In Amsterdam woedt al sinds vanmiddag op een vrachtschip een brand, die een rooksluier legt over een groot deel van de stad.
De brandweer werd rond 17.00 uur gealarmeerd vanwege de brand in het Westelijk Havengebied. Er staat een schip geladen met schroot in brand. De rook die vrijkomt is in de wijde omgeving te zien is. Ook is er veel stankoverlast.
Vanwege de rookontwikkeling zijn er vanavond drie NL-Alerts verstuurd met het advies om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.
Volgens stadsomroep AT5 werd iedere waarschuwing naar een groter gebied verstuurd. Het laatste NL-Alert rond 21.30 kregen ook bewoners van Badhoevedorp binnen, laat een van hen aan de omroep weten.
Inmiddels is de brand ook te zien en te ruiken in Amstelveen, aldus de veiligheidsregio.
De brandweer bestrijdt het vuur met groot materieel. Het schroot wordt met kranen uit het schip gehesen en op de kant geblust. De brandweer verwacht nog lang bezig te zijn met blussen. Dat komt doordat de brandhaard moeilijk te bereiken is.
De afsluiting van A9-afrit 5 volgend jaar maart gaat niet zorgen voor uitgestorven Amstelveense winkelstraten. Daar is omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Lammert Postma van overtuigd. Ondernemers zijn bang dat de afsluiting voor omzetderving gaat zorgen.
Daarom ging Rijkswaterstaat gisteren met hen in gesprek. NH vroeg Postma vandaag waarom de vijftien maanden durende afsluiting nodig is en hoe Rijkswaterstaat de winkelgebieden bereikbaar wil houden.
De afsluiting is nodig omdat Rijkswaterstaat en aannemer Veenix zich hebben verkeken op de planning, geeft Postma toe. "Van tevoren was de markt nog anders. Toen had je wat meer flexibiliteit [...] en je begint een project altijd met een zeker optimisme. Op papier lijkt het wat mooier dan in de praktijk en in de praktijk is het gewoon echt tegengevallen."
Tekort aan mensen en machines
Met die veranderde markt bedoelt hij de beschikbaarheid van bouwmaterialen en wegwerkers. De A9 wordt bij Amstelveen verdiept aangelegd. Op dit moment wordt de noordelijke bak van die verdiepte ligging gemaakt. Dit blijkt langer te duren dan was voorspeld.
"Bouwverkeer zit elkaar continu in de weg. [...] Doordat er weinig mensen en machines beschikbaar zijn, kun je niet zomaar de volgende dag weer door als je uitloopt. Dan moet je weer opnieuw bestellen."
Om de aanleg van de zuidelijke bak soepeler te laten verlopen, wil Rijkswaterstaat meer werkruimte creëren. Daarom moet afrit 5 vanuit de richting Haarlem dicht. Automobilisten die van die kant komen, kunnen keren bij Ouderkerk aan de Amstel en afrit 5 aan de andere kant nemen.
"Als je goed naar buiten benadrukt 'Amstelveen blijft goed bereikbaar', dan verwacht ik ook dat die klanten wel zullen komen."
'Het wordt een chaos'
Rijkswaterstaat heeft een bedrag van 1 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen om het Stadshart bereikbaar te houden. Het gaat dan om verkeersmaatregelen en mobiliteitsmaatregelen, zoals het stimuleren van OV-gebruik. Samen met de ondernemers wil ze de komende tijd kijken hoe dit pakket er precies uit gaat zien.
Voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders is niet overtuigd. "Het wordt een chaos", denkt hij. Mulders verwacht dat de A9 bij Ouderkerk niet berekend is op het extra verkeersaanbod dat moet keren richting Amstelveen.
Rijkswaterstaat denkt die chaos te kunnen voorkomen door bijvoorbeeld stoplichten zo af te stellen dat ze langer op groen blijven. "We hebben berekend dat het Amstelveense wegennet het aankan." Tijdens de belangrijkste periode voor de ondernemers - rond de Kerst - zal de afrit drie weken open zijn.
De eerste bewoners van de toekomstige studentencampus in Kronenburg kunnen door het overvolle stroomnet voor hun dagelijkse boodschappen of work-out niet op de campus zelf terecht. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde plannen rond het bouwproject.
Het college gaat de gemeenteraad binnenkort vragen in te stemmen met het aangepaste bouwplan. Als dat gebeurt, en de bezwaarprocedures zijn doorlopen, wordt de campus in fases gebouwd. In de eerste fase zullen zo'n 1.200 shortstay-verblijven worden gebouwd. Daar mag maximaal een halfjaar gewoond worden.
"Studenten die extra tijd nodig hebben om een kamer te vinden, kenniswerkers, exchange students", somt woordvoerder Juke Warmerdam van de gemeente Amstelveen op wie tot de doelgroep behoren. "Andere mensen die tijdelijk een woning nodig hebben, kunnen er ook terecht, maar het uitgangspunt is de campusgerelateerde doelgroep."
Beperkingen voor grootverbruikers
Toch zullen de eerste 1.200 bewoners van de campus het nog moeten doen zonder voorzieningen als een sportschool of supermarkt. Dat heeft alles te maken met het overvolle stroomnet, waardoor nieuwe grootverbruikers van elektriciteit momenteel op veel plekken in de provincie niet direct kunnen worden aangesloten.
Vanwege het capaciteitstekort op het elektriciteitsnetwerk worden de woningen zo energiezuinig mogelijk gebouwd.
Winkels, horeca- en sportvoorzieningen volgen dus in een latere fase, als netbeheerder Liander de krapte op het stroomnet heeft weggewerkt. Wanneer die fases (en dus de studentenwoningen) volgen, is nog niet bekend. Wel heeft de gemeente bekend gemaakt waar de 1.200 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) komen.
Dat is op het voormalige terrein van Ballast Nedam aan de Laan van Kronenburg, waar nu nog een zwaar verloederd kantoorpand staat. Het pand is de gemeente een doorn in het oog, mede vanwege de aantrekkingskracht op hangjongeren en daklozen, die er al vaker dan eens voor problemen zorgden.
"Misschien kan het gebouw eind dit jaar al worden gesloopt", zegt de gemeentewoordvoerder met een slag op de arm.
Tekst loopt door.
Eigenlijk had Amstelveen 2.500 studentenwoningen en 1.500 shortstay-verblijven op de campus op het oog, maar dat bleek vanwege de ligging ten opzichte van Schiphol onhaalbaar. Vanwege het geluid van vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken mogen woningbouwprojecten daar namelijk niet uit meer dan 25 wooneenheden bestaan.
Toch is de woningnood (onder studenten) zo groot dat onder andere D66 de druk op de ketel hield. Uiteindelijk besloot de toenmalige minister in 2023 dat het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) mocht worden gewijzigd. Een campus van 438 studentenwoningen, aangevuld met zo'n 3.600 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) zou dan wel mogelijk worden.
Geitenpaadje
Aanpassing van het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) zou een zaak van lange adem worden. Daarom besloot de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat Barry Madlener begin dit jaar dat een Verklaring van geen bezwaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport ook genoeg zou zijn. De gemeente hoopt dat de verklaring komende zomer binnen is.
