Het overlijden van Paus Franciscus: een diep gevoeld verlies. Wat blijft is zijn boodschap van hoop, die leeft. Als je bij de pijn van een ander, deze zelf als pijn voelt in je hart, dan ga je actief helpen. In de rol die je op je hebt genomen. Dit doen geeft hoop. Liefde bleef Paus Franciscus voelen elk klein en groot moment. Die verbinding bleef hij trouw. Met aandacht compassievol aanwezig zijn daar waar dit nodig was. Eerlijk spreken als dat nodig was vanuit zijn hart. Zo bewonderenswaardig was deze nobele Paus in zijn leven. Wat een inspirerend voorbeeld is hij voor mensen. Dank u paus Franciscus. Rust in vrede.
Uit zijn vele toespraken haal ik de volgende citaten: ~ Het is de hoop die het leven in stand houdt, beschermt, behoedt en doet groeien. ~ Wanneer iemand tot ons hart spreekt, houdt de eenzaamheid op ~ Door van fouten uit het verleden te leren, kun je een nieuw hoofdstuk in jouw leven beginnen ~ Vergeving bevrijdt het hart en laat toe opnieuw te beginnen. Vergeving geeft hoop ~ Waakzaamheid is de deugd, de houding van de pelgrim ~ Bron: De nacht is het donkerst even voor de dag begint, samengesteld door Tom Zwaenenpoel.
Al mediterend in de stilte komen gedachten naar boven. Stilte is echt kijken. Stilte is echt luisteren. Stilte is echt voelen. De vernieuwende slaap, de zuiverende droom, de reinigende woorden. Stilte is altijd bij me, met me, aanwezig in de geest. In de adem is stilte. Stilte is thuis zijn. Nu ben ik stil en hoop …
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) speelde het verzet in Amstelveen een cruciale rol in de strijd tegen de Duitse bezetting. In verschillende wijken waren verzetsgroepen actief, maar ook talloze individuele inwoners droegen op hun eigen manier bij aan verzetsdaden – vaak met groot persoonlijk risico.
Wanneer er wordt gesproken over verzetsstrijders, denken we meestal aan mannen die aanslagen pleegden of betrokken waren bij overvallen op het bevolkingsregister. Vrouwen speelden echter ook een onmisbare rol in het verzet, al is hun bijdrage vaak onderbelicht gebleven. Velen van hen waren koerierster – een functie die vooral door jonge vrouwen werd vervuld. Zij konden zich gemakkelijker door het land bewegen dan jonge mannen, die het risico liepen te worden opgepakt voor de arbeidseinsatz.
Maar het werk van koeriersters ging veel verder dan het rondbrengen van berichten en illegale kranten. Zij vervoerden ook wapens, radioapparatuur, distributiebonnen en valse identiteitsbewijzen – soms verstopt onder de dubbele bodem van een kinderwagen, soms zelfs in een doodskist. Het werk was uiterst gevaarlijk: wie werd gepakt met illegale spullen, kon rekenen op zware straffen. Daarnaast hielpen zij onderduikers, zochten veilige adressen en verzorgden mensen die zich schuilhielden. Deze vrouwen waren het onmisbare smeermiddel in de organisatie van het verzet.
Twee moedige vrouwen uit Amstelveen illustreren hoe belangrijk deze rol was.
Sophie van Doorn
Sophie, of Fie, van Doorn kwam oorspronkelijk uit Wilnis en werkte als huishoudelijke hulp bij de familie Nooter in Amstelveen, eerst in de De Surmontstraat en later aan de Van der Veerelaan. Zij was toen ongeveer 25 jaar oud. Via Arie Blokland, een meteropnemer die in het verzet actief was, raakte Fie betrokken bij het verzet. Onder de schuilnaam ‘Mies’ werd zij koerierster. In haar omgeving waren de verzetsmensen allemaal gelovigen van de gereformeerde Pauluskerk.
Arie Blokland bracht regelmatig onderduikers naar het huis van de familie Nooter. Soms verbleven er wel zes of zeven tegelijk. Fie zorgde voor hen en fietste naar Wieringerwerf of naar haar ouders in Wilnis om eten te halen – lange tochten van soms wel acht uur. Vindingrijkheid was van levensbelang. Bij razzia’s hing ze een bordje met ‘besmet gebied’ of ‘roodvonk’ voor het raam. Duitse soldaten, bang voor besmettelijke ziekten, sloegen het huis dan over.
