❌

Normale weergave

Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar. Klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 20 November 2024AT5

Te oud voor zijn koffiekar: Khalid (66) moet tegen zijn zin met pensioen

20 November 2024 om 14:00

Al meer dan 10 jaar staat de koffiekar van Khalid Khawaja bij de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg, maar zijn toekomst is onzeker. Hij heeft vijf jaar geleden met de gemeente afgesproken dat de vergunning voor de kar zou lopen totdat hij met pensioen mag. Vrijdag wordt hij 67 en of de vergunning verlengd kan worden, wordt nog onderzocht door het stadsdeel.

Een regenachtige ochtend, maar vrolijk als altijd helpt Khawaja zijn buurtgenoten aan een kopje koffie. Mogelijk doet hij dat deze week voor het laatst, tot onbegrip van zijn vaste klantenkring. "Ik snap er niets van", aldus fietsenmaker 'van tegenover' Rogier Bosbaan. "Waarom?"

Hij krijgt bijval van Virgil, die een cappuccino bestelt. "Je ziet nu dat mensen hier blijven staan", beschrijft hij. "Hier maak je een babbeltje met elkaar, heel snel en heel gemakkelijk. Hij verbindt de mensen en dat is wat Amsterdam kan gebruiken."

Khawaja sprak in 2019 met de gemeente af dat zijn vergunning tot zijn 67e door zou lopen, zegt een woordvoerder van stadsdeel Zuid. Deze vergunning kan in principe niet verlengd worden, maar toch heeft Khawaja in september een aanvraag gedaan om langer te mogen blijven staan.

Kar mag voorlopig blijven

Momenteel wordt door stadsdeel Zuid onderzocht of er een uitzondering kan worden gemaakt. Tot daar uitsluitsel over is, mag de kar van Khawaja blijven staan. Dat kan nog enkele weken duren. 

De verjaardag van Khawaja, aanstaande vrijdag, betekent dus nog niet helemaal het einde van zijn koffiekar. Zelf moet de ondernemer niet denken aan een pensioen. "Ik wil het blijven doen, omdat ik het heel leuk vind", lacht hij. "Het zit in mij. Ik moet blijven werken."

Voor de koffiespecialist zelf is het een pittige periode. Khawaja verloor eind oktober zijn vrouw en kan de afleiding van de koffiekar goed gebruiken, vertelt hij. Tegelijkertijd is hij op zijn beurt een steunpilaar voor de buurt. "De gemeente wil graag die hotdog-dingen behouden, maar ik ben hier lekker gezellig met lekkere koffie en mij willen ze weg", aldus Khawaja. "Waarom? Ik begrijp daar helemaal niets van. "

Petitie

Om het belang van de koffiekar te benadrukken is er door de buurt een petitie gestart om te pleiten voor verlenging. Deze is al bijna 600 keer ondertekend. "Ik denk dat hij voor veel mensen in de buurt heel belangrijk is", aldus een buurtbewoner. "Vooral voor mensen die alleen zijn, wat ouder zijn, eenzaam zijn. Ik denk dat de gemeente het echt onderschat wat het voor de gemeenschap betekent."

OuderAT5

Niet genoeg laadpalen en te dure bussen: ondernemers in de knoop met uitstootvrije zone

16 November 2024 om 07:00

Vanaf komend jaar gaat in de binnenstad een uitstootvrije zone gelden, waarmee het vervuilende verkeer langzaam in een paar jaar tijd uit de gehele stad moet worden geweerd. Maar voor een groot aantal ondernemers is het niet zo'n gemakkelijke opgave om over te stappen op elektrisch vervoer, blijkt uit een rondgang van AT5 onder tientallen ondernemers. Te dure bussen, te weinig laadplekken en de gemixte signalen uit Den Haag zorgt ervoor dat ondernemers in de knoop zitten met de invoering van de zone.  

De deur van een grote witte bestelbus klapt dicht op de Waterloopleinmarkt. Martkoopman Youssef Lakroucha loopt langs stapels met kleding die hij heeft uitgestald op verschillende plastic zeilen. Een Duitse toerist loopt naar de marktkoopman toe: "Hoeveel voor dit allemaal?", klinkt er met een duidelijk accent. “Het is een goede kwaliteit wat je vasthebt. In totaal 55 euro”, hoort de Duitser terug met een net zo herkenbaar accent. Na wat heen en weer onderhandelen wordt de prijs vastgesteld op 45 euro en gaat de hand erop. Het is precies hoe Lakroucha de afgelopen 18 jaar zijn geld heeft verdiend. 

Het is voor de marktkoopman alleen de vraag of hij dit over twee jaar nog steeds kan doen. Zijn witte bestelbus, die tot aan de nok is gevuld met kleding en waarvan de schuifdeur net niet lekker sluit, mag vanaf dat moment niet meer de stad in. Vanaf 2025 begint de gemeente namelijk met de invoering van de uitstootvrije zone in de stad, waardoor vervuilende auto's, verschillend van emissieklassen, op een gegeven moment niet meer zijn toegestaan. Eerst geldt dat alleen nog in de binnenstad en voor nieuwe bestel- en vrachtauto's, maar de bedoeling is dat straks de hele stad onder de zone valt.  

"Het is voor mij onmogelijk om een elektrische bus te kopen. Je praat dan over 50.000 of 60.000 euro, niemand heeft dat geld", aldus Lakroucha. Op de vraag hoeveel truien hij zou moeten verkopen om zo'n bus te kopen kun je de radertjes in zijn hoofd bijna horen draaien. "Poeh, heel erg veel. Als het doorgaat, is het misschien einde verhaal voor mij."

En de angst over het door kunnen gaan met werken in de binnenstad heeft niet alleen Lakroucha. Uit een rondgang van AT5 onder tientallen ondernemers en drie brancheorganisaties blijkt dat meer ondernemers zich afvragen hoe zij er over twee of drie jaar bijzitten. Vooral op de markten in de binnenstad heerst die vraag.  

Geen markt

Het verkopen van inboedel, kunst, vis, kaas, noten of groenten, het is onmisbaar op de markten in het centrum. Alleen levert het niet per se een vetpot op en de vaak grote spullen moeten ook naar de markt worden gebracht. Het grootste deel van de marktondernemers doet dat met een dieselbusje, voor de ondernemers is een elektrische variant eigenlijk niet te betalen. "Het is niet dat ik tegen het invoeren ben van de regels, maar op het moment is er nog niets beschikbaar in mijn prijsklasse", aldus een marktondernemer die vooral inboedel verkoopt. "Het is maar hopen dat dat tweedehandsmarkt over een paar jaar een beetje loopt, dat is nu nog niets."

Vooral bij de marktkooplieden die dagelijks op een markt in de stad staan is er vrees. "Hier op het Waterlooplein heb je niet genoeg loodsen voor alle marktlui. Met die dure wagens denk ik dat de markt nog leger gaat worden dat dat ie nu al is." Ook bij de andere markten, die niet elke dag zijn, is het de vraag hoe deze er over een paar jaar uitzien. "Ik kan niet een elektrische vrachtwagen gaan kopen, daarvoor is de winst van groente en fruit te weinig. Wij gaan dan kijken of we meer in Amstelveen kunnen staan bijvoorbeeld", zo legt een groenteboer uit waarvan zijn familie al zestig jaar op de markt in de Jordaan staat.  

Het verplaatsen naar een andere markt buiten de stadsgrenzen blijkt voor meer kooplieden een realistische optie. Twee derde van de marktkooplui die AT5 sprak gaf aan serieus na te denken om buiten de stad verder te gaan.  

Voor Lakroucha is het geen optie om naar een andere markt te gaan, hij wil alleen op 'zijn' Waterloopleinmarkt staan. "Hier op de markt is ook mijn sociale leven. Het is niet alleen het verkopen, we hebben hier echt een vriendschap. Mensen komen hier elke dag, voor een bakkie koffie of om te praten. Ik zou de mensen en mijn collega's het meest missen als ik moet stoppen."

Hij blijft dan ook hopen dat de gemeente de marktkooplui gaan helpen, met subsidies of ontheffingen. Steden als Nijmegen en Maastricht hebben bijvoorbeeld besloten om specifiek de markten te ontheffen van de emissieregels, maar Amsterdam niet. 

Duizenden euro's

Niet alleen onder de marktlui is de voortzetting van het bedrijf een vraagpunt, ook bij andere ondernemers neemt de financiële druk toe door het invoeren van de regels. "Weet je hoe duur zo'n elektrische bus kost? Dat is voor mij echt niet te betalen", reageert een man die planten verkoopt. "Daar komt boven op dat sinds corona de omzet is afgenomen en de rekeningen alleen maar omhoog zijn gegaan. Ik denk niet dat ik hier over twee jaar nog zit."

Vereniging Amsterdam City - die ondernemers in de binnenstad bijstaat - herkent de geluiden over de hoge kosten van de bussen, de nog niet echt bestaande tweedehandsmarkt en de problemen na corona. "Ondernemers hebben twee coronajaren achter zich. Zij zijn bezig schulden en belastingen af te betalen. Door de enorme prijsstijgingen op inkoop, huur en arbeid staan marges ontzettend onder druk. Veel ondernemers zijn momenteel aan het overleven. De investeringen die gemoeid zijn met de overstap naar uitstootvrij zijn voor een grote groep gewoonweg niet haalbaar. Dit is zorgelijk, juist daar het de ondernemer betreft die wij als stad zo liefhebben en waarde toevoegt in de winkelstraat."

Ondanks dat de prijs tussen de 40 en 60.000 euro ligt voor een nieuwe bus, raden zowel Vereniging Amsterdam City als het MKB-Amsterdam (brancheorganisatie voor kleinere bedrijven) ondernemers aan om over te stappen wanneer het kan en zich goed te laten informeren over de regelingen. Ruim een derde van de ondernemers die AT5 sprak denkt dat binnen de overgangsregelingen ook te kunnen doen. Over het algemeen zijn de meeste ondernemers het ook eens met invoer van de zone, net als de brancheorganisaties.  

Laadpalen en kilo's

Bij de ondernemers die ervan uitgaan dat zij voor 2028 hun dieselbussen wel kunnen omwisselen voor een elektrische variant zijn echter wel vragen over het straks moet met het laden van de auto. Meerdere van hen gaven aan dat ze hun werkzaamheden niet op de manier kunnen doorzetten zoals nu door het aantal laadpalen in de stad.  

Een van hen is aannemer Paul Zwart. Het wagenpark van het bedrijf bestaat uit zeven bussen en een elektrische auto. Volgens Zwart is het financieel wel haalbaar om over te stappen, alleen is het materiaal nog niet op orde. "Wij zitten met de werkplaats in de stad, dus de jongens moeten al vanuit huis met elektrisch vervoer komen. We kunnen hier geen bus wisselen. Mensen die uit Bergen komen hebben al een halve accu opgereden voor ze hier zien. Als je het aantal palen ziet dat er nu is, denk ik niet dat je straks op een klus kan laden. Wij hebben de bus altijd bij het werk staan, want wij hebben gereedschap dat je niet zomaar uit de auto kan halen."

Ook een aannemer wiens wagenpark, van dertig bussen, voor twee derde al uit elektrische wagens bestaat, noemt dezelfde problemen op. "Het is helemaal klote. Een collega uit Almere komt nu net aan heen en weer met de klussen, dus je moet goed bedenken wat hij kan doen op een dag. Een klusje tussendoor is heel lastig. Je moet dan altijd laden, maar als je meerdere klussen op een dag hebt kan je steeds maar heel kort laden. Dan moet je ook nog hopen dat er überhaupt plek is om te laden bij zo'n paal."

Zwart heeft daarnaast ook problemen met de laadcapaciteit die hij en zijn werknemers mee moeten nemen naar de klussen. "Wij hebben diamantboormachines, een watervoorziening en een stroomvoorziening mee in de bus. Wij werken aan traforuimtes (elektriciteitshuisjes, red.), dus er is geen stroom als wij werken. We moeten met een volledige bus de stad in om ons werk te kunnen doen. Je hebt het normaal dan over zo'n 1500 kilo dat je meehebt, maar ik geloof dat de grootste elektrische bus die er nu is maar 300 kilo kan laden."

De stad vermijden

Het probleem met het laden, de dure bussen en dat de wagens nog niet de kilometers aankunnen is voor sommigen in de bouw ook een reden om de stad in z'n algemeen te gaan mijden. "Ik rij soms wel 400 kilometer op en dag en wij staan als calamiteitenmonteurs ook niet de hele dag bij een klant. Ik heb niets aan die twintig minuutjes laden op paal in de stad. Ga dan naar een snellader zeggen ze dan, maar daar staat half Nederland en die liggen allemaal buiten het centrum", legt een elektricien uit. "Ik heb veel vaste klanten in de stad, maar er is ook genoeg werk buiten de binnenstad voor mij." 

Dat er genoeg klussen zijn voor de bouwbedrijven en dat Amsterdam mogelijk vermeden gaat worden, hoort Bouwend Nederland ook. Net als de geluiden dat de wagens nog niet in staat zijn voor wat zij moeten trekken aan gewicht of de afstanden die moeten worden gereden. Volgens de brancheorganisatie zijn sommigen varianten die nu in de bouw worden gebruikt nog niet eens beschikbaar en kan dat ook nog wel jaren duren. "We willen als Nederland graag uitstootvrij bouwen en vervoeren, maar dan moeten de randvoorwaarden wel op orde zijn om het werk te kunnen doen."

Om te zorgen dat werklui niet de stad gaan mijden, maar ook niet meteen hoeven over te stappen op elektrisch vervoer kondigde verkeerswethouder Melanie van der Horst laatst aan dat zij aan het einde van het jaar gaan starten met een 'klushub'. Monteurs kunnen dan net buiten de zone, bij de Piet Heingarage, hun niet uitstootvrije-bus inruilen voor een elektrisch voertuig om verder de stad in te rijden.

Maar de monteurs reageren daar niet erg positief op. "De bus ligt vol met gereedschap en je weet nooit precies wat je nodig hebt. We zijn geen pakketdienst, dus we moeten alles gewoon meenemen. Dat kan je niet eventjes overladen op een leenbus", aldus een loodgieter. Bouwend Nederland ziet de positieve kanten van de hub, maar noemt het ook 'niet ideaal'. 

Doorpakken en vasthouden

Ondanks de vraagtekens bij hun achterban over laadpalen, busprijzen en de actieradius, zijn de drie brancheverenigingen het wel eens dat het belangrijk is dat de gemeente zich houdt aan de startdatum en de streefdata. Vooral voor de zogenoemde early adapters, die al zijn overgestapt op elektrisch voor het ingaan van zone. In alle sectoren sprak AT5 ondernemers die al (gedeeltelijk) zijn overgestapt op elektrisch. 

