❌

Normale weergave

Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar. Klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 4 December 2024Waterschap AGV

Waterbodem schoongemaakt in de Amstel

4 December 2024 om 09:46

In de vroegere fabriek CINDU werd steenkoolteer uit de ovens gebruikt om asfalt en teer te maken. Dit gebeurde in de jaren negentig en zorgden op die plek voor een vieze waterbodem van de Amstel. Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder: ‘Wij werken aan een goede waterkwaliteit binnen het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dat is belangrijk voor planten en dieren in het water. Daarom hebben we de waterbodem in de Amstel in Uithoorn schoongemaakt. Ik ben er trots op dat dit tegenwoordig steeds duurzamer kan met veel minder uitstoot van CO2 en stikstof.’   Het schoonmaken gebeurde in oktober en november. Er is buiten het vaarseizoen gewerkt om zo weinig mogelijk overlast te geven.  

OuderWaterschap AGV

Tarieven waterschapsbelasting 2025 bekend

29 November 2024 om 09:49

Bekijk hoeveel u gaat betalen en hoe de kosten zijn opgebouwd Plannen voor 2025  In 2025 werkt het waterschap verder aan de doelen van het coalitieakkoord Waterkracht . De aandacht ligt op het verbeteren van de kwaliteit van het water, het versterken van planten en dieren en het duurzamer maken van hoe we werken. Ook werkt het waterschap aan een sterker hulpteam voor noodgevallen, waterbeheer voor boeren en plannen om goed voor dieren te zorgen. “Een hoge dijk helpt niet als iemand de sluizen open kan zetten,” zegt Simon Deurloo, lid van het dagelijks bestuur. Bouwen aan een sterke basis De afgelopen jaren heeft het waterschap hard gewerkt om de financiën en organisatie op orde te krijgen. In 2025 is die basis bijna klaar. “We bouwen verder aan een waterschap dat klaar is voor de toekomst,” zegt Simon Deurloo. “Dat betekent dat we blijven investeren in mensen, apparaten en systemen, zodat we ook in de toekomst onze taken goed kunnen uitvoeren.” Waarom de tarieven stijgen De stijging van de waterschapsbelasting is nodig om alle plannen te betalen. Vooral eigenaren van ongebouwde grond merken een grotere stijging. Dit komt doordat er minder hectares grond beschikbaar zijn, waardoor de kosten anders worden verdeeld. Vanaf 2026 werkt het waterschap aan een eerlijke verdeling van de lasten over alle belastingcategorieën. Lees al onze plannen voor 2025

Merel is de nieuwe jeugdbestuurder

27 November 2024 om 10:18

Dijkgraaf Joyce Sylvester, de nieuwe jeugdbestuurder Merel Deurloo en de huidige jeugdbestuurder Ilias Admi. Tijdens het spannende slotdebat streed Merel met 5 anderen om de functie van jeugdbestuurder. In een arena op het hoofdkantoor van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht stelden kandidaten zich voor aan een groot publiek via een Lagerhuisdebat. Ook presenteerden ze hun ideeën. Het waterschap organiseerde de verkiezing samen met Stichting Discussiëren kun je leren . Goede ambassadeur  Voorzitter van de jury, dijkgraaf Joyce Sylvester: ‘We hebben alle hulp nodig die we maar kunnen krijgen, want ons wachten grote uitdagingen voor de toekomst. Met Merel hebben we een goede ambassadeur die ook de jongeren kan meenemen in de toekomst. Het was moeilijk een keuze te maken: we hadden uitstekende en zelfverzekerde kandidaten.' De hele jury bestond uit: dijkgraaf Joyce Sylvester, de huidige jeugdbestuurder Ilias Admi en algemeen bestuurslid Nanja van Rijsse. Merel: ‘Jeugd is de stem van de toekomst'  Merel is blij dat zij kan helpen als jeugdbestuurder: ‘Water zit (letterlijk) in ons DNA. Nederland is gebouwd op water, daar ligt onze basis. Als die basis weg is, hebben wij geen droge voeten meer en geen leefomgeving. Water en klimaat vormen samen de toekomst waar wij als jongeren in moeten leven. Daarom moet het waterschap makkelijker bereikbaar zijn en beter te begrijpen en gezien worden voor jongeren. De taak van het waterschap is zo belangrijk. Ik ben heel blij dat ik mijn stem kan laten horen.' Taak jeugdbestuurder  Een jeugdbestuurder is tussen de 14 en 18 jaar oud en geeft de kijk van jongeren op onderwerpen als klimaat, schoon water en droge voeten. Hij of zij heeft de belangrijke taak om het waterschap onder de aandacht te brengen bij jongeren.   

Nieuwe podwalk langs de Waterlandse Zeedijk

25 November 2024 om 15:24

Deze dijk loopt als een lint door Amsterdam-Noord en beschermde ons eeuwenlang tegen de Zuiderzee. De podwalk is met subsidie van het waterschap gemaakt voor de 750ste verjaardag van Amsterdam. Bea de Buisonje: “Deze eeuwenoude strijd tegen het water kun je niet los zien van de klimaatproblemen van nu. Door dijken als de Waterlandse Zeedijk kunnen we nog steeds wonen en werken in dit deel van Nederland. Met deze podwalk delen we de verhalen over de Waterlandse Zeedijk makkelijk met iedereen.” Bijzondere verhalen  U kunt de podwalk bekijken via dijkreis.nl . De verhalen die u hoort vertellen over de bijzondere geschiedenis van de noordelijke IJ-oever. Zo wandelt u langs plekken waar walvisvaarders werkten en stinkende traankokerijen op de dijk walvisspek verwerkten tot lampenolie en kaarsvet. Op een andere plek hoort u het verhaal over hoe het zinken van de Titanic invloed had op de lokale scheepsbouw. Allemaal verhalen die een belangrijk onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed.

