Ben je pianist/dirigent en ben je beschikbaar voor het begeleiden van een kinderkoor voor de Heilige Mariaparochie. Dan is deze baan misschien iets voor jou:
Begeleider kinderkoor Heilige Maria Parochie
In de Heilige Mariaparochie, binnen de regio Amstelveen, Amsterdam-Buitenveldert en Ouderkerk, is een kinderkoor voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar, de leeftijd van de Basisschool groep 3 t/m 8. Dit koor verzorgt ongeveer eens in de 6 weken een familieviering in de Urbanuskerk in Amstelveen-Bovenkerk. Daarnaast zingt het kinderkoor ook bij speciale gelegenheden zoals de vieringen van de Eerste Communicanten, de familieviering op Palmzondag en bij de kinderkruisweg op Goede Vrijdag.
Voor dit koor zoeken we een dirigent/begeleider die zowel de repetities als de vieringen wil verzorgen. De vieringen worden in overleg met de pastores van de parochie opgesteld en aangepast aan het karakter van een familieviering.
Van de dirigent/organist wordt verwacht dat hij/zij deze vieringen muzikaal leidt.
De belangrijkste taken van de dirigent/begeleider:
Samenstellen van het zangrepertoire dat bij de vieringen gebruikt kan worden;
Verzorgen van de repetities voor de kinderen;
Het ontwikkelen van de zangkwaliteit bij de kinderen van het kinderkoor;
Het enthousiasmeren van de kinderen en het promoten van het kinderkoor op de basisscholen binnen de parochie.
Competenties
Om deze functie goed te kunnen vervullen vragen wij om een persoon met de volgende competenties:
Ervaring met het begeleiden van kinderkoren als dirigent/begeleider;
Didactische en pedagogische vaardigheden om de kinderen te enthousiasmeren en om de zangontwikkeling te stimuleren;
Kennis en ervaring met de Rooms-katholieke riten.
Ben je geïnteresseerd in deze functie, dan kan je contact opnemen met Jeroen Potjes, lid van parochiebestuur en verantwoordelijk voor personeelszaken. Stuur je motivatie met cv naar personeelszaken@heiligemariaparochie.nl. Wij zullen contact met je opnemen. Allereerst zal er een gesprek met Jeroen Potjes plaatsvinden. In een later stadium zal er contact zijn met andere betrokkenen, met name met pastoor-deken Jongerden.
Tijdens dit symposium wordt met inleidingen vanuit de wetenschap, praktijk, de politiek en de sociale leer inhoud gegeven. Vervolgens diepen de sprekers dat verder uit in een paneldiscussie. Uiteraard is er ook voldoende ruimte voor u als genodigde voor het stellen van vragen. Wij stellen een ieders aanwezigheid op deze bijzondere bijeenkomst zeer op prijs en ontvangen u graag op vrijdagmiddag 8 november in de plebanie va de St. Bavo kathedraal te Haarlem aan de Leidsevaart.
Sinds haar oprichting in 2008 heeft het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk een scala van maatschappelijke domeinen beoordeeld aan de hand van de sociale leer van de katholieke kerk. De waardigheid van de menselijke persoon is de basis voor de principes en de inhoud van de sociale leer van de Kerk (Compendium van de Sociale Leer van de Kerk, 160). Vanuit dat wezenlijke scheppingsgegeven formuleert de Kerk haar oordeel en programma van vereisten met betrekking tot de morele aspecten aangaande economische en sociale aangelegenheden. In deze economisch en sociale aangelegenheden speelt belastingheffing en de besteding ervan een grote rol. Dat betreft domeinen als arbeid, economie, ondernemen, zorg, financiën, etc. De mate en aard van belastingheffing en de criteria voor de besteding ervan zijn daarbij van invloed op de menselijke waardigheid.
programma
Onderdeel
Spreker
Opening en inleiding (dagvoorzitter)
Ph. Weijers
Pecunia non olet, over de katholieke moraal van belastingheffing
A. Janssen
Tussen droom en daad, over belastingwetten en hun praktische bezwaren
M. Eerenstein
Is eerlijk goed en goed ook eerlijk, over of een economisch optimale belastingheffing ook maatschappelijk optimaal is?
A. Gerritsen
Is groeneerlijk ook goudeerlijk, over hoe we zorgen voor een belastingstelsel dat toekomstbestendig is
S. Maatoug
Paneldiscussie
A. Janssen
Slotwoord
Mgr. J. Hendriks
Afsluiting
Ph. Weijers
details
Het symposium wordt gehouden op vrijdagmiddag 8 november 2024 van 13.00 tot 16.30 uur. De locatie is de plebanie van de St. Bavo Kathedraal aan de Leidsevaart 146 te Haarlem. Inloop is vanaf 12:30 uur
Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan dit symposium, stuur dan een bericht van deelname aan info@cslk.nl.
Voor meer informatie kijk ook op de website: www.cslk.nl/
personalia
Mr. M.G. Eerenstein, belastinginspecteur en voormalig belastingadviseur
Dr. A.A.F. Gerritsen, universitair hoofddocent Erasmus School of Economics
Mr. A.J. Jansse, fiscaal jurist, bestuurslid van het CSLK en diaken van het aartsbisdom Utrecht
S. Maatoug MPhil, MSc, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks-PvdA
Mgr. dr. J. Hendriks, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam
Ing. Ph.S. Weijers BScR, permanent diaken, bestuurslid van het CSLK
De Titus Brandsmakerk is een van de 3 locaties van deze expositie
De foto-expositie ‘Ongedocumenteerd en op leeftijd’ van Mona van den Berg is de hele maand oktober gratis te zien verspreid over 3 locaties in Amstelveen. Bezoekers kunnen daar kennismaken met 23 indrukwekkende portretten en verhalen van ongedocumenteerde ouderen in Nederland, vastgelegd door prijswinnaar fotograaf Mona van den Berg. De gratis te bezoeken fototentoonstelling vraagt aandacht voor hun kwetsbare situatie.
