❌

Normale weergave

Vandaag β€” 3 April 2025Overzicht

Meerderheid Amstelveense gemeenteraad gaat mee met plannen derde AZC-locatie

3 April 2025 om 18:18

De Amstelveense raad besprak woensdag het voorstel van wethouder Adam Elzakalai voor een derde asielzoekerscentrum (azc) op bedrijventerrein Amstelveen Zuid, bij de grens met Uithoorn. Ondanks kritiek op de locatiekeuze vanuit Uithoorn wil de meerderheid van de raad het plan niet schrappen.

Het stadsbestuur vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het aantal asielzoekers op de derde AZC-locatie te verhogen van 201 naar 280. Dit is het gevolg van een uitruil met Ouder-Amstel, dat Amstelveense Oekraïners overneemt. Hierdoor komen de woningen aan de Maccabiadelaan, die eerst vijf jaar voor Oekraïners bestemd waren, sneller beschikbaar voor mensen met een zorgbehoefte. Het COA, de organisatie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, wil dat de opvangduur verlengt wordt van 5 naar 10 jaar, omdat de huidige termijn financieel niet rendabel is

Afgelopen najaar verhoogde de overheid de wettelijke taakstelling voor Amstelveen van 361 naar 561 asielzoekers, waardoor de gemeente een extra opvanglocatie moest vinden. Momenteel vangt Amstelveen 360 asielzoekers op, waaronder 60 alleenreizende kinderen, verdeeld over locaties in Kronenburg en aan de Bouwerij.

Op 16 april stemt de gemeenteraad over het voorstel. De verwachting is dat de raad instemt, waarna het COA en de gemeente verdere voorbereidingen treffen voor de opening van het AZC.

The post Meerderheid Amstelveense gemeenteraad gaat mee met plannen derde AZC-locatie appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.
Gisteren β€” 2 April 2025Overzicht

Veel meer paden Amsterdamse Bos tussen 2018 en 2023 hersteld met giftige staalslakken

2 April 2025 om 13:33

De gemeente Amsterdam heeft veel meer en veel langer dan eerder was toegegeven, omstreden staalslakken gebruikt voor het verbeteren van wandel- en fietspaden in het Amsterdamse Bos. Dit blijkt uit een onderzoek van 1Amstelveen. Terwijl aanvankelijk door Amsterdam werd gesproken over 11 kilometer aan paden in 2022, blijkt uit onderzoek van 1Amstelveen dat tussen 2018 en 2023 door het hele bosgebied, van noord tot zuid, staalslakken zijn gebruikt. “Wij begrijpen dat er zorgen zijn over het gebruik van staalslakken,” zegt de Amstelveense wethouder Floor Gordon op vragen vanuit de Amstelveense gemeenteraad.

Staalslakken zijn een restproduct bij de productie van staal. Formeel zijn staalslakken een toegelaten en gecerticificeerde bouwstof, maar uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat ze mogelijk een risico opleveren voor mens, dier en milieu. Dit wordt bevestigd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en blijkt ook uit onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en het RIVM.

Tekst gaat door onder foto

Ten noorden van de Oeverlanden zijn staalslakken toegepast voor het herstel van paden. Foto: 1Amstelveen

Staalslakken bevatten schadelijke stoffen zoals aluminium, lood en fosfor. Wanneer deze slakken in contact komen met water, lekken zware metalen zoals chroom, tin en vanadium de grond in, wat de zuurgraad van zowel de bodem als het water verlaagt. Dit leidt tot verontreiniging van het milieu en kan de waterkwaliteit ernstig aantasten. Bovendien kunnen losliggende staalslakkorrels door de wind verspreid worden, wat kan leiden tot irritatie bij zowel mensen als dieren in het bos.

In Den Haag, bijvoorbeeld, kregen kinderen last van traanogen en hoestbuien door het opwaaiende stof van de slakken die op een plein waren gebruikt. Als reactie besloot de gemeente het plein onmiddellijk van het materiaal te ontdoen. Staalslakken worden in Den Haag sindsdien niet meer toegepast.

Volgens de leveranciers van staalslakken — die bijvoorbeeld verwerkt zijn in de bouwstof Duomix — is het gebruik van het product niet gevaarlijk, mits deze op de juiste manier worden toegepast. Een product als Duomix bestaat uit 85 procent staalslakken. De eindverantwoordelijkheid voor de toepassing ligt echter bij de opdrachtgever. Maar die opdrachtgever houdt niet altijd even scherp toezicht.

Tekst gaat door onder kaart

Door het hele bos

Het Amsterdamse Bos ligt vrijwel geheel in Amstelveen, maar het onderhoud ligt bij de eigenaar van het Bos: de gemeente Amsterdam. In 2020 zijn tussen beide gemeenten voor het eerst afspraken gemaakt over dit onderhoud.

Over het gebruik van staalslakken en Duomix op paden in het Bos, heeft de gemeente Amsterdam de laatste tijd verschillende berichten afgegeven. Na onderzoek van de website Follow The Money werd eerder gezegd dat staalslakken in 2022 slechts op enkele locaties, met een totale lengte van 11 kilometer, waren toegepast. Dat was ook de verklaring tegenover 1Amstelveen. De paden waar het om ging zouden zich bevinden in de omgeving van vakantiepark EuroParcs, de Kleine Noorddijk, het Bloesempark en de Hoedbrug in het Schinkelbos.

“Na het project in 2022 is de gemeente Amsterdam gestopt met de toepassing van Doumix in het Amsterdamse Bos,” schreef de gemeente begin februari aan deze omroep.

Toen 1Amstelveen wees op een gezamenlijk dijkverbeteringsproject van de gemeente en het Hoogheemraadschap Rijnland tussen 2022 en 2023, erkende Amsterdam een omvangrijker gebruik van staalslakken. Toen bleek dat ook op paden ten noorden van de Oeverlanden, bij de Meerkade in polder Meerzicht en nabij scoutingvereniging Livingstone staalslakken waren gebruikt.

En uit een recente inventarisatie van Amsterdam blijkt nu dat tussen 2018 en 2023 staalslakken op veel grotere schaal zijn gebruikt in het Amsterdamse Bos. Dan gaat het onder andere om paden in de omgeving van de Geitenboerderij, de Ringvaart, het Bostheater en het Sportpark.

Om de keuze uit te leggen schrijft de gemeente Amsterdam nu: “In 2018 is er gekozen voor het product Duomix als materiaal voor de paden op basis van de goede producteigenschappen. Het was destijds nog goedgekeurd product en het is 100% gerecycled, dat makkelijk is aan te brengen en in deze toepassingen een hoog draagvermogen kent en bestand is tegen doorgroei van onkruid.”

Tekst gaat door onder foto

Het Amstelveense Raadhuis vanaf de Oeverlanden. Foto: 1Amstelveen

Informeel advies toezichthouder 

Verwarring over de toepassing van Duomix lijkt ook veroorzaakt te zijn door Pelt & Hooykaas, het bedrijf dat het product met de staalslakken levert.

Midden 2022 publiceerde Pelt & Hooykaas een bericht op de eigen website, waarin het bedrijf trots liet weten dat hun product Duomix was gekozen voor het onderhoud van de 200 kilometer aan paden in het Amsterdamse Bos. Dit zou betekenen dat vrijwel alle paden, autowegen en ruiterpaden in het Bos bewerkt zouden worden.

In reactie hierop trok een medewerker van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de regionale toezichthouder voor natuur en milieu, aan de bel toen deze eind 2022 dit bericht onder ogen kreeg. De medewerker nam vervolgens contact op met de gemeente Amsterdam en betrokken boswachters.

“Hij heeft nagevraagd of de Duomix is toegepast in de nabijheid van bijvoorbeeld moestuinen of kinderspeelplaatsen, en of er aanwijzingen zijn voor een verhoogde pH-waarde (zuurgraad, red.) in de bodem of het water rond de paden, of dat er klachten waren binnengekomen van bezoekers. Dat bleek allemaal niet het geval,” vertelt de Omgevingsdienst.

De medewerker zou Amsterdam verder hebben gewezen op de risico’s van het gebruik van staalslakken en adviseerde dat dit materiaal “niet voor de hand ligt” in een bos. Dit was geen formeel advies, want de toepassing van Duomix was niet in strijd met destijds geldende regels zegt de Omgevingsdienst.

De gemeente Amsterdam ontkent overigens dat het ooit de bedoeling is geweest 200 kilometer aan paden met Duomix te behandelen, zoals de leverancier beweerde. Op vragen van 1Amstelveen zegt Pelt & Hooykaas nu dat het bericht “onbedoeld” die indruk heeft gewekt. Tweeënhalf jaar na de publicatie heeft de leverancier de tekst op de website aangepast.

Tekst gaat door onder foto

De Hoedbrug (Brug 556) in het Schinkelbos in 2019. Foto: Ceescamel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Nieuw beleid 

Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam het eigen beleid gewijzigd. Per juli 2023, volgens Amsterdam het moment van het informele advies, is besloten volledig te stoppen met het gebruik van staalslakken in het Bos en vanaf 2024 geldt er in Amsterdam en Amstelveen een meldplicht voor de toepassing ervan. 

Volgens de voormalige Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening en Grond) was het gebruik van staalslakken niet in lijn met het Bosplan, het akkoord uit 2020 tussen Amsterdam en Amstelveen over het onderhoud van het Bos. Hierin spelen duurzaamheid en vergroening een belangrijke rol. “Daarom is de gemeente gestopt met het gebruik van Duomix na een advies van de Omgevingsdienst.” 

De Amstelveense wethouder Floor Gordon, die het akkoord zelf ondertekende, wil zover niet gaan. “In het Bosplan staan geen afspraken over welke producten het Bos gebruikt in het beheer”, zegt de wethouder tegen 1Amstelveen. Ook stelt Gordon dat het informele advies tussen de toezichthouder en Amsterdam in 2022 plaatsvond.

Amsterdam laat weten dat Amstelveen nooit op de hoogte is gebracht van het gebruik van Duomix, omdat, net zoals bij andere legale bouwstoffen, dit niet nodig is. Wethouder Gordon zegt dat Amstelveen “door Amsterdam tijdens een regulier overleg begin dit jaar” is geïnformeerd “dat zij geen Duomix meer toepassen in nieuwe projecten.”

Op schriftelijke vragen van coalitiepartij Goed voor Amstelveen voegt de wethouder toe dat het Amstelveense stadsbestuur “recent door de bosorganisatie” is geïnformeerd dat Doumix tot eind 2022 zou zijn toegepast. In werkelijkheid blijkt het product dus nog een halfjaar daarna te zijn gebruikt.

Bodemonderzoek

Inmiddels zijn de gemeente Amsterdam en de Omgevingsdienst — “wegens de toenemende aandacht voor en zorg over staalslakken” — een bodemonderzoek gestart naar de effecten van staalslakken in het Amsterdamse Bos. De resultaten worden uiterlijk juni dit jaar verwacht. 