Onderzoek waterafvoer in binnenstad van Amsterdam

6 November 2024 om 01:00

Update 6 november 2024 De pompproef op dinsdag 5 november was enorm geslaagd. Onze collega's van het Boezemsysteem-team hebben gedurende de dag veel onderzoek kunnen doen naar hoe het water over de verschillende kanalen en grachten vanaf de Amstel naar gemaal Zeeburg stroomt. Als het team de informatie heeft verwerkt, weten we waar het water niet goed stroomt omdat het bijvoorbeeld te ondiep is, de doorgang te smal is of er obstakels in het water staan. We kunnen dan maatregelen nemen om ons nog beter voor te bereiden op wateroverlast in de toekomst. Bea de Buisonjé, dagelijks bestuurder: “Het is belangrijk dat gemaal Zeeburg goed werkt, zodat het water van Amsterdam en Amstelland goed weg kan stromen. We gaan nu de gegevens verder onderzoeken en bekijken welke maatregelen we kunnen nemen zodat Amsterdam en de omgeving ook in de toekomst droge voeten houden.” Gemaal Zeeburg gaat alleen aan als het waterpeil te hoog staat. In 2023 is het gemaal 7 keer aangezet en in 2024 tot nu toe 1 keer. De test op 5 november duurt van 08.00 tot 18.00 uur. Als het erg slecht weer is en de test niet door kan gaan, dan start het onderzoek op 12 november. Bekijk hier alle informatie over de proef  Voorbereiden op de toekomst Het waterschap wil met deze test onderzoeken hoe het water vanuit de Amstel door de stad naar Gemaal Zeeburg stroomt. Bea de Buisonjé, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “We kijken waar het water minder goed kan stromen doordat het bijvoorbeeld ondiep is omdat er een smalle brugdoorgang is of door sluizen. Na het onderzoek weten we meer over hoe snel Gemaal Zeeburg het water kan wegpompen en waar we mogelijk maatregelen kunnen nemen zodat het water sneller naar het gemaal stroomt. Met de resultaten van het onderzoek kunnen we ons beter voorbereiden op mogelijke wateroverlast in de toekomst.” Waterpeilen tijdens de proef. Gemaal Zeeburg is belangrijk Als het hard regent, stroomt het water uit de omgeving van Amsterdam door de grachten, naar het IJ en via het Noordzeekanaal naar IJmuiden naar zee. Soms is dat niet genoeg en moeten we Gemaal Zeeburg aanzetten om extra water weg te pompen. Daarom is het belangrijk dat het water makkelijk van de Amstel naar het gemaal kan stromen. Kaart van de proef van Gemaal Zeeburg in Amsterdam. Meer regen, meer werk We krijgen steeds vaker te maken met lange periodes waarin veel regen valt. Dat maakt het steeds moeilijker om het water op peil te houden. Gemalen moeten dan langer en vaker draaien om het teveel aan water weg te pompen. Het waterschap en Rijkswaterstaat zorgen ervoor dat het waterpeil precies goed blijft. Zo kunnen er geen overstromingen ontstaan en houden we onze voeten droog.

Start onderhoud aan de Nieuwersluisbrug

29 Oktober 2024 om 11:28

Waarschijnlijk wordt 2 keer voor een paar dagen een weg afgesloten. Het waterschap laat op tijd weten wanneer dit precies gebeurt. Meer informatie over het onderhoud aan de Nieuwersluisbrug Nieuwersluisbrug blijft veilig Het waterschap is eigenaar van de brug en startte in 2021 met de voorbereiding van het onderhoud. Daaruit bleek dat de kosten voor een nieuwe brug veel hoger zijn dan begroot. Zelfs zo hoog dat het waterschap het niet verantwoord vindt om de brug te vervangen. De brug hoort namelijk niet bij de taken van het waterschap. Daarom wordt de brug onderhouden. Zo blijft de brug weer 5 jaar goed werken. Sinds 2021 mogen extreem zware voertuigen, zoals vrachtwagens of tractoren de brug niet gebruiken. Deze maatregel blijft. Zo blijft de brug veilig.

Het waterschap doet lichten uit tijdens de Nacht van de Nacht

23 Oktober 2024 om 09:44

Biodiversiteit is belangrijk voor schoon en gezond water. Het verbeteren en in stand houden van de biodiversiteit is een belangrijke taak van het waterschap. Daarom doen we tijdens de Nacht van de Nacht de logo- en gevelverlichting van ons hoofdkantoor uit. Zo voeren we ook de motie van de Partij voor de Dieren uit. Natuurvriendelijke verlichting  Lichtvervuiling kan de natuurlijke leefomgeving verstoren van planten en dieren. Bij het waterschap nemen we maatregelen om lichtvervuiling te verminderen. Zo doen we op onze werklocaties de verlichting standaard uit na werktijd. De verlichting blijft alleen aan waar dat noodzakelijk is voor de veiligheid. Bij bouwprojecten houden we rekening met de natuur door speciale, tijdelijke natuurvriendelijke verlichting te gebruiken of door alleen te werken bij daglicht. Ook vragen we experts om advies om de mogelijke nadelige gevolgen zoveel mogelijk te verminderen. ‘Het doven van ons logo symboliseert hoe wij ons als waterschap inzetten voor het herstel van biodiversiteit. We willen inwoners en partners inspireren en aansporen ook bewust om te gaan met energie. Niet alleen op zaterdag 26 oktober maar gedurende het hele jaar’, zegt Joyce Sylvester, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Meer informatie Kijk voor tips en meer informatie over onze deelname aan de Nacht van de Nacht op nachtvandenacht.nl/lichtuit .   Meer informatie over het herstel van de biodiversiteit    

Bloemrijke oevers Bovenkerkerpolder

16 Oktober 2024 om 15:19

Natuurvriendelijke oevers Langs de Oosttocht en Westtocht in de Bovenkerkerpolder zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Met het zaaien van een bloemrijke rand worden deze oevers nog mooier en groener.  De kanten van de sloten waren namelijk ingezakt en beschadigd door rivierkreeften, brasems en karpers. Ook waren er te weinig oeverplanten. Door veel bagger in de sloot ging de waterkwaliteit achteruit. Waterkwaliteit verbeteren Planten op de oevers en waterplanten zuiveren het water. De aanleg van deze natuurvriendelijke oevers is een onderdeel van het Bovenkerkerpolder programma. Dit is een programma waarin het waterschap samenwerkt met boeren, de provincie en gemeenten. We gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat het water schoner wordt en er meer biodiversiteit ontstaat. Ook werken we zo aan toekomstperspectief voor de boeren in ons gebied.

Nieuwe plannen voor groengebied Amstelscheg

11 Oktober 2024 om 09:57

Toekomstkader Amstelscheg is een aanvulling op de bestaande plannen die staan in Gebiedsperspectief Amstelscheg. In het Toekomstkader Amstelscheg staan keuzes voor:   Het verbeteren van de mogelijkheden voor recreatie   Het behouden en versterken van de kwaliteit van het landschap   Meer ruimte voor water   Het opwekken van energie   Wat is de Amstelscheg?  De Amstelscheg is een groengebied rondom rivier de Amstel met landbouw, wateren en polders. Het is één van de acht scheggen van Amsterdam . Dit zijn gebieden die de groene longen van de stad vormen. Het gebied ligt tussen de stadsranden van Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost. En loopt van de polder de Rondehoep in het zuiden tot aan de ring A10 in het noorden.  

