❌

Normale weergave

Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar. Klik om de pagina te vernieuwen.
OuderWester-Amstel

Jazz op Wester-Amstel: vanaf 6 oktober begint het derde seizoen!

23 September 2024 om 22:01

De zomer is voorbij, het mooie weer maakt langzaam maar zeker plaats voor de herfst. Echt zo’n moment dat je gaat verlangen naar fijne bezigheden binnenshuis. Naar luisteren naar muziek en genieten van bijzondere optredens.

Dat komt prachtig uit, want ….. vanaf 6 oktober beginnen we weer met Jazz op Wester-Amstel. Wester-Amstel laat zich ook in het seizoen 2024-2025 weer horen op zijn meest muzikale manier. Alweer het derde seizoen van deze bijzondere concerten vindt plaats op elke eerste zondagmiddag van de maand. We hebben bijzondere gasten, begeleidt door hun muzikale vrienden.

Zoals u van ons gewend bent, starten we in oktober en gaan we door tot en met juni. Alleen in de kerst- en de meivakantie (dus in januari en in mei) zult u het even zonder de muzikale klanken in Wester-Amstel moeten doen. 

De zeven concerten beloven echt vuurwerk te worden. Susanne Alt, saxofoniste, trapt deze concertreeks af (6 oktober). Deborah Carter komt ons in november verblijden met haar warme stemgeluid (3 november). En wat dacht u van Thaïsa Olivia (1 december) of Sara Bax (2 februari) en Graziëlla Hunsel Rivero (2 maart). Op 6 april komt onze ‘eigen’ Fleurine zingen, Damian Mehldau sluit onze concert reeks af op 1 juni. Van zo’n concertreeks kunt u toch alleen maar enthousiast worden? Daar wilt u gewoon bij zijn!!

En dat laatste kan natuurlijk. Zoals gewoon kunt u kaarten kopen via deze link. Ook voor de Vrienden van Wester-Amstel, volledig draaiend op vrijwilligers, zijn de kosten gestegen. Daarom zijn we genoodzaakt om de prijs van de kaarten iets omhoog te doen: de prijs van een regulier kaartje bedraagt nu 17,50 euro. Vrienden van Wester-Amstel betalen een lager bedrag: 15,–. Spreekt u dat aan? Wordt dan Vriend van Wester-Amstel.

We hopen van harte u op 6 oktober aanstaande te ontmoeten!!

The post Jazz op Wester-Amstel: vanaf 6 oktober begint het derde seizoen! appeared first on Wester-Amstel.

9 juni Amstelland dag, komt u ook?

23 Mei 2024 om 21:27

Op zondag 9 juni (10.00 – 17.00) aanstaande staat Wester-Amstel weer in het teken van de Amstellanddag 2024. Op Amstellanddag, georganiseerd door Stichting Beschermers Amstelland, kan het publiek meer dan 50 locaties Amstelland bezoeken en beleven. Van natuur en cultuurhistorie tot kunst en eten: alles wat Amstelland zo divers, bijzonder en afwisselend maakt, komt aan bod. Dit jaar is het thema ‘bewegen en lokaal bewust eten’.

Feestelijk Opening
Na de ontvangst (aanvang 10:00 uur) met koffie, thee en een overheerlijk taartje van Bakker Out is er een officiële openingsceremonie (aanvang 10:30 uur). Er is muziek van de band Toeters en Bellen, en Boeren van Amstel zijn aanwezig met een nieuwe kaassoort. Het gehele openingsprogramma vindt u hier.

Het programma van Wester-Amstel
Traditioneel op het programma staat ook het schapen scheren (aanvang 13:00) en kunt u veel informatie opdoen bij de stands van de Historische Vereniging Amstelveen, Vrienden van Wester-Amstel, Boeren van Amstel en de Beschermers Amstelland.

Rondleidingen
Om 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 uur geven onze vrijwilligers rondleidingen door het park en de tuinen. Zij vertellen u alles over de typische eigenaardigheden van Nederlandse ‘lusthoven’, zoals hun geschiedenis, tuincultuur, mensen uit het verre en minder verre verleden die ermee verbonden zijn en de bijzondere dieren die er vroeger hun thuis vonden. De rondleidingen zijn gratis, afspreken bij de staldeur opzij van het huis. De maximale groepsgrootte is 15 personen.

U bent vanaf 10 uur van harte welkom. De dag wordt om 16 uur afgesloten.

Klik hier voor meer informatie over Amstellanddag.

Door: Monique Lindeboom

The post 9 juni Amstelland dag, komt u ook? appeared first on Wester-Amstel.

Jazz op Wester-Amstel is memorabel geworden

23 Mei 2024 om 20:59

Wat hebben we een geweldig jazz seizoen achter de rug met 7 schitterende concerten met de crème de la crème van de Nederlandse jazz. Alle concerten waren uitverkocht en dat betekent dat we meer dan 300 mensen hebben kunnen laten genieten. 

Wie herinnert niet de swing van Ronald Snijders, de heerlijke zang van Dasha Beets en Anna Serierse. De Latin sound van Estrella Acosta, van onze eigen organisator en jazz zangeres Fleurine, het melancholische mondharmonica spel van Hermine, en de stevige jazz groves van saxofonist Alexander Beets.

Na dit succesvolle jaar gaan we ook zeker door met de sunday afternoon jazz events. Houdt u onze nieuwsbrieven in de gaten voor de start van het nieuwe seizoen in september 2024. Onze concerten komen tot stand in samenwerking met BIMpro, de beroepsvereniging voor jazz- en improviserend muzikanten

Door: Monique Lindeboom

The post Jazz op Wester-Amstel is memorabel geworden appeared first on Wester-Amstel.

Vrienden van Wester-Amstel: Annemie van Hamel en Fleur Poots

22 Mei 2024 om 23:18

Toen ik door de poorten van Wester-Amstel stapte, wist ik dat het een perfecte dag zou zijn om met onze vrijwilligers te praten. De zon scheen door de bladeren, de planten barsten van nieuw leven en de vogels zongen in de boomtoppen.

Ik ging op zoek naar twee bijzondere vrouwen. Die maakten zich al klaar voor een middag werken in de tuin. Maar voordat hun therapeutische werk in de grond kon beginnen, was het tijd voor een praatje met het tweetal.

De één is Annemie van Hamel, onze langstzittende vrijwilliger, wiens ervaring en toewijding van onschatbare waarde zijn geweest voor de tuinen van Wester-Amstel. De ander Fleur Poots, onze nieuwste vrijwilliger, die vol verwondering haar eerste seizoen bij ons beleeft.

Verwend met keuzes waar we konden zitten, kozen we uiteindelijk op een van de groene bankjes in de siertuin aan de achterkant van het huis.

Foto: Annemie van Hamel en Fleur Poots in actie.

Taylor: Goedemorgen! Bedankt dat jullie hier vandaag zijn. Kunnen jullie jezelf voorstellen aan onze lezers?

Annemie: Ik ben Annemie van Hamel. Ik ben hier al 25 jaar vrijwilliger. Ik woon in Amstelveen.

Taylor: Ben je met pensioen? Werkzaam?

Annemie, lachend: Ik ben met pensioen… al heel lang.

Fleur: Mijn naam is Fleur Poots. Ik woon in Amsterdam, in de Rivierenbuurt, en ik schrijf voor een tijdschrift. Het heet Vind Magazine en gaat over antiek, geschiedenis en archeologie. Ik heb een achtergrond in kunst en cultuur.

Taylor: Hoe ben je bij Wester-Amstel terechtgekomen?

Fleur: Ik ben 20 jaar geleden naar Amsterdam verhuisd om te studeren. Ik ga graag de stad uit, en fiets dan langs de Amstel. Ik weet nog dat ik voor het eerst langs Wester-Amstel fietste en dacht: “Wow, wat is dat?” Vervolgens heb ik Wester-Amstel een keer bezocht tijdens Open Monumentendag, en sindsdien dacht ik altijd: “Het is zo’n mooie plek.” Het maakt me blij als ik er alleen al naar kijk.. Toen ik ontdekte dat ze vrijwilligers zochten voor de tuin, wist ik meteen dat ik dat wilde doen. Ik zocht vrijwilligerswerk, vooral gezond werk.

Taylor: Werken in een tuin is heerlijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Fleur: Precies. Het is zo makkelijk zijn om binnen te blijven zitten. Ook al is het weer slecht, als ik hier kom is altijd mooier dan ik denk. Er is bijna geen wind in de tuin, dus het voelt warmer aan dan elders. Ik vind het altijd fijn om hier te zijn.

