Haarlem krijgt er 624 huurwoningen bij in Spaarnepoort
Haarlem krijgt er 624 huurwoningen bij in Spaarnepoort
Haarlem krijgt er 624 huurwoningen bij in Spaarnepoort
Isolatieoffensief Amsterdam gaat door zonder energiehulp aan huis; het laaghangend fruit is wel geplukt
Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor bevriezen van huren
Reinier van Dantzig: βJaarlijks vijfduizend woningen is een goed, langjarig gemiddeldeβ
646 corporatiewoningen vrijgemaakt vanwege onrechtmatige bewoning
661 corporatiewoningen vrijgemaakt vanwege onrechtmatige bewoning
Tweede Kamer verlangt onderzoek naar nieuwe grote woningbouwlocaties
Ontwikkeling woningbouw op locatie Oranjewerf in Amsterdam Noord uitgesteld
CRa: ruimte voor de bouw van zestigduizend woningen onder de rook van Schiphol
Annette van Waning nieuwe commissaris bij de Alliantie
Ymere: bezit koopwoning betekent geen recht op sociale huurwoning
Amsterdam schrijft tender uit voor 155 huurwoningen aan het Buikslotermeerplein
WSW biedt grote woningcorporaties 900 miljoen extra leenruimte
Zaanstad gaat met Rochdale 172 flexwoningen neerzetten op Sportpark Poelenburg
Huurders Ymere beginnen landelijke actie tegen huurverhoging
Wat zat huurders volgens Stichting !Woon vooral dwars in 2024?
Lelystad wil vaart maken met bouw 605 woningen op βturbolocatieβ De Akker
Reinier van Dantzig stopt als wethouder Stedelijke ontwikkeling in Amsterdam
Ymere sloopt deel van 'het rode dorp' in Amsterdam Oost
Noord-Holland: bij uitzondering meer dan 25 woningen in beschermd landschap
Amsterdam halveert maximumaantal dagen vakantieverhuur in Centrum en De Pijp
Huurwoningen verplicht naar energielabel D
Breevast begint met bouw 600 woningen aan de Amstel
Amsterdamse woningcorporaties maken woningruil gemakkelijker
CBS: nog geen zeven procent vrijgekomen corporatiewoningen in 2022 naar statushouders
Amsterdam wil voorrang van statushouders op sociale huurwoning toch behouden
Eigen Haard koopt 104 sociale huurwoningen in Fusion in Amsterdam Zuidoost
De Alliantie koopt huurwoningen in nieuwbouwproject Almere Centrum
ILT en gemeente Amsterdam attenderen verhuurders op verplicht energielabel
Particuliere beleggers blijven huurhuizen dumpen; iets meer keuze voor koopstarter
Bouwproductie Amsterdam blijft steken op 4.541 reguliere en 800 flex-woningen
Bouwproductie Amsterdam blijft steken op 4.611 reguliere en 800 flex-woningen
Huizenprijzen Amsterdam vrijwel verdrievoudigd in twintig jaar
De Huurcommissie heeft afgelopen maandag afgerekend met een zogeheten shortstaycontract voor de verhuur van een woning. Dat schrijft Het Parool vandaag. De krant schreef al eerder over woningen die werden verhuurd als 'hotelvoorzieningen' om de nieuwe huurwetgeving te omzeilen. Verhuurders kunnen woningen op die manier toch voor kortere perioden en hogere prijzen verhuren.
Huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd zijn sinds 1 juli 2024 weer de norm, tijdelijke huurovereenkomsten uitzonderingen, bijvoorbeeld bij hospitaverhuur en bij een huurcontract βdat een gebruik betreft dat naar zijn aard van korte duur isβ.
Volgens de verhuurder ging het om een dergelijk gebruik. Door de woning gemeubileerd te verhuren, inclusief extra diensten als fietsverhuur en tweewekelijkse schoonmaak, vond de verhuurder dat een shortstaycontract mogelijk was, en dus ook een hogere huurprijs dan paste bij het puntenaantal van de woning.
