Vrijwilligers gezocht: βJe helpt kwetsbare dorpsgenotenβ
Voor veel organisaties zijn vrijwilligers onmisbaar. Zonder hun inzet en toewijding zou veel werk blijven liggen. Vrijwilligerswerk komt in vele vormen, zodat iedereen op een manier kan bijdragen die past bij zijn of haar talenten en beschikbare tijd. Aalsmeer Vandaag zet een aantal vrijwilligerstaken in de spotlight.
Door: Conny Vos. In het hart van het dorp is Zorggroep Aelsmeer gevestigd, een plek waar ouderen liefdevol worden verzorgd. Naast de zorg die door deskundige medewerkers wordt verleend, zijn er ook veel uiteenlopende taken die door vrijwilligers worden vervuld. Taken die echt het verschil maken, maar waarvoor altijd handjes tekort zijn.
Volgens coördinator Vrijwilligers Tanja Eichholtz willen mensen zich best vrijwillig inzetten voor de medemens. “Omdat het een dorp is, kent iedereen wel iemand die ouder is en hulp nodig heeft. Ouderen moeten steeds langer thuisblijven wonen, dus aan de ene kant stijgt de vraag naar zorg, terwijl aan de andere kant de leeftijd van de huidige vrijwilligers steeds hoger wordt. Vrijwilligers stoppen niet omdat ze het niet meer leuk vinden, maar omdat ze het niet meer kunnen. Daarom is er nieuwe instroom nodig,” verklaart Tanja, “elke zorgorganisatie werkt met vrijwilligers. Wij hebben 374 vrijwilligers en bijna net zoveel als medewerkers. Maar er is ook een tekort aan zorgpersoneel en als zij zelf de koffie moeten gaan rondbrengen, dan blijft er minder tijd over voor andere dingen.”
Gewaardeerd
Vrijwilligers melden zich bij Tanja en zij kijkt als een soort matchmaker waar hun talenten het best ingezet kunnen worden zoals bij het koffie schenken, assisteren bij een activiteiten of wandelen met een bewoner in rolstoel. “Er komen mensen bij mij om vrijwilligerswerk te doen, omdat het een nuttige daginvulling is waar je voor gewaardeerd wordt of omdat ze het fijn vinden om onderdeel te zijn van een team. Er is een groep die een uitkering krijgt en het vrijwilligerswerk gebruikt als opstapje naar het arbeidsproces en een groep niet-Nederlandstalige vrijwilligers die meehelpen ten behoeve van de inburgering. En we hebben scholieren die bij ons komen voor hun Algemeen Vormende Activiteit. Ze kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met de zorg. Jongeren die Geneeskunde willen studeren krijgen voorrang bij de loting als ze een jaar bij ons geweest zijn.”
Warme maaltijd
Bij de Zorggroep zijn veel verschillende vrijwilligersfunctie. Neem nu Tafeltje Dek Je, de maaltijdservice aan huis, die inmiddels al bijna vijftig jaar bestaat. Zes koks koken met veel liefde voor de bewoners van de Zorggroep en voor zelfstandig wonende ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen koken. De versbereide maaltijden worden door vrijwillige bezorgers tussen de middag in warmhoudboxen naar de mensen thuis gebracht. Voor het rondbrengen van de maaltijden zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig. “Zeker nu met de vakantie komen we altijd mensen tekort en dan moeten anderen vaker bijspringen,” zegt Suzanne Smits, coördinator van Tafeltje Dek Je, “we hebben twaalf routes en een vrijwilliger brengt ongeveer tien maaltijden per keer rond, meer past niet in de auto. Sommige bezorgers geven de maaltijd af bij de deur, anderen zetten de maaltijd op tafel, net waar behoefte aan is. Soms gaan mensen met z’n tweeën, bijvoorbeeld een echtpaar waarvan de man meegaat als chauffeur en zij het leuk vindt om even een praatje te maken. Ouderen stellen dat contactmomentje erg op prijs. Je helpt kwetsbare dorpsbewoners.”
Niet vereenzamen
Bij de dagbesteding ziet de Zorggroep een toename van oudere bezoekers en daarom zijn ook daar dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De ouderen worden thuis opgehaald met een bus, die mag met een gewoon rijbewijs bestuurd worden. “Hier komt een beetje zorg bij kijken, want sommigen zitten in een rolstoel en moeten de bus in geholpen worden. Anderen zijn beginnend dementerend. Het gaat om een maatwerkgroep met indicatie. Zonder vrijwilligers zouden deze mensen niet naar de dagbesteding kunnen en thuis moeten blijven zitten. Op de dagbesteding doen ze aan geheugentraining en beweging. Ze krijgen een lunch. Het is dus heel waardevol,” benadrukt Tanja. Inmiddels zijn er ook inloopgroepen voor 65plussers zonder indicatie, zodat zij niet hoeven te vereenzamen.
Betrokkenheid
Vrijwilligers kunnen zelf bepalen hoe vaak ze beschikbaar zijn, van een keer in de zes weken tot elke dag. Ze krijgen een reiskostenvergoeding en mogen aanschuiven bij de befaamde kerstborrel. “Daar is altijd veel animo voor. Vorig jaar hadden we drie avonden nodig. Dat laat zien dat de betrokkenheid groot is,” zegt Tanja. Een aantal vrijwilligers is erg trouw. Wanneer iemand 12,5, 25 jaar of zelfs 40 jaar in dienst is, wordt hij of zij gehuldigd. Met kerst krijgt iedere vrijwilligers een attentie. Verder is het mogelijk om bij een toepasselijke training of workshop aan te sluiten. “De druk op de zorg is groot en door de vergrijzing neemt de zorgzwaarte toe, dus alle handjes helpen.”
(Foto’s: Jaap Maars)
Het bericht Vrijwilligers gezocht: ‘Je helpt kwetsbare dorpsgenoten’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.