Taylor: En Annemie, hoe heb jij Wester-Amstel gevonden? Je bent hier immers meer dan 25 jaar geleden begonnen als vrijwilliger.

Annemie: Op een dag fietste ik langs Wester-Amstel en zag ik dat ze vrijwilligers nodig hadden. Ik heb me aangemeld en nu is het 25 jaar later… Toen was het deel van de tuin dat wij als vrijwilligers moesten verzorgen veel kleiner. Het was alleen de stinzentuin en de moestuin, die uit acht bedden bestond.

Taylor: Toen jullie voor het eerst vrijwilligerswerk gingen doen, was dat voor of na de renovatie van het huis?

Annemie: Daarvoor. Toen werd het huis gehuurd (en gerestaureerd) door Groengebied Amstelland, en zij zorgden voor de rest van het terrein. We hadden toen de schuur nog niet eens.

Taylor: Hoeveel vrijwilligers waren er toen je begon? Is het aantal vrijwilligers in de loop der jaren toegenomen?

Annemie: Toen ik hier begon, waren we met denk ik acht mensen, nu zijn er 12 in de tuingroep.

Foto: Uitzicht op het huis naast de stinzentuin
Foto: Er groeit altijd wel wat in de stinzentuin!
Foto: Hard aan het werk in de moestuin
Foto (E.Hulsing): De vlindertuin ziet er prachtig uit!

Taylor: Op welke dagen van de week ben je vrijwilliger?

Annemie: Ik kom hier elke donderdag.

Fleur: Ik kom hier twee keer per week. We hebben vrijwilligersdiensten op dinsdag- en donderdagochtend. Sommige mensen komen alleen op dinsdag, anderen op donderdag, of beide dagen. Mijn collega Aleid is hier elke dag. Het is fijn dat er de hele week door mensen zijn.

Taylor: Beheert de tuingroep ook de andere delen van het park? Dus bijvoorbeeld de bomen, struiken of waterwegen?

Annemie: Nee, dat doet de parkgroep. Zij verzorgen de bomen en zo. Ze komen op zaterdag.

Taylor: Helpen de verschillende vrijwilligersgroepen elkaar ook wel eens?

Annemie: Vroeger was het gewoon één groep, er waren minder vrijwilligers.We zijn in de Corona-periode in groepen gaan werken. We mochten natuurlijk met niet teveel mensen zijn. Gereedschap delen, koffie drinken met elkaar, het moest allemaal anders.

[Fleur vertelt dat ze nog niet de kans heeft gehad om veel leden van de Parkgroep te ontmoeten, maar we verzekeren haar dat dit zal veranderen, omdat er elk jaar een paar vrijwilligersbijeenkomsten worden georganiseerd die je niet wil missen.]

Taylor: Wat doe je graag als je niet bij Wester-Amstel bent?

Fleur: Gelukkig heb ik een balkon, dus die vul ik met planten. Ik doe graag dingen thuis zoals lezen en mijn huis opknappen, naar musea en de film gaan. Vroeger ging ik veel het water op, maar ik heb geen boot meer dus nu ga ik meer fietsen en zwemmen.

Annemie: Ik heb een balkon, maar daar kan ik niets mee doen omdat het te hoog is. Daarom werk ik hier graag in de tuin, in de buitenlucht, vooral als het mooi weer is. Het is leuk om alles te zien groeien. En de mensen zijn natuurlijk aardig!

Taylor: Ik denk dat ik dit in elk interview zeg, maar het is een van de leukste kanten van vrijwilligerswerk bij Wester-Amstel. De mensen zijn zo aardig, het is echt een geweldige gemeenschap.

Fleur: Ja, precies. Het is echt een leuke groep waardoor je je thuis voelt. Koffietijd is een van de leukste momenten, want dan zitten we bij elkaar en praten we over van alles en nog wat. We hebben het vooral over het milieu en hoe slecht het gaat met de natuur. En iedereen is er echt verdrietig over. We willen er allemaal iets aan bijdragen. Het verbindt ons, deze liefde voor de natuur en voor het leven.

Taylor: Kun je me iets meer vertellen over je rol in de tuingroep? Wat doe je als je hier bent?

Annemie: Ik heb in de loop der jaren veel gedaan. Toen ik net begon, verzorgde ik één van de tuinbedden. Toen hadden de bedden aan de voorkant groenten, maar nu liggen ze allemaal achter de schuur. Daarna heb ik een paar jaar in de stinzentuin gewerkt en dat was erg leuk. Ik werkte samen met Jan.

Taylor: Heb je een bepaalde taak die je het leukst vindt om te doen?

Annemie: Nee, als het maar niet te zwaar is.

Taylor: Ik wil jou dezelfde vraag stellen Fleur, maar…. Hoe lang doe je eigenlijk al vrijwilligerswerk?

Fleur: Sinds maart.

Taylor: Oh, dus je bent ECHT nieuw!

Fleur: Ja, maar het is wel leuk, want toen ik hier voor het eerst kwam, groeide er bijna niets en sindsdien is alles geëxplodeerd. Ik help Aleid meestal in de moestuin. Maar ik doe alles wat gedaan moet worden. Ik heb niet echt favoriete klusjes op dit moment, want alles voelt echt… als… zen. Gewoon naar de vogels luisteren en mijn handen in de aarde steken.

Taylor: Met 25 jaar onder je riem Annemie, heb je lievelings fruit, groenten of kruiden die je graag mee naar huis neemt?

Annemie: Ik neem mee naar huis wat rijp is. Ik neem bonen mee naar huis, soms appels. De oogst wordt evenredig onder iedereen verdeeld.

Taylor: Oh, dat is leuk, dan heeft iedereen de kans om van alles een beetje mee naar huis te nemen.

[We bespreken alle heerlijke gerechten die de vrijwilligers hebben met alle producten uit bij Wester-Amstel zijn gekweekt – variërend van chutneys tot jam, azijn of pesto’s.]

Wester-Amstel vegetable and flower seed packets, sitting on a table in rows
Foto: Thee gemaakt door onze vrijwilligers.
Foto: En appels uit de boomgaard.

Taylor: Heb je al iets geleerd of gezien waar je verrast door bent?

Fleur: Natuurlijk. Ik hou echt van alle vogels. Dus als we een vogel horen, leert Aleid me welke het is. Ik hou van het geluid van de groene specht. Het klinkt alsof hij lacht. Dat wist ik eerst niet. Dus nu, als ik bijvoorbeeld in het bos wandel met mijn moeder, zeg ik: “Oh, hoor je dat? Dat is de groene specht.” Dus ja, ik leer elke keer iets bij.

Taylor: Ah, de vogels van Wester-Amstel! We hebben er al heel wat artikelen over geschreven voor De Buitenplaats.

Annemie: Wij hadden vroeger ook kippen. En in een van de grote bomen hadden we haviken.

Foto (Charles J. Sharp): Een groene specht.
Foto (F. Bongers): De vader havik.

Fleur: Wist je dat er hier fazanten zijn EN dat ze de gewassen stelen?

Taylor: Wat? Nee, echt?


Fleur:
Ja! We hebben het meegemaakt dat alle bonenplanten waren onthoofd. Omdat we veren vonden, konden we achterhalen welke vogels dit gedaan hadden. Momenteel vechten we tegen slakken en fazanten. We kunnen het beste kippen of eenden gebruiken om alle slakken in de tuin op te eten, maar dan moeten we wel iemand hebben die voor ze zorgt.

Taylor: Kunnen eenden worden gebruikt voor natuurlijke ongediertebestrijding?

Fleur: Ja, er is een specifiek soort eend die daar goed in is, de Indische loopeend.

[Beelden van schapen, kippen en eenden in Wester-Amstel vullen onze gedachten, voordat we overgaan op een nieuw onderwerp.]

Foto (J.Macou): Indische loopeend

Taylor: Fleur, deze vraag is voor jou omdat je geïnteresseerd bent in geschiedenis. Heb je al onderzoek gedaan naar wat er allemaal gebeurd is in Wester-Amstel?


Fleur:
Nee, nog niet. Weet je, ik ben helemaal ondergedompeld in het hele tuingebeuren. Maar ik ben hier gekomen omdat Wester-Amstel niet alleen tuinen, maar ook een rijke geschiedenis heeft.

Annemie: Er is een heel mooi boek over de geschiedenis van het huis, wie hier gewoond heeft, enzovoort.