80% minder medicijnresten door extra zuiveringsstap afvalwater Amstelveen

1 Oktober 2024 om 16:00

Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap: ‘Met deze extra zuiveringsstappen maken we niet alleen de Amstel schoner, maar ook de Amsterdamse grachten waar de Amstel op uitkomt. Dat is beter voor het leven in de Amsterdamse wateren. En het helpt bij het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water . Deze extra stappen in het zuiveren zijn hard nodig, want medicijnresten zijn bijvoorbeeld erg slecht voor alles wat leeft in het water.’ Medicijnresten in het oppervlaktewater  Medicijnresten komen in het rioolwater via bijvoorbeeld de douche, de keuken en het toilet. Daarna komt dit door de rioolwaterzuivering in het oppervlaktewater terecht. Medicijnresten zijn slecht voor de natuur. Pijnstillers zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen en door anticonceptiemiddelen kan het geslacht van vissen veranderen. Ook het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen kan veranderen door medicijnen tegen psychose. Ook zitten er veel voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor in afvalwater. Voedingsstoffen zorgen ervoor dat algen groeien. Dit maakt het water troebel en dat is slecht voor het leven in de Amstel. Water schoonmaken De rioolwaterzuivering maakt het afvalwater in  verschillende stappen  schoon. Als extra stap bij het schoonmaken voegt het waterschap ozon toe aan het afvalwater. De ozon breekt de medicijnresten af zodat de natuur dit kan verwerken. Daarna worden de medicijnresten en voedingsstoffen met actiefkool uit het afvalwater gehaald. Bij de laatste stap worden bacteriën en virussen uit het schone water gehaald met uv-licht. Zo werkt de extra stap 

Dijkgedicht 2024: sterke dijken zijn belangrijk voor mens en dier

30 September 2024 om 18:15

Gedicht op een dijk  Door de zachte grond in het Flevopark is de dijk weggezakt. Daarom wordt deze dijk steviger en hoger gemaakt. Zo blijven mens en dier ook in de toekomst beschermd tegen hoogwater. Freek Wallagh schreef een dijkgedicht voor het Flevopark. Het gedicht is 100 meter lang en staat letterlijk geschreven op de weg naast het Nieuwe Diep bij het Waterkeringpad. Voor het gedicht ging Freek in gesprek met bijvoorbeeld een ecoloog en de Vrienden van het Flevopark.   Luister naar het dijkgedicht en de verhalen       Dijkdichter Freek Wallagh: ‘Het Flevopark brengt de mensen dichter bij elkaar. Ik houd enorm van dat stukje wildernis in de stad. Er is rust en veel leven in het park. Zoiets moois moeten we samen onderhouden. Ik vind het een eer om daar als dijkdichter een stem aan te mogen geven.’   Het dijkgedicht Met m'n poten in het riet, En m'n voeten in het water, Vereeuwigen wij de zonsopgang. Van het gebrul van duizend Amsterdammers, Naar het gefluister van een vleermuis, Samen wakend over onze tuin. Als jij slaapt neem ik de wacht over. Houd jij 's ochtends dan mijn voeten droog? Sterke dijken zijn belangrijk  Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘In een waterschap dat voor de helft onder zeeniveau ligt, voelen we dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Daarom gaan we de ‘onzichtbare dijk’ in het Flevopark zichtbaar maken. De dijk wordt hoger en sterker. Deze verbeteringen hebben gevolgen voor de omgeving. We betrekken daarom de bewoners en ondernemers actief bij de aanpassingen die we willen maken en nemen hun voorstellen mee in onze plannen.’ Beschermde dieren in het Flevopark Door klimaatverandering daalt de bodem, stijgt de zeespiegel en heeft de natuur het steeds moeilijker. In het Flevopark zijn er veel verschillende soorten planten en dieren. Er zijn zelfs 19 beschermde diersoorten, waaronder veel nachtdieren. Dat is uniek voor een grote stad zoals Amsterdam. Om deze natuur te beschermen zijn sterke dijken nodig. Met dit gedicht laat Freek zien hoe belangrijk dit is. Ontdek meer over de dijkverbetering in het Flevopark   Blijf op de hoogte  Wilt u op de hoogte blijven van de dijkverbetering in het Flevopark? Laat uw e-mailadres hier achter

Eerste dijkverbetering van het gebied de Rondehoep is klaar

30 September 2024 om 14:12

Fotograaf: Dennis Noordenbos Veilige dijk bij De Waver Aan beide kanten van de dijk is klei gelegd om de dijk hoger te maken. Onder de weg is een nieuwe basis gemaakt waar nieuw asfalt overheen is gelegd. Daarna is er aarde aan beide kanten van de dijk gelegd en is de grond opnieuw gezaaid. In de herfst komen de bomen weer terug. De verbeteringen aan de dijk zijn zoveel mogelijk in overleg gedaan met de bewoners. Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘De Rondehoep is een unieke polder met prachtige uitzichten. Dat komt bijvoorbeeld omdat de polder zo laag ligt: 2,5 meter onder NAP. In het zuiden van De Waver is dat zelfs 6 meter onder NAP. Om te zorgen dat mensen in de Rondehoep ook in de toekomst veilig kunnen wonen, werken en recreëren, werkt het waterschap aan de dijkverbetering. Straks zijn de dijken weer veilig voor de komende 30 jaar.’ Meer over de dijkverbetering bij de Rondehoep  

Onderwaterplanten komen terug in natuurgebied Botshol

27 September 2024 om 10:47

Groot raadsel Het is een groot raadsel waarom er weer planten groeien in Botshol. Ecoloog Winnie Rip bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘Veel regen in de herfst en winter zorgen in de zomer voor minder waterplanten. Het is bijzonder dat we nu het omgekeerde zien. Er staan nu juist veel waterplanten terwijl de herfst en winter extreem nat waren.’ Het waterschap en Natuurmonumenten gaan dit onderzoeken en hopen samen dit raadsel op te lossen. Helder water Natuurgebied Botshol in Utrecht bestaat uit 2 grote waterplassen: de Grote Wije en de Kleine Wije. Ecoloog Renske Diek van Natuurmonumenten: ‘Bijna overal in de Kleine Wije kun je de bodem weer zien. In de diepere delen van de Groote Wije kun je tot 1.80 meter zien. De afgelopen 10 jaar was dit maximaal 30 centimeter.’ Algen groeien door te veel voeding in het water en maken het water troebel. Zo krijgen planten te weinig licht op te groeien. Planten zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor zuurstof en helder water. Ook zijn ze een schuilplaats voor waterdiertjes en vissen.

Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden en het waterschap werken samen aan waterkwaliteit van de Vecht

26 September 2024 om 15:36

Rioolwaterzuivering Utrecht Een van de plekken waar afvalwater wordt gezuiverd, is de rioolwaterzuivering Utrecht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Elke dag wordt hier zo’n 65 miljoen liter afvalwater gezuiverd van de inwoners en bedrijven van de stad Utrecht. Het gezuiverde water komt terecht in de rivier De Vecht. Waterschap Amstel Gooi en Vecht controleert en houdt toezicht op de waterkwaliteit van de Vecht. De rioolwaterzuivering Utrecht is in 2019 helemaal vernieuwd, onder meer om te voldoen aan de eisen van de KRW. Het lukt echter nog niet om te voldoen aan de eisen. Hier wordt door HDSR en Waterschap Amstel Gooi en Vecht samen aan gewerkt. De verwachting is dat de zuivering in 2027 wel aan de eisen voldoet. Samen werken aan maatregelen HDSR werkt sinds 2019 samen met het waterschap aan het verbeteren van de rioolwaterzuivering. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de afgelopen tijd al veel maatregelen genomen om de rioolwaterzuivering te verbeteren. Tot nu toe lukt het helaas niet om aan de lozingseisen van het waterschap te voldoen. De waterschappen zijn in gesprek over mogelijke oplossingen. Dit gaat bijvoorbeeld over het aanvoeren van meer water naar de Vecht bij de Weerdsluis in Utrecht. Zo komt er minder afvalwater per liter water in de Vecht terecht. Zolang de rioolwaterzuivering niet voldoet aan de eisen, zijn compenserende maatregelen nodig. Het waterschap controleert de ontwikkelingen bij de rioolwaterzuivering en heeft een gedoogbeslissing afgegeven. Dat geeft HDSR de mogelijkheid om de zuivering te verbeteren. Wat betekent dit voor het water? Effluent is water dat na het zuiveren in de Vecht stroomt. Dit heeft niet de kwaliteit die we willen. Er zit vooral te veel fosfor in. Fosfor houdt de groei van waterplanten tegen. Ook is fosfor niet goed voor de waterkwaliteit en de dieren die in het water leven.

Meer tijd nodig voor schoon en gezond water

26 September 2024 om 12:58

Zo moeten we in ons eigen werk nog strenger kijken naar de invloed op de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld bij noodzakelijk onderhoud aan sloten en dijken. We laten zoveel mogelijk waterplanten staan. Soms moeten we een betere plek vinden voor vissen, zoals brasems en karpers. Deze vissen maken het water steeds troebel omdat ze de bodem omwoelen. Bekijk de rapporten voor de aangepaste en extra maatregelen Samen voor gezond en schoon water Jennifer Bloemberg, lid van het dagelijks bestuur: ‘ Werken aan schoon en gezond water is een van de belangrijkste taken van het waterschap. Van onze eigen maatregelen verwachten we dat 60% een positief resultaat effect heeft op de waterkwaliteit . Om de andere doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen, hebben we de hulp nodig van gemeenten, natuurorganisaties en boeren. Ook is er meer leiding nodig vanuit het Rijk, denk aan het verbieden van probleemstoffen zoals PFAS.’

Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar

16 September 2024 om 20:16

Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben daarom besloten dat de Bubble Barrier blijft. En ze gaan onderzoeken waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen. Melanie van der Horst (wethouder van gemeente Amsterdam) en Sander Mager (lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) bezochten in augustus samen de Bubble Barrier in het Westerdok. Minder plastic, schoner water Volgens Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, is plastic in het water een groot probleem. ‘Plastic vervuilt het water. Daarom pakken we dat samen met de gemeente en Waternet aan. Want plastic in het water is slecht voor de waterkwaliteit en voor dieren die in en om het water leven. Grote stukken kunnen dieren verstikken. En kleine deeltjes komen in hun lichaam terecht.’ Medewerkers van Waternet halen elk jaar 42.000 kilo plastic uit de grachten. Dit zijn vooral grote stukken die op het water drijven. Kleinere deeltjes blijven onder water, maar die worden nu gevangen door de Bubble Barrier. Wat er niet in gaat, hoeft er ook niet uit Wethouder Melanie van der Horst roept inwoners op om hun afval in de prullenbak te gooien. 'Plastic dat niet in het water terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te halen. Wat er wel in komt, moeten we eruit halen. Daarom ben ik blij met de resultaten van Bubble Barrier en gaan we kijken of we dit op meer plekken kunnen inzetten. ’ Onderzoek naar plastic in de grachten Het waterschap steunt ook het project ‘Solving the Urban Plastic Soup’, dat onderzoekt hoe plastic zich verplaatst in de grachten. Er worden 3 systemen getest om plastic uit het water te halen, bijvoorbeeld bij de Oostertoegang van het Centraal Station en de Sloterplas.

Word jij de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht?