De Amsterdamse fracties van de Partij voor de Dieren en Volt stelden al eerder schriftelijke vragen over het gebruik van staalslakken. Dave de Vos, burgerlid van de Amsterdamse Partij voor de Dieren, schrikt ervan “dat staalslakken op een veel grotere schaal zijn gebruikt dan eerder bekend was.” Ook het Amsterdamse gemeenteraadslid Itay Garmy (Volt) vindt het “zorgelijk dat eerder gedeelde informatie onjuist bleek. Gebruikers van het Amsterdamse Bos hebben recht op heldere en betrouwbare voorlichting.” Beide partijen dringen aan op onderzoek naar de mogelijke risico’s voor mens en dier. 

Ook het Amstelveense gemeenteraadslid Ewa Petiet (Burgerbelangen Amstelveen) wacht het Amsterdamse onderzoek af en wil dat de resultaten transparant worden gedeeld. Fractievoorzitter Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen) stuitte onlangs nog op bodemonderzoekers bij een pad in de buurt van de Geitenboerderij en plaatste dit op X.

Höcker eist nu duidelijkheid waar in Amstelveen nog meer staalslakken zijn gebruikt. “Wij wisten als Goed voor Amstelveen dat veel niet bekend was en ook niet bij ons College. Dat 1Amstelveen dit onderzoek heeft gedaan, geeft een hoop duidelijkheid,” aldus Höcker.

In het Amsterdamse Bos is men begonnen met bodemonderzoek en de effecten van PFAS en staalslakken (hergebruikte restproducten van de productie van staal). Het RIVM en GGD hebben gewaarschuwd voor de giftige stoffen en gevaar voor de gezondheid. Goed voor Amstelveen stelt vragen pic.twitter.com/75hwhpE0ky

— Góed voor Amstelveen (@GoedvAmstelveen) March 14, 2025

The post Veel meer paden Amsterdamse Bos tussen 2018 en 2023 hersteld met giftige staalslakken appeared first on 1Amstelveen.

OuderOverzicht

Uithoornse raadsleden spreken in Amstelveense gemeenteraad: hekelen nieuwe AZC-locatie

28 Maart 2025 om 09:43

De Uithoornse fractievoorzitters Petra van Leeuwen (Gemeentebelangen Uithoorn-De Kwakel) en Judith Beuse (DUS!) hebben woensdag ingesproken bij de Amstelveense gemeenteraad over de geplande derde AZC-locatie in Amstelveen. Het AZC komt dicht bij de grens met Uithoorn te liggen, wat betekent dat asielzoekers waarschijnlijk voornamelijk gebruik zullen maken van Uithoornse voorzieningen en infrastructuur. De raadsleden maken zich zorgen over de extra druk die dit op hun gemeente legt.

Hoewel de raadsleden niet tegen de komst van een AZC zijn, vinden ze deze locatie ongeschikt, aangezien het ver van Amstelveense huishoudens en voorzieningen ligt, en slechts 2 kilometer van het geplande AZC in Uithoorn. Ze roepen de gemeente Amstelveen op om de Uithoornse inwoners tijdig te informeren over de plannen. Volgende week zal de gemeenteraad van Amstelveen de plannen verder bespreken.

Lees ook: Amstelveen en Uithoorn steggelen over nieuwe AZC-locatie bij gemeentegrens

The post Uithoornse raadsleden spreken in Amstelveense gemeenteraad: hekelen nieuwe AZC-locatie appeared first on 1Amstelveen.

💾

De Uithoornse fractievoorzitters Petra van Leeuwen (Gemeentebelangen Uithoorn-De Kwakel) en Judith Beuse (DUS!) hebben woensdag ingesproken bij de Amstelveen...

Amstelveense informatieavond over mogelijk verdwijnen metro 51 trekt weinig bekijks

21 Maart 2025 om 10:48

De Vervoerregio Amsterdam, verantwoordelijk voor het OV in Amstelveen, wil in 2027 de Amsterdamse metro’s vaker laten rijden. Om dit mogelijk te maken, moet het gehele metronetwerk op de schop. Dit besloot het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio mei vorig jaar. Om de metro’s vaker te laten rijden, moet worden voorkomen dat er te veel metrostellen op dezelfde rails rijden, omdat er een maximum zit aan het aantal metro’s dat tegelijkertijd gebruik kan maken van één traject.

Metrolijn 51 moet daarom veranderen, waarbij één van de opties is dat de lijn zelfs volledig verdwijnt. De Vervoerregio trekt daarom momenteel door verschillende Amsterdamse stadsdelen en gemeenten om inwoners te vragen naar hun mening

Slechts een klein aantal inwoners bezocht donderdagavond de bijeenkomst in theater De Landing in Uilenstede. Inwoners konden onder andere luisteren naar directeur van de Vervoerregio Amsterdam, Britt Burger, die uitlegde waarom het netwerk op de schop moet. Er waren ook tafeltjes waar medewerkers van de Vervoerregio rustig met inwoners de verschillende opties bespraken. Inwoners konden hun feedback met een post-it op een groot bord plakken.

Geen definitieve keuze

Directeur Burger begrijpt dat Amstelveners kritisch tegenover de plannen staan, “dat hoort bij een democratie”. Ze voegt daaraan toe: “Als de ideale oplossing er was, hadden wij die gekozen.” Daarnaast benadrukt de directeur dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt uit de vier voorgestelde opties. Eerst worden alle meningen van de inwoners zorgvuldig verzameld.

Inmiddels hebben bijna 9.000 inwoners de online vragenlijst ingevuld, van wie zo’n 20 procent uit Amstelveen komt. Inwoners kunnen de vragenlijst nog tot en met 31 maart invullen.

Eerder uitte Amstelveense raadsleden in de Regioraad van de Vervoerregio al kritiek op de plannen. De Regioraad bestaat uit raadsleden van alle gemeenten die deel uitmaken van de Vervoerregio Amsterdam. Ze vinden dat Amstelveners die in Amsterdam werken of studeren niet de dupe mogen worden van de plannen.

Tijdslijn

De Vervoerregio gaat nog in gesprek met maatschappelijke organisaties die zich tot hen kunnen wenden. Vervolgens zal de Vervoerregio langs alle gemeenteraden gaan. Na de zomer moet duidelijk worden of lijn 51 definitief verdwijnt. Het is dan aan het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio om een besluit te nemen. De nieuwe dienstregeling gaat in 2027 in.

The post Amstelveense informatieavond over mogelijk verdwijnen metro 51 trekt weinig bekijks appeared first on 1Amstelveen.

💾

De Vervoerregio Amsterdam, verantwoordelijk voor het OV in Amstelveen, wil in 2027 de Amsterdamse metro's vaker laten rijden. Om dit mogelijk te maken, moet ...

Kogel door de kerk: per 1 april nieuw parkeerbeleid

13 Maart 2025 om 17:31

Met 30 van de 36 stemmen heeft de gemeenteraad van Amstelveen ingestemd met het nieuwe parkeerbeleid dat op 1 april van kracht wordt. Het oorspronkelijke plan, dat wethouder Herbert Raat (VVD) wilde invoeren met een strikte deadline van 2030, werd na protesten aangepast. Het nieuwe beleid bevat geen vastgestelde datum voor invoering. In plaats daarvan kan betaald parkeren alleen worden ingevoerd in gebieden waar daadwerkelijk sprake is van parkeeroverlast. 

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het huidige beleid uit 2018 is dat er al sprake is van overlast bij een parkeerdruk van 80%, in plaats van de huidige 85%. Daarnaast krijgt het stadsbestuur de bevoegdheid om betaald parkeren in de avonduren in te voeren. Voordat dit in nieuwe gebieden kan worden ingevoerd, moeten eerst bewoners en ondernemers geraadpleegd worden. De gemeenteraad neemt vervolgens een beslissing. Ook wordt het verplicht om na negen maanden een evaluatie te doen van de invoering.

Niet rijp voor besluitvorming 

Oppositiepartijen BVNL, 50Plus, CDA, ChristenUnie en de SP stemden tegen het nieuwe parkeerbeleid. BVNL probeerde de stemming te blokkeren, omdat fractievoorzitter Yaron van Koningsveld stelde dat het plan nog niet rijp was door een juridische kwestie, opgegooid door burgerinitiatief Vrij Parkeren.

Vrij Parkeren had in een advocatenbrief gesteld dat het voorstel een nieuw plan betrof en daarom een nieuwe consultatie vereiste. De gemeente, gesteund door haar eigen advocaat, wees dit af en bevestigde dat het om een wijziging van het bestaande voorstel ging, waarvoor geen nieuwe consultatie nodig was. Ondanks de bezwaren besloot de meerderheid van de raad toch door te gaan met de stemming.

Geen gevolgen voor tarieven 

Het nieuwe parkeerbeleid heeft geen gevolgen voor de tarieven van de parkeervergunningen of de huidige parkeerzones. Wethouder Raat wilde het nieuwe beleid onder meer invoeren om vreemdparkeerders voor Schiphol en van Amsterdam te weren.

The post Kogel door de kerk: per 1 april nieuw parkeerbeleid appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Gerichte informatie moet ook expats wijzen op gevaren tramovergangen

7 Maart 2025 om 16:20

Enkele weken geleden maakte de gemeente Amstelveen bekend dat er wordt gewerkt aan de veiligheid van de Amstelveense tramovergangen. Sinds de vernieuwde Beneluxbaan liggen de problemen vooral in Amstelveen-Zuid. 

Gisteren werd in De Middenhof te Middenhoven een informatieavond gehouden voor belangstellenden. Hier werden de plannen verder uit de doeken gedaan. De meeste aanpassingen zijn al bekend, maar opvallend is dat er ook aandacht gaat worden besteed aan expats. Zij blijken vaak moeite te hebben met de voor hen vaak onbekende tram. 

De gemeente hoopt dat de maatregelen al voor de zomer genomen kunnen worden.

The post Gerichte informatie moet ook expats wijzen op gevaren tramovergangen appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Inwoners beschuldigen gemeente Amstelveen van manipulatie met cijfers in parkeerbeleid

5 Maart 2025 om 19:27

Tijdens het debat over het nieuwe parkeerbeleid vorige week was de raadszaal ongekend vol. De massale opkomst bood raadsleden een uitgelezen kans om hun verkiezingscampagne te starten, wat leidde tot meerdere confrontaties tussen coalitie en oppositie. Ondanks deze politieke strijd, waren het de inwoners die de toon zette met hun felle kritiek op het beleid. Ze overhandigden ruim 7.800 handtekeningen aan de raadsvoorzitter als protest. Volgende week zal de raad over de plannen stemmen.

In totaal spraken vijf inwoners zich tijdens het debat uit over het parkeerbeleid. Drie van hen, Karen Biesbrouck, Ronald Vecht en Melinda ten Hoope, hebben zich aangesloten bij burgerinitiatief Vrij Parkeren, dat sterk gekant is tegen het nieuwe parkeerbeleid. De andere twee inwoners waren Jan van Dijk en Ronald Stolk. De laatste inspreker, Stolk, sprak zich als enige voorstander uit. “Als ik moet kiezen tussen de huidige parkeerellende en 40 euro, is de keuze snel gemaakt,” zei Stolk.

