Er zitten veel haken en ogen aan, raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen woensdagavond. Veel daarvan was door diverse insprekers op tafel gelegd. Het zogeheten raadsdebat, waarvoor vroeger in de commissietijd een hele avond stond, maar tegenwoordig binnen minuten moet, ging over het bestemmingsplan van Scheg Midden, alsmede het beeldkwaliteits- en het (grond) exploitatieplan, dat is herzien; eerst zou de exploitatie ruim zes miljoen euro opbrengen maar de gemeente neemt nu met twee miljoen genoegen. De nieuwe en laatste wijk De Scheg bestaat uit drie delen: Oost, West en het gedeelte daartussenin (Midden), waarvan alleen in dat laatste sociale huurwoningen komen, slechts twintig procent van het totale aantal van maximaal 457 woningen.
Insprekers waren omwonenden van Westwijk, omdat de nieuwe wijk ten zuiden daarvan komt, en een vertegenwoordiger van de stichting waarin ongeveer grondeigenaren zich hebben verenigd.
Bezwaar
Inspreker Jan Oterdoom vertelde dat B en W bewust een risico hebben genomen. Projectontwikkelaar Vorm en gemeente zijn volgens hem in juridische strijd verwikkeld, waardoor er nog helemaal geen door een notaris vastgelegde oplossing bestaat tussen de ongeveer duizend beleggers en Vorm, die alleen een afspraak met de gemeente heeft. De grondeigenaren zijn voornamelijk dezelfden als zich in De Scheg Oost manifesteren. De projectontwikkelaar heeft wel een kennelijk contracten gesloten met Shander Kooij (van Vastgoedplan Nederland) en de grondeigenaar Yieldforce, maar had kunnen weten dat deze partijen op 19 augustus 2024 voor de rechter stonden en Yieldforce heeft maar 48 vierkante meter in het bouwgebied. “We verwachten ieder moment het vonnis”, zei Oterdoom. Hij heeft de indruk dat Vorm niet transparant en helemaal eerlijk was tegen de gemeente. Er is volgens hem door de grondeigenaren een voorstel gepresenteerd om voor het debat een ‘minnelijke oplossing’ tussen de betrokken partijen te realiseren, maar de gemeenteraad kan er concluderen dat het nog is gelukt. Intussen moesten de eigenaren wel in oktober aan de gemeente OZB betalen. De beleggers dienen bij haar bezwaar in over de gang van zaken. Wethouder Floor Gordon zei dat de gemeente er in wezen buiten staat en alleen met Vorm heeft te maken. Ook wat het groen betreft en de ontsluiting van de wijk betreft, heeft de gemeente een andere opvatting dan andere partijen.
Vertraging
‘Betaalbare woningen’ was ook in het debat van woensdag weer een belangrijk thema. Het PvdA-raadslid Arnout van den Bosch was een van degenen die er op hamerde. En dan kun je wel over twintig of dertig procent in het sociale huursegment praten, vond hij, maar in wezen is het moeilijk een project dat al tien jaar loopt nog bij te sturen. Wat dat betreft maakte hij complimenten aan de wethouder dat het haar toch gelukt is. Maar de SP vond twintig procent sociale woningen niet genoeg. Betaalbaarheid blijft volgens haar het probleem, zeker in Amstelveen. En fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks constateerde bovendien dat bewoners van Westwijk min of meer tegenover elkaar staan.
Insprekers
Dat bleek ook uit wat de vele insprekers zeiden. De organisatie Ontsluit Scheg Anders (OSA), door velen vertegenwoordigd, pleit al jaren voor de ontsluiting via de Legmeerdijk en niet – volgens het plan van B en W – via neen verlengde Hammerskjöldsingel. Dat is Gordon wel eens met ze eens geweest, toen ze zei dat zij niet wilde dat latere generaties het alleen ‘stom’ vonden van de hedendaagse de ontsluiting via de nu geplande te laten lopen. Ron Roest waarschuwde de raadsleden dat als zij nu hun goedkeuring aan de plannen geven akkoord gaan met een averechts op onder meer verkeersveiligheid en hittestress besluit nemen, los van het vele groen (onder meer tachtig bomen) dat er in Westwijk wordt gekapt, wat toch al de wijk is waar dat het minst voorkomt. “Wij hebben het gevoel dat al onze bezwaren terzijde worden geschoven zonder afdoende onderbouwing of onderzoek naar alternatieven”, zei Roest. Omdat de gemeente de wijk volgens hem snel wil realiseren, nu er toch al vertraging is ontstaan. Simon en Marjon Rientsma spraken in over dat groen, terwijl Piet Kooij zich beperkte tot de verkeersveiligheid en de gezondheid die in Westwijk had achteruit zou gaan.