Fleur: Dat ben ik nog vergeten te vertellen… ik ben gek op rommelmarkten. Het zou voor mij heel interessant zijn als er nog wat oude voorwerpen in het huis zouden staan om te bekijken. Ik hou van artefacten, oude voorwerpen. Blijkbaar is er een kast met archeologische vondsten. Voorwerpen die vrijwilligers opgraven, zoals oude kleipijpen of stukken tegel. Ik heb het nog niet gezien, maar ik zou het graag willen!

Annemie: Vroeger hadden we tentoonstellingen in de hal. Dat was leuk, elke drie weken of zo, andere schilderijen en beelden.

Fleur: Oh, dat heb ik dus gemist! Dat klinkt erg leuk, ja.

Taylor: Nu worden er jazzconcerten georganiseerd in de parkzaal. De concerten vinden meestal plaats op de eerste zondag van elke maand. Ze zijn momenteel bezig met het schema voor het komende seizoen, maar ik vind zeker dat iedereen moet proberen om ze bij te wonen. Ze zijn elke keer uitverkocht en daar is een goede reden voor.

Foto: Estrella Acosta tijdens Wester-Amstel
Foto: Ronald Snijders tijdens Wester-Amstel

Taylor: Hebben jullie al anderen overtuigd om samen met jullie vrijwilligerswerk te komen doen?


Fleur:
Nog niet, maar ik zou het iedereen aanraden. We hebben eigenlijk extra handen nodig, want er is te veel werk voor het aantal mensen dat hier is.


Taylor:
Wat denk je dat een plek als Wester-Amstel toevoegt aan de lokale gemeenschap?


Annemie:
Het is gewoon een leuke plek om te bezoeken. Om buiten te zijn, te genieten van de tuin, te picknicken… Alles.


Fleur:
Als ik Wester-Amstel zie, kan ik me voorstellen hoe het hier vroeger was. Al die mooie, oude landgoederen met tuinen. Nu staat het vol met enorme herenhuizen, zwarte auto’s, beveiligingscamera’s en sportscholen in glas. Het maakt me verdrietig.

Ik denk dat het heel belangrijk is om dit te behouden, want het is mooi en mensen kunnen er komen om te ontspannen. Het is historisch en zegt iets over hoe de wereld er een paar eeuwen geleden uitzag. Ik vind dit een van de mooiste stukjes langs de Amstel.


Taylor:
En dan mijn laatste vraag en misschien wel de moeilijkste om te beantwoorden… Heb je een favoriet plekje bij Wester-Amstel?


Fleur:
Voor mij is dat het gebied achterin, achter de moestuin. We noemen dat het Vogelbos. Daar staat een bankje waar je kunt zitten. Het is er wat wilder en als je je omdraait kun je de hele moestuin zien en dat vind ik heel mooi.


Annemie:
Ik heb geen favoriete plek. Ik vind elk deel van Wester-Amstel leuk!


Fleur:
Ik moet toegeven dat ik nog niet overal heb gewandeld. Er is zoveel te doen in de tuin dat ik nog niet de kans heb gehad om rond te dwalen.

Taylor: Nou, er zal in de toekomst genoeg tijd zijn om op verkenning te gaan.

Door: Taylor Blades

The post Vrienden van Wester-Amstel: Annemie van Hamel en Fleur Poots appeared first on Wester-Amstel.

Stem Europa, stem op Wester-Amstel!

22 Mei 2024 om 21:27

Nederlanders en EU-burgers die in Nederland wonen, kunnen op 6 juni 2024 hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen. Een unicum is dat u dit jaar ook op Wester-Amstel kunt stemmen! Tenminste, als u inwoner bent van Amstelveen. Op speciaal verzoek van de gemeente, opent de poort van Wester-Amstel zich om 7:30. Dan herbergt de parkzaal ‘stembureau #50’. Stembus en de poort gaan weer dicht om 21:00.

Het gebruik van Wester-Amstel als stembureau is in principe eenmalig. Dit is dus een buitenkansje als u van uw democratisch recht gebruik wilt maken. Een buitenkansje dus als u uw democratisch recht.


Geen inwoner van Amstelveen en u wilt tóch op Wester-Amstel stemmen. Zelfs dat is mogelijk. Maar dan moet u eerst bij uw gemeente vragen om in een andere plaats te stemmen.

Klik hier voor meer informatie over de Europese verkiezingen in Nederland, zoals op wie u kunt stemmen, hoe kandidaten worden geselecteerd en meer.

The post Stem Europa, stem op Wester-Amstel! appeared first on Wester-Amstel.

Heb jij groene vingers? Kom onze tuin- en parkvrijwilligers helpen op Wester-Amstel!

21 Mei 2024 om 21:56

Het onderhoud van ons park, de historische boomgaard, de siertuin, kruidentuin, vlindertuin, moestuin en stinzentuin wordt gedaan door een hartelijk team vrijwilligers van de stichting ‘Vrienden van Wester-Amstel’. De Tuingroep ontfermt zich over de diverse tuinen, de Parkgroep onderhoudt het park en de boomgaard. Erg leuk! We zoeken versterking voor beide groepen.

Voor onze Tuingroep zoeken we een liefhebber met ruime kennis van planten en natuurlijk van tuinonderhoud. Je draait mee in een fijn team van vrouwen en enkele mannen. We doen het tuinonderhoud op dinsdag- en donderdagochtenden. Halverwege hebben we een gezellig koffiemoment. In de wintermaanden komen we één ochtend per week samen voor het onderhoud.

Voor onze Parkgroep zoeken we iemand die weet wat aanpakken is, en die niet terugdeinst voor ook wel wat zwaardere klussen. De Parkgroep werkt op zaterdag tussen 10:00 en 14:00 en bestaat uit overwegend mannen. Ook hier hebben we altijd halverwege een koffiemoment.

We bieden je een unieke kans om de mooie, historische tuinen, park en boomgaard aan de Amstel in topconditie te houden. Heb je zin om ons team te komen versterken op onze prachtige buitenplaats? Kun je aanpakken en heb je ook tijd (tenminste éénmaal per week) om dit te doen? Stuur een e-mail naar info@wester-amstel.nl!

Door: Clasien Slebos

The post Heb jij groene vingers? Kom onze tuin- en parkvrijwilligers helpen op Wester-Amstel! appeared first on Wester-Amstel.

Een groen complot? (Open Brief)

21 Mei 2024 om 21:31

Ik heb al enige tijd (eigenlijk sinds Corona) het stevige gevoel dat er op Wester-Amstel een vreemde opstand in de lucht hangt; het is nog geen echte hoge rug, maar ik hoor hier en daar wel een klein grommetje. Bij een plaspauze in het bos viel mij laatst op dat de takken rond mijn zorgvuldig uitgezochte locatie (buiten zicht van de Jazz- en Philips-buren) onnodig lang in de weg hingen en mij zelfs in het gezicht probeerden te slaan. En dat weer andere twijgen mij bij het verlaten van het bos nog een zwieper gaven, terwijl ze fluisterden: (Ik ook! Ik ook!).


Zoals ook de stekelige Jeneverbes (ik heb háár op Wikipedia moeten zoeken) mij de laatste tijd heeft weten te vinden. En dat ik dan uitgerekend in het café ineens die onverklaarbare doornen uit mijn handen moet trekken.


Maar het begon natuurlijk al veel eerder. Voor de aanbouw van ons Vogelbos moesten enkele lokale struiken wijken; en dat hebben we geweten! De ‘moord’ schreeuwende brandnetels waren tot in Ouderkerk te horen en de bramen kropen ons tegen de benen op.

Tekening (R. Vrielink)

Wellicht dat Aleid daarvoor nu op de knieën moet om haar laaghangende boontjes met gazige huifjes te behoeden tegen schrokkende slakken en snoeiende fazanten: een nieuwe samenwerking van flora en fauna binnen het Boze Endemische Leger!


En onze lieve Carla heeft al jaren te maken met een teruglopende aandacht van bijen en vlinders. En dat alleen maar omdat ondergetekende het heeft gewaagd op een infobord het Disney-elfje Tinkerbell (Peter Pan’s kleine vliegende sidekick) onder de vlinders te scharen… Wat kinderachtig! Op zo’n manier krijg je nog een hekel aan die opzichtig fladderende rupsachtigen!… (Sorry, ik liet mezelf even gaan).