Maar de bewoners aangesloten bij Vrij Parkeren waren fel gekeerd tegen de plannen. Volgens hen zou de gemeente niet transparant zijn, de eigen participatieregels niet volgen en cijfer manipuleren. Wethouder Raat wierp de beschuldigingen verre van zich af, het zou slechts om menselijke fouten gaan. Daarnaast blijft de wethouder bij zijn standpunt dat het waterbedeffect zich uiteindelijk over heel Amstelveen verspreiden. Vrij Parkeren wilt juist dat de gemeenteraad het plan ‘parkeert’.

Na alle insprekers overhandigde Vrij Parkeren de meer dan 7.800 handtekeningen tegen het parkeerbeleid aan de raadsvoorzitter.

Raadsleden in de campagnestand

Raadsleden leken al tijdens het debat in de campagnestand te zitten. Zo begon VVD-raadslid Menno van Leeuwen met de ene na de andere uithaal. “Meerdere partijen in deze raad praten de mensen naar de mond zonder concrete oplossingen te bieden,” zei Van Leeuwen. “Nu, met de verkiezingen in zicht, moet er weer naar de burger geluisterd worden.” D66-fractievoorzitter Harmen van Steenhoven sloot hier bij aan: “U bent allemaal moord en brand aan het schreeuwen, en dat snap ik. Want mijn collega Van Leeuwen zei het al: verkiezingen komen er weer aan.”

Raadslid voor bbA, Dave Offenbach, weigerde in de “politieke frames” mee te gaan. “Als wij de vinger op de zere plek leggen, dan krijgen wij een zeer belerende opmerking terug,” reageerde Offenbach. CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann wilde dat de coalitie gewoon eerlijk toegaf dat zij voor betaald parkeren in heel Amstelveen zijn en burgerlid voor de ChristenUnie, Dianne Hoefakker, vroeg zich hard op af of het in Amstelveen “om blik of om mensen” ging.

GroenLinks-fractievoorzitter Lennart de Looze las zogenaamd zijn verouderde toespraak voor, waarin hij wethouder Raat sarcastisch complimenteerde voor het rechthouden van zijn “lange rug”. Maar De Looze moest zijn oude toespraak uiteindelijk toch weggooien, net zoals het college zou hebben gedaan met het Mobiliteitsplan.

Plannen parkeerbeleid

Eind november vorig jaar kondigde het stadsbestuur aan dat Amstelveen tegen 2030 volledig onder betaald parkeren zou vallen, maar door kritiek werd het plan deels teruggedraaid. In de nieuwe voorgestelde plannen wordt betaald parkeren alleen ingevoerd bij daadwerkelijke overlast. Ook verdwijnt het vaste invoerschema met de deadline in 2030.

Het voorgestelde Parkeerbeleid 2025 zal 12 maart in stemming worden gebracht. Meerdere partijen hebben aangegeven een motie in te dienen om de plannen hier en daar nog aan te passen.

The post Inwoners beschuldigen gemeente Amstelveen van manipulatie met cijfers in parkeerbeleid appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Amstelveens stroomnet overvol: kunnen we nog wel Netflixen?

21 Februari 2025 om 12:39

De vraag naar elektriciteit stijgt snel in Amstelveen – en de rest van Nederland – mede door de opkomst van bijvoorbeeld elektrische auto’s, stoppen met aardgas en de uitbreiding van datacenters in de provincie. Hierdoor wordt steeds meer stroom afgenomen en geleverd aan het net.

Alles wordt elektrisch, maar het stroomnet kan deze stijgende vraag en aanbod nauwelijks aan, een probleem dat bekend staat als netcongestie. De netbeheerders verwachten dat het Amstelveense stroomnet, dat vanuit Diemen komt, al in 2028 tegen zijn grenzen aanloopt als er niets wordt gedaan.

Stroom wordt door heel Nederland vervoerd via een netwerk van kabels, die je kunt vergelijken met autowegen. De hoogspanningskabels, die verspreid staan over het land en beheerd worden door TenneT, zijn als de snelwegen van het stroomnet. Via deze ‘snelwegen’ wordt de elektriciteit door het hele land verspreid.

In de regio’s wordt de stroom omgezet naar midden- en laagspanning, zodat mensen hun elektronische apparaten kunnen aansluiten. Deze regionale netten, beheerd door verschillende netbeheerders, zijn te vergelijken met provinciale wegen en de straatjes binnen een stad. In Amstelveen beheert en zorgt Liander ervoor dat de stroom bij de eindgebruikers terechtkomt.

Oplossingen

Volgens de capaciteitskaart van de netbeheerder kleurt heel Noord-Holland, inclusief Amstelveen, rood voor het hoogspanningsnetwerk. Tennet spreekt momenteel dan ook van een “ernstige situatie.”

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, maar uitbreidingen zijn onvermijdelijk. Voor Amstelveen komt de stroom momenteel binnen via Diemen, maar TenneT verwacht vanaf 2028 de eerste problemen met overbelasting op dit stroomnet. Om deze knelpunten aan te pakken, wordt in 2031 een nieuw deelnet gebouwd in Amsterdam-Zuidoost of Weesp, waar Amstelveen dan op wordt aangesloten om de druk op de andere stroomnetten te verlichten.

Een andere mogelijke oplossing voor de overbelasting van het stroomnet is spitsmijden. Overbelasting vindt namelijk slechts 5 tot 10 procent van de dag plaats, voornamelijk tijdens de piekmomenten tussen 16.00 en 20.00 uur. Als bedrijven en huishoudens buiten deze piekuren energie gebruiken, kan de druk op het netwerk aanzienlijk afnemen. Echter, voor het Amstelveense stroomgebied is deze aanpak momenteel nog niet haalbaar vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.

Directe gevolgen

Bewoners zullen voorlopig geen direct hinder ondervinden van de situatie, en, zoals de wethouder bevestigt, kunnen ze gewoon blijven Netflixen. Daarnaast zijn alle nieuwbouwprojecten die voor oktober 2023 bij de netbeheerders zijn aangemeld al gereserveerd voor aansluiting. Grote verbruikers, zoals grote sportscholen, kunnen echter niet meer direct worden aangesloten en belanden op een wachtlijst van ongeveer tien jaar.

Met de uitbreiding van het stroomnet zijn de directe problemen voor Amstelveen voorlopig van de baan—de regionale en landelijke problemen zullen nog wel langer blijven aanhouden.

Foto: freestocks.org

The post Amstelveens stroomnet overvol: kunnen we nog wel Netflixen? appeared first on 1Amstelveen.

💾

De vraag naar elektriciteit stijgt snel in Amstelveen - en de rest van Nederland - mede door de opkomst van bijvoorbeeld elektrische auto’s, afgaan van aardg...

β€˜Chaos compleet’ na draai wethouder, alsnog geen betaald parkeren in Keizer Karelpark West

21 Februari 2025 om 09:58

Het stadsbestuur van Amstelveen heeft opnieuw een opvallend besluit genomen in het omstreden parkeerbeleid. Wethouder Herbert Raat heeft besloten het plan voor betaald parkeren aan de oostzijde van Keizer Karelpark West niet door te zetten. In de andere twee gebieden, het Oude Dorp en Kostverloren Noord-Oost, zal betaald parkeren voor de zomer nog worden ingevoerd.

Het besluit volgt op het gedeeltelijk intrekken van het eerdere voorstel om Amstelveen tegen 2030 volledig onder betaald parkeren te brengen. Het plan om betaald parkeren in Keizer Karelpark West in te voeren was onderdeel van het oude voorstel, maar wethouder Raat vindt dit nu te voorbarig.

Wethouder Raat: “Om consistent te blijven, voeren we geen betaald parkeren in Keizer Karelpark West Oostzijde in.” Toch verwacht de wethouder dat de parkeerdruk in deze wijk door oliewerking zal toenemen. Het niet invoeren van betaald parkeren lijkt hierdoor meer uitstel dan afstel te zijn.

Bewoners kritisch

Actiegroep Vrij Parkeren Amstelveen, bestaande uit bewoners, reageerde kritisch op het besluit van wethouder Raat. “Na het intrekken van het aanwijzingsbesluit voor de Keizer Karelbuurt is de chaos rondom het parkeerbeleid in Amstelveen compleet. Voor de burgers is het volstrekt onduidelijk waar het college voor staat. Keer op keer blijken de keuzes van het college op drijfzand te rusten,” stelt de groep. “Waarom maakt de gemeente het haar inwoners zo moeilijk?”

De actiegroep roept de gemeenteraad op volgende week een tijdelijke halt op het parkeerbeleid in stellen, zodat er ruimte komt voor “daadwerkelijke participatie van bewoners”. “Wat de burgers nu nodig hebben, is eerst een pas op de plaats en vervolgens echte participatie zoals het hoort.”

Met een handtekeningenactie heeft de actiegroep inmiddels 7.800 handtekeningen verzameld tegen het parkeerbeleid. Eerder stelde de actiegroep voor om een referendum te houden.

Defintief besluit

De nieuwe parkeerplannen worden op 26 februari besproken in de gemeenteraad. Bewoners krijgen dan de kans om in te spreken. In maart zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen.

The post ‘Chaos compleet’ na draai wethouder, alsnog geen betaald parkeren in Keizer Karelpark West appeared first on 1Amstelveen.

Amstelveners kunnen ook volgende gemeenteraadsverkiezingen geen PVV kiezen

20 Februari 2025 om 15:11

De PVV lijkt niet van plan te zijn om deel te nemen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen. Dit blijkt uit recente berichten van partijleider Geert Wilders. Deze week deed Wilders een oproep voor kandidaten, maar Amstelveen werd niet genoemd.

“De PVV zoekt kandidaten die Nederlanders op 1 willen zetten,” laat Geert Wilders, partijleider van de PVV, weten op X. Voor de provincie Noord-Holland heeft de partij een aantal gemeenten genoemd waar ze kandidaten zoekt, waaronder Purmerend, Den Helder, Zandvoort, Haarlemmermeer, Beverwijk, Zaanstad en Velsen. Amstelveen staat echter niet op deze lijst. In de eerder gehouden Tweede Kamerverkiezingen van 2023 was de PVV in alle genoemde gemeenten de grootste partij. Momenteel is de PVV niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Amstelveen.

Derde partij van Amstelveen

Amstelveen heeft een aanzienlijke achterban voor de PVV. Tijdens de meest recente verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024 behaalde de PVV de derde plaats met 13,6 procent van de stemmen, wat overeenkomt met iets meer dan 4.000 stemmers. Alleen de VVD, met net geen 5.000 stemmen, en de combinatie GroenLinks-PvdA, die iets meer dan 7.500 stemmen ontving, waren groter.

Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 eindigde de PVV als derde partij in de gemeente, met net geen 7.000 stemmen, oftewel 15,4 procent van het electoraat. De VVD was de grootste partij in Amstelveen met meer dan 10.000 stemmen, terwijl de combinatie GroenLinks-PvdA met 9.377 stemmen de tweede plaats innam.

Lees ook: Forum voor Democratie wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezing: ‘Een groot deel is proteststem, een klein deel complotdenkers’

Andere partijen

In maart 2026 staan de gemeenteraadsverkiezingen weer op de agenda, en de politieke partijen zijn druk bezig met de voorbereidingen. Het is inmiddels bekend dat de huidige oppositiepartij, Actief voor Amstelveen, doorgaat als bondgenoot van de BBB. BBB zal dus geen afdeling in Amstelveen oprichten. Dit was nog onzeker, aangezien de lijstrekker, Michiel Becker, ook Provinciale Statenlid is voor de BBB in Noord-Holland.

De partijen GroenLinks en PvdA hebben besloten om, in lijn met de landelijke strategie, gezamenlijk de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. Het is echter nog onduidelijk op welke manier dit zal gebeuren, gezien de plannen voor een nieuwe linkse volkspartij. Daarnaast heeft de partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, recentelijk aangekondigd op zoek te gaan naar een lijstrekker voor een Amstelveense afdeling; momenteel zijn zij niet vertegenwoordigd in de Amstelveense raad.

In maart 2026 zijn gemeenteraadsverkiezingen. De PVV zoekt kandidaten die Nederlanders op 1 willen zetten en het verschil willen maken!

Wil je in onderstaande gemeenten in Zuid-Holland/Noord-Holland/Flevoland/Utrecht meedoen, stuur dan je motivatie en CV naar kandidaat@pvv.nl pic.twitter.com/wwer54wJLM

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 13, 2025

Foto: Europees Parlement

The post Amstelveners kunnen ook volgende gemeenteraadsverkiezingen geen PVV kiezen appeared first on 1Amstelveen.

Tweede Kamerlid haalt uit naar Amstelveense VVD-fractievoorzitter Smit: β€œMijn werk is niet jouw onzin weerleggen”

17 Februari 2025 om 16:39

De Amstelveense VVD-fractievoorzitter Jet Smit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman zijn op X flink tegen elkaar tekeer gegaan. Beckerman vroeg Smit om bewijs dat er ‘1.000 miljard’ aan gas onder de grond zou liggen in Groningen. “Dat mag je zelf uit gaan zoeken,” snauwde Smit terug.

Vanwege een recente aardbeving in Groningen kondigde Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid van de SP, aan een debat aan te vragen in de Tweede Kamer. “Vannacht weer een aardbeving. Gaat de coalitie ijzerenheinig nieuwe gaswinning bij Warffum doordrukken? Haar eigen financiële belangen en die van Shell en Exxon weer verkiezen boven Groningen? Bewust kiezen schade?” schrijft het Tweede Kamerlid op X. “Ik ga opnieuw een debat aanvragen.”

“Uhm”, begint het antwoord van Jet Smit -de leider van de Amstelveense VVD, de grootste partij in de gemeenteraad. “Iets met lagere energieprijzen en bestaanszekerheid en zo.” Smit wijst op de “1.000 miljard” die nog in de grond zou liggen. “Daar kunnen we de Groningers ook ruimhartig mee compenseren”. Ook wijst het Amstelveense raadslid op hoe Japan aardbevingsbestendig bouwt, waar Nederland van kan leren.

Vragenvuur

Het SP-Kamerlid Beckerman wilt daar wel het fijne van weten. Als Beckerman onder meer vraagt naar bewijs, begint de discussie te ontaarden. “Ben ook wel benieuwd met hoeveel de energieprijs volgens jou gaat dalen? Hoeveel compensatie krijgen Groningers van jou? Wanneer zijn alle gebouwen aardbevingsbestendig?”

Lees ook: Tweet fractievoorzitter VVD over moslims explodeert: ‘Wildersiaans en beledigende haatzaaierij. Misselijkmakend’

Maar Smit is niet van het vragenvuur gediend. “Dat mag je zelf uit gaan zoeken en bij de deskundige bewindspersonen navragen. Daarvoor zit je in de Tweede Kamer, toch?” En sluit af met: “Succes!”

‘Geen kennis’

Beckerman en Smit blijven vervolgens maar tegen elkaar tekeer gaan. Beckerman concludeert dat Smit roept zonder enige kennis. Het Tweede Kamerlid beschuldigt Smit ervan dat zij wil dat mensen in Groningen “meer schade en onveiligheid” ervaren door door te gaan met de gaswinning. “Mijn werk is niet jouw onzin weerleggen.”

Smit weerlegt dat ze geen kennis zou hebben. “Ik roep niet zomaar wat, en het ontbreekt me ook niet aan kennis over het onderwerp. Als geboren Groningse gaat me dit aan het hart namelijk.” Smit legt de bal bij Beckerman om de cijfers te achterhalen en weigert in te gaan op de vragen van Beckerman. “Nee, ik ga je werk niet voor je doen.”

Smit is van mening dat Beckerman deze gegevens kan opzoeken of opvragen bij bewindspersonen. Wel wijst ze dat er “meer mogelijk [is] dan je misschien denkt”. “Maar als SP TK woordvoeder (sic) op dit onderwerp is het aan jou om zelf je cijfers en feiten op een rijtje te hebben.”

Nee, ik roep niet zomaar wat, en het ontbreekt me ook niet aan kennis over het onderwerp. Als geboren Groningse gaat me dit aan het hart namelijk. Maar als SP TK woordvoeder op dit onderwerp is het aan jou om zelf je cijfers en feiten op een rijtje te hebben.
En ja de getroffen…

— Jet Smit (@JetSmit1) February 13, 2025

The post Tweede Kamerlid haalt uit naar Amstelveense VVD-fractievoorzitter Smit: “Mijn werk is niet jouw onzin weerleggen” appeared first on 1Amstelveen.

Reizigersclub vraagt om onderzoek inspectie na incident met tramlijn 25

12 Februari 2025 om 18:20

Reizigersbelangenvereniging Maatschappij Voor Beter OV heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nadat een vrouw maandagavond bekneld raakte tussen de deuren van de Amsteltram, tramlijn 25, en “tientallen meters” werd meegesleept.

“Wij vinden dit een ernstig veiligheidsincident,” schrijft de belangenbehartiger in de brief. Om verdere ongevallen te voorkomen, verzoekt de vereniging een onderzoek naar de Amsteltram en het incident. Dit verzoek werd ingediend nadat het Amsterdamse ov-bedrijf GVB niet reageerde op vragen van de vereniging. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig op hun bestemming aankomen, dat is naar onze mening wel het minste,” schrijft Maatschappij Voor Beter OV in hun handhavingsverzoek.

Op maandagavond 10 februari raakte een vrouw bij de tramhalte van station Zuid bekneld tussen de deuren van tram 25 en werd “zeker een minuut lang met de tram meegesleept,” aldus een ooggetuige die sprak met de lokale omroep AT5. “Iedereen schreeuwde in paniek of de tram kon stoppen. De vrouw is onderweg gevallen.” Terwijl de tram ging rijden, bleef de vrouw vastzitten en werd zij meegesleurd. Enkele meters verder kwam ze los en viel op straat, meldt AT5.

Lees ook: Amsteltram blijft tot uiterlijk juni worstelen met problemen door personeelstekorten en technische mankementen

Handhavingsverzoek

Reizigersbelangenvereniging Maatschappij Voor Beter OV heeft nu een handhavingsverzoek ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, met de oproep om een onderzoek in te stellen naar het incident met tram 25. Een handhavingsverzoek is een officieel verzoek aan een inspectiedienst om actie te ondernemen wanneer de melder vermoedt dat de wet wordt overtreden. Het verzoek kan leiden tot maatregelen zoals ondertoezichtstelling of andere handhavende acties om de veiligheid te waarborgen.

Daarnaast verzoekt de organisatie de inspectie om de veiligheid en de veiligheidsstructuur binnen het GVB onder de loep te nemen. “Nog recentelijk liep een tram in Uithoorn gedeeltelijk uit de rails. Al met al zijn wij ongerust over de gang van zaken op GVB-tramlijn 25, zowel qua beschikbaarheid als qua veiligheid,” staat in het verzoek.

Lees ook: GroenLinks wil harde cijfers over problemen tram 25

Afwachten

Dinsdag liet de organisatie op X weten een handhavingsverzoek te overwegen bij de inspectie, maar “voordat we die knoop doorhakken, hebben we het GVB in de gelegenheid gesteld e.e.a. vandaag nog aan ons toe te lichten.” Toen dit uitbleef, liet de belangenorganisatie de volgende dag op X weten het handhavingsverzoek te hebben ingediend.  Vooralsnog heeft het GVB nog steeds geen contact opgenomen met Maatschappij Voor Beter OV, zo laat de vereniging weten. Ook aan 1Amstelveen kan het GVB nog niet vertellen wat zij van het handhavingsverzoek vinden.

Rikus Spithorst, voorzitter van de reizigersbelangenvereniging, laat weten dat hij de reactie van de inspectie afwacht. “Ik ben nieuwsgrierig naar hun reactie.” De inspectie bevestigd het handhavingsverzoek, maar kan nog niet inhoudelijk reageren op de zaak omdat deze net binnen is gekomen.

The post Reizigersclub vraagt om onderzoek inspectie na incident met tramlijn 25 appeared first on 1Amstelveen.

Eigen Haard: Huurders weer op eerste plek met nieuwe koers

5 Februari 2025 om 16:39

Op basis van de gemeentelijke Woonvisie zijn er voor de komende jaren nieuwe gezamenlijke ‘prestatieafspraken’ gemaakt tussen woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Amstelveen en de Bewonersraad. Deze afspraken zijn gebaseerd op de gemeentelijke wetgeving en ambities. Wat dit keer anders is, is de nieuwe koers die woningcorporatie Eigen Haard is ingeslagen. “Wat we hebben gezien is dat we bij Eigen Haard de huurder een beetje uit het zicht zijn kwijtgeraakt,” zegt Jeroen Ohlenbusch van Eigen Haard.

Eind januari werden de nieuwe afspraken tussen de gemeente Amstelveen, woningcorporatie Eigen Haard en de Bewonersraad in de presetatieafspraken officieel bevestigd. Deze afspraken omvatten diverse onderwerpen, zoals het aantal te bouwen sociale huurwoningen, verduurzaming en de aanpak van woonfraude.

Zo is de planning dat er voor 2029 zo’n 200 sociale huurwoningen worden gebouwd, nadat de gemeente dit jarenlang heeft nagelaten. Tussen 2025 en 2027 zullen de gemeente en Eigen Haard 153 sociale huurwoningen opleveren en in 2029 komen daar nog eens 48 bij. In de afspraken staan verder dat de 955 woningen met een E, F, of G-energielabel uiterlijk in 2028 zijn opgeschroefd naar minimaal label D.