Slager Ron Pouw heeft bijvoorbeeld zijn dieselbus onlangs ingeruild voor een elektrische variant en doet de bezorgingen door de stad op twee elektrische bakfietsen. "Het hakt er financieel behoorlijk in, dus je moet er wel goed over nadenken." Voor de afstanden die Pouw rijdt, om spullen te halen en te bezorgen, heeft hij geen problemen met de actieradius van de bus. "Het is een heerlijk wagentje, ik mag er niet over klagen. Alleen het moest en dat vind ik niet fijn."

Ook de eigenaar van een installatiebedrijf, die al sinds de oprichting van het bedrijf voor elektrische wagens heeft gekozen, noemt het gebruik van de wagens 'supergoed'. "Wij rijden alleen maar in de stad, dus de actieradius is voor ons geen probleem. De bussen worden opgeladen bij ons in de loods en dat hoeft niet eens elke avond. Ik snap dat het voor sommige ondernemers een te dure grap is, zeker aangezien er bijna geen subsidies meer zijn. Het is wel belangrijk dat de gemeente het ook echt gaat doorzetten."

Om de ondernemers die zijn overgestapt te steunen zien zowel Vereniging Amsterdam City als het MKB het zitten als de ondernemers op een manier beloond kunnen worden. Vereniging Amsterdam City pleit voor privileges, zoals verruiming van levertijden in de ochtend en lagere kosten voor vergunningen.

Daarnaast benadrukt het MKB dat de organisaties intensief hebben meegepraat over de overgangsregeling, de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen en een coulancebeleid. Het totale pakket noemen zij dan ook 'acceptabel'.

Prijzen doorberekenen

Het grootste gedeelte van de goederen die slager Pouw verkoopt regelt hij zelf met de bus, maar ook een deel wordt geleverd door leveranciers. Wat de nieuwe zone gaat doen met de kosten voor de spullen is nog niet helemaal duidelijk voor hem, alleen de prijzen voor de monteurs - bijvoorbeeld voor de koeling en de snijmachines - heeft hij al gehoord dat die behoorlijk gaan stijgen. "De voorrij kosten zijn alleen al 150 tot 200 euro. Dat wordt wel een hele klap."

Zelf wil Pouw eigenlijk niet meer de prijzen doorberekenen. "Je kan maar niet alles gaan doorberekenen, dan word je te duur. Het leven is al zo ontzettend duur voor iedereen, dus je moet echt wel gaan nadenken of je dan wil doen." Ondanks dat Pouw al is overgestapt, is hij niet per se tegen ontheffingen voor ondernemers die het niet kunnen betalen. "Ik kan wel zeggen dat wij het hebben gedaan en dat ze geen uitstel mogen krijgen, maar een winkelstraat maak je met z'n allen."

Over het doorberekenen van de prijzen door leveranciers hebben meer ondernemers nog veel vragen. In de horeca-sector regelt een deel van de ondernemers zelf het halen van de goederen, maar de drank en het eten wordt voornamelijk gebracht door logistieke bedrijven. De grotere leveranciers van drank zijn vaak al bijna volledig overgestapt op elektrisch vervoer, maar dat geldt nog niet voor alle leveranciers. Wat zij gaan doen met de prijzen als de elektrische vrachtwachtwagen of bus moet worden aangeschaft is voor veel nog niet duidelijk. 

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het rondbrengen van goederen en dat voornamelijk in het centrum van de stad doet weet zelf ook nog niet wat er met de prijzen gaat gebeuren. "We hebben de laatste twee jaar na corona geprobeerd de prijzen gelijk te houden, maar ik denk dat ik nu wel de prijzen moet verhogen." Het bedrijf heeft vijf bussen rondrijden en moeten voor 2028 worden vervangen. "Het kopen van die bussen is een financiële klap, maar ik denk dat we ook minder kunnen rondrijden. De afstanden die we kunnen rijden zijn minder op de accu's, er zijn geen snelladers in de stad en wij stoppen niet lang genoeg voor een laadpaal. Iemand moet daar ook voor gaan betalen. Iedereen krijgt daar mee te maken, de horeca moet dan ook weer gaan doorberekenen aan de klant."

Twijfels door Den Haag

Het invoeren van een uitstootvrije zone is een gemeentelijke taak, maar toch is er de afgelopen weken behoorlijk wat verwarring ontstaan over de invoering. Nadat staatssecretaris Chris Jansen (PVV) aangaf te willen kijken naar een uitstel en de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer voor dat idee weet zo'n derde van de ondernemers niet meer precies wat de status is. 

Zij hebben vragen over de geluiden uit Den Haag en denken dat de landelijke politiek nog een verandering in kan brengen in het uitrollen van de zone. Het MKB, Bouwend Nederland en Vereniging Amsterdam City krijgen alle drie veel vragen van ondernemers die het niet meer snappen. Het MKB noemde de inmenging vanuit Den Haag 'onbehoorlijk bestuur'. "Wij roepen de Tweede Kamer op om zich meer bescheiden op te stellen in dit dossier en zich een betrouwbare overheid te tonen."

Ook wethouder Van der Horst liet eerder al aan AT5 weten het 'vervelend te vinden' dat de landelijke politiek twijfel aan het zaaien is. "Er wordt de ondernemers voorgespiegeld dat de invoering, een gemeentelijke bevoegdheid, op het laatste moment landelijk kan worden tegengehouden." De gemeente houdt zich dan ook gewoon vast aan 1 januari. ". "Wat we echt niet nodig hebben, is twijfel en onduidelijkheid." In dit artikel reageert de wethouder nog op de uitkomsten van het ondernemersonderzoek. 

Kleinere zone

De uitstootvrije zone zou in eerste instantie vanaf januari al binnen de hele ring zijn, maar omdat er nog geen geschikte verkeersborden zijn (wat landelijk moet worden geregeld) werd dat verkleind tot binnen de s100. De bedoeling is om het gebied in 2028 alsnog uit te breiden naar het gehele gebied binnen de ring. Wel wordt de bestaande milieuzone binnen de ring in januari verscherpt. Vanaf komend jaar mogen alleen nog dieselpersonenauto's en bedrijfsauto's vanaf emissieklasse 5 of hoger het gebied in, dat zijn auto's uit 2009 of jonger.

Piet Kranenbergpad dicht voor fietsers tussen de ochtend- en avondspits: ''Normaal kan je in één rechte lijn''

15 November 2024 om 15:23

In Het Verkeer gaan we langs bij het Piet Kranenbergpad. Deze belangrijke fietsroute is doordeweeks alleen open tijdens de ochtendspits en in de avond vanaf 16.30 uur. Overdag wordt het pad gebruikt als bouwweg voor de reconstructie van knooppunt de Nieuwe Meer. 

Om de veiligheid en doorstroming op de weg te vergroten wordt vanaf knooppunt de Nieuwe Meer doorgaand verkeer van bestemmingsverkeer gescheiden. Het aantal rijstroken wordt uitgebreid van vier naar zes per rijrichting. Een enorm project met veel logistieke uitdagingen, legt verkeersmanager Jaap Buitink uit. ''We werken op een postzegel en tegelijk willen we zoveel mogelijk rekening houden met de omgeving.''

Dat het Piet Kranenbergpad nu onderdeel is geworden van de werkzaamheden was onvermijdelijk, legt Buitink uit. ''Dit is eigenlijk de enige mogelijkheid om bij het bouwterrein te komen voor onze vrachtwagens en ander materieel. Helaas kunnen we dat niet combineren met fietsers en voetgangers, dus vandaar dat we het pad gedeeltelijk afsluiten.''

De omleiding via de Amstelveenseweg is even wennen voor fietsers. ''Normaal kan je in één rechte lijn doorrijden en nu moet je eromheen met een aantal stoplichten, dat is jammer'', vertelt aan man die vanuit Amstelveen komt. ''Het is frustrerend'', zegt een jongen op weg naar zijn werk.  ''Wel fijn dat het pad open is op bepaalde tijden'', voegt iemand anders eraan toe. 

''We proberen zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving. Daarom maken we in de spits ruimte voor fietsers en voetgangers'', legt Buitink uit. En dat betekent dat het Piet Kranenbergpad van maandag tot en met vrijdag tijdens de ochtendspits (08.00 tot 09.30 uur) en vanaf avondspits om 16.30 open is. In de avonden en weekenden is het Piet Kranenberg ook open. ''Mits er gewerkt wordt want dan moeten we hem wel afsluiten voor de veiligheid van de fietsers.''

De afsluiting duurt nog tot medio 2026.

Activist spant kort geding aan tegen noodverordening en demonstratieverbod in stad

9 November 2024 om 17:30

Activist Frank van der Linde heeft een kort geding aangespannen tegen de noodverordening die op dit moment in de stad van kracht is. Hij wil zondagmiddag op de Dam demonstreren. In ieder geval dit weekend mogen er geen demonstraties plaatsvinden. "De pro Gaza-demonstratie heeft mijn cliënt vanmorgen aangekondigd, en daar heeft de burgemeester niet op gereageerd. We vechten dit nu via de rechter aan", aldus Willem Jebbink, advocaat van Van der Linde. 

Van der Linde kondigde de demonstratie vanmorgen aan. Hij wil morgen om 14.00 uur op de Dam gaan staan. Volgens de activist gaat de afgegeven verordening door Halsema in tegen de burgerlijke vrijheden en de grondwet. "Ik ben in shock over de gebeurtenissen de afgelopen dagen. Het demonstratieverbod daar bovenop is een gotspe. Juist nu moeten mensen hun woede kunnen uiten", laat Van der Linde weten.  

Noodverordening 

De noodverordening is sinds vrijdagavond 19.00 uur in de stad van kracht. Volgens Jebbink is het 'zeer zorgelijk dat de overheid burgers in heel Amsterdam en Amstelveen voor drie dagen de mond snoert'. De gemeente laat aan AT5 weten dat mensen alleen in de stad niet kunnen demonstreren. "Amstelveen valt hier niet onder."

"Inzet van noodregelgeving is een paardenmiddel waarmee onze burgerlijke vrijheden opzij worden gezet. Dat is op zichzelf een demonstratie waard. Het openbaar bestuur omzeilt met zijn totaalverbod de mensenrechtenverdragen, de Grondwet en de Wet openbare manifestaties, want een demonstratie kan slechts bij uitzondering worden verboden", aldus Jebbink. 

Morgenochtend zal er om 11.00 uur een digitale zitting plaatsvinden. Deze kunnen journalisten live volgen. De voorzieningsrechter van de rechtbank Amsterdam zal over de zaak oordelen. 

Lees hier ons liveblog terug over de nasleep van de gebeurtenissen donderdagavond en -nacht

8 November 2024 om 08:46

Na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi zijn afgelopen nacht meerdere geweldsincidenten geweest tussen jongeren en fans van voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Volgens de politie zijn de Israëlische fans daarbij doelbewust opgezocht, belaagd en mishandeld. Als gevolg van de gebeurtenissen heeft burgemeester Halsema een noodverordening ingevoerd. Meer updates lees je in dit liveblog.

Hieronder lees je alle ontwikkelingen terug over de nasleep van de gebeurtenissen donderdagavond en -nacht.

Informatie van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en de MIVD wezen niet op een concrete dreiging rond de nationale Kristallnachtherdenking, die op dezelfde avond plaatsvond als de wedstrijd Ajax-Maccabi. Dat schrijft justitieminister Van Weel vanavond in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de geweldsincidenten tegen Israëlische supporters. 

Van Weel wijst wel op het recente dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van afgelopen juni. Daarin staat dat het nog altijd 'voorstelbaar' is dat de spanningen als gevolg van de oorlog in Gaza leiden tot geweld tegen Joodse of Islamitische instellingen of personen. Bovendien laat de minister nog onderzoek doen naar ‘signalen over waarschuwingen uit Israël’ voorafgaand aan de wedstrijd.

Van Weel schrijft dat Israëliërs met wie tijdelijk geen contact kon worden gelegd, inmiddels weer allemaal terecht zijn. 

Ook gaat hij in op de arrestaties. In de onrust gistermiddag en afgelopen nacht zijn in totaal 62 mensen aangehouden, voor onder andere openlijke geweldpleging, vernieling en het verstoren van de openbare orde. 6 mensen zitten nog vast, aldus de justitieminister. “De absolute prioriteit is nu om zo snel mogelijk verdachten te identificeren en aan te houden.”

Volgens Van Weel illustreren de gebeurtenissen dat 'de bestrijding van antisemitisme moet worden versterkt', omdat Nederland volgens hem 'te vaak wordt geconfronteerd met nieuwe incidenten en verschijningsvormen'. Hij noemt wat gisteren in Amsterdam is gebeurd 'verwerpelijk en beangstigend'.

Een herdenking van Kristallnacht morgenavond bij het Joods Verzetsmonument in het centrum gaat niet door. De organisatoren, het Platform Stop Racisme & Fascisme en de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav, vrezen voor de veiligheid van de aanwezigen. De organisatie verwijst naar de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht en maakt zich “grote zorgen over het feit dat de politie antizionistische Joden en demonstranten niet of amper heeft beschermd.”

Het gaat overigens niet om de nationale herdenking van de Kristallnacht, die gisteravond werd bijgewoond door honderden mensen in de Portugese Synagoge.

Premier Schoof is vanavond samengekomen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Dat schrijft hij op X. Gesproken is over de “enorme impact van de gebeurtenissen in Amsterdam” en “de angst die binnen de gemeenschap leeft” .

Volgens Schoof was het “een indringend gesprek over het verdriet en de onzekerheid die in de Joodse gemeenschap wordt ervaren”. Zij ondervinden “dagelijks de gevolgen van het groeiend antisemitisme in Nederland”, vervolgt hij, en dat mag Nederland “nóóit accepteren”.

De premier kijkt “vol afschuw en schaamte” terug op de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht. “Het allerbelangrijkste is nu dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam en de rest van Nederland zich veilig weet.”

Een 26-jarige man is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op het Spui afgelopen nacht. Dat meldt de politie. De man is herkend op camerabeelden en zit vast. Het is de eerste aanhouding die de politie bekendmaakt ná de onrustige nacht.

Gistermiddag en de daaropvolgende nacht werden al 62 mensen opgepakt, enkelen zitten nog vast. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar en justitieminister Van Weel hebben de pers op Schiphol te woord gestaan.

”De vreselijke aanvallen gaven het gevoel dat Amsterdam en Nederland in het algemeen geen veilige plek zijn voor Joden of Israëliërs", zei Sa'ar tegen onder meer de NOS. Hij sprak van 'misschien wel de grootste aanval tegen Joden in Europa sinds de jaren '30 en '40'. Van Weel reageerde door zijn verontschuldigingen aan te bieden 'voor de schaamteloze aanvallen' afgelopen nacht. “Dit is niet waar Amsterdam voor staat en dit mag niet meer gebeuren.” 

In Amstelveen geldt geen noodverordening, in tegenstelling tot wat Halsema eerder vandaag zei en wat er op de website van de gemeente Amsterdam staat. Dat zegt een woordvoerder van Amstelveen. Wel is “alles voorbereid” voor het geval dat zo’n maatregel toch nodig is. “Maar op dit moment zijn er geen signalen dat het nodig is.”