Getoond worden ouderen die vaak al decennia in Nederland verblijven zonder papieren. Zij hebben veelal in de schaduw geleefd en staan nu alleen op oude leeftijd zonder zorg en ondersteuning. “Het wordt tijd dat deze mensen eengezicht krijgen,” zegt fotograaf Mona van den Berg. Ze won in met deze expositie de derde prijs voor documentaire serie-fotografie van de stichting Zilveren Camera.
De tentoonstelling geeft een beeld van hun verborgen bestaan. “Het zijn mensen die een leven hebben opgebouwd in Nederland. Sommigen hebben hier zelfs kinderen gekregen,” schrijft Ernest van der Kwast bij de foto’s.
Natasja Groeneveld, ouderadviseur bij Participe Amstelland, werd geraakt door de beelden van deze tentoonstelling toen zij deze eerder bezocht in Amsterdam. Zij besloot zich in te zetten voor dit initiatief in Amstelveen. Samen met maatschappelijk werker Adrienne Bosch en wijkcoach Ghoesna Janmohammed hebben zij met succes de mogelijkheden onderzocht om de tentoonstelling naar Amstelveen te halen.
De expositie is in de maand oktober elke woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Amstelveen. De tentoonstelling is opgedeeld in drieën en verspreid over drie locaties. Op iedere locatie is een deel van de tentoonstelling te bezichtigen. De volgorde van bezichtigen maakt niet uit. De locaties zijn: Wijkcentrum Alleman (Den Bloeyenden Wijngaerdt 1), Titus Brandsma kerk ( Westelijk Halfrond 1) Ontmoetingscentrum BijKlaasje (Klaasje Zevensterstraat 209). Op de laatste locatie krijgt iedere bezoeker van de tentoonstelling een gratis kopje koffie of thee.
De Regenboog Groep biedt ondersteuning aan ongedocumenteerde ouderen. Wie ouder en ongedocumenteerd is of iemand kent die dat is, kan contact opnemen met De Regenboog Groep via 020 – 5317600, info@deregenboog.org of regenbooggroep.org.
Het pastoresteam mag een nieuw lid verwelkomen. Diaken Jeroen Hoekstra komt ons team versterken. Jeroen Hoekstra (*1973) studeerde filosofie en theologie. Hij begon zijn kerkelijke carrière als dekenaal coördinator voor het dekenaat Meerlanden (Bovenkerk behoorde in die tijd ook tot dat dekenaat.) Vervolgens werd hij opbouwwerker voor het dekenaat Amsterdam. Hij werkte daar samen met ouddeken Ambro Bakker en pastor Dea Broersen. Daarna ging hij aan de slag voor het bisdom als medewerker kerkopbouw.
In 2015 ontving hij de diakenwijding. Zijn eerste benoeming als diaken was voor het samenwerkingsverband ‘Van Amstel tot Westeinder.’ Niet veel later werd hij ook aangesteld in de Zaanstreek. De Zaanstreek verruilt hij nu voor onze H. Mariaparochie. Hij zal zijn werkzaamheden voor onze parochie combineren met zijn aanstelling voor de parochies van Aalsmeer, Kudelstaart, De Kwakel, Uithoorn en Nes aan de Amstel.
zondag 29 september 2024 26-ste zondag door het jaar – B Kollozensen 3:14-17 en Maria zingt het Magnificat Kris Gelaude
In wat wij tot hiertoe hoorden werden er een paar accenten gelegd die naar mijn gevoel in deze viering de absolute boventoon halen. En terecht, omwille van de context waarin wij hier vandaag samen het afscheid vieren van Marlies als dirigente. Paulus benadrukt het op zijn manier: “Voegt bij dit alles de Liefde…” en “Zingt voor God met een dankbaar hart psalmen, hymnen en liederen”.
Dat weerklonk vervolgens ook onmiskenbaar in het lied: “De boom is de aarde dankbaar”. “De mensen zijn dankbaar de zon”… “Zaai sterren van liefde, liefde je bed en je tafel”. En “de sterren dat zij het zingen/ dat wij nog leven, dat het nog duurt/dat wij het zingen.” Liefde, dankbaarheid en zingen over wat ons gegeven is. Het is eenzelfde thematiek die uiteindelijk ook doorklinkt en krachtig gebundeld is in het loflied van Maria. Ook al is het één van de zeldzame keren dat Maria haar stem verheft in het evangelie, het is een lied van overgave en vervulling.
Liefhebben, zingen en danken, zijn dat immers niet de grondlijnen van ons bestaan? Dat wat ons ten zeerste mens maakt. Steeds weer opnieuw. Misschien is dat overigens het mooiste aan een mens, dat hij kan liefhebben, dat hij kan zingen en dat hij kan danken. Drie eigenschappen die vooreerst het menselijke dragen, maar die tegelijk ook verwijzen naar het goddelijke dat in onze ziel is neergelegd.
Bij de gedachte hieraan kwam er bij mij spontaan een vers naar boven dat mij altijd heeft aangesproken. Het komt uit een gedicht van de jonge dichter Rainer Maria Rilke, die schrijft:
“Ik cirkel rond God, rond die oeroude toren, ik cirkel millennia lang, en nog weet ik niet ben ik een valk of een storm. Of ben ik een groot gezang?”