Verder gaan de gemeente en Eigen Haard nauwer samenwerken op het gebied van schuldhulpverlening en wordt het antiwoonfraudeproject Schijnwerper uitgebreid om op basis van data woonfraude op te sporen. Daarnaast wordt de Van Groot naar Beter-regeling aangepast, zodat ouderen in een appartement met een lift ook in aanmerking komen en kunnen jongeren tussen de 18 en 28 jaar kunnen zich inschrijven voor jongerenwoningen met een maximaal vijfjarig contract.

Wat ditmaal ook nieuw is, is dat woningcorporatie Eigen Haard een nieuwe koers heeft ingezet, waarbij huurders weer op de eerste plaats moeten komen te staan. “Wat we hebben gezien is dat we bij Eigen Haard de huurder een beetje uit het zicht zijn kwijtgeraakt,” zegt Jeroen Ohlenbusch van Eigen Haard. De afgelopen jaren zou er te veel nadruk zijn gelegd op de ‘regeltjes’. Daarnaast moet ook het contact met Eigen Haard beter. Huurders zouden namelijk lange wachttijden ervaren of lang moeten wachten op een reactie via mail. Wanneer er uiteindelijk wordt gereageerd, is de kwaliteit van de antwoorden onvoldoende.

Ohlenbusch erkent de kritiek en verklaart dat de koerswijziging van de woningcorporatie ervoor moet zorgen dat de huurder weer op de eerste plaats komt te staan. De voorzitter van de Amstelveense Bewonersraad, Cor Spinhoven, sluit zich aan bij deze kritiek, hoewel hij aangeeft dat het inmiddels beter gaat. “Het gaat er ook om intern — er werken 600 mensen bij Eigen Haard, 600, behoorlijk groot — en die moeten dus overtuigd worden dat het anders moet. Dat de huurder op één moet staan. En dat hebben ze nog steeds niet helemaal in het koppie zitten.” Volgens Spinhoven gaat het wel de goede kant op, maar heeft het tijd nodig.

The post Eigen Haard: Huurders weer op eerste plek met nieuwe koers appeared first on 1Amstelveen.

💾

Op basis van de gemeentelijke Woonvisie zijn er voor de komende jaren nieuwe gezamenlijke 'prestatieafspraken' gemaakt tussen woningcorporatie Eigen Haard, d...

Amsteltram blijft tot uiterlijk juni worstelen met problemen door personeelstekorten en technische mankementen

31 Januari 2025 om 15:35

Incidenten bij oversteekplaatsen, stroomstoringen en technische mankementen aan de tramstellen zijn volgens het GVB enkele oorzaken van de recente problemen met de Amsteltram. Maar volgens de Vervoerregio Amsterdam is “personeelsgebrek nog steeds de grootste veroorzaker van uitval.” Na wekenlange politieke en media-aandacht reageren het GVB en de vervoerregio nu voor het eerst op de verstoringen. “Natuurlijk vinden wij het vervelend voor reizigers als de tram niet volgens de dienstregeling rijdt,” laat het Amsterdamse GVB weten. Alle technische mankementen moeten uiterlijk in juni zijn opgelost. 

Al weken berichten 1Amstelveen en andere lokale media over de storingen en uitval van tramlijn 25: de geplaagde, relatief jonge Amsteltram die nog geen jaar zonder problemen heeft gekend rijdt sinds vorige zomer door naar Uithoorn. Hiervoor zijn er drie haltes aan de Amsteltram toegevoegd.

Lees ook: GroenLinks wil harde cijfers over problemen tram 25

Voor wie voorbeelden wilt van de problemen, hoeft niet ver terug te zoeken: Gisterochtend stonden trams urenlang stil waardoor reizigers via het gras moesten uitstappen, zoals gebeurde bij tramhalte Meent. Eergisteren waren er meerdere vertragingen in zowel de ochtend als middag, twee weken geleden ontspoorden twee aan elkaar gekoppelde tramstellen in Uithoorn en aan het begin van deze maand werd de dienstregeling nog verstoord door een stroomstoring op enkele Amstelveense postcodes.

Het GVB is verantwoordelijk voor de exploitatie van tramlijn 25, terwijl de Vervoerregio Amsterdam namens 14 gemeenten, waaronder Amstelveen, contracten sluit met OV-bedrijven zoals het GVB. Ondanks dat beide partijen in een gezamenlijke verklaring aangeven “altijd bereid te zijn om voor de camera toelichting te geven op bepaalde onderwerpen”, maakte zij ditmaal een uitzondering. “In dit stadium houden we het voor dit onderwerp nog even bij een schriftelijke toelichting. Over een aantal maanden hebben we hopelijk meer te vertellen.”

Spooktrams

Een veelvoorkomende klacht van reizigers zijn de zogenaamde spooktrams; trams die niet rijden, maar volgens de vertrektijdborden wel zouden moeten rijden, waardoor mensen onnodig in de kou staan te wachten. Het GVB legt uit dat de vertrektijdborden zijn aangesloten op het dynamische reizigersinformatiesysteem voor bus en tram en dus actueel zouden moeten zijn.

“Bij onverwachte uitval hangt de kwaliteit van de reisinformatie af van hoe snel de verkeersleiding de route aanpast. Bij een omleiding of inkorting van een rit wordt een ‘cancel’ verstuurd voor de haltes die niet worden aangedaan. In de praktijk gebeurt het vaak dat de verkeersleiding eerst de baan vrijmaakt en daarna de informatie bijwerkt,” aldus het GVB

Lees ook: Auto in botsing met tram 25 aan Noorderkroon

Een andere oorzaak van de spooktrams kan zijn is dat bij bepaalde technische problemen wordt teruggeschakeld naar de normale dienstregelingstijden, die kunnen afwijken van de real-time informatie. “Als reiziger zie je dit niet op het scherm,” legt het GVB uit. Daarom adviseert het Amsterdamse ov-bedrijf reizigers altijd de GVB-app of -website raad te plegen voor de meest actuele vertragingen en reistijden. Bij stroomstoringen gaan de borden volledig op zwart, waardoor het niet mogelijk is om actuele informatie te tonen.

Technische problemen

Cijfers over de meeste voorkomende problemen met tramlijn 25 wilt het GVB vanwege bedrijfsgevoelige informatie niet delen. De Vervoerregio Amsterdam bevestigt echter dat personeelstekorten, zowel voor trambestuurders als technici, het grootste probleem zijn voor uitval. Beide organisaties reageren ontwijkend op verzoeken naar concrete cijfers en percentages over aandeel uitgevallen trams, de prestaties ten opzichte van andere lijnen en een overzicht van incidenten. Het GVB geeft enkel aan dat de opstart van een nieuwe tramlijn uitdagingen met zich meebrengt, zonder verdere details of cijfers te geven.

Een van de problemen is dat de trams sinds september 2024 weer gekoppeld rijden, wat volgens het GVB leidt tot meer storingen door de ‘kwetsbare’ koppelkabels en contactdozen. Tijdens een testrit afgelopen zomer ontkoppelde een tramstel, waarna werd besloten om de trams tijdelijk ongekoppeld te laten rijden. Dit duurde tot de invoering van de winterdienstregeling in september, waarna de trams weer gekoppeld gingen rijden, wat vrijwel direct tot meldingen leidde bij de Vervoerregio Amsterdam. “Tijdens de zomer reden er vanwege de vakantiedienstregeling slechts enkele trams. Sinds september rijdt lijn 25 met gekoppelde trams,” aldus de vervoerregio. Het GVB bevestigt dat de uitvallen sindsdien zijn toegenomen.

Een ander technisch probleem doet zich voor bij het parkeren van de trams aan het einde van de dienstregeling op het opstelterrein in de Legmeerpolder. Regelmatig vallen er enkele voertuigen volledig uit door stroomverlies. Dit is ongebruikelijk voor trams, aangezien ze ook buiten dienst contact met stroom moeten behouden. Door het wegvallen van dit stroomcontact raakt de accu leeg, waardoor de stroomafnemer de volgende ochtend niet meer omhoog kan en bij vorst de ramen bevriezen.

De gemeente Amstelveen liet eerder weten dat het verzoek om geld uit het risicobudget vrij te maken voor de reparaties bij de vervoerregio ligt. Of het het verzoek inmiddels is goedgekeurd en om hoeveel geld het gaat, wil de vervoerregio niet zeggen. Wel bevestigen zij dat er ‘voldoende’ geld beschikbaar is om dit soort problemen op te lossen.

Maatregelen en vervangend vervoer

Andere verstoringen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld incidenten bij oversteekplaatsen, zoals automobilisten die door rood rijden, of stroomstoringen. Daarnaast kunnen ook werkzaamheden de dienstregeling beïnvloeden. Ook hier hoeft men niet ver te zoeken voor een voorbeeld: Zo rijdt tram 25 dit weekend enkel tussen tramhaltes Brink en Uithoorn Centrum, vanwege werkzaamheden aan de Beneluxbaan, wat de dienstregeling verder niet bevordert. Het GVB erkent dat de impact van storingen op tramlijn 25 voor reizigers groter is dan bij andere lijnen, omdat er bij incidenten op lijn 25 alleen verkortingen mogelijk zijn en geen omleidingen. 

Reizigersorganisatie Rover benadrukte dit punt vorige week voor de camera van 1Amstelveen, waarin ze opriepen tot snelle oplossingen. Reizigers zijn bij uitval of storingen aangewezen op beperkte alternatieven, die minder vaak rijden en een langere reistijd met zich meebrengen. Het vervangend vervoerplan wordt momenteel afgerond, meldt de Vervoerregio. De gemeente heeft aangegeven het plan al in concept te hebben bekeken en heeft verzocht om naar de huidige Connexxion-buslijnen te verwijzen.

De maatregelen om de problemen met tramlijn 25 op te lossen staan in een zo lijkt deels geheim verbeterplan, opgesteld in november vorig jaar. In een raadsbrief parafraseert het stadsbestuur enkele maatregelen, maar verwijst voor het volledige plan naar de vervoerregio. Deze geeft, nadat 1Amstelveen inzage verzoekt, slechts de toelichting: “Deze maatregelen lopen breed uiteen en zijn allen gericht op het verbeteren van de prestaties van de lijn.” 

De wel geopenbaarde maatregelen omvatten naast aanpassingen aan de koppelkabels, contactdozen en reparaties om te voorkomen dat de trams hun stroomcontact verliezen, ook bijvoorbeeld verbeteringen aan de zandstrooiers, een systeem dat zand voor de wielen strooit om de remprestaties op gladde rails te verbeteren. Er zijn ook voorstellen gedaan om het verkeer beter te waarschuwen bij verkeersongevallen, maar verdere details hierover ontbreken. Bovendien wordt er, samen met de leverancier, gekeken naar de instellingen van de gelijkrichterstations — de stroomtoevoer naar metro’s en trams.