In Amsterdam geldt dit weekend wel een noodverordening. Dat betekent onder meer dat de politie iedereen preventief mag fouilleren. Ook geldt een demonstratieverbod, is er extra politie op de been en worden Joodse instellingen en kwetsbare objecten extra beveiligd.

Een medewerker van een hotel op het Damrak ving gisteren zo'n 150 supporters van Maccabi op toen zijn op de vlucht waren. "Er kwam eerst een hotelgast binnen met een opgezwollen gezicht vanwege een klap. Ik dacht dat hij misschien was beroofd. Hij vroeg om ijs, dus dat ben ik gaan halen in het restaurant. Toen ik terugkwam, zag ik heel wat supporters rennen en begreep ik eigenlijk pas wat er aan de hand was. Er kwamen ongeveer 150 supporters in de lobby om te vluchten van de straat."

"Het waren vooral best jonge supporters en ze waren ook erg geschrokken. Ik heb de politie iets later gebeld en legde uit dat ik de supporters in de lobby had staan. De politie vroeg of ik de fans in het hotel wilde houden totdat het veilig was, omdat zij het zo druk hadden. Dat heb ik gedaan. Sommigen zijn de hele nacht gebleven."

Premier Schoof komt toch eerder terug naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van Algemene Zaken. Eerder vandaag besloot Schoof te blijven in Boedapest, waar hij is voor een EU-top. Hij vertrouwde naar eigen zeggen op de afhandeling van de gebeurtenissen door Halsema en de minister van Justitie en Veiligheid. Schoof had geen afspraken meer staan in de Hongaarse hoofdstad en hoeft dus niks te annuleren, benadrukt de woordvoerder.

Hij brengt "zeer waarschijnlijk" vanavond nog een bezoek aan Amsterdam, maar waar hij naartoe gaat is nog onduidelijk. 

Een oproep om Israëlische voetbalfans in Amsterdam aan te vallen, is op sociale media Snapchat en Telegram door tienduizenden mensen gezien en gedeeld, meldt RTL Nieuws. Het bericht werd gistermiddag geplaatst, nog voor het begin van de wedstrijd. Initiatiefnemer zou een verhuurder van luxe auto’s zijn. 

"Tussen 4 en 6 bij centraal moeten ze (Israëlische voetbalsupporters, red.) metro pakken, daar gaan 300 Israëliërs zijn zio's (zionisten, red.), wees daar strijders kom met hele groepen we laten zien dat we niet bang zijn”, citeert RTL Nieuws het bericht. Hij vervolgt: "Net 6 zionisten weggejaagd met zijn tweeën, free Palestine." 

Daarnaast zouden de rellen op Snapchat en in besloten chatgroepen zijn bejubeld, onder meer in een groep waar Amsterdamse taxichauffeurs actief zouden zijn. 

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen rondom Ajax - Maccabi Tel Aviv. Burgemeester Halsema meldde dat vanmiddag tijdens de persconferentie. Ook de voorbereidingen in aanloop naar de wedstrijd en het optreden van de autoriteiten worden in dat onderzoek onder de loep genomen.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met alle Israëliërs die naar Amsterdam waren gegaan voor de voetbalwedstrijd. Dat meldt de krant Times of Israel. Een aantal Israëliërs werd vannacht als vermist opgegeven, maar zijn nu dus allemaal weer teruggevonden. 

De politie zei vanochtend berichten van vermeende vermissingen of gijzelingen te onderzoeken, maar benadrukte dat daar op dat moment nog geen aanwijzingen voor waren.  

10 van de 62 verdachten die zijn aangehouden zitten nog altijd vast, meldt Rene de Beukelaer, hoofdofficier van justitie, op de persconferentie. Twee van hen zijn minderjarig. De tien worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Het OM wil voor deze verdachten het snelrecht toepassen en hoopt dat ze tot die tijd vast blijven zitten. 

Voor de gebeurtenissen van afgelopen nacht wordt een speciaal onderzoeksteam ingesteld. Dat moet achterhalen wie er voor de geweldsincidenten verantwoordelijk zijn geweest. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen de daders en of ze georganiseerd te werk gingen. De Beukelaer hoopt dat meer getuigen zich hiervoor zullen melden. 

De 52 overige verdachten hebben een boete of een dagvaarding gekregen. Zij worden onder meer verdacht van belediging, het bezit van vuurwerk of het bezit van een mes.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er als gevolg van de mishandelingen vijf mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Zij zijn nu allemaal uit het ziekenhuis ontslagen.

Verschillende actiegroepen hebben om 12.00 uur een pro-Palestijnse demonstratie aangekondigd bij de Stopera. In het gebouw vindt gelijktijdig een persconferentie plaats waarbij de driehoek (burgemeester, politie en OM) extra maatregelen bekend zullen maken. 

AT5 sprak met een 43-jarige Israëlische man die in Amsterdam was voor Ajax - Maccabi. "Na de wedstrijd, waar de sfeer goed en gezellig was, zijn wij met een groep van zo'n honderd Maccabi-supporters met de metro naar het Centraal Station gegaan", aldus de man. "Ik had een hotel geboekt met meerdere supporters op het Damrak, maar ik raakte de groep kwijt. Toen ik richting het hotel liep, zagen vier mensen mijn Maccabi-sjaal, die net uit mijn jas stak, en ze kwamen achter mij aan. Ik probeerde weg te rennen, maar iemand duwde mij op de grond. Daarna werd ik tegen mijn hoofd getrapt." Op het voorhoofd van de man zit een blauwe plek. 

De man wist op te staan en weg te rennen. "Het gebeurde allemaal zo snel. Ik kon wegkomen en hoopte dat ik iemand tegenkwam die mij zou kunnen helpen, maar er was niemand. Ik kwam uiteindelijk een groep Maccabi-supporters tegen en zij beschermden mij. Ik ben daarna naar het hotel gegaan en we stonden met een groep supporters in de lobby, maar er kwam opeens een groep andere mensen de lobby binnenrennen. Wij zijn toen gevlucht naar de hotelkamers en hebben de deuren op slot gedaan. Ik heb geluk gehad dat ik alleen maar blauwe plekken er aan over heb gehouden."

De pro-Palestijnse activist Jay, gister aanwezig tijdens de demonstratie tegen Maccabi-supporters, veroordeelt het geweld dat vannacht plaatsvond, maar zegt tegelijkertijd dat het een logische consequentie is van de acties van die fans. Daarover schrijft NH. Volgens Jay vielen Maccabi-fans eerst pro-Palestijnse demonstranten lastig.

De activist doet vaker mee aan demonstraties tegen de oorlog in het Midden-Oosten en was gisteren dus ook aanwezig.

De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op X dat er afgelopen nacht een "antisemitische pogrom" is geweest in Amsterdam. Hij spreekt van "horror" en gruwelijke beelden na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.

"Dit is een ernstig incident, een waarschuwingssignaal voor ieder land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft staan", aldus Herzog. Hij zegt dat de regeringen van Israël en Nederland samenwerken en vertrouwt erop dat de Nederlandse autoriteiten "onmiddellijk zullen handelen en de nodige maatregelen nemen om alle Israëliërs en Joden te beschermen, lokaliseren en redden".

Luchtvaartmaatschappij El Al stuurt vandaag extra vliegtuig naar Nederland om Israëlische voetbalsupporters op te halen. De vluchten zijn gratis voor de fans, ook als ze al een ticket bij de maatschappij geboekt hadden.

De twee vliegtuigen die Netanyahu naar Nederland zou willen sturen om Israëlische voetbalsupporters op te halen, komen er toch niet, schrijft de Israëlische krant Times of Israël. Een woordvoerder van Netanyahu zegt tegen die krant dat de vliegtuigen niet meer nodig zijn.

Op social media circuleren ook berichten over Israëliërs die zouden zijn ontvoerd of gegijzeld. "We zijn op de hoogte van berichtgeving, maar hebben momenteel geen bevestiging dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ook dit wordt onderzocht", zegt de politie.

Een aantal mensen dat vannacht als vermist was opgegeven, is inmiddels weer teruggevonden.

De politie laat weten dat er vannacht 62 aanhoudingen zijn verricht. Vijf mensen zijn gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Of het in alle gevallen gaat om Israëlische voetbalfans is niet duidelijk.

Raadslid Daan Wijnants heeft voor volgende week woensdag een spoeddebat in de Stopera aangevraagd. "Wat er gisteravond op straat in Amsterdam is gebeurd, is een nieuw dieptepunt in een lange reeks van dieptepunten."

Burgemeester Femke Halsema meldt dat supporters van Maccabi Tel Aviv op meerdere plekken in de stad zijn belaagd en mishandeld. "ME moest verschillende keren ingrijpen, Israëlische supporters beschermen en naar hotels begeleiden."

"Ondanks de massale politie-inzet in de stad zijn er Israëlische supporters gewond geraakt." De burgemeester zegt dat de omvang van de incidenten, slachtoffers en aanhoudingen nu in kaart wordt gebracht.

"Deze uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen. Er is geen enkel excuus voor antisemitisch gedrag dat vannacht is vertoond door relschoppers die actief op zoek zijn gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen." De driehoek roept alle slachtoffers op om zich te melden bij politie en aangifte te doen.

"Zowel Israëlische bezoekers als de Joodse gemeenschap moeten zich veilig kunnen voelen in Amsterdam. Er is de komende dagen extra politie op de been om de situatie te monitoren en te beheersen. Daarnaast is er extra aandacht voor de extra beveiliging van Joodse instellingen en objecten."

De burgemeester heeft een persconferentie aangekondigd. Die begint om 12 uur.

"Het veroordelen van de jodenjacht in Amsterdam is niet genoeg. De daders moeten het land uit", schrijft de politicus.

Justitieminister ontving geen signalen van concrete dreiging op donderdag

8 November 2024 om 08:46

Na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi zijn afgelopen nacht meerdere geweldsincidenten geweest tussen jongeren en fans van voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Volgens de politie zijn de Israëlische fans daarbij doelbewust opgezocht, belaagd en mishandeld. Als gevolg van de gebeurtenissen heeft burgemeester Halsema een noodverordening ingevoerd. Meer updates lees je in dit liveblog.

Informatie van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en de MIVD wezen niet op een concrete dreiging rond de nationale Kristallnachtherdenking, die op dezelfde avond plaatsvond als de wedstrijd Ajax-Maccabi. Dat schrijft justitieminister Van Weel vanavond in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de geweldsincidenten tegen Israëlische supporters. 

Van Weel wijst wel op het recente dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van afgelopen juni. Daarin staat dat het nog altijd 'voorstelbaar' is dat de spanningen als gevolg van de oorlog in Gaza leiden tot geweld tegen Joodse of Islamitische instellingen of personen. Bovendien laat de minister nog onderzoek doen naar ‘signalen over waarschuwingen uit Israël’ voorafgaand aan de wedstrijd.

Van Weel schrijft dat Israëliërs met wie tijdelijk geen contact kon worden gelegd, inmiddels weer allemaal terecht zijn. 

Ook gaat hij in op de arrestaties. In de onrust gistermiddag en afgelopen nacht zijn in totaal 62 mensen aangehouden, voor onder andere openlijke geweldpleging, vernieling en het verstoren van de openbare orde. 6 mensen zitten nog vast, aldus de justitieminister. “De absolute prioriteit is nu om zo snel mogelijk verdachten te identificeren en aan te houden.”

Volgens Van Weel illustreren de gebeurtenissen dat 'de bestrijding van antisemitisme moet worden versterkt', omdat Nederland volgens hem 'te vaak wordt geconfronteerd met nieuwe incidenten en verschijningsvormen'. Hij noemt wat gisteren in Amsterdam is gebeurd 'verwerpelijk en beangstigend'.

Een herdenking van Kristallnacht morgenavond bij het Joods Verzetsmonument in het centrum gaat niet door. De organisatoren, het Platform Stop Racisme & Fascisme en de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav, vrezen voor de veiligheid van de aanwezigen. De organisatie verwijst naar de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht en maakt zich “grote zorgen over het feit dat de politie antizionistische Joden en demonstranten niet of amper heeft beschermd.”

Het gaat overigens niet om de nationale herdenking van de Kristallnacht, die gisteravond werd bijgewoond door honderden mensen in de Portugese Synagoge.

Premier Schoof is vanavond samengekomen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Dat schrijft hij op X. Gesproken is over de “enorme impact van de gebeurtenissen in Amsterdam” en “de angst die binnen de gemeenschap leeft” .

Volgens Schoof was het “een indringend gesprek over het verdriet en de onzekerheid die in de Joodse gemeenschap wordt ervaren”. Zij ondervinden “dagelijks de gevolgen van het groeiend antisemitisme in Nederland”, vervolgt hij, en dat mag Nederland “nóóit accepteren”.

De premier kijkt “vol afschuw en schaamte” terug op de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht. “Het allerbelangrijkste is nu dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam en de rest van Nederland zich veilig weet.”

Een 26-jarige man is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op het Spui afgelopen nacht. Dat meldt de politie. De man is herkend op camerabeelden en zit vast. Het is de eerste aanhouding die de politie bekendmaakt ná de onrustige nacht.

Gistermiddag en de daaropvolgende nacht werden al 62 mensen opgepakt, enkelen zitten nog vast. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar en justitieminister Van Weel hebben de pers op Schiphol te woord gestaan.

”De vreselijke aanvallen gaven het gevoel dat Amsterdam en Nederland in het algemeen geen veilige plek zijn voor Joden of Israëliërs", zei Sa'ar tegen onder meer de NOS. Hij sprak van 'misschien wel de grootste aanval tegen Joden in Europa sinds de jaren '30 en '40'. Van Weel reageerde door zijn verontschuldigingen aan te bieden 'voor de schaamteloze aanvallen' afgelopen nacht. “Dit is niet waar Amsterdam voor staat en dit mag niet meer gebeuren.” 

In Amstelveen geldt geen noodverordening, in tegenstelling tot wat Halsema eerder vandaag zei en wat er op de website van de gemeente Amsterdam staat. Dat zegt een woordvoerder van Amstelveen. Wel is “alles voorbereid” voor het geval dat zo’n maatregel toch nodig is. “Maar op dit moment zijn er geen signalen dat het nodig is.”

In Amsterdam geldt dit weekend wel een noodverordening. Dat betekent onder meer dat de politie iedereen preventief mag fouilleren. Ook geldt een demonstratieverbod, is er extra politie op de been en worden Joodse instellingen en kwetsbare objecten extra beveiligd.

Een medewerker van een hotel op het Damrak ving gisteren zo'n 150 supporters van Maccabi op toen zijn op de vlucht waren. "Er kwam eerst een hotelgast binnen met een opgezwollen gezicht vanwege een klap. Ik dacht dat hij misschien was beroofd. Hij vroeg om ijs, dus dat ben ik gaan halen in het restaurant. Toen ik terugkwam, zag ik heel wat supporters rennen en begreep ik eigenlijk pas wat er aan de hand was. Er kwamen ongeveer 150 supporters in de lobby om te vluchten van de straat."