Geen antwoord
Met de verlenging van de Hammerskjöldsingel over een bestaande gasleiding neemt de gemeente een risico, afgezien van dat het miljoenen zal kosten, zei Roest. Volgens hem krijgen de organisatoren van OSA geen antwoord op de vragen die zij terzake hebben. “Tijdens een gesprek met de wethouders en ambtenaren eind september hebben wij onder andere aangedrongen op een verdere onderbouwing van de plannen. Meegedeeld werd dat de onderbouwing pas plaats zal vinden na goedkeuring van het bestemmingsplan.” Een week voor het debat kwam er een gesprek met de gemeente, waarbij ook iemand van de Gasunie was, en op de middag voor het debat kwam er antwoord op vragen die OSA een week eerder had gesteld. “Hoewel wij het waarderen dat er nu concreter wordt geluisterd naar onze zorgen”, zei Roest kwam OSA hij na lezing van de antwoorden tot de conclusie dat de gemeente en de Gasunie op het gebied van· Volgens de gemeente en de Gasunie zal aanleg van de geplande weg niet meer kosten dan 130.000 euro (terwijl de OSA uitgaat van een bedrag met ‘zes nullen’). Pas na de gemeenteraadsbeslissing komt er alsnog een onderzoek en in het eerste kwartaal van volgend jaar zal dat klaar zal zijn. In het plan waarover de gemeenteraad beslist, is volgens hem dus een raming van 130 mille meegenomen voor ‘werkzaamheden m.b.t. de gasleiding’. Tijdens het gesprek met de Gasunie, maar ook via andere bronnen, waaronder de Provincie, had OSA een veel hoger bedrag geraamd, vooral als er tegenvallers zijn. En die zijn er altijd bij dergelijke projecten, weet Roest uit praktijkervaring. “Het zal niet de eerste keer zijn dat er kostenoverschrijdingen zijn bij overheidsprojecten.”
Groen
Namens de bezorgde bewoners van Westwijk sprak ook Simon Rientsma in. Hij zei dat de tachtig te kappen bomen en verlies van 2100 vierkante meter groen opleveren, wat hij in strijd vond met het gemeentelijke beleid, zoals omschreven in de Groenvisie en de Visie Gezonde Leefomgeving. “De groenstrook is een belangrijke stedelijke ecologische verbindingszone, cruciaal voor de leefomgeving van dieren en planten en voor de biodiversiteit in zowel Amstelveen als in de Provincie”, zei hij. Ook vond hij de luchtkwaliteit aan de orde. “De wethouder heeft eerder in een gesprek met ons erkend dat onze woonwijk nu al minder groen heeft dan de rest van Amstelveen”, zei hij. Hittestress wordt in de wijk verhoogd door afname van groen en water, terwijl de toename van asfalt niet eens is onderzocht in het ontwerp bestemmingsplan, vond Rientsma. Daaraan voegde Piet Kooij toe dat hij Floor Gordon op de ‘Doe-het-duurzaam-markt’ in de Annakerk heeft horen zeggen dat zij de planeet door wil geven aan haar kinderen. Begin met de Westwijk, luidde uit wat hij verder zei. Volgens de wethouder compenseert de gemeente steeds het groen dat wordt weggehaald en het verkeer wordt veiliger door rotondes. Gonnie van Rietschoten pleitte ook voor sociale koopwoningen, maar Van den Bosch vroeg of die dan ten koste gaan van de sociale huurwoningen. Dat bleek in Van Rietschotens pleidooi niet het geval.