Moet het plein voor Dorpskerk worden vernoemd naar Jetje van Radio Oranje?
Tijdens de opening van de expositie ‘Amstelveen viert 80 jaar vrijheid’ heeft de dochter van Jetty Paerl geopperd om het plein voor de Dorpskerk (officieus aangeduid als Dorpsplein) officieel om te dopen tot Jetty Paerl Plein. Paerl stond ook wel bekend als Jetje van Radio Oranje en heeft 55 jaar in Amstelveen gewoond.
In de Tweede Wereldoorlog was Radio Oranje een van de weinige communicatiemiddelen voor de Nederlandse regering in ballingschap. Vanuit Londen werden gecodeerde berichten verstuurd, sprak koningin Wilhelmina en werd cabaret uitgezonden. In dat cabaretprogramma speelde Jetje van Radio Oranje een belangrijke rol.
Een bekend liedje dat Paerl zong was ‘Op de hoek van de straat staat een NSB'er’. Dit lied was een bewerking op het lied Ständchen dat door opa Paerl van een nieuwe tekst was voorzien. Toen de oorlog grimmiger en harder werd, schrapte de Nederlandse regering het cabaret op Radio Oranje.
Paerl trad na de oorlog op als zangeres en is zelfs de eerste Nederlander die een liedje zong voor het Eurovisie Songfestival. In 1956 werden twee Nederlandse inzendingen gestuurd: Corry Brokken en Paerl. Laatstgenoemde was de eerste die namens Nederland haar lied mocht zingen.
Na de oorlog trouwde Paerl met illustrator Cees Bantzinger. Het stel woonde eerst in Ouderkerk aan de Amstel en later in Amstelveen. Ze kregen in 1959 dochter Anne-Rose. Bantzinger pleegde in 1985 zelfmoord nadat bekend werd dat hij in de oorlogsjaren enige tijd lid was geweest van de NSB. Hij had zijn verleden al die tijd geheim gehouden voor zijn vrouw, dochter en buitenwereld. Jetty Paerl overleed in 2013 op 92-jarige leeftijd.
Dochter Anne-Rose pleit er nu voor om het plein voor de Amstelveense Dorpskerk naar haar moeder te vernoemen. Tijdens de presentatie die zij zaterdag gaf, sprak zij burgemeester Poppens hier op aan. Ook al weet ze dat de burgemeester hier officieel niet over gaat.
In de Tweede Wereldoorlog was Radio Oranje een van de weinige communicatiemiddelen voor de Nederlandse regering in ballingschap. Vanuit Londen werden gecodeerde berichten verstuurd, sprak koningin Wilhelmina en werd cabaret uitgezonden. In dat cabaretprogramma speelde Jetje van Radio Oranje een belangrijke rol.Β
Een bekend liedje dat Paerl zong was βOp de hoek van de straat staat een NSB'erβ. Dit lied was een bewerking op het lied StΓ€ndchen dat door opa Paerl van een nieuwe tekst was voorzien. Toen de oorlog grimmiger en harder werd, schrapte de Nederlandse regering het cabaret op Radio Oranje.Β
Paerl trad na de oorlog op als zangeres en is zelfs de eerste Nederlander die een liedje zong voor het Eurovisie Songfestival. In 1956 werden twee Nederlandse inzendingen gestuurd: Corry Brokken en Paerl. Laatstgenoemde was de eerste die namens Nederland haar lied mocht zingen.Β
Na de oorlog trouwde Paerl met illustrator Cees Bantzinger. Het stel woonde eerst in Ouderkerk aan de Amstel en later in Amstelveen. Ze kregen in 1959 dochter Anne-Rose. Bantzinger pleegde in 1985 zelfmoord nadat bekend werd dat hij in de oorlogsjaren enige tijd lid was geweest van de NSB. Hij had zijn verleden al die tijd geheim gehouden voor zijn vrouw, dochter en buitenwereld. Jetty Paerl overleed in 2013 op 92-jarige leeftijd.Β
Dochter Anne-Rose pleit er nu voor om het plein voor de Amstelveense Dorpskerk naar haar moeder te vernoemen. Tijdens de presentatie die zij zaterdag gaf, sprak zij burgemeester Poppens hier op aan. Ook al weet ze dat de burgemeester hier officieel niet over gaat.