13 September 2024 om 10:11

“Ik denk dat het belangrijk is dat iedere jongere wordt gehoord.” – Ilias Admi, huidige jeugdbestuurder   Wat doet een jeugdbestuurder? Als jeugdbestuurder ben je dé link tussen het waterschap en jongeren. Je vraagt op jouw manier aandacht voor water, duurzaamheid en klimaatverandering. Je gaat om tafel met de dijkgraaf en het Dagelijks Bestuur, zo doe je bestuurlijke ervaring op en vergroot je jouw netwerk. Je komt samen met de jeugdbestuurders van andere waterschappen in Nederland. Je bent jeugdbestuurder voor een termijn van 2 jaar. Je krijgt bij aanvang bruto 250 euro, een telefoon van de zaak en jouw reiskosten worden vergoed. Een unieke kans Ilias Admi, huidige jeugdbestuurder: ‘ Als jeugdbestuurder bij het waterschap heb ik niet alleen waardevolle ervaring opgedaan en mijn horizon verbreed, maar heb ik ook daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het beleid dat onze toekomst vormgeeft. Deze functie geeft je de unieke kans om invloed uit te oefenen op belangrijke beslissingen en om je stem te laten horen in een sector die voor ons allemaal van levensbelang is. Door deel te nemen verrijk je niet alleen jezelf, maar help je ook het waterschap met frisse perspectieven en nieuwe ideeën die alleen jongeren kunnen bieden. Grijp deze kans en maak het verschil! ’ Meld je aan  Ben jij tussen de 14 en 16 jaar en wil je de nieuwe jeugdbestuurder worden? Meld je dan aan! Voor de verkiezing van nieuwe jeugdbestuurder werkt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen met de Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Let op: inschrijven kan tot 15 november. Ja, ik wil jeugdbestuurder worden Na afloop de verkiezing van de nieuwe j eugdbestuurder. Samen met Sander Mager ( dagelijks bestuur W aterschap Amstel, Gooi en Vecht ) , Joyce Sylvester ( d ijkgraaf Waterscha p Amstel, Gooi en Vecht ) en Mark Harbers ( oud-minister infrastructuur en waterstaat ) bij onze bijzondere rioolzuivering in Horstermeer.  Voorbereiden op een radio-uitzending bij FunX . Bijeenkomst met de Kinderburgermeesters en K inderraadsleden uit ons gebied in het Scheepvaartmuseum . Tijdens een uitzending van Pakhuis de Zwijger over een groene en klimaatbestendige stad. Klaar om mee te doen aan de Amsterdam City Swim met Youtuber ChaChiVersaci.  

Mooie opbrengst voor Amsterdam City Swim 2024

9 September 2024 om 10:30

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is al jaren maatschappelijk partner van de Amsterdam City Swim. Samen met Waternet werkt het waterschap aan schoon en veilig water in de Amsterdamse grachten. Met de hulp van veel collega’s en vrijwilligers kijken we terug op een succesvolle dag.   Doneer ook voor onderzoek naar ALS Ook medewerkers van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet zwommen mee. Het team wilde zoveel mogelijk geld   inzamelen . Het eindbedrag stond op meer dan 16.000 euro! Wilt u ook onderzoek naar de ziekte ALS   steunen ? Dan kunt u nog steeds doneren via de website van Amsterdam City Swim . Schoon grachtenwater Hoe wordt water eigenlijk schoon genoeg om erin te kunnen zwemmen? En hoe werken Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Gemeente Amsterdam en Waternet samen om de City Swim tot een succes te maken? Maarten neemt u mee langs het parcours en vertelt alles over de Amsterdam City Swim en het Amsterdamse water.  

Evaluatie hoogwater 2 november 2023

3 September 2024 om 14:06

Toen werd het zogenoemde IJ-front gesloten omdat de spuikokers in IJmuiden bleven openstaan en het waterpeil in het Noordzeekanaal steeg. Door goed handelen van collega’s van het waterschap en Waternet en goede samenwerking met andere waterschappen en Rijkswaterstaat, werd voorkomen dat het water voor grote schade kon zorgen. Sluizen beter onderhouden Uit de evaluatie komen een aantal verbeteringen om Amsterdam ook in de toekomst droog te houden:   Gemeente Amsterdam moet de gemeentelijke sluizen onderhouden. Een deel voldoet niet en is een risico voor de binnenstad van Amsterdam.   De crisisteams van het waterschap, gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland moeten elkaar beter weten te vinden.   Er wordt verwacht dat gemaal Zeeburg vaker wordt ingezet. Hiervoor is meer onderhoud en beheer nodig.   Op vaste momenten oefenen met het bedienen van bijvoorbeeld gemalen en sluizen is belangrijk. Wake-up call  Joyce Sylvester, dijkgraaf van het waterschap: ‘Deze crisis is een wake-up call voor Amsterdam en de noordelijke Randstad. De risico’s voor overstroming nemen toe, mede door de klimaatverandering. We gebruiken de ruimte en het water in en rond de grachten en het Noordzeekanaal steeds intensiever. Tegelijkertijd neemt de ruimte om water vast te houden en te bergen af. Voor de afvoer naar zee worden we steeds afhankelijker van de techniek.   Als regio zijn we kwetsbaar. Het hoogwater van 2 november heeft laten zien hoe afhankelijk we zijn van het continue samenspel tussen techniek, mensen, organisaties en ruimtelijke inrichting. Voor de toekomst blijft het nodig samen te investeren in een robuuste ruimtelijke inrichting en de bedrijfszekerheid van de waterinfrastructuur, zoals gemaal IJmuiden (Rijkswaterstaat), gemaal Zeeburg (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en het IJ-front (gemeente Amsterdam). Daar zijn we samen met gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en collega-waterschappen mee aan de slag.’   Evaluatie Rijkswaterstaat: samenwerking heeft erger voorkomen Rijkswaterstaat evalueerde de gebeurtenissen op 2 november op de punten:   het functioneren van het Regionaal Wateroverlast overleg met de waterschappen en Rijkswaterstaat;   de aanleiding van de gebeurtenis;   de technische oorzaak van de gebeurtenis;   het interne crisismanagement bij Rijkswaterstaat.   Een belangrijke uitkomst van deze evaluaties is dat de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen goed was en daardoor erger is voorkomen. Het afvoeren van water uit het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is helemaal afhankelijk van het gemaal- en spuicomplex IJmuiden.   Lees de evaluatie van Rijkswaterstaat   Robuust watersysteem Dijkgraaf Joyce Sylvester: ‘Wij herkennen als Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de zorgen die in de evaluatierapporten worden geuit. We zijn uiteraard uitgebreid in gesprek met Rijkswaterstaat en weten dat zij stappen aan het zetten zijn om het gemaal- en spuicomplex IJmuiden op de korte termijn robuuster te maken. En ook voor de middellange termijn zijn we met Rijkswaterstaat, het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen en provincies bezig om toe te werken naar een robuuster watersysteem. Dat is voor ons en onze inwoners van groot belang.' Lees de evaluatie van het hoogwater op 2 november 2023

