Vijf vragen over het brandende vrachtschip in het Westelijk Havengebied
De brand in het Westelijk Havengebied roept veel vragen bij Amsterdammers op, met name over de rook en de NL-Alerts. Lees hieronder vijf vragen en antwoorden over de brand.
Om wat voor schip gaat het en waarom ligt het hier?
Het schip heet de Trade en is een zogeheten 'bulk carrier' met een lengte van 190 meter en een breedte van 32 meter. Het vaart over de hele wereld en werd eerder onder meer gezien in Columbia, Canada en Bulgarije. Het vrachtschip vaart onder de vlag van de Marshalleilanden.
Vorige week vrijdag kwam het vrachtschip aan in Amsterdam. Het ligt nu bij het bedrijf AST Amsterdam Scrap Terminal. Bij dat bedrijf komt ijzer uit België, Luxemburg, Duitsland aan. Het wordt daar in schepen geladen en gaat dan naar Turkije. Het bedrijf heeft een terrein van maar liefst 30.000 vierkante meter groot aan de Vlothavenweg met eigen laad- en loskades.
Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt bij AST Amsterdam Scrap Terminal. Zo gebeurde het op 18 maart van dit jaar al, toen verstuurde de brandweer een NL-Alert naar omwonenden. In de zomer van vorig jaar brak er ook brand uit bij een schip bij dit bedrijf.
Waarom zoveel NL-Alerts?
De brandweer stuurde gisteren maar liefst vier NL-Alerts. Vanochtend kwam er nog een NL-Alert bij. De boodschap was telkens hetzelfde: "Blijf uit de rook! Sluit ramen en deuren. Zet de ventilatie uit."
Hoewel de brand rond 17.00 uur al ontdekt werd, kwam het eerste NL-Alert pas om 19.30 uur. Dat kwam vooral doordat de rookwolk in eerste instantie nog niet zo groot was. Tussen 18.00 en 19.00 uur groeide de rookwolk en kwamen bij AT5 de eerste klachten over stank binnen. Sommige Amsterdammers waren verbaasd dat er toen nog geen NL-Alert was verstuurd.
De reden dat er in de avond meerdere alarmberichten werden verstuurd, was dat de rookwolk zich uitbreidde naar andere gebieden. Het eerste bericht ging nog naar een relatief klein gebied in West en Nieuw-West en het werd later uitgebreid naar onder meer Amstelveen, het centrum en Uithoorn.
Bewoners van het eerste gebied in West en Nieuw-West kregen de NL-Alerts telkens opnieuw. "De rook blijft over het gebied gaan, dus we nemen het dan voor de zekerheid mee in die waarschuwing", verklaart een brandweerwoordvoerder. "We waarschuwen liever een keer te veel dan een keer te weinig." Het was weliswaar technisch mogelijk om bijvoorbeeld het vierde NL-Alert alleen naar Uithoorn te laten gaan, maar dat zou volgens de woordvoerder gek zijn geweest. "Want de rook blijft ook over het gebied in West gaan."
Vanochtend om 7.30 uur werd er weer een NL-Alert gestuurd. Dat ging alleen naar het onderstaande gebied, omdat de wind iets gedraaid is en niet meer richting bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos gaat.
De verwachting is niet dat er nog meer NL-Alerts komen. "Op dit moment versturen we geen nieuwe NL-Alerts. De boodschap is inmiddels breed verspreid", liet de gemeente aan het begin van de middag weten.
Is de rookwolk giftig?
De rook leidde tot een groot aantal meldingen van ongeruste Amsterdammers, liet de brandweer gisteren weten. Zij gaven aan dat ze benauwd waren, ook spraken sommigen van een chemische lucht.
De boodschap van de brandweer is dat rook per definitie slecht is en dat het nooit goed is om rook in te ademen. Daarom moeten Amsterdammers die in de buurt wonen hun ramen en deuren gesloten houden en de ventilatie uitschakelen. Ook kunnen er roetdeeltjes naar beneden komen, het advies is om spullen waar roet op zit met zeep schoon te maken en niets te eten uit moestuinen als daar roet op is gevallen.
Tegelijkertijd zegt de brandweer dat zogeheten verkenningseenheden in de buurt metingen hebben gedaan en dat daaruit blijkt dat er geen verhoogde concentraties giftige stoffen in de rook zitten.
Hoe probeert de brandweer de brand te blussen?
Gisteren werd er op twee manieren geblust. Er werd vanaf boten en ladderwagens met bluswater in het schip gespoten en er werd met kranen (brandend) schroot naar buiten gehaald. Dat schroot werd daarna op de kant geblust of, als het niet in brand stond, voor de zekerheid natgespoten. Omdat het vrachtschip in verschillende compartimenten is opgedeeld, wat het toen nog de verwachting dat niet al het schroot op de kant gelegd hoefde te worden.
Later bleek dat de brand over was geslagen naar een tweede compartiment. De brandweer wilde ook dat compartiment legen, maar door de hitte zijn de luiken verzwakt geraakt en dichtgevallen. Het schroot dat daar ligt kan daardoor niet meer bereikt worden.
Hoelang gaat het blussen nog duren?
De brandweer hoopt dat het vuur morgenochtend om 8.00 uur geblust is. "We hopen natuurlijk veel eerder klaar te zijn", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Maar ja, het blijft natuurlijk een hele grote complexe inzet."
De brandweer houdt daarbij rekening met verschillende scenario's, zegt de woordvoerder. "We gaan kijken hoe we zo snel mogelijk de brand en rook kunnen stoppen."
AT5 houdt een liveblog mee met de laatste ontwikkelingen, dat liveblog is hier te vinden.