Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor bevriezen van huren
Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor bevriezen van huren
Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor bevriezen van huren
Door: Ilse Zethof. Met de komedie ‘Slippers’ heeft Toneelvereniging Kudelstaart het wederom voor elkaar gekregen velen een vermakelijke avond te bezorgen. Dorpshuis ’t Podium in Kudelstaart was afgelopen weekend dé plek voor iedereen die zin had om eens lekker te lachen. En dat werd dan ook volop gedaan, want het humoristische toneelstuk zat vol met misverstanden, verwarring en woordgrappen.
Op het podium deze keer slechts vier spelers van de toneelvereniging. Liesbeth Zeldenthuis (Ginny) en Huub van Schaik (Greg) speelden een verliefd stel en Tiny Maas (Sheila) en Wim Zandvliet (Philip) een getrouwd koppel waarbij de sleur in hun huwelijk onmiskenbaar is. Het begon in het flatje van Ginny toen Greg mannenslippers vond die niet van hem waren. Daar begonnen de smoesjes en de achterdocht.
Het stuk zette zich voort in de tuin van het landhuis van Philip en Sheila waar de vier elkaar ontmoetten. Maar niet op de manier waarop ze dit hadden gepland en verwacht. Dit leverde een hoop gestuntel, gedraai en hilarische momenten op, waarbij de slippers regelmatig voorbij kwamen.
Nieuw gezicht
‘Slippers’, oorspronkelijk uit de jaren ’60 maar deels bewerkt naar de latere tijd, heeft ook in de landelijke theaters gestaan en is nu aangekocht voor de Kudelstaartse planken. Het is geschreven door de Britse blijspelauteur Alan Ayckbourn en voor de Kudelstaarters nam Carel Nieber de regie op zich. Een nieuw gezicht voor de toneelvereniging. Als ervaren regisseur ondersteunt Nieber meer toneelverenigingen in de regio. Hij heeft het beste uit de cast, decorbouwers en andere betrokkenen gehaald, waardoor de club na afloop een staande ovatie in ontvangst mocht nemen.
Laatste dag
Vrijdagavond was de première waarbij de meer dan honderd gasten werden getrakteerd op koffie, thee en een gebakje. Zaterdagavond 12 april is de laatste dag dat je een ongecompliceerd avondje uit kunt beleven, lekker dicht bij huis. Mogelijk zijn er nog kaarten.
(Foto’s: Jaap Maars)
Het bericht Ongecompliceerd avondje uit met komedie ‘Slippers’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
AalsmeerVandaag geeft wekelijks een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Deze keer is de beurt aan Sebastiaan Sargis, eigenaar van Zeilschool Aalsmeer.
Door: Selena Sercan. Sebastiaan Sargis is van origine docent wiskunde in de bovenbouw en een gepassioneerd zeiler. Op jonge leeftijd begon zijn interesse in zeilen toen hij bij Zeilschool Aalsmeer terechtkwam. Na twintig jaar is hij nog steeds actief bij de zeilschool, waar hij begon als assistent en uiteindelijk doorgroeide naar instructeur en sinds 2023 zelfs eigenaar werd.. Hij werkt nu intern aan verschillende taken en heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Sebastiaan woont in Aalsmeer en voelt zich sterk maatschappelijk verbonden met de regio, waar hij niet snel weg zou willen.
Zeilschool Aalsmeer
Zeilschool Aalsmeer richt zich op het geven van zeil- en surflessen, maar het is veel meer dan dat. Sebastiaan ziet de zeilschool als een plek waar mensen een leuke, actieve dag kunnen beleven, met watersport als centraal thema. “Naast reguliere lessen bieden we bedrijfsuitjes, schoolprogramma’s en watersport gerelateerde evenementen aan. Het bedrijf is actief bezig met het uitbreiden van samenwerkingen met andere watersportbedrijven om zo de mogelijkheden voor onze klanten te vergroten. Het doel is altijd om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met watersport,” aldus Sebastiaan.
Onderscheidend vermogen
Zeilschool Aalsmeer onderscheidt zich door haar locatie aan de Westeinderplassen. Deze setting biedt de ideale gelegenheid om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met watersport. Sebastiaan benadrukt dat het bij hen niet alleen gaat om het bieden van een activiteit, maar om het creëren van een beleving waarin mensen de dagelijkse sleur kunnen vergeten. “De zeilschool is toegankelijk voor iedereen, zelfs voor mensen die nog nooit op een zeilboot hebben gezeten. Het doel is altijd om dit op een plezierige, rustige manier te doen, waarbij het niet erg is als iemand uiteindelijk ontdekt dat zeilen of surfen niet zijn favoriete bezigheid is.”
Trots
Sebastiaan is trots op het feit dat de zeilschool in staat is om zo’n breed scala aan activiteiten aan te bieden, ondanks dat het team relatief klein is. “Ons vaste team bestaat uit zes mensen, met daarnaast 250 vrijwilligers die de lessen verzorgen. Ik ben er vooral trots op dat het team in staat is om met enthousiasme en flexibiliteit de verschillende activiteiten te organiseren en steeds verder te ontwikkelen. Voor mij is het belangrijk dat de zeilschool niet stil blijft staan, maar meegroeit met de tijd en de wensen van klanten.”
Uitdaging
Als grootste uitdaging ziet hij het snel veranderende landschap binnen de watersportindustrie. “Sommige takken van watersport groeien sterk terwijl andere juist stagneren. Het is voor ons belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen, zodat we kunnen inspelen op trends. Of er juist bewust voor kiezen om daar niet in mee te gaan,” aldus Sebastiaan voor wie het als zeilschoolhouder dus laveren blijft in een wereld die zo snel evolueert.