Ook René, die een bijna ongezonde relatie met de schapen heeft opgebouwd, ontdekte laatst dat – achter zijn rug om – de narcissen in de boomgaard in één nacht waren ontdaan van hun vrolijk tuitende trompetjes; drie keer raden wie er de volgende dag nog uitdagend stonden te herkauwen?!… Alsof hij het blauwtong-virus persoonlijk tussen de brokjes had gestopt! Bill en ik hebben er so-wie-so een dagtaak aan de jonge fruitbomen met gaas te beschermen tegen die Romeinse Neuzen met hun schraaplustige overbeet!

Foto (R.Spoelstra): Narcissen-genot voor herkauwers

Ondanks onze inspanningen om alle planten die we hebben gekapt voor de aanleg van het Vogelbos goed te maken… Ondanks het feit dat we een aantal vogelhuisjes op het landgoed hebben aangepast om te proberen te voorkomen dat grotere vogels kleinere soorten de grond in trappen, was de wilde kant van Wester-Amstel nog steeds op zoek naar vrijwilligersbloed…

Maar hét bewijs dat de levende have op de buitenplaats zich tegen ons keert, kreeg ik onlangs toen ik met mijn geduldige Zen-schoffel de keerlus van opschietend gras probeerde te ontdoen.


Eerst dacht ik nog dat ik het de nare stemmetjes van de eerstejaartjes op de Amstel waren, maar toen ik me omdraaide zag ik het duidelijk: achter mij kwamen de eerste groene Sisiphus-kopjes al weer tussen het grint omhoog! En ik hoorde heel duidelijk… Ga weg! Ga weg! Ga weg!


Nu hebben we natuurlijk tegenacties ondernomen. Søren heeft in de voormalige bessentuin een waaier van veldbloemen gezaaid; het schijnt dat deze cirkel zelfs vanuit The Space Station zichtbaar is. Maar of onze Groene Vaccinatie nog op tijd komt?…

Door: Ruud Vrielink

The post Een groen complot? (Open Brief) appeared first on Wester-Amstel.

Achter de schermen (lente 2024)

21 Mei 2024 om 20:45

Huurcontract met MKB Fonds verlengt tot 2030
Eigenaresse stichting Lissone en huurder MKB Fonds hebben het bestaande huurcontract voor Wester-Amstel met 5 jaar verlengd. Dat is belangrijk voor ons, omdat we daarmee de komende jaren door kunnen met de publieke openstelling van Wester-Amstel. Het MKB Fonds heeft zich in meerdere opzichten ontpopt tot waardige opvolger van erfpachter Groengebied Amstelland. Wij zijn blij met ze. U hopelijk ook!

Laadpalen voor onze 17de eeuwse buitenplaats
De derde energietransitie op Wester-Amstel dendert door. Vorige keer berichtten we over de transitie van turf naar steenkool naar aardgas naar elektriciteit. Dit keer gaat het om de rit van paardenkracht via benzine naar elektriciteit. Oftewel, het wagenpark. Daarvoor hebben we nu 4 elektrische laadpalen op de achterplaats.

Foto (S.L. Movig): De vlag blijft hangen!

De laadpalen zijn in de eerste plaats bedoeld voor de medewerkers en bezoekers van onze huurder, MKB Fonds. Maar ook andere bezoekers kunnen hier hun auto opladen. Daarvoor is natuurlijk wel een reguliere laadpas nodig. De maximale laadcapaciteit is nu begrensd op 7.4 KwH. Over enkele maanden wordt de hoofdaansluiting van Wester-Amstel verzwaard. Dan gaat de capaciteit omhoog naar naar 22KwH. Die wordt keurig verdeeld wanneer meerdere auto’s tegelijkertijd opladen.

De keuze voor deze laadpalen is gemaakt op basis van de technische vereisten én esthetiek. De laadpalen zijn bescheiden van formaat, geplaatst in de lijn van de beukenhagen, en uitgevoerd in grachtengroen. Daarmee passen ze keurig binnen het historisch ensemble van Wester-Amstel. Gaat u zelf maar kijken!

Foto (S.L. Movig): Laadpaal in het struikgewas

Met de poten in de modder
Afgelopen januari heeft de firma Zeldenrijk Groenvoorziening de Noordsloot uitgebaggerd. Dat is de scheidingssloot tussen ons en de buren op nummer 56. Om praktische redenen werd een deel van de boomgaardlaan gebruikt als baggerdepot. Die daarmee prompt onbegaanbaar werd voor wandelaars.

Foto (R. Spoelstra): Overleg over de laatste meter

Het idee was dat de bagger na een paar maanden wel voldoende ingedroogd zou zijn. Dan zou deze makkelijk met de schop en kruiwagen weggeschept en afgevoerd kunnen worden. Dat pakte door de aanhoudende regenval helaas wat anders uit. Waarmee een gevleugelde uitdrukking voor de parkvrijwilligers een hele letterlijke betekenis kreeg.

Desondanks gingen ze er geharnast tegen aan. Ze ontdekten gaandeweg net zoveel soorten modder als de Inuït soorten sneeuw. Die vonden hun diverse bestemmingen. Vruchtbare bladaarde belandde op de boomgaard. Vette rivierklei werd bewaard voor dammetjes en dijken. Een laag stuk grond bij de stinzetuin werd opgehoogd met ‘goeie bagger’. Alle andere soorten modder werden gebruikt om een laaggelegen bosvak op te hogen.

Er was geen reden om hooggespannen verwachtingen te hebben over mogelijke archeologische vondsten. Die bleven dan ook beperkt tot de vondst van een gaaf plastic zeepbakje van – vermoedelijk – de familie Olij.

Jaarverslag 2023
Wanneer u dit bericht leest, is ons jaarverslag van 2023 (bijna) vastgesteld door ons bestuur. Die vergadert op 2 juni. We verwachten geen grote verrassingen tussen het schrijven van dit stuk en het bestuursoverleg. We durven het daarom wel aan om u te verleiden met de hoogzwangere openingszin: ‘Het jaar 2023 was een jaar vol leven, van begin tot eind.’ U vindt het vastgestelde jaarverslag via deze link.

‘NextGen’
In het particuliere buitenplaatslandschap wordt heden ten dage gesproken over ‘NextGen’ in plaats van over ‘de volgende generatie’. Over het hoe en waarom van dit taalgebruik tasten we in het duister. Wel kunnen we met tevredenheid vaststellen dat ook Wester-Amstel meedoet aan ‘NextGen’. En wel met de toetreding van Maartje van Tilburg tot het bestuur van Stichting J.Ph.J.F.Lissone, eigenaresse van Wester-Amstel.

Maartje is achterkleindochter van oprichter Ludvig Emil Movig, en achter-achter-achterkleindochter van naamgever Jacques Ph.J.F.Lissone. Zij is de opvolgster in het bestuur van haar vorig jaar overleden moeder Rijkje Cornelia Movig.

Foto (S.L. Movig): NextGen Wester-Amstel

Door: Søren Ludvig Movig

The post Achter de schermen (lente 2024) appeared first on Wester-Amstel.

Wester-Amstel wordt steeds mooier!

21 Mei 2024 om 19:46

Dat roepen we al jaren. En hopelijk blijven we dat ook nog jaren doen. Nieuw is dat we u dit keer ook over haar innerlijke schoonheid berichten. En u zo de gelegenheid bieden om te beoordelen of u meer gesteld bent op uiterlijk vertoon of op innerlijke waarden.

In de buitencategorie doen wij twee meldingen:

Na jarenlang piepen, kraken en plakband reparaties hebben we het houten tuinpoortje richting berging vervangen. En wel door een sierlijke metalen poort in dezelfde stijl als die van de siertuin. Maar met één verschil. Er is een ‘beauty-spot’ oftewel een imperfectie aan toegevoegd. Deze is zichtbaar vanaf zowel de publieke zijde als vanaf de kant voorbehouden aan onze vrijwilligers.  U ziet het als u het door heeft.

Foto (R. Spoelstra): ‘Beauty spot’ vanaf de verboden kant

Door de jaren heen hebben we een allegaartje gekregen van publieksborden. Met verschillende materialen, kleuren, stijlen, en met zo langzamerhand toch wat verouderde informatie. Die borden hebben we nu vervangen in een uniforme, groene kleurstelling, met geactualiseerde informatie. Wij zien de verschillen, maar het zal u – als we het goed hebben gedaan – niet eens zo opvallen. We spreken dan ook van evolutie, en niet van een revolutie.

Foto (S.L. Movig): Evolutie
Foto (S.L. Movig): Evolutie

En dan het binnen-gebeuren. Daar komen meubels en artefacten die Wester-Amstel decennia geleden hebben verlaten, langzaam maar gestaag weer terug.