De huurder legde de zaak voor aan de Huurcommissie en kreeg gelijk. Volgens de Huurcommissie gaat het om een reguliere woning die weliswaar gemeublieerd en gestoffeerd is, maar dat daarmee nog niet is voldaan aan de strenge criteria voor verhuur die naar aard van korte duur is. 'Short stay is geen synoniem voor naar aard van korte duur', aldus de commissie. Verder schrijft de commissie in haar uitspraak onder meer dat de huurder geacht wordt zelf kleine reparaties te doen, de boel ook zelf schoon te houden en het contract niet binnen de eerste 6 maanden kon opzeggen β wat er allemaal op wijst dat het om een reguliere woning gaat. Daarbij vindt de commissie dat de huurder onvoldoende duidelijk is gemaakt dat hij met het contract niet kon rekenen op huur(prijs)bescherming.
De commissie besliste dan ook dat de 'maximaal redelijke huurprijs' 633,58 euro per maand is, behorende bij een puntenaantal van 105, en dat de overeengekomen huurprijs van 1.320 euro per maand 'op basis van dit puntenaantal niet redelijk is'.
Stichting !Woon, die de huurder bijstond in deze zaak, is blij met uitspraak. Volgens !Woon is dit geval niet uniek en zijn er meer verhuurders die op vergelijkbare wijze de wet omzeilen, wat zorgt voor hoge huren en onzekere situaties voor huurders. De stichting roept huurders dan ook op kritisch te zijn als ze huurcontracten krijgen aangeboden onder de noemer shortstay of 'naar zijn aard van korte duur'. En die contracten bijvoorbeeld te laten checken door de woonconsulenten van !Woon.
De transactieprijzen van bestaande koopwoningen in bijna alle gemeenten in Nederland vertoonden tot en met het vierde kwartaal van 2024 een stijgende trend, zo blijkt uit nieuw ontwikkelde cijfers van het CBS en het Kadaster. De stijging was in vergelijking met een jaar eerder met meer dan twintig procent het grootst in de gemeente Edam-Volendam.
Uit de cijfers blijkt dat de woningmarkt in Metropoolregio Amsterdam een locatie gebonden dynamiek kent; niet overal is de prijs van een koopwoning het afgelopen jaar even hard gestegen. In Haarlem is eind 2024 sprake van een relatief sterke stijging; meer dan 15 procent in vergelijking met het vierde kwartaal een jaar eerder.
Terwijl in de gemeenten rondom de hoofdstad sprake is van een meer gematigd prijsbeeld. Het verschil tussen het vierde kwartaal vorig jaar en het vierde kwartaal 2023 bedraagt in Almere + 14,5 procent, Zaanstad + 12,5 procent, Haarlemmermeer + 12,1 procent en in Purmerend + 11,5 procent. In de al langer heel dure marktgebieden is sprake van een afvlakking van de prijsgroei: Amsterdam + 9 procent en Gooise Meren + 9,6 procent.
Harry Platte is per 15 mei 2025 benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland. Hij heeft een lange carrière in de sociale woningbouw en is op dit moment bestuurder van Zaanse woningcorporatie Parteon. Ook is hij lid van het dagelijks bestuur van De Vernieuwde Stad. Platte heeft de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan innovaties bij de bouw van betaalbare sociale huurwoningen. In dat verband was hij initiatiefnemer van NH Bouwstroom: een initiatief om in samenwerking met het bouwend bedrijfsleven een stroomversnelling teweeg te brengen in duurzaam en betaalbaar bouwen.
βWe hebben met Harry Platte een zeer gedreven en gekwalificeerde bestuursvoorzitter gevonden, die past bij de missie en cultuur van Woonzorg Nederlandβ, aldus RenΓ© van de Kieft, voorzitter Raad van Commissarissen. βPlatte heeft eerder getoond een inspirerend leider te zijn, met een voorliefde voor de sociale woningsector en een scherp oog voor het boeken van concrete resultaten. Dat past bij Woonzorg.β
βWe willen allemaal graag ouder worden, maar hoe zorgen we ervoor dat dit op een fijne manier kan, in de eigen vertrouwde omgeving en met de juiste zorgvoorzieningen dichtbij? Dit is een maatschappelijke uitdaging die we alleen samen kunnen oplossen. Woonzorg Nederland speelt hier al jaren een cruciale rol in, met innovatieve woonoplossingen en samenwerkingen. Met mijn ervaring draag ik graag bij aan deze missie, zodat ouderen ook in de toekomst goed en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonenβ, licht Harry Platte toe. Vanaf komend voorjaar vormt hij samen met CFRO Marjan van Bergen het bestuur van Woonzorg Nederland.