"Het waren vooral best jonge supporters en ze waren ook erg geschrokken. Ik heb de politie iets later gebeld en legde uit dat ik de supporters in de lobby had staan. De politie vroeg of ik de fans in het hotel wilde houden totdat het veilig was, omdat zij het zo druk hadden. Dat heb ik gedaan. Sommigen zijn de hele nacht gebleven."

Premier Schoof komt toch eerder terug naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van Algemene Zaken. Eerder vandaag besloot Schoof te blijven in Boedapest, waar hij is voor een EU-top. Hij vertrouwde naar eigen zeggen op de afhandeling van de gebeurtenissen door Halsema en de minister van Justitie en Veiligheid. Schoof had geen afspraken meer staan in de Hongaarse hoofdstad en hoeft dus niks te annuleren, benadrukt de woordvoerder.

Hij brengt "zeer waarschijnlijk" vanavond nog een bezoek aan Amsterdam, maar waar hij naartoe gaat is nog onduidelijk. 

Een oproep om Israëlische voetbalfans in Amsterdam aan te vallen, is op sociale media Snapchat en Telegram door tienduizenden mensen gezien en gedeeld, meldt RTL Nieuws. Het bericht werd gistermiddag geplaatst, nog voor het begin van de wedstrijd. Initiatiefnemer zou een verhuurder van luxe auto’s zijn. 

"Tussen 4 en 6 bij centraal moeten ze (Israëlische voetbalsupporters, red.) metro pakken, daar gaan 300 Israëliërs zijn zio's (zionisten, red.), wees daar strijders kom met hele groepen we laten zien dat we niet bang zijn”, citeert RTL Nieuws het bericht. Hij vervolgt: "Net 6 zionisten weggejaagd met zijn tweeën, free Palestine." 

Daarnaast zouden de rellen op Snapchat en in besloten chatgroepen zijn bejubeld, onder meer in een groep waar Amsterdamse taxichauffeurs actief zouden zijn. 

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen rondom Ajax - Maccabi Tel Aviv. Burgemeester Halsema meldde dat vanmiddag tijdens de persconferentie. Ook de voorbereidingen in aanloop naar de wedstrijd en het optreden van de autoriteiten worden in dat onderzoek onder de loep genomen.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met alle Israëliërs die naar Amsterdam waren gegaan voor de voetbalwedstrijd. Dat meldt de krant Times of Israel. Een aantal Israëliërs werd vannacht als vermist opgegeven, maar zijn nu dus allemaal weer teruggevonden. 

De politie zei vanochtend berichten van vermeende vermissingen of gijzelingen te onderzoeken, maar benadrukte dat daar op dat moment nog geen aanwijzingen voor waren.  

10 van de 62 verdachten die zijn aangehouden zitten nog altijd vast, meldt Rene de Beukelaer, hoofdofficier van justitie, op de persconferentie. Twee van hen zijn minderjarig. De tien worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Het OM wil voor deze verdachten het snelrecht toepassen en hoopt dat ze tot die tijd vast blijven zitten. 

Voor de gebeurtenissen van afgelopen nacht wordt een speciaal onderzoeksteam ingesteld. Dat moet achterhalen wie er voor de geweldsincidenten verantwoordelijk zijn geweest. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen de daders en of ze georganiseerd te werk gingen. De Beukelaer hoopt dat meer getuigen zich hiervoor zullen melden. 

De 52 overige verdachten hebben een boete of een dagvaarding gekregen. Zij worden onder meer verdacht van belediging, het bezit van vuurwerk of het bezit van een mes.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er als gevolg van de mishandelingen vijf mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Zij zijn nu allemaal uit het ziekenhuis ontslagen.

Verschillende actiegroepen hebben om 12.00 uur een pro-Palestijnse demonstratie aangekondigd bij de Stopera. In het gebouw vindt gelijktijdig een persconferentie plaats waarbij de driehoek (burgemeester, politie en OM) extra maatregelen bekend zullen maken. 

AT5 sprak met een 43-jarige Israëlische man die in Amsterdam was voor Ajax - Maccabi. "Na de wedstrijd, waar de sfeer goed en gezellig was, zijn wij met een groep van zo'n honderd Maccabi-supporters met de metro naar het Centraal Station gegaan", aldus de man. "Ik had een hotel geboekt met meerdere supporters op het Damrak, maar ik raakte de groep kwijt. Toen ik richting het hotel liep, zagen vier mensen mijn Maccabi-sjaal, die net uit mijn jas stak, en ze kwamen achter mij aan. Ik probeerde weg te rennen, maar iemand duwde mij op de grond. Daarna werd ik tegen mijn hoofd getrapt." Op het voorhoofd van de man zit een blauwe plek. 

De man wist op te staan en weg te rennen. "Het gebeurde allemaal zo snel. Ik kon wegkomen en hoopte dat ik iemand tegenkwam die mij zou kunnen helpen, maar er was niemand. Ik kwam uiteindelijk een groep Maccabi-supporters tegen en zij beschermden mij. Ik ben daarna naar het hotel gegaan en we stonden met een groep supporters in de lobby, maar er kwam opeens een groep andere mensen de lobby binnenrennen. Wij zijn toen gevlucht naar de hotelkamers en hebben de deuren op slot gedaan. Ik heb geluk gehad dat ik alleen maar blauwe plekken er aan over heb gehouden."

De pro-Palestijnse activist Jay, gister aanwezig tijdens de demonstratie tegen Maccabi-supporters, veroordeelt het geweld dat vannacht plaatsvond, maar zegt tegelijkertijd dat het een logische consequentie is van de acties van die fans. Daarover schrijft NH. Volgens Jay vielen Maccabi-fans eerst pro-Palestijnse demonstranten lastig.

De activist doet vaker mee aan demonstraties tegen de oorlog in het Midden-Oosten en was gisteren dus ook aanwezig.

De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op X dat er afgelopen nacht een "antisemitische pogrom" is geweest in Amsterdam. Hij spreekt van "horror" en gruwelijke beelden na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.

"Dit is een ernstig incident, een waarschuwingssignaal voor ieder land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft staan", aldus Herzog. Hij zegt dat de regeringen van Israël en Nederland samenwerken en vertrouwt erop dat de Nederlandse autoriteiten "onmiddellijk zullen handelen en de nodige maatregelen nemen om alle Israëliërs en Joden te beschermen, lokaliseren en redden".

Luchtvaartmaatschappij El Al stuurt vandaag extra vliegtuig naar Nederland om Israëlische voetbalsupporters op te halen. De vluchten zijn gratis voor de fans, ook als ze al een ticket bij de maatschappij geboekt hadden.

De twee vliegtuigen die Netanyahu naar Nederland zou willen sturen om Israëlische voetbalsupporters op te halen, komen er toch niet, schrijft de Israëlische krant Times of Israël. Een woordvoerder van Netanyahu zegt tegen die krant dat de vliegtuigen niet meer nodig zijn.

Op social media circuleren ook berichten over Israëliërs die zouden zijn ontvoerd of gegijzeld. "We zijn op de hoogte van berichtgeving, maar hebben momenteel geen bevestiging dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ook dit wordt onderzocht", zegt de politie.

Een aantal mensen dat vannacht als vermist was opgegeven, is inmiddels weer teruggevonden.

De politie laat weten dat er vannacht 62 aanhoudingen zijn verricht. Vijf mensen zijn gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Of het in alle gevallen gaat om Israëlische voetbalfans is niet duidelijk.

Raadslid Daan Wijnants heeft voor volgende week woensdag een spoeddebat in de Stopera aangevraagd. "Wat er gisteravond op straat in Amsterdam is gebeurd, is een nieuw dieptepunt in een lange reeks van dieptepunten."

Burgemeester Femke Halsema meldt dat supporters van Maccabi Tel Aviv op meerdere plekken in de stad zijn belaagd en mishandeld. "ME moest verschillende keren ingrijpen, Israëlische supporters beschermen en naar hotels begeleiden."

"Ondanks de massale politie-inzet in de stad zijn er Israëlische supporters gewond geraakt." De burgemeester zegt dat de omvang van de incidenten, slachtoffers en aanhoudingen nu in kaart wordt gebracht.

"Deze uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen. Er is geen enkel excuus voor antisemitisch gedrag dat vannacht is vertoond door relschoppers die actief op zoek zijn gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen." De driehoek roept alle slachtoffers op om zich te melden bij politie en aangifte te doen.

"Zowel Israëlische bezoekers als de Joodse gemeenschap moeten zich veilig kunnen voelen in Amsterdam. Er is de komende dagen extra politie op de been om de situatie te monitoren en te beheersen. Daarnaast is er extra aandacht voor de extra beveiliging van Joodse instellingen en objecten."

De burgemeester heeft een persconferentie aangekondigd. Die begint om 12 uur.

"Het veroordelen van de jodenjacht in Amsterdam is niet genoeg. De daders moeten het land uit", schrijft de politicus.

Schoof spreekt in Amsterdam met vertegenwoordigers Joodse gemeenschap 'over het verdriet en de onzekerheid'

8 November 2024 om 08:46

Na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi zijn afgelopen nacht meerdere geweldsincidenten geweest tussen jongeren en fans van voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Volgens de politie zijn de Israëlische fans daarbij doelbewust opgezocht, belaagd en mishandeld. Als gevolg van de gebeurtenissen heeft burgemeester Halsema een noodverordening ingevoerd. Meer updates lees je in dit liveblog.

Een herdenking van Kristallnacht morgenavond bij het Joods Verzetsmonument in het centrum gaat niet door. De organisatoren, het Platform Stop Racisme & Fascisme en de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav, vrezen voor de veiligheid van de aanwezigen. De organisatie verwijst naar de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht en maakt zich “grote zorgen over het feit dat de politie antizionistische Joden en demonstranten niet of amper heeft beschermd.”

Het gaat overigens niet om de nationale herdenking van de Kristallnacht, die donderdagavond werd bijgewoond door honderden mensen in de Portugese Synagoge.

Premier Schoof is vanavond samengekomen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Dat schrijft hij op X. Gesproken is over de “enorme impact van de gebeurtenissen in Amsterdam” en “de angst die binnen de gemeenschap leeft” .

Volgens Schoof was het “een indringend gesprek over het verdriet en de onzekerheid die in de Joodse gemeenschap wordt ervaren”. Zij ondervinden “dagelijks de gevolgen van het groeiend antisemitisme in Nederland”, vervolgt hij, en dat mag Nederland “nóóit accepteren”.

De premier kijkt “vol afschuw en schaamte” terug op de gebeurtenissen gisteren en afgelopen nacht. “Het allerbelangrijkste is nu dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam en de rest van Nederland zich veilig weet.”

Een 26-jarige man is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op het Spui afgelopen nacht. Dat meldt de politie. De man is herkend op camerabeelden en zit vast. Het is de eerste aanhouding die de politie bekendmaakt ná de onrustige nacht.

Gistermiddag en de daaropvolgende nacht werden al 62 mensen opgepakt, enkelen zitten nog vast. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar en justitieminister Van Weel hebben de pers op Schiphol te woord gestaan.

”De vreselijke aanvallen gaven het gevoel dat Amsterdam en Nederland in het algemeen geen veilige plek zijn voor Joden of Israëliërs", zei Sa'ar tegen onder meer de NOS. Hij sprak van 'misschien wel de grootste aanval tegen Joden in Europa sinds de jaren '30 en '40'. Van Weel reageerde door zijn verontschuldigingen aan te bieden 'voor de schaamteloze aanvallen' afgelopen nacht. “Dit is niet waar Amsterdam voor staat en dit mag niet meer gebeuren.” 

In Amstelveen geldt geen noodverordening, in tegenstelling tot wat Halsema eerder vandaag zei en wat er op de website van de gemeente Amsterdam staat. Dat zegt een woordvoerder van Amstelveen. Wel is “alles voorbereid” voor het geval dat zo’n maatregel toch nodig is. “Maar op dit moment zijn er geen signalen dat het nodig is.”

In Amsterdam geldt dit weekend wel een noodverordening. Dat betekent onder meer dat de politie iedereen preventief mag fouilleren. Ook geldt een demonstratieverbod, is er extra politie op de been en worden Joodse instellingen en kwetsbare objecten extra beveiligd.

Een medewerker van een hotel op het Damrak ving gisteren zo'n 150 supporters van Maccabi op toen zijn op de vlucht waren. "Er kwam eerst een hotelgast binnen met een opgezwollen gezicht vanwege een klap. Ik dacht dat hij misschien was beroofd. Hij vroeg om ijs, dus dat ben ik gaan halen in het restaurant. Toen ik terugkwam, zag ik heel wat supporters rennen en begreep ik eigenlijk pas wat er aan de hand was. Er kwamen ongeveer 150 supporters in de lobby om te vluchten van de straat."

"Het waren vooral best jonge supporters en ze waren ook erg geschrokken. Ik heb de politie iets later gebeld en legde uit dat ik de supporters in de lobby had staan. De politie vroeg of ik de fans in het hotel wilde houden totdat het veilig was, omdat zij het zo druk hadden. Dat heb ik gedaan. Sommigen zijn de hele nacht gebleven."

Premier Schoof komt toch eerder terug naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van Algemene Zaken. Eerder vandaag besloot Schoof te blijven in Boedapest, waar hij is voor een EU-top. Hij vertrouwde naar eigen zeggen op de afhandeling van de gebeurtenissen door Halsema en de minister van Justitie en Veiligheid. Schoof had geen afspraken meer staan in de Hongaarse hoofdstad en hoeft dus niks te annuleren, benadrukt de woordvoerder.

Hij brengt "zeer waarschijnlijk" vanavond nog een bezoek aan Amsterdam, maar waar hij naartoe gaat is nog onduidelijk. 

Een oproep om Israëlische voetbalfans in Amsterdam aan te vallen, is op sociale media Snapchat en Telegram door tienduizenden mensen gezien en gedeeld, meldt RTL Nieuws. Het bericht werd gistermiddag geplaatst, nog voor het begin van de wedstrijd. Initiatiefnemer zou een verhuurder van luxe auto’s zijn. 

"Tussen 4 en 6 bij centraal moeten ze (Israëlische voetbalsupporters, red.) metro pakken, daar gaan 300 Israëliërs zijn zio's (zionisten, red.), wees daar strijders kom met hele groepen we laten zien dat we niet bang zijn”, citeert RTL Nieuws het bericht. Hij vervolgt: "Net 6 zionisten weggejaagd met zijn tweeën, free Palestine." 

Daarnaast zouden de rellen op Snapchat en in besloten chatgroepen zijn bejubeld, onder meer in een groep waar Amsterdamse taxichauffeurs actief zouden zijn. 

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen rondom Ajax - Maccabi Tel Aviv. Burgemeester Halsema meldde dat vanmiddag tijdens de persconferentie. Ook de voorbereidingen in aanloop naar de wedstrijd en het optreden van de autoriteiten worden in dat onderzoek onder de loep genomen.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met alle Israëliërs die naar Amsterdam waren gegaan voor de voetbalwedstrijd. Dat meldt de krant Times of Israel. Een aantal Israëliërs werd vannacht als vermist opgegeven, maar zijn nu dus allemaal weer teruggevonden. 