Toekomst
Meegroeien met de ontwikkelingen in de watersport en proberen de mogelijkheden voor verplaatsing over, in en op water verder uit te breiden. Dat is waar Sebastiaan zich op richt. “Momenteel zijn we met een grote verbouwing bezig, met de bedoeling om de locatie verder te benutten, ook buiten het zeilen om. Bijvoorbeeld op het gebied van activiteiten en beleving.”
Motto
Het motto van de zeilschool is ‘samen ontdekken’. “Het gaat erom dat deelnemers samen met anderen iets nieuws ervaren en genieten van het avontuur.”
Lidmaatschap businessclub FC Aalsmeer
Sebastiaan werd lid van de Businessclub FC Aalsmeer via een vriend die al lid was. Hij waardeert het netwerk dat hij kan opbouwen. De evenementen en ondernemersavonden bieden hem de kans om meer te leren van andere ondernemers en zijn eigen netwerk verder uit te breiden.
Feestelijke opening
Op Tweede Paasdag (21 april) heeft Zeilschool Aalsmeer een feestelijke seizoensopening. Deze begint om 16 uur en is voor iedereen te bezoeken na aanmelden. Vanaf 18 uur kan er meegegeten worden met een barbecue en pannenkoeken. Aanmelden kan via info@zeilschoolaalsmeer.nl.
Zeilschool Aalsmeer BV
Kudelstaartseweg 64
1433GK Aalsmeer
0297-320122
info@zeilschoolaalsmeer.nl
www.zeilschoolaalsmeer.nl
Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.
Het bericht Zeilschool Aalsmeer: passie voor watersport en samen ontdekken verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Reinier van Dantzig: ‘Jaarlijks vijfduizend woningen is een goed, langjarig gemiddelde’
Door: Conny Vos. Omringd door groene varens in de kassen van Sander en Kelly Raadschelders openden wethouders Sven Spaargaren en zijn Uithoornse collega Jan Hazen zaterdagochtend Kom in de Kas met het doorknippen van een lint. Beide wethouders vertelden in hun speech dat ze vroeger op een kwekerij hadden gewerkt. Spaargaren noemde de kwekers de ‘ruggengraat van de lokale economie’, die producten maken waar mensen blij van worden. “Zij zorgen ervoor dat wij kunnen genieten van verse, gezonde en duurzame producten, rechtstreeks uit onze eigen regio.” Ook Hazen noemde het gebied van groot belang voor de lokale economie. “Veel van onze inwoners verdienen hun inkomen in deze sector. Dat is de belangrijkste reden dat wij als samenwerkende gemeenten veel energie steken in het in stand houden en toekomstbestendig maken van dit gebied.” Thema dit jaar was Groene Liefde, dat was ook terug te zien in het creatieve bloemstuk van Christa Snoek waar alle producten van de deelnemende kwekers in verwerkt waren.
Zeven bedrijven in de gemeente Uithoorn en Aalsmeer zetten deze zaterdag hun deuren wijd open. Medewerkers vertellen graag over hun werkzaamheden en omdat het werk ondertussen gewoon doorgaat is ook het proces van stekje tot plant goed te volgen. Mede door het mooie weer komen veel mensen op de fiets. Bezoekers tonen zich onder de indruk van de grootte van de kassen en de lange rijen planten. “Normaal rijden we voorbij de kassen en heb je geen idee wat er zich binnen afspeelt,” zegt een bezoeker die geniet van een kopje koffie met een nog warme stroopwafel bij de firma Raadschelders.
Stel je vraag
Hier in de kassen op de Achterweg worden meer dan vijftien verschillende soorten varens gekweekt. Begonnen als stekstekende scholier werkt Anne nu als verkoper binnendienst. “We leveren onder andere aan tuincentra, niet aan particulieren.” Hoewel vandaag wel wat potjes verkocht worden door behulpzame meisjes met roze shirtjes aan. Het overige personeel draagt een blauw T-shirt met de tekst ‘Stel mij je vraag’. De Poolse Luka geeft antwoord in het Engels. “Ik doe het werk met mijn hart, geen stress en voorzichtig met de plantjes. Ik heb een aardige baas.” Eigenaren Sander en Kelly Raadschelders hebben het bedrijf overgenomen van hun ouders die zo hier en daar nog ondersteunen. Vorig jaar werd het bedrijf met twee hectare uitgebreid en in Zevenhoven is nog een locatie.
Opleiding in het groen
Bij Raadschelders staat een informatiestand van Yuverta waar verteld wordt over de mbo-opleidingen in het groen. “Wij doen al jaren mee,” vertelt Charlotte Braat, adviseur marketing en communicatie van Yuverta, “niet alleen om naamsbekendheid te krijgen, maar we werken ook veel samen met deze bedrijven bijvoorbeeld voor stageplekken.” Er is een veiling nagebouwd waar bezoekers op een knop mogen drukken om een plantje te scoren en het echte veilinggevoel te ervaren. Veel mensen wagen een gokje. Kinderen kunnen een pen pimpen met droogbloemen, terwijl hun ouders een kopje koffie drinken.
Vijf uur gereden
Met het evenement hoopt de organisatie van Kom in de Kas het imago van de tuinbouwsector te verbeteren en de jeugd enthousiast te maken voor het werk.
Een groep jonge mensen is op uitnodiging van de Rabobank naar Kom in de Kas gekomen. “Wij zijn van de organisatie Life Skills uit Amsterdam-Zuidoost en we willen deze vijftien leerlingen laten zien dat er een wereld schuilt achter ons eten,” vertelt een begeleidster. De meesten zijn nog nooit in een kas geweest en ze kijken hun ogen uit. “Dat ziet er cool uit,” wijst een van de jongens naar de efficiënte machines. Een dame van de Rabobank legt hen verschillende dingen uit en er wordt geïnteresseerd geluisterd hoe de stekjes in een potje moeten en hoelang het duurt voordat ze daarna in de winkel te koop zijn. Hetzelfde proces wordt gadegeslagen door twee Duitse echtparen. Vijf uur hebben ze gereden om deze dagen bij de Nederlandse kwekers te gaan kijken. Zelf kweken ze vooral groenten.