Fie kreeg geregeld opdrachten om onderduikers van de ene naar de andere locatie te brengen, vaak naar boer De Groot aan de Amstelveenseweg – waar altijd meer dan tien mensen ondergedoken zaten – of naar koster Sijtsema van de Pauluskerk. In 1970 plantten dankbare Joodse onderduikers ter ere van haar een boom in het Herdenkingswoud Joop Westerweel in Ramat Menashe, in Noord-Israël.
Nora Oostenbroek
Ook Nora Oostenbroek leverde als jonge vrouw een belangrijke bijdrage aan het verzet. Ze woonde met haar familie aan de Mr. Reijnstlaan 1 in Amstelveen. Haar moeder was Joods, haar vader niet – en haar betrokkenheid bij het verzet was iets dat ze van huis uit meekreeg. De woning van de familie fungeerde als doorgangshuis voor onderduikers en haar vader was actief in een communistische verzetsgroep. Na de oorlog werd hij gemeenteraadslid van Amstelveen voor de CPN.
Nora, toen slechts 17 jaar oud, verspreidde samen met haar vriend Roef de illegale krant Het Parool. Toen het vanwege razzia’s moeilijker werd om de krant uit Amsterdam te halen, begon men met stencilen in haar ouderlijk huis. Vanuit daar werden de kranten verspreid naar Bovenkerk, Nes en de Amstelzijde.
Na de oorlog stond Nora model voor het vrouwenbeeld op het monument voor de gevallenen in het Broersepark, gemaakt door Theo Bennes. Voor haar verzetswerk werd Nora Groenendijk-Oostenbroek op 18 oktober 2013 onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis, uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen.
Foto: Sophie van Doorn, collectie Vereniging Historisch Amstelveen
Op woensdag 30 april staan we in Buurtkamer KKP stil bij 80 jaar vrijheid. Samen met Platform KKP, Historisch Amstelveen en Amstelveen Oranje herdenken we het verleden en vieren we de vrijheid van vandaag.
Vanaf 12.30 uur bent u welkom voor koffie en thee. Om 13.00 uur start een indrukwekkende lezing over de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door het inspirerende verhaal van verzetsstrijder Johan Bender.
Om 14.00 uur maken we een bijzondere wandeling langs straten die herinneren aan moedige verzetshelden.
Kinderen gaan creatief aan de slag met het thema: Wat betekent vrijheid voor jou? Kinderen kunnen gratis schilderen met echte kunstenaars van 14.00 tot 15.30 uur en is er nog plek voor een bso voor locaties in Amstelveen bij de Buurtkamer Keizer Karelpark in het gebouw van De Schakel, Keizer Karelweg 94B
Aanmelden kan via 020-6430453 of buurtkamerkkp@gmail.com.
Vanaf 15.00 uur heffen we het glas op de vrijheid met een hapje en drankje. Bekijk historische foto’s van Amstelveen tijdens de oorlog en de bevrijding.
Toegang is gratis. Volg ons op Facebook of via MijnAmstelveen voor meer informatie.
Locatie:
De locatie is: Buurtkamer Keizer Karelpark, gebouw De Schakel, Keizer Karelweg 94B in Amstelveen.
Samen herdenken, samen vieren. U bent van harte welkom!
De gemeente is eindelijk van plan minder externe krachten in te huren, waarover de laatste jaren oorverdovend is geklaagd in de gemeenteraad wegens de hoge kosten. Die kwamen in 2023 op € 28 miljoen neer, wat ongeveer een kwart (24,5 %) van de totale personeelskosten is. Vorig jaar daalde dat naar 18,6 procent, wat nog altijd goed is voor € 22,2 miljoen.
Zij heeft in 2024 het aantal ingehuurde externe medewerkers aanzienlijk verminderd, zegt de gemeente.