Zoals de vroegere haardplaat, uit de voormalige bibliotheek in het achterhuis. Vermoedelijk is deze bij de afbraak en herbouw in 1989 verdwenen in een afvalcontainer en vervolgens door iemand meegenomen.

Na meer dan dertig jaar werd de plaat vorig jaar aangeboden aan de Historische Vereniging Amstelveen. Deze zorgde ervoor dat de haardplaat weer op haar oude plek terechtkwam. In het achterhuis, in de huidige parkzaal. U kunt haar zien bij één van onze vele concerten.

Foto (RCE 1984): De haardplaat in de schouw van de bibliotheek.


Ook terug op zijn oude plek is de ‘drakenspiegel’. Een gevaarlijk uitziende Venetiaanse spiegel, gekocht in de Belle Epoque door ‘Oom Louis’, de oom van Ludvig Emil Movig.

Hij kocht er gelijk twee, tijdens een Lissone-reisje aan – jawel – Venetië. Eén hangt nog altijd in het familiehuis net buiten Sandefjord aan de Oslo-fjord. De ander schonk hij aan de familie op Wester-Amstel.

Dat exemplaar verhuisde in 1989 naar Den Helder, naar weer een Louis. Dit keer de zoon van Ludvig Emil. Kunt u het nog een beetje volgen? Die vermaakte het aan Wester-Amstel. Zodat het nu weer op z’n oude plek in de hal van Wester-Amstel hangt.

Foto (R. Spoelstra): Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
Afbeelding: Gouden Standaard

En zo kwamen er nog heel veel meer spullen terug. Prachtige eetkamerstoelen, verschillende familieportretten, en ook de typisch begin jaren twintig Delftsblauwe herdenkingsbordjes. Zo kunnen heden ten dage de jonge medewerkers van investeerder MKB Fonds zich laten inspireren door een bord uit 1936 met de tekst ‘De gulden los van het goud’.

Helaas kunnen we u niet alles van dit moois tonen. Maar we hopen dat u deze innerlijke schoonheid des te meer weet te waarderen.

Door: Søren Ludvig Movig

The post Wester-Amstel wordt steeds mooier! appeared first on Wester-Amstel.

De klappen op Zuylestein

29 November 2023 om 00:06
Foto (R.Vrielink): Jemima toont ons haar landgoed: oud en nieuw.

Grenzenloos landgoed overleefde bombardement en plotse valwind van Amerikaanse proporties

Foto (R.Vrielink)

In de aanloop naar ons welverdiende uitje naar Landgoed Zuylestein had ik me vrolijk gemaakt met flauwe grapjes als ‘Wie gaat er mee naar Zuipestein’ (abusievelijk verhaspeld met Kasteel Sypesteyn), vergelijkingen met de tornado uit The Wizzard of Oz (ik had op buitenplaats Berg en Vaart al eens iemand bijna laten verdwijnen in The Rabbit Hole uit Alice in Wonderland… ik moet toch een béétje lijn krijgen in onze uitjes), maar toen ik hoorde dat onze rondleidster Jemima heet, was de puberale leut dankzij West Coast-legende Frank Zappa compleet: mij zweefde meteen ‘Electric Aunt Jemima’ door het hoofd, een hilarisch nummer over zijn veelzijdige gitaarversterker.

Intussen leidden al deze omzwervingen er wel toe dat ik als enige haar naam goed uitsprak. Want we hebben het nog steeds over onze erfgename/rondleidster. En daar staat ze: Jemima de Brauwere, alerte ogen onder een kordaatblonde page. Ze beslaat met korte tengere armbewegingen de hele Utrechtse Heuvelrug en heeft ons (in elk geval ondergetekende grapjas) in tien minuten aan haar precieze voeten.

Inmiddels moge duidelijk zijn dat ik me bewust niet over het landgoed had ingelezen, dus heb ik alle feiten uit Jemima’s eerste hand. Na een korte inleiding met behulp van een 300 jaar oude gravure – die overigens nog gewoon als plattegrond wordt gebruikt bij het werven van fondsen – delen we onszelf voor de beschikbare rondleidingen op geheel organische wijze in twee bijna gendercorrecte groepen: meisjes in de moes, de jongens naar het bos en het rampgebied van een valwind die in 2021 over de Nederrijn sprong en in no time 10 hectare bos tegen de grond drukte.

Foto (R.Vrielink)
Foto (R.Vrielink)

Die gierende hink-stap-sprong en de daarop volgende stilte moeten letterlijk verpletterend zijn geweest. Jemima: ,,We zaten net met de vrijwilligers in de luwte van het huis uit te blazen toen we een vreemdschurende klap hoorden… maar niets kon ons hebben voorbereid op wat we daarna zagen.”

Foto (Collectie Landgoed Zuylestein)

Met de prints van Daniël Stoopendaal onder de arm leidt Jemima ons eerst door een deel van de moestuinen dat door de storm grotendeels werd gespaard. En ik zeg het maar één keer: alles op Zuylestein is tienmaal zo groot als bij Wester-Amstel, dus ook de tuinen!

Dat de ets uit 1710 moeiteloos naar de 21ste eeuw kan worden getransponeerd komt door zijn enge gedetailleerdheid: de ideale afstand tussen de leibomen valt nog steeds met één blik op de print te berekenen. Op de website van het Rijksmuseum is een kopie van de ets te bewonderen, waarop je niet alleen de eendjes (of zijn het zwanen) in de enorme waterbassins kunt tellen, maar ook de dukaten in de zakken van een bezoeker kunt horen rinkelen… écht wel!

Foto (Collectie Landgoed Zuylestein)

Die bassins waren niet alleen bedoeld als waterhuishouding in bange dagen en kweekvijver voor karpers, maar het spel met uitgekiende taluds en spiegelingen draagt bij aan de schier eindeloze uitgestrektheid van dit unieke erfgoed in het hart van Nederland.

En Jemima gaat voort: ,,Daar achter die toren (mijn myope ogen zien aan de einder een lichte verhoging) zie je aan de akkers dat we de vruchtbare klei van de rivier naderen.” En nee, die everzwijnen op de daklijst van Nieuw Zuylestein staan los van het houden van hoogwaardige bosbiggen. ,,De varkens zijn essentieel onderdeel van ons circulaire bedrijf; ze eten de eikels en beukenootjes en helpen bramen en duizendknoop bestrijden.” (Oké, en die pikzwarte evers in het familiewapen van haar nobele Belgische papa dan?… Hun eerlijke vlees is trouwens in de landschapswinkel te bestellen en schijnt heerlijk te zijn).

Foto (R.Vrielink): Een circulair varken!

Via het hart van de orkaan – een kapitale beuk heeft hij aan een kant kaalgeschoren, de bosbiggen van een ton iets verderop heeft hij laten liggen – naderen we het gedecimeerde Sterrenbos, genoemd naar de diagonale paden die het doorsnijden. Na een klein traktaat over het belang van plat grind (,,dat rolt niet weg”), een project voor het enthousiasmeren van strokenlandbouw en hét recept voor een goede cider (,,zoete, zure én bittere appelrassen, anders wordt het niks”) die uit de nieuwe halfhoogstamfruitaanplant wordt gewonnen, krijgen we nog een kleine doch genadeloze historische klap op de vuurpijl.

Want nee, de gevelde bomen kunnen niet worden verkocht omdat de geallieerden in de laatste dagen van de oorlog hier nog een Duitse brandhaard vermoedden en dus voor de zekerheid landgoed Zuylestein en omgeving hebben platgebombardeerd, ,,waardoor er nog steeds volop granaatspliters in het hout zitten, dus je begrijpt…” We begrijpen het; ook dat nog!

Vol van feiten, tips en één emotie (Hoe doet ze dit allemaal?) zetten we ons aan een welverdiende borrel van wijn en cider, terwijl Søren in een ludieke speech onze Wiet bedankt voor haar nietaflatende Green Deal met Wester-Amstel.

En ik vergeet – nog hevig geïmponeerd – in de winkel naar het bosvarken te vragen.

Foto (R.Vrielink): Onze vrijwilligers strijken neer in de winkel van het landgoed.
Foto (R.Vrielink)
Foto (Collectie Landgoed Zuylestein)

Door: Ruud Vrielink

The post De klappen op Zuylestein appeared first on Wester-Amstel.