De politie zei vanochtend berichten van vermeende vermissingen of gijzelingen te onderzoeken, maar benadrukte dat daar op dat moment nog geen aanwijzingen voor waren.  

10 van de 62 verdachten die zijn aangehouden zitten nog altijd vast, meldt Rene de Beukelaer, hoofdofficier van justitie, op de persconferentie. Twee van hen zijn minderjarig. De tien worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Het OM wil voor deze verdachten het snelrecht toepassen en hoopt dat ze tot die tijd vast blijven zitten. 

Voor de gebeurtenissen van afgelopen nacht wordt een speciaal onderzoeksteam ingesteld. Dat moet achterhalen wie er voor de geweldsincidenten verantwoordelijk zijn geweest. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen de daders en of ze georganiseerd te werk gingen. De Beukelaer hoopt dat meer getuigen zich hiervoor zullen melden. 

De 52 overige verdachten hebben een boete of een dagvaarding gekregen. Zij worden onder meer verdacht van belediging, het bezit van vuurwerk of het bezit van een mes.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er als gevolg van de mishandelingen vijf mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Zij zijn nu allemaal uit het ziekenhuis ontslagen.

Verschillende actiegroepen hebben om 12.00 uur een pro-Palestijnse demonstratie aangekondigd bij de Stopera. In het gebouw vindt gelijktijdig een persconferentie plaats waarbij de driehoek (burgemeester, politie en OM) extra maatregelen bekend zullen maken. 

AT5 sprak met een 43-jarige Israëlische man die in Amsterdam was voor Ajax - Maccabi. "Na de wedstrijd, waar de sfeer goed en gezellig was, zijn wij met een groep van zo'n honderd Maccabi-supporters met de metro naar het Centraal Station gegaan", aldus de man. "Ik had een hotel geboekt met meerdere supporters op het Damrak, maar ik raakte de groep kwijt. Toen ik richting het hotel liep, zagen vier mensen mijn Maccabi-sjaal, die net uit mijn jas stak, en ze kwamen achter mij aan. Ik probeerde weg te rennen, maar iemand duwde mij op de grond. Daarna werd ik tegen mijn hoofd getrapt." Op het voorhoofd van de man zit een blauwe plek. 

De man wist op te staan en weg te rennen. "Het gebeurde allemaal zo snel. Ik kon wegkomen en hoopte dat ik iemand tegenkwam die mij zou kunnen helpen, maar er was niemand. Ik kwam uiteindelijk een groep Maccabi-supporters tegen en zij beschermden mij. Ik ben daarna naar het hotel gegaan en we stonden met een groep supporters in de lobby, maar er kwam opeens een groep andere mensen de lobby binnenrennen. Wij zijn toen gevlucht naar de hotelkamers en hebben de deuren op slot gedaan. Ik heb geluk gehad dat ik alleen maar blauwe plekken er aan over heb gehouden."

De pro-Palestijnse activist Jay, gister aanwezig tijdens de demonstratie tegen Maccabi-supporters, veroordeelt het geweld dat vannacht plaatsvond, maar zegt tegelijkertijd dat het een logische consequentie is van de acties van die fans. Daarover schrijft NH. Volgens Jay vielen Maccabi-fans eerst pro-Palestijnse demonstranten lastig.

De activist doet vaker mee aan demonstraties tegen de oorlog in het Midden-Oosten en was gisteren dus ook aanwezig.

De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op X dat er afgelopen nacht een "antisemitische pogrom" is geweest in Amsterdam. Hij spreekt van "horror" en gruwelijke beelden na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.

"Dit is een ernstig incident, een waarschuwingssignaal voor ieder land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft staan", aldus Herzog. Hij zegt dat de regeringen van Israël en Nederland samenwerken en vertrouwt erop dat de Nederlandse autoriteiten "onmiddellijk zullen handelen en de nodige maatregelen nemen om alle Israëliërs en Joden te beschermen, lokaliseren en redden".

Luchtvaartmaatschappij El Al stuurt vandaag extra vliegtuig naar Nederland om Israëlische voetbalsupporters op te halen. De vluchten zijn gratis voor de fans, ook als ze al een ticket bij de maatschappij geboekt hadden.

De twee vliegtuigen die Netanyahu naar Nederland zou willen sturen om Israëlische voetbalsupporters op te halen, komen er toch niet, schrijft de Israëlische krant Times of Israël. Een woordvoerder van Netanyahu zegt tegen die krant dat de vliegtuigen niet meer nodig zijn.

Op social media circuleren ook berichten over Israëliërs die zouden zijn ontvoerd of gegijzeld. "We zijn op de hoogte van berichtgeving, maar hebben momenteel geen bevestiging dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ook dit wordt onderzocht", zegt de politie.

Een aantal mensen dat vannacht als vermist was opgegeven, is inmiddels weer teruggevonden.

De politie laat weten dat er vannacht 62 aanhoudingen zijn verricht. Vijf mensen zijn gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Of het in alle gevallen gaat om Israëlische voetbalfans is niet duidelijk.

Raadslid Daan Wijnants heeft voor volgende week woensdag een spoeddebat in de Stopera aangevraagd. "Wat er gisteravond op straat in Amsterdam is gebeurd, is een nieuw dieptepunt in een lange reeks van dieptepunten."

Burgemeester Femke Halsema meldt dat supporters van Maccabi Tel Aviv op meerdere plekken in de stad zijn belaagd en mishandeld. "ME moest verschillende keren ingrijpen, Israëlische supporters beschermen en naar hotels begeleiden."

"Ondanks de massale politie-inzet in de stad zijn er Israëlische supporters gewond geraakt." De burgemeester zegt dat de omvang van de incidenten, slachtoffers en aanhoudingen nu in kaart wordt gebracht.

"Deze uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen. Er is geen enkel excuus voor antisemitisch gedrag dat vannacht is vertoond door relschoppers die actief op zoek zijn gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen." De driehoek roept alle slachtoffers op om zich te melden bij politie en aangifte te doen.

"Zowel Israëlische bezoekers als de Joodse gemeenschap moeten zich veilig kunnen voelen in Amsterdam. Er is de komende dagen extra politie op de been om de situatie te monitoren en te beheersen. Daarnaast is er extra aandacht voor de extra beveiliging van Joodse instellingen en objecten."

De burgemeester heeft een persconferentie aangekondigd. Die begint om 12 uur.

"Het veroordelen van de jodenjacht in Amsterdam is niet genoeg. De daders moeten het land uit", schrijft de politicus.

Politie-inzet groter dan eerder genoemd, premier Schoof vanavond naar Amsterdam

8 November 2024 om 08:46

Na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi zijn er vannacht meerdere geweldsincidenten geweest tussen jongeren en fans van voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Volgens de politie zijn de Israëlische fans daarbij doelbewust opgezocht, belaagd en mishandeld. Als gevolg van de gebeurtenissen heeft burgemeester Halsema een noodverordening ingevoerd. Meer updates lees je in dit liveblog.

In Amstelveen geldt geen noodverordening, in tegenstelling tot wat Halsema eerder vandaag zei en wat er op de website van de gemeente Amsterdam staat. Dat zegt een woordvoerder van Amstelveen. Wel is “alles voorbereid” voor het geval dat zo’n maatregel toch nodig is. “Maar op dit moment zijn er geen signalen dat het nodig is.”

In Amsterdam geldt dit weekend wel een noodverordening. Dat betekent onder meer dat de politie iedereen preventief mag fouilleren. Ook geldt een demonstratieverbod, is er extra politie op de been en worden Joodse instellingen en kwetsbare objecten extra beveiligd.

Een medewerker van een hotel op het Damrak ving gisteren zo'n 150 supporters van Maccabi op toen zijn op de vlucht waren. "Er kwam eerst een hotelgast binnen met een opgezwollen gezicht vanwege een klap. Ik dacht dat hij misschien was beroofd. Hij vroeg om ijs, dus dat ben ik gaan halen in het restaurant. Toen ik terugkwam, zag ik heel wat supporters rennen en begreep ik eigenlijk pas wat er aan de hand was. Er kwamen ongeveer 150 supporters in de lobby om te vluchten van de straat."

"Het waren vooral best jonge supporters en ze waren ook erg geschrokken. Ik heb de politie iets later gebeld en legde uit dat ik de supporters in de lobby had staan. De politie vroeg of ik de fans in het hotel wilde houden totdat het veilig was, omdat zij het zo druk hadden. Dat heb ik gedaan. Sommigen zijn de hele nacht gebleven."

Premier Schoof komt toch eerder terug naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van Algemene Zaken. Eerder vandaag besloot Schoof te blijven in Boedapest, waar hij is voor een EU-top. Hij vertrouwde naar eigen zeggen op de afhandeling van de gebeurtenissen door Halsema en de minister van Justitie en Veiligheid. Schoof had geen afspraken meer staan in de Hongaarse hoofdstad en hoeft dus niks te annuleren, benadrukt de woordvoerder.

Hij brengt "zeer waarschijnlijk" vanavond nog een bezoek aan Amsterdam, maar waar hij naartoe gaat is nog onduidelijk. 

Een oproep om Israëlische voetbalfans in Amsterdam aan te vallen, is op sociale media Snapchat en Telegram door tienduizenden mensen gezien en gedeeld, meldt RTL Nieuws. Het bericht werd gistermiddag geplaatst, nog voor het begin van de wedstrijd. Initiatiefnemer zou een verhuurder van luxe auto’s zijn. 

"Tussen 4 en 6 bij centraal moeten ze (Israëlische voetbalsupporters, red.) metro pakken, daar gaan 300 Israëliërs zijn zio's (zionisten, red.), wees daar strijders kom met hele groepen we laten zien dat we niet bang zijn”, citeert RTL Nieuws het bericht. Hij vervolgt: "Net 6 zionisten weggejaagd met zijn tweeën, free Palestine." 

Daarnaast zouden de rellen op Snapchat en in besloten chatgroepen zijn bejubeld, onder meer in een groep waar Amsterdamse taxichauffeurs actief zouden zijn. 

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen rondom Ajax - Maccabi Tel Aviv. Burgemeester Halsema meldde dat vanmiddag tijdens de persconferentie. Ook de voorbereidingen in aanloop naar de wedstrijd en het optreden van de autoriteiten worden in dat onderzoek onder de loep genomen.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met alle Israëliërs die naar Amsterdam waren gegaan voor de voetbalwedstrijd. Dat meldt de krant Times of Israel. Een aantal Israëliërs werd vannacht als vermist opgegeven, maar zijn nu dus allemaal weer teruggevonden. 

De politie zei vanochtend berichten van vermeende vermissingen of gijzelingen te onderzoeken, maar benadrukte dat daar op dat moment nog geen aanwijzingen voor waren.  

10 van de 62 verdachten die zijn aangehouden zitten nog altijd vast, meldt Rene de Beukelaer, hoofdofficier van justitie, op de persconferentie. Twee van hen zijn minderjarig. De tien worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Het OM wil voor deze verdachten het snelrecht toepassen en hoopt dat ze tot die tijd vast blijven zitten. 

Voor de gebeurtenissen van afgelopen nacht wordt een speciaal onderzoeksteam ingesteld. Dat moet achterhalen wie er voor de geweldsincidenten verantwoordelijk zijn geweest. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen de daders en of ze georganiseerd te werk gingen. De Beukelaer hoopt dat meer getuigen zich hiervoor zullen melden. 

De 52 overige verdachten hebben een boete of een dagvaarding gekregen. Zij worden onder meer verdacht van belediging, het bezit van vuurwerk of het bezit van een mes.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er als gevolg van de mishandelingen vijf mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Zij zijn nu allemaal uit het ziekenhuis ontslagen.

Verschillende actiegroepen hebben om 12.00 uur een pro-Palestijnse demonstratie aangekondigd bij de Stopera. In het gebouw vindt gelijktijdig een persconferentie plaats waarbij de driehoek (burgemeester, politie en OM) extra maatregelen bekend zullen maken. 

AT5 sprak met een 43-jarige Israëlische man die in Amsterdam was voor Ajax - Maccabi. "Na de wedstrijd, waar de sfeer goed en gezellig was, zijn wij met een groep van zo'n honderd Maccabi-supporters met de metro naar het Centraal Station gegaan", aldus de man. "Ik had een hotel geboekt met meerdere supporters op het Damrak, maar ik raakte de groep kwijt. Toen ik richting het hotel liep, zagen vier mensen mijn Maccabi-sjaal, die net uit mijn jas stak, en ze kwamen achter mij aan. Ik probeerde weg te rennen, maar iemand duwde mij op de grond. Daarna werd ik tegen mijn hoofd getrapt." Op het voorhoofd van de man zit een blauwe plek. 

De man wist op te staan en weg te rennen. "Het gebeurde allemaal zo snel. Ik kon wegkomen en hoopte dat ik iemand tegenkwam die mij zou kunnen helpen, maar er was niemand. Ik kwam uiteindelijk een groep Maccabi-supporters tegen en zij beschermden mij. Ik ben daarna naar het hotel gegaan en we stonden met een groep supporters in de lobby, maar er kwam opeens een groep andere mensen de lobby binnenrennen. Wij zijn toen gevlucht naar de hotelkamers en hebben de deuren op slot gedaan. Ik heb geluk gehad dat ik alleen maar blauwe plekken er aan over heb gehouden."

De pro-Palestijnse activist Jay, gister aanwezig tijdens de demonstratie tegen Maccabi-supporters, veroordeelt het geweld dat vannacht plaatsvond, maar zegt tegelijkertijd dat het een logische consequentie is van de acties van die fans. Daarover schrijft NH. Volgens Jay vielen Maccabi-fans eerst pro-Palestijnse demonstranten lastig.

De activist doet vaker mee aan demonstraties tegen de oorlog in het Midden-Oosten en was gisteren dus ook aanwezig.

De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op X dat er afgelopen nacht een "antisemitische pogrom" is geweest in Amsterdam. Hij spreekt van "horror" en gruwelijke beelden na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.

"Dit is een ernstig incident, een waarschuwingssignaal voor ieder land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft staan", aldus Herzog. Hij zegt dat de regeringen van Israël en Nederland samenwerken en vertrouwt erop dat de Nederlandse autoriteiten "onmiddellijk zullen handelen en de nodige maatregelen nemen om alle Israëliërs en Joden te beschermen, lokaliseren en redden".

Luchtvaartmaatschappij El Al stuurt vandaag extra vliegtuig naar Nederland om Israëlische voetbalsupporters op te halen. De vluchten zijn gratis voor de fans, ook als ze al een ticket bij de maatschappij geboekt hadden.

De twee vliegtuigen die Netanyahu naar Nederland zou willen sturen om Israëlische voetbalsupporters op te halen, komen er toch niet, schrijft de Israëlische krant Times of Israël. Een woordvoerder van Netanyahu zegt tegen die krant dat de vliegtuigen niet meer nodig zijn.