Een groot gezang zijn, dat lijkt me waar het hier vandaag vooral om gaat. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een lied in zich draagt. Misschien onbewust of onder vele lagen stof verborgen. En het wonderlijke is dat er onder ons ook nog mensen zijn die dat lied in anderen naar boven kunnen roepen, die dat zelfs meerstemmig kunnen laten klinken en die op die manier telkens opnieuw voor verhevenheid en schoonheid zorgen. Om dat te kunnen moet je vooral zelf een groot gezang zijn, zoals musici, dichters, kunstenaars en bezielers dat kunnen zijn. Ik geloof niet dat het nog moet gezegd dat Marlies zo iemand is. Wanneer je erin slaagt om 50 jaar lang gedreven en bezield mensen samen te brengen om hen te doen zingen en om dat op een altijd even innemende en inspirerende manier te doen, dan ben je zelf een groot gezang. Een zegening. Als er iemand dat geweest is voor deze gemeenschap, dan is het wel Marlies.
Bovendien is de trouw en de standvastigheid om zolang en zoveel begeestering uit te blijven dragen een ultiem bewijs van toewijding en levensengagement. Iets wat in de huidige context eerder een zeldzaamheid aan het worden is. Maar het samen zingen en dat dan met velen blijven doen is anderzijds ook een krachtige vorm van verzet. Verzet tegen de onverschilligheid, tegen de apathie, tegen de gevoelloosheid en de verkilling in onze wereld. Waar gezongen wordt is en groeit verbondenheid, daar blijven mensen afgestemd op elkaar. Waar gezongen wordt worden tegelijk, om het met de woorden van Huub Oosterhuis te zeggen: “plekken gecreëerd waar je kan ervaren dat een ander bestaan, een andere wereld mogelijk is. Plekken waar troost gevonden wordt, als tegenwicht voor de ellende in de wereld”. En dat is het wat de mensheid vandaag meer dan ooit nodig heeft.
Dank Marlies, dat jij daar zolang mee voor gezorgd hebt. Laat nu dan voor jou komen de zevende dag. De dag om rust te integreren. De dag die tijd biedt om achterom te kijken en om te zien en te zeggen dat het goed was.
Vorige week, bij het begin van de herfst schreef ik:
“Zelfs de mooiste herfst is een oefening in loslaten en vertrouwen om een nieuw perspectief te vinden.”
Ik wens je Marlies dat je dat perspectief mag vinden.
Leonard Peltier is een Native American activist van de American Indian Movement. In 1975 kwam het tot een botsing met de FBI, waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Peltier kreeg daar twee keer levenslang voor, hoewel hij ontkent dat hij de dader was. Bewijzen die eventueel zijn onschuld hadden kunnen aantonen werden niet gebruikt.
Guido van Leemput spreekt 17 oktober over de nieuwe samenwerking van een aantal bestaande Vredesorganisaties, zoals: Stop de Wapenhandel, PAIS,Kerk en Vrede en VD Amok, The Hague Peace Projects.
Aanvang
17 oktober 2024 20:00 uur
Toegang
Gratis
Plaats
Huis van de Wijk Lydia Roelof Hartplein 2a, Amsterdam
Vandaag 19 september hebben wij het verdrietige nieuws ontvangen dat pastor Lex Koot 18 september vredig is ingeslapen. Wij wensen de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte.
Vrijdagavond 27 september 19.00 uur is er een herinneringsdienst in De Goede Herder en zaterdag 28 september om 11 uur zal de uitvaart zijn ook vanuit De Goede Herder.
Binnen de Heilige Maria Parochie zijn er veel verschillende koren met een eigen repertoire, geschikt voor uiteenlopende leeftijdscategorieën. Of je nu 8 jaar bent of de 80 al aantikt, voor alle leeftijden is er plaats op een van onze koren. Wil je meer informatie, ben je geïnteresseerd om een keer mee te zingen, te repeteren of gewoon eens te komen luisteren of de sfeer te proeven neem dan contact met ons op.
Dat kan telefonisch via Richard Nieuwenhuizen 06-53645611 of door een mail te sturen aan koren@heiligemariaparochie.nl De Heilige Maria Parochie heeft vijf locaties: Urbanuskerk Bovenkerk, Titus Brandsmakerk Amstelveen, Urbanuskerk Ouderkerk aan de Amstel, De Goede Herderkerk en Augustinuskerk Amsterdam-Buitenveldert. Overzicht koren en repetitietijden: https://heiligemariaparochie.nl/repetitie-schema-van-onze-koren/
Pauline Schilder zal de avond begeleiden. Zij is theatermaakster/theaterdocent, actrice, trainingsactrice en trainster voor verbinding. Door middel van laagdrempelige oefeningen uit theater en schrijfopdrachten maken we contact met elkaar en delen mooie verhalen. Verhalen, die raken. Prachtige momenten, die gehoord mogen worden.
Aanvang: 20 juni 2024 20.00u; Toegang: gratis; Locatie: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2a, Amsterdam; Info: 020-6620720/ 0623790057. www.vredescafe.nl
12 augustus 2024 worden enkele stukken van de St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel overgedragen aan de Oudheidkamer van Ouderkerk aan de Amstel. Aanwezig waren pastoor-deken Eugène Jongerden, pastor Eugène Brusse en een vertegenwoordiger van de Oudheidkamer.
Wat is Alpha? Alpha bestaat uit een aantal bijeenkomsten met vaste thema’s. Tijdens deze bijeenkomsten spreken mensen over het leven en het geloof. Iedere bijeenkomst start met een gezamenlijk maaltijd waarna er een korte introductie volgt, hierna gaan we in kleine groepen met elkaar in gesprek om de avond daarna plenair af te sluiten.
We starten op 3 oktober, er zijn geen kosten aan verbonden, voor de maaltijd vragen we een vergoeding van € 5.
Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een reeks bijeenkomsten waar je samen met anderen op zoek gaat naar antwoorden op belangrijke levensvragen. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.