Kosten omlaag
“De gemeente is minder gaan inhuren om de kosten te verlagen, de efficiëntie binnen de organisatie te verbeteren en de dienstverlening aan inwoners te vergroten”, zegt zij. Wethouder Frank Berkhout, verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie en inhuur, zegt dat in het coalitieakkoord is afgesproken het inhuurpercentage omlaag te brengen, wat hij ‘een flinke opgave’ vindt. “We zijn een ambitieuze gemeente met heel veel grote projecten, zoals de A9, de vernieuwing van het Stadshart en de bouwprojecten in de Scheg en Legmeer.” Daar hoort volgens hem tijdelijke externe inhuur gewoon bij. “Tegelijkertijd willen we inhuur beperken, door onze vaste functies met vast personeel in te vullen. En deze mensen binnen houden door ze doorgroeimogelijkheden aan te bieden. Daar hebben veel mensen hard aan gewerkt en dat werpt zijn vruchten af.” Het aantal lopende inhuuropdrachten is gedaald van 317 in 2023 naar 258 in 2024. De krapte op arbeidsmarkt houdt de komende jaren volgens de gemeente aan, met name in vakgebieden als financieel adviseurs, planeconomen en ICT-specialisten. ‘De gemeente blijft daarom veel inspanningen leveren om dit soort vacatures in te vullen’, zegt zij.
Verschillende kerken willen samen Hemelvaart vieren in het Openluchttheater Elsrijk, meldt Geloven in Amstelveen. “Zij willen graag samen met verschillende kerken tegelijkertijd.” Hemelvaartsdag valt dit op jaar opdonderdag 29 mei.
Start van de viering zal zijn om 10:30 uur.
Stadshartkerk
Het Openluchttheater Elsrijk is bij de Kruiskerk. Het adres van het theater is De Ruwiellaan 20. In elk geval is de Stadshartkerk en de evangelische gemeente van de Christian and Misionary Aliance (CAMA) er bij. Wat men doet als het weer tegenvalt is nog niet bekend. De organisatie vertelt dat later.
Met het nieuwe Beeldkwaliteitsplan voor deelgebied 1 van Middenwaard zet de gemeente Amstelveen de kroon op een jarenlange gebiedsontwikkeling. Het plan ligt vanaf 2 mei ter inzage voor reacties van inwoners. Dit westelijke deel, grenzend aan de Gondel, wordt niet alleen de entree van de wijk, maar ook het visitekaartje van de toekomst van Amstelveen.
“Met deelgebied 1 ronden we niet alleen een grote herontwikkeling af,” zegt wethouder ruimtelijke ordening Floor Gordon. “We creëren ook een nieuwe toegangspoort tot Middenwaard. Een plek waar duurzaamheid, architectuur en betaalbaarheid samenkomen.”
Architectonisch accent als blikvanger
Wat de gemeente betreft moet het gebied een architectonisch hoogtepunt worden. De lat ligt hoog: het plan schrijft een duurzame, energie-efficiënte en natuurinclusieve uitstraling voor, die past binnen het groene karakter van Amstelveen. “We willen een gebouw of stedenbouwkundig ensemble dat zich onderscheidt en meteen herkenbaar is,” aldus Gordon. “Een echte blikvanger – een kroon op het werk.”
Sociaal én betaalbaar wonen
Naast beeldkwaliteit staat ook betaalbaarheid centraal. In deelgebied 1 komen zowel sociale huurwoningen als betaalbare koopwoningen. Daarmee blijft Middenwaard toegankelijk voor een brede groep Amstelveners. Het plan blijft binnen de huidige bestemming van woongebied en parkeerterrein en vereist geen aanpassing van het omgevingsplan.
Laatste kans om mee te denken
Tot en met 12 juni 2025 kunnen belangstellenden reageren op het conceptplan. Het document is digitaal in te zien via de officiële bekendmakingen van de gemeente. Reageren kan per e-mail. Omwonenden worden ook per brief geïnformeerd.
Vervolgstappen
Het definitieve beeldkwaliteitsplan wordt in het najaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna start een openbare aanbesteding, waarbij projectontwikkelaars worden uitgedaagd om hun visie voor het gebied te presenteren. Omdat het project past binnen het bestaande bestemmingsplan, kan de bouwvergunning later via een versnelde procedure worden afgegeven.
Met dit laatste puzzelstukje rondt Amstelveen niet alleen een grootstedelijk project af – het geeft de wijk een gezicht dat uitnodigt, verbindt en toekomstbestendig is.
Het blijft waarschijnlijk nog lang onrustig in Amstelveen, want Gerard Joling viert daar zijn 65e verjaardag en zijn veertigjarig jubileum als artiest. En zoals we van Geer gewend zijn, komt er bij zo'n feest wel iets meer kijken dan twee violen en een trommel én een fluit! Tout bekend Nederland is uitgenodigd.