"Dat is ook gebeurd voor het asielzoekerscentrum", vertelt de woordvoerder over de juridische route om grootschalig wonen onder de aanvliegroute onder de Buitenveldertbaan mogelijk te maken. "En voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen."
Als uit onderzoek blijkt dat de overkomende vliegtuigen niet nadelig zijn voor de gezondheid van de studenten, worden shortstay-verblijven veranderd in studentenwoningen. Bij de aanleg van de shortstay-verblijven wordt daar al op voorgesorteerd.
Leefgemeenschap
Uiteindelijk wil Amstelveen een 'levendige campus' waar ontmoeting en verbinding centraal staan, schrijft de gemeente in een persbericht. "We bouwen aan een leefgemeenschap", aldus verantwoordelijk wethouder Floor Gordon.
Behalve winkels, horeca en sportvoorzieningen moeten er op de campus ook medische voorzieningen en andere dienstverlening aanwezig zijn. De campus wordt zo groen mogelijk ingericht en wordt openbaar toegankelijk.
De politie heeft vorige week vier jongeren opgepakt op verdenking van mishandeling van een beveiliger van een Amstelveens winkelcentrum. De man werd begin vorige maand al zwaar toegetakeld, maar de politie heeft dat nu pas bekendgemaakt.
Als een groep jongeren op 9 april rond 17.30 uur bij de Kruidvat 'een hoop lawaai' maakt, gaat een beveiliger poolshoogte nemen. Hij stuurt de herrieschoppers weg. Ze lijken te vertrekken, maar als ze snel daarna terugkeren, belt hij de politie. Daarop keert de groep zich tegen hem.
Tekst loopt door onder de kaart.
Hij wordt geslagen en geschopt, en er worden voorwerpen naar hem toe gegooid. "Dit zinloze geweld heeft zich een aantal keren herhaald richting de beveiliger", schrijft de politie op Instagram. Als gealarmeerde agenten bij het winkelcentrum aankomen, zijn de verdachten al gevlucht.
Camerabeelden en goed signalement
De politie spreekt getuigen en neemt camerabeelden in beslag. Uiteindelijk zorgen die beelden en de 'goede beschrijving van de verdachten' ervoor dat de politie de verdachten op het spoor komt.
De vier verdachten zijn vorige week woensdag (7 mei) verspreid over de regio opgepakt, want behalve de politie Amstelveen, waren ook de politieteams Aalsmeer-Uithoorn, Buitenveldert en Zuidoost-Bijlmermeer bij de aanhouding betrokken.
De verdachten hebben even vastgezeten en zijn uitgebreid verhoord. Uiteindelijk zijn ze naar huis gestuurd, maar blijven wel verdachte in de zaak. Ze zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.
Het onderzoek naar de mishandelingen die Marouane Meftah (21), bekend uit de Videoland-serie 'Mocro Maffia', gepleegd zou hebben op voetbalvelden is afgerond. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten aan RTL Boulevard. Justitie verdenkt de acteur van zowel een mishandeling rond een voetbalwedstrijd in Amstelveen begin februari als betrokkenheid bij een vechtpartij in Nieuw-Vennep vorig jaar september. De officier van justitie beslist binnenkort of Marouane vervolgd zal worden.
Ondernemers im het Amstelveense Stadshart willen financieel gecompenseerd worden nu blijkt dat afrit 5 van snelweg A9 vanuit Haarlem meer dan een jaar dicht moet. Die afsluiting vanaf maart 2026 is nodig om de verdieping en verbreding van de snelweg vóór eind 2027 af te krijgen.
Dat heeft aannemer Veenix aan Rijkswaterstaat laten weten. Veenix wil de afrit maar liefst 15 maanden dichthouden. Dat nieuws zorgt voor stress bij ondernemers met winkels en horecazaken in het Stadshart, vertelt voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders. De vereniging vertegenwoordigt 140 ondernemers.
"Het valt koud op ons dak, want we hebben al veel afsluitingen gehad. Mensen komen al steeds minder. Veenix loopt blijkbaar achter en daar zijn wij de dupe van."
'Onduidelijke omleidingsroutes'
Mulders, die zelf een kledingwinkel heeft, is in eerste instantie bang dat klanten van buiten Amstelveen niet meer komen, omdat zij de binnendoorroutes niet kennen. Een andere winkeleigenaar vertelt aan NH dat zijn klanten daar bij eerdere afsluitingen inderdaad tegenaan liepen. "Ze weten niet hoe ze hier moeten komen, omdat de omleidingsroutes heel onduidelijk zijn."
Maar de ondernemers vrezen ook voor opstoppingen in Amstelveen, als mensen de omleidingsroutes wél weten te vinden. "Het moet waarschijnlijk allemaal over De Groen van Prinstererlaan en die is al jaren een probleem", ervaart Mulders.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten de zorgen van ondernemers te begrijpen. Daarom gaat de organisatie vanmiddag met hen in gesprek. "We willen uitleggen waarom de afsluiting nodig is en hen laten meedenken over oplossingen." Rijkswaterstaat wil die uitleg eerst aan ondernemers geven en daarna pas aan de pers. De politiek wordt vanavond bijgepraat.
De woordvoerder laat wel al weten een miljoen euro uit te trekken om het Stadshart tijdens de lange afsluiting zo goed mogelijk bereikbaar te houden. "Dan moet je denken aan een pakket aan verkeersmaatregelen om de mobiliteit te verbeteren, zoals het plaatsen van borden en aanbrengen van belijning." Over de precieze invulling mogen ondernemers dus meedenken.
Gemiste inkomsten compenseren
Ook ondernemers die op de vrijdagmarkt staan merkten tijdens eerdere afsluitingen van de afrit dat hun omzet minder werd. Toch schiet marktmeester Rob Schaut niet meteen in de stress. "We moeten er samen met Rijkswaterstaat naar kijken. Ik ben benieuwd naar de uitleg. Die wachten we even rustig af", vertelt hij aan NH.
Mulders ziet liever dat Rijkswaterstaat en de gemeente Amstelveen met een financiële compensatie voor de gemiste inkomsten komen. De gemeente laat weten niet met zo'n regeling bezig te zijn. Wel denkt zij mee over manieren om meer publiek naar het Stadshart te trekken.
Ondernemers im het Amstelveense Stadshart willen financieel gecompenseerd worden nu blijkt dat afrit 5 van snelweg A9 vanuit Haarlem meer dan een jaar dicht moet. Die afsluiting vanaf maart 2026 is nodig om de verdieping en verbreding van de snelweg vóór eind 2027 af te krijgen.
Dat heeft aannemer Veenix aan Rijkswaterstaat laten weten. Veenix wil de afrit 64 weken dichthouden. Dat nieuws zorgt voor stress bij ondernemers met winkels en horecazaken in het Stadshart, vertelt voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders. De vereniging vertegenwoordigt 140 ondernemers.
"Het valt koud op ons dak, want we hebben al veel afsluitingen gehad. Mensen komen al steeds minder. Veenix loopt blijkbaar achter en daar zijn wij de dupe van."