In tien gezellige en interactieve bijeenkomsten op donderdagavond ontdekken we wat het christelijk geloof inhoudt. We beginnen elke avond met een maaltijd. Hét moment om elkaar te zien en op een ontspannen manier elkaar te leren kennen. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover we met elkaar doorpraten in kleine groepen, bijvoorbeeld:
Is er meer? Wat zijn mijn levensdoelen? Hoe vind ik antwoorden? Mag ik twijfelen? Wie is Jezus? Bidden: waarom en hoe? De Bijbel lezen: waarom en hoe? Hoe zit het met de kerk?
Alpha start op donderdag 3 oktober, van 18.30 uur tot 21.00 uur. We vragen alleen een bijdrage voor de kosten van de maaltijd (€ 5,00 per keer). Alpha vindt plaats in de Mariazaal van Urbanuskerk Bovenkerk-Amstelveen. De maaltijd begint om 18:00 uur.
Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken, samen met anderen. Er is ruimte voor al je vragen. Kijk voor meer informatie en verhalen van Alpha-deelnemers op alphacursus.nl of neem contact op met Angelique via secretariaat@heiligemariaparochie.nl.
In Nederland hebben ruim 300.000 mensen een Alpha gevolgd. Wie je ook bent, wat je ook gelooft, hoe kritisch je ook bent, je bent van harte welkom op Alpha!
Tijdens de afscheidsviering op 8 september heeft pastor Brussee een mooie preek gehouden. Wilt u deze nog eens rustig nalezen dan vindt u hieronder de link.
Deze orde gaat terug in de tijd van keizer Constantijn na de verschijning van het kruis bij Saxa Rubra en wordt daarom beschouwd als een van de oudste ridderordes.
Keizer Constantijn regeerde van 307 tot 337 en is de geschiedenis in gegaan als eerste Christelijke keizer. De bekering van de keizer speelt zich af tegen de achtergrond van de slag bij de Milvische brug. Constantijn is in 306 tot keizer benoemd na de dood van zijn vader. Hij is verwikkeld in een confrontatie met de ursurpator, iemand die onrechtmatig bezittingen heeft overgenomen, die Rome tiranniseert. Met het leger van keizer Constantijn behaalt hij enkele overwinningen en hij nadert de hoofdstad.
Voor de beslissende slag is de keizer rusteloos en denkt hij na wat zijn beschermgod zou moeten zijn. Hij, Constantijn, krijgt een visioen: ’s middags vormt zich een kruis van sterren in de lucht, vergezeld van een zin: in hoc signo vinces, in/met dit teken zul je overwinnen. De keizer begrijpt de gebeurtenis niet helemaal maar ‘s nachts in een droom legt Christus hem de betekenis van het teken uit. ’s Ochtends roept hij de christenen bijeen die in de gelederen van zijn leger strijden en vraagt om opheldering over hun geloof. Dan maakt de keizer zijn keuze: het monogram van Christus zou zijn leger beschermen en het christendom zou zijn religie zijn. Op 29 november 312 behaalde Constantijn de definitieve overwinning bij de Milvische brug en trok triomfantelijk Rome binnen. Het jaar daarop, in 313, vaardigde hij samen met Licinius een delict uit waarin het christendom de status van religio licito kreeg d.w.z. een religie die men kan belijden zonder angst voor vervolging.
De doelstellingen van deze orde is: de verbreiding van het geloof, het aanprijzen, het verheerlijken van het kruis. Een lid draagt actief bij aan sociale werken en hulp aan zieken.
Ruim een jaar geleden is onze bisschop Hendriks groot prior geworden van deze orde en zijn er vorig jaar oktober 12 mensen waaronder ook 2 collegae priesters, tot ridder benoemd tot deze orde in de St. Bavo kathedraal van Haarlem.
Waarom ik u dit schrijf
Afgelopen maart ben ik gevraagd om lid te gaan worden van deze orde. Ik heb hier over nagedacht. Immers in Nederland zijn wij niet zo gewoon met kerkelijke orden. Zo heb je de orde van de Ridders van het heilig graf of de Maltezer orde. Daar had ik wel eens van gehoord. Ook een paar collegae in het bisdom Utrecht zijn lid van bijvoorbeeld de ridders van het H. Graf. Wat kan een orde in deze tijd betekenen, vroeg ik mij af.
Aan de andere kant voelde ik mij ook vereerd dat ik voorgedragen ben om deel te mogen gaan uitmaken van zo’n oude orde rijk aan traditie. Het is een internationale orde, er zijn delegaties in de meest Europese landen, in de Verenigde Staten van Amerika en in veel landen van de wereld. En wereldwijd vervuld deze orde vele goede werken.
M.a.w. eind april is de procedure gestart om mij toe te kunnen laten tot de orde en op 13 september aanstaande zal ik samen met 13 andere ridders toetreden.
De investituur zal op vrijdagmiddag 13 september om 15.00 plaatsvinden in de kathedrale basiliek van St. Bavo. Deze investituur is openbaar.
donderdag 15 augustus 2024 Maria Tenhemelopneming – B Apokalyps 11 +19a+12:1-6a +10ab, 1 Korinthiërs 15:20-26 en Lucas 1:39-56
Twee vrouwen staan aan het begin van het Lucas-evangelie: Elisabeth en Maria, beiden zijn ze eigenlijk onvruchtbaar. Twee aanstaande moeders, maar hoe verschillend is hun situatie, de een is bejaard, haar gezicht is gerimpeld, haar gestalte gebogen, zij is getekend door het leven, wijsheid straalt uit haar ogen. De andere vrouw is nu zogenaamd bijna een kind. Haar huid is glad en ze loopt kaarsrecht, heeft haar blik op oneindig staan.