Amstelveen - De gemeente legt het concept van het nieuwe Beeldkwaliteitsplan voor het deel van Middenwaard waar appartementen komen ter inzage voor reacties. In dit plan staat hoe de gemeente wil dat dit gebied eruit komt te zien. Het gaat om de uitstraling van de gebouwen en van de openbare ruimte.
Beeldkwaliteit
Floor Gordon, wethouder ruimtelijke ordening: “Met deelgebied 1 zetten we de kroon op de gebiedsontwikkeling van Middenwaard. Als entree van het gebied krijgt deze plek een unieke uitstraling, met ruimte voor een bijzonder architectonisch accent. We leggen de lat hoog op het gebied van duurzaamheid en natuurinclusiviteit: energie-efficiënt, circulair én passend in het groene karakter van Amstelveen. Zo bouwen we niet alleen toekomstbestendig, maar ook aan een sterke verbinding met de stad en haar omgeving.”
Sociaal en betaalbaar
Middenwaard is in vier delen opgedeeld. Deelgebied 1 is het meest westelijke gebied dat grenst aan Gondel en het laatste deel van de ontwikkeling van Middenwaard. In de andere gebieden zijn al duurzame, luxe woningen gebouwd en komt er een nieuw kindcentrum met school, kinderopvang en gymzaal. Floor Gordon: “In deelgebied 1 bieden we ruimte aan sociale huurwoningen én betaalbare koopwoningen. Dit najaar willen we de procedure starten om een ontwikkelaar te selecteren die dit gaat bouwen. Daarom hebben we het bestaande beeldkwaliteitsplan nu bijgewerkt.” Het bestemmingsplan Amstelveen Zuid-Oost 2015 (tegenwoordig Omgevingsplan) blijft ongewijzigd. Het gebied heeft de functie woongebied en parkeerterrein. Dat verandert niet.
Reageren
Belangstellenden kunnen tot en met 12 juni 2025 reageren op het concept beeldkwaliteitsplan. Het is vanaf 2 mei digitaal te vinden op officiele bekendmakingen. Reageren kan door een mail te sturen naar bouwprojecten@amstelveen.nl. Omwonenden krijgen hierover bericht.
Proces
Het definitieve beeldkwaliteitsplan Middenwaard deelgebied 1 wordt in het najaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Vervolgens wordt de tender gepubliceerd. Een tender is een aanbestedingsprocedure waarbij bedrijven kunnen inschrijven om een project uit te voeren. Dit proces zorgt ervoor dat de gemeente de beste ontwikkelaar kan selecteren op basis van kwaliteit en prijs. Omdat het project in het bestemmingsplan past, kan te zijner tijd worden volstaan met een vergunning.
[AMSTELVEEN] De gemeente Amstelveen heeft in 2024 het aantal ingehuurde externe medewerkers flink verminderd. In 2023 werd 24,5 procent van de totale personeelskosten uitgegeven aan inhuur. In 2024 daalde dit percentage naar 18,6 procent. De gemeente is minder gaan inhuren om de kosten te verlagen, de efficiëntie binnen de organisatie te verbeteren en de dienstverlening aan inwoners te vergroten.
In de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein is momenteel de tentoonstelling ‘Freddy – brieven uit de onderduik’ te zien, een onderduikverhaal van Freddy Brandeis-Coster (Amsterdam, 1925 – Amstelveen, 2013) en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt nog tot en met woensdag 14 mei 2025.
Freddy dook tijdens de oorlog onder in België, in de buurt van haar moeders familie.
Codewoorden
Haar ouders en jongere broertje verbleven op verschillende adressen in Hattem en Vaassen. Ondanks de scheiding wist de familie contact te houden via brieven, geschreven onder schuilnamen en met codewoorden. In die correspondentie ontvouwt zich ook een ontroerend liefdesverhaal tussen Freddy en haar verloofde Raphaël Leefsma, die in Amsterdam verbleef, evenals de tragische geschiedenis van haar oom Léon en zijn gezin in Brussel.
Brieven
De tentoonstelling is samengesteld door Freddy’s dochter Berthe Rosette Brandeis, op basis van haar boek ‘Freddy, brieven uit de onderduik’. In de expositie zijn originele brieven, documenten, foto’s en persoonlijke verhalen te zien. Op diverse momenten is Berthe Rosette Brandeis zelf aanwezig om bezoekers meer te vertellen over het verhaal van haar familie. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan alle mensen en kerkgemeenschappen die, met gevaar voor eigen leven, de familie Brandeis door de oorlog hebben geholpen.
