“Bij deze wethouder is het groen in goede handen”, zei voorzittβ¦
“Bij deze wethouder is het groen in goede handen”, zei voorzitter Jos Groot van de Groenraad, adviesorgaan van B en W, woensdag (16 april)) bij de overhandiging van de Groenrapportage 2025 door Floor Gordon. Om die rapportage gemeenteraad gevraagd. De Groenraad bestaat dertig jaar en kwam uit de Amstelveense imkervereniging. Het rapport biedt een overzicht van de status van het groen in de stad en recente ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit. Want de gemeente heeft wel door dat de ruimte voor groen op raakt. Met andere woorden: Waar woningen worden gebouwd, kan niet veel ruimte voor groen overblijven.
De biodiversiteit blijkt een belangrijke rol in het rapport te spelen.
Ambities
Door data over groen en biodiversiteit te verzamelen en te analyseren, kan de gemeente beter sturen op haar ambities, zegt zij. Het is overigens het zoveelste stuk over het groen in de gemeente. Eerder verschenen al de Groenvisie, het Bomenplan en het Toekomstkader Amstelscheg. Want als de wijk De Scheg er komt, is dat hoe dan ook een nieuwe aanslag op het groen. Maar de gemeente wil nu eenmaal dat haar groen bijdraagt aan de “natuur, klimaat, gezondheid en de identiteit van Amstelveen.” Volgens Gordon maakt de groenrapportage we nu zichtbaar hoe het groen ervoor staat. En ze praat over ‘kwaliteit en samenhang’. Amstelveen heeft de pretentie een stad in het groen te zijn, maar wil ook steeds internationaler worden en uitbreiden tot 110.000 inwoners, die nu eenmaal een dak boven hun hoofd willen hebben.
Identiteit
Jos Groot zegt dat er nu elk jaar een rapportage verschijnt, waarmee hij blij is. “De rapportage is een uitdrukking op papier van de identiteit van Amstelveen.” Floor Gordon vroeg de Groenraad opnieuw mee te denken over vervolguitgaves om de rapportage rijker te maken.
Cijfers
Uit de groenrapportage blijkt dat 37% van de openbare ruimte in groen is, 45% verhard en 9% bestaat uit water. Gemiddeld is er 98 m² openbaar groen per woonadres beschikbaar en de helft van de buurten voldoet aan de landelijke norm van 75 m² groen per woning. Amstelveen telt bijna 32.000 gemeentelijke bomen en zevenhonderd soorten. In het plantseizoen 2024 / 2025 werden 392 bomen geplant en 226 bomen gekapt. Inwoners haalden 50.000 tegels weg in het kader van het NK Tegelwippen, goed voor 4.477 m² vergroening. Vorig jaar zijn 2.385 verschillende planten- en diersoorten waargenomen en geregistreerd.
Biodiversiteit
Om de biodiversiteit verder op te voeren wordt op verschillende plekken gewerkt met kruidenrijk gras, gefaseerd maaien en is gestart met Nectarindex om insectenvriendelijk bermbeheer te monitoren. Het blijkt ook goed te gaan met de grutto’s in de Bovenkerkerpolder en de populatie ringslangen bij de Poel is stabiel.
Groenrapportage online:
Document amstelveen – Bijlage 1. Groenrapportage Amstelveen 2025 – iBabs Publieksportaal
Fotobijschrift: Wethouder Gordon overhandigt de Groenrapportage aan voorzitter Jos Groot van de Groenraad en het bijzijn van de leden. Foto gemeente