Onze nieuwe β€˜Monet β€˜ waterlelie op Wester-Amstel

28 November 2023 om 23:11

De waterlelie-partijen bij het bruggetje naar de boomgaard worden steeds fraaier. Op drie plekken is een nieuwe variëteit aangeplant. Deze opvallende waterlelie heeft prachtige dubbel-bloemen en kan tot 15 cm groot worden. De gele crèmekleurige bloemen hebben een lichtroze basis en ze ruiken heerlijk! Het blad is olijfgroen met lichte vlekken.

Rechtstreeks uit Le Temple-sur-Lot
Deze variëteit komt rechtstreeks uit de geboorteplaats van de ‘Monet’ waterlelie, het dorp Le Temple-sur-Lot in Zuid-Frankrijk. Daar stichtte Joseph Bory Latour-Marliac al in 1875 zijn ‘Jardin des nénuphars’.

 

Vers uit de vijver
Nénuphar is het tongbrekende, Franse woord voor waterlelie. Het is nog steeds een prachtige kwekerij met bijbehorende watertuinen en meer dan 200 soorten waterlelies. Je kan ze ter plekke kopen. Een aardige Fransoos trekt deze dan voor je uit het bassin.

Foto: Op locatie op zoek naar de perfecte waterlelie.

De gekleurde waterlelie
Tot eind 19e eeuw kwam alleen de winterharde witte waterlelie voor in Europa. Latour-Marliac is deze gaan kruisen met de fel-gekleurde waterlelies uit de tropen. Zo introduceerde hij gele, roze, rode en blauwe waterlelies in Europa.

Foto (R. Spoelstra): trekkende Fransman
Foto (R.Spoelstra): Het was liefde op het eerste gezicht!

Claude Monet
Op de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs exposeerde Latour-Marliac voor het eerst zijn prachtige waterlelies. Ze waren een echte sensatie en hij won een ‘Medaille d’Or’. En wiens oog zag deze bijzondere waterlelies……juist ja…ene Claude Monet.

Foto (R.Spoelstra): melange van crème, roze, en kopergeel
Foto (R. Spoelstra)

Een watertuin vol
Claude Monet had een stuk grond gekocht in het plaatsje Giverny en opende daar in 1894 zijn nu beroemde watertuin vol met waterlelies. Deze had hij besteld bij Latour-Marliac. De rekening hiervan hangt ingelijst in het kleine museum in de Jardin des nénuphars. Monet was de eerste, die gekleurde waterlelies schilderde en de rest is geschiedenis…. Hij werd dus wereldberoemd, dat allemaal door de grotendeels vergeten Latour-Marliac.

Foto (R. Spoelstra): facturen van Montet
Foto (S.L.Movig): te waterlating Wester-Amstel

Oh ja; onze nieuwe waterlelie draagt de naam: Nymphae ‘ Clyde Ikins ‘

Door: René Spoelstra

The post Onze nieuwe ‘Monet ‘ waterlelie op Wester-Amstel appeared first on Wester-Amstel.

Van bessentuin naar bloemenweide

28 November 2023 om 22:38

Wester-Amstel heeft een mooie bijdrage uit het fonds Landschapsontwikkeling Amstelscheg van de provincie Noord-Holland gekregen. We hebben het gebruikt om onze verloren bessentuin om te vormen naar een bloemenweide.

Foto: winterrust op de bloemenweide-in-spé

Bessentuin
De bessentuin, oftewel het open veld achterin het park. Wanneer u vanaf de poort door de middenlaan loopt, bij het einde rechts. We noemen het sinds mensenheugenis ‘de bessentuin’. Er zullen ooit wel bessen hebben gestaan, maar niemand die nog weet wanneer dat was. Wél dat in de 18e eeuw hier een doolhof lag. En vanaf begin 20e eeuw een boomgaard. Daar werd in de 70-er jaren een rozenkwekerij aan toegevoegd, en een groentetuin groentjetuintje. De restanten verdwenen onder een laag bagger bij het uitdiepen van de vijver in 2005. Daarna hebben we er niks meer aan gedaan. De laatste jaren bleef het een zompige brandnetel en distelbende, waar je je niet zonder laarzen in moest wagen.

En nu wordt het – hopelijk – een bloemenweide!

Foto: bessentuin met door bagger overspoelde appelbomen…(2005)

Vogelweide geluk
Van de Provincie Noord-Holland kregen we een mooie bijdrage uit het fonds ‘landschapsontwikkeling Amstelscheg’. Daarmee konden we de hele bessentuin ophogen. Zo sloegen we twee vliegen in één klap: de te voedselrijke grond werd vermengd met voedselarm zand en de slappe, natte bodem werd verstevigd. Na dit werk, uitgevoerd door onze hoveniers van firma Zeldenrijk, kwamen de park-vrijwilligers aan bod. Die bewerkten eerst de grond en zaaiden het vervolgens in. Dat laatste was een delicaat proces. Er moest een mengsel van 0.8 gram zaad per vierkante meter worden uitgestrooid, van de zaadvariëteiten ‘vogelweide geluk’ en ‘G2-bloemrijk grasland’ van de firma De Cruythoeck. Onze potige vrijwiligers gingen met verfijnde keukenweegschaaltjes in de weer.

Foto: grondbewerken en inzaaien - 0.8 gram per m2
Foto: voortaan drie keer per jaar hooien.

Blijven maaien
Daarmee is het werk niet af. Om een bloemrijk grasland te ontwikkelen moet er consequent gemaaid én afgevoerd worden. Op de – nog steeds –rijke bodem van Wester-Amstel drie keer per jaar. Als we dat met de parkvrijwilligers een jaar of drie-vier volhouden transformeert de bessentuin in een prachtige bloemenweide. U zult het zien!

Door: Søren Ludvig Movig

The post Van bessentuin naar bloemenweide appeared first on Wester-Amstel.

Achter de schermen (herfst 2023)

28 November 2023 om 22:00

Blauwtongvirus en onze schapen

Ons mooie Amstelland gaat sinds midden september gebukt onder een uitbraak van het blauwtongvirus. Dit voor schapen dodelijke virus wordt overgebracht door knutten, hele kleine mugjes. Alle 10 schapen op Wester-Amstel zijn besmet geraakt. Helaas zijn drie schapen, waaronder ons favoriete zwarte schaap Jozef, jammerlijk overleden. De overige schapen maken het inmiddels redelijk. We hopen dat ze volledig herstellen.

Onze herderin, Regina Kouprie, maakt zware tijden door. Van haar kudde van 200 Schoonebeekers, is inmiddels meer dan de helft gestorven. Zo’n 40 staan er momenteel in haar ziekenboeg in Heemstede, waarvan 4 van ons Zij heeft onze en uw steun hard nodig. Meer informatie over haar werk vindt u hier en op facebook-groep Vrienden van het Oude Kennemer Schaap.

Foto (R.Spoelstra): Jozef 2015-2023. Ons geliefde, zwarte schaap.

Nul-op-de-meter voor Wester-Amstel?

Ook Wester-Amstel heeft te maken met de hoge kosten voor aardgas en elektriciteit. Bovendien staan ook wij voor de opgave om te verduurzamen. Dit is niet eenvoudig met een rijksmonument.

Van turf naar groene energie

Toch zijn we optimistisch. We hebben immers al twee keer eerder een energietransitie doorgemaakt. In de 17e en 18e eeuw stookten we turf en hout. In de 19e eeuw schakelden we over op steenkool, en in de 20e eeuw op aardgas. Nu wacht de overgang naar groene elektriciteit.

 

Duurzame isolatie
Ons gasverbruik is in vier jaar met maar liefst twee-derde gedaald, ons elektriciteitsverbruik is gehalveerd. Dat lukte door slimmer te verwarmen, het plaatsen van glazen binnenwanden, het isoleren van leidingen, het vervangen van de oude airco’s door zuinige exemplaren met warmtepompen, en het vervangen van lampen en apparatuur. Natuurlijk hielpen de zachte winters ook.

Foto (Collectie J.Ph.J.F.Lissone)
Foto (Collectie J.Ph.J.F.Lissone)

Lekker warm in de concertzaal
Dit stookseizoen hopen we op een nóg lager gebruik. Het hele huis is nu voorzien van isolerende achterzet-ramen. De jas kan uit, tijdens de winterconcerten in de parkzaal!

De vijf grote raampartijen van de tuinkamer en de hal vóór zijn voorzien van het nieuwste vacuüm-glas. Dit glas is net zo dik als enkelglas, maar isoleert beter dan HR+++. Het ziet er precies zo uit als de oorspronkelijke ramen.