Amstelveen - De gemeente Amstelveen heeft in 2024 het aantal ingehuurde externe medewerkers aanzienlijk verminderd. In 2023 werd 24,5% van de totale personeelskosten uitgegeven aan inhuur. In 2024 daalde dit percentage naar 18,6%. De gemeente is minder gaan inhuren om de kosten te verlagen, de efficiëntie binnen de organisatie te verbeteren en de dienstverlening aan inwoners te vergroten.
Wethouder Frank Berkhout verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie en inhuur, zegt: "In het coalitieakkoord hebben we met elkaar afgesproken om het inhuurpercentage omlaag te brengen. Een flinke opgave, want we zijn een ambitieuze gemeente met heel veel grote projecten. Denk aan de A9, de vernieuwing van het Stadshart en de bouwprojecten in de Scheg en Legmeer. Daar hoort tijdelijke externe inhuur gewoon bij. Tegelijkertijd willen we inhuur beperken, door onze vaste functies met vast personeel in te vullen. En deze mensen binnen houden door ze doorgroeimogelijkheden aan te bieden. Daar hebben veel mensen hard aan gewerkt en dat werpt zijn vruchten af.”
Daling in cijfers
In 2023 bedroeg de totale inhuur circa 28 miljoen euro, wat 24,5% van de totale personeelskosten was. In 2024 is dit bedrag gedaald naar 22,2 miljoen euro, wat 18,6% van de totale personeelskosten is. Het aantal lopende inhuuropdrachten is ook gedaald van 317 in 2023 naar 258 in 2024.
Uitdagende arbeidsmarkt
De krapte op arbeidsmarkt houdt de komende jaren aan met name in vakgebieden als financieel adviseurs, planeconomen en ICT-specialisten. De gemeente blijft daarom veel inspanningen leveren om dit soort vacatures in te vullen.
De gemeente Amstelveen heeft in 2024 aanzienlijk minder externe medewerkers ingehuurd. In 2023 werd nog 24,5% van de personeelskosten besteed aan externe inhuur; in 2024 is dat teruggebracht naar 18,6%. Met deze daling wil de gemeente kosten besparen, de organisatie versterken en de service aan inwoners verbeteren.
Wethouder Frank Berkhout, verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie en externe inhuur:
“In het coalitieakkoord hebben we afgesproken het inhuurpercentage te verlagen. Dat is geen gemakkelijke opgave in een ambitieuze gemeente als Amstelveen, waar we werken aan grote projecten zoals de A9, de vernieuwing van het Stadshart en woningbouw in de Scheg en Legmeer. Voor zulke projecten is tijdelijke inhuur soms onvermijdelijk. Toch kiezen we steeds vaker voor vaste medewerkers, die we kansen bieden om door te groeien. Die aanpak begint nu echt zijn vruchten af te werpen.”
Duidelijke daling in cijfers
In 2023 gaf Amstelveen ongeveer 28 miljoen euro uit aan externe inhuur. In 2024 is dat bedrag gedaald naar 22,2 miljoen euro. Ook het aantal lopende inhuuropdrachten daalde: van 317 in 2023 naar 258 in 2024.
Arbeidsmarktkrapte blijft uitdaging
De krapte op de arbeidsmarkt blijft voelbaar, vooral in vakgebieden zoals financiële advisering, planeconomie en ICT. De gemeente blijft zich inspannen om geschikte kandidaten te vinden en te behouden.
Nadat eerder de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) op een bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit op donderdag 8 mei om 18.00 uur in de Schouwburg Amstelveen wees, doet nu ook het Platform Veilig Ondernemen (PVO) een duit een het zakje. De meeting is primair voor ondernemers uit Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn. ‘Herken Ondermijning’, heet het evenement, dankzij o.m. een ex-crimineel en een misdaadjournalist, een inkijkje geeft in de wereld van verborgen criminaliteit in het bedrijfsleven.
Ook de burgemeesters Gido Oude Kotte (Aalsmeer), Pieter Heiliegers (Uithoorn) en Tjapko Poppens (Amstelveen) delen hun zorgen over ondermijning en onderschrijven het belang van het tijdig herkennen van signalen en hoe men zich ertegen kan wapenen.
