed uit voor komende zaterdag.

 

Door Ron Koppenol

Ex-crimineel deelt ervaringen bij info-avond β€˜Herken Ondermijning’

24 April 2025 om 07:13

(Gemeentelijk persbericht) Ondermijnende criminaliteit komt vaker voor en is dichterbij dan je denkt. Daarom nodigen PVO Amsterdam-Amstelland, de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn ondernemers uit voor een bijzondere en leerzame avond: ‘Herken Ondermijning’. Het event vindt plaats op donderdag 8 mei en biedt een indringende blik op de wereld van verborgen criminaliteit in het bedrijfsleven.

Tijdens deze avond nemen een gerenommeerde misdaadjournalist en een (ex-)crimineel ondernemers mee in hun ervaringen met ondermijning. Wat is het? Hoe ziet het eruit? En vooral: hoe kun je het herkennen en voorkomen dat je erin meegezogen wordt? Want: je kunt maar één keer nee zeggen…

Ook de burgemeesters Gido Oude Kotte, Pieter Heiliegers (Uithoorn) en Tjapko Poppens (Amstelveen) delen hun zorgen over ondermijning en onderschrijven het belang van het herkennen van signalen en hoe je je ertegen kunt wapenen. Tijdens de inloop en borrel zijn vertegenwoordigers van de politie, Meld Misdaad Anoniem en Platform Veilig Ondernemen aanwezig voor vragen of gesprekken.

Aanmelden
De bijeenkomst is op donderdag 8 mei in de Schouwburg Amstelveen. Inloop en eten is van 18 tot 18.45 uur, de zaal is open om 18.45 uur en het programma duurt van 19 tot 21 uur. Daarna is er nog een netwerkborrel. Aanmelden kan tot 6 mei via pvo-amsterdamamstelland.nl via het evenement in de Agenda.

Het bericht Ex-crimineel deelt ervaringen bij info-avond ‘Herken Ondermijning’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Irakese voorganger bij CAMA

24 April 2025 om 07:07

Zondag 27 april organiseert de Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG) weer een samenkomst met maaltijd. Aanvang: 16 uur in ’t Baken, Sportlaan 86.

Geïnteresseerden kunnen kosteloos aanschuiven en mee-eten. Voorafgaande is er een korte dienst met een bijzondere spreker; de uit Irak afkomstige maar in Hoofddorp woonachtige Alan Jajy zal wat vertellen over zijn achtergrond, zijn geboorteland en hoe hij vanuit dit overwegend Islamitische land in Nederland terecht is gekomen.

In Hoofddorp is hij voorganger in opleiding van de Arabische CAMA Gemeente, die gebruik maakt van de Marktpleinkerk. Alan is 44 jaar, getrouwd, heeft twee kinderen en is al acht jaar betrokken bij de Hoofddorpse kerk. Over zijn bewogenheid zegt hij: “Wij proberen het woord van God te verspreiden, onze redder wil dat alle mensen worden gered en de waarheid leren kennen.”

Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom.

(Partnerbijdrage Aalsmeer over Hoop)

Het bericht Irakese voorganger bij CAMA verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Rotaryclub bezoekt Bakkerij Vooges

24 April 2025 om 07:10

Door: redactie. Rotaryclub Aalsmeer Uithoorn houdt naast haar wekelijkse lunchbijeenkomsten met sprekers en andere informatieve onderwerpen, ook regelmatig bedrijfsbezoeken bij bedrijven in de regio. In februari was dat Scheepswerf De Vries, afgelopen week ging de Rotaryclub op bezoek bij Bakkerij Vooges waar zij ontvangen werden door de vorige eigenaren, Wim en Corine Engel.