Op social media circuleren ook berichten over Israëliërs die zouden zijn ontvoerd of gegijzeld. "We zijn op de hoogte van berichtgeving, maar hebben momenteel geen bevestiging dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ook dit wordt onderzocht", zegt de politie.

Een aantal mensen dat vannacht als vermist was opgegeven, is inmiddels weer teruggevonden.

De politie laat weten dat er vannacht 62 aanhoudingen zijn verricht. Vijf mensen zijn gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Of het in alle gevallen gaat om Israëlische voetbalfans is niet duidelijk.

Raadslid Daan Wijnants heeft voor volgende week woensdag een spoeddebat in de Stopera aangevraagd. "Wat er gisteravond op straat in Amsterdam is gebeurd, is een nieuw dieptepunt in een lange reeks van dieptepunten."

Burgemeester Femke Halsema meldt dat supporters van Maccabi Tel Aviv op meerdere plekken in de stad zijn belaagd en mishandeld. "ME moest verschillende keren ingrijpen, Israëlische supporters beschermen en naar hotels begeleiden."

"Ondanks de massale politie-inzet in de stad zijn er Israëlische supporters gewond geraakt." De burgemeester zegt dat de omvang van de incidenten, slachtoffers en aanhoudingen nu in kaart wordt gebracht.

"Deze uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen. Er is geen enkel excuus voor antisemitisch gedrag dat vannacht is vertoond door relschoppers die actief op zoek zijn gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen." De driehoek roept alle slachtoffers op om zich te melden bij politie en aangifte te doen.

"Zowel Israëlische bezoekers als de Joodse gemeenschap moeten zich veilig kunnen voelen in Amsterdam. Er is de komende dagen extra politie op de been om de situatie te monitoren en te beheersen. Daarnaast is er extra aandacht voor de extra beveiliging van Joodse instellingen en objecten."

De burgemeester heeft een persconferentie aangekondigd. Die begint om 12 uur.

"Het veroordelen van de jodenjacht in Amsterdam is niet genoeg. De daders moeten het land uit", schrijft de politicus.

Centraal Joods Overleg: "Het had nooit zo ver mogen komen"

8 November 2024 om 18:15

Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt dat de incidenten van afgelopen nacht nooit zo ver hadden mogen komen. Zij willen dat de wetgeving gaat worden verscherpt na gisternacht. 

Hans Weijel, van het Centraal Joods Overleg, laat weten dat zij al een langere tijd waarschuwen voor het toenemende antisemitisme in de stad. "Het had nooit zo ver mogen komen. Mensen zijn boos en ongerust en vinden dat het niet mag in Mokum. Ik hoop dat er zo snel mogelijk verscherping van de wetgeving komt."

Het CJO liet eerder vandaag weten dat 'Amsterdam zich diep moet schamen'. "Onze hoofdstad was op de avond van de Nationale Kristallnacht-herdenking het toneel van een pogrom (gewelddadige aanvallen op bepaalde groepen, red.) die niet had misstaan in nazi-Duitsland."

Joodse Amsterdammers zijn geschrokken na gisteravond. "Een vriend van mij uit Israël belde mij in de nacht. Ik moest zijn zoon gaan ophalen in de stad uit zijn hotel", reageerde een zichtbaar geëmotioneerde man. Ook een andere Joodse Amsterdam was geëmotioneerd. "Niemand weet wat er nog gaat komen. Ik had het beeld dat ik hier veilig was als Jood, maar nu ben ik bang."

Maatregelen

Naar aanleiding van de geweldsincidenten van vannacht tegen supporters van Maccabi Tel Aviv heeft burgemeester Halsema extra maatregelen in de stad aangekondigd. Voor heel Amsterdam en Amstelveen geldt er — in ieder geval dit weekend — een noodverordening en mag er niet gedemonstreerd worden. 

De maatregelen die de burgemeester aankondigde, konden bij een aantal Amsterdammers waarderen. "Het lijkt me een goed plan. Eventjes alles tot rust brengen en inzien waar we nu staan", aldus een man in de Jordaan. Ook een andere man is het daar mee eens. "Als je ziet hoeveel demonstraties er zijn en wat erbij gebeurd is, dan hadden de maatregelen veel eerder moeten worden genomen."

Dat het de maatregelen überhaupt nodig zijn, wordt wel 'verschrikkelijk' genoemd. "Blijf gewoon lief tegen elkaar."

Kijk hier de persconferentie over geweld tegen IsraΓ«lische supporters terug

8 November 2024 om 11:46

Vanmiddag werd er in de Stopera een persconferentie gehouden waarbij de driehoek - burgemeester, politie en justitie - inging op de geweldsincidenten van afgelopen nacht tegen Israëlische voetbalsupporters. 

"Amsterdam kijkt terug op een gitzwarte nacht en ook vandaag is het nog donker", liet Halsema aan het begin van de persconferentie weten. Ze noemde de gebeurtenissen 'onverdraaglijk en onverteerbaar'. "Mijn hart gaat uit naar slachtoffers en hun familie in Israël."

"Haatdragende antisemitische relschoppers en criminelen hebben Israëlische voetbalfans belaagd. Jongens op scooters gingen naar ze op zoek. Het was hit and run. Ik snap heel goed dat dit herinneringen aan pogroms terugbrengt."

Noodverordening voor hele stad

De voetbalsupporters kwamen naar Amsterdam vanwege de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv, die gisteren in de Arena gespeeld werd. Na afloop van die wedstrijd vertrokken veel fans van de Israëlische club naar het centrum, waar ze op verschillende plekken belaagd en mishandeld werden door relschoppers. Volgens burgemeester Halsema waren die actief op zoek naar Israëlische supporters.

Naar aanleiding van de geweldsincidenten van vannacht tegen supporters van Maccabi Tel Aviv heeft burgemeester Halsema extra maatregelen in de stad aangekondigd. Voor heel Amsterdam en Amstelveen geldt er — in ieder geval dit weekend — een noodverordening. De hele stad wordt een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie overal preventief mag fouilleren. Ook geldt er het hele weekend een demonstratieverbod in Amsterdam.

Halsema: dit weekend noodverordening en demonstratieverbod in hele stad

8 November 2024 om 12:54

Naar aanleiding van de geweldsincidenten van vannacht tegen supporters van Maccabi Tel Aviv heeft burgemeester Halsema extra maatregelen in de stad aangekondigd. Voor heel Amsterdam en Amstelveen geldt er — in ieder geval dit weekend — een noodverordening.

De hele stad wordt een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie overal preventief mag fouilleren. Ook geldt er het hele weekend een demonstratieverbod in Amsterdam.

Daarnaast zal er de komende tijd extra politie worden ingezet. Volgens Halsema zal er ook 'aandacht' zijn van de Koninklijke Marechaussee: "In het bijzonder voor de beveiliging van kwetsbare objecten en instellingen."

'Onverdraaglijk'

De maatregelen volgen op een nacht met meerdere geweldsincidenten, waarvan Israëlische voetbalsupporters het doelwit waren. De supporters gingen na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi terug naar het centrum. Daar werden ze volgens de politie aangevallen. De incidenten zouden onder meer op de Dam en het Damrak hebben plaatsgevonden.

Halsema spreekt in de persconferentie van een hit and run, gepleegd door jongens op scooters. Ze noemt de gebeurtenissen 'onverdraaglijk en onverteerbaar'. "De oorlog in het Midden-Oosten bedreigt nu ook de vrede in onze stad. Gisteren was er een uitbarsting van antisemitisme zoals we die niet meer hoopten te zien. Ik spreek mijn meest krachtige veroordeling uit over het geweld dat heeft plaatsgevonden."

Begrip

Amsterdammers reageren begripvol op de plannen. "Even kijken waar we staan", zegt een man op de Elandsgracht. Een Noorderling die inmiddels met zijn gezin in Duivendrecht woont, kan zich prima vinden in de noodverordening van de burgemeester. "Ik denk dat ze het prima doet, wat dat betreft."  

Kritiek is er ook. "Dit had ze eigenlijk afgelopen donderdag al mogen doen", zegt een man uit Watergraafsmeer op de Albert Cuypmarkt. Weer een ander vindt de maatregelen overdreven en bovendien te laat.

Toch lijken de meesten wel te begrijpen waarom de maatregelen zijn genomen. "Het is verschrikkelijk dat het nodig is", zegt een vrouw met zilvergrijs haar op de markt. Ze besluit met een advies uit het hart. "Laten we gewoon een beetje lief doen tegen elkaar."

Verdeling wonen, werken en studeren is scheef in de regio: "Vier uur per dag kwijt aan reistijd"

7 November 2024 om 19:00

In het rapport over vervoersarmoede benoemt Metropoolregio Amsterdam (MRA) een gezamenlijke ambitie: "ervoor zorgen dat iedereen op maximaal 30 minuten reistijd van hun woonplek een geschikte baan moet kunnen vinden." Maar hoelang doen mensen in de regio echt over het reizen naar hun werk of naar school? Bouw Woon Leef  zoekt het uit.

Vervoersarmoede

Vervoersarmoede betekent dat iemand moeite heeft met zich te verplaatsen van huis naar werk of studie. Dat kan zijn omdat mensen te veel tijd of te veel geld kwijt zijn aan het OV of brandstof.

Bij station Amsterdam Zuid horen we veel verschillende antwoorden die variëren tussen de twintig minuten en twee uur.

We vroegen mensen onder meer naar hun problemen in het ov en wat voor gevolgen dit heeft. Zo zegt een voorbijganger lang onderweg te zijn elke dag. "Ik kom uit Amstelveen en heb een erg slechte verbinding. Mijn bus rijdt elke dertig tot veertig minuten rijdt, erg vervelend." Het reizen kost haar veel tijd. "Als je vier uur op een dag reist, neemt dat een groot gedeelte van je dag in."

Reizen met het ov is voor de een ook goedkoper dan de ander. Studenten OV, reiskostenvergoeding of helemaal geen vergoeding zijn aspecten die mee spelen in de keuze voor openbaar vervoer. "Ik moest wel dertig euro per dag uit geven", zegt een Amsterdammer. Een andere man zegt hierover: "Dan grijp je toch weer die auto, omdat het openbaar vervoer gewoon heel duur is. En vaak ook niet op tijd rijdt."

Is verhuizen of van baan of school wisselen om de reistijd te verminderen dan een optie? "Als de woongelegenheid dat toe zou laten, dan zou ik dat wel doen ja", zegt een meneer. Een jonge student van een theaterschool in Amsterdam zegt: "Mijn opleiding is niet echt te vinden in Amstelveen, dus het ligt meer daar aan."

Man (37) opgepakt voor ontucht met pony in Amstelveens weiland

1 November 2024 om 15:34

De politie heeft gisteren een 37-jarige man opgepakt voor ontucht met een pony in een weiland aan de Amsteldijk-Zuid in Amstelveen. De man zou het dier meerdere keren hebben misbruikt. 

De eigenaresse van de pony trof het dier afgelopen maand onder verdachte omstandigheden aan, waarop ze de dierenpolitie inschakelde. Die deed onderzoek en bekeek camerabeelden uit de omgeving van het weiland. 

Die camerabeelden hebben de politie op het spoor van de verdachte gezet. Gisteren werd hij aangehouden, meldt de politie. Van sporen die bij de pony zijn aangetroffen wordt onderzocht of die van de man afkomstig zijn. 

Foto verdachte gepubliceerd

De eigenaresse vroeg buurtbewoners via platform NextDoor uit te kijken naar een man die haar pony had misbruikt. "Vannacht om 01.22 uur heeft een 'ziek' persoon mijn drachtige shetlandpony seksueel misbruikt. Zeg maar verkracht", schreef ze. Daarbij publiceerde ze een foto van de verdachte. Of de opgepakte man dezelfde man is, is niet bekend. 

De rechter-commissaris zal binnenkort bepalen of de man langer moet blijven vastzitten. 

Hockeyclubs Amsterdamse Bos trekken aan de bel na intimidatie van jonge leden

29 Oktober 2024 om 16:11

Drie hockeyclubs met velden in het Amsterdamse Bos hebben bij de gemeente Amstelveen aan de bel getrokken over de veiligheid van jonge leden. Meerdere leden werden de afgelopen tijd in de buurt van hun club geïntimideerd. Begin dit jaar trokken belagers zelfs een mes. 

In de bossen rondom Amstelveen vinden tijdens de donkere maanden jaarlijks wel een paar incidenten plaats, vertelt voorzitter van hockeyclub Hurley, Jan Chris de Nooijer. "Maar nu zien we echt een toename." Deze herfst ging het al zeven keer mis. 

Volgens De Nooijer blijft het bij schelden en dreigen. "Het gaat om pesten, maar ook wel gevaarlijk gedrag. Iemand is bijvoorbeeld gevraagd om zijn jas in te leveren. Die heeft dit uiteindelijk niet gedaan." Marjolijn Meynen van Pinoké vertelt dat leden van haar club zijn bespuugd. "Dat is natuurlijk heel onprettig."

In januari gingen belagers nog een stap verder. Toen werden drie 11-jarige leden van Pinoké bedreigd en gevraagd hun spullen af te staan. Iets verderop probeerden twee minderjarigen een trainster onder bedreiging van een mes van haar telefoon te beroven. Een 14-jarige verdachte meldde zich een paar dagen later bij de politie.

Ook achter de dreigementen van de afgelopen tijd zouden voornamelijk minderjarigen zitten. "We vermoeden dat het om verschillende groepjes gaat", zegt De Nooijer. De slachtoffers zijn volgens hem tussen de 10 en 15 jaar oud.  

Extra handhaving

Van de incidenten is melding bij de politie gedaan, maar de clubs hebben dus ook aan de bel getrokken bij de gemeente Amstelveen. Wethouder handhaving Herbert Raat is gisteren met hen in gesprek gegaan. Hij vindt het goed dat zij samenwerking zoeken vóór het gedreig omslaat in eventueel fysiek geweld. "Daar gaan we niet op wachten."

De wethouder zegt in ieder geval toe dat handhavers tijdens de herfst- en wintermaanden tussen 17.00 uur en 20.00 uur vaker in het bos gaan surveilleren. "Dan doen de meeste incidenten zich voor. Als de jongere teams trainen." 

Verder wil hij in overleg met het Amsterdamse Bos kijken of extra verlichting mogelijk is nu het weer steeds vroeger donker wordt. "Dat is vaak niet wenselijk voor de dieren die er leven, maar de veiligheid van kinderen gaat voor."

Clubs en ouders

Raat benadrukt dat alleen maatregelen nemen vanuit de gemeente het probleem niet zal verhelpen. Clubs en ouders kunnen ook veel betekenen. De Nooijer beaamt dat: "We zorgen dat de trainers nog een keer benoemen dat het belangrijk is om in groepjes naar huis te fietsen. Zorg dat je op elkaar let. Daarnaast adviseren we ouders om mee te fietsen." 