Politie
Verder zijn vertegenwoordigers van de Politie, Meld Misdaad Anoniem en Platform Veilig Ondernemen zijn aanwezig voor vragen. De zaal van de schouwburg gaat om 18.45 open, nadar liefhebbers al om 18.00 uur een gratis broodje hebben kunnen eten. Het programma duurt van 19.00 tot 21.00 uur en daarna is er een ‘netwerkborrel’ tot 22.15 uur.
Amstelveen - Traditiegetrouw strijkt de kermis weer neer bij de Stadstuinen in Amstelveen in de meivakantie. Van 3 tot en met 7 mei kan jong en oud op het Handelsplein terecht voor diverse attracties, spellen en lekkernijen.
De voorjaarskermis staat garant voor een hoop vermaak voor alle leeftijden. Van touwtje trekken tot de zweefmolen en van botsauto's tot de Breakdance. Natuurlijk kun je op de kermis ook terecht voor suikerspinnen en ander snoepgoed.
Kinderhelden
Op de openingsdag, zaterdag 3 mei komt Bluey naar de kermis in Amstelveen om 15.00 uur. Er is alle kans om met het figuur op de foto te gaan. Woensdag om 15.00 uur komt Stitch langs voor een bezoek.
Amstelveen - In de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein is momenteel de tentoonstelling Freddy – brieven uit de onderduik te zien, over het indrukwekkende onderduikverhaal van Freddy Brandeis-Coster (Amsterdam, 1925 – Amstelveen, 2013) en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt nog tot en met woensdag 14 mei 2025.
Geschiedenis
Freddy dook tijdens de oorlog onder in België, in de buurt van haar moeders familie. Haar ouders en jongere broertje verbleven op verschillende adressen in Hattem en Vaassen. Ondanks de scheiding wist de familie contact te houden via brieven, geschreven onder schuilnamen en met codewoorden. In die correspondentie ontvouwt zich ook een ontroerend liefdesverhaal tussen Freddy en haar verloofde Raphaël Leefsma, die in Amsterdam verbleef, evenals de tragische geschiedenis van haar oom Léon en zijn gezin in Brussel.
Tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door Freddy’s dochter Berthe Rosette Brandeis, op basis van haar boek Freddy, brieven uit de onderduik. In de expositie zijn originele brieven, documenten, foto’s en persoonlijke verhalen te zien. Op diverse momenten is Berthe Rosette Brandeis zelf aanwezig om bezoekers meer te vertellen over het verhaal van haar familie.
Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan alle mensen en kerkgemeenschappen die, met gevaar voor eigen leven, de familie Brandeis door de oorlog hebben geholpen.
Wanneer: Nu te zien t/m woensdag 14 mei 2025 Waar: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein
Toegang: gratis tijdens openingstijden van de bibliotheek
Ben jij klaar voor het ultieme Super Smash Bros. Ultimate toernooi?! Show je skills en wie weet word jij bekroond tot kampioen! En natuurlijk gaat de winnaar niet met lege handen naar huis.
Heb je een eigen Nintendo Switch controller? Neem deze vooral mee. Deelname is gratis! Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus om zeker te zijn van een plekje in het toernooi kan je je van te voren inschrijven via dit inschrijfformulier.
Amstelveen - De bestuurder van scootmobiel is dinsdagmiddag van de weg geraakt aan de Nesserlaan en in het water beland.
Rond 12.50 uur werd alarm geslagen vanwege een te water geraakt persoon aan de Nesserlaan in Amstelveen. Het bleek dat de bestuurder van een scootmobiel in een sloot was beland, maar gelukkig bleef de bestuurder ongedeerd en hoefde hij niet naar het ziekenhuis.
De melding werd snel opgevolgd door de hulpdiensten. De brandweer rukte uit met duikers om de scootmobiel uit het water te halen. De bestuurder kon zelfstandig weer op de been komen en werd nagekeken, maar hoefde niet verder behandeld te worden.
De scootmobiel is later uit het water gehaald door brandweerduikers en geborgen.
Amstelveen - In de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein is momenteel de tentoonstelling Freddy – brieven uit de onderduik te zien, over het indrukwekkende onderduikverhaal van Freddy Brandeis-Coster (Amsterdam, 1925 – Amstelveen, 2013) en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt nog tot en met woensdag 14 mei 2025.
