Nieuwe detailhandelsvisie vooral gericht op winkelcentrum Stadshart
Het grote winkelcentrum in het Stadshart, waar voornamelijk ketens huizen en de lokale winkeliers weg trokken, wil de gemeente, onder meer door verbouwing van dat hart, aantrekkelijker maken voor vooral de regio. Dat staat in een nieuwe Detailhandelsvisie, die van dinsdag 6 mei af zes weken ter inzage ligt en waarover de gemeenteraad zich later moet uitspreken. De wijkwinkelcentra, waar men vooral lokale winkeliers wil hebben, zijn voor de dagelijkse boodschappen, vooral gericht op supermarkten, die overigens weer in handen van ketens zijn.
Maar de Detailhandel is van grote waarde voor Amstelveen, zegt de gemeente. In het regionale (hoofd) winkelcentrum worden steeds meer winkels gebouwd, maar dreigt anderzijds leegstand.
Online
Het is de gemeente wel opgevallen dat de sector onder grote druk staat, waaraan onder meer het online kopen debet is. Tegelijk ziet zij dat ‘de winkelbeleving’ belangrijker wordt. Overigens wil men – ook in de wijkwinkelcentra – het aantal standplaatsen beperken, wat al eerder het beleid van de gemeente was; zij kiest voor winkelpanden. De nieuwe Detailhandelsvisie is een vervanging van de oude, waarin werd aangegeven dat supermarkten nu eenmaal een bepaald aantal vierkante meters nog hebben en waarom het winkelcentrum Waardhuizen te klein werd gevonden. Eigenaar Netjes wil nu ten behoeve van AH de ‘binnenplaats’ opofferen voor nieuwbouw. De nieuwe visie geeft richting aan de toekomstige ontwikkeling van winkelgebieden en laat zien hoe de gemeente omgaat met ruimtelijke, economische en maatschappelijke uitdagingen, zegt de gemeente.
Winkels in de wijk
Volgens wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken vormen winkeliers een belangrijke pijler onder de lokale economie en dragen zij bij aan de ‘leefbaarheid en identiteit’ van de stad. “Met een gevarieerd winkelaanbod, van het regionale Stadshart tot goed functionerende wijkwinkelcentra en detailhandel in Bovenkerk, heeft Amstelveen een breed aanbod voor haar inwoners en bezoekers”, zegt hij.
Hij vindt dat detailhandel niet alleen belangrijk voor de werkgelegenheid is, maar ook een belangrijke ‘sociale en ruimtelijke’ rol speelt. Winkelgebieden zijn volgens hem ontmoetingsplekken, die de samenhang in de wijken versterken. Dat bleek onder meer toen de supermarkt uit het centrum Waardhuizen vertrok, gevolgd door een scala van lokale ondernemers.
Stadshart
“Met deze detailhandelsvisie geeft de gemeente richting aan de toekomstige ontwikkeling van winkelgebieden in Amstelveen en leggen we de basis voor sterke, bereikbare winkels die passen bij de stad van morgen,” zegt hij. Daarin speelt het begrip ‘duurzaamheid’ eb belangrijke rol. Overigens worden niet alle wijkwinkelcentra op dit moment door lokale winkeliers gedreven. Bankrashof, bijvoorbeeld, kent alleen nog een supermarkt (Vomar) en een een drogist, die bij de de keten Kruitvat behoort. Verder zijn de lokale winkeliers weggetrokken op een schoenmaker en een (niet meer el dag open zijnde) kapper na. Maar de gemeente wil met de nieuwe visie ’toekomstbestendig’ zijn En ‘aantrekkelijk, bereikbaar en vitaal’, waarbij zich vooral richt op ‘het versterken van het Stadshart dat zich verder ontwikkelt als levendig en veelzijdig stadscentrum met ruimte voor winkels, horeca, cultuur en andere stedelijke functies.’ Al wil zij wel de wijkwinkelcentra behouden en zelfs verbeteren voor dagelijkse boodschappen , maar wel ‘met ruimte voor aanvullende functies zoals niet-dagelijkse detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen’. Buiten de ‘hoofdwinkelstructuur’ zijn nieuwe winkelontwikkelingen in principe niet toegestaan, met uitzondering van transformatiegebieden als Nieuw-Legmeer en Kronenburg. Ook de winkels zijn volgens de gemeente gericht op een nog steeds groeiende internationale stad. “De visie sluit aan bij bredere ruimtelijke opgaven, zoals de groei van de stad, de transformatie van gebieden als Kronenburg en Nieuw-Legmeer, en de ambitie om Amstelveen aantrekkelijk en leefbaar te houden voor een diverse en groeiende bevolking”, staat er in het stuk. En: “De detailhandelsstructuur van Amstelveen is fijnmazig, met wijkwinkelcentra in de nabijheid van woonbuurten en een goed bereikbaar Stadshart. Door in te zetten
op multimodale bereikbaarheid – te voet, met de fiets, per OV en auto – wordt de toegankelijkheid van winkelgebieden voor alle doelgroepen vergroot. Daarnaast draagt clustering van voorzieningen bij aan het verminderen van verkeersbewegingen en het
stimuleren van duurzaam vervoer.”
Participatie
Er is volgens de gemeente bij de voorbereiding van de nieuwe visie gesproken met winkeliers, vastgoedeigenaren, ondernemersverenigingen en andere betrokkenen. In het najaar zal de gemeenteraad een besluit nemen over de Detailhandelsvisie en wordt een Detailhandelsplan opgesteld ‘waarin de acties verder worden uitgewerkt’.