Ook Pinoké drukt haar leden op het hart om samen te fietsen. Meynen: "Verder hebben we nauw contact met de wijkagent." 

Stadsbestuur gaat toch kijken naar doorzetten financiering voor Bostheater

21 Oktober 2024 om 16:08

Het stadsbestuur wil de financiering van het Bostheater in het Amsterdamse Bos mogelijk toch doorzetten. De subsidieaanvraag van het theater werd ondanks een positief advies afgewezen, maar de gemeente wil nu kijken of dat valt te corrigeren. Later dit jaar wordt daar een definitief besluit over genomen. 

Al een kleine 40 jaar is het Bostheater een begrip binnen de culturele sector van de stad.  Zowel gerenommeerde theatermakers als jong talent treden hier 's zomers op, in de winter is het theater namelijk dicht. Maar nadat het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) de subsidie niet toekende leek het erop dat het doek voor het theater zou gaan vallen. 

Directeur Ingejan Ligthart Schenk snapte de afwijzing van het AFK niet, omdat de gemeente het theater net voor veel geld had gerenoveerd. De gemeente zelf houdt ook de investering in het achterhoofd en gaat dan ook kijken of de financiering voor het Bostheater door kan worden gezet. Het besluit over de subsidie wordt in november genomen door het college, dan weet het theater of de toneellichten aan kunnen blijven staan. Het organisatie van het theater laat weten weer hoop hebben. Ook de Amstelveense cultuurwethouder reageert verheugd op het nieuws. 

Redder in nood

Mocht het stadsbestuur definitief besluiten om de financiering door te zetten, dan het is niet de eerste keer dat de gemeente het Bostheater zou redden. Vier jaar geleden deed er zich namelijk een soortgelijke situatie voor: het Amsterdamse Fonds voor de Kunst kende ook toen geen subsidie toe. De gemeente sprong bij om het voortbestaan van het theater veilig te stellen. 

Recordaantal deelnemers aan Amsterdam Marathon: "Mijn geheim? Gewoon doorgaan"

20 Oktober 2024 om 18:07

Of je nou zelf mee rende, stond te juichen langs de kant óf de stad niet in of uitkwam: je kon er niet omheen dat het vandaag marathondag was. 45.000 hardlopers deden mee aan de 48ste editie van de Amsterdam marathon: dat is een recordaantal. 

De weersomstandigheden waren uitstekend toen de wedstrijdlopers vanochtend om 9.00 uur van start gingen in het Olympisch Stadion. Via onder meer het Vondelpark, een lang stuk langs de Amstel richting Ouderkerk en een bezoekje aan Oost kwamen de eerste lopers ruim twee uur later weer aangerend richting het stadion via de Amstelveenseweg.

Een van de lopers had al 36 marathons gedaan. Zijn geheim? "Gewoon doorgaan. Doei!" Dat was niet voor iedereen makkelijk. "Hoe denk je dat ik me voel na ruim 40 kilometer?", zei een hardloper die tegen een hek stond om weer op adem te komen. Toch had hij er wel vertrouwen in. "Natuurlijk haal ik het."

De marathonlopers kwamen premier Dick Schoof tegen bij de finish in het Olympisch Stadion. Hij liep zelf de halve marathon zonder aanvankelijk bewust de publiciteit te zoeken. Schoof liep onder de naam Peter Jansen en finishte in 1 uur en 53 minuten. Op zijn startnummer stond wel zijn echte voornaam. Zijn finishfoto's zijn hier te zien.

In deze auto vertrok hij:

Later bleek dat RTL-verslaggever Jaïr Ferwerda Schoof had gesproken. "Het was af en toe wel heftig", zei Schoof tegen hem.  Hij werd ook veel herkend. "Het was af en toe, 'hey Dickie, hey Schoofie'". 

Door de marathon waren veel wegen in Zuid en Oost afgesloten. Het leek desondanks niet tot enorme files te leiden vandaag. 

Een langere samenvatting van vandaag is hieronder te zien: 

Productiefout in nieuw paspoort: ruim honderd passen onbruikbaar

17 Oktober 2024 om 13:03

Door een productiefout heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) 120 paspoorten uitgegeven die onbruikbaar zijn. Nog honderd mensen in heel Nederland lopen rond met zo'n identiteitsbewijs, bevestigt een woordvoerder aan AT5. Dat kan tot vervelende situaties leiden bij controles aan de grens. 

Het zijn drie kleine, voelbare lijntjes die bepalen of het paspoort geldig is of niet. Als het paspoort geen lijntjes heeft, zit er een productiefout in. Volgens de RvIG hebben 42 duizend Nederlanders die een paspoort hebben opgehaald tussen 30 september en 8 oktober een brief gekregen met een waarschuwing. Dat gebeurde onder andere bij de uitgifte van een paspoort in Amstelveen.

Problemen bij controle

"Het paspoort met de productiefout is rechtsgeldig uitgegeven", laat een woordvoerder weten. "Toch worden burgers afgeraden hiermee te reizen. Ze kunnen hierdoor problemen krijgen als hun paspoort wordt gecontroleerd."

Als er door controlerende instanties een afwijking in een ID wordt geconstateerd, kan volgens de woordvoerder leiden tot 'vervelende situaties' aan de grens. Wel zou het ministerie van Binnenlandse Zaken desnoods kunnen bevestigen dat de paspoorten authentiek zijn.

Wie zo'n paspoort met productiefout heeft gekregen, wordt aangeraden om een nieuwe aan te vragen. De kosten hiervoor worden vergoed.

Ruim honderd nieuwe paspoorten onbruikbaar door productiefout

17 Oktober 2024 om 13:03

Door een productiefout heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) 120 paspoorten uitgegeven die onbruikbaar zijn. Nog honderd mensen in heel Nederland lopen rond met zo'n identiteitsbewijs, bevestigt een woordvoerder aan AT5. Dat kan tot vervelende situaties leiden bij controles aan de grens. 

Het zijn drie kleine, voelbare lijntjes die bepalen of het paspoort geldig is of niet. Als het paspoort geen lijntjes heeft, zit er een productiefout in. Volgens de RvIG hebben 42 duizend Nederlanders die een paspoort hebben opgehaald tussen 30 september en 8 oktober een brief gekregen met een waarschuwing. Dat gebeurde onder andere bij de uitgifte van een paspoort in Amstelveen.

Problemen bij controle

"Het paspoort met de productiefout is rechtsgeldig uitgegeven", laat een woordvoerder weten. "Toch worden burgers afgeraden hiermee te reizen. Ze kunnen hierdoor problemen krijgen als hun paspoort wordt gecontroleerd."

Als er door controlerende instanties een afwijking in een ID wordt geconstateerd, kan volgens de woordvoerder leiden tot 'vervelende situaties' aan de grens. Wel zou het ministerie van Binnenlandse Zaken desnoods kunnen bevestigen dat de paspoorten authentiek zijn.

Wie zo'n paspoort met productiefout heeft gekregen, wordt aangeraden om een nieuwe aan te vragen. De kosten hiervoor worden vergoed.

Huren in vrije sector opnieuw duurder en 'aanzienlijke stijging' in verkoop huurwoningen

16 Oktober 2024 om 08:45

De prijs die je maandelijks moet betalen voor een huurwoning in de vrije sector is opnieuw toegenomen. Per maand betaal je in de stad gemiddeld 2305 euro, vorig jaar lag de gemiddelde huurprijs zo'n 100 euro lager. Ook het aantal huurwoningen dat sinds de invoering van de huurwet in de verkoop zijn gegaan blijft stijgen. 

Dat blijkt uit de cijfers van woonplatform Pararius, die de prijsontwikkelingen in de vrije sector vier kaar per jaar analyseert. Ondanks dat de huurprijs het afgelopen jaar steeg, is de prijs voor een vierkante meter het afgelopen kwartaal juist een klein beetje gedaald. In het tweede kwartaal betaalde je 27,52 euro, dat is nu gezakt naar 26,96 euro. Desondanks is Amsterdam nog steeds veruit de duurste plek in het land en is een vierkante meter hier gemiddeld 4 euro duurder dan in de op een na duurste stad, Amstelveen. 

De vierkantemeterprijs zal volgens Pararius volgend jaar niet per se verder dalen. Het afgelopen kwartaal zijn er namelijk in verhouding meer grotere huurwoningen verhuurd dan in de voorgaande kwartalen. De prijs voor een vierkante meter ligt in grotere woningen gemiddeld gezien ook wat lager. 

Huurwoningen in de verkoop

Wat Pararius ook ziet, is dat er sprake is van een 'aanzienlijke stijging' in de verkoop van vrijgekomen huurwoningen. Afgelopen kwartaal ging dat om ruim 2000 woningen die werden aangeboden. Volgens het platform ligt het absolute aantal van deze 'uitponding' nog stukken hoger. 

De cijfers weerspiegelen de trend waarbij particuliere beleggers ervoor kiezen om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen, in plaats van opnieuw te verhuren. "Mede door strengere regelgeving en hogere belastingdruk op de huurmarkt door de Nederlandse overheid." Wat opvalt is dat de voormalige huurwoningen die worden verkocht kleiner zijn dan de gemiddelde huurwoning, met zo'n 14 vierkante meter. 

Daar bovenop komt nog eens dat er ook steeds minder koopwoningen in de verhuur worden gebracht. In heel Nederland verschoven in het afgelopen kwartaal maar 424 woningen van koop naar huur. Dat is een daling van bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar, toen 592 koopwoningen werden aangeboden voor huur.

Niet te betalen

Om in een huurwoning te kunnen eisen eigenaren vaak dat een huurder een bruto maandinkomen heeft dat ten minste drie keer de huurprijs is. De huurmarkt in de vrije sector is volgens Pararius-directeur Jasper de Groot daardoor volledig uit balans en wordt die disbalans ook steeds erger. "Hiermee ligt de minimale inkomenseis voor een gemiddelde vrijesectorhuurwoning ver boven het modale inkomen. Een gemiddelde huurwoning in de vrije sector is voor modale inkomens niet te betalen."

Volgens het platform zijn er veel te weinig vrijesectorwoningen voor mensen die niet sociaal mogen huren in de stad en niet een huis willen of kunnen kopen, het gaat om minder dan 8 procent van het aanbod. "Acht procent was al echt veel te weinig en dat aandeel neemt steeds verder af."

Kiosk bij kinderbadje in Amsterdamse Bos beklad met hakenkruizen

10 Oktober 2024 om 16:28

Een van de zeven houten kiosken in het Amsterdamse Bos is gisteren beklad met hakenkruizen. Het gaat om de kiosk naast het Kleine Kinderbad. 

Het houten gebouwtje waar je 's zomers koffie, fris en snacks kunt halen en het naastgelegen kinderbad zijn deze periode gesloten. De boswachterij heeft de bekladdingen vanochtend vroeg 'met hoge urgentie' laten verwijderen. 

Een woordvoerder van de gemeente Amstelveen laat weten 'hakenkruizen in de openbare ruimte volstrekt onacceptabel te vinden.' De politie heeft geen meldingen of aangifte binnengekregen. 

Honderden op Stadsplein in Amstelveen voor steunbetuiging aan IsraΓ«l

6 Oktober 2024 om 20:01

Honderden mensen hadden zich vanavond op het Stadsplein in Amstelveen verzameld om stil te staan bij de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober vorig jaar. 

De steunbetuiging was georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Een jaar na het bloedbad van 7/10 komen we bij elkaar om te herdenken, verbinden en solidariteit te tonen", liet het CIDI weten.

Morgen, precies een jaar later, vindt er op de Dam ook een grote demonstratie voor Israël plaats. Pro-Palestina-demonstranten hebben aangekondigd om daar vanwege die demonstratie ook te gaan staan.

Vanavond lieten zij zich niet zien in de buurt van het Stadsplein. De steunbetuiging is zonder problemen verlopen. 

Kruispunt Amstelveenseweg/Stadionweg wordt opnieuw geasfalteerd: "We moeten dit deel klaar hebben voor de marathon"

2 Oktober 2024 om 14:01

Het Verkeer gaat langs op de kruising van de Stadionweg en de Amstelveenseweg. Hier wordt op dit moment druk gewerkt aan het opnieuw asfalteren van de weg. Ook moet het kruispunt veiliger en overzichtelijker worden. We spreken directievoerder John Buisman over het werk aan de weg.

In de stromende regen legt Buisman uit wat er aan de kruising Stadionweg /Amstelveenseweg moet gebeuren. "Wij zijn hier bezig met het vervangen van de asfaltdeklaag, daarnaast worden er nieuwe lussen aangebracht en wij vervangen op de hoek bij de Olympiaweg een zogenoemde black spot", vertelt Buisman. Op de hoek van de Olympiaweg hebben de afgelopen jaren namelijk meerdere ongelukken plaatsgevonden.

De werkzaamheden moeten in een korte periode af zijn in verband met TCS Amsterdam Marathon die plaatsvindt op 20 oktober. Dus ondanks het slechte weer wordt er flink doorgewerkt. "Het weer is het wel een beetje jammer, het is zeiknat. Maar het werkt prima, we zijn op elkaar ingespeeld dus dat werkt goed", vertelt één van de werkmannen. 

Gevolgen voor het verkeer

Het autoverkeer moet rekening houden met omleidingen. Fietsers en voetgangers worden langs de werkzaamheden geleidt. Buisman vertelt dat het kruispunt in het weekend opengaat om de vertraging door de werkzaamheden aan de Ring A10 niet verder op te laten lopen.

Het werk aan het kruispunt Amstelveenseweg aan de kant van de Olympiaweg is klaar voor 20 oktober. Na de marathon starten de werkzaamheden in de andere richting. Dan is de Amstelveenseweg stad-in afgesloten.

Dochter doodgereden Willem (86) vergeeft jonge wegpiraat

3 Oktober 2024 om 21:30

Met een enorme klap kwam de 86-jarige Willem uit Amstelveen twee zomers geleden plotseling om het leven. Het was het gevolg van een dollemansrit van een 18-jarige in de Porsche van zijn oom, bleek vanochtend in de rechtbank van Amsterdam. Daar moest verdachte Alain E. de rechter, zijn daad en Willems nabestaanden onder ogen komen.

E. pakt de dure auto die 18 juli rond 18.00 uur stiekem om een pakketje op te halen bij de Coop aan de Van der Hooplaan in Amstelveen. Veel getuigen zien de jonge chauffeur aan komen scheuren en de rotonde over sjezen. 

"Echt vol gas. Wát een aso", leest de rechter de getuigenis van een van hen voor. Een ander: "Ik ben wel wat gewend, maar deze gaf echt vol gas. En dat bij winkels midden op de dag." E. weet dat hij te hard reed, maar van de exacte snelheid zegt hij zich nooit bewust te zijn geweest. 

100 kilometer per uur

Uit onderzoek van het NFI blijkt dat die tegen de 100 kilometer per uur lag, op een weg waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt. Vlak na de rotonde schept hij Willem, die met zijn fiets oversteekt. De man had geen voorrang op de oversteekplaats, maar kon de Porsche volgens het OM door de hoge snelheid nooit aan zien komen. 