Geschiedenis
Freddy dook tijdens de oorlog onder in België, in de buurt van haar moeders familie. Haar ouders en jongere broertje verbleven op verschillende adressen in Hattem en Vaassen. Ondanks de scheiding wist de familie contact te houden via brieven, geschreven onder schuilnamen en met codewoorden. In die correspondentie ontvouwt zich ook een ontroerend liefdesverhaal tussen Freddy en haar verloofde Raphaël Leefsma, die in Amsterdam verbleef, evenals de tragische geschiedenis van haar oom Léon en zijn gezin in Brussel.
Tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door Freddy’s dochter Berthe Rosette Brandeis, op basis van haar boek Freddy, brieven uit de onderduik. In de expositie zijn originele brieven, documenten, foto’s en persoonlijke verhalen te zien. Op diverse momenten is Berthe Rosette Brandeis zelf aanwezig om bezoekers meer te vertellen over het verhaal van haar familie.
Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan alle mensen en kerkgemeenschappen die, met gevaar voor eigen leven, de familie Brandeis door de oorlog hebben geholpen.
Wanneer: Nu te zien t/m woensdag 14 mei 2025 Waar: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein
Toegang: gratis tijdens openingstijden van de bibliotheek
Ready, set, go! Ben jij klaar voor het ultieme Mario Kart 8 Deluxe toernooi?! Show je skills en wie weet word jij bekroond tot de enige echte Mario Kart Kampioen!
Heb je een eigen Nintendo Switch controller? Neem deze vooral mee. Deelname is gratis! Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus om zeker te zijn van een plekje in het toernooi kan je je van te voren inschrijven via dit inschrijfformulier.
Van maandag 5 tot en met zaterdag 10 mei voert Schiphol jaarlijks onderhoud uit aan de Aalsmeerbaan. Dat betekent dat deze start- en landingsbaan tijdelijk buiten gebruik is. In plaats daarvan wordt het vliegverkeer omgeleid via andere banen – waaronder de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. Vooral het gebruik van de Buitenveldertbaan betekent dat meer vliegtuigen over Amstelveen zullen vliegen gedurende deze vijf dagen.
Doordat vliegtuigen tijdelijk andere vliegroutes volgen, kunnen inwoners van Amstelveen in de eerste helft van mei meer vliegtuiggeluid ervaren dan normaal. Dit geldt vooral voor wijken zoals Elsrijk, Stadshart, Randwijck, Keizer Karelpark en delen van Westwijk, die onder de aan- en uitvliegroutes van de Buitenveldertbaan liggen. Schiphol en LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) realiseren zich dat dit hinder kan veroorzaken en geven aan het onderhoud zo efficiënt mogelijk uit te voeren.
Overigens kunnen Amstelveners daarna rekenen op minder geluidsoverlast deze zomer. Vanaf 10 mei start namelijk groot onderhoud aan de Buitenveldertbaan, dat tot en met 28 september duurt. Tijdens die periode zal de Aalsmeerbaan gedeeltelijk ingekort zijn, wat ook invloed kan hebben op het baangebruik. In de week van 29 september tot 5 oktober is de Aalsmeerbaan bovendien opnieuw buiten gebruik.
Informatie voor omwonenden
Omwonenden die meer willen weten over het vliegverkeer en het gebruik van de verschillende banen kunnen terecht bij BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol). BAS is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 020-6015555 of via de website bezoekbas.nl. Daarnaast kunnen inwoners via de gratis Notifly-app realtime informatie ontvangen over het actuele en verwachte vliegverkeer boven hun woonomgeving. Ook biedt Schiphol een speciale nieuwsbrief voor omwonenden met updates over werkzaamheden en vliegverkeer.
Op zaterdag 14 juni a.s. is er weer het legendarische slotdagtoernooi met alle pupillenteams (Smarties en de 08 t/m 012 teams). De leukste, gezelligste en sportiefste afsluiting van een heerlijk voetbalseizoen. De eerste wedstrijden starten om 8.30 uur waarna de middagactiviteiten rond 14.30u zijn a...
Er loopt een Londens politieonderzoek naar de Ierse hiphopformatie Kneecap, die september in Paradiso optreedt, vanwege uitingen die ze tijdens eerdere optredens deden, meldt de BBC. De gemeente onderzoekt nu of er aan het optreden in Amsterdam mogelijk veiligheidsrisico's verbonden zitten. De band zelf spreekt van een lastercampagne.
