Schiphols Buitenveldertbaan vanaf morgen ruim vier maanden dicht: dit kun je verwachten
Schiphol begint morgen aan één van de grootste onderhoudsoperaties in de geschiedenis van het vliegveld. De Buitenveldertbaan gaat voor ruim vier maanden dicht voor een gigantische onderhoudsbeurt. De Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan zijn de aangewezen alternatieve banen, waardoor er onder de naderingsroutes en vertrekroutes van die banen meer vliegtuigen te horen zijn.
Zelden heeft baanonderhoud op voorhand zoveel discussie losgemaakt als deze grote beurt van de Buitenveldertbaan. Die begint dus morgen en eindigt eind van de zomer, maar de baan is tot en met november beperkt inzetbaar.
De discussie komt voort uit een belofte de vorige Schiphol-baas Ruud Sondag. Die zegde toe tijdens groot baanonderhoud het maximumaantal vliegbewegingen naar beneden bij te stellen, maar dat bleek uiteindelijk geen haalbare kaart.
Lees verder onder de kaart.
De Europese Commissie heeft Schiphol verplicht het vastgestelde aantal vliegbewegingen te faciliteren. Het afschalen van het aantal vluchten gedurende vier maanden zou betekenen dat sommige maatschappijen zwaar benadeeld worden. Onderhoud in de winter plannen is mogelijk, maar zou vanwege de weersomstandigheden langer duren.
Onderhoud van de Buitenveldert in de winter zou bijna onmogelijk zijn, omdat het de-icingplatform aan de baan grenst. Als dat platform in de winter onbereikbaar zou zijn, zou dat 'tot grote operationele problemen leiden', aldus de luchthaven.
Windrichting bepaalt baangebruik
En dus is er voor hetzelfde aantal vluchten deze zomer een baan minder beschikbaar. Toch valt nog niet te zeggen hoeveel extra overlast dat exact gaat opleveren. Omdat vliegtuigen altijd zoveel mogelijk tegen de wind in landen, bepaalt de windrichting welke van de zeven banen worden gebruikt voor starts en landingen.
De wind komt in Nederland het vaakst uit het zuidwesten. Bij een zacht briesje kan er nog wel op andere banen worden geland, maar bij zuidwesterstorm is alleen de 'stormbaan' geopend. Zoals eind november vorig jaar, toen storm Conall over ons land raasde.
Lees verder onder de video
Vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken, komen over Muiden, Weesp, Diemen, Amsterdam-Zuidoost, Duivendrecht, Buitenveldert, Amstelveen-Noord en het Amsterdamse Bos.
Voor bewoners van die gebieden zal het een rustige zomer worden, want de baan blijft tot en met 28 september op slot. In die periode worden onder andere meerdere asfaltlagen van de baan, het fundament, de bekabeling en de omliggende rijbanen vervangen. Sommige onderdelen zijn sinds de opening van de baan eind jaren zestig nog nooit vervangen en dus ruim vijftig jaar oud.
Bij (zuid)westenwind wordt de Buitenveldertbaan vervangen door de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Die banen liggen bijna parallel aan elkaar, van zuidwest naar noordoost (of omgekeerd). Vanwege die ligging zijn het de meest geschikte banen om de Buitenveldertbaan (van west naar oost, of omgekeerd) te vervangen.
Gevolgen extra inzet Kaagbaan
Dat betekent wel dat andere gebieden meer vliegtuiggeluid voor hun kiezen krijgen. Extra gebruik van de Kaagbaan zal in onze provincie vooral worden gemerkt in Haarlemmermeer. Vliegtuigen die vanaf de Noordzee komen, vliegen via Katwijk/Noordwijk richting Abbenes om daarvandaan over Nieuw-Vennep verder te dalen naar Schiphol (zie rechterafbeelding hieronder).
Vertrekkende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan richting het noorden zullen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wegdraaien richting het noorden (zie linkerafbeelding hieronder). Vluchten richting het oosten en zuiden buigen ten zuiden van de Westeinderplassen af, en komen dan dus over Leimuiderbrug, Leimuiden, Nieuwkoop en Mijdrecht.
Lees verder onder de afbeelding
Extra inzet van de Schiphol-Oostbaan voor naderende vliegtuigen zal vooral door Zaankanters en Amsterdammers worden gemerkt. De naderingsroute van de Oostbaan ligt namelijk pal over het centrum van de hoofdstad (zie linkerafbeelding hieronder).
Een groot deel van de vluchten dat van de Oostbaan vertrekt, buigt direct af naar het zuiden of zuidoosten (zie rechterafbeelding hieronder). Daarbij komen ze over Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en het Gooi, en kunnen daar voor extra overlast zorgen. Een kleiner deel van de vluchten waaiert uit over Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem en omgeving.
In uitzonderlijke gevallen zal de Schiphol-Oostbaan tijdens de sluiting van de Buitenveldertbaan ook gebruikt worden voor nachtvluchten, waarschuwt Schiphol.
Lees verder onder de afbeelding
Het onderhoud komt niet als verrassing, maar stond al jaren in de agenda. Sinds 2018 hanteert Schiphol namelijk een baanonderhoudssysteem (BOS) waarbij in samenspraak met partijen als aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat een planning is gemaakt voor het baanonderhoud. Met uitzondering van volgend jaar is er ieder jaar een baan aan de beurt.
Schiphol heeft de Buitenveldertbaan op papier in mootjes gehakt, die één voor één worden aangepakt. Dagelijks zullen er zo'n vierhonderd medewerkers van aannemer Heijmans aan de baan werken, vertelde een woordvoerder tijdens een recente persconferentie over het onderhoud.
NAVO-top
Het onderhoud van de Buitenveldertbaan valt samen met de NAVO-top in de week van 21 tot en met 27 juni. Omdat veel regeringsleiders met hun regeringstoestellen komen, is de Polderbaan die week gereserveerd als parkeerplaats.
En twee banen uit de running, dat kan zelfs Schiphol niet aan. De luchthaven moet de capaciteit in die week noodgedwongen terugschroeven. Een kwart van de vluchten in die week kan niet doorgaan.
Schiphol heeft de betreffende maatschappijen inmiddels geïnformeerd, die op hun beurt hun passagiers op de hoogte hebben gebracht. Gedupeerde reizigers worden zoveel mogelijk omgeboekt op vluchten in de weken ervoor of erna.