'Onduidelijke omleidingsroutes'
Mulders, die zelf een kledingwinkel heeft, is in eerste instantie bang dat klanten van buiten Amstelveen niet meer komen, omdat zij de binnendoorroutes niet kennen. Een andere winkeleigenaar vertelt aan NH dat zijn klanten daar bij eerdere afsluitingen inderdaad tegenaan liepen. "Ze weten niet hoe ze hier moeten komen, omdat de omleidingsroutes heel onduidelijk zijn."
Maar de ondernemers vrezen ook voor opstoppingen in Amstelveen, als mensen de omleidingsroutes wél weten te vinden. "Het moet waarschijnlijk allemaal over De Groen van Prinstererlaan en die is al jaren een probleem", ervaart Mulders.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten de zorgen van ondernemers te begrijpen. Daarom gaat de organisatie vanmiddag met hen in gesprek. "We willen uitleggen waarom de afsluiting nodig is en hen laten meedenken over oplossingen." Rijkswaterstaat wil die uitleg eerst aan ondernemers geven en daarna pas aan de pers. De politiek wordt vanavond bijgepraat.
De woordvoerder laat wel al weten een miljoen euro uit te trekken om het Stadshart tijdens de lange afsluiting zo goed mogelijk bereikbaar te houden. "Dan moet je denken aan een pakket aan verkeersmaatregelen om de mobiliteit te verbeteren, zoals het plaatsen van borden en aanbrengen van belijning." Over de precieze invulling mogen ondernemers dus meedenken.
Gemiste inkomsten compenseren
Ook ondernemers die op de vrijdagmarkt staan merkten tijdens eerdere afsluitingen van de afrit dat hun omzet minder werd. Toch schiet marktmeester Rob Schaut niet meteen in de stress. "We moeten er samen met Rijkswaterstaat naar kijken. Ik ben benieuwd naar de uitleg. Die wachten we even rustig af", vertelt hij aan NH.
Mulders ziet liever dat Rijkswaterstaat en de gemeente Amstelveen met een financiële compensatie voor de gemiste inkomsten komen. De gemeente laat weten niet met zo'n regeling bezig te zijn. Wel denkt zij mee over manieren om meer publiek naar het Stadshart te trekken.
Zoals gezegd is de vierkantemeterprijs van deze woning stief, bijna €15.000. Dat zijn Amsterdamse prijzen, toch ligt deze villa niet in onze hoofdstad. Maar er nèt buiten, op 15 minuutjes van de Apollolaan of de Banstraat waar u meerdere miljoenen neertelt voor een groot huis met een postzegeltuintje.
Hier krijgt u de beschikking over - en nu citeren we de makelaar - 'een perceel van circa 2.300 m² met volop privacy en alle ruimte voor buitenactiviteiten. De geweldig aangelegde en unieke achtertuin is perfect voor ontspanning en recreatie. Zo is er een romantische boomhut, een fraaie kas en een kunstgras hockeyveld.' De makelaar concludeert vervolgens het overduidelijke: 'Ideaal voor een gezin.' Scherp. Verder staat er nog een garage op het terrein die ruimte biedt voor twee auto's. Zoals u kunt zien, zijn die nu nog gereserveerd voor een Mercedes Cabrio en een goudkleurige Range Rover.
Verweerd hout
Goed, dat was de tuin. Ook binnenin deze klassieke villa is het lekker leven in luxe. De sfeer van de villa is het best te omschrijven als een eclectische combinatie van een strandvilla, een landhuis en een boerenschuur. Dit vooral dankzij het gebruik van veel en soms verweerd hout. Met een thuisbioscoopje en een thuisgym is de villa verder ook nog eens van alle gemakken voorzien.
Dit Amstelveense woonhuis is sinds 2004 in handen van vermogensbeheerder Jeroen Velthuijse en zijn vrouw die er toen 'slechts' €1.175.000 voor betaalden. Na aanschaf is de de villa vervolgens in drie jaar tijd verbouwd tot wat u nu kunt kopen. Vindt u dit bijna €9 miljoen waard? Oordeel zelf na de klik!
Het verkeer rond Amsterdam staat muurvast. Een ongeluk zorgt voor een flinke file op de A9 bij Amstelveen richting Holendrecht. Omleiden via de A10 kan niet, in verband met werkzaamheden op de A1. Daarom loopt de vertraging ook op andere plekken flink op: op de A9 moet je al rekening houden met bijna een uur extra reizen.
De eerste dag van de afsluiting van de A1 vanaf de Watergraafsmeer leek een meevaller; de spits wasniet per se drukkerdan normaal. Maar met de avondspits loopt al spaak omdat er een ongeluk is gebeurd op de A9 bij Amstelveen. Een vrachtwagen staat daar stil vanwege gevallen lading. Normaal gesproken zou het verkeer om kunnen worden geleid via de A10, maar dat is lastig vanwege de werkzaamheden op de A1.
Rijkswaterstaat hoopt het bergen van het voertuig voor 17.00 uur te hebben afgerond. "Maar vanwege de complexiteit is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken."
Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de A1 begonnen afgelopen vrijdagavond. De wegen, veelal uit de jaren 50 en 60, zijn aan vervanging toe. Ook de geluidsschermen moeten worden vervangen. De bedoeling is dat op 26 mei het werk daar klaar moet zijn.
De ANWB waarschuwt vandaag voor drukke avondspits. Een ongeluk zorgt op het moment voor een file van maar liefst 50 minuten op de A9 bij Amstelveen richting Holendrecht. Omleiden via de A10 kan niet, in verband met de werkzaamheden op de A1.
De eerste dag van de afsluiting van de A1 vanaf de Watergraafsmeer leek een meevaller; de spits wasniet per se drukkerdan normaal. Maar met de avondspits loopt al spaak omdat er een ongeluk is gebeurd op de A9 bij Amstelveen. Een vrachtwagen staat daar stil vanwege gevallen lading. Normaal gesproken zou het verkeer om kunnen worden geleid via de A10, maar dat is lastig vanwege de werkzaamheden op de A1.
Rijkswaterstaat hoopt het bergen van het voertuig voor 17.00 uur te hebben afgerond. "Maar vanwege de complexiteit is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken."
Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de A1 begonnen afgelopen vrijdagavond. De wegen, veelal uit de jaren 50 en 60, zijn aan vervanging toe. Ook de geluidsschermen moeten worden vervangen. De bedoeling is dat op 26 mei het werk daar klaar moet zijn.
De ANWB waarschuwt vandaag voor drukke avondspits. Een ongeluk zorgt op het moment voor een file van maar liefst 50 minuten op de A9 bij Amstelveen richting Holendrecht. Omleiden via de A10 kan niet, in verband met de werkzaamheden op de A1.
De eerste dag van de afsluiting van de A1 vanaf de Watergraafsmeer leek een meevaller; de spits was niet per se drukker dan normaal. Maar de avondspits loopt al spaak omdat er een ongeluk is gebeurd op de A9 bij Amstelveen. Een vrachtwagen staat daar stil vanwege gevallen lading. Normaal gesproken zou het verkeer om kunnen worden geleid via de A10, maar dat is lastig vanwege de werkzaamheden op de A1.
Rijkswaterstaat hoopt het bergen van het voertuig voor 17.00 uur te hebben afgerond. "Maar vanwege de complexiteit is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken."
Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de A1 begonnen afgelopen vrijdagavond. De wegen, veelal uit de jaren 50 en 60, zijn aan vervanging toe. Ook de geluidsschermen moeten worden vervangen. De bedoeling is dat op 26 mei het werk daar klaar moet zijn.
Tussen Amsterdam-Zuidoost en Weesp moet er, als het aan netbeheerder Tennet ligt, een nieuw hoogspanningsstation komen. In het gebied, waar nu al een hoogspanningsverbinding loopt, zijn vier zogeheten zoekcirkels in kaart gebracht.
Tussen Diemen en Muiden staat nu al een hoogspanningsstation, maar om in de groeiende stroomvraag te kunnen voorzien wil Tennet in de omgeving nog een station bouwen. De locatie is gekozen omdat er al een hoogspanningsverbinding loopt tussen Diemen en Breukelen. Het nieuwe station kan dan daarop worden aangesloten.
Een hoogspanningsstation verbindt verschillende delen van het elektriciteitsnet. Het kan schakelen en de spanning verlagen. Je kan het zien als de afslag vanaf de snelweg, het hoogspanningsnet, naar de provinciale wegen, het middenspanningsnet. Dit station moet voorzien in de toekomstige elektriciteitsvoorziening voor Amsterdam-Zuidoost en de omliggende regio, waaronder Diemen, De Ronde Venen en Amstelveen.
Vier locaties
De netbeheerder heeft op dit moment vier locaties op het oog waar het station zou kunnen komen. De eerste locatie is in de buurt van het Diemerbos, de tweede locatie rond de Gaasperplas en het verlengde van Gein, de derde locatie is in de richting van Abcoude en de laatste locatie juist meer in de richting van Weesp. De derde en vierde locatie liggen in de provincie Utrecht.
Waar het station uiteindelijk komt, is nog niet bepaald. Vanwege de grootte van het terrein, een kleine 25 hectare, is dat ook nog een behoorlijke uitdaging. Tennet en het ministerie Klimaat en Groene Groei houden daarom de komende periode meerdere informatieavonden, waar onder andere om de meningen van omwonenden en ondernemers worden gevraagd.
De informatieavonden zijn op 19 mei, 2 juni en 3 juni. Ook kan er tot en met 19 juni worden gereageerd op het plan. Dat kan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Tussen Zuidoost en Weesp moet er, als het aan netbeheerder Tennet ligt, een nieuw hoogspanningsstation komen. In het gebied, waar nu al een hoogspanningsverbinding loopt, zijn vier zogeheten zoekcirkels in kaart gebracht.
Tussen Diemen en Muiden staat nu al een hoogspanningsstation, maar om in de groeiende stroomvraag te kunnen voorzien wil Tennet in de omgeving nog een station bouwen. De locatie is gekozen omdat er al een hoogspanningsverbinding loopt tussen Diemen en Breukelen. Het nieuwe station kan dan daarop worden aangesloten.
Een hoogspanningsstation verbindt verschillende delen van het elektriciteitsnet. Het kan schakelen en de spanning verlagen. Je kan het zien als de afslag vanaf de snelweg, het hoogspanningsnet, naar de provinciale wegen, het middenspanningsnet. Dit station moet voorzien in de toekomstige elektriciteitsvoorziening voor Zuidoost en de omliggende regio, waaronder Diemen, De Ronde Venen en Amstelveen.
Vier locaties
De netbeheerder heeft op dit moment vier locaties op het oog waar het station zou kunnen komen. De eerste locatie is in de buurt van het Diemerbos, de tweede locatie rond de Gaasperplas en het verlengde van Gein, de derde locatie is in de richting van Abcoude en de laatste locatie juist meer in de richting van Weesp. De derde en vierde locatie liggen in de provincie Utrecht.
Waar het station uiteindelijk komt, is nog niet bepaald. Vanwege de grootte van het terrein, een kleine 25 hectare, is dat ook nog een behoorlijke uitdaging. Tennet en het ministerie Klimaat en Groene Groei houden daarom de komende periode meerdere informatieavonden, waar onder andere om de meningen van omwonenden en ondernemers worden gevraagd.
De informatieavonden zijn op 19 mei, 2 juni en 3 juni. Ook kan er tot en met 19 juni worden gereageerd op het plan. Dat kan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Schiphol begint deze zaterdag aan één van de grootste onderhoudsoperaties in de geschiedenis van het vliegveld. De Buitenveldertbaan gaat voor ruim vier maanden dicht voor een gigantische onderhoudsbeurt. De Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan zijn de aangewezen alternatieve banen, waardoor er onder de naderingsroutes en vertrekroutes van die banen meer vliegtuigen te horen zijn.
Zelden heeft baanonderhoud op voorhand zoveel discussie losgemaakt als deze grote beurt van de Buitenveldertbaan. Die begint dus morgen en eindigt eind van de zomer, maar de baan is tot en met november beperkt inzetbaar.
De discussie komt voort uit een belofte de vorige Schiphol-baas Ruud Sondag. Die zegde toe tijdens groot baanonderhoud het maximumaantal vliegbewegingen naar beneden bij te stellen, maar dat bleek uiteindelijk geen haalbare kaart.
Lees verder onder de kaart.
De Europese Commissie heeft Schiphol verplicht het vastgestelde aantal vliegbewegingen te faciliteren. Het afschalen van het aantal vluchten gedurende vier maanden zou betekenen dat sommige maatschappijen zwaar benadeeld worden. Onderhoud in de winter plannen is mogelijk, maar zou vanwege de weersomstandigheden langer duren.
Onderhoud van de Buitenveldert in de winter zou bijna onmogelijk zijn, omdat het de-icingplatform aan de baan grenst. Als dat platform in de winter onbereikbaar zou zijn, zou dat 'tot grote operationele problemen leiden', aldus de luchthaven.
Windrichting bepaalt baangebruik
En dus is er voor hetzelfde aantal vluchten deze zomer een baan minder beschikbaar. Toch valt nog niet te zeggen hoeveel extra overlast dat exact gaat opleveren. Omdat vliegtuigen altijd zoveel mogelijk tegen de wind in landen, bepaalt de windrichting welke van de zes banen worden gebruikt voor starts en landingen.
De wind komt in Nederland het vaakst uit het zuidwesten. Bij een zacht briesje kan er nog wel op andere banen worden geland, maar bij zuidwesterstorm is alleen de 'stormbaan' geopend. Zoals eind november vorig jaar, toen storm Conall over ons land raasde.
Lees verder onder de video
Vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken, komen over Muiden, Weesp, Diemen, Amsterdam-Zuidoost, Duivendrecht, Buitenveldert, Amstelveen-Noord en het Amsterdamse Bos.
Voor bewoners van die gebieden zal het een rustige zomer worden, want de baan blijft tot en met 28 september op slot. In die periode worden onder andere meerdere asfaltlagen van de baan, het fundament, de bekabeling en de omliggende rijbanen vervangen. Sommige onderdelen zijn sinds de opening van de baan eind jaren zestig nog nooit vervangen en dus ruim vijftig jaar oud.
