Vrienden van Wester-Amstel: Ben Silburn
Ben Silburn is al meer dan drie jaar vrijwilliger bij Wester-Amstel en ruilt zijn baan in voor wat tijd in het park. In de loop der jaren heeft hij de rol van “grasman” op zich genomen en nu droomt hij ervan om het hobbelige gazon van Wester-Amstel om te toveren in de perfecte croquetbaan. Maar Bens visie op croquet gaat verder dan alleen ballen over het gazon slaan. Hij ziet het als een spel vol lagen, waar Britse beleefdheid en slinkse strategie elkaar ontmoeten.
Zou een jaarlijks Wester-Amstel Croquet Toernooi in het verschiet liggen? Lees verder om erachter te komen.
Taylor Blades: Kun je jezelf voorstellen?
Ben Silburn: Jazeker! Mijn naam is Ben Silburn, ik ben Engels. Ik woon hier nu ongeveer 20 jaar – een lange tijd dus! Ik heb veel verschillende dingen gedaan, maar tegenwoordig werk ik in IT voor een vrij groot internationaal bedrijf hier in Amsterdam.
Taylor: Heb je het grootste deel van die tijd in Amsterdam gewoond?
Ben: Ja, ik ben hier in het begin van de jaren 2000 komen wonen. Het was tijdens de “.com” boom. Tijdens de eerste hausse was het vrij gemakkelijk om werk te vinden. Er was veel werk voor het bouwen van websites en zo, en dat bracht me hier. Op een gegeven moment ben ik verhuisd naar een huis aan de Singel. Daar was ik heel gelukkig. Het was een prachtig appartement. Sindsdien ben ik niet ver daarvandaan verhuisd – een beetje naar het noorden, een beetje naar het westen, een beetje naar het oosten – maar ik ben meestal in het centrum van Amsterdam gebleven.
Taylor: Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ben: Ik kom uit Nottingham in het Verenigd Koninkrijk, niet te verwarren met Notting Hill, de veel beroemdere film. Notting Hill en Nottingham zijn heel erg verschillend.
Taylor: Hoe heb je Wester-Amstel gevonden?
Ben: Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk en op de een of andere manier kwam ik het tegen. Ik googelde ‘vrijwilligerswerk Amsterdam’ en ik kreeg Wester-Amstel als optie. Ik stuurde Søren een berichtje, had een kort gesprek en werd hier uitgenodigd voor een kleine proefperiode… en hier zijn we dan!
Ik bedoel, ik werk in de IT, dus mijn werk zit vooral in mijn hoofd. Ik denk de meeste dagen na en dat kost veel energie. Het is best leuk om iets fysiekers te doen, iets meer buiten, om mijn handen vies te maken en, in het algemeen, wat meer in contact te staan met de natuur. In plaats van alleen maar heel abstract, analytisch werk te doen. Dat is wat ik echt aantrekkelijk vond aan deze plek.
Taylor: Dat lijkt een rode draad te zijn onder veel van de vrijwilligers hier. Mensen met kantoorbanen of appartementen zonder grote tuinen of balkons willen gewoon de natuur in, ademhalen en zich concentreren op een meer fysieke taak.
Ben: Ja, het is een vorm van meditatie. Zoals de meeste Amsterdammers heb ik geen tuin, dus als ik naar Wester-Amstel kom, heb ik die. Je gaat gewoon naar binnen en je doet wat rustige, kleine klusjes. Mijn hoofd kan nog steeds heel druk zijn als ik hier ben, maar het is een kans om dat een beetje af te zwakken.
Dat is één ding dat ik mis nu ik in Amsterdam woon – in een stad wonen de meeste mensen in een flatgebouw, dus ze hebben niet zoveel groen om zich heen. Natuurlijk hebben we een paar parken, maar ik verlang echt naar bomen, vogels, gras en dat soort dingen. Ik denk dat het daarom zo’n fijne onderbreking is om hier in het weekend te komen.
Taylor: Heb je een favoriete taak als je hier bent? Wat vind je leuk om te doen?
Ben: Ik weet niet precies hoe het zo gekomen is, maar ik ben de grasman geworden. We hebben een mooi Taxus-veld achter en als het wat verzorging nodig heeft, is het van: “Oké Ben! Er is werk te doen.” Ik vind dat wel leuk. Ik vind het leuk dat ik eigenaar ben van die klus. We hebben een langetermijnplan om het veldje liefde en aandacht te geven – het echt mooi en vlak te maken, al het mos eruit te halen, het gazon te herstellen en het terug te brengen naar een prachtig Engels gazon. Het is een leuk project om mee bezig te zijn.
Taylor: Over mooie gazons gesproken, ik heb gehoord dat er plannen zijn voor een croquetbaan en -toernooi? Vertel me er meer over!
Ben: Dat is het idee! Ik en de andere vrijwilligers van de Parkgroep bespraken hoe we het Taxus-veld vlak konden maken, hoe we het konden repareren… En ik zei terloops: “Het zou een geweldige plek zijn om croquet te spelen.” Ze sprongen op het idee. Dus nu is het plan dat zodra het gazon helemaal klaar is, we er eindelijk croquet op kunnen spelen.