Ook houdt de leidinggevende van de GVB-afdeling die verantwoordelijk is voor het schoon en veilig houden van het materieel, een dagelijkse ‘stand-up’ om bij te sturen waar nodig.

Te vroeg voor conclusies

Het GVB en de vervoerregio vinden het “nog te vroeg om een oordeel te vellen over de prestaties” van de Amsteltram. Volgens hen kunnen de resultaten pas over een langere periode worden beoordeeld. “Deze prestatienormen worden wisselend gehaald, wat gebruikelijk is bij een nieuwe lijn. Een nieuwe tramlijn is mooi, maar ook altijd spannend. Daarom kunnen er opstartproblemen ontstaan, zoals nu het geval is. Personeelsgebrek blijft nog steeds de grootste veroorzaker van uitval,” zegt de vervoerregio. Over een half jaar worden de afgevaardigde raadsleden in de regioraad van de vervoerregio geïnformeerd over de betrouwbaarheid van de Amsteltram.

The post Amsteltram blijft tot uiterlijk juni worstelen met problemen door personeelstekorten en technische mankementen appeared first on 1Amstelveen.

Krakenburg wordt dan uiteindelijk toch Kronenburg

23 Januari 2025 om 17:25

Het gebied aan de Laan van Kronenburg, nabij Uilenstede, ligt er na tijden er nog steeds verloederd bij. Momenteel wordt het braakliggende gebied, met toestemming van de grondeigenaar, gekraakt onder de naam Krakenburg.  Maar inmiddels liggen er nieuwe plannen, zo liet wethouder Floor Gordon woensdagavond weten tijdens een raadsgesprek.

Al jaren heeft de gemeente plannen voor het bouwen van honderden woningen voor studenten, maar omdat Kronenburg onder een vliegroute van Schiphol ligt gelden er strengere regels. Hierdoor besloot de Raad van State in 2022 de plannen van het stadsbestuur naar de prullenbak te verwijzen.

Inmiddels heeft de gemeente nieuwe plannen gepresenteerd, die nog wachten op ‘formele vinkjes’, aldus wethouder Floor Gordon. Anders dan het vorige plan is de gemeente in nauw overleg getreden met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

The post Krakenburg wordt dan uiteindelijk toch Kronenburg appeared first on 1Amstelveen.

💾

Het gebied aan de Laan van Kronenburg, nabij Uilenstede, ligt er na tijden er nog steeds verloederd bij. Momenteel wordt het braakliggende gebied, met toestemming van de grondeigenaar, gekraakt onder de naam Krakenburg.  Maar inmiddels liggen er nieuwe plannen, zo liet wethouder Floor Gordon woensdagavond weten tijdens een raadsgesprek.

Vorig jaar 458 procent meer woningen in Amstelveen opgeleverd dan jaar ervoor

16 Januari 2025 om 17:27

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er vorig jaar een stijging was van 458 procent ten opzichte van 2023 wat betreft het opleveren van nieuwbouwwoningen. Waren er in 2023 maar 132 woningen opgeleverd (van de in totaal 73.000 nieuwbouwwoningen), in 2024 waren dat er 736 woningen. In 2022 werden 455 woningen opgeleverd. 

Dit laat de gemeente weten na vragen van 50Plus. Eerder was al bekend dat er in de eerste helft van 2024 210 nieuwbouwwoningen werden opgeleverd, maar projectontwikkelaars hebben in de tweede helft van het jaar duidelijk keihard gewerkt. Hoewel 50Plus ziet dat er volop wordt gebouwd, wijst de partij erop dat er onvoldoende woningen worden toegewezen aan “onze kinderen en ouderen”.

De opgeleverde woningen komen voort uit verschillende afgeronde bouwprojecten, zoals Rumba Residence met 28 appartementen in de wijk Keizer Karelpark of de 52 ‘royale’ eengezinswoningen in Bovenkerk van nieuwbouwproject Beauve. Ook de Olympiade draagt flink bij aan het totaal, met 552 appartementen verdeeld over verschillende panden aan de Startbaan. Nieuwbouwprojecten kunnen jaren duren voordat de woningen daadwerkelijk worden opgeleverd. Vaak worden deze al verhuurd of verkocht voordat ze zijn gebouwd. Overigens zijn de woningen voornamelijk voor het midden- en hoge segment, wat betekend dat mensen die wat dieper in de buidel kunnen tasten gemakkelijker een woning vinden. 

Schriftelijke vragen

De gemeente publiceerde de cijfers nadat fractievoorzitter van 50Plus, Emiel Sjaardema, schriftelijke vragen had gesteld. Sjaardema hekelt de manier waarop het stadsbestuur nieuwe bouwprojecten presenteert. “Bij alle voorstellen voor nieuwbouwprojecten wordt op enig moment door het college of ambtenaren aangegeven dat deze noodzakelijk zijn voor de doorstroming,” aldus Sjaardema. Voor bijvoorbeeld het vorig afgeronde nieuwbouw de Olympiade werd maar 10 procent gereserveerd voor Amstelveense doorstromers.

Bij de flexwoningen aan de Kalkbranderij, die oorspronkelijk bedoeld waren voor Amstelveense jongeren, is het verhaal vergelijkbaar. Van de 97 woningen worden er 62 aan jongeren uit Amstelveen toegewezen, maar 35 woningen gaan naar gevluchte Oekraïners die momenteel nog in de noodopvang verblijven en ook moeten doorstromen naar reguliere huisvesting. Deze flexwoningen zijn tijdelijk en moeten na 15 jaar worden verplaatst. “De bouwkosten zijn echter niet lager, omdat de woningen langer dan 15 jaar moeten meegaan. Ook is het onzeker waar we de woningen na 15 jaar kunnen neerzetten,” meldt woningcorporatie Eigen Haard op haar website.

Nieuwe regels optimaal benutten

Sjaardema wijst ook op lopende projecten zoals De Scheg, waar in totaal 1.400 nieuwe woningen worden gebouwd om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, en Legmeer, waar wordt benadrukt dat de woningen ‘betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers’ moeten opleveren. Volgens Sjaardema richt het stadsbestuur zich echter meer op het uitvoeren van de plannen van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de samenwerkingsalliantie tussen verschillende gemeenten en provincies, waaronder Amstelveen, dan op het aanpakken van de lokale woningmarktproblemen in Amstelveen.

De gemeente legt uit dat de wetgeving rondom huisvesting twee jaar geleden is aangepast, zodat gemeenten meer ruimte hebben om middeldure huur en koopwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners. Amstelveen mag nu maximaal 50 procent van de nieuwe middeldure huur- en koopwoningen toewijzen op basis van “economische, maatschappelijke of lokale binding”. Voor sociale huur geldt dat ook maximaal 50 procent via lokale en regionale voorrangsregelingen toegewezen mag worden. “Wij zijn voornemens deze ruimte optimaal te benutten,” belooft de gemeente.

Foto: Gemeente Amstelveen

The post Vorig jaar 458 procent meer woningen in Amstelveen opgeleverd dan jaar ervoor appeared first on 1Amstelveen.

Amsterdamse Bos jarenlang vervuild door lozing giftig water, lokale overheden ondernemen nauwelijks actie

14 Januari 2025 om 14:53

De gemeente Amsterdam en het Hoogheemraadschap van Rijnland weten al jaren van giftig pfos-vervuiling in de Ringvaart en het aangrenzende Amsterdamse Bos, na het per abuis lozen van vervuild bluswater. Ondanks de wettelijke verplichting om deze stof bij overschrijding van de norm te verwijderen, ondernemen de lokale overheden nauwelijks actie. Nog steeds wordt er, met goedkeuring van het waterschap, giftig pfos-houdend water geloosd in de Ringvaart, blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Wethouder Floor Gordon (D66) heeft de “zorgen van inwoners” “direct onder de aandacht gebracht bij de bosorganisatie van de gemeente Amsterdam“.

Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat zowel Amsterdam, eigenaar van het Amsterdamse Bos, als het Hoogheemraadschap van Rijnland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, al jarenlang op de hoogte zijn van de te hoge waarden van het giftige pfos in en rondom het Amsterdamse Bos. Pfos blijkt via de Ringvaart kilometers het bos in te zijn verspreid, met zorgwekkende concentraties op sommige plekken, waaronder vervuilde oevers langs de Ringvaart, het water in en rond de Bosbaan en een kinderspeelgebied.

Hoewel Amstelveen geen eigenaar is van het Amsterdamse Bos en niet verantwoordelijk is voor het onderhoud, ligt het bos technisch wel in de gemeente Amstelveen. Volgens het Amsterdamse Bos komt 27% van de jaarlijkse bezoekers uit Amstelveen, wat neerkomt op zo’n 1,6 miljoen Amstelveners.

Pfos

Pfos maakt deel uit van de pfas-familie, een groep van duizenden stoffen die bekend staan als ‘forever chemicals’. Het gebruik van pfos is in veel producten verboden en het wordt door de overheid als een zeer zorgwekkende stof geclassificeerd. De stof vormt risico’s voor mensen, planten en dieren, zelfs bij lage concentraties, omdat het nauwelijks afbreekt en zich ophoopt in grond, mensen en andere organismen. Bij mensen kan blootstelling leiden tot gezondheidsproblemen zoals verhoogd cholesterol, hormonale verstoringen en een verzwakt immuunsysteem, vooral bij kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen.

Bekijk ook: Roze sloot Amsterdamse Bos vooral gevaar voor honden

Ontdekking vervuild water

Het waterschap ontdekte de pfos-vervuiling voor het eerst tijdens baggerwerk in 2016, wat leidde tot het stopzetten van de werkzaamheden. Miljoenen kilo’s vervuilde grond werden afgevoerd, maar de vervuiling is ondanks de wettelijke verplichting nog steeds niet volledig verwijderd. De exacte hoeveelheid pfos en andere pfas is onbekend, omdat Amsterdam en het waterschap de verspreiding maar gedeeltelijk in kaart heeft gebracht.

Opvallend genoeg testte Amsterdam in oktober vorig jaar niet op pfos of andere pfas tijdens een bodemonderzoek aan de Bosbaan. Een Amsterdams monitoringprogramma houdt echter wel rekening met een verhoogde aanwezigheid van pfas in het water vanwege de lozingen van Schiphol.

Bluswaterincident 

De vervulling met pfos in de Ringvaart en in het Amsterdamse Bos is voor het grootste deel te herleiden naar een bluswaterincident in 2008, toen één miljoen liter bluswater met pfos moest worden afgevoerd. 

Na een automatische brandmelding in een hangar van KLM op Schiphol zette de brandweer de watertoevoer volledig open, omdat er geen contact kon worden gelegd met de KLM. Dagenlang werd het water in de Ringvaart en omliggende sloten gedumpt, terwijl een ander deel naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Schiphol ging, die het nauwelijks kon verwerken. Hierdoor lekte het water de bodem, het riool en de Ringvaart in, wat leidde tot dode vissen en schuimvorming in de omgeving.

Pas twee dagen na het incident werd ontdekt dat het water vergiftigd was met pfos.