Bij (zuid)westenwind wordt de Buitenveldertbaan vervangen door de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Die banen liggen bijna parallel aan elkaar, van zuidwest naar noordoost (of omgekeerd). Vanwege die ligging zijn het de meest geschikte banen om de Buitenveldertbaan (van west naar oost, of omgekeerd) te vervangen.
Gevolgen extra inzet Kaagbaan
Dat betekent wel dat andere gebieden meer vliegtuiggeluid voor hun kiezen krijgen. Extra gebruik van de Kaagbaan zal in onze provincie vooral worden gemerkt in Haarlemmermeer. Vliegtuigen die vanaf de Noordzee komen, vliegen via Katwijk/Noordwijk richting Abbenes om daarvandaan over Nieuw-Vennep verder te dalen naar Schiphol (zie rechterafbeelding hieronder).
Vertrekkende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan richting het noorden zullen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wegdraaien richting het noorden (zie linkerafbeelding hieronder). Vluchten richting het oosten en zuiden buigen ten zuiden van de Westeinderplassen af, en komen dan dus over Leimuiderbrug, Leimuiden, Nieuwkoop en Mijdrecht.
Lees verder onder de afbeelding
Extra inzet van de Schiphol-Oostbaan voor naderende vliegtuigen zal vooral door Zaankanters en Amsterdammers worden gemerkt. De naderingsroute van de Oostbaan ligt namelijk pal over het centrum van de hoofdstad (zie linkerafbeelding hieronder).
Een groot deel van de vluchten dat van de Oostbaan vertrekt, buigt direct af naar het zuiden of zuidoosten (zie rechterafbeelding hieronder). Daarbij komen ze over Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en het Gooi, en kunnen daar voor extra overlast zorgen. Een kleiner deel van de vluchten waaiert uit over Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem en omgeving.
In uitzonderlijke gevallen zal de Schiphol-Oostbaan tijdens de sluiting van de Buitenveldertbaan ook gebruikt worden voor nachtvluchten, waarschuwt Schiphol.
Lees verder onder de afbeelding
Het onderhoud komt niet als verrassing, maar stond al jaren in de agenda. Sinds 2018 hanteert Schiphol namelijk een baanonderhoudssysteem (BOS) waarbij in samenspraak met partijen als aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat een planning is gemaakt voor het baanonderhoud. Met uitzondering van volgend jaar is er ieder jaar een baan aan de beurt.
Schiphol heeft de Buitenveldertbaan op papier in mootjes gehakt, die één voor één worden aangepakt. Dagelijks zullen er zo'n vierhonderd medewerkers van aannemer Heijmans aan de baan werken, vertelde een woordvoerder tijdens een recente persconferentie over het onderhoud.
NAVO-top
Het onderhoud van de Buitenveldertbaan valt samen met de NAVO-top in de week van 21 tot en met 27 juni. Omdat veel regeringsleiders met hun regeringstoestellen komen, is de Polderbaan die week gereserveerd als parkeerplaats.
En twee banen uit de running, dat kan zelfs Schiphol niet aan. De luchthaven moet de capaciteit in die week noodgedwongen terugschroeven. Een kwart van de vluchten in die week kan niet doorgaan.
Schiphol heeft de betreffende maatschappijen inmiddels geïnformeerd, die op hun beurt hun passagiers op de hoogte hebben gebracht. Gedupeerde reizigers worden zoveel mogelijk omgeboekt op vluchten in de weken ervoor of erna.
Schiphol begint morgen aan één van de grootste onderhoudsoperaties in de geschiedenis van het vliegveld. De Buitenveldertbaan gaat voor ruim vier maanden dicht voor een gigantische onderhoudsbeurt. De Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan zijn de aangewezen alternatieve banen, waardoor er onder de naderingsroutes en vertrekroutes van die banen meer vliegtuigen te horen zijn.
Zelden heeft baanonderhoud op voorhand zoveel discussie losgemaakt als deze grote beurt van de Buitenveldertbaan. Die begint dus morgen en eindigt eind van de zomer, maar de baan is tot en met november beperkt inzetbaar.
De discussie komt voort uit een belofte de vorige Schiphol-baas Ruud Sondag. Die zegde toe tijdens groot baanonderhoud het maximumaantal vliegbewegingen naar beneden bij te stellen, maar dat bleek uiteindelijk geen haalbare kaart.
Lees verder onder de kaart.
De Europese Commissie heeft Schiphol verplicht het vastgestelde aantal vliegbewegingen te faciliteren. Het afschalen van het aantal vluchten gedurende vier maanden zou betekenen dat sommige maatschappijen zwaar benadeeld worden. Onderhoud in de winter plannen is mogelijk, maar zou vanwege de weersomstandigheden langer duren.
Onderhoud van de Buitenveldert in de winter zou bijna onmogelijk zijn, omdat het de-icingplatform aan de baan grenst. Als dat platform in de winter onbereikbaar zou zijn, zou dat 'tot grote operationele problemen leiden', aldus de luchthaven.
Windrichting bepaalt baangebruik
En dus is er voor hetzelfde aantal vluchten deze zomer een baan minder beschikbaar. Toch valt nog niet te zeggen hoeveel extra overlast dat exact gaat opleveren. Omdat vliegtuigen altijd zoveel mogelijk tegen de wind in landen, bepaalt de windrichting welke van de zeven banen worden gebruikt voor starts en landingen.
De wind komt in Nederland het vaakst uit het zuidwesten. Bij een zacht briesje kan er nog wel op andere banen worden geland, maar bij zuidwesterstorm is alleen de 'stormbaan' geopend. Zoals eind november vorig jaar, toen storm Conall over ons land raasde.
Lees verder onder de video
Vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken, komen over Muiden, Weesp, Diemen, Amsterdam-Zuidoost, Duivendrecht, Buitenveldert, Amstelveen-Noord en het Amsterdamse Bos.
Voor bewoners van die gebieden zal het een rustige zomer worden, want de baan blijft tot en met 28 september op slot. In die periode worden onder andere meerdere asfaltlagen van de baan, het fundament, de bekabeling en de omliggende rijbanen vervangen. Sommige onderdelen zijn sinds de opening van de baan eind jaren zestig nog nooit vervangen en dus ruim vijftig jaar oud.
Bij (zuid)westenwind wordt de Buitenveldertbaan vervangen door de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Die banen liggen bijna parallel aan elkaar, van zuidwest naar noordoost (of omgekeerd). Vanwege die ligging zijn het de meest geschikte banen om de Buitenveldertbaan (van west naar oost, of omgekeerd) te vervangen.
Gevolgen extra inzet Kaagbaan
Dat betekent wel dat andere gebieden meer vliegtuiggeluid voor hun kiezen krijgen. Extra gebruik van de Kaagbaan zal in onze provincie vooral worden gemerkt in Haarlemmermeer. Vliegtuigen die vanaf de Noordzee komen, vliegen via Katwijk/Noordwijk richting Abbenes om daarvandaan over Nieuw-Vennep verder te dalen naar Schiphol (zie rechterafbeelding hieronder).
Vertrekkende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan richting het noorden zullen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wegdraaien richting het noorden (zie linkerafbeelding hieronder). Vluchten richting het oosten en zuiden buigen ten zuiden van de Westeinderplassen af, en komen dan dus over Leimuiderbrug, Leimuiden, Nieuwkoop en Mijdrecht.
