
DUIVENDRECHT – De bouw van de eerste woningen in de nieuwe wijk De Nieuwe Kern is donderdag officieel begonnen. Demissionair minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer en wethouder Victor Frequin (Ouder-Amstel) gaven het startsein tijdens een bijeenkomst in Duivendrecht.
Flexwoningen als eerste stap
De eerste fase bestaat uit 330 tijdelijke sociale huurwoningen voor jongeren, starters en statushouders. Deze flexwoningen worden prefab gebouwd met circulair hout en zijn volledig gasloos. Ze blijven maximaal vijftien jaar op deze locatie en kunnen daarna worden verplaatst of herplaatst. De huren liggen tussen circa 450 en 800 euro per maand en vallen volledig in de sociale sector.
Het project moet op korte termijn verlichting bieden in de woningnood en komt bovenop de geplande permanente woningbouw in de wijk. De Nieuwe Kern zal uiteindelijk zo’n 6200 permanente woningen tellen, met een verdeling van 30 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur of koop en 30 procent vrije sector.
“Deze 330 tijdelijke woningen zijn een voorloper,” zegt gemeentewoordvoerder van Amsterdam Wessel de Heus. “Ze zijn bedoeld voor jongeren, starters en statushouders en helpen ons om snel extra woningen te realiseren.”

Voor wie zijn de woningen bedoeld?
Van de 330 flexwoningen gaat ongeveer 30 procent (99 woningen), naar statushouders uit Ouder-Amstel en Amsterdam. De overige circa 70 procent is bestemd voor jongeren en starters uit de regio, met voorrang voor inwoners van Ouder-Amstel en Amsterdam-Zuidoost. Twintig procent is volgens Wethouder Frequin van gemeente Ouder-Amstel bedoeld voor jongeren uit de regio Ouder-Amstel. “De inschrijving hiervoor gaat via de woningbouwvereniging, in dit geval is dat Ymere”, aldus Frequin.
“De woningen zijn daarnaast gelabeld, waardoor de aantallen voor statushouders en jongeren vastliggen,” zegt Annet van Tulder van woningcorporatie Ymere. “Zo garanderen we dat de doelgroep uit de regio echt voorrang krijgt.”
Betaalbaarheid
Vanwege het enorme woningtekort is het van belang dat er de komende jaren genoeg betaalbare woningen bij komen. Volgens demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vallen deze flexwoningen volledig in de sociale sector. “In Nederland hanteren we het woningwaarderingsstelsel,” zegt Keijzer. “Dat is een puntensysteem waarbij de maximale huur wordt bepaald op basis van kwaliteit, grootte en energielabel. Zo zorgen we ervoor dat huren eerlijk en voorspelbaar blijven.”
Sociale huur is in Nederland wettelijk gereguleerd. De overheid bepaalt elk jaar hoeveel de huur maximaal mag stijgen. Voor sociale huurwoningen geldt een wettelijke bovengrens voor de jaarlijkse huurverhoging, meestal rond de 3 procent. Ook zijn er aparte regels voor mensen met lagere inkomens, waardoor zij vaak een lagere huurverhoging krijgen toegewezen. Zo wil de overheid voorkomen dat de huren te hard stijgen en ervoor zorgen dat sociale woningen betaalbaar blijven voor mensen met een bescheiden inkomen.
Keijzer benadrukt dat eventuele huurverhogingen vaak samenhangen met de ontwikkeling van inkomens en de huurtoeslag. “Als de huurprijs iets stijgt, komt dat vaak doordat ook de lonen stijgen en de huurtoeslag wordt aangepast,” aldus de minister.
Kwaliteit en toekomst
Hoewel de woningen tijdelijk zijn, benadrukt Ymere dat ze dezelfde kwaliteit bieden als reguliere nieuwbouw. “Deze woningen voldoen aan hetzelfde programma van eisen als permanente bouw,” zegt Van Tulder. “Ze zijn bedoeld als volwaardige woningen en kunnen na vijftien jaar worden verplaatst. Waarheen dat zal zijn is nu nog niet bekend.”
Volgens Ymere zijn flexwoningen zowel een noodzakelijke tussenoplossing als een structureel hulpmiddel om de woningnood aan te pakken. “We bouwen hier snel woningen op een plek waar over vijftien jaar permanente bouw komt,” zegt Van Tulder. “Dat maakt het geen noodverband, maar een extra middel om direct meer woningen te realiseren.” De huren vallen volledig binnen de sociale sector. Bij eventuele huurverhogingen volgt Ymere de wettelijke regels.
Bereikbaarheid
De Nieuwe Kern verrijst op een locatie tussen station Duivendrecht, de Johan Cruijff ArenA en de A2. Het wordt een stedelijke wijk met veel groen, autoluwe straten en een groot stadspark.
Over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer lopen nog gesprekken. Volgens wethouder Victor Frequin van de gemeente Ouder-Amstel wordt de wijk zo ontworpen dat goede infrastructuur vanzelfsprekend onderdeel is van het plan. “We zetten in op een autoluwe wijk met aanvullend openbaar vervoer, bijvoorbeeld een extra buslijn door de wijk,” zegt hij. “Daarnaast ligt de locatie gunstig ten opzichte van bestaande metro- en treinverbindingen.”
Planning
De 330 tijdelijke woningen worden medio 2026 opgeleverd. De bouw van de volledige wijk met 6200 permanente woningen zal naar verwachting in 2050 voltooid zijn.
Bronnen: denieuwekern.nl, Gemeente Amsterdam, Wessel de Heus, Ymere, Mona Keijzer, Victor Frequin
Foto’s: Ika Berman
Auteur: Ika Berman