Paradiso wil nog niet voor de muziek uitlopen en wacht het politieonderzoek af. De gemeente zegt samen met de politie te onderzoeken of er eventuele veiligheidsrisico's aan het concert verbonden zijn.
De Britse politie doet naar twee incidenten uit de afgelopen twee jaar onderzoek. Zo zou een bandlid tijdens een optreden in november 2023 hebben opgeroepen tot moord van conservatieve politici. In november vorig jaar zou een bandlid tijdens een concert "Up Hamas, Up Hezbollah" hebben geroepen.
Daarnaast zorgde een optreden op het Amerikaanse festival Coachella op 18 april voor veel ophef. Het optreden stond in het teken van de situatie in Gaza. Op het grote scherm achter het podium stond onder meer de tekst 'Fuck Israël. Free Palestina'.
Onderzoek wordt afgewacht
De band speelt de komende maanden twee keer in Nederland, op 14 juni op festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek en op 5 september in Paradiso. Een woordvoerder van die zaal zegt dat politieke uitingen van artiesten daar gewoon toegestaan zijn, zolang ze binnen de wet vallen. Of dat in dit geval ook het geval is, zal aan de hand van het Britse onderzoek dus moeten blijken.
"Het is een interessante zaak, maar we willen er niet te vroeg oordelen", aldus de woordvoerder. Als duidelijk is wat de consequenties van het politieonderzoek zijn, gaat de poptempel naar eigen zeggen bespreken welke gevolgen zij eraan verbinden.
'Uit de context gehaald'
Kneecap schrijft in een post op X dat ze het mikpunt zijn geworden van een lastercampagne. Volgens de band hebben 'figuren uit de gevestigde orde' uit uren aan beeldmateriaal een paar momenten gevist. Die zouden uit hun context zijn gehaald en vervolgens zijn gebruikt om 'morele hysterie' te wekken. "Ze willen je doen geloven dat woorden schadelijker zijn dan genocide."
De band benadrukt ook Hamas en Hezbollah niet te steunen en dat ook nooit gedaan te hebben. "Aanvallen op burgers keuren we altijd af. Dat is nooit oké. Gezien de geschiedenis van ons land weten we dat meer dan wie dan ook."
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er samen met de politie naar de risico’s voor de openbare orde en veiligheid gekeken wordt. "Zodra we daar meer over kunnen zeggen, doen we dat." Of de uitingen van de band al dan niet strafbaar zijn, is aan het OM om te beoordelen.
De Amsterdamse fractie van JA21, ziet het liefst dat Kneecap nu al geweerd wordt. "Laten we deze groep duidelijk kenbaar maken dat ze niet welkom zijn in Amsterdam", zegt raadslid Cas van Berkel in De Telegraaf. "Eerdere oproepen om Britse parlementariërs om te leggen en de verheerlijking van terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah, vallen wat JA21 betreft niet onder artistieke vrijheid. Wegwezen met die haat-rap."
Optredens
Sinds het conflict in het Midden-Oosten weer is opgelaaid, komt het vaker voor dat optredens van artiesten onder een vergrootglas liggen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de in Gaza opgegroeide artiest Saint Levant, die kort na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters op 7 november zijn Marokkaanse broeders bedankte.
In bepaalde kringen ontstond ook verontwaardiging toen de Israëlische comedian Yohay Sponder in januari zijn optreden in Boom Chicago geannuleerd zag worden. De Israëlische comedian vond uiteindelijk een alternatieve locatie in Amstelveen.
In mei vorig jaar wilde het Concertgebouw twee optredens van het Israëlisch strijkkwartet annuleren, omdat volgens hen (vlak na de serie demonstraties op de UvA) de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De annulering werd later teruggedraaid.
[AMSTELVEEN] In Bibliotheek Stadsplein is momenteel de tentoonstelling 'Freddy - brieven uit de onderduik' te zien. De expositie toont het indrukwekkende onderduikverhaal van Freddy Brandeis-Coster (Amsterdam, 1925 - Amstelveen, 2013) en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt nog tot en met woensdag 14 mei.
[AMSTELVEEN] Om ondernemers te waarschuwen voor veel voorkomende ondermijnende criminaliteit houden PVO Amsterdam-Amstelland en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn op donderdagavond 8 mei een avond met de titel 'Herken Ondermijning'. Het evenement vindt plaats in Schouwburg Amstelveen en moet een indringende blik op de wereld van verborgen criminaliteit in het bedrijfsleven bieden.