Mooi werk
Een gezin met jonge kinderen heeft ook zelf een kwekerij, maar gaat deze dagen graag bij anderen kijken. De zoon vindt vooral de machines interessant en zijn zusje vindt de roze bloemen het mooist.” Die zijn vooral te vinden bij een kwekerij verderop aan de Achterweg. Bij HPD staan rijen vol potrozen van wit naar dieprood. Zeven miljoen per jaar verkopen ze er, vertelt bedrijfsleider Marijn. Het bedrijf deed in 2019 ook al mee en wil graag laten zien dat het mooi werk is. Veel is geautomatiseerd, maar mensen zijn nog altijd nodig. Van grote karren worden de planten op een lopende band geplaatst, een ander zet er een informatiekaartje bij en een volgende vult een doos met de planten. De doos gaat over een transportband en daar worden meerdere dozen bij elkaar gebonden, klaar voor transport, voornamelijk naar het buitenland.
Klaar om te rapen
“Het is afwisselend werk,” vertelt medewerker Herwin, “het gaat altijd door, zes dagen per week.” De groep luisteraars moet even verplaatsen, want een rij rozen wordt op een andere plek gezet. “Deze zijn bijna klaar om te rapen.” Het bedrijf gebruikt biologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, vliegjes en spinnetjes, sommigen zo klein dat ze alleen door een microscoop te zien zijn. Een dapper jongetje laat een meelworm op zijn hand wriemelen. Een meneer heeft meer belangstelling voor de zakjes met insecten. Zo is er voor iedereen genoeg te beleven deze dag. “De kans om te zien wat er in de kassen gebeurt, krijgen we niet vaak en we mogen er best trots op zijn,” vindt een mevrouw die met een tas vol planten weer naar huis gaat.
(Foto’s Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Veiling Kudelstaart.)
Het bericht Indrukwekkend kijkje in de kassen verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Sporthal De Willisstee in Wilnis werd op 4 april omgetoverd tot een schitterende concertzaal, compleet met podium, professioneel licht, geluid en een prachtig decor. De sterren van Soos De Cirkel straalden als nooit tevoren! Met circa 600 bezoekers zat de zaal bomvol en iedereen genoot van de 15 indrukwekkende playback acts.
Een avond vol muzikale diversiteit
Van het ontroerende ‘Hopelessly devoted to you’ tot de feestelijke nummers ‘Engelbewaarder’, ‘Juffrouw Toos’ en ‘Jij krijgt die lacht niet van mijn gezicht’, alle muziekstijlen waren vertegenwoordigd. Het publiek was telkens weer wild enthousiast. Hans van Veen presenteerde de avond als vanouds weer op humoristische wijze en het showballet van Dance Valley verzorgde bij elk nummer een passende dansact.
Een moeilijke taak voor de jury
De playbackers waren allemaal zo goed dat de kritische doch deskundige jury, onder leiding van burgemeester Maarten Divendal, het moeilijk had om de beste act te kiezen. Uiteindelijk werd Moreno en zijn band (Son Mieux) als winnaar uitgeroepen, gevolgd door Christa (Cindy Lauper) en Jasper, Guus en Thomas (Yves Berendse).
Rosanne (Olivia Newton John) kreeg een eervolle vermelding als aanstormend talent. Zij is nog maar een paar weken lid van de Soos en zette een geweldige act neer die menigeen ontroerde. Maar eigenlijk was iedereen winnaar geworden en daarom zongen alle artiesten gezamenlijk op het podium ‘We are the champions’.
Vooruitblik naar de volgende show
Iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze avond kijkt nu al uit naar de volgende playbackshow, over twee jaar. Maar dat betekent niet stilzitten en afwachten; in de tussentijd zijn er wekelijks op dinsdagavond leuke activiteiten gepland.
De Cirkel is een soos voor mensen met verstandelijke beperking. Soosavonden worden elke dinsdagavond, met uitzondering van de maanden juni, juli en augustus, van 19.30 tot 21.30 uur gehouden in de gebouw Zideris aan de Windmolen te Mijdrecht.
Meer informatie? Kijk op www.soosdecirkel.nl of neem contact op met Angela van Adrichem: 06-23937815.
Aalsmeer – Royal FloraHolland heeft het jaar 2024 positief afgesloten. Uit het jaarverslag blijkt dat het bedrijf een winst van 6 miljoen euro behaalde. Dat is meer dan verwacht, want eerder werd uitgegaan van een resultaat rond nul. De omzet uit producten steeg met 5% tot 5,3 miljard euro, vooral door hogere prijzen voor bloemen.
De nieuwe CEO Pieter Bootsma, sinds januari 2025, geeft aan dat het bedrijf flink heeft geïnvesteerd in een toekomstbestendig platform. Hiermee wil Royal FloraHolland beter inspelen op veranderingen in de markt, zoals digitalisering en verduurzaming. In 2026 moet het grootste deel van de omzet komen van kwekers met een duurzaamheidskeurmerk. Kleine kwekers krijgen hulp om uiterlijk in 2027 ook gecertificeerd te zijn.
Volgens CFO David van Mechelen heeft het bedrijf beter gepresteerd door hogere prijzen, hogere tarieven en kostenbesparingen. Ondanks verlies bij dochterbedrijf Floriway, zijn de vooruitzichten positief. Royal FloraHolland investeerde vorig jaar 83 miljoen euro en werkt verder aan duurzame hubs en rapportage volgens nieuwe Europese regels.