Taylor: En wat is het stappenplan hiervoor? Wanneer denk je dat het gazon klaar zal zijn?
Ben: We hebben onszelf de uitdaging gesteld om het volgende zomer klaar te hebben. Dat is niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg. Dat geeft ons ergens tussen de 8 en 10 maanden om alles klaar te krijgen. Het gazon is een paar jaar geleden aangevallen door mollen. Ze hebben het vernield, dus het is erg oneffen. Het grootste karwei zal zijn om het vlak te maken.
Taylor: Hoeveel croquet heb je gespeeld? Ben je een fervent speler?
Ben: Ik moet zeggen dat ik best veel heb gespeeld. In mijn tienerjaren hadden we vrienden die toevallig een tuin hadden die groot genoeg was om croquet op te spelen. Dus als we daar naartoe gingen, speelden we.
Taylor: Heb je het gevoel dat er veel techniek bij komt kijken?
Ben: Ja, dat vind ik wel. Het is niet gewoon een kwestie van ballen over het grasveld slaan. Nee, er komt veel meer bij kijken. Het is een van die spellen waarbij het op het eerste gezicht lijkt alsof je alleen maar ballen door hoepels moet slaan. Maar dat is een veel te simplistische kijk.
Ik denk eigenlijk dat de reden waarom het zo populair is dat het best een gelaagd spel kan zijn.. Je hebt deze chique ogende sport die op een mooi gazon in Groot-Brittannië wordt gespeeld, iedereen is netjes gekleed, drinkt zomerse cocktails en je speelt een schattig spelletje. Maar tegelijkertijd kun je heel sluw zijn als je speelt. Het is een heel goede sport voor Britten, omdat we aan de oppervlakte kunnen doen alsof we heel beleefd en lief zijn, terwijl we tegelijkertijd heel gemeen zijn tegen onze medespelers.
Taylor: Denk je dat het zal worden overgenomen door je medevrijwilligers en de Vrienden van Wester-Amstel?
Ben: Nou, laten we eens kijken! De Nederlanders hebben een heel andere cultuur, dus misschien kunnen ze de slinkse kant van het spel niet helemaal omarmen.
Taylor: Ze zijn heel rechtoe-rechtaan.
Ben: Dat klopt, ze zullen er te eerlijk over zijn. Dus wie weet of ze het leuk zullen vinden, maar we gaan het proberen. We maken er zeker een dag van.
Taylor: Misschien wordt het wel een zomertraditie!
Ben: Het Wester-Amstel Croquet Toernooi? Waarom niet? Ik bedoel, ik zal zeker mijn best doen en kijken of ik die mooie combinatie van beleefdheid en achterbaks zijn kan verspreiden!
Taylor: Dit voelt als iets waar je Pimm’s cocktails voor nodig hebt, maar wat is er nog meer? Wat zijn typische elementen van een goede croquet sessie?
Ben: Pimm’s, absoluut! Dat zou zeker bovenaan mijn lijstje staan. Je zou waarschijnlijk ook volledig cliché kunnen gaan en komkommer boterhammetjes met afgesneden korstjes serveren.
Taylor: Ik ben al verkocht! Maar hoe zit het met de dresscode? Zal die er zijn?
Ben: Een dresscode is natuurlijk verplicht! Zomerse jurken voor de dames en voor de heren, nette broeken, strooie hoeden, frisse witte overhemden…
Taylor: Ja, het hebben van een uitstekende hoed zal zeker een belangrijk onderdeel van de dresscode moeten zijn. Van het meest recente Wester-Amstel evenement hebben we geleerd dat de hoeden erg populair zijn onder de vrijwilligers. En als je geen hoed hebt… Met negen maanden om je voor te bereiden, heb je vast genoeg tijd om er een te vinden!
Ben: Ik zal zeker een hoed dragen.
Taylor: Je moet! Op dit moment ben je eigenlijk het boegbeeld van dit evenement.
Ben: Het wordt vast leuk. Ik kijk ernaar uit. Ik heb minstens 10 jaar geen croquet gespeeld, dus het is een kans voor mij om mijn vaardigheden af te stoffen.
Wist je dat we dit interview doen op de dag nadat een beroemde YouTuber heeft gevochten met de legendarische bokser Mike Tyson? Ik breng dit ter sprake, want terwijl we aan het praten waren… had ik opeens een beeld van een oude maar nog steeds legendarische bokser die terugkomt voor nog één gevecht.
Taylor: Dus de belangrijkste boodschap, naast de aankondiging van het toernooi, is eigenlijk: Ben Silburn komt uit zijn pensioen en zal in de zomer van 2025 (hopelijk) op de croquetbaan staan!
Door: Taylor Blades
The post Vrienden van Wester-Amstel: Ben Silburn appeared first on Wester-Amstel.