Aan de ene kant de oudere vrouw, wier gezicht gerijpt is in verdriet en teleurstelling. Aan de andere kant dat jonge nog breekbare meisje. Beiden in blijde verwachting. Daarin zijn ze helemaal samen. Bij de een komt het kind bijna te laat (ze droeg al de smaad van een onvruchtbare), bij de ander komt het kind veel te vroeg (zij draagt de smaad van een ongehuwde moeder). Een historisch moment. Rembrandt heeft die ontmoeting verscheidene malen geschilderd. Ik herinner me een heel menselijke afbeelding: een omhelzing, zoals een oude lieve tante die een dierbaar familielid begroet, haar armen om het tengere figuurtje heen: kind toch! Het is alsof ze bij elkaar schuilen tegen een harde wereld en tegen al die mensen die altijd wat te zeggen hebben. Want gek is het: die oude priestervrouw, – en dan op haar leeftijd, belachelijk gewoon!
Dat jonge, ongetrouwde meisje, schandalig gewoon! Ik herinner me ook een andere afbeelding. Daar is het een ontmoeting tussen twee Oosterse vorstinnen. Ik weet niet welke afbeelding ik het mooist vind. Maar het tweede beeld past beter bij het verhaal van Lucas. Want het is voor hem een groots moment dat deze twee vrouwen elkaar ontmoeten en elkaars verwachting delen. Beiden dragen ze de toekomst van God in zich. Elisabeth die zó bewogen is dat haar kind meebeweegt in haar schoot. En Maria begint dan te spreken, een hele lofzang vol: ‘Mijn ziel prijst hoog de Heer, een hemels Magnificat wordt geboren. Woorden die de kerk de eeuwen door heeft nagezongen, vesper na vesper. Elisabeth is de eerst die het te horen krijgt. Maria rijgt de woorden van oude profeten aan elkaar en zingt haar bevrijdingslied.
Wie is ze dan toch, die Maria? Over haar vinden we grootse beelden in vele variaties, van hemelsblauw tot klatergoud. Het gelovige meisje dat schuchter naar de boodschap van de engel luistert, de trotse moeder in de stal, met herders en wijzen aan haar voeten. De Mater Dolorosa met de Zoon, haar Kind, dood in haar armen. Maria, de koningin met duizend erenamen. Als milde voorspraak staat ze daar, omgeven door tal van kaarsen. Maria, de gezegende onder de vrouwen. Maria, Ark van het Verbond, Deur van de hemel, gouden huis, troosteres van de bedroefden, morgenster!
Vanavond krijgen we een ander beeld van Maria voorgeschoteld: Zie Maria staan in het huis van Elisabeth. Recht overeind, het vuur schiet uit haar ogen, de woorden schallen uit haar mond, Het is één en al kracht wat ze zegt en zingt haar Magnificat. Het lied, haar Magnificat, klinkt als een strijdlied, als een golf van medelijden. Haar lied geeft kleine mensen hoop. In dit lied is God tegen niemand, maar kiest wel de kant van de kleinen. Maria’s lied is vol gelijkheid. Het klinkt in een wereld, waarin nog zoveel moed gebeuren.
God luistert naar de onderdrukten en Maria vraagt de onderdrukkers daar rekening mee te houden! Stel je voor, dat jouw moeder je al vóór je geboorte met zo’n lied begroet en je later met dit lied in slaap wiegt. Jezus moet veel meer van haar hebben geleerd dan we vermoeden. Het is het licht in haar ogen dat oplicht in de ogen van Hem. Maria’s lied is een strijdlied. In de eerste lezing horen wij vanavond over een vrouw ‘bekleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren. Zij was zwanger en kreet in haar weeën en barensnood’. Maar toch is het déze vrouw die de draken van deze wereld kan verslaan. Het beeld van de strijdende vrouw is het beeld van de geschiedenis van God met de mensen. Deze geschiedenis staat vaak dwars op de geschiedenis van mensen.
Het is het verhaal van het mosterdzaadje, het verhaal van kleine beetje gist, van de graankorrel in de donkere aarde. Het is het verhaal van een kind in een voerbak. De geschiedenis van God is ook de geschiedenis van een onbekend meisje, geboren in een uithoek van de wereld, in een gehucht dat nog met krantenpapier is dichtgeplakt: Maria, het meisje uit Nazareth: ‘Zie de dienstmaagd des Heren en God heeft mij neergezien op de kleinheid van zijn dienstmaagd.
Al die grote bluffers, mensen met een hoge pet op van zichzelf, mensen met zwaarwichtige titels en rangen: ze zijn voor God eigenlijk maar klein en onbeduidend. Dat kan Maria zeggen, want ze ziet met eigen ogen hoe machtigen kapotgaan aan eigenwaan, hoe rijken verstikken in hun eigen leegte. Zelfs geweld gaat kapot aan geweld. De geschiedenis laat zien hoe machtige vorstenhuizen en keizerlijke paleizen steen voor steen zijn afgebroken.
Maria, als kind van haar volk, wist hoe Gods revolutie gestalte krijgt in kleinen en geringen. En dan vloeien de beelden, als in een visioen, ineen. Wat de Eeuwige met de wereld doet, is geen statisch gebeuren. Een vrouw die de woestijn in vlucht, kan het beeld zijn van een kerk die verdwijnt in de catacomben, of moet vertoeven in een wereld, waarin haar stem nog nauwelijks wordt gehoord, zoals men tevergeefs kan roepen in die eindeloze Sahara. “Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw Woord. En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons zijn intrek genomen”.