Harry Platte is de opvolger van Cees van Boven. Van Boven was de afgelopen negen jaar bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland en was de voorganger van Platte bij woningcorporatie Parteon.
De Autoriteit Woningcorporaties (Aw) haalt hard uit naar minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting. Gemeenten hebben veel meer steun nodig; zonder geld of ingrijpende maatregelen ontbreekt het aan voldoende betaalbare bouwgrond en houdt het tekort aan corporatiewoningen onverminderd aan, zo stelt de Aw in haar βStaat van de corporatiesector 2025β. Maar het ontbreekt aan passend beleid.
De Aw constateert dat de omvang van de sector ver achterblijft bij de groei van het aantal huishoudens. Het aantal corporatiewoningen lag vorig jaar met 2,3 miljoen woningen op hetzelfde niveau als dertig jaar geleden bij de verzelfstandiging van de sector. Dat terwijl in Nederland het aantal huishoudens in de periode met bijna twee miljoen is gegroeid. De sector groeit maar langzaam: in 2023 netto met zoβn achtduizend woningen en in 2024 naar verwachting met ongeveer tienduizend. Ook heeft de Aw weinig vertrouwen in de vorig jaar herijkte Nationale Prestatieafspraken. Bedoeling is dat corporaties in 2029 jaarlijks dertigduizend sociale en vijfduizend midden-huurwoningen bouwen. Volgens de Aw ontbreekt het aan de ingrijpende maatregelen die nodig zijn om dit programma te realiseren.
Grootste hindernis is volgens de Aw het ontbreken van grond voor nieuwbouw. Provincies en gemeenten moeten bij nieuwbouwontwikkelingen sturen op meer locaties met een redelijke grondprijs. Dat is echter ingewikkeld voor locaties in particuliere handen, waar al gerekend is op een hoge opbrengst. βOm snel meer sociale huurwoningen te kunnen bouwen zijn voor deze locaties ingrijpende maatregelen nodigβ, aldus de Aw. Zo kan de bouw van deze woningen worden afgedwongen of kunnen tekorten gedekt. Het Rijk zal gemeenten daarbij moeten steunen met geld of regelgeving.
Vorig jaar riep de Aw het Rijk op een vertrouwenwekkend kader te scheppen, waarbij corporaties voldoende zekerheid hebben om te investeren. En waarin Rijk en corporaties steeds samen de balans zoeken tussen opgaven en middelen. Volgens de Aw zijn daarin goede stappen gezet, al is er twijfel over de onderlinge solidariteit. Corporaties hebben toegezegd financiΓ«le knelpunten bij investeringen in nieuwbouw en het isoleren en aardgasvrij onderling te willen oplossen, maar is de praktijk is dat een weerbarstige aangelegenheid. Daarom wordt er voor gepleit βprojectsteunβ zo vorm te geven, dat het Rijk zelf via een heffing geld kan ophalen bij alle corporaties. De opbrengst kan vervolgens ten goede komen aan projecten die financiΓ«le steun behoeven.
Woningcorporatie Ymere verhuurt de 104 ruime vierkamerwoningen in de Ingelandenflat in Weesp niet meer met voorrang aan 55-plussers. Ze komen voortaan beschikbaar voor kleine gezinnen. De 24 kleinere twee- en driekamerwoningen in de flat behouden wel de status van seniorenwoning, zo heeft de woningcorporatie besloten.
Er is volgens Ymere een groot tekort aan grote, betaalbare sociale huurwoningen voor gezinnen. βHet is niet meer uit te leggen dat een alleenstaande 55-plusser of een stel van die leeftijdscategorie aanspraak kan maken op een grote vierkamerwoning (90 m2), terwijl een gezin achter het net vist, jaren tevergeefs zoekt en niets kan vinden - terwijl die woningen er wΓ©l zijnβ, aldus regiomanager Kim Ronner van Ymere.
Sinds de bouw van de flat in 1967 hebben er aan de Ingelandenstraat veel gezinnen gewoond en zijn er kinderen groot geworden. Vervolgens is het complex in 2008 door de toenmalige eigenaar (woningcorporatie De Woningbouw) specifiek bestemd voor senioren. Speciaal voor de huisvesting van ouderen werden indertijd entrees aangepast en badkamers vernieuwd. βTijden veranderen. Er is een grote wooncrisis, er is een tekort aan woningen voor (kleine) gezinnen in Weesp en het aantal gezinnen dat een woning zoekt is ruim drie keer zo groot als het aantal senioren dat een woning zoektβ, verklaart Ronner. βHet is dan niet meer dan logisch dat we de Ingelandenflat weer beschikbaar maken voor gezinnen.β
De bewoners zijn het daar niet mee eens. βDit voelt als contractbreukβ, zegt een woordvoerder van de bewonerscommissie. βMensen zijn hier komen wonen met de verwachting in een rustige, seniorenvriendelijke omgeving oud te kunnen worden. Nu verandert Ymere het beleid, zonder rekening te houden met de impact op de huidige bewoners.β De bewoners zien graag dat hun complex een zogeheten βLang Leven Thuisβ-flat wordt, waar ook zorg wordt aangeboden. Juist de Ingelandenflat is daar volgens hen vanwege de omvang en een gunstige ligging ten opzichte van allerlei voorzieningen heel geschikt voor. Ymere wijst dat verzoek af.
Wel is de corporatie bereid extra geluidmaatregelen te nemen. βDe zorgen dat de Ingelandenflat een soort speelparadijs voor permanent rondrennende kinderen wordt, zijn onterechtβ, zegt Ronner. βOok de toekomstige generatie moet in een passend huis kunnen opgroeien. Desalniettemin onderzoeken we of we geluidmaatregelen moeten nemen. Daarnaast maken we afspraken met de bewoners van de flat die bijdragen aan prettig samenleven.β
Woningbouw in gevaar door bezuinigingen op openbaar vervoer
Drie woningcorporaties betrokken bij ontwikkeling Waterlandkwartier Purmerend
Energiezuinige woningen realiseren hogere huurprijs dan minder duurzame huurwoningen
Kabinet zet door met verbod op voorrang statushouders bij sociale huurwoning
CBS: duurste koopwoningen in Laren, Blaricum en Bloemendaal
Nibud: hogere sociale huur is betaalbaar
Minister Mona Keijzer stuurt aangepaste regiewet naar Tweede Kamer
Ymere en Stadgenoot in verweer tegen extra winstbelasting
Kiezers willen dat Kamer alsnog stokje steekt voor huurstijgingen
Kavel Vastgoed en Hoogvliet Beheer ontwikkelen Lincolnpark Centrum Hoofddorp
Eigen Haard start met volgende bouwfase Landgoed Wickevoort in Cruquius
Ruim driehonderd sociale huurwoningen in Centrum Schalkwijk in Haarlem
Ook 'kamers met kansen' in Haarlemse corporatiewoningen
Aisha Walles toezichthouder bij woningstichting Rochdale
CBS: meeste woningen erbij in Amsterdam
Kim van Balken wint Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2024
Maximaal negenhonderd woningen langs Zeeburgerpad in Amsterdam
Meer sociale en middensegment huurwoningen in Amstelveen
Nederland telt steeds meer daklozen
Grootschalige woningbouw bij De Bazaar in Beverwijk
Gemeente Amsterdam en !WOON helpen huurders voor zichzelf op te komen
Vijftig nieuwe sociale huurwoningen aan Dijkgraafplein Amsterdam-Osdorp