We zitten inmiddels op een keurige energielabel ‘B’. Nu de uitdaging van de weg naar energielabel ‘A’.

Foto (S.L.Movig): Het nieuwste-van-het-nieuwste voor een oud monument

Door: Søren Ludvig Movig

The post Achter de schermen (herfst 2023) appeared first on Wester-Amstel.

In Memoriam Gustaaf Prast (1933 – 2023), afscheid van onze eerste vriend​

28 November 2023 om 21:04

Op 14 oktober jl. overleed de eerste voorzitter van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel.

Onze hofstede
Het Groengebied Amstelland had in 1989 voor dertig jaar de buitenplaats gepacht. Tijdens een Open Dag in 1992 koesterden vele belangstellenden de wens om de mooi gerestaureerde hofstede voor het publiek open te stellen.

Zo werd in 1993 een vriendenkring opgericht die activiteiten organiseerde, zoals muziekmiddagen, proza en poëzie, onderhoud van het park. Het was de start van ‘Vrienden van Wester-Amstel’.

Geliefd met mooie activiteiten
Gustaaf Prast werd voorzitter en jarenlang organiseerde hij, onder steeds grotere belangstelling, de maandelijkse concerten, soms zelfs buiten achter het huis. Samen met de andere bestuursleden en vrienden maakte hij Wester-Amstel geliefd bij de mensen uit de regio.

Hij luidde zijn bestuursperiode op Wester-Amstel uit met een Mozart-festival in het park. Dit geslaagde jubileum, met ook een gedichtenroute en een kunstmarkt, werd de aanzet voor latere vieringen.


Inspirerend

Ook na zijn afscheid bleef hij enthousiast Wester-Amstel bezoeken. Zijn vrolijkheid en optimisme, zijn tips en wijze adviezen hebben nog lange tijd de vrijwilligers geïnspireerd.


Dat hij niet vergeten is, bleek uit de grote belangstelling bij de uitvaart op Zorgvlied op 21 oktober jl.

Door: Els Cramer en Gert-Jan Roebersen

The post In Memoriam Gustaaf Prast (1933 – 2023), afscheid van onze eerste vriend​ appeared first on Wester-Amstel.

Wester-Amstel jazz concerten: terug- en vooruitblik onze concertagenda

12 November 2023 om 21:46
Nieuw concert! 3 december met Dasha Beets

Op 3 december is ons volgende concert! Met Dasha Beets. Deze zangeres combineert Europese klassieke muziek met eeuwenoude poëzie en Amerikaanse jazz en blues.

 

Dasha groeide op in Oekraïne en studeerde in haar geboorteland klassiek piano. Ze completeerde een masters in Jazz zang in Den Haag.

 

Dasha Beets houdt van het werk van Johan Sebastiaan Bach. Met haar bijzondere achtergrond van klassiek en jazz vertolkt ze Bach op een nieuwe avontuurlijke manier. Haar prachtige programma heet niet voor niets ‘Bach Because …’

 

De tickets voor het concert van Dasha Beets zijn nu te koop via de ticketshop. Wees er snel bij, want ze zijn zo op.

Meer luisteren en lezen over Dasha Beets? Bezoek hier haar website. Bekijk hier een optreden van Dasha Beets met haar programma ‘Bach Because…’

Terugblik concert Estrella Acosta op 5 november

Wat hebben we genoten afgelopen zondag 5 november op Wester-Amstel met de heerlijke, zwoele latin-jazz van de Cubaanse zangeres Estrella Acosta en haar muzikale begeleiders Jesús Hernandez (gitaar) en Jan Luc van Eendenburg (percussie).

 

Het fijne, intieme huiskamerconcert was uitverkocht. We zagen ook veel vrienden van Wester-Amstel, dat doet ons goed! Wij organiseren deze mooie concerten voor u en uw vrienden.

 

De aanwezigen hebben zelfs nog heerlijk gedanst op de zwoele ritmen. Estrella zong ook exclusief een lied met Fleurine Verloop. Eveneens een bekend jazz zangeres, maar ook voorzitter van BIM, de beroepsorganistie voor improviserend musici, waarmee Wester-Amstel deze concertenreeks organiseert.

 

Komt u ook naar het concert van bijzondere zangeres Dasha Beets op 3 december aanstaande? Tickets zijn nu in de verkoop.

The Wester-Amstel JAZZ agenda 2024

De ticketverkoop voor het volgende concert start op de maandag na elk concert. Bestel uw kaarten via deze shoplink.

Door: De Buitenplaats Redactie

The post Wester-Amstel jazz concerten: terug- en vooruitblik onze concertagenda appeared first on Wester-Amstel.

Open Monumentendag (10 september 2023) – komt u ook?

23 Augustus 2023 om 19:30
Open Monumentendag 2023

Op zondag 10 september wordt de landelijke Open Monumentendag weer gehouden. Ook Wester-Amstel doet mee. De Vrienden van Wester-Amstel organiseren een drietal rondleidingen door tuinen, park en de directe omgeving van het huis.

 

Onze gidsen vertellen u boeiende verhalen over verleden, heden en de toekomst van deze buitenplaats uit 1662.

Drie rondleidingen

De rondleidingen starten om 12:30, 13:30 en 14:30 en duren circa 45 minuten. Per rondleiding kunnen maximaal 15 deelnemers mee doen, op basis van ‘wie het eerst komt. U hoeft zich dus niet van tevoren aan te melden.

 

Wij hopen u te ontmoeten op deze bijzondere dag vol verhalen.

Door: De Buitenplaats Redactie

The post Open Monumentendag (10 september 2023) – komt u ook? appeared first on Wester-Amstel.

Wester-Amstel als podium voor sfeervolle jazzy huiskamerconcerten

23 Augustus 2023 om 12:30

Met deze jazzevents bouwt organisator Fleurine aan een Amstel-community.

Het afgelopen jaar heeft u al van meerdere mooie jazzoptredens op ons prachtige buitenverblijf aan de Amstel kunnen genieten. Het is de verdienste van Fleurine Verloop. Ze woont notabene bijna naast het landgoed en tijdens haar wandelingen in Corona-tijd kwam ze erachter hoe mooi de locatie is voor culturele activiteiten.

 

Bevlogen en internationaal vermaard

Fleurine is een geliefd en bekend Nederlands jazzzangeres, maar ook componist en tekstdichter. Fleurine rondde haar zangopleiding aan het Amsterdams conservatorium af en bouwde de afgelopen 25 jaar mooie (inter)nationale carrière op. Ze trad vele keren op bij het North Sea Jazz festival in Nederland, maar ook op internationale jazzfestivals. Ze bracht platen uit, en produceerde ook platen met en voor andere muzikanten.

 

Foto van Fleurine Verloop

Een podium voor improviserende musici

Tijdens de Coronapandemie viel haar muzikale wereld stil en besloot ze zich in te gaan zetten om met name jazzmuzikanten weer aan podia te gaan helpen. Ze is nu voorzitter van de BiMpro, een beroepsvereniging voor improviserende musici. Hier zijn 4000 Nederlandse muzikanten bij aangesloten.

 

Inmiddels helpt ze vanuit BiMpro muzikanten om op kleine podia ook te kunnen optreden. Ook voor Wester-Amstel is ze van bijzonder muzikale betekenis geworden.

Foto van Fleurine Verloop
Foto van de website van Fleurine (www.fleurine.com)

Voor een community-gevoel

‘Ik heb eigenlijk gewoon aangeklopt bij Wester-Amstel,’ vertelt ze vrolijk. ‘Er werden wel klassieke concertjes gegeven maar geen jazz. Dus hoe leuk is dat! Een nieuwe smaak, en de bezoekers waarderen het, weten we inmiddels.’

 

Concertagenda

‘We hebben er afgelopen jaar 8 georganiseerd, en in 2023 komen er nog 3 aan. Ook voor 2024 zijn we alweer aan het plannen. Het is een heel mooie manier om mensen die in de buurt wonen bij Wester-Amstel te betrekken. Het is zo’n sfeervolle locatie om samen te komen. Wester-Amstel heeft ook een gemeenschapsdoel. Er werken allemaal leuke mensen, geheel vrijwillig aan mee.’

Ronald Snijders met zangeres Heliante Redan, pianiste en accordeoniste Elisabeth Fadel, drummer Walther Muringen en basgitarist Randissimo Winterdal.

Het optreden van Ronald Snijders was memorabel

‘Weet je nog hoe hartverwarmend het concert dit voorjaar was met jazzmuzikant Ronald Snijders,’ vervolgt ze. ‘Iedereen danste, was vrolijk.’

