Bewoners Anthony Godinweg weekend zonder water
Door: Arjen Vos. Tropisch warm en dan geen water uit de kraan krijgen. Douchen, het toilet doorspoelen of een kopje thee zetten; de normaalste zaak van de wereld maar afgelopen weekend niet voor bewoners van een appartementencomplex aan de Anthony Godinweg. Die moesten van vrijdagochtend tot maandagmiddag voor hun waterbehoefte naar de supermarkt of een beroep doen op familie of vrienden.
Ineens was vrijdagochtend vanaf kwart over zeven de waterdruk verdwenen. Bewoners op de begane grond kregen nog wel een dun straaltje wanneer ze de kraan opendraaiden maar voor de bewoners van de overige pakweg twintig appartementen was er geen druppel water beschikbaar. Volgens bewoonster Floor Mesman, woonachtig op de begane grond, zat er een gat in de leiding onder het pand maar duurde het drie dagen voordat deze conclusie getrokken kon worden. Ze schetst een beeld waarin de bewoners van het kastje naar de muur werden gestuurd.

Loze belofte
“We hebben vrijdag eerst het PWN gebeld maar die konden niet constateren dat er een drukprobleem was. Bij de nooddienst van verhuurder MVGM stonden we vervolgens een half uur in de wacht en werd er beloofd dat er snel iemand langs zou komen. Dat bleek een loze belofte want pas ’s avonds kwam er iemand. Die kon niks vinden en gaf aan dat het in elk geval niets met de hydrofoor (drukregelaar, red.) te maken had. Daarna was het wachten op iemand anders met een sleutel zodat PWN de kruipruimte kon inspecteren.”
“Toen was het schrikken,” aldus Floor die van de man van het PWN te horen kreeg dat de kruipruimte onder haar woning praktisch tot aan de vloer vol stond met water. “Het scheelde letterlijk twee centimeter. Het PWN heeft de leiding toen definitief afgesloten. Daarna kwam er vanuit MVGM een loodgietersbedrijf met een pomp die het niet kon bolwerken. Het was zoveel water dat er geen beginnen aan was. In de nacht van zaterdag op zondag heeft de brandweer het vervolgens leeggepompt.”
Noodpakket
Daarmee was het lek nog steeds niet boven en bleef het improviseren om aan water te komen. “Tot zaterdagochtend had ik nog een klein straaltje waarmee ik kon douchen, daarna kon ik gebruik maken van de acht flessen water die ik onlangs had aangeschaft vanwege het noodpakket. Veel vervelender was het voor mijn buren. Er woont onder meer een vrouw van rond de 90 jaar en een gezin met een baby. Het kan toch niet dat die mensen met deze warmte drie dagen zonder water zitten…”

Omwonenden uit de naastgelegen Salomon Dierkenslaan boden de gedupeerden ruimhartig hun eigen badkamers aan. “Aan de brandweer is gevraagd of er een waterwagen geplaatst kon worden maar dat kon niet, kwam de wijkagent ons vertellen. we mochten wel de bonnetjes voor aanschaf van water declareren.”
Lessen
Pas maandag rond het middaguur was het lek in de leiding gedicht waarna de bewoners ongetwijfeld een verkoelende zucht van verlichting hebben geslaakt toen ze weer helder en koel stromend water konden tappen. Floor, die het vervelend vond maar desondanks relativerend opneemt, hoopt dat het niet nog een keer gebeurt en vooral dat de verhuurder hier lessen uit trekt. “We voelen ons als bewoners niet serieus genomen.”
Verhuurder: ‘De situatie was complexer dan gedacht’
Navraag bij MVGM leert dat er geen uitsluitsel gegeven kan worden over wat de aanleiding precies is geweest. Een woordvoerder bevestigt dat het inderdaad om een gesprongen waterleiding in de kruipruimte van het complex gaat en dat bij inspectie geen bijzonderheden aangetroffen die op een specifieke oorzaak wijzen.
Erkend wordt dat het hersteltraject langer heeft geduurd dan wenselijk. “De situatie bleek complexer en moeilijker uitvoerbaar dan aanvankelijk gedacht. De oorzaak van de verlaging van de waterdruk in het complex bleek uiteindelijk te komen vanuit een leiding ín het complex, niet van daarbuiten. Het betreden van de kruipruimte door een inspecteur, voor het opsporen en herstellen van het lek, was in eerste instantie niet mogelijk omdat de kruipruimte volledig onder water stond.”
Nadat de brandweer de ruimte had leeggepompt zodat het lek kon worden gelokaliseerd, waren volgens MVGM betonboorders nodig om toegang tot de specifieke plek te krijgen. “Er is van alles aan gedaan om met spoed een betonboorder op locatie te krijgen maar zij werken niet met een 24/7 calamiteiten service. Dit is maandagochtend gelukt waarna de lekkage verholpen kon worden.”
Protocol is nageleefd
MVGM zegt een protocol voor spoedmeldingen bij noodprocedures te hebben om dit soort incidenten met de juiste partijen zo spoedig mogelijk te kunnen verhelpen. “Dit protocol is nageleefd, we hebben alles in het werk gesteld om de oorzaak te achterhalen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. We nemen deze situatie zeer serieus. In dit geval lijkt het om een spontane leidingbreuk te gaan. Onze gespecialiseerde onderhoudspartijen voeren reguliere inspecties uit mede om dit soort incidenten zoveel mogelijk te voorkomen.”
Compensatie
MVGM betreurt ten zeerste wat er gebeurd is en begrijpt dat het incident impact heeft gehad op de bewoners. “Gezien de situatie overwegen wij een compensatie richting onze huurders. Zodra daarover duidelijkheid is, worden onze huurders hierover geïnformeerd,” aldus de verhuurder tot besluit.
(Foto’s via bewoners)
Het bericht Bewoners Anthony Godinweg weekend zonder water verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.