
Vrijheid Gevierd in Amstel en Meerlanden Op 5 mei 2025 stond Nederland stil bij een historische mijlpaal. 80 jaar vrijheid sinds de bevrijding in 1945. Ook in de regio Amstel en Meerlanden werd deze bijzondere dag groots herdacht.
Met gezamenlijke producties van Rick FM, JammFM, RTV Aalsmeer, MeerRadio en 1Amstelveen komt het Streeknieuws tot leven via indringende gesprekken, persoonlijke verhalen en indrukwekkende evenementen.
Vrijheidsontbijt in Uithoorn: Een Smakelijke Start met een Diepere Boodschap In Uithoorn begint de dag met een vrijheidsontbijt, georganiseerd in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Marlies, vertegenwoordiger van de organisatie, legt uit waarom hun aanwezigheid essentieel is: “Vrijheid draait ook om vluchtelingen. Deze mensen hebben gerechtjes uit hun cultuur bereid om te delen met anderen. Daarmee willen we laten zien dat zij ook gewoon mensen zijn, net als jij en ik.” Volgens Marlies draait het vooral om meer begrip en tolerantie: “Soms lijken mensen te vergeten dat vluchtelingen ook dromen, gevoelens en verhalen hebben. Ze zijn gevlucht vanwege politieke, religieuze of genderredenen. Iedereen heeft recht op veiligheid en vrijheid.”
Een van die persoonlijke verhalen is dat van Mavien, een transgender vrouw die vanuit Turkije naar Nederland vluchtte. “Ik woon nu drieënhalf jaar in Nederland en werk in de thuiszorg in Uithoorn. Toen ik hier aankwam, kon ik geen Nederlands of Engels spreken. Dankzij Vluchtelingenwerk heb ik hulp gekregen. Nu help ik anderen als vrijwillige tolk voor Turkse vluchtelingen. Het is fijn om iets terug te kunnen doen.” Voor Mavien betekent vrijheid: jezelf mogen zijn. “Vrijheid is kunnen uitspreken wat je voelt, en zijn wie je wilt zijn.”
Ouderkerk: Verhalen uit de Oorlog Brengen de Geschiedenis Dichtbij Ook in Ouderkerk wordt vrijheid herdacht met een vrijheidsmaaltijd. Een bijzondere gast is Jos Geijsel, die vertelt over zijn achterneef Antoon de Lange — de enige Oudekerker die in eigen dorp sneuvelde. “Op 7 mei 1945, twee dagen na de officiële bevrijding, kwamen er nog schietende Duitse soldaten vanuit Utrecht richting Aalsmeer. In Ouderkerk probeerden leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, waaronder mijn neef, hen tegen te houden. Tijdens de achtervolging verloor Antoon zijn helm. Bij een vuurgevecht op de Nesselaan stak hij zijn hoofd op om te kijken waar de Duitsers zaten, en werd dodelijk getroffen.” De impact op het dorp was groot: “Alle bevrijdingsfeesten werden per direct afgelast. Het voelde alsof er een bom insloeg. Zulke verhalen raken je het diepst wanneer ze dichtbij komen.” Jos benadrukt dat vrijheid vandaag de dag betekent dat je zelf keuzes kunt maken. “Tijdens de bezetting kon je enkel doen wat de Duitsers toestonden. Nu hebben we keuzevrijheid, hoewel natuurlijk binnen grenzen.”
Kinderstemmen in Aalsmeer: Jongeren Over Vrijheid In Aalsmeer vindt de ceremonie rond het vrijheidsvuur plaats op het Raadhuisplein. Een prominente rol is weggelegd voor de kinderraad en kinderburgemeester Chiemeze. Enthousiast vertelt hij: “Het leukste aan deze ceremonie? Mijn eigen toespraak houden én alle muziek. We hebben dit samen met de kinderraad bedacht en voorbereid sinds maart.” Chiemeze’s definitie van vrijheid is helder: “Je mag kiezen en doen wat je wil, en overal kunnen lopen en staan waar jij wil.” Ook andere kinderen geven hun visie op vrijheid. “Je mag zijn wie je wil zijn,” zegt een jong meisje. “En respect voor elkaar is ook belangrijk,” vult een ander aan. Een Beeld van het Verleden in Amstelveen In Amstelveen wordt niet alleen op 5 mei stilgestaan bij vrijheid, maar ook ervoor.
In het Cobra Museum is de tentoonstelling Amstelveen viert 80 jaar vrijheid ingericht. Paul Hoogers, bestuurslid van de Historische Vereniging Amstelveen en actief lid van de werkgroep, vertelt: “We laten verschillende facetten van de oorlog zien, zoals het verzet in Bovenkerk en bekende plekken die mensen herkennen op foto’s.” De tentoonstelling belicht ook de complexiteit van het lokale bestuur tijdens de oorlog. “Amstelveen had een NSB-burgemeester, die achteraf een goede persoon bleek te zijn. Er was Duitse bezetting, luchtafweer, en we hebben de hongerwinter doorgemaakt. Het verzet was actief, maar relatief klein vanwege de risico’s. In de tentoonstelling krijgen deze mensen nu de aandacht die ze verdienen.”
Presentatie en Auteurs: Sibel Önemli, Ika Berman,
Foto en Beeld: Jammfm/Streek44