Bekijk ook: Burgerbelangen Amstelveen ziet graag leidersrol Amstelveen in zaak vervuiling Amsterdamse Bos en Poel

Hedendaagse lozingen

Nog steeds vinden er lozingen van pfos plaats in de Ringvaart, onder meer door het waterschap zelf. Dit betreft het regenwater dat in de bodem en riolering op Schiphol wegzakt. Daarnaast mogen de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Schiphol, de onderhoudsdienst van de KLM en de brandweer vervuild pfas-water in de Ringvaart lozen. Schiphol dumpt met toestemming van het waterschap al jaren licht vervuild water. 

De grootste oppositiepartij, Burgerbelangen Amstelveen (bbA), uit felle kritiek op de situatie. Raadslid Dave Offenbach schrijft op de partijwebsite dat “het vertrouwen van inwoners op het spel staat” en dat “Amstelveen niet langer kan wijzen naar andere instanties.” BbA eist actie en wil boven partijbelangen uitstijgen, door samen te werken met Amstelveense politieke partijen, het college en omliggende buurgemeenten. De partij pleit voor een leidende rol van Amstelveen, met de oprichting van een taskforce en een door de gemeente geïnitieerd bodem- en wateronderzoek. Offenbach vertelt aan 1Amstelveen dat zijn partij overweegt verdere vragen te stellen.

D66-wethouder Floor Gordon (Gezonde Leefomgeving en Milieu) laat aan 1Amstelveen weten dat naar aanleiding van het Follow The Money-artikel de zorgen van inwoners “direct onder de aandacht zijn gebracht bij de bosorganisatie van de gemeente Amsterdam.” Verder benadrukt de wethouder het belang van goede communicatie om de zorgen weg te nemen, maar gaat verder inhoudelijk niet in op de bevindingen van het artikel. De gemeente verwijst verder naar eerder gepubliceerde communicatie, waarin het college de verantwoordelijkheid bij Amsterdam en het waterschap neerlegt.

Foto: Vivian Tusveld

The post Amsterdamse Bos jarenlang vervuild door lozing giftig water, lokale overheden ondernemen nauwelijks actie appeared first on 1Amstelveen.

Raad verwerpt nipt onderzoek naar raadpleging over verbod vuurwerk, ideologische verschillen te groot

27 December 2024 om 12:33

De vuurwerkdiscussie in Amstelveen is opnieuw de kop ingedrukt. Dit jaar probeerde D66 het via een andere route, met een voorstel voor een onderzoek naar een stadsraadpleging over het onderwerp. Toch werd ook dit alternatief door de meerderheid geblokkeerd, waardoor elk idee dat neigt naar een vuurwerkverbod voorlopig van de baan is.

D66 stelde, tijdens de laatste raadsvergadering twee weken geleden, voor om de kosten en mogelijkheden van een stadsraadpleging over het vuurwerkbeleid te onderzoeken, met het idee om inwoners te betrekken bij een eventueel afsteekverbod. Het voorstel werd gesteund door de coalitiegenoot PvdA en de oppositiepartijen SP en GroenLinks,, maar kreeg niet genoeg stemmen om door te gaan. 16 raadsleden stemden voor en 18 tegen.

‘Niet op voorhand voor of tegen’

D66-raadslid Driss Aarabi, die de motie indiende, benadrukte dat de motie slechts beoogde te onderzoeken hoe een stadsraadpleging eruit zou kunnen zien: “Na het onderzoek kun je dan nog beslissen hoe je de stadsraadpleging verder vormgeeft. We zijn zelf niet op voorhand voor of tegen een verbod.”

“Misschien heerst er een soort angst rond dit onderwerp?” vraagt Aarabi zich hardop af. Hij vindt de uitslag teleurstellend en is verbaasd: “Het is een hele simpele motie. We hebben vaker dit soort onderzoeksmoties.”

Volgens VVD-fractievoorzitter Jet Smit kan zo’n onderzoek al snel 50 tot 60 duizend euro kosten. “Iemand moet daar weer uren aan zitten, en dat moet van buiten worden ingehuurd. We werken met belastinggeld. Daar moeten we zuiver mee omgaan.” 

Lees ook: Verkopen Amstelveens vuurwerk ‘booming’, dealers vrezen wel voor toekomst

Want zelfs als het onderzoek was aangenomen, rijst de vraag wat er daarna had moet gebeuren. Partijen die tegen stadsraadplegingen of voor vuurwerk zijn, hebben geen onderzoek nodig om hun standpunt te bepalen. De motie behandelt daarmee drie politiek gevoelige thema’s: burgerinspraak, vuurwerk en dure onderzoeken die mogelijk in een la belanden.

D66 had achter de schermen haar motie nog wel aan de coalitie proberen te slijten, maar alleen de PvdA was bereid mee te doen. VVD en Goed voor Amstelveen (GvA) maakten snel duidelijk dat zij niets in de motie zagen. GvA stelde zelfs een alternatieve motie voor, maar D66 was daar dan weer niet erg enthousiast over.

De coalitiepartijen kwamen niet tot een overeenstemming, waarmee het voorstel een vrije kwestie werd. De coalitiepartijen maakten dan ook graag gebruik van die vrijheid. 

Wat is stadsraadpleging?

VVD-fractievoorzitter Jet Smit wees er op dat er geen stappenplannen bestaan voor wat een ‘stadsraadpleging’ precies inhoudt, een instrument dat in Amstelveen simpelweg niet bestaat. “Voordat we het instrument überhaupt kunnen gebruiken, moeten we het eerst daarover eens worden,” stelde Smit.

“Je ziet bij dit soort mini-referenda dat het risico dat lobbygroepen of oppositie zo’n onderwerp kapen. Mensen die blij zijn met een bepaalde situatie laten zich vaak niet horen, de zwijgende meerderheid,” licht Smit aan deze omroep toe. “Je hoort nooit de mensen die voor zijn, die tevreden zijn.”

Volgens de motie-indieners vormt dit de kern van het debat: er moet onderzocht worden hóe een stadsraadpleging vorm moet krijgen. Je kunt immers niet alle 90.000 Amstelveners naar het raadhuis uitnodigen.

Lees ook: Voorlopig nog gewoon vuurwerk afsteken in Amstelveen: GroenLinks hoopt desalniettemin op spoedig verbod

Voor D66 moet zo’n raadpleging dan ook meteen gaan over het vuurwerkbeleid, aangezien dit bij uitstek geschikt is voor zo’n stadsraadpleging. “Het onderwerp vuurwerk leeft onder de samenleving en is typisch zo’n onderwerp, met een lange historie, dat iedereen raakt, zowel voor- als tegenstanders,” legt Aarabi uit. “Dit is een onderwerp waar wij zeggen: dit is niet iets voor de raad of het college van B&W. Dit is te belangrijk.”

GvA-raadslid Nachson Rodrigues Pereira bekritiseerde de motie omdat deze volgens hem ertoe zou leiden dat de vrijheid te ver zou worden ingeperkt. De motie neigt namelijk te veel naar een verbod. Hij stelde dat een verbod alleen gerechtvaardigd is als er geen andere oplossingen meer voorhanden zijn: “Een traditie verbieden doe je pas als je echt geen andere ideeën en oplossingen meer hebt.”

Wel verbod afsteken en niet op verkoop?

Ook andere partijen vinden de motie te veel neigen naar een verbod. Fractievoorzitter Pieter Monkelbaan van de grootste oppositiepartij bbA steunt burgerparticipatie, maar is fel tegen een vuurwerkverbod en vindt het onderwerp niet geschikt voor een raadpleging. Fractievoorzitter Emiel Sjaardma van 50Plus wijst op andere kwesties, zoals de invoering van 30 km-zones of betaald parkeren, die volgens hem beter voor een raadpleging in aanmerking komen. Raadplegingen, aldus Sjaardma, moeten niet alleen worden ingezet wanneer het uitkomt. Sjaardma stemde als enige niet-indiener ondanks kritiek toch voor.

Meerdere partijen stellen bovendien dat het vreemd zou zijn als het afsteken van vuurwerk in Amstelveen verboden wordt, terwijl de verkoop op nationaal niveau doorgaat. De indieners van de motie benadrukken echter dat er eerst een onderzoek moet plaatsvinden om te kijken wat daaruit voortkomt, voordat een beslissing wordt genomen.

“Eerder hebben al sommige gemeenten ook een afsteekverbod ingesteld, maar zonder een raadpleging. Dat willen wij niet op die manier doen,” zegt Aarabi.

Vorig jaar steunde Aarabi het GroenLinks-voorstel voor een direct afsteekverbod niet. Hij vond toen dat het te kort dag was voor zo’n verbod, maar stond wel open voor het onderzoeken van alternatieven voor 2024. Uiteindelijk trok GroenLinks de motie in, met het plan om samen met andere partijen een nieuw voorstel te ontwikkelen voor de komende jaarwisseling. Daar lijkt dit voorstel een vervolg van te zijn.

Tijdens het debat ontstond er  verwarring over de vraag of een referendum onder een stadsraadpleging valt. Meerdere partijen, waaronder CDA en BVNL, verwijzen naar de motie alsof het om een referendum gaat. BVNL-fractievoorzitter Yaron van Koningsveld laat weten blij te zijn dat D66 “teruggaan naar haar roots,” verwijzend naar het verleden van de partij met referenda.

Referendum wel optie

“Quod non!” sneert GroenLinks-raadslid Gert Jan Slump, die duidelijk wil maken dat het voorstel absoluut niet over een referendum gaat. “Een raadpleging is volgens mij een breed begrip,” verduidelijkt hij. “We zouden moeten onderzoeken hoe we onze inwoners op een actieve manier kunnen betrekken.” Volgens Rodrigues Pereira werd een referendum wel degelijk als optie genoemd. Aarabi moest vervolgens toegeven dat een referendum wel een optie zou kúnnen zijn.

Een referendum organiseren in Amstelveen is overigens niet mogelijk, simpelweg omdat er geen wettelijke basis voor is. In Alkmaar daarentegen hield de gemeente dit jaar een raadgevend referendum, waarbij 65,3% van de stemmers zich uitsprak voor een afsteekverbod. De gemeenteraad nam deze uitslag over en voerde het verbod in. “Zo ver zijn wij in Amstelveen nog niet,” merkt Aarabi op.

Enkele raadsleden stemden niet mee: Tawros Aslanjan (D66) en Kees Noomen (VVD) waren afwezig, terwijl Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen zich onthield van stemmen om belangenverstrengeling te vermijden, aangezien ze een fietsenzaak bezit die vuurwerk verkoopt.

Nadat de motie in de raad strandde liet D66 per persbericht weten het belangrijk te vinden dat Amstelveners meer invloed  krijgen over grote besluiten die hen raken. Echter, het persbericht gaf geen concrete vervolgstappen of plannen aan om de betrokkenheid van Amstelveners daadwerkelijk te vergroten. 

