Langdurige stroomuitval? Amstelveen bereidt zich voor op 72 uur zonder elektriciteit
Een langdurige stroomuitval lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar is zeker niet ondenkbaar. Wat als u plotseling drie dagen lang geen elektriciteit, internet of telefonie tot uw beschikking heeft? Geen werkende pinapparaten, geen koelkast, geen verlichting. De gemeente Amstelveen bereidt zich, samen met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA), actief voor op zo’n scenario. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de inwoners.
De samenleving is steeds afhankelijker van digitale en elektrische systemen. Tegelijkertijd nemen de risico’s toe door bijvoorbeeld cyberaanvallen, extreem weer of technische storingen. Een landelijke stroomstoring, zoals onlangs in delen van Spanje en Portugal, toont aan dat dit ook in Nederland kan gebeuren. Het kabinet heeft alle gemeenten en veiligheidsregio’s gevraagd om zich hierop voor te bereiden. Ook Amstelveen neemt die oproep serieus.
Bij een grote stroomstoring zijn hulpdiensten mogelijk niet overal direct beschikbaar. In een dergelijk geval is het belangrijk dat inwoners in eerste instantie op zichzelf en op elkaar kunnen rekenen. De gemeente roept inwoners daarom op om zich nu al voor te bereiden. Dat begint bij kleine, praktische stappen. Denk aan het op orde brengen van een noodpakket met onder andere water, houdbaar voedsel, een zaklamp en een radio op batterijen. Ook het maken van afspraken met huisgenoten, familie en buren is van belang. Wat doet u als alle communicatie wegvalt? Wie heeft extra hulp nodig? En hoe blijft u op de hoogte van belangrijke informatie?
Op de landelijke website www.denkvooruit.nl is praktische informatie te vinden over wat u zelf kunt doen om goed voorbereid te zijn. Hoe beter u bent voorbereid, hoe beter u zichzelf én anderen kunt helpen in een noodsituatie.
De gemeente Amstelveen werkt ondertussen samen met de Veiligheidsregio en met vitale organisaties zoals zorginstellingen en nutsbedrijven. Het doel is om te zorgen dat cruciale voorzieningen – zoals de uitbetaling van uitkeringen, het verlenen van hulp, het regelen van uitvaarten en het ophalen van afval – ook bij een langdurige stroomstoring zoveel mogelijk kunnen doorgaan.
Daarnaast werkt de gemeente aan een netwerk van informatie- en noodsteunpunten verspreid over de stad. Op deze locaties kunnen inwoners terecht voor hulp en informatie, wanneer digitale communicatie niet meer mogelijk is. De gemeente onderzoekt momenteel welke locaties hiervoor geschikt zijn en hoe deze het beste kunnen worden ingericht. Zodra hierover meer bekend is, worden inwoners actief geïnformeerd.
The post Langdurige stroomuitval? Amstelveen bereidt zich voor op 72 uur zonder elektriciteit appeared first on 1Amstelveen.