SP en GL: woningverduurzaming huurders
Samen met GroenLinks komt de SP woensdag bij de behandeling van de Perspectiefnota door de gemeenteraad met een motie waarin de fracties voorstellen huurders – zowel die in de sociale huur- als de vrije sector – en betere positie te geven bij verduurzaming van hun woning. Beide partijen willen collectieve oplossingen via de verhuurders.
SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans zegt in mei in het Pluspunt een middag te hebben gehouden over de huurbevriezingen en wonen zonder winst.
Brede steun
“Tijdens die bijeenkomst wisten huurders ons te melden dat het als huurder lastig is om hulp te krijgen bij het verduurzamen van je woning”, zegt hij. “Collectief doen verhuurders te weinig, en als je individueel proactief aanpassingen wilt doen werkt de verhuurder vaak niet mee.” Wethouder Adam Elzakalai van Wonen was bij die bijeenkomst. “En die heeft zich positief uitgelaten over huurders helpen met maatregelen”, herinnert Adriaans zich. “Als SP hebben we het initiatief genomen en daarbij GroenLinks aan onze zijde gekregen. Het is deels de portefeuille van wethouder Gordon, maar het college spreekt met een mond, dus wij rekenen op brede steun.”
Convenant
De partijen dienen bij de behandeling van de Perspectiefnota een motie in, die het college vraagt met grote particuliere verhuurders een convenant te sluiten over verduurzaming en daarin de collectieve inspanningen vast te leggen, te vergelijken met prestatieafspraken die met de woningcorporaties worden gemaakt. Daarnaast willen de partijen dat de gemeente verhuurders aanspoort huurders die individueel (extra) verduurzamingsmaatregelen nemen maximaal ter wille te zijn.
Duurzaamheid
Volgens GroenLinks-raadslid Gert Jan Slump is duurzaamheid is een belangrijk punt voor zijn partij. “Extra inzet moet mogelijk zijn en beloond worden. Gelijkwaardigheid is ook belangrijk”, zegt hij. “We zien dat eigenaar-bewoners en huurders op papier al veel dezelfde subsidies aan kunnen vragen bij de gemeente. In de praktijk hebben huurders medewerking van de verhuurder nodig en dat is bij zowel de woningcorporatie (Eigen Haard, red.) als de particuliere verhuurder nog onvoldoende geborgd. Vanuit gelijkwaardigheid zullen we met zowel met woningcorporaties, met wie we al afspraken maken om extra in te zetten op verduurzaming, als met grote particuliere verhuurders, zoals institutionele beleggers, afspraken moeten maken. Zij hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Juridisch
Het kan zijn dat verhuurders niet mee willen werken. Als verduurzaming echt achter blijft hebben huurders ook mogelijkheden, daarover hebben de partijen ook ideeën. Adriaans: ”Huurders kunnen zich bij ons melden, wij kunnen helpen met het organiseren van groepen en in actie komen.” Slump: ”Er zijn ook juridische mogelijkheden bijvoorbeeld via de huurcommissie. Stichting Woon! is in Amstelveen actief en ook bij de Woonbond kunnen mensen terecht. Ook hiervoor is aandacht in onze motie.”