Seksuele intimidatie in Amstelveen: zo pak je malafide verhuurders aan
Schimmels, scheuren, rotte kozijnen en verhuurders die weigeren de problemen oplossen. Het is voor sommige huurders in Amstelveen de norm. En uit het jaarverslag van Stichting!WOON blijkt dat het veel verder gaat dan het nalaten van onderhoud. Met seksuele intimidatie als dieptepunt.
Veel huurders leven structureel met problemen met hun verhuurder. Om deze mensen te steunen heeft Gemeente Amstelveen de hulp ingeschakeld van Stichting!WOON. Een organisatie die huurders helpt met juridisch advies en begeleiding bij het starten van procedures tegen verhuurders.
Helaas kan Stichting!WOON alleen helpen als een huurder ook werkelijk juridische stappen wilt zetten. En dat is niet altijd het geval. “Bang zijn voor een verhuurder, dat zie je toch regelmatig helaas.. Als het misgaat en je staat op straat, probeer dan maar eens iets anders te vinden,” zegt Guust Augustin van Stichting!WOON.
Wethouder Adam Elzakalai reageert geschrokken op het geval waarin een huurder geen melding durft te maken van seksuele intimidatie. “Het is toch de wereld op zijn kop op het moment dat je in je recht staat, sterker nog, geïntimideerd wordt, en het niet aan de kaart durft te stellen omdat je bang bent dat je je woning uitgezet wordt.”
Huurders Theo van Zelm en Froukje Hoekemeijer hebben allebei al jaren lang problemen met hun verhuurder. ‘Ik vind dat überhaupt gewoon een verhuurder naar zijn huurders moet luisteren. Ga er eens lekker zelf zitten. Ga zelf eens zo leven,’ zegt Hoekemeijer. Ook Van Zelm is ontzet door de onwil van zijn verhuurder: ‘Er komt geen enkele medewerking van de verhuurder. En dat is zo moedeloos.’
Dankzij de Wet Goed Verhuurderschap is er, voor situaties zoals intimidatie, discriminatie of te hoge huur of servicekosten, de mogelijkheid verhuurders harder aan te pakken, omdat het de gemeente in staat stelt te handhaven. Hierdoor kunnen verhuurders boetes of zelfs dwangsommen ontvangen wanneer ze zich niet aan de regels houden.
Voor een melding stuurt de gemeente Amstelveen je eerst naar Stichting!WOON. “Wij verwijzen door naar Stichting!WOON en op het moment dat daar blijkt dat er een actie moet komen, dan komt ons wettelijk instrumentarium aan de orde,” vertelt wethouder Elzakalai. Hij en Guust Augustin roepen iedereen op gebruik te maken van hun recht en aan de bel te trekken als er problemen met een verhuurder zijn.
Komt u er niet uit met uw verhuurder? Neem dan contact op met Stichting!WOON. Dat kan telefonisch (020-5230130, via email (amstelveen@wooninfo.nl) of bezoek een van de spreekuren. Deze zijn wekelijks op dinsdag van 13:00 tot 14:30 in Wijkcentrum Alleman en op woensdag van 15:30 – 17:00 in Wijkcentrum de Bolder
Kijk ook: Tekort aan kleine sociale huurwoningen blijft groot probleem in Amstelveen
The post Seksuele intimidatie in Amstelveen: zo pak je malafide verhuurders aan appeared first on 1Amstelveen.