Maria heeft het niet altijd gemakkelijk gehad, ook niet als moeder. Het gerucht dat haar kind onwettig was, blijft haar achtervolgen (Lucas 3:23 en Johannes 8:4) Maar ze bleef trouw aan haar intuïtie en haar roeping. Haar Zoon zal de wereld veranderen, daarin blijft ze geloven. Soms, zoals op de bruiloft van Kana, schijnt ze te hard van stapel te lopen. Jezus zegt haar dat zijn tijd nog niet gekomen is. Maar ze is er zeker van dat die tijd zal komen. Ze leefde eigenlijk al in die tijd. Ze is ons vooruit. Dat is wat wij met haar Tenhemelopneming vieren: dat zij haar tijd vooruit is. Maria is zozeer een deel geworden van Jezus’ leven dat zij er nu ten volle deel van uitmaakt. Haar is niets onthouden, omdat zij zelf niets aan God onthield! Zo is zij uitgegroeid tot een strijdbare vrouw. En let u eens op het feit dat de geloofsbelijdenis van Maria begint met een bijzonder simpel gegeven. Maria spoedde zich door ‘t bergland naar haar nicht Elisabeth die ook een kind verwacht. Gods revolutie begint blijkbaar niet in grote woorden, maar waar mensen elkaar van dienst willen zijn, is Gods revolutie blijkbaar al begonnen!
Onze bisschop heeft pastor Eugène Brussee zeer dringend verzocht een nieuwe benoeming aan te nemen per 1 oktober en wel in de parochie van Limmen, Heiloo, Egmond en Akersloot. Na een aantal gesprekken ter oriëntatie heeft pastor Eugène hier mee ingestemd. Hij zal onze parochie dus gaan verlaten, na ruim 10 jaar hier gewerkt te hebben. Dit nieuws is vlak voor de vakantie bekend gemaakt. U zult begrijpen dat het pastor Eugène en zijn gezin en ook ons heeft overvallen zoals dit nieuws u nu overvalt. Wat dit betekent voor onze parochie kunnen wij u nog niet zeggen. Er is een verzoek ingediend voor pastorale ondersteuning voor onze parochie echter daar is nog geen concreet antwoord op gekomen.
Pastor Brussee zal met zijn gezin voorlopig nog in de pastorie van Ouderkerk blijven wonen.
Tijdens de afscheidsviering op 8 september heeft pastor Brussee een mooie preek gehouden. Wilt u deze nog eens rustig nalezen dan vindt u hieronder de link. https://heiligemariaparochie.nl/wp-content/uploads/2024/09/Preek-op-8-september-2024-3.pdf
Dit juli nummer van Spirit staat vooral in het teken van vakantie. Is God soms ook met vakantie? Daarnaast wordt Marlies van ‘t Hoff uitgebreid geïnterviewd vanwege haar 50-jarig dirigentschap.
Inhoud
Ik ga op reis en ik neem mee…
Zomerreces
God op vakantie? Wij ook?
Is God misschien met vakantie?
De derde wereldoorlog
God reist met ons mee
Ongrijpbare GOD op vakantie?
Een toeristische bedevaart – Leven als God in Parijs
We zijn heel blij dat we kunnen meedelen dat Angelique Poortvliet vanaf vandaag ons parochiesecretariaat komt versterken als administratief medewerker.
Velen van ons kennen Angelique als stagiair bij onze parochie van de Tiltenberg en als lectrice. Angelique woont in Hoofddorp is daar actief in de parochie.
Naast de reguliere taken van het parochiesecretariaat zal Angelique zich onder andere bezighouden met het verbeteren van de communicatie binnen de parochie en het coördineren en plannen van de parochiële activiteiten, zoals bijvoorbeeld de jaarplanning en de coördinatie van uitvaarten.
Angelique is dagelijks bereikbaar op het secretariaat van onze parochiekerk de Urbanus Amstelveen-Bovenkerk, via de e-mail secretariaat@heiligemariaparochie.nl en via het telefoonnummer: 06-5884 6364. Daarnaast komt ze graag langs op de andere locaties om ook lokaal te ondersteunen, dus als er taken zijn die nu blijven liggen, laat het haar weten.
De afgelopen maanden hebben Ank Jonker en Will Jutte het parochiesecretariaat met succes vormgegeven. Hartelijk dank daarvoor ook namens de ander bestuursleden en het pastoresteam. Will en Ank hebben aangegeven dat ze de komende tijd Angelique zullen ondersteunen in haar werkzaamheden.
Graag nodig ik u uit om Angelique warm te verwelkomen op het parochiesecretariaat en met haar samen te werken om de communicatie binnen de parochie op een hoger niveau te brengen en meer te betekenen voor onze parochianen.
Goed nieuws. We hebben Paul Snoek, een zeer ervaren enthousiaste musicus, bereid gevonden om een koor op te zetten. Dit op te richten koor zal met een gevarieerd programma een uitvaartplechtigheid of trouwdienst op waardige manier kunnen begeleiden in samenspraak met de voorgangers en op de locatie waar de uitvaart plaatsvindt Paul dirigeert en begeleidt verschillende koren en zingt ook zelf graag. Je kunt meer over hem vinden op de webpagina www.koorhuys.nl.
Wat is het plan?
We willen een flinke groep zangers bij elkaar krijgen die met enige regelmaat bereid zijn om door de week te komen zingen bij een uitvaartplechtigheid of een andere bijzondere viering. Deze groep zal vanaf september eens in de twee weken gaan repeteren om een degelijk repertoire op te bouwen en vanaf april 2025 zal de repetitie-frequentie afnemen. Wil je meedoen? Of heb je vragen? Dan kan je contact opnemen met Jeroen Potjes jeroenpotjes@heiligemariaparochie.nl of hem eens aanspreken.
Annie Berendsen en Sam Altena van Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, spreken over hoe zij de toekomst zien naar aanleiding van het themaboek “Er is wel een alternatief” door auteurs Hans Rodenburg, Koen Bruning, en Noortje Thijssen.
Muzikale omlijsting door Tony Rous, voormalige eerste violist van het Concertgebouworkest speelt Fantasieën van Telemann voor viool solo .
Aanvang: 20 juni 2024 20.00u; Toegang: gratis; Locatie: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2a, Amsterdam; Info: 020-6620720/ 0623790057. www.vredescafe.nl
De verschillende koren in onze Heilige Mariaparochie repeteren op onderstaande tijden en plaatsen. Als u ook mee wilt doen of meer informatie wenst, dan kan dat via koren@heiligemariaparorchie.nl .