Voor de komende jaarwisseling, en wellicht in de toekomst, blijft het afsteken van legaal vuurwerk in Amstelveen toegestaan, met uitzondering van de vuurwerkvrije-zones.

The post Raad verwerpt nipt onderzoek naar raadpleging over verbod vuurwerk, ideologische verschillen te groot appeared first on 1Amstelveen.

Eisen te scherp: slechts zeven van dertig beschikbare woningen voor zorg- en onderwijspersoneel toegewezen

27 December 2024 om 11:12

Van de dertig sociale huurwoningen die dit jaar beschikbaar waren voor zorg- en onderwijspersoneel in Amstelveen, zijn er slechts zeven daadwerkelijk toegewezen aan deze groep. De overige woningen gingen naar andere Amstelveners. Dat heeft het college van B&W bekendgemaakt in een brief naar de gemeenteraad. 

Werknemers in de zorg en het onderwijs in Amstelveen kunnen aanspraak maken op een voorrangsregeling bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Na een pilot in 2021 en 2022 besloot het stadsbestuur begin dit jaar de regeling voort te zetten. De regels werden vereenvoudigd en het aantal beschikbare woningen verhoogd van 20 naar 30.

Slechts negen leerkrachten

Van de 67 woningzoekenden die dit jaar gebruik wilden maken van de voorrangsregeling, kregen slechts 7 een woning aangeboden. Zij voldeden aan de eisen die gemeente had gesteld. Van de aanmeldingen kwamen 58 van zorgmedewerkers en 9 van leerkrachten in het primair onderwijs.

Omdat er te weinig woningen aan de doelgroep zijn toegewezen, past de gemeente de regels opnieuw aan. Thuiswonende jongeren komen voortaan ook in aanmerking. De eis dat het huurcontract binnen zes maanden afloopt, wordt verlengd naar één jaar en de maximale hemelsbrede reisafstand wordt verkleind naar 20 kilometer in plaats van de eerdere 40 kilometer.

Met deze aanpassingen hoopt de gemeente in 2025 alle 30 beschikbare woningen daadwerkelijk aan zorg- en onderwijspersoneel te kunnen toewijzen. Begin 2025 gaan de aanmeldingen open, die kunnen dan via de website van de gemeente Amstelveen worden ingediend.

The post Eisen te scherp: slechts zeven van dertig beschikbare woningen voor zorg- en onderwijspersoneel toegewezen appeared first on 1Amstelveen.

Amstelveen zet streep door maximaal aantal escortbedrijven, meer dan drie nu mogelijk

16 December 2024 om 17:02

Amstelveen heeft het maximum van drie toegestane escortbedrijven geschrapt om “omslachtig en tijdrovend” Europees bureaucratische regels te vermijden. In de praktijk waren er nooit meer dan twee actief. De nieuwe regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die unaniem zijn aangenomen, behouden echter het maximum van twee seksinrichtingen.

In de praktijk zijn er nooit meer dan twee escortbedrijven ingeschreven. De unaniem aangenomen nieuwe regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) handhaven echter wel het maximum van twee seksinrichtingen, waaronder ook privéhuizen vallen.

Om in Amstelveen een escortbedrijf te beginnen, moet je een vergunning van de gemeente aanvragen en aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals het ondergaan van een integriteitscheck, het zogenaamde Bibob-onderzoek. Hoewel het maximum aantal vergunningen op drie stond, waren er jarenlang slechts twee bedrijven met een vergunning. De gemeente verwacht niet dat het aantal bedrijven zal toenemen nu het maximum is losgelaten.

De reden voor de wijziging is het voorkomen dat Amstelveen volgens Europese regels een openbare verdelingsprocedure moet organiseren. Concreet legt de gemeente uit dat wanneer er een maximumaantal vergunningen is, er sprake is van “beleidsmatige schaarste”. Dit brengt allerlei regels met zich mee, zoals dat vergunningen niet onbeperkt geldig mogen zijn en dat elke ondernemer de kans moet krijgen om naar een van de schaarse vergunningen te dingen. Dit zou betekenen dat de gemeente om de paar jaar een nieuwe loting moet organiseren.

De gemeente verwacht geen extra overlast door deze wijziging, aangezien een escortbedrijf in essentie een bemiddelingsbureau is en de diensten niet op locatie worden uitgevoerd. Seksinrichtingen, waaronder privéhuizen waar seksuele diensten wél ter plekke worden aangeboden, blijven aan een maximum gebonden.

De raad stemde unaniem voor de nieuwe APV.

The post Amstelveen zet streep door maximaal aantal escortbedrijven, meer dan drie nu mogelijk appeared first on 1Amstelveen.

Parkeren wordt luxe voor Amstelveense ambtenaren: β€˜Kosten zijn belachelijk en slaan nergens op’

4 December 2024 om 17:14

Ambtenaren in het raadhuis verliezen volgend jaar hun gratis parkeerplek, als het aan het college van B&W ligt. Alleen medewerkers die ver van het raadhuis wonen kunnen een parkeervergunning aanvragen voor vierenhalf keer hoger dan wat inwoners betalen voor een vergunning. Medewerkers die dichterbij wonen, moeten het doen met een vergoeding voor fiets of openbaar vervoer. “Kosten slaan nergens op,” klinkt het uit het raadhuis. 

Het is hommeles op het raadhuis blijkt uit berichten op het interne communicatiesysteem voor ambtenaren, waar zij niet te spreken zijn over de nieuwe parkeerplannen rondom hun werkplek. Twee weken geleden zijn zij ingelicht dat de nieuwe parkeervergunningen rondom het raadhuis voor ambtenaren maar liefst 180 euro bruto per jaar gaan kosten. “Het is begrijpelijk dat het gebied betaald parkeren wordt, maar de kosten zijn belachelijk en slaan nergens op,” zegt een ambtenaar tegen 1Amstelveen.

Alleen ambtenaren die verder dan zeven kilometer van het raadhuis wonen komen in aanmerking voor een vergunning. De andere ambtenaren moeten gebruikmaken van de fiets of het openbaar vervoer. Indien zij toch willen parkeren, moeten ze het normale uurtarief betalen. Als goedmakertje ontvangen gemeentemedewerkers een fietsvergoeding van 23 cent per kilometer of een volledige vergoeding voor het openbaar vervoer.

Lees ook: College van burgemeester en wethouders: betaald parkeren voor heel Amstelveen in de maak

De gemeente bevestigt dat er maatregelen zijn getroffen vanwege de invoering van betaald parkeren in het Oude Dorp per 1 mei 2025. “De gemeente moet als werkgever voorbereid zijn op de consequenties die dat heeft voor de twee parkeerterreinen rondom het raadhuis.” Volgens de gemeente is er wel degelijk begrip onder het personeel voor de maatregelen.  “In heel Amstelveen wordt betaald parkeren ingevoerd. Er is geen reden om een uitzondering te maken voor gemeentemedewerkers,” zegt een gemeentewoordvoerder.

Eilandjes

Het stadsbestuur wil vanaf de zomer volgend jaar in en rondom het Oude Dorp betaald parkeren invoeren, naar aanleiding van klachten van bewoners. Uit eerder vrijgegeven documenten bleek al dat inwoners zich ergeren aan ambtenaren die uitwijken naar andere delen van het Oude Dorp wanneer de gratis parkeerplekken bij raadhuis niet beschikbaar zijn. Om te voorkomen dat er eilandjes zonder betaald parkeren ontstaan, wil de gemeente ook het gebied rondom het raadhuis onder betaald parkeren brengen.

Hoewel betaald parkeren pas per 1 juni zou starten rondom het raadhuis, blijkt nu dat het tegelijk met de rest van het Oude Dorp wordt ingevoerd. “Vooruitlopend daarop heeft de gemeente als werkgever nu reeds met de OR en vakbonden gesproken over een pakket aan maatregelen voor de medewerkers.”

De plannen die de ambtenaren krijgen te zien specificeren verder niet welk type vergunning ambtenaren moeten aanvragen en hoe het jaarbedrag is onderbouwd. Na vragen van 1Amstelveen laat de gemeente weten dat er voor sommige maatschappelijke functies maatwerk bestaat voor betaald parkeren. “Bijvoorbeeld voor de politie en het onderwijs. In deze lijn wordt een algemene maatregel voor heel Amstelveen voorbereid om maatschappelijke vergunningen aan te kunnen bieden.”

Compensatie

De gemeente wil wel benadrukken dat het bedrag bruto is. “In de praktijk betekent dit na belastingaftrek dat niemand meer dan 120 euro per jaar betaalt. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om mensen die dichtbij wonen, die fietsen of met het OV komen, financieel te compenseren.”

Uit een rondgang blijkt dat raadsleden niet bekend zijn met de voorgestelde interne plannen, die al sinds de zomer bekend zijn binnen de ambtelijke organisatie. Op 24 oktober werd het voorstel definitief, nadat de ondernemingsraad het eerder in juli had goedgekeurd. 

Lees ook: Eerste stap op weg naar ondergrondse parkeergarage in Oude Dorp

“Het is niet vreemd om fiets- en OV-gebruik te stimuleren, vooral voor wie dichtbij woont en geen medische noodzaak heeft,” reageert de SP. De socialisten begrijpen de frustratie onder de ambtenaren wel. “De gemeente zou zeker kunnen overwegen om een gewennings- of overgangsperiode in te stellen.”

Andere partijen vragen zich af of de gemeente wel een aantrekkelijke werkgever blijft. Coalitiepartij D66 zal “het bestuur streng bevragen” hoe zij dat blijven waarborgen. “In tijden van personeelstekorten moet de gemeente een aantrekkelijke werkgever blijven. De uitvoering is echter aan hen.” Oppositiepartij AVA wijst op de mogelijke “consequenties” van de hoge parkeerkosten “voor het behouden en aannemen van nieuw personeel”.

BBA laat weten op de raadsbrief te wachten, maar een woordvoerder van de gemeente kan niet zeggen wanneer die verschijnt.

‘Niet via media’

De grootste coalitiepartij VVD ziet het als een interne kwestie waar de raad niet over gaat en blijft erbij dat het niet over het gemeentelijke parkeerbeleid gaat. Echter, enkele raadsleden binnen de coalitie uiten zorgen over de impact van de nieuwe parkeerplannen voor ambtenaren. “We zijn het hier niet mee eens en zullen ons hard maken om dit te veranderen.”

Escalatie willen zij echter vermijden: “Het gesprek moet eerst binnen het raadhuis plaatsvinden, niet via de media.” 

Over vijf jaar is het de bedoeling dat de parkeerplekken bij het raadhuis verdwijnen en plaatsmaken voor een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Het stadsbestuur zal hiervoor in totaal 10 miljoen euro reserveren, maar concrete plannen voor de visie voor de Noordelijke Poeloever laten nog op zich wachten.

The post Parkeren wordt luxe voor Amstelveense ambtenaren: ‘Kosten zijn belachelijk en slaan nergens op’ appeared first on 1Amstelveen.

❌
❌