Sinds Wim de zaak overgedragen heeft aan zijn zoon Jasper, heeft Wim tijd gevonden om lid te worden van de Rotaryclub. In zijn inleiding vertelde Wim in het kort de geschiedenis van bakkerij Vooges. De bakkerij is een begrip in Aalsmeer en omgeving en bestaat al meer dan 100 jaar. In 1992 hebben Wim en Corine de winkel overgenomen van Martin Vooges, waar Wim toen al een aantal jaren voor werkte. De liefde voor het bakkersvak werd doorgegeven aan zoon Jasper Engel die in 2013 mede-eigenaar werd en in 2018 de bakkerij overnam van zijn ouders.

Workshop taarten maken

Ambachtelijke kwaliteit
De winkel waar Martin Vooges begon is nog altijd in de Zijdstraat te vinden. Daarnaast heeft de familie Engel winkels geopend op het Poldermeesterplein in Aalsmeer-Oost, in Amstelveen en in Mijdrecht. In 2015 werd de bakkerij in de Visserstraat geopend waar de Rotaryclub een rondleiding kreeg en men uitleg kreeg over het proces om van meel diverse soorten brood van hoge ambachtelijke kwaliteit te maken. Elk brood en elk gebakje wordt zorgvuldig gecontroleerd tijdens het hele bereidingsproces waardoor dag in, dag uit de hoogste kwaliteit geleverd wordt die de klanten uit de weide omtrek weten te waarderen.

Na de uitleg en de rondleiding kregen de rotarians een workshop aangeboden waarin zij zelf hun bakkerskwaliteiten konden laten zien door zelf een taartje te maken.

(Foto’s: Rotary)

Het bericht Rotaryclub bezoekt Bakkerij Vooges verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.

Hoe zoek je hulp bij verslavingsproblemen in Nederland?

24 April 2025 om 14:54

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Verslaving is een probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Of het nu gaat om alcohol, drugs, medicatie, gokken of andere verslavende gewoontes: wanneer iemand merkt dat het dagelijks functioneren wordt belemmerd, is het tijd om hulp te zoeken. Gelukkig is er in Nederland een goed georganiseerde structuur voor verslavingszorg die toegankelijk is voor iedereen. In dit artikel leggen we uit hoe je hulp kunt zoeken, welke stappen je kunt nemen en welke vormen van zorg er beschikbaar zijn. Daarbij besteden we aandacht aan mogelijkheden in zowel Den Haag als Eindhoven, met nadruk op de termen verslavingskliniek Den Haag en verslavingszorg Eindhoven.

Eerste Herkenning: Wanneer Heb Je Hulp Nodig?

Het begint vaak met het besef dat je de controle over een bepaald gedrag aan het verliezen bent. Signalen kunnen zijn: het steeds moeilijker kunnen stoppen met het gebruik van een middel, liegen over gebruik, problemen op werk of in relaties, of gezondheidsklachten die verband houden met gebruik.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen. Hoe eerder iemand hulp zoekt, hoe beter de kans op volledig herstel. Verslaving is een behandelbare aandoening, maar vroegtijdig ingrijpen is essentieel.

De Eerste Stap: Huisarts of Zelf Aanmelden

De meeste mensen beginnen met een bezoek aan de huisarts. De huisarts is een belangrijke schakel in het Nederlandse zorgsysteem en kan beoordelen welke vorm van hulp nodig is. Hij of zij kan doorverwijzen naar een gespecialiseerde instelling of adviseren over ambulante hulp.

Ook kun je jezelf direct aanmelden bij een instelling voor verslavingszorg, zonder tussenkomst van de huisarts. Veel organisaties bieden online aanmeldformulieren of telefonische intakegesprekken.