Jeugdkoor Urbanissimo Urbanuskerk te Bovenkerk/Ouderkerk aan de Amstel
Zondag direct voor de viering
Ceacilia koor Urbanuskerk te Ouderkerk aan de Amstel
Dinsdag 10:45 – 12:30 uur
Jeugdkoor Prima Voce Augustinuskerk te Buitenveldert
dinsdag 18:00 – 19:30 uur
Liturgische zanggroep Tolle Lege Augustinuskerk te Buitenveldert
dinsdag 20:00 – 21:30 uur
Aurora/Elckerlyk Urbanuskerk te Bovenkerk/Ouderkerk aan de Amstel
dinsdag 20:00 – 22:00 uur
Schola Cantorum Augustinuskerk te Buitenveldert
woensdag 19:00 – 20:00 uur
Heerenkoor De Goede Herder De Goede Herderkerk te Buitenveldert
woensdag 20:00 – 21:20 uur
De Goede Herder Gemengd koor De Goede Herderkerk te Buitenveldert
woensdag 20:00 – 22:00 uur
Samenzangkoor De Goede Herderkerk te Buitenveldert
woensdag 20:00 – 22:00 uur
Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum Augustinuskerk te Buitenveldert
woensdag 20:00 – 22:00 uur
Caecilia koor Bovenkerk Urbanuskerk te Bovenkerk
donderdag 13:00 – 15:00 uur
Titus Brandsmakoor Titus Brandsmakerk te Amstelveen
De 84-jarige Oriaisi Pasilance Ngiy’o (Ole Ngiy’o) protesteerde op 10 juni 2022 met zijn Masai-dorpsgenoten tegen Tanzaniaanse veiligheidstroepen die hun land wilden innemen. Agenten schoten met kogels en traangas op de Masai. Ngiyó werd in beide benen geschoten. Zijn familie zag hem voor het laatst hulpeloos op de grond liggen. Even daarna sleepten agenten hem in een politieauto. Niemand heeft hem sindsdien gezien of gehoord.
Gedwongen uitzettingen
De Masai kregen al eerder te maken met gewelddadige gedwongen uitzettingen. Veiligheidstroepen vallen de Masai aan, vernielen hun huizen en voedsel en stelen waardevolle spullen. De Tanzaniaanse autoriteiten beweren dat de uitzettingen nodig zijn voor natuurbehoud, ook al wordt het land vervolgens gebruikt voor toerisme. In plaats van de Masai te betrekken bij hun plannen, drijven de autoriteiten hen van hun traditionele weidegronden. Met geweld en zonder enige compensatie.
Ben je organist/dirigent en ben je door-de-week beschikbaar voor het begeleiden van een gelegenheidskoor bij uitvaarten. Dan is deze baan misschien iets voor jou:
Begeleider gelegenheidskoor Heilige Maria Parochie
In de Heilige Mariaparochie in Amstelveen, Amsterdam-Buitenveldert en Ouderkerk worden +/- 50 uitvaartvieringen per jaar gehouden. Vaak wordt bij deze vieringen gevraagd of een koor de zang kan verzorgen.
Binnen de parochie wordt een gelegenheidskoor opgericht, bestaande uit zangers van de diverse koren, die bereid zijn om bij uitvaartvieringen de zang te verzorgen. Van de dirigent/organist wordt verwacht dat hij/zij deze vieringen muzikaal leidt en de organisatie van het gelegenheidskoor op zich neemt. Daarnaast kan het gelegenheidskoor incidenteel muzikale begeleiding verzorgen in b.v. een verzorgingstehuis.
De belangrijkste taken van de dirigent/organist:
Verzorgen van de muzikale ondersteuning bij uitvaartvieringen in de (locaties van de) parochie;
Samenstellen van een liederenbundel dat bij de uitvaartvieringen gebruikt kan worden;
Het ad-hoc samenstellen van een koor bij uitvaartvieringen;
Initieel het verzorgen van een aantal repetities met de zangers van het gelegenheidskoor om de liederen in te studeren;
Indien je zelf verhinderd bent voor een viering zorgdragen voor een vervanger;
Ontzorgen van het secretariaat en de pastor-deken bij het regelen van muziek en zangers bij uitvaartvieringen.
Competenties
Om deze functie goed te kunnen vervullen vragen wij om een persoon met de volgende competenties:
Ervaring met het begeleiden van koren als dirigent/organist;
Kennis en ervaring met de Rooms-katholieke riten bij de uitvaartvieringen.
Ben je geïnteresseerd in deze functie, dan kun je contact opnemen met Jeroen Potjes, lid van parochiebestuur verantwoordelijk voor personeelszaken. Stuur je interesse met cv naar personeelszaken@heiligemariaparochie.nl. Wij zullen contact met je opnemen. Het proces verder zal zijn eerst een gesprek met Jeroen Potjes en uiteindelijk een gesprek met onder anderen pastoor-deken Jongerden.
Arbeidsvoorwaarden
volgens het diocesane rechtspositiereglement voor kerkmusici en de Diocesane Regeling Salariëring kerkmusicus.
Ben je begaan met onze parochie en wil je met jouw talenten meehelpen de kerk en het geloof door te geven aan de volgende generatie?
Wil je ervaring opdoen als bestuurder in een omgeving, waarbij jouw inbreng er echt toe doet?
dan ben je wellicht geschikt als bestuurder van de Heilige Maria Parochie in Amstelland.
