Door: Conny Vos. In het hart van het dorp is met IJssalon Pepijn een smakelijke nieuwkomer neergestreken. Met een passie voor ijs, bedenkt en bereidt eigenaar Mastos Aerdts alle smaken ter plaatse. De klant heeft keus uit 28 verschillende smaken, waarvan er acht regelmatig wisselen. Komend weekend is de feestelijke opening met onder meer de introductie van ijs in de kleuren van de Aalsmeerse vlag.
“Wij zijn de enige echte ambachtelijke ijssalon van Aalsmeer. Ik maak iedere dag vers ijs met de beste ingrediënten,” begint Mastos, “ik sta voor smaak, kwaliteit en vakmanschap,” waarna hij ter illustratie aangeeft waar de oorsprong ligt van enkele ingrediënten: “Mijn vanille-ijs maak ik niet met pasta of aroma, maar met Bourbon vanillepeulen rechtstreeks uit Madagaskar. De merg uit de peulen laat ik een nacht infuseren met mijn speciale melkmix. Voor het Espresso-ijs gebruik ik Arabica bonen uit Brazilië. De pistachenoten haal ik uit de Bronte op Sicilië en de hazelnoten uit Piemonte.”
Schepje bovenop
De liefde voor ijs ontstond al vroeg. Om de hoek bij zijn huis in het Limburgse Kessel zat een snackbar met een volautomatische softijsmachine in de muur. Mastos werd toen al gegrepen door het ijs. Het begon toen hij in een kerstpakket een ijsmachine kreeg. Al snel volgde een grotere machine en toen hij bij een SVH Meesterijsbereider in Wassenaar in de keuken mocht kijken en later zelfs mocht invallen was het raak. Via de ambachtelijke ijsmakerij bij Van der Valk in Voorschoten ging er nog een schepje bovenop. “Ik heb daar veel geleerd in het combineren en verfijnen van smaken en het verbeteren van recepturen.”
Geen ijs maar een glimlach
Via een in Aalsmeer gevestigde groothandel voor ambachtelijk ijs, patisserie en chocolade waar hij al jaren mee samenwerkt kwam hij in Aalsmeer terecht. “Het verbaasde me dat er in dit prachtige dorp geen ijssalon zit die eigen ijs op ambachtelijke wijze maakt. Er zijn kleinere plaatsen die wel een eigen ambachtelijke ijssalon hebben. Dus waarom Aalsmeer niet?”
Na een gestrande poging tot overname kwam het voormalige pand van Etos aan het Praamplein in beeld.
Over de naam zegt hij: “Pepijn is een van de namen van mijn zoon. De namen van mijn twee dochters hebben we al eerder gebruikt voor een bedrijf. Pepijn vind ik een vrolijke naam, passend bij een ijssalon. Wij verkopen geen ijs, maar een glimlach. Dat heb ik proberen door te voeren in de inrichting en in het lettertype.”
Stroopwafel, komkommer of haring
Sommige smaken mogen niet ontbreken in de vitrine van de lichte, modern ingerichte ijssalon, zoals de klassiekers aardbei en Stracciatella, maar er is ook regelmatig iets nieuws te proeven. Mastos bedenkt graag nieuwe combinaties. “Eigenlijk kun je overal ijs van maken. Ik kan hier op dinsdag de markt op lopen en ijs maken van stroopwafel, fruit of van haring, maar niet alles is lekker. Ik heb weleens komkommerijs gemaakt, dat is vooral smakelijk als een kok daar een nagerecht of een amuse van maakt. Vijfentwintig jaar geleden ben ik in Brazilië geweest, daar ontbeet ik met Acai bessen, die hebben een grondige, aardse smaak. In combinatie met aardbeien en frambozen maakt dat een heel lekker ijsje.”
Hardloper
Andere toppers zijn abrikozen sorbetijs en een combinatie van Yuzu, een Japanse citrusvrucht met passievruchten. Deze smaken hebben ook al in de vitrine van IJssalon Pepijn gestaan en vielen ook in Aalsmeer goed in de smaak. Mastos’ pure chocolade-ijs is nu al een hardloper in Aalsmeer net als zijn Lemon Pie Crumble en de Lotus Karamel, van het bekende speculaas koekje.
Koffie en nog meer lekkers
Naast ambachtelijk ijs schenkt IJssalon Pepijn heerlijke koffie. De Nederlands kampioen barista begeleidt het team daarbij. Ook buiten het ijsseizoen valt er genoeg te genieten. In het najaar maakt het ijs in de vitrines plaats voor ijstaarten, luxe bonbons, macarons en andere lekkernijen waarbij de chocolatier in Mastos om de hoek komt kijken.
Gratis bolletje bij opening
Tijdens de officiële opening op zaterdag 14 en zondag 15 juni is er een groot aantal bijzondere ijssmaken in de vitrine te vinden. Zo is er de introductie van ijs in de kleuren van de vlag van Aalsmeer. Deze lokale smaak krijgen klanten als tweede bolletje gratis, zolang de voorraad strekt. In samenwerking met Müller Banket maakt Mastos ook zijn ijsvariant van het welbekende Aalsmeers Turfje.
(Foto’s: Arjen Vos)
Het bericht IJssalon Pepijn: ‘Wij verkopen geen ijs maar een glimlach’ verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.