Mogelijke Behandelvormen

In Nederland zijn er verschillende vormen van behandeling beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de verslaving, persoonlijke voorkeur en de omgeving van de cliënt:

  1. Ambulante behandeling – Hierbij woont de cliënt thuis en komt hij of zij regelmatig naar de zorginstelling voor gesprekken, therapie of groepssessies. Dit is een veelvoorkomende vorm van zorg bij mildere verslavingen of voor mensen met een sterk sociaal vangnet.
  2. Dagbehandeling – De cliënt komt overdag naar de kliniek maar slaapt thuis. Dit biedt intensievere ondersteuning dan ambulante zorg, met vaak meerdere therapieën per week.
  3. Klinische opname – In ernstigere gevallen kan een opname in een verslavingskliniek Den Haag of elders in het land noodzakelijk zijn. Hierbij verblijft de cliënt voor een langere periode in een zorginstelling, waar intensieve begeleiding en een gestructureerde omgeving bijdragen aan herstel.
  4. Nazorg en re-integratie – Na afloop van de intensieve behandeling volgt vaak een traject van nazorg. Dit kan bestaan uit terugvalpreventie, gesprekken met een hulpverlener en ondersteuning bij werk of opleiding.

Regionale Toegang tot Zorg: Den Haag en Eindhoven

Afhankelijk van je woonplaats zijn er regionale verschillen in hoe de zorg georganiseerd is. In de regio Den Haag zijn er meerdere mogelijkheden voor klinische opname, ambulante begeleiding en dagbehandeling. Wanneer men spreekt over een verslavingskliniek Den Haag, bedoelt men meestal een instelling waar cliënten kunnen worden opgenomen voor behandeling.

Aan de andere kant van het land is verslavingszorg Eindhoven sterk ontwikkeld met een netwerk van zorgverleners, ambulante centra en ondersteuningsprogramma’s. Deze regio staat bekend om haar toegankelijke hulpstructuur en samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines.

Vergoeding en Wachtlijsten

Verslavingszorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten van de meeste behandelingen worden vergoed, mits er een verwijzing is van de huisarts of medisch specialist. Wel geldt meestal het eigen risico. Houd ook rekening met mogelijke wachtlijsten, vooral bij klinische opnames. Het is daarom aan te raden om tijdig hulp te zoeken.

Tot Slot

Het zoeken van hulp voor een verslaving is een moedige en belangrijke stap richting herstel. Of je nu in Den Haag woont en informatie zoekt over een verslavingskliniek Den Haag, of in de regio Eindhoven op zoek bent naar betrouwbare verslavingszorg Eindhoven, er zijn altijd mogelijkheden om je leven weer op de rails te krijgen. Praat erover, raadpleeg een professional en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Het bericht Hoe zoek je hulp bij verslavingsproblemen in Nederland? verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

Koningsdag 2025 in De Ronde Venen: een feest voor iedereen!