 

Unieke huiskamerconcerten

‘Ja,’ zegt Fleurine, ‘het zijn eigenlijk huiskamerconcerten. Heel intiem, met maximaal 50 gasten. Na afloop is er een drankje en gelegenheid om ook met de muzikanten kennis te maken. Het is laagdrempelig. We creëren een community gevoel. Cultuur verbindt…..’

Crossovers van jazz met latin en klassiek

Dit najaar en komende winter staan er nog prachtige optredens op het programma, waarin muzikale crossovers tussen jazz, klassiek en latin centraal staan. Fleurine voegt eraan toe dat elk optreden uniek zal zijn omdat de muzikanten improviserend spelen. ‘Wat je dus hoort op Wester-Amstel, zul je nergens meer horen. De sfeer en inspiratie bepalen de kleur van het optreden.

 

De concertagenda ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden):

  • 1 oktober 2023, jazzzangeres Fleurine met haar kwartet
  • 5 november 2023, de Cubaanse singer-songwriter Estrella Acosta
  • 3 december 2023, de Nederlandse-Oekraïense zangeres Dasha Beets & kwartet met jazzimpressies van Johan Sebastiaan Bach

Ook voor het voorjaar van 2024 staat al drie sfeervolle concerten gepland, waarover we u later zullen informeren.

 

U kunt via de link alvast kaartjes voor de concerten van 2023 kopen via deze link.

Door: De Buitenplaats Redactie

The post Wester-Amstel als podium voor sfeervolle jazzy huiskamerconcerten appeared first on Wester-Amstel.

De grote onthulling van de Wester-Amstel tulp

27 Mei 2023 om 16:05

Op zondag 16 april stond Wester-Amstel in het teken van de feestelijke doop van de prachtige Wester-Amstel tulp. Maar liefst 150 genodigden waren aanwezig toen de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens de doop verrichtte. Na de doop werd een officieel ‘doopcertificaat’ ondertekend. De ceremonie werd afgesloten met een champagnetoast.

 

De weergoden waren de tulpen en de gasten goed gezind. Door de overvloedige zonneschijn op vrijdag en zaterdag stonden de in volle grond geplante tulpen nét op tijd in bloei. Daar waren 17 jaren van hard werken aan vooraf gegaan. Zo lang duurde de veredeling, vertelde Jan-Willem Ligthart, zoon van de Helderse bloembollenkweker die verantwoordelijk is voor deze nieuwe variëteit.

 

Thomas Wals, managing partner van MKB Fonds dat op Wester-Amstel kantoor houdt, had het recht verworden om deze tulp een naam te geven. Dat verkreeg hij door een winnend bod bij de benefitveiling van het Amsterdam Diner. Dit benefitgala wordt jaarlijks door het AIDS-Fonds georganiseerd om fondsen in te zamelen. Wals wilde graag bijdragen aan de wereldwijde bestrijding van de HIV-pandemie én de buitenplaats Wester-Amstel eren met haar eigen tulp.

 

Met de ‘Wester-Amstel’ tulp voegt Wester-Amstel zich in de eeuwenoude Hollandse traditie om nieuwe tulp-variëteiten te kweken en te vernoemen naar prominente personen of plaatsen. Deze traditie startte rond 1600 toen de grootschalige tulpenkweek haar intrede deed in de Republiek der Zeven provinciën. Sindsdien zijn ruim 8.000 variëteiten gekweekt en van een naam voorzien.

 

De Koninklijke Algemeene Vereeniging der Bloembollencultuur registreert deze nieuwe variëteiten nauwgezet. Het register bevat momenteel ruim 8.000 variëteiten. De Vrienden van Wester-Amstel hadden samen met tekenares Heleen de Waard in het diepste geheim een verrassing voorbereid. De Waard vereeuwigde de vergankelijke schoonheid van de ‘Tulipa ‘wester-Amstel’ met een botanische tekening op ware grootte. Naamgever Wals kreeg hiervan het eerste exemplaar. Alle andere genodigden ontvingen een kleiner memento.

Foto Maartje van Tilburg: De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens doopt de Wester-Amstel tulpen met een flinke scheut champagne.
Foto Maartje van Tilburg: De geplante Wester-Amstel tulp in bloei.
Foto Maartje van Tilburg: Heleen de Waard's prachtige botanische tekening.
Foto Maartje van Tilburg: Gasten ontvangen een kaartje van Heleen de Waard's prachtige botanische tekening.
Foto Maartje van Tilburg:Meer dan 150 gasten kwamen naar de doop van de Wester-Amstel tulp.

Het nieuws over de Wester-Amstel tulp verspreidde zich vrij goed, met De Telegraaf, Amstelveens Nieuwsblad, Amstelveen Web, Amstelveenz, Amstelveen Blog, en De Couturekrant die het oppikten.

Door: De Buitenplaats Redactie

The post De grote onthulling van de Wester-Amstel tulp appeared first on Wester-Amstel.

Amstellanddag 2023: Het is bijna zover!

27 Mei 2023 om 15:18
Amstellanddag - zondag 4 juni (9:30-16:30)

Met minder dan een week te gaan is het alle hens aan dek om de 15e editie van Amstellanddag van dit jaar op zondag 4 juni van 9:30 – 16.30 uur voor te bereiden. Wester-Amstel doet ook dit jaar weer volop mee aan Amstellanddag. Op Amstellanddag, georganiseerd door Stichting Beschermers Amstelland, kan het publiek meer dan 50 locaties Amstelland bezoeken en beleven. Van natuur en cultuurhistorie tot kunst en eten: alles wat Amstelland zo divers, bijzonder en afwisselend maakt, komt aan bod. Thema dit jaar is ‘Jeugd en Amstelland’.

Foto S.L.Movig: De band ACCU Fanfare zal ook dit jaar de gasten die naar de openingsceremonie van Amstellanddag 2023 komen verwelkomen.

Dit jaar vindt de officiële opening van de Amstellanddag wederom plaats op Wester-Amstel. U bent welkom vanaf 9:30, waar u wordt ontvangen door de wakkere tonen van de ACCU fanfare. Van 10:00 tot 11:00 uur vindt de opening plaats. Deze wordt ingeleid door de nieuwe voorzitter van Beschermers Amstelland, Wim Zwanenburg. Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen volgt met de openingshandeling. Een aantal kinderen van basisscholen laten zien en horen, waarom zij vinden dat het Amstelland waard is om behouden. Om 11:00 is er koffie, thee en gebak van bakker Out voor alle aanwezigen. Ook is er om 11:00 een optreden van de DC dansschool. Het gehele openingsprogramma vindt u hier.

Foto S.L.Movig: Een momentopname van de Amstellanddag vorig jaar bij Wester-Amstel.
Foto S.L.Movig: Altijd een zee van fietsen op Amstellanddag.

Om 11.30, 12.30, 13.30 uur geven onze vrijwilligers rondleidingen door het park en de tuinen. Zij vertellen u alles over de typische eigenaardigheden van Nederlandse ‘lusthoven’, zoals hun geschiedenis, tuincultuur, mensen uit het verre en minder verre verleden die ermee verbonden zijn en de bijzondere dieren die er vroeger hun thuis vonden. De rondleidingen zijn gratis, afspreken bij de staldeur opzij van het huis. De maximale groepsgrootte is 15 personen.

Foto S.L.Movig: Onze vrijwilligers staan klaar om al uw vragen over Wester-Amstel te beantwoorden

Om 13:00 wordt ons zwarte schaap Jozef, uit zijn winterjas geholpen. Net als zijn vriendinnen.

 

Om 15:00 is er een vrij toegankelijk openlucht concert van het Damien Mehldau Quintet om 15:00 uur. Meer informatie over dit jeugdige kwartet vindt u in het artikel “Wester-Amstel blijft grooven op jazz“.

 

Naast de rondleidingen zullen er tussen 11:00 en 16:00 uur diverse kramen open zijn op Wester-Amstel. Zij zullen informatie delen, producten verkopen en meer. Onze vrijwilligers vertellen u graag over onze nieuwe plannen en activiteiten. Ook zullen zij het meest actuele assortiment Wester-Amstel producten, koffie, thee en limonade verkopen tegen bescheiden prijzen. De Boeren van Amstel zullen ook een kraam hebben, waarbij hun producten geproefd zullen worden.

Door: Søren Ludvig Movig

The post Amstellanddag 2023: Het is bijna zover! appeared first on Wester-Amstel.

❌
❌