Denk mee over de nieuwe Waterschapsverordening

26 Augustus 2024 om 11:25

Over de Waterschapsverordening In de Waterschapsverordening en de Keur staan juridische regels van het waterschap. Deze regels bepalen welke activiteiten belangrijk zijn voor het oppervlaktewater en het grondwater. Bijvoorbeeld werkzaamheden voor de Kaderrichtlijn Water , maar ook natuurvriendelijk onderhoud en regels over het lozen en onttrekken van grondwater. Watersysteem voor de toekomst In de regels staat ook hoe inwoners en bedrijven rekening moeten houden met het watersysteem. Door deze regels aan te passen willen we een aantal doelen bereiken. We willen de waterkwaliteit verbeteren en onze kwetsbare waterbronnen duurzaam beheren. We willen onze leefomgeving beschermen tegen de uitdagingen van klimaatverandering. Zo maken we een watersysteem dat klaar is voor de toekomst. Jennifer Bloemberg, lid van het dagelijks bestuur: “We moeten het gebied van ons waterschap toekomstbestendig houden. Daar hebben we betere regels voor nodig. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het water schoon en gezond wordt voor dieren, planten en mensen. Dat moet ook volgens de zogenoemde Kaderrichtlijn Water. Een wet met eisen voor de waterkwaliteit waar we in 2027 aan moeten voldoen. Deze nieuwe Waterschapsverordening gaat ons helpen om duidelijkere regels te stellen én daar beter op te kunnen handhaven. Het beter kunnen zorgen voor ons water is erg belang rijk voor onze inwoners, de natuur en iedereen die wil blijven genieten van ons mooie gebied.” Geef uw mening We vinden het belangrijk dat u kunt laten weten wat u belangrijk vindt, dat kan tot en met december 2024. Zo kunnen we goede regels maken en bouwen aan een gezonde, veerkrachtige leefomgeving. Voor nu en voor de volgende generaties. Vanaf maart 2025 start de officiële inspraak. Maar we willen graag nu al van u weten wat u van onze plannen vindt. Bekijk de plannen in de bijlagen Deel nu al uw mening    

Waterschap verstuurt eerste aanslagen voor 2024

13 Augustus 2024 om 15:35

De waterschapsbelasting voor 2024 is duurder geworden. De laatste jaren hebben we geprobeerd om de waterschapsbelasting zo laag mogelijk te houden, maar onze kosten zijn flink gestegen. Dat komt onder andere door hogere energiekosten en klimaatverandering. Het wordt daarom steeds duurder om veilig onder zeeniveau te kunnen blijven wonen en genoeg schoon water te hebben. Betalingsregeling Sommige inwoners krijgen dit jaar voor meerdere jaren aanslagen. Kunt u de aanslag waterschapsbelasting niet betalen? En krijgt u ook geen kwijtschelding? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen . Lees ook:

Dansvoorstelling Hellend Vlak

12 Augustus 2024 om 11:58

Park Somerlust, Amsterdam - 12 september In Park Somerlust aan de Korte Ouderkerkerdijk in Amsterdam wordt gespeeld op donderdag 12 september. In de middag van 16:00 uur tot 17:00 uur en ’s avonds van 19:00 uur tot 20:00 uur. Het podium ligt in het water, aan de oostkant van roeivereniging RIC. Het is leuk voor jong en oud en de toegang is gratis. We raden u aan om een half uurtje van te voren een plekje te zoeken in het park, op 1 van de bierbanken die zijn neergezet of uw eigen picknickkleed. Er is beperkte parkeergelegenheid in de buurt. Kom daarom met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer. Om overlast voor buurtbewoners te voorkomen vragen we iedereen na afloop het terrein weer te verlaten en schoon achter te laten. We hopen het natuurlijk niet, maar mocht het regenen, neem dan een poncho mee. Dan maken we er hoe dan ook een spetterende voorstelling van. Het Muiderslot, Muiden - 14 september Op 14 september kunt u de voorstelling bewonderen bij Het Muiderslot in Muiden. Dan ligt het drijvende podium in de slotgracht van het kasteel. Het programma start om 19:00 uur. Bekijk de website van het Muiderslot voor meer informatie en om kaartjes te kopen. Bescherming tegen overstromingen Met meer dan 1.100 kilometer aan dijken en kades beschermt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht meer dan 1,3 miljoen mensen tegen overstromingen. Door de gevolgen van klimaatverandering wordt ons werk uitdagender. Toch lukt het door de stevige dijken om onze voeten droog te houden. Met deze dansvoorstelling proberen we mensen er op een kunstzinnige manier bewust van te maken dat wonen in een gebied onder de zeespiegel niet vanzelfsprekend is. Over de voorstelling De Theaterkrant schreef over de voorstelling: “Het is niet alleen tamelijk absurd en wrang wat we te zien krijgen maar vooraleerst loeispannend. Elk stapje kan een misstap zijn, elk foute beweging leiden tot een nat pak. Dat geeft Hellend Vlak een spanning die je zelden meemaakt. Het betere puntje-van-je-stoelwerk, vergelijkbaar met de capriolen van een acrobaat zonder valnet.” Bij extreem weer of andere onverwachte omstandigheden zal de voorstelling niet door gaan. Hou daarom onze website in de gaten in de dagen voor het evenement. Na een wereldtournee is Hellend Vlak nog een laatste keer in Nederland te zien. Mogelijk gemaakt in onze regio door de Kunstcommissie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Concept: Vloeistof | Choreografie: Anja Reinhardt & Yuri Bongers | Dans: Carlo Camagni, Kilian Haselbeck, Martina Gunkel Moene Roovers| Muziek: Jesse Koolhaas | Decor: Ivo Galama en Jan Noordman | Dramaturgisch advies: Danae Theodoridou | Financier: Gemeente Tilburg, Tilburgvoorculur, Prins Berhard Cultuurfonds | Coproductie: Festival Onderstroom | met dank aan Boschparade

Onderhoud sloten: niet alle waterplanten hoeven uit de sloot

7 Augustus 2024 om 16:31

Volgens Arjan van Rijn, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is deze verandering een goede zaak: “Het waterschap kijkt nu naar welke waterplanten of andere planten kunnen leven in een sloot. Zo houden we ons ook aan de Europese regels voor schoon water.”   Dit verandert er Eerst moesten alle sloten helemaal schoon zijn. Dit betekent dat alle waterplanten en planten langs de kant werden weggehaald. Nu mag in sloten smaller dan 2,5 meter 10 procent planten blijven staan. In sloten breder dan 2,5 meter mogen meer waterplanten blijven staan. Natuur kan zich herstellen Bart Specken, ecoloog bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “10 procent lijkt misschien weinig, maar hierdoor kunnen veel meer dieren overwinteren in de sloot. Daarnaast zorgen de planten voor een stevigere waterkant. Waterplanten zorgen ook voor zuurstof in het water en verbeteren de waterkwaliteit. Vissen en insecten schuilen en paren tussen de waterplanten. Vooral op plekken waar rivierkreeften of karpers leven is het belangrijk om de planten te laten staan. Zo kan de natuur zich herstellen.” Gezonde sloten Het is belangrijk om planten in de sloot en planten langs de kant te laten staan. Arjan van Rijn: “Gezonde sloten zijn de basis voor de biodiversiteit. Boeren hebben daarbij een belangrijke rol. In ons gebied zien we al veel mooie, kanten van sloten vol kruiden. We hopen dat de ruimere regels het boeren makkelijker maakt om samen met het waterschap voor gezonde sloten te zorgen.”     Meer informatie over schone sloten  