De nu 21-jarige E. probeert zijn actie van toen te verklaren. “Het is nooit mijn bedoeling geweest. Ik weet niet wat me bezielde. De auto heeft veel vermogen en dat heb ik onderschat.” De jongen zegt veel spijt te hebben van zijn daad. "Het is gewoon idioot dat ik zoveel gas heb gegeven. Ik kan er geen woorden aan verbinden hoeveel spijt ik daarvan heb. [...] Het is de slechtste dag uit mijn leven."

E. vindt het moeilijk om Willems nabestaanden onder ogen te komen, maar wil verantwoordelijkheid nemen voor zijn daad. 'Met een brok in zijn keel' en 'kippenvel over zijn hele lichaam' hoort hij de slachtofferverklaring van Willems dochter aan. 

"Mijn vader stond vol in het leven en was nog heel vitaal [...] Zonder afscheid te kunnen nemen was hij er opeens niet meer [...] Weg uit het leven gerukt. Niet omdat zijn lichaam het opgaf, maar omdat iemand het lekker vond om het gaspedaal in te trappen", leest zij geëmotioneerd voor. 

'Ik heb je vergeven'

Haar moeder is niet bij de zitting aanwezig. "Zij is haar maatje kwijt en werd in één klap een stuk ouder. Ze heeft veel woede in zich en kon het niet aan om hierbij te zijn", vertelt Willems dochter. 

Ondanks het grote verdriet wil ze E. ook iets meegeven: "Ik wil je laten weten dat ik je heb vergeven", vertelt ze hem. Ze wil graag met de nu 21-jarige in gesprek en die wens heeft ook E. "Ook omdat ik het zelf een plekje wil kunnen geven. Al staat mijn schuldgevoel niet gelijk aan jullie verdriet."

100 uur werkstraf

De officier van Justitie houdt in haar strafeis rekening met het feit dat de wegpiraat van toen - die boete na boete op de mat kreeg - van zijn fout lijkt te hebben geleerd. "Ik zie vandaag een verdachte waarvan ik geloof dat ie zich anders gedraagt in het verkeer."

Ze eist een werkstraf van 100 uur en rijontzegging van een jaar. Als E. de komende twee jaar nogmaals de fout ingaat moet hij drie maanden naar de gevangenis, vindt ze. Omdat E. destijds niet goed verzekerd was, moet hij daarnaast nog een schuld van tienduizenden euro's afbetalen. De rechter doet uitspraak op 17 oktober. 

A10 verzakt door werkzaamheden

22 September 2024 om 18:33

Een stuk van de ringweg A10 ten zuiden van Amsterdam is verzakt als gevolg van werkzaamheden langs de weg. Op foto's die Rijkswaterstaat heeft gepost op X is duidelijk te zien hoe een flinke scheur in het wegdek is ontstaan tijdens het aanbrengen van een damwand. Dit zorgt volgens Rijkswaterstaat voor hinder en extra reistijd.

Vanaf maandagochtend 5.00 uur blijft vanwege de scheur één rijstrook voorlopig dicht op knooppunt De Nieuwe Meer richting Utrecht. Verkeersdeelnemers kunnen daardoor tijdens de ochtend- en avondspits rekenen op extra reistijd en hinder. Volgens de gemeentelijke projectorganisatie Zuidas wordt ‘s nachts de schade aan de weg hersteld, dit kan enkele nachten gaan duren.

Vanwege de werkzaamheden aan het Zuidasdok is de A10 Zuid vrijdag tot en met maandag 23 september 5.00 uur afgesloten. Informatiecentrum Zuidas-Zuidasdok waarschuwde al dat deze afsluitingen voor ernstige verkeershinder en langere reistijden gingen zorgen. 

Op verschillende locaties langs de A10 Zuid worden damwanden aangebracht. Die zijn nodig om de A10 tussen knooppunt De Nieuwe Meer en knooppunt Amstel te verbreden met extra rijbanen.

Dit is niet de eerste keer dat de A10 tijdens werkzaamheden wordt beschadigd. In juli is tijdens het werk aan het project Zuidasdok de A10 Zuid ingezakt door het gebruik van enorme kranen.

Voor actuele informatie tijdens de afsluitingen wordt geadviseerd om het reisadvies van de ANWB en Rijkswaterstaat in de gaten te houden. De busbaan richting de Amstelveenseweg is wel bereikbaar en kan gebruikt worden door bussen.

Opnieuw extra reistijd en hinder op A10 door scheur in wegdek door werkzaamheden

22 September 2024 om 18:33

Een stuk van de ringweg A10 ten zuiden van Amsterdam is verzakt als gevolg van werkzaamheden langs de weg. Op foto's die Rijkswaterstaat heeft gepost op X is duidelijk te zien hoe een flinke scheur in het wegdek is ontstaan tijdens het aanbrengen van een damwand. Dit zorgt volgens Rijkswaterstaat voor hinder en extra reistijd.

Vanaf maandagochtend 5.00 uur blijft vanwege de scheur één rijstrook voorlopig dicht op knooppunt De Nieuwe Meer richting Utrecht. Verkeersdeelnemers kunnen daardoor tijdens de ochtend- en avondspits rekenen op extra reistijd en hinder. Volgens de gemeentelijke projectorganisatie Zuidas wordt ‘s nachts de schade aan de weg hersteld, dit kan enkele nachten gaan duren.

Vanwege de werkzaamheden aan het Zuidasdok is de A10 Zuid vrijdag tot en met maandag 23 september 5.00 uur afgesloten. Informatiecentrum Zuidas-Zuidasdok waarschuwde al dat deze afsluitingen voor ernstige verkeershinder en langere reistijden gingen zorgen. 

Op verschillende locaties langs de A10 Zuid worden damwanden aangebracht. Die zijn nodig om de A10 tussen knooppunt De Nieuwe Meer en knooppunt Amstel te verbreden met extra rijbanen.

Dit is niet de eerste keer dat de A10 tijdens werkzaamheden wordt beschadigd. In juli is tijdens het werk aan het project Zuidasdok de A10 Zuid ingezakt door het gebruik van enorme kranen.

Voor actuele informatie tijdens de afsluitingen wordt geadviseerd om het reisadvies van de ANWB en Rijkswaterstaat in de gaten te houden. De busbaan richting de Amstelveenseweg is wel bereikbaar en kan gebruikt worden door bussen.

Zes weekenden op rij afsluitingen A10 Zuid: "Ernstige verkeershinder en langere reistijden"

12 September 2024 om 14:52

Vanwege werkzaamheden aan het Zuidasdok wordt de A10 Zuid vrijdag 20 september opnieuw afgesloten. In totaal wordt de A10 Zuid nog zes weekenden afgesloten dit jaar. Dit stuk van de ring werd vanaf eind juni al twee keer eerder afgesloten. "De afsluitingen zorgen voor ernstige verkeershinder en langere reistijden", waarschuwt informatiecentrum Zuidas-Zuidasdok via hun website. 

De aangekondigde afsluitingen voor de rest van dit jaar zullen van vrijdag tot maandag plaatsvinden. De eerstvolgende afsluiting staat op vrijdag 20 september 22.00 uur en zal tot maandag 23 september 05.00 uur duren. De A10 Zuid richtingen Hengelo/Utrecht is dan dicht tot en met afrit S108 Oud Zuid/Buitenveldert. Weggebruikers kunnen omrijden via de A5 of via de A9.

Ook is de A10 West richting A10 Zuid dicht. Er wordt geadviseerd om om te rijden via de A4 en A9 of via de A10 Noord en A10 Oost. Wel blijft de A10 Zuid richting A4 Schiphol/Rotterdam open. Ook de oprit S108 vanaf de Amstelveenseweg naar de A10 Zuid blijft in beide richtingen open tijdens het weekend van 20 tot 23 september. 

De extra reistijd van de afsluitingen varieert van een uur tot aan een half uur vertraging. Voor actuele informatie tijdens de afsluitingen wordt geadviseerd om het reisadvies van de ANWB en Rijkswaterstaat in de gaten te houden. 

Drie mannen aangehouden in Zaanse moordzaak; politie-inval in restaurant

11 September 2024 om 16:40

De politie heeft twee Amsterdammers van 19 en 30 jaar en een man uit Amstelveen (51) aangehouden. De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de dood van een 34-jarige vrouw uit Zaandam. Voor het onderzoek in die zaak viel de politie vannacht een restaurant aan de Nieuwe Meer binnen.

Het slachtoffer werd zondag dood in haar woning in Zaandam gevonden. Gisteren werd duidelijk dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie heeft het Team Grootschalige Opsporing ingezet om de zaak te onderzoeken.

Dat onderzoek is nog volle gang. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er op meerdere plekken binnen en buiten Amsterdam onderzoek is gedaan. Een van die locaties is een restaurant aan het Anton Schleperspad bij de Nieuwe Meer. De politie viel dat pand vannacht binnen.

Waarom er in het restaurant onderzoek werd gedaan, kan een politiewoordvoerder niet zeggen. 

Ook stadsregisseur wordt gek van honderden wegopbrekingen: "Weet hoe ingewikkeld het is"

10 September 2024 om 12:01

Bij tien straten in de stad is de weg meer dan honderd keer opengebroken het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat graafmeldingen bijhoudt. Gemiddeld lag een straat in Amsterdam zes keer open. Voor veel Amsterdammers is dat frustrerend. Volgens de stadsregisseur die alles moet coördineren, ook onvermijdelijk. 

Gert Oosting is stadregisseur bij de gemeente en houdt zich bezig met de planningen van werkzaamheden en de gevolgen ervan. Hij ziet dat het aantal werkzaamheden en opbrekingen elk jaar toeneemt, maar dat het dit jaar wel erg flink is. 

Optelsom

Oosting legt uit hoe het kan dat er op de Amstelveenseweg wel meer dan 130 keer een opbreking was. "Er is een optelsom geweest van alle soorten graafwerkzaamheden, maar die zijn wel verschillend. Dat kan verschillen van een lantaarnpaal die eruit moet waardoor een aantal tegels worden gelicht, tot een fietsenrek dat eruit moet, tot een grote opbreking van de hele straat. In een grote straat gebeurt gewoon heel veel."

Volgens Oosting is er best wat te verbeteren in de coördinatie, maar had hij er weinig aan kunnen doen om het te voorkomen. "Er zijn werkzaamheden die heel snel moeten gebeuren, zoals een lantaarnpaal die stuk gaat. Het is niet zo dat het allemaal samengevoegd had kunnen worden", vertelt hij. "We gaan het verbeteren door meer werkzaamheden per wijk samen te voegen en dat dan beter naar de bewoners te communiceren. "

Ook stadsregisseur wordt gek van honderden wegopbrekingen: "Blijkt erg ingewikkeld"

10 September 2024 om 12:01

Bij tien straten in de stad is de weg meer dan honderd keer opengebroken het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat graafmeldingen bijhoudt. Gemiddeld lag een straat in Amsterdam zes keer open. Voor veel Amsterdammers is dat frustrerend. Volgens de stadsregisseur die alles moet coördineren, ook onvermijdelijk. 

Gert Oosting is stadregisseur bij de gemeente en houdt zich bezig met de planningen van werkzaamheden en de gevolgen ervan. Hij ziet dat het aantal werkzaamheden en opbrekingen elk jaar toeneemt, maar dat het dit jaar wel erg flink is. 

Optelsom

Oosting legt uit hoe het kan dat er op de Amstelveenseweg wel meer dan 130 keer een opbreking was. "Er is een optelsom geweest van alle soorten graafwerkzaamheden, maar die zijn wel verschillend. Dat kan verschillen van een lantaarnpaal die eruit moet waardoor een aantal tegels worden gelicht, tot een fietsenrek dat eruit moet, tot een grote opbreking van de hele straat. In een grote straat gebeurt gewoon heel veel."

Volgens Oosting is er best wat te verbeteren in de coördinatie, maar had hij er weinig aan kunnen doen om het te voorkomen. "Er zijn werkzaamheden die heel snel moeten gebeuren, zoals een lantaarnpaal die stuk gaat. Het is niet zo dat het allemaal samengevoegd had kunnen worden", vertelt hij. "We gaan het verbeteren door meer werkzaamheden per wijk samen te voegen en dat dan beter naar de bewoners te communiceren. "

Amsterdamse straat lag afgelopen jaar gemiddeld zes keer open

9 September 2024 om 11:42

Verkeersopstoppingen, werkzaamheden en omleidingen: wie door de stad moet kan er af en toe wel gek van worden. Uit cijfers blijkt nu dat een straat gemiddeld zes keer is opengebroken het afgelopen jaar. In één straat was het zelfs 140 keer raak. 

Dat blijkt uit cijfers van het bedrijf Sogelink, dat data verzamelt van ondergrondse infrastructuur. Het bedrijf baseert de data op het aantal graafmeldingen die verplicht moeten worden gemaakt als een straat wordt opengebroken. Tussen juni 2023 en juni dit jaar werden er 31.373 meldingen gemaakt van graafwerkzaamheden. De stad telt 4977 straten, wat wil zeggen dat gemiddeld een straat 6,3 keer werd opengebroken. 

De Hornweg in het Westelijk Havengebied spant de kroon als het gaat om graafwerkzaamheden. De weg werd in een jaar tijd maar liefst 140 keer opengebroken. Maar ook wegen waar dagelijks veel gebruik van wordt gemaakt lagen het afgelopen jaar veel open. Tien straten - waaronder de Amstelveenseweg, Herengracht, Overtoom en Haarlemmerweg - werden vaker dan honderd keer opengebroken. In totaal werd er in 64 straten vijftig keer of vaker gegraven. 

Werkzaamheden niet altijd gecombineerd

De opbrekingen komen niet alleen door de wegwerkzaamheden van de gemeente. Ook het aanleggen van leidingen door Waternet en Liander, de aanleg van glasvezel door telecombedrijven en werkzaamheden aan de openbare verlichting spelen een grote rol. 

De gemeente probeert zo veel mogelijk om de werkzaamheden te combineren, maar een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het met kleine werkzaamheden - zoals het aanleggen van laadpalen of glasvezel - nog vaak lastig gaat. "Partijen voldoen niet of nauwelijks aan het verzoek om de werkzaamheden te combineren. Concurrentie en de wens om in korte termijn te voldoen aan klantaanvragen zijn hier mogelijk de oorzaak van. Met als gevolg vele aanvragen van kortdurende werkzaamheden", zegt een woordvoerder van de gemeente. 

De gemeente snapt dat het vervelend is voor weggebruikers dat wegen daardoor vaak opengebroken zijn. "Zeker als een straat zoals de Amstelveenseweg, een essentiële verkeersader, voor de zoveelste keer is opengebroken en iedereen moet omrijden." Er wordt daarom geprobeerd om de partijen beter samen te laten werken door tegelijkertijd de aansluitingen aan te leggen. Volgens de woordvoerder gaat dat de laatste tijd steeds beter. 

❌
❌