Lees verder onder de afbeelding
Extra inzet van de Schiphol-Oostbaan voor naderende vliegtuigen zal vooral door Zaankanters en Amsterdammers worden gemerkt. De naderingsroute van de Oostbaan ligt namelijk pal over het centrum van de hoofdstad (zie linkerafbeelding hieronder).
Een groot deel van de vluchten dat van de Oostbaan vertrekt, buigt direct af naar het zuiden of zuidoosten (zie rechterafbeelding hieronder). Daarbij komen ze over Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en het Gooi, en kunnen daar voor extra overlast zorgen. Een kleiner deel van de vluchten waaiert uit over Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem en omgeving.
In uitzonderlijke gevallen zal de Schiphol-Oostbaan tijdens de sluiting van de Buitenveldertbaan ook gebruikt worden voor nachtvluchten, waarschuwt Schiphol.
Lees verder onder de afbeelding
Het onderhoud komt niet als verrassing, maar stond al jaren in de agenda. Sinds 2018 hanteert Schiphol namelijk een baanonderhoudssysteem (BOS) waarbij in samenspraak met partijen als aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat een planning is gemaakt voor het baanonderhoud. Met uitzondering van volgend jaar is er ieder jaar een baan aan de beurt.
Schiphol heeft de Buitenveldertbaan op papier in mootjes gehakt, die één voor één worden aangepakt. Dagelijks zullen er zo'n vierhonderd medewerkers van aannemer Heijmans aan de baan werken, vertelde een woordvoerder tijdens een recente persconferentie over het onderhoud.
NAVO-top
Het onderhoud van de Buitenveldertbaan valt samen met de NAVO-top in de week van 21 tot en met 27 juni. Omdat veel regeringsleiders met hun regeringstoestellen komen, is de Polderbaan die week gereserveerd als parkeerplaats.
En twee banen uit de running, dat kan zelfs Schiphol niet aan. De luchthaven moet de capaciteit in die week noodgedwongen terugschroeven. Een kwart van de vluchten in die week kan niet doorgaan.
Schiphol heeft de betreffende maatschappijen inmiddels geïnformeerd, die op hun beurt hun passagiers op de hoogte hebben gebracht. Gedupeerde reizigers worden zoveel mogelijk omgeboekt op vluchten in de weken ervoor of erna.
Henk gaat voor een winst van een paar miljoen euro...
Bekende muzikant verkoopt villa
Henk Temming, voormalig zanger van Het Goede Doel (met o.a. Henk Westbroek), verkoopt zijn vrijstaande villa in Amstelveen. De twee voormalige bandleden hebben inmiddels geen contact meer, maar Henk timmert nog altijd aan de weg. Zo was hij jurylid in X Factor en stond hij aan de wieg van Amstel Live.
Vraagprijs en mogelijke winst
De villa staat nu te koop voor een vraagprijs van 2.850.000 euro. Henk kocht het huis ooit voor een onbekend bedrag, maar liet er wel een hypotheek op vestigen van circa 749.000 euro. Op basis daarvan lijkt een potentiële winst van ruim 2,1 miljoen euro binnen handbereik.
“Toekomstwaarde” als troef
Volgens de makelaar heeft de woning veel “toekomstwaarde”. In zijn woorden gaat het om een: "Vrijstaande villa vol karakter, ruimte en toekomstwaarde. Een unieke kans voor wie groots durft te dromen."
Dat betekent ook dat er nog verbouwd moet worden, want de woning biedt volop ruimte om er een nieuw droomhuis van te maken. Zoals de makelaar stelt: "Laat uw visie tot leven komen op deze unieke locatie. Of u nu zoekt naar een familiehuis, een luxe thuiswerkplek of een waardevolle investering – dit object biedt het allemaal."
Indeling villa Henk Temming
De villa heeft een woonoppervlakte van 215 m² en bestaat uit zeven kamers, waaronder zes slaapkamers en één badkamer, verdeeld over twee woonlagen. De luxe keuken is uitgerust met diverse inbouwapparatuur.
Buiten is er een ruime voor- en achtertuin, én een aangebouwde stenen garage voor de auto. Het energielabel is momenteel C, dus er is nog ruimte om te verduurzamen wat de toekomstwaarde alleen maar verder zou kunnen verhogen.
Gerard Joling (65) is inmiddels officieel een 65-plusser en dat vierde hij vorige week met een knallend feest in Amstelveen voor al zijn familie, vrienden en collega's. Je zou denken dat Geer the day after een beetje gas terug zou nemen, maar de rasentertainer is niet te stoppen en werkte alweer maar liefst vier schnabbels af!
SBS tv presentatrice Britt Dekker en haar man Max Apotowski hebben nog maar net 1 week hun hoekwoning in Amstelveen te koop gezet of er is al een bod op gedaan. Dat betekent dat de mogelijke winst van 264.000 euro een stap dichterbij is gekomen
Het staat te koop voor 595.000 euro en is gekocht in 2017 voor 331.000 euro. Tel uit je winst. Er rust op de woning geen euro hypotheek
Maar wat heeft het koppel de koper te bieden voor deze dit het bod heeft uitgebracht? De woonoppervlakte bedraagt 102 vierkante meter en in totaal zijn er vier kamers, waaronder drie slaap- en 1 badkamer.
Indeling woning Britt Dekker
Deze zijn verdeeld over twee verdiepingen. Het zitgedeelte van de woning bevindt zich aan de voorzijde en het eetgedeelte aan de achterzijde bij de keuken, die is voorzien van diverse inbouwapparatuur. Via de keuken kom je in de achtertuin die op het westen ligt en 72 vierkante meter groot is.
Parkeerprobleem is er niet, want op de eigen oprit kunnen 2 auto's worden geparkeerd. Het energielabel van de woning is D, dus daar zal de koper nog wat geld in moeten investeren om deze te kunnen upgraden
De provincie gaat onderzoek doen naar de Ouderkerkbrug, die Amstelveen verbindt met Ouderkerk aan de Amstel. De brug maakt zoveel lawaai als er zwaar (vracht)verkeer overheen rijdt, dat omwonenden klagen. Het geklepper houdt sommige bewoners zelfs uit hun slaap.
Wie denkt dat half Ouderkerk aan de Amstel wakker ligt van de brug, heeft het mis. Slechts twee huishoudens aan de Amstel hebben de afgelopen tijd geregeld geklaagd over het geklepper van de brug, meldt een woordvoerder van de provincie. "Maar het is al een tijdje aan de gang."
Inmiddels is duidelijk dat het gewicht van een voertuig nogal veel uitmaakt: personenauto's veroorzaken geen overlast, vrachtwagens wél.
Vooral 's nachts overlast
Het geluid is afkomstig van het scharnierpunt tussen de brugklep en het landhoofd waarmee die verbonden is, legt de woordvoerder uit. Omdat het ’s avonds en ’s nachts stiller is en mensen dan veelal thuis zijn, is de overlast op die momenten het grootst.