Het parochiebestuur draagt zorg over parochiële vermogen en de doelmatige aanwending van de financiële middelen ten bate van de parochie. Het reguliere bestuur van de parochie omvat het beheer van de gebouwen, het verwerven en ontvangen van geldelijke bijdragen van parochianen en het vaststellen en doen van uitgaven ten behoeve van de parochie, het personeels- en vrijwilligersbeleid. Daarnaast is de Heilige Mariaparochie momenteel midden in een transitie van een fusieparochie met 5 redelijk zelfstandige locaties en geloofsgemeenschappen naar een parochie met één parochiekerk en één gezamenlijke geloofsgemeenschap. Deze transities vraagt onder meer om effectieve en duidelijke communicatie met de parochianen en een herbestemming (verkoop) van enkele kerkgebouwen en aanliggende panden.
Het huidige parochiebestuur bestaat uit 5 personen: de pastoor-deken is voorzitter, een vice-voorzitter, een secretaris, een penningmeester en momenteel één overig lid. Gegeven de werkzaamheden hebben wij behoefte aan 2 of 3 additionele leden die een aantal van de onderhanden projecten mede kunnen vormgeven en zorgen voor continuiteit daar twee van de huidige leden het eind van hun laatste termijn benaderen.
Wie zoeken we:
Enthousiast iemand die ruim 4 uur (liefst meer) per week kan vrijmaken voor het medebesturen van de parochie.
De bestuurder is verantwoordelijk voor alle besluiten die door het parochiebestuur worden genomen, ook besluiten die niet worden genomen. Je hebt daarom interesse in de grote variëteit van onderwerpen die langskomen: juridisch, financieel, bouwkundig, personeelszaken, communicatie en dergelijke.
We zien graag dat iemand met een ander profiel ons bestuur komt versterken. De huidige (mannelijke) bestuursleden hebben voornamelijk een financieel-economische achtergrond.
Je bent rooms-katholiek en bent al geworteld in de Heilige Mariaparochie, dan wel bereid om er actief te worden.
Het huidig bestuur heeft een aantal ervaren bestuurders, die het leuk vinden om hun ervaring te delen. Daardoor kan het ook een nuttige ervaring zijn voor jongeren, die bestuurservaring willen opdoen.
Deze bestuursfuncties zijn onbezoldigd, maar je kunt wel een vrijwilligersvergoeding krijgen van maximaal 2.100 euro per jaar.
Ben je geïnteresseerd, meld je dan bij pastoor-deken Eugene Jongerden of bij de vice-voorzitter Jeroen Potjes: jeroenpotjes@heiligemariaparochie.nl.
Van 2 tot en met 5 mei ben ik naar Rome geweest met een bijzondere missie. Ik mocht mee met een select gezelschap o.a met onze bisschop en de heer Ed Nypels en een paar collega’s om stil te staan bij het 750 jarig jubileum van de stad Amsterdam en het overhandigen van een tulp aan de paus. De paus heeft een toespraak gegeven over de stad Amsterdam en kreeg van de familie Russell een grote bos witte tulpen overhandigd. De tulp heet Fratelli Tutti, Allemaal broeders. Zeer indrukwekkend als je voor de paus mag staan en hem persoonlijk een hand mag geven. Ik heb de paus een kaars overhandigd met daarop het logo van onze parochie en de verschijning van Maria aan Bernadette. De paus zie heel vriendelijk: ‘How nice’. Woorden die je niet meer snel vergeet.
De dagen stonden met afspraken gevuld en natuurlijk ook de indrukwekkende vieringen zoals in de St Pieter en in de kerk van de Friezen, muzikaal schitterend opgeluisterd door het koor Digamaris. Daarnaast natuurlijk ook de gezellige maaltijden en de heerlijke pasta’s. In Rome zijn Kerk en Geloof vanzelfsprekend opgenomen in de samenleving heerlijk om daar weer even van te mogen genieten onder de Italiaanse zon. Kortom dagen met een goud randje.
Toespraak van paus Franciscus
Ontvangst van een vertegenwoordiging van het bisdom Haarlem-Amsterdam en de Nicolaasbasiliek te Amsterdam bij gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam.
Dierbare broeders en zusters,
Een hartelijk welkom aan jullie, pelgrims uit Amsterdam: aan de bisschop mgr. Jan Hendriks, en aan Zijn Excellentie de heer Ed Nijpels, aan de bestuursleden van de Katholieke Stichting ter bevordering van Welzijnswerk van Amsterdam, aan de familie Russell, de rector en het koor van de basiliek van de H. Nicolaas en aan U allen.
De aanleiding van uw bezoek is de 750e verjaardag van de stad Amsterdam, waarvan de vieringen dit jaar zullen beginnen.
De wortels en de opkomst van de stad zijn verbonden met het geloof en de katholieke kerk. Een belangrijk moment in die geschiedenis wordt gevormd door het Eucharistisch wonder dat in 1345 plaats vond en nog steeds wordt herdacht met een Stille Omgang en de aanbidding van het heilig Sacrament. Tegelijkertijd is Amsterdam een stad waar velen zich inzetten voor de armen en de migranten, in verbinding met het werk van de zusters van Moeder Teresa, het Drugspastoraat, met de Gemeenschap van Sant’ Egidio en de vele andere initiatieven.
Bovendien is Amsterdam een stad met vele nationaliteiten, die geroepen zijn om als broeders en zusters samen te leven. Juist de kerken zijn plaatsen waar mensen van allerlei sociale en culturele achtergronden samenkomen. Ik dank U, ik dank U zeer voor uw inzet daarvoor. Ik wens U allen dat U kunt leven en werken in uw mooie stad met Gods zegen, zodat U met vreugde getuigenis kunt geven van het geloof en de concrete liefde voor de naaste, bezield en gesterkt door de Eucharistie. Moge Uw inzet de broederschap en de solidariteit onder de bewoners van de stad Amsterdam blijven versterken.
De maagd Maria, moeder van alle mensen, moge U bewaren in het geloof, in de hoop en de liefde. Ik zegen U van harte en ik begeleid U met mijn beste wensen. En, alstublieft, ik vraag U om voor mij te bidden.