Aalsmeer – In de nacht van zaterdag op zondag is op de Hornweg in Aalsmeer een zwaargewonde persoon gevonden. Dit gebeurde op het fietspad, vlak achter de bloemenveiling. Het slachtoffer lag naast zijn fatbike. Waarschijnlijk is de persoon gevallen, maar dat is nog niet zeker.
Het is niet bekend hoe lang het slachtoffer daar heeft gelegen voordat hij werd gevonden. Ambulancepersoneel en een traumateam hebben de persoon ter plekke geholpen en daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
De politie doet onderzoek naar het incident. Ze proberen te achterhalen wat er precies is gebeurd. Het is nog niet duidelijk of er iemand anders bij het ongeluk betrokken was.
Aalsmeer/Kudelstaart – Uitslagen van de zondag gespeelde sportwedstrijden van verenigingen (eerste elftallen) in de regio Aalsmeer/Kudelstaart. Ontbreekt jouw vereniging? Heb je aanvullingen? Geef ze door via info@radioaalsmeer.nl.
HS1: Qui Vive – FIT | 4 – 0 |
DS1: Qui Vive – Westerpark | 3- 1 |
Aalsmeer/Kudelstaart –Uitslagen van de zaterdag gespeelde sportwedstrijden van verenigingen (eerste elftallen) in de regio Aalsmeer/Kudelstaart. Ontbreekt jouw vereniging? Heb je aanvullingen? Geef ze door via info@radioaalsmeer.nl.
HS1: FC Aalsmeer – AGB | 1 – 1 |
HS1: RKDES – VVC | 3 – 1 |
HS1: Wartburgia – KDO | 5 – 1 |
HS1: SCW – Amstelveen/Heemraad | 2 – 2 |
HS1: Legmeervogels – De Bilt | 0 – 0 |
DS1: FC Aalsmeer | vrij |
DS1: Buitenveldert – RKDES | 2 – 0 |
DS1: HV Aalsmeer – VZV 4 | 24 – 25 |
HS1: De Zeehond ’73 – Oceanus | 10 – 12 |
DS1: De Ham 3 – Oceanus | 4 – 7 |
HS1: Albatros – Oradi/Omnia | 3 – 2 |
DS1: Smashing Velsen ’96 – Oradi/Omnia | 0 – 4 |
HS1: Sporting West – VZOD | 17 – 16 |
HS1: Bouncers Basketball – BV Aalsmeer | 38 – 53 |
Lokale omroepen bundelen krachten: Streekomroep in de maak
In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak Daniel Zondervan over de vorming van een streekomroep, werknaam (Radio Omroep Amstellanden en Meerlanden). Sinds enkele jaren werken 5 lokale omroepen in de regio samen om deze streekomroep te realiseren. Zondervan, bestuurslid en bekende DJ van Jammfm, lichtte toe waarom deze samenwerking wordt ingezet.
Van 240 lokale omroepen naar 80 streekomroepen
De Nederlandse overheid en de brancheorganisatie NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) hebben een wetsvoorstel ingediend om het aantal lokale omroepen terug te brengen van 240 naar 80 streekomroepen. Dit voorstel, dat per 1 januari 2028 van kracht zou moeten worden, heeft als doel de professionalisering van de lokale journalistiek te bevorderen. “De lokale journalistiek is belangrijk om de vinger aan de pols van de maatschappij te houden en goede nieuwsgaring te bieden,” aldus Zondervan.
Wat betekent dit voor de luisteraar?
Voor de luisteraar zal de vorming van streekomroep zoals het er nu uitziet, betekenen dat er edities komen die zich richten op specifieke regio’s. “Er zal een editie Amstelveen Ouder-Amstel zijn, en een editie Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer,” legt Zondervan uit. De centrale redactie, technische staf en bestuur zullen gezamenlijk zorgen voor de inhoud en kwaliteit van de programma’s. “De samenwerking is er nu al, en we zullen vanuit het Jammfm team Ouder-Amstel en Amstelveen vooral blijven bedienen.”
Verzoek tot regioverandering
Naast de vorming van de streekomroep heeft de organisatie een verzoek ingediend bij de changeboard om de regio-indeling te veranderen. “We vonden dat de Amstellanden en Meerlanden een te groot gebied zijn om goede lokale journalistiek te bedrijven, dus we hebben gevraagd om Amstellanden als één streek te maken en Haarlemmermeer als een eigen streek,” vertelt Zondervan. Dit verzoek wordt gesteund door de vier gemeenten in de regio en de VNG (vereniging van Nederlandse gemeenten).
Toekomstplannen en uitdagingen
De vorming van streekomroep ROAM brengt bestuurlijke en regionale uitdagingen met zich mee. “Met ongeveer 390.000 inwoners kunnen we best wel zeggen dat er twee streken mogen zijn,” aldus Zondervan. De vereniging van Nederlandse gemeenten heeft kritiek geuit op het wetsvoorstel, wat mogelijk tot veranderingen kan leiden. Wij onderschrijven de kritiek en staan volledig achter het herzien van het wetsvoorstel. “Het is logisch dat we de mogelijkheid van het changeboard aangrijpen met als doel de omroepen lokaler te houden.”
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Kom in de Kas: Ontdek de glastuinbouw in regio Aalsmeer
In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak Cheryl Zethof over de 48ste editie van Kom in de Kas, een evenement dat bezoekers de kans biedt om de glastuinbouw in regio Aalsmeer te ontdekken. Cheryl Zethof, actief in de regio Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart en de Kwaakoren, vertelde zaterdag enthousiast over de diversiteit aan producten die in de kassen worden geteeld.