De exacte oorzaak van de geluidsoverlast wordt waarschijnlijk volgend weekend duidelijk. In de nacht van 8 op 9 mei sluit de provincie het brugdeel richting Amsterdam-Zuidoost om metingen te verrichten en te achterhalen waar het geklepper vandaan komt.
Verkeer wordt van 22.00 uur tot 6.00 uur door verkeersregelaars over het andere brugdeel geleid. Indien nodig wordt het onderzoek twee weken later herhaald aan de andere kant van de brug.
Juist nu de spanningen in de wereld toenemen, willen Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin (92) laten zien hoe hun vader tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden Joden redde. In de nieuwe NH-docu 'Ingenieur van het Verzet' beleef je het verhaal van de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst door de ogen van zijn dochters. "Er zijn ook goede mensen."
Kunstenares en schrijfster Hannah woont in Jeruzalem en heeft dus nog dagelijks met oorlog te maken. Bij haar zonen herkent ze veel trekken van haar vader. "Die zetten zich in om mensen te helpen die het moeilijk hebben: Joden én Arabieren."
Ze vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader juist nú te vertellen. "Tijdens zijn leven wilde hij absoluut niks horen over zijn heldendaden en nu, 50 jaar na zijn dood en 80 jaar na de oorlog, is het veranderd. De hele wereld is veranderd", zegt Hannah.
"Het is heel belangrijk om te bedenken dat er ook nog goede mensen zijn. Ik denk dat hij nu gezegd zou hebben: ik wil dat wel bekend maken. Wat men kán doen."
Slimme listen en ingenieuze schuilplaatsen
Myriam woont in Amsterdam en gaat regelmatig langs basisscholen om te vertellen over de slimme listen van haar vader. Met valse papieren wist hij deportaties te voorkomen. Lukte dat niet, dan bracht hij Joodse families onder in een van zijn ingenieuze schuilplaatsen.
Op 17 april werd het park bij de Amstelveense Rodenburghlaan - waar het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde - omgedoopt tot het 'Jan van Hulstpark'.
De documentaire 'Ingenieur van het Verzet' is hierboven te bekijken en wordt vanavond om 17.40 uur ook uitgezonden op televisie bij NH. Daarna wordt de documentaire meerdere keren herhaald.
Nick van Doorn is de eerste meester-patissier van Amsterdam, dat is de hoogste erkenning binnen zijn vakgebied. De in de Jordaan geboren Van Doorn heeft samen met zijn vrouw een zaak aan de Amstelveenseweg in Zuid. Deze week heeft hij met succes het examen afgerond. Een uitzonderlijke prestatie, want er zijn momenteel slechts drie mensen in héél Nederland met deze titel.
Van Doorn is bescheiden, maar zichtbaar trots: "Ik ben ontzettend blij, ook voor mijn familie en het team. Je doet dit echt samen."
De titel meester-patissier geldt als de hoogst haalbare in het vak, vergelijkbaar met een Michelinster, maar dan voor de echte zoetekauw. De eisen zijn extreem. Kandidaten leggen examen af onder toezicht van een nationale en internationale jury, en moeten in drie dagen tijd verschillende meesterwerken creëren: van delicate ijstaarten tot perfect afgewerkte bonbons.
"Soms werkte ik wel tien uur per dag, het was ontzettend spannend" vertelt Nick. "Er moest zoveel gebeuren, de planning klopte niet altijd. De druk werd steeds hoger. Het leverde ongelofelijk veel stress op." Maar de jury was onder de indruk – niet alleen van de smaken en de techniek, maar vooral van de persoonlijke verhalen die Van Doorn in zijn creaties verwerkte.
Zo vernoemde hij een desserttaart van vlierbloesem naar zijn moeder, met wie hij vroeger in het Vondelpark vlierbloesem plukte. Voor zijn partner Linda maakte hij een liefdesbord met ijs, en voor hun dochter een zonnig gebakje in de vorm van een zonnebloem: "Zij is het zonnetje in huis."
Voor het eerst in jaren
Het meesterexamen wordt eens in de drie jaar afgenomen. De afgelopen keer slaagde niemand, dus zes jaar lang kwam er niemand bij. Tot nu.
Reginald Weeber, voorzitter van de Vereniging van Meesters, over Nick van Doorn: "Nick heeft in zijn eigen bedrijf laten zien dat hij elke dag patisserie van uitzonderlijk niveau kan maken. Je hebt minimaal tien jaar ervaring nodig voordat je überhaupt aan het meesterexamen mag deelnemen, en hij is al jong begonnen. Wat hij in korte tijd heeft bereikt is indrukwekkend. Het lijkt hem misschien moeiteloos af te gaan, maar hij heeft er keihard voor gewerkt. De meesterproef is echt topsport: drie dagen lang onder hoge druk werken, volgens een strak schema, en elk product moet meesterwaardig zijn. Eén foutje en je ligt eruit."
Ook de meest bekende bakker van ons land Robèrt van Beckhoven, zelf ook meester-patissier, feliciteert hem persoonlijk: "Amsterdam kan trots zijn op zo’n goede bakker. Nogmaals proficiat, Nick".
Op 2 juni krijgt Van Doorn officieel de bijbehorende koksbuis uitgereikt.
RPM is druk bezig met het uitrollen van vestigingen van parfumerieketen Douglas in België. Het bedrijf uit Amstelveen is al twintig jaar thuis in de Benelux: ‘We kennen de huurprijzen van Vriezenveen tot Roeselare.’
Een nieuwe campagne in Amsterdam en Amstelland moet de regels rond het gebruik van brommobielen op de openbare weg verduidelijken. Aanleiding voor de campagne is het ongeluk waarbij een meisje (12) om het leven kwam bij een aanrijding met een brommobiel, op het fietspad bij de brug Ouderkerk.
De woordvoerders van de gemeente Amstelveen en de provincie bevestigen desgevraagd dat het ongeluk 'de directe aanleiding' voor de campagne is.
"Na dat ongeluk merkten we dat de verkeersregels voor bestuurders van brommobielen niet heel duidelijk waren", vertelt de Amstelveense woordvoerder. Voor de campagne hebben de hebben Amstelveen en Ouder-Amstel de handen ineengeslagen met de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio en de politie.
Bij het ongeluk op 26 februari schepte een brommobiel (Biro) op het fietspad van de Oranjebaan, vlak voor de brug Ouderkerk drie jonge fietsers. Zij fietsten op dat moment van dansles naar huis. Eén van de meisjes raakte zwaar gewond en overleed ter plaatse.
Campagneposter en uitlegvideo
Sinds gisteren delen de betrokken organisaties boodschappen over het gebruik van brommobielen op hun socialemediakanalen. De provincie deelt de campagneposter op Facebook, de politie heeft een video gemaakt waarin het de regels nog eens gedetailleerd uitlegt.
Lees verder onder de campagneposter
Voor gehandicaptenvoertuigen (zoals Canta's) en brommobielen gelden dus andere regels. Zo mogen gehandicaptenvoertuigen in tegenstelling tot brommobielen wél op het fietspad rijden. En voor een brommobiel heb je in tegenstelling tot een gehandicaptenvoertuig wél een rijbewijs nodig.
Het voertuig dat de fietsers aanreed, was een brommobiel (Biro) en had dus op de rijbaan moeten rijden. Toch is die bestuurder geen uitzondering, merkt ook de provincie Noord-Holland.
