Vandaag de dag: Internationale Puzzeldag
Naast officiële feest- en gedenkdagen worden er door het jaar heen steeds meer themadagen vastgesteld. Bekende dagen zijn Vlaggetjesdag, Complimentendag en Warme Truiendag maar er passeren ook dagen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Te denken valt aan Frikandellendag, Star Warsdag of iets serieuzer: Parkinsondag. Waar komen al die namen vandaan en hoe moet je zo’n dag beleven? Onder de titel ‘Vandaag De Dag’ zullen we dit jaar diverse van deze opmerkelijke dagen belichten.
Van chaos naar perfecte plaatje
Door: Conny Vos. Vandaag is het Internationale Puzzeldag. De legpuzzel is terug van weggeweest en heeft het ouderwetse imago afgeschud. Tijdens corona werd puzzelen ongekend populair en daarna heeft dit nieuwe puzzelvirus sommigen niet meer losgelaten. Het past helemaal bij de trend van mindfulness, want om de stukjes passend te krijgen is concentratie nodig en dan is de afleiding van de mobiel ongewenst. Daarnaast is puzzelen ontspannend en goed voor de hersenen; het vraagt onder andere om logisch en probleemoplossend denken en ruimtelijk inzicht.
Laagdrempelig
Ook Martijn van Berkel van de Kudelstaartse winkel Thuis & Toys ziet hoe populair puzzelen nog is. Vorig jaar bedacht hij een legpuzzel van Kudelstaart. De originele tekening hangt achter de kassa. “Ik liep al langer met het idee om een eigen puzzel te ontwikkelen. Puzzelen is laagdrempelig; iedereen kan puzzelen. We zijn foto’s gaan maken van plekken die we erop wilden zoals de loswal, het dorpshuis, de kerk, de sportverenigingen en zelfs het enige verkeerslicht dat het dorp telt. Toen kwam ik in contact met tekenaar Joost Udinga en hij zag dat wel zitten.”
Puzzel cadeau
Het eerste exemplaar werd in november officieel in ontvangst genomen door burgemeester Gido Oude Kotte. De gemeente heeft alle raadsleden een ‘I love Kudelstaart’-puzzel gegeven. Ook werd de doos veelvuldig opgestuurd naar oud-inwoners van Kudelstaart. Bedrijven kunnen de puzzel gebruiken als origineel relatiegeschenk. Zo zou het een leuk gebaar zijn om toekomstige inwoners een puzzel cadeau te geven om hen wegwijs te maken in hun nieuwe dorp.
Jan van Haasteren
“We horen terug dat de puzzel moeilijker is dan je denkt, omdat dezelfde kleur blauw regelmatig voor komt. De puzzel is met de hand getekend in de stijl van Jan van Haasteren. Dat zijn veruit de populairste puzzels. De mooie afbeeldingen van een landschap, stad of de onderwaterwereld worden tegenwoordig minder verkocht. Het zijn nu vooral de grappige afbeeldingen waarop veel gebeurt. Elk jaar komen er zo’n zes nieuwe Van Haasteren puzzels uit. We hebben een lijst van klanten die we dan bellen. Sommige mensen verzamelen de hele serie. Ik ken puzzelfans met kasten vol dozen, anderen verkopen de puzzels weer door, want een puzzel behoudt zijn waarde.”
Humoristische zoekplaten
Voor de fanatieke puzzelaars wordt in Roelofarendsveen het NK legpuzzelen gehouden. Het duo dat vorig jaar won, legde in 1 uur, 18 minuten en 56 seconden een puzzel van de bekende puzzelmaker. Deze uitgave is dan pas na het kampioenschap in de winkel te koop. Inmiddels zijn er meer dan 850 Van Haasteren puzzels verschenen.
Van verschillende gelegenheden wordt een puzzel uitgebracht, bijvoorbeeld het Kampioenschap Mens-erger-je-niet en het 15-jarige bestaan van Stichting Jarige Job. De puzzel van de Nijmeegse vierdaagse is aangepast aan het honderdjarige bestaan en ook van Sail komt een remake. André van Duin heeft een eigen Jan van Haasteren puzzel met al zijn typetjes. Het zijn niet zomaar tekeningetjes; het zijn humoristische zoekplaten waarop steeds iets nieuws te ontdekken valt en ze vertellen een eigen verhaal. Een aantal elementen keert altijd terug zoals een haaienvin, sinterklaas, katten en een zelfportret. Ook Martijn zelf en zijn winkel zijn terug te vinden op de Kudelstaartse variant.
Verbeelding
Na Jan van Haasteren is Wasgij het best verkochte merk. Wasgij heeft een uniek puzzelconcept waarbij de puzzelaar niet exact de afbeelding op de doos moet namaken, maar zijn of haar verbeelding moet gebruiken. De meeste puzzels bestaan uit duizend stukjes. Er wordt geen moeilijkheidsgraad opgegeven, dat moet de puzzelaar zelf inschatten. Er zijn verschillende technieken. De een maakt alleen de randen, een ander legt alle kleuren bij elkaar in speciale sorteerbakjes.
Aalsmeer in de ijskast
“Iedereen kan puzzelen,” is Martijn van mening, “het hele gezin kan meedoen. Als iemand langsloopt kan hij even een stukje aanleggen. Sommigen zitten er twee uur achter en een ander is het na vijf minuten weer zat. En als de puzzel in de weg ligt, hebben we puzzelmatten om hem op te rollen of koffers om hem onder de bank te schuiven.”
De meeste mensen puzzelen vooral in de wintermaanden, dus na de zomer wordt de wand met puzzels in de winkel verder uitgebreid. Martijn zou het leuk vinden als er ook een Aalsmeerse variant van de lokale puzzel zou komen, maar tot op heden liggen de plannen voor Aalsmeer in duizend stukjes nog in de ijskast.
Kubus
Vandaag is het Internationale Puzzeldag, dat wordt gevierd op de geboortedag van Erno Rubik, de uitvinder van de bekende Rubiks Kubus. De bekende kubus met de vakjes in zes kleuren werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse architectuurprofessor en werd in de jaren tachtig een rage. De Chinese Yusheng Du heeft het wereldrecord; hij loste de kubus in 3.47 seconden op. Op diverse plaatsen in het land zijn activiteiten om de Internationale Puzzeldag te vieren.
(Foto’s: Jaap Maars)
Eerder verschenen in deze serie:
Dag van de Lange Mens
Nationale molendag
Landelijke dag tegen pesten
Internationale vrouwendag
Wereldkankerdag
Nationale Pindakaasdag
Het bericht Vandaag de dag: Internationale Puzzeldag verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.