Luister hier terug:
Veelzijdigheid in de glastuinbouw
Vanaf 10 uur ’s ochtends liep het gisteren al storm bij de deelnemende bedrijven, waaronder raadsgelders Varens en Kastrol Varens. Bezoekers konden kennismaken met een breed scala aan producten, van varens en snijbloemen zoals trosrozen, tot paprika’s en aardappelen. “Het is het leukste om per bedrijf even langs te gaan en te vragen hoe het nou precies zit,” aldus Zethof.
Duurzaamheid en innovatie
De bedrijven in de glastuinbouw hebben diverse maatregelen genomen om duurzaam te werken. Regenwater wordt opgevangen in grote waterbassins en gebruikt voor het besproeien van planten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan biologische bestrijding van ongewenste gasten en veredeling van planten om ze resistent te maken tegen ziektes en insecten.
Gezellige sfeer en activiteiten
Tijdens Kom in de Kas konden bezoekers niet alleen genieten van de prachtige planten en bloemen, maar ook deelnemen aan diverse activiteiten. Bij de akkerbouwbedrijven konden bezoekers bijvoorbeeld patatjes eten die gemaakt zijn van lokaal geteelde aardappelen. “Er is voor ieder wat wils,” zegt Zethof. “Van bloemenliefhebbers tot liefhebbers van groenten en fruit.”
Bezoek de regio
Kom in de Kas is een evenement dat zowel met de auto als met de fiets goed te bezoeken was. Bij elk deelnemend bedrijf stonden vlaggen en borden langs de weg, en er is een fietsroute. Het evenement zal volgend jaar weer plaatsvinden en duur meestal tot ongeveer vier uur ’s middags, dus voldoende tijd om ook volgend jaar weer een rondje te maken langs de zeven deelnemende bedrijven.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Cheryl Zethof
Boswachter Jocelyn de Kwant roept op tot bescherming van weidevogels
In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak boswachter Jocelyn de Kwant over de uitdagingen en kansen voor weidevogels in het Amstelland. Jocelyn de Kwant, boswachter bij Stichting Landschap Noord-Holland, beheert gebieden rondom Amsterdam, waaronder Oudekerk, de Amstel, Rondehoep en Middelpoel. Tijdens het gesprek benadrukte ze de noodzaak van bescherming van weidevogels, vooral in tijden van droogte.
Luister hier terug:
Droogte bedreigt broedseizoen
De droogte van de afgelopen maanden heeft de grond harder gemaakt, waardoor weidevogels zoals grutto’s, tureluurs en kievieten moeilijker voedsel kunnen vinden. “Het is mooi weer, maar voor ons is dit natuurlijk wel een beetje spannend,” aldus Kwant. Ze roept inwoners op om hun katten ’s nachts binnen te houden om predatie van broedende vogels te voorkomen.
Samenwerking met boeren en vrijwilligers
Kwant benadrukt dat goede samenwerking met boeren, vrijwilligers en jagers cruciaal is voor het succes van weidevogelbeheer. “Hogere waterstanden, later maaien en legselbeheer zijn enkele van de maatregelen die we nemen,” zegt ze. Dankzij deze samenwerking gaat het relatief goed met de weidevogels in gebieden zoals de Ronde Hoep en Bovenkerkerpolder. “Bij ons in het Amsterland gaat het niet zo snel achteruit dan in de rest van Nederland. Dus dat is heel goed.”
Vrijwilligers gezocht
Jocelyn de Kwant doet een oproep aan vrijwilligers om zich aan te melden bij IVN Amsterdam of de vogelwerkgroep Oudekerk. “We hebben gewoon weer meer mensen, jonge mensen nodig die het leuk vinden om grutto’s en kievieten te tellen,” zegt ze. Deze vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het monitoren en beschermen van de weidevogels.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Korte tekst voor radio:
Boswachter Jocelyn Kwant roept op tot bescherming van weidevogels in Amstelland. Door de droogte wordt de grond harder, waardoor vogels moeilijker voedsel vinden. Kwant vraagt inwoners om hun katten ’s nachts binnen te houden om predatie te voorkomen. Samenwerking met boeren en vrijwilligers zorgt voor betere broedomstandigheden. Vrijwilligers zijn welkom om te helpen bij het tellen van weidevogels.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Luister hier terug
Door: Jan Dreschler. Ze deden hun hun best om Oekraïense honger te stillen, maar geregeld viel de elektriciteit uit en zaten ze met de handen in het haar. Hulpverlening in Oekraïne valt niet mee. Casper van der Schilden en Peter Hulsbos van de Roemenië commissie vertellen hoe concrete hulp vanuit Aalsmeer via Roemenië het verschil maakt in Oekraïne.
Het dorpje Felenyed in Roemenië telt 2500 inwoners en is onderdeel van de gemeente Aiud. Er wonen 1600 Roemenen, 60 Roma en 500 Hongaren. Een stip op de kaart, maar toch is er een band met Aalsmeer.
Sterke verbondenheid
In 1991 ontstond er contact tussen de drie Aalsmeers kerken, de Dorpskerk, de Oosterkerk en de Open Hof Kerk met het kerkje van Felenyed. De bemiddelaar was professor Van de Beek, iemand met veel internationale contacten. Hij legde het contact met dominee Zoltan Lorincz aldaar. In 1992 was er de eerste daadwerkelijke hulp en ging er een vrachtauto met hulpgoederen richting Roemenië. In de jaren daarna was er sprake van veel hulp en een sterke onderlinge verbondenheid in de vorm van acties, giften, transporten en bezoek, over en weer. Ook werd een flinke financiële bijdrage geleverd aan de restauratie van het stokoude kerkgebouw aldaar.
Verdeeld gebied
Het gaat om een ingewikkeld gebied, mede door de verschillende etnische bevolkingsgroepen. De oude naam ervoor is Transsylvanië en het ligt voor een deel in Hongarije, voor een deel in Roemenië en voor de rest in Oekraïne. Ooit maakte het allemaal deel uit van het grote Oostenrijks Hongaarse keizerrijk, maar in 1920 werden de grenzen opnieuw getrokken en werd het een verdeeld gebied. In dat gebied zijn de Hongaren een minderheid en worden ook achtergesteld.
Noodpakketten niet meer nodig
De kerk van Feylenyed is een kleine Hongaarse gemeente met een verouderd ledenbestand. Veel jongeren zijn verdwenen naar elders. Het is een echte traditionele Gereformeerde kerk aan de orthodoxe kant van het spectrum. De vrouwen zitten gescheiden van de mannen en er is geen kruis in de kerk, want dat is te katholiek.
In de afgelopen ruim dertig jaar is er wel een bepaalde ontwikkeling geweest. In het begin was er sprake van pure armoede en bestond de hulp vooral uit het zenden van voedselpakketten en financiële ondersteuning. Geleidelijk is dat veranderd. Noodpakketten zijn niet meer zo nodig, maar er wordt nog wel financiële hulp gegeven.
Gemeente in staat zelf hulp te bieden
Die hulp is jaar in jaar uit georganiseerd door de zogenaamde Roemenië commissie die bestaat uit zes leden, twee afkomstig van elke kerk. Peter Hulsbos is afgevaardigde van de Dorpskerk en Casper van der Schilden van de Open Hof Kerk.
Hulsbos vertelt: “De gemeente in Felenyed heeft haar zaken nu zodanig op orde dat men zelf nu ook in staat is om hulp te bieden aan de broeders en zusters, net over de grens, in het Oekraïense deel waar de nood hoog is. Aan het begin van de oorlog maakte men zich in Roemenië op voor een stroom van vluchtelingen en er was dus hulp nodig op gebied van kleding en voedsel enzovoort. Uiteindelijk viel het aantal vluchtelingen wel mee, maar tegelijkertijd waren er in Oekraïne zelf wel veel problemen.”
Gaarkeukens
Tegelijk werd in de Aalsmeerse kerken nagedacht over de vraag welke steun aan Oekraïne kon worden geboden. De relatie met de gemeente in Roemenië leidde ertoe dat het met behulp van giften uit Nederland het mogelijk was voor de gemeente van Felenyed om levensmiddelen en pakketten naar de grens te brengen, waar het werd overgenomen door de Hongaarse predikant uit West-Oekraïne.
Een van de grote vraagstukken in Oekraïne is hoe de bevolking van voedsel te voorzien. Er werden gaarkeukens opgericht voor vluchtelingen, maar het probleem was dat er maar een paar uur per dag stroom was en die ook van het ene op het andere moment uit kon vallen. Koken was daarmee ingewikkeld.
Zonnepanelen
De eerste gedachte ging uit naar een aggregaat, maar dieselolie is niet te krijgen, want dat is allemaal nodig voor de oorlogsvoering. Uiteindelijk kwam er een hele voorzichtige vraag vanuit Oekraïne ‘of zonnepanelen ook een optie zou kunnen zijn.’
Dat initiatief is opgepakt door de Aalsmeerse kerken. Er kwam een actie voor zonnepanelen in Oekraïne. De drie kerken brachten 2500 euro bijeen en dit werd door de stichting Ontwikkelings Samenwerking Aalsmeer verdubbeld. Peter heeft zich vooral beziggehouden met de aanvraag daartoe. Hij is vol lof over de OSA, zij het dat de formulieren die hij moest invullen wel een tikkeltje ingewikkeld waren.
Zorgvuldigheid
Om het kookprobleem met behulp van zonnepanelen op te lossen is er een offerte van 5800 euro gekomen en het geld is inmiddels ook overgemaakt naar Roemenië. Het wordt vervolgens persoonlijk over de grens gebracht door de Hongaarse predikant uit Feylenyed en een tweede man en overhandigd aan de Oekraïense kerk aldaar. De bedoeling is dat een en ander snel gerealiseerd wordt.
Het project is omgeven met de nodige zorgvuldigheid. Er wordt gevraagd om handtekeningen voor ontvangst van betrokkenen en een rapportage hoe het allemaal verlopen is. En bovendien zullen de curator (voorzitter van de kerkenraad) en de dominee uit Felenyed deze zomer een paar dagen in Nederland vertoeven, dus dan kunnen de foto’s getoond worden.
“Het is mooi dat een kerkelijk initiatief ook door de overheid en de inwoners van Aalsmeer via de OSA wordt opgepakt,” zegt Hulsbos, “het is een fijne gedachte dat we allemaal samen hebben bijgedragen om dit probleem in West-Oekraïne op te lossen.”
(Foto’s: Jan Dreschler en Roemenië commissie)
Het bericht Aalsmeerse hulp maakt verschil in Oekraïne verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.
Door Rein van der Zee
Aalsmeer – De Aalsmeerse drummer Peter Gelijn drumt al 50 jaar.
Hoe belangrijk is muziek voor jou, wat doet het met jou, Peter?
“Heel belangrijk, ik luister veel en kijk graag naar muziek. Ik ga niet vaak naar live concerten, maar ik vind het heerlijk om YouTube af te struinen naar allerlei oude en nieuwe live-muziek in allerlei genres. Drummen is voor mij de ultieme uitlaatklep. Zowel fysiek als mentaal kan ik mij heerlijk uitleven.”
Wanneer werd je je bewust van muziek en wanneer begon je ermee?
“Op 8-jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste trommel en ging ik bij de drumband Aalsmeer. Na een paar jaar was ik het zat om in een uniform over straat te lopen en ben daar mee gestopt. Ik kreeg van mijn ouders mijn eerste drumstel en privéles.”
Door wie werd je beïnvloed?
“Niemand. Ik luisterde naar en speelde mee met diverse soorten muziekstijlen en zo leerde ik van alles spelen zoals rock, blues, soul, country, reggae en funk. Max Weinberg (drummer van mijn favoriete artiest Bruce Springsteen) spreekt mij wel aan omdat ik dicht tegen zijn stijl aanspeel, namelijk hard, strak en simpel.”
Vertel eens iets over de bands waarin je gedrumd hebt?
“Op 15-jarige leeftijd begon ik met André Alderden The Whatts, met vooral eigen blues en rocknummers. Hoogtepunten: optredens op Luilakpop, in Paradiso en in de Achterhoek. Hierna Livin’ at A; een echte feestband met veelzijdig repertoire. Hoogtepunten o.a. de vele optredens met ‘Oud en Nieuw’ in Blieb en het afscheidsconcert in een bomvol Kaoetsjoek in 1991.
Daarna kwam ‘De AlsJeMaarVanDe Straatband’. Hoogtepunten waren de optredens in de Westergasfabriek en op de Universiteit Amsterdam met gastoptredens van diverse ‘soapsterren’, optredens in de feesttenten en op Beachpop. Tussendoor speelde ik af en toe ook nog met de gelegenheidsband Mac Jigger het repertoire van de Rolling Stones.
Samen met mijn broer Rob begon ik in 2002 het project; de Elf=Graceband. Rob had als Elvis Presley in 1996 de finale van de Soundmixshow gehaald en wilde graag eens in plaats van met een orkestband met een ‘live band’ optreden. De AJMVD Straatband werd aangevuld met 2 blazers en ‘omgeschoold’ als Elvis band. Hoogtepunten: de Elvis Birthday Party in 2004 in een uitverkocht Paradiso Amsterdam en het laatste Graceband optreden in 2005 tijdens de Elvis fanclubdag in Rotterdam toen Elvis’ pianist Glen Hardin en gitarist John Wilkinson met ons meespeelden.
In 2012 vierde ik samen met André ons 35-jarig muzikale jubileum en organiseerde we reünieoptredens met onze oude bandjes Livin at A en The Whatts. Met Livin’at A tijdens feestweek in de feesttent was prachtig en met The Whatts maakten we een doorstart tot 2020.”
Heb je nog een mooi verhaal?
“Toen ik een jochie van 10 jaar was had ik een poster van een groot mooi blauw drumstel. Dat was dus het drumstel van Ronnie Tutt, de legendarische drummer van Elvis in de 70ties. Ruim 30 jaar later speelt diezelfde Ron Tutt tijdens de Elvis Birthday Party (waar wij dus ook optraden) met de TCB-band op mijn drumstel in Paradiso en zit ik tijdens de finale (waarbij alle deelnemende artiesten het podium op gingen) naast hem achter mijn eigen drumstel. De finale is klaar en Ron – die wat slecht ter been was – vraagt of ik hem een helpende arm wil geven en we lopen samen gearmd het podium af.”
Wat is je huidige situatie met de muziek en je toekomstplannen?
“Momenteel staat het op een laag pitje. Mijn handen willen vaak niet meer zo goed meewerken. Ik heb een vrij hardnekkige vorm van Dupuytren. Hierdoor vormen zich harde strengen en knobbels in mijn handen en gaan vingers krom staan waardoor ik moeilijk de drumstokken kan vasthouden. Inmiddels heb ik al 15 operaties achter de rug en het wordt er dus niet echt veel beter op. Ik hoop nog een keer met bevriende muzikanten nog eens een leuk project te kunnen doen…”
Foto: Samen met de voormalige Elvis-drummer, Ron Tutt. (Eigen foto)
Het bericht Music in the Air (96): Peter Geleijn verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Een illegale sigarettenfabriek, circa 4,5 miljoen sigaretten, ongeveer 2800 kilogram aan tabak, diverse andere materialen voor het produceren van illegale sigaretten en twee aangehouden verdachten. Dat is de opbrengst van een politieonderzoek in samenwerking met de gemeente en de Douane.
Het begint met een melding van een verdachte situatie bij een bedrijfspand in de gemeente Aalsmeer. De gemeente – als toezichthouder – besluit om samen met de politie op dinsdag 13 maart een controle uit te voeren. Tijdens die controle zien ze dat er met elektriciteit gerommeld is en er in het pand meerdere hokken gemaakt zijn waar in werd geslapen. Ook zijn er meerdere aanwijzingen dat er in het pand op illegale wijze sigaretten geproduceerd worden.
De collega’s van het Netwerk Ondermijning Mainports stellen direct samen met de Douane een onderzoek in. Tijdens het onderzoek komen ze ook uit bij een bedrijfspand in de gemeente Amstelveen. Daar worden de miljoenen sigaretten, tabak en andere materialen aangetroffen.
Na de vondst neemt het ‘smoke’-team van de FIOD en de Douane het onderzoek over. Alle goederen, sigaretten en tabak zijn inbeslaggenomen. Er zijn meerdere vrachtwagens nodig om de panden leeg te halen. Twee verdachten – een 36- en 37-jarige man, beide met een Armeense nationaliteit– zijn aangehouden.
Wijken en buurten moeten veilig en leefbaar zijn. Diverse overheidsinstanties proberen zo veel mogelijk ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Ook u – als burger, ondernemer of (ver)huurder – kunt helpen. Zijn er zaken die afwijken of op een andere manier opvallen? Meld het dan bij de gemeente of de politie. Dat kan via 0900-8844, maar uiteraard ook anoniem via 0800-7000.
Aalsmeer – Op een manege aan de Mr. Jac. Takkade is zaterdag 5 april rond half 12 in de ochtend een persoon gewond geraakt.
Twee ambulances, maar ook de traumahelikopter werden opgeroepen. De traumahelikopter is geland in een weiland bij de manege.
Wat er exact is gebeurd is nog niet bekend. Het slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.
Fotograaf: VLN Nieuws
Het bericht Traumahelikopter bij ongeval verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Aalsmeer – Woensdag 2 april was het juffen- en meesterdag op OBS De Zuidooster. Alle juffen en ook de meester waren jarig! Iedereen mocht verkleed komen en er waren heel veel leuke dingen om te doen.
Voor de onderbouw was er onder andere bingo, dansles en een heerlijk parcours van klimmen en klauteren. Voor de bovenbouw was er onder andere een schilderworkshop, figuurzagen en levend bingo.
Aan het einde van de ochtend waren er pannenkoeken voor alle kinderen. Het was een geslaagde dag!
Foto: De juffen en meesters van De Zuidooster (aangeleverd)
Het bericht Juffen- en Meesterdag op OBS De Zuidooster verscheen eerst op Nieuwe Meerbode.
Open dag bij Ouderkerkerplas: Start van het watersportseizoen
Het watersportseizoen gaat bijna weer beginnen. Wil jij ook lekker het water op en genieten van onze prachtige plek aan de Ouderkerkerplas? Kom dan naar de open dag op 4 mei. Het belooft een dag vol plezier en activiteiten te worden voor jong en oud.
Tijdens de open dag op 4 mei bij de Ouderkerkerplas zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen kennismaken met verschillende watersporten zoals zeilen en windsurfen. Voor de jeugd zijn er speciale clinics waarin kinderen kunnen leren zeilen in een Optimist of een Laser Pico. Volwassenen en oudere jeugd kunnen, afhankelijk van hun ervaring, ook de Laser Pico’s, Laser Standaards, of windsurfsets uitproberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een rondje mee te varen in een Valk, een kielboot
Het belooft een dag vol plezier en avontuur te worden, dus kom langs en ontdek wat de watersportvereniging te bieden heeft!
Kijk voor meer informatie op onze website www.wvop.nl.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Gratis warmtescans helpen inwoners bij verduurzaming woningen
De eerste warmtescans en isolatieadviezen zijn uitgereikt in de gemeente Ouder-Amstel. Wethouder duurzaamheid, Erika Spil, ging een middag mee om de inwoners te ondersteunen. De afgelopen maanden zijn er gratis warmtescans uitgevoerd bij een selectie van woningen in de gemeente. “We willen inwoners helpen bij het (verder) isoleren van hun woning. Zo’n warmtescan laat goed zien waar er nog winst is te behalen. Een goed geïsoleerde woning kost in de winter minder energie om warm te stoken, dat zorgt voor lagere stookkosten. In de zomer helpt het om de warmte langer buiten te houden,” aldus Erika Spil.
De warmtescans zijn een onderdeel van de inspanningen van de gemeente om de energiekosten voor inwoners te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Meer informatie over de warmtescans en isolatieadviezen is te vinden op Energieloket Ouder-Amstel.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Verduurzaamde pontjes Smient en Fuut weer van start
De twee pontjes Smient en Fuut van recreatieschap Groengebied Amstelland zijn verduurzaamd. Tijdens de winterstop kregen ze een elektrische motor. Op woensdag 2 april nam Floor Gordon, bestuurslid van het recreatieschap, samen met programmamanager Thomas van der Klei en Amstelveens raadslid Duurzaamheid Maarten de Haan pontje de Smient officieel in gebruik. De pontjes varen vanaf zaterdag 5 april weer.
Na 20 jaar met dieselmotoren te hebben gevaren, zijn beide pontjes afgelopen winter voorzien van een elektromotor en een accupakket. Op een van de steigers is een aansluitpunt op het elektriciteitsnet aangebracht voor het opladen van de accu’s. De pontjes zullen voortaan nagenoeg geruisloos en uitstootvrij over de Amstel heen en weer varen. Dankzij subsidie van de Provincie Noord-Holland en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht was de elektrificatie mogelijk.
‘Ik ben trots dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de verduurzaming van het recreatieschap Groengebied Amstelland’, aldus Floor Gordon. ‘Met de elektrificatie van de pontjes Smient en Fuut investeert het bestuur van Groengebied Amstelland in de toekomst van dit prachtige recreatiegebied. Wandelaars en fietsers kunnen blijven genieten van de natuur, terwijl we tegelijkertijd oog houden voor het milieu. Een logische en duurzame keuze voor ons recreatieschap!’
Schipper Maurice was ook enorm enthousiast over de verduurzaming van de pont. ‘Beter en mooier dan dit kan ik het als schipper niet krijgen. Het is wel even wennen, want het schip ligt hoger en het stuurt directer.’
De pontjes varen tussen 12:00 uur en 18:00 uur. In april alleen op zaterdag en zondag. Van mei tot en met augustus varen ze dagelijks en in september ook alleen op zaterdag en zondag. Een enkel vaartochtje kost een euro per persoon. Een 10-rittenkaart kost 8 euro en kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee. Aan boord kan uitsluitend met pin betaald worden.
De Smient vaart tussen de Ouderkerkerdijk in Amsterdam Watergraafsmeer en de Amsteldijk in Amsterdam Buitenveldert (Kalfjeslaan). De Fuut ligt ter hoogte van de Nesserlaan in Amstelveen en gaat op en neer naar het vogelrijke gebied de Ronde Hoep.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: Groengebied Amstelland