"Vooral in en rond Amsterdam rijden heel veel brommobielen rond", vertelt woordvoerder Steven Greven van de provincie in gesprek met NH. Geregeld belanden ze op het fietspad, terwijl dat dus niet mag. "Het wordt steeds drukker op het fietspad met elektrische fietsen, bakfietsen, dus die brommobielen kun je er niet bij hebben."
De woordvoerder van de gemeente Amstelveen benadrukt dat de huidige uitingen nog maar het begin zijn van een bredere campagne. "We willen ook meer gaan handhaven", vertelt ze.
Wie zijn de bezitters?
Omdat veel brommobielen woorden bestuurd door jongeren (vanaf 16 jaar) denken de partijen ook aan een gerichte socialemediacampagne. "Wie zijn precies de bezitters?", vraagt provinciewoordvoerder zich alvast hardop af. "En misschien kan de campagne ook op andere plekken in het land worden uitgerold."
Wederom wordt dit weekend de snelweg A9 bij Amstelveen vanaf vrijdagavond afgesloten voor al het verkeer. Het is de vierde keer in twee maanden tijd dat de weg tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp dichtgaat voor werkzaamheden. Maar het is voorlopig wel de laatste keer.
Vanaf 20.00 uur zal de A9 over de hele lengte tussen Holendrecht en Badhoevedorp worden afgesloten, in beide richtingen. Gedurende het weekend wordt het verkeer, net als tijdens eerdere wegwerkzaamheden, omgeleid via de snelwegen A2, A10 en A4. De extra reistijd kan dan oplopen tot een half uur.
Het stuk snelweg gaat maandochtend om 5.00 uur weer open, en dat blijft hij dan voorlopig ook, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Vanwege de grote drukte die we komende zomer verwachten op de wegen rondom Amsterdam hebben we er voor gekozen om in die periode het Amstelveense deel van de A9 open te houden. Dit is dus voorlopig de laatste."
Amsterdamse zomer vol files
Vanaf volgende maand wordt er de hele zomer aan de wegen in en om Amsterdam gewerkt. Gecombineerd met evenementen zoals de NAVO-top en de SAIL verwacht Rijkswaterstaat veel drukte rondom de hoofdstad. Dit weekend wordt op de A9 gewerkt aan het verdiepen van de snelweg, een project dat al jaren gaande is.
Het doorstartbedrijf van het failliete Blokker gaat op kousenvoeten terug de winkelstraat in. In Leiden, Pijnacker, Amstelveen, Rotterdam, Steenwijk en Breskens zijn panden verhuurd aan ’Blokker New B.V.’ Er wordt in het diepste geheim gewerkt aan zeker dertig nieuwe winkels die in de loop van dit voorjaar al open moeten gaan.
Het blijft waarschijnlijk nog lang onrustig in Amstelveen, want Gerard Joling viert daar zijn 65e verjaardag en zijn veertigjarig jubileum als artiest. En zoals we van Geer gewend zijn, komt er bij zo'n feest wel iets meer kijken dan twee violen en een trommel én een fluit! Tout bekend Nederland is uitgenodigd.
Er loopt een Londens politieonderzoek naar de Ierse hiphopformatie Kneecap, die september in Paradiso optreedt, vanwege uitingen die ze tijdens eerdere optredens deden, meldt de BBC. De gemeente onderzoekt nu of er aan het optreden in Amsterdam mogelijk veiligheidsrisico's verbonden zitten. De band zelf spreekt van een lastercampagne.
Paradiso wil nog niet voor de muziek uitlopen en wacht het politieonderzoek af. De gemeente zegt samen met de politie te onderzoeken of er eventuele veiligheidsrisico's aan het concert verbonden zijn.
De Britse politie doet naar twee incidenten uit de afgelopen twee jaar onderzoek. Zo zou een bandlid tijdens een optreden in november 2023 hebben opgeroepen tot moord van conservatieve politici. In november vorig jaar zou een bandlid tijdens een concert "Up Hamas, Up Hezbollah" hebben geroepen.
Daarnaast zorgde een optreden op het Amerikaanse festival Coachella op 18 april voor veel ophef. Het optreden stond in het teken van de situatie in Gaza. Op het grote scherm achter het podium stond onder meer de tekst 'Fuck Israël. Free Palestina'.
Onderzoek wordt afgewacht
De band speelt de komende maanden twee keer in Nederland, op 14 juni op festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek en op 5 september in Paradiso. Een woordvoerder van die zaal zegt dat politieke uitingen van artiesten daar gewoon toegestaan zijn, zolang ze binnen de wet vallen. Of dat in dit geval ook het geval is, zal aan de hand van het Britse onderzoek dus moeten blijken.
"Het is een interessante zaak, maar we willen er niet te vroeg oordelen", aldus de woordvoerder. Als duidelijk is wat de consequenties van het politieonderzoek zijn, gaat de poptempel naar eigen zeggen bespreken welke gevolgen zij eraan verbinden.
'Uit de context gehaald'
Kneecap schrijft in een post op X dat ze het mikpunt zijn geworden van een lastercampagne. Volgens de band hebben 'figuren uit de gevestigde orde' uit uren aan beeldmateriaal een paar momenten gevist. Die zouden uit hun context zijn gehaald en vervolgens zijn gebruikt om 'morele hysterie' te wekken. "Ze willen je doen geloven dat woorden schadelijker zijn dan genocide."
De band benadrukt ook Hamas en Hezbollah niet te steunen en dat ook nooit gedaan te hebben. "Aanvallen op burgers keuren we altijd af. Dat is nooit oké. Gezien de geschiedenis van ons land weten we dat meer dan wie dan ook."
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er samen met de politie naar de risico’s voor de openbare orde en veiligheid gekeken wordt. "Zodra we daar meer over kunnen zeggen, doen we dat." Of de uitingen van de band al dan niet strafbaar zijn, is aan het OM om te beoordelen.
De Amsterdamse fractie van JA21, ziet het liefst dat Kneecap nu al geweerd wordt. "Laten we deze groep duidelijk kenbaar maken dat ze niet welkom zijn in Amsterdam", zegt raadslid Cas van Berkel in De Telegraaf. "Eerdere oproepen om Britse parlementariërs om te leggen en de verheerlijking van terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah, vallen wat JA21 betreft niet onder artistieke vrijheid. Wegwezen met die haat-rap."
Optredens
Sinds het conflict in het Midden-Oosten weer is opgelaaid, komt het vaker voor dat optredens van artiesten onder een vergrootglas liggen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de in Gaza opgegroeide artiest Saint Levant, die kort na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters op 7 november zijn Marokkaanse broeders bedankte.
In bepaalde kringen ontstond ook verontwaardiging toen de Israëlische comedian Yohay Sponder in januari zijn optreden in Boom Chicago geannuleerd zag worden. De Israëlische comedian vond uiteindelijk een alternatieve locatie in Amstelveen.
In mei vorig jaar wilde het Concertgebouw twee optredens van het Israëlisch strijkkwartet annuleren, omdat volgens hen (vlak na de serie demonstraties op de UvA) de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De annulering werd later teruggedraaid.