Juist nu de spanningen in de wereld toenemen, willen Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin (92) laten zien hoe hun vader tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden Joden redde. In de nieuwe NH-docu 'Ingenieur van het Verzet' beleef je het verhaal van de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst door de ogen van zijn dochters. "Er zijn ook goede mensen."
Kunstenares en schrijfster Hannah woont in Jeruzalem en heeft dus nog dagelijks met oorlog te maken. Bij haar zonen herkent ze veel trekken van haar vader. "Die zetten zich in om mensen te helpen die het moeilijk hebben: Joden én Arabieren."
Ze vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader juist nú te vertellen. "Tijdens zijn leven wilde hij absoluut niks horen over zijn heldendaden en nu, 50 jaar na zijn dood en 80 jaar na de oorlog, is het veranderd. De hele wereld is veranderd", zegt Hannah.
"Het is heel belangrijk om te bedenken dat er ook nog goede mensen zijn. Ik denk dat hij nu gezegd zou hebben: ik wil dat wel bekend maken. Wat men kán doen."
Slimme listen en ingenieuze schuilplaatsen
Myriam woont in Amsterdam en gaat regelmatig langs basisscholen om te vertellen over de slimme listen van haar vader. Met valse papieren wist hij deportaties te voorkomen. Lukte dat niet, dan bracht hij Joodse families onder in een van zijn ingenieuze schuilplaatsen.
Op 17 april werd het park bij de Amstelveense Rodenburghlaan - waar het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde - omgedoopt tot het 'Jan van Hulstpark'.
De documentaire 'Ingenieur van het Verzet' is hierboven te bekijken en wordt vanavond om 17.40 uur ook uitgezonden op televisie bij NH. Daarna wordt de documentaire meerdere keren herhaald.
Nick van Doorn is de eerste meester-patissier van Amsterdam, dat is de hoogste erkenning binnen zijn vakgebied. De in de Jordaan geboren Van Doorn heeft samen met zijn vrouw een zaak aan de Amstelveenseweg in Zuid. Deze week heeft hij met succes het examen afgerond. Een uitzonderlijke prestatie, want er zijn momenteel slechts drie mensen in héél Nederland met deze titel.
Van Doorn is bescheiden, maar zichtbaar trots: "Ik ben ontzettend blij, ook voor mijn familie en het team. Je doet dit echt samen."
De titel meester-patissier geldt als de hoogst haalbare in het vak, vergelijkbaar met een Michelinster, maar dan voor de echte zoetekauw. De eisen zijn extreem. Kandidaten leggen examen af onder toezicht van een nationale en internationale jury, en moeten in drie dagen tijd verschillende meesterwerken creëren: van delicate ijstaarten tot perfect afgewerkte bonbons.
"Soms werkte ik wel tien uur per dag, het was ontzettend spannend" vertelt Nick. "Er moest zoveel gebeuren, de planning klopte niet altijd. De druk werd steeds hoger. Het leverde ongelofelijk veel stress op." Maar de jury was onder de indruk – niet alleen van de smaken en de techniek, maar vooral van de persoonlijke verhalen die Van Doorn in zijn creaties verwerkte.
Zo vernoemde hij een desserttaart van vlierbloesem naar zijn moeder, met wie hij vroeger in het Vondelpark vlierbloesem plukte. Voor zijn partner Linda maakte hij een liefdesbord met ijs, en voor hun dochter een zonnig gebakje in de vorm van een zonnebloem: "Zij is het zonnetje in huis."
Voor het eerst in jaren
Het meesterexamen wordt eens in de drie jaar afgenomen. De afgelopen keer slaagde niemand, dus zes jaar lang kwam er niemand bij. Tot nu.
Reginald Weeber, voorzitter van de Vereniging van Meesters, over Nick van Doorn: "Nick heeft in zijn eigen bedrijf laten zien dat hij elke dag patisserie van uitzonderlijk niveau kan maken. Je hebt minimaal tien jaar ervaring nodig voordat je überhaupt aan het meesterexamen mag deelnemen, en hij is al jong begonnen. Wat hij in korte tijd heeft bereikt is indrukwekkend. Het lijkt hem misschien moeiteloos af te gaan, maar hij heeft er keihard voor gewerkt. De meesterproef is echt topsport: drie dagen lang onder hoge druk werken, volgens een strak schema, en elk product moet meesterwaardig zijn. Eén foutje en je ligt eruit."
Ook de meest bekende bakker van ons land Robèrt van Beckhoven, zelf ook meester-patissier, feliciteert hem persoonlijk: "Amsterdam kan trots zijn op zo’n goede bakker. Nogmaals proficiat, Nick".
Op 2 juni krijgt Van Doorn officieel de bijbehorende koksbuis uitgereikt.
RPM is druk bezig met het uitrollen van vestigingen van parfumerieketen Douglas in België. Het bedrijf uit Amstelveen is al twintig jaar thuis in de Benelux: ‘We kennen de huurprijzen van Vriezenveen tot Roeselare.’
Een nieuwe campagne in Amsterdam en Amstelland moet de regels rond het gebruik van brommobielen op de openbare weg verduidelijken. Aanleiding voor de campagne is het ongeluk waarbij een meisje (12) om het leven kwam bij een aanrijding met een brommobiel, op het fietspad bij de brug Ouderkerk.
De woordvoerders van de gemeente Amstelveen en de provincie bevestigen desgevraagd dat het ongeluk 'de directe aanleiding' voor de campagne is.
"Na dat ongeluk merkten we dat de verkeersregels voor bestuurders van brommobielen niet heel duidelijk waren", vertelt de Amstelveense woordvoerder. Voor de campagne hebben de hebben Amstelveen en Ouder-Amstel de handen ineengeslagen met de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio en de politie.
Bij het ongeluk op 26 februari schepte een brommobiel (Biro) op het fietspad van de Oranjebaan, vlak voor de brug Ouderkerk drie jonge fietsers. Zij fietsten op dat moment van dansles naar huis. Eén van de meisjes raakte zwaar gewond en overleed ter plaatse.
Campagneposter en uitlegvideo
Sinds gisteren delen de betrokken organisaties boodschappen over het gebruik van brommobielen op hun socialemediakanalen. De provincie deelt de campagneposter op Facebook, de politie heeft een video gemaakt waarin het de regels nog eens gedetailleerd uitlegt.
Lees verder onder de campagneposter
Voor gehandicaptenvoertuigen (zoals Canta's) en brommobielen gelden dus andere regels. Zo mogen gehandicaptenvoertuigen in tegenstelling tot brommobielen wél op het fietspad rijden. En voor een brommobiel heb je in tegenstelling tot een gehandicaptenvoertuig wél een rijbewijs nodig.
Het voertuig dat de fietsers aanreed, was een brommobiel (Biro) en had dus op de rijbaan moeten rijden. Toch is die bestuurder geen uitzondering, merkt ook de provincie Noord-Holland.
"Vooral in en rond Amsterdam rijden heel veel brommobielen rond", vertelt woordvoerder Steven Greven van de provincie in gesprek met NH. Geregeld belanden ze op het fietspad, terwijl dat dus niet mag. "Het wordt steeds drukker op het fietspad met elektrische fietsen, bakfietsen, dus die brommobielen kun je er niet bij hebben."
De woordvoerder van de gemeente Amstelveen benadrukt dat de huidige uitingen nog maar het begin zijn van een bredere campagne. "We willen ook meer gaan handhaven", vertelt ze.
Wie zijn de bezitters?
Omdat veel brommobielen woorden bestuurd door jongeren (vanaf 16 jaar) denken de partijen ook aan een gerichte socialemediacampagne. "Wie zijn precies de bezitters?", vraagt provinciewoordvoerder zich alvast hardop af. "En misschien kan de campagne ook op andere plekken in het land worden uitgerold."
Wederom wordt dit weekend de snelweg A9 bij Amstelveen vanaf vrijdagavond afgesloten voor al het verkeer. Het is de vierde keer in twee maanden tijd dat de weg tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp dichtgaat voor werkzaamheden. Maar het is voorlopig wel de laatste keer.
Vanaf 20.00 uur zal de A9 over de hele lengte tussen Holendrecht en Badhoevedorp worden afgesloten, in beide richtingen. Gedurende het weekend wordt het verkeer, net als tijdens eerdere wegwerkzaamheden, omgeleid via de snelwegen A2, A10 en A4. De extra reistijd kan dan oplopen tot een half uur.
Het stuk snelweg gaat maandochtend om 5.00 uur weer open, en dat blijft hij dan voorlopig ook, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Vanwege de grote drukte die we komende zomer verwachten op de wegen rondom Amsterdam hebben we er voor gekozen om in die periode het Amstelveense deel van de A9 open te houden. Dit is dus voorlopig de laatste."
Amsterdamse zomer vol files
Vanaf volgende maand wordt er de hele zomer aan de wegen in en om Amsterdam gewerkt. Gecombineerd met evenementen zoals de NAVO-top en de SAIL verwacht Rijkswaterstaat veel drukte rondom de hoofdstad. Dit weekend wordt op de A9 gewerkt aan het verdiepen van de snelweg, een project dat al jaren gaande is.
Het doorstartbedrijf van het failliete Blokker gaat op kousenvoeten terug de winkelstraat in. In Leiden, Pijnacker, Amstelveen, Rotterdam, Steenwijk en Breskens zijn panden verhuurd aan ’Blokker New B.V.’ Er wordt in het diepste geheim gewerkt aan zeker dertig nieuwe winkels die in de loop van dit voorjaar al open moeten gaan.
Het blijft waarschijnlijk nog lang onrustig in Amstelveen, want Gerard Joling viert daar zijn 65e verjaardag en zijn veertigjarig jubileum als artiest. En zoals we van Geer gewend zijn, komt er bij zo'n feest wel iets meer kijken dan twee violen en een trommel én een fluit! Tout bekend Nederland is uitgenodigd.
Er loopt een Londens politieonderzoek naar de Ierse hiphopformatie Kneecap, die september in Paradiso optreedt, vanwege uitingen die ze tijdens eerdere optredens deden, meldt de BBC. De gemeente onderzoekt nu of er aan het optreden in Amsterdