Jan van Hulstpark | Stadsdorpelsrijk.nl
Jan van Hulstpark
Sinds 17 april 2025 heeft het park achter de Kruiskerk de naam Jan van Hulstpark
Onder grote belangstelling onthulden burgemeester Tapko Poppens samen met Myriam Mater-van Hulst (*1931) uit Amsterdam en Hannah Yakin-van Hulst (*1933) uit Jerusalem het naambord ‘Jan van Hulstpark’ op de hoek van de Mr. Bardeslaan en de Rodenburghlaan. In die laatste straat woonde op 25 van 1938 tot 1945 verzetsman Jan van Hulst met zijn vrouw Paula Horowitz en zijn dochters Myriam, Hannah en Alexandra.
Een grote groep bestaande uit buurtgenoten, leden van de familie Van Hulst en leerlingen van de Piet Heinschool verzamelden zich bij Huis Elsrijk. Daar – in de grote zaal van het Apostolisch Genootschap - had Myriam Mater-van Hulst een uur lang met de leerlingen van de Piet Heinschool gepraat. Zij had het aandachtige gehoor van 8-groepers verteld over haar leven en haar familie in deze buut gedurende oorlogsjaren, toen zij even oud was de 8-groepers van vandaag. Een spannende tijd, een angstige tijd, een bijzondere tijd.
Myriam was voor de gelegenheid door Fokko de Haas in een prachtige oldtimer - een Studebaker Hawk uit 1956 - opgehaald bij haar huis in Amsterdam. Piet Bressers, die als kind een buurjongen van Rodenburghlaan nr 23 was, was met Fokko mee naar Amsterdam gereden.
In Huis Elsrijk arriveerde burgemeester Tjapko Poppens. Hij maakte kennis met Hannah Yakin-van Hulst die voor deze plechtigheid speciaal uit Jerusalem was overgekomen. Hij ontmoette ook Ben Gazan, die in december 1942 als joods baby’tje terecht was gekomen bij de familie Johansen, de buren van de familie Van Hulst op nummer 27. Ben was als baby’tje vertroeteld door de meisjes Van Hulst en rondgereden in een kinderwagen.
De derde dochter Alexandra was op 17 april vertegenwoordigd door haar kinderen; Alexandra is in 2017 overleden en haar man Jan Terlouw was niet fit genoeg om er vandaag bij te zijn.
Met wijkagent Richard Lukassen voorop gingen alle belangstellenden achter burgemeester Poppens aan voor een korte historische wandeling door de buurt, langs de adressen waar verzetsmensen gewoond hadden, maar ook langs adressen waar struikelstenen aangegeven dat hier joodse buurtbewoners gewoond hebben die de holocaust niet overleefd hebben.
De burgemeester hield bij de ingang van het park een korte toespraak. Daarin memoreerde hij het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk om het park te vernoemen naar buurtgenoot Jan van Hulst. Hij benadrukte hoe – juist in deze tijd het belangrijk is om oog te hebben voor wat het verleden ons leert. Zeker nu voor de herdenking van 80 jaar bevrijding staan.
Hannnah Yakin-van Hulst roemde haar toespraak de inzet van haar vader voor onderduikers, zijn talloze tochten naar Den Haag met ‘bewijzen’, dat bepaalde mensen niet-joods zouden zijn. En zij nemde in het bijzonder Louis Meister, de metselaar die de dubbele muur op de zolder van hun huis had gemaakt als schuilplaats voor onderduikers bij een inval. Mensen als Meister hebben een enorme verdienste in het verzet, maar zij worden nauwelijks erkend.
Er werd ook informatiepaneel onthuld over wie Jan van Hulst was. Het is nog een voorlopige versie. Te zijner tijd komt er een stevige en permante uitvoering.
Na de onthulling trok de grote groep dwars door het park naar de noordelijke ingang. Daar werd ook een naambord en informatiepaneel onthuld. De leerlingen kregen en traktatie en ontvingen het 4-5-mei-bevrijdingsspeldje.
Buurtbewoners en familieleden gingen naar De Blokhut bij het Openluchttheater. Daar werd het glas op Jan van Hulst geheven. Ook werd daar een boek over Jan van Hulst rondgedeeld. Het is geschreven door Stan Meuwese en vormgegeven door Arthur Dijkstra: het is gratis voor buurtbewoners beschikbaar, mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen. Voor andere belangstellenden is voor € 7,50 te koop bij de lokale boekhandels Blankevoort en Venstra.
Er werd ook informatiepaneel onthuld over wie Jan van Hulst was. Het is nog een voorlopige versie. Te zijner tijd komt er een stevige en permante uitvoering. Na de onthulling trok de grote groep dwars door het park naar de noordelijke ingang. Daar werd ook een naambord en informatiepaneel onthuld. De leerlingen kregen en traktatie en ontvingen het 4-5-mei-bevrijdingsspeldje.
Buurtbewoners en familieleden gingen naar De Blokhut bij het Openluchttheater. Daar werd het glas op Jan van Hulst geheven. Ook werd daar een boek over Jan van Hulst rondgedeeld. Het is geschreven door Stan Meuwese en vormgegeven door Arthur Dijkstra: het is gratis voor buurtbewoners beschikbaar, mede dankzij een subsidie van de gemeente Amstelveen. Voor andere belangstellenden is voor € 7,50 te koop bij de lokale boekhandels Blankevoort en Venstra.
Het initiatief van het Stadsdorp Elsrijk
Het idee om het park naar Jan van Hulst te vernoemen kwam voort uit het boek “Elsrijk in Oorlogstijd’, dat op 25 april 2025 is gepresenteerd. Daarin staat in het kort het levensverhaal van Jan van Hlst en zijn vrouw Paula Horowitz. Het uitzonderlijke karakter van de verzetsman werd nog eens onderstreept op een bijeenkomst op 15 oktober 2025, waar zijn 93-jarige dochter Myriam Mater-Van Hulst uitvoerig vertelde over haar vader en zijn gezin. Het was de start voor een bescheiden actie om het park achter de Kruiskerk naar hem te vernoemen.
Symbolisch werd aan Myriam Mater-Van Hulst een straatnaambord ‘Jan van Hulst Park’ aangeboden.
Er werden heel wat steunbetuigingen voor het voorstel uit de buurt ontvangen. Op 15 november 2024 diende het bestuur van het Stadsdorp het voorstel officieel in bij de gemeente Amstelveen. De Straatnamencommissie gaf begin 2025 een posjtief advies. Op 25 maart 2025 besloot het College van B&W formeel tor de naamgeving van Jan van Hulstpark.
Wie was Jan van Hulst?
Jan van Hulst werkte in de Tweede Wereldoorlog als civiel ingenieur bij Gemeentewerken van de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel (tot 1964 de naam van de gemeente Amstelveen). Al zijn contacten binnen en buiten zijn werk gebruikte hij met grote moed en creativiteit om talloze opgejaagde en vervolgde personen onder te brengen. Hij zorgde – samen met vele anderen - ook voor voorzieningen tijdens de onderduik in de vorm van voedsel, (medische) zorg, (valse) papieren), distributiebonnen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat een aantal joodse medeburgers (onder wie zijn vrouw Paula Horowitz) ‘ontjoodst’ werden met behulp van medisch-antropologische verklaringen van zijn vriend en buurtgenoot dr. Arie de Froe.