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zet stap in splitsing Waternet

18 Juli 2024 om 11:09

Update 18 juli De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag 17 juli wensen en bedenkingen uitgesproken over het voorgenomen besluit om Waternet op te splitsen. Dat betekent dat het waterschap en gemeente Amsterdam de komende maanden werken aan een definitief besluit om vanuit aparte organisaties samen te werken. Verdere uitwerking Het algemeen bestuur wil een aantal onderwerpen beter uitwerken voordat ze het definitieve besluit nemen. Daarom moet er onder andere een gedetailleerd financieel beeld komen van de splitsing. Over hoe het waterschap met gemeente Amsterdam strategisch en operationeel gaat samenwerken aan de watertaken. En hoe de nieuw te vormen organisaties en huisvesting van die organisaties eruit komen te zien. Simon Deurloo, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap: “Het algemeen bestuur heeft zich unaniem uitgesproken. En richting gegeven voor het definitieve besluit dat we over een aantal maanden gaan nemen. We gaan als waterschap en gemeente samen aan de slag om dit goed te organiseren. Want onze toekomstige wateropgaven vragen om stevige samenwerking én betere sturing op onze eigen wettelijke taken als waterschap. Dit was geen gemakkelijke keuze, maar het is nu aan ons om dit zo goed mogelijk te doen.” Betrokken medewerkers Een aantal medewerkers hebben onder andere tijdens vergaderingen van het algemeen bestuur hun zorgen geuit over de voorgenomen splitsing. Simon Deurloo: “De afgelopen periode hebben de medewerkers van Waternet zich heel betrokken getoond bij dit proces. Deze beslissing heeft een flinke impact op hen. Een deel van de zorgen van de medewerkers zijn juist die onderwerpen die het algemeen bestuur de komende maanden verder uitgewerkt wil zien.”

Jaarverslag 2023: een tegenvallend financieel resultaat

12 Juli 2024 om 11:51

2023 was voor ons waterschap een jaar met een nieuw bestuur en met een nieuw coalitieakkoord ‘Waterkracht’ . Het was een jaar met uitdagingen . Da t was financieel zo , m aar het was ook ingewikkeld om te onderzoeken hoe ons bestuur in de toekomst gaat werken en welke rol ons waterschap gaat hebben bij het ui tvoeren van onze taken . Lees het jaarverslag en bekijk per onderwerp wat we in 2023 bereikten Financieel resultaat teleurstellend Simon Deurloo, lid dagelijks bestuur: “Ondanks een succesvolle bezuinigingen is onze jaarrekening over 2023 nadeliger dan we verwachtten. Dat is niet de boodschap die we graag brengen, maar het is wel het eerlijke verhaal. Met als resultaat dat ons waterschap minder reserves heeft. Daarom varen we een voorzichtige financiële koers in 2024 en gaan we daarna reserves opbouwen.” Klimaatverandering maken de taken van een waterschap ingewikkelder en duurder. Het afgelopen jaar was het natste jaar in 10 jaar en daarom pompten alle gemalen veel en vaker. Hiermee was het energieverbruik en dus onze kosten flink hoger. Daarnaast zorgden de nog niet opgeloste ict-problemen bij het innen van de waterschapsbelasting voor extra rentekosten. In 2023 maakten we een begin met het oplossen van deze problemen. We verwachten dat het belastingsysteem in 2024 helemaal werkt. Investeringen Met onze investeringen om de waterkwaliteit en waterveiligheid te verbeteren zijn we volop doorgegaan. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht nam in 2023 als eerste waterschap een ozoninstallatie in gebruik om medicijnresten uit water te halen. We maakten 14 kilometer dijken hoger en sterker, zodat deze dijken weer voldoen aan de normen voor waterveiligheid. We deden ons best om de verschillende soorten planten en dieren in ons gebied beter te maken. De renovatie van rioolwaterzuivering Amstelveen is bijna klaar. In 2023 werd het eerste actieprogramma ‘bodemdaling’ afgesloten. Dat is een belangrijk programma, omdat een groot deel van ons werkgebied bestaat uit veengrond dat daalt.

Spoorpark zuid in Amsterdam Nieuw-West heeft natuurvriendelijke oevers

11 Juli 2024 om 15:56

Jennifer Bloemberg, lid van het dagelijks bestuur: “We zijn erg blij dat we samen met gemeente Amsterdam de eerste zuiverende gracht hebben aangelegd in Amsterdam Nieuw-West. Dit proefproject leert ons hoe we met de zuiverende grachten slim de waterkwaliteit van een gebied kunnen verbeteren. Schoon oppervlaktewater is heel belangrijk voor de stad. Hoe meer waterplanten in het water groeien, hoe schoner het water wordt. Dat zorgt weer voor meer verschillende dieren en planten. Gezond leven onder water zorgt uiteindelijk ook voor een groenere buurt.”   Kijkje onder water  Bezoekers kunnen in het Spoorpark ook een kijkje onder water nemen bij het informatiebord van het waterschap. Op dit bord staat een zuiverende gracht met de dieren en planten die boven en onder het water leven.    Waterplanten zuiveren het water  Met het proefproject Zuiverende Grachten legt het waterschap in het Spoorpark natuurvriendelijke oevers aan. De waterkwaliteit in de Sloterplas en de waterwegen eromheen is namelijk een punt van zorg. Waterplanten hebben een zuiverende werking. Het waterschap onderzoekt of onderwaterplanten hier beter kunnen groeien. Er zijn te weinig (verschillende) waterplanten en waterdiertjes. De komende jaren leggen we op meerdere plekken rond de Sloterplas natuurvriendelijke oevers aan. Dit is een maatregel vanuit het Kaderrichtlijn Water. De Kaderrichtlijn Water is een programma om de waterkwaliteit in ons beheergebied te verbeteren. Provincie Noord-Holland geeft subsidie voor het aanleggen van de natuurvriendelijke oevers.   Luister naar de podwalk  Er gaat een wereld achter water schuil. Presentator Bart Krull trekt eropuit en zoekt alles uit over de zuiverende gracht in Spoorpark Zuid. Beluister de podwalk over Spoorpark Zuid    

Dijkverbetering Horstermeer Zuid van start

21 Juni 2024 om 11:26

De Ringdijk is te herkennen aan de blauwe pijl. De nieuwe verdediging tegen hoog water aan de oranje pijlen. Wat gaan we doen? Op maandag 17 juni zijn we begonnen met het werk aan dijk Horstermeer Zuid. De vervangende dijk begint bij de sluis 't Hemeltje in Nederhorst den Berg en volgt dan de Vreelandseweg. Het korte zuidelijke gedeelte vanaf de knik wordt opgehoogd. De rest van de dijk heeft al een veilige hoogte. Deze dijkverbetering voeren we uit met alleen maar elektrische machines om overlast in het natuurgebied te voorkomen. Het stuk dijk dat we gaan verbeteren is ongeveer 400 meter lang en maken we met klei ongeveer 70 cm hoger. Het werk duurt 6 tot 8 weken. Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht: ‘Met deze oplossing zorgen we ervoor dat er minder ingrijpende werkzaamheden nodig zijn. Als de dijkomlegging klaar is, beschermen we zowel de Meeruiterdijksche Polder als de Horstermeerpolder tegen hoog water.' Waarom moet de dijk verbeterd worden? Waterschap Amstel, Gooi en Vecht controleert regelmatig de dijken. Als deze niet hoog en/of sterk genoeg zijn, gaan we de dijk verbeteren. Na controle bleek dat de Ringdijk Horstermeer-Zuidwest niet hoog genoeg is. Na de uitvoering van deze dijkomlegging is het gebied erachter weer beschermd tegen hoog water. Elektrische dijkverbetering in Natura 2000-gebied Arjan van Rijn: ‘De dijk ligt tegen het Natura 2000-gebied "Oostelijke Vechtplassen" aan. Een beschermd natuurgebied. Hier houden we rekening mee. Een ecoloog houdt de omgeving voortdurend in de gaten. We houden rekening met broedvogels en omdat alle machines elektrisch zijn, stoten we geen stikstof uit. Het is voor het eerst dat we dat zo doen bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.'

Zo duurzaam was het waterschap in 2023

17 Juni 2024 om 10:58

Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur : “Ik ben heel trots dat we ook afgelopen jaar met ons vakmanschap vanuit Waterschap Amstel, Gooi en Vecht weer een echte bijdrage hebben geleverd aan de overgang naar een duurzame samenleving.” Hoogtepunten  Wat het waterschap in 2023 heeft bereikt:    Het waterschap bereikte als eerste waterschap in Nederland niveau 4 op de   CO 2 -prestatieladder.    Door de Milieukostenindicator kon het waterschap maatregelen nemen die zorgen voor minder schade aan het milieu.   Samen met gemeenten onderzocht het waterschap mogelijke projecten voor aquathermie. Dat is een manier om gebouwen te verwarmen en koelen met water uit rivieren, sloten en kanalen.    Hoe reageert het onderwaterleven in de Sloterplas op het terugwinnen van warmte uit het water uit de plas? Daarvoor startte in 2023 een belangrijk onderzoek.   We onderzochten of bedrijven in het Amsterdamse Havengebied gezuiverd rioolwater van rioolwaterzuivering Amsterdam-West kunnen gebruiken.    We bereikten een akkoord voor de bouw van 4 windturbines bij rioolwaterzuivering Amsterdam-West.    Het waterschap werkte mee aan de doelstellingen voor biodiversiteit van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.   Doelen voor de toekomst  Wat wil het waterschap de komende jaren bereiken:   In 2025 meer energie maken dan gebruiken; In 2028 een watersysteem beheren dat voldoet aan het biodiversiteitsherstelplan; In 2028 het meest diervriendelijke waterschap van Nederland zijn; In 2030 klimaatneutraal en in 2050 circulair zijn. Grote veranderingen nodig   Een nat jaar zoals in 2023 vorig jaar betekent dat onze poldergemalen veel elektriciteit gebruiken. Hierdoor gebruiken we meer energie dan we willen. Daarom moet het waterschap maatregelen nemen om de doelstellingen voor duurzaamheid te halen. Sander Mager: “Biodiversiteit, dierenwelzijn, circulariteit, klimaatneutraliteit en energietransitie gaan niet over dingen een beetje beter doen; het gaat over dingen fundamenteel anders doen.”   Lees het hele duurzaamheidsverslag van 2023

Onderzoek: oud-directeur Kruize deed niets verkeerd

11 Juni 2024 om 16:30

Het onderzoek is gedaan door het bureau Necker van Naem. Hun eindrapportage is duidelijk. Oud-algemeen directeur Roelof Kruize heeft niets gedaan wat niet mag: Er is geen sprake geweest van belangenverstrengeling; Medewerkers van Waternet zijn niet ingezet voor het organiseren van congressen; Dat bureau Moorga, het voormalige evenementenbureau van de vrouw en zoon van de heer Kruize, is ingezet voor ondersteunende werkzaamheden bij congressen was bekend; De heer Kruize heeft niet onrechtmatig gehandeld; De heer Kruize heeft geen integriteitskaders geschonden; De heer Kruize heeft geen ambtseed geschonden; Er zijn geen aanwijzingen voor andere onrechtmatigheden. Het onderzoek bewijst dat de beschuldigingen in het NRC-artikel niet kloppen. Waternet onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek. Waternet-directeur Koen de Snoo: “Het is geruststellend dat alle verdenkingen rondom de heer Kruize zijn weggenomen. Hiermee komt een einde aan een kwetsbare en onzekere periode voor zowel hem als de organisatie”. Wat kan beter? Het bureau heeft ook bekeken of Waternet goed genoeg controleert of medewerkers eerlijk en met goede bedoelingen werken. Dit was een apart onderdeel van het onderzoek en dit staat los van de uitkomsten van het onderzoek naar de heer Kruize. Het onderzoek laat zien dat er wel regels zijn, maar dat die beter en meer in samenhang toegepast kunnen worden. Het advies aan Waternet is om een aantal zaken te verbeteren: Zorg voor een apart team dat zich helemaal richt op integriteit; Zorg dat medewerkers weten hoe ze kunnen melden dat ze een bijbaan hebben; Zorg ervoor dat medewerkers weten wat er van ze verwacht wordt als het gaat om integriteit; Zorg voor screeningsbeleid voor medewerkers Waternet is direct gestart met het uitvoeren van deze adviezen.

❌
❌