24 April 2025 om 00:00

In De Ronde Venen staat Koningsdag 2025 bol van de feestelijke activiteiten voor jong en oud. Of je nu houdt van sportieve uitdagingen, culturele optredens, knusse vrijmarkten of spetterend vuurwerk – in elke dorpskern is iets bijzonders te beleven. Van Mijdrecht tot De Hoef: de oranje vlag wappert, de muziek klinkt en de gezelligheid is voelbaar in elke straat. Hieronder lees je wat er allemaal te doen is, dorp voor dorp: Mijdrecht – Koningsdaghart van de gemeente bruist als nooit tevoren Vrijdag 25 april – Koningsavond 18.00 uur: Inschrijving Penaltytoernooi bij SV Argon 19.00 uur: Start Penaltytoernooi (diverse leeftijdscategorieën, iedereen welkom) 20.30 uur: Optreden Peter Memphis in de kantine 20.45 uur: Start lampionnenoptocht vanaf het Raadhuisplein 22.00 uur: Vuurwerkshow en officiële opening festiviteiten, Veld 5/6 SV Argon Zaterdag 26 april – Koningsdag Tot 13.00 uur: Kindervrijmarkt in het centrum 11.00 uur: VIOS Oranjeparade vanaf de Raadhuislaan 12.00 - 14.00 uur: Koningsdagconcert door het ROM-koor in de Janskerk 12.00 - 18.00 uur: Activiteiten op het Windmolenterrein 14.00 - 20.00 uur: Groot feest op het Raadhuisplein Wilnis – Dorpsfeest met oranje energie en warme tradities Vrijdag 25 april 19.30 - 21.00 uur: Penaltyschieten bij CSW (vanaf 18 jaar) Zaterdag 26 april 08.00 uur: Luiden der klokken, vlaggen worden gehesen 08.30 uur: Muzikale optocht met versierde fietsen 09.15 uur: Officiële opening bij voormalig gemeentehuis 10.00 - 12.00 uur: Kindervrijmarkt in de Dorpsstraat 10.00 - 12.00 uur: Oranje Borrel voor senioren in De Schakel 14.00 - 18.00 uur: Wilnisse Kinderspelen in het Speelwoud 14.00 - 20.00 uur: Muziek, hapjes en drankjes in het Speelwoud Vinkeveen – Koningspret met pit: attracties, rommelmarkt en gezelligheid Zaterdag 26 april 07.00 uur: Start kinder-rommelmarkt op het Boeiplein (gratis kramen) De hele dag: Spetterende attracties zoals springkussens, stormbaan, bungeejump, rodeostier, Formule 1-baan Diverse optredens en gezelligheid rondom de Kerklaan en Tuinderslaantje De Hoef – Knusse Koningsdag vol dorpsgeluk en spelplezier Zaterdag 26 april 09.30 - 10.15 uur: Optocht met versierde fietsen vanaf de Van Meerendonkstraat 10.15 - 13.00 uur: Koffie, oranjegebak, spelletjes en creatieve opdrachten bij HSV 13.00 uur: Einde festiviteiten Abcoude – Koningsdag met karakter: cultuur, muziek en familieplezier Zaterdag 26 april 06.00 uur: Vrijmarkt op ’t Markvelt (tot in de middag) 11.15 uur: Optocht met Abcouder Harmonie vanaf het Piet Mondriaangebouw 11.40 uur: Officiële opening en huldiging van gedecoreerden 12.00 - 13.00 uur: Muzikaal theater "OEHOE" met Bartho Braat 12.45 - 16.30 uur: Springkussen, rodeostier, stormbaan en spellencircuit 13.00 - 17.00 uur: Podiumprogramma met DJ en online quiz 14.30 - 16.30 uur: Seniorenmiddag met bingo en live muziek Van spectaculaire shows tot dorpsromantiek, van kinderplezier tot muzikale optredens: Koningsdag 2025 in De Ronde Venen wordt er één om nooit te vergeten. De toegang is overal gratis – dus trek iets oranjes aan, neem je vlaggetje mee en vier mee in jouw dorp! Klik hier voor de Oranjekrant waar je in één oogopslag alles vindt in het programma voor Koningsdag.

Maandelijkse kerkdienst in Oud-Katholieke kerk

24 April 2025 om 12:04

Aalsmeer – In de Oud-Katholieke kerk wordt aanstaande zondag 27 april weer de maandelijkse kerkdienst gehouden. De dienst begint om 16.00 uur en iedereen is welkom. Voorganger is pastor Martina Liebler en het orgel wordt bespeeld door Mattijs Ploeger. Na afloop staan koffie en thee klaar. Tijdens deze dienst wordt één collecte gehouden voor de kosten en het behoud van deze ‘Parel van Aalsmeer’. Adres: Oosteinderweg 394. 

De Oud-Katholieke kerk Aalsmeer heeft geen eigen vermogen, alle beheer- en onderhoudskosten  worden betaald door de Stichting Bisschopskas van Haarlem. Giften ter ondersteuning zijn altijd welkom: NL34INGB0000 4105 91 ter attentie van Stichting Bisschopskas van Haarlem onder vermelding van OK Aalsmeer. Kijk voor meer informatie op: www.aalsmeer.oudkatholiek.nl

Het bericht Maandelijkse kerkdienst in Oud-Katholieke kerk verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.

❌
❌