Voor het eerst kwamen slechthorenden in Amstelveen op initiatief van ‘Hart voor Gehoor’ samen voor een zogenoemde luisterlunch. De bijeenkomst vond plaats op dinsdag 20 mei en bracht zo’n twintig mensen bijeen voor een gezamenlijke lunch en open gesprek over leven met gehoorverlies.
De lunch werd georganiseerd door Jolanda Peper, oprichter van Hart voor Gehoor, hoorcoach Marja de Kinderen en ervaringsdeskundigen Ans en Marijke. Voor veel aanwezigen was het de eerste keer dat zij in een setting als deze in contact kwamen met anderen die ook slechthorend zijn.
Hoewel de sfeer aanvankelijk wat gespannen was, ontstond er gaandeweg meer ontspanning. Het wennen aan elkaars gehoorproblemen speelde daarbij een rol. Zo ervaarde de één het geluid van de schrijftolk als storend, terwijl een ander moeite had met het geritsel van verpakkingen. Ook het door elkaar praten maakte het volgen van gesprekken lastig voor sommigen.
Van tinnitus tot hyperacusis
Wat deze bijeenkomst duidelijk maakte: slechthorendheid kent vele vormen. Van tinnitus (oorsuizen) tot hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) – iedere aanwezige bracht een eigen ervaring mee. Dat leidde niet alleen tot herkenning, maar ook tot emotionele verhalen. Een deelnemer vertelde hoe ze recent betrokken raakte bij een verkeersongeluk, maar haar slechthorendheid haar belemmerde om uit te leggen wat er was gebeurd.
“Je loopt niet met een bord op je hoofd waarop staat dat je slechthorend bent,” klonk het. Toch werd er ook hoop en acceptatie uitgesproken: “Zie je slechthorendheid als een vriend, niet als een vijand,” aldus een van de deelnemers.
Volgens Mirjam van der Wurff is er nog te weinig begrip vanuit goedhorenden. “Kijk mensen aan als je praat.” Niet roepen vanuit een andere kamer. En misschien kan de muziek op verjaardagen iets zachter. Wat voor de één gezellig is, doet de ander echt pijn,” legt ze uit.
Tegelijkertijd klinkt ook de oproep aan slechthorenden om assertiever te zijn. Mirjam van der Wurff erkent dat punt, maar benadrukt dat veel communicatie vanuit instanties zoals gemeenten langs mensen heen gaat. “Niet iedereen weet waar ze om hulp kunnen vragen. Veel ouderen gebruiken geen laptop en bezoeken geen gemeentelijke websites. Daardoor blijft cruciale informatie vaak buiten bereik.”
De volgende luisterlunch staat gepland op 19 juni.
The post Luisterlunch Hart voor gehoor: ‘Zie je slechthorendheid als vriend, niet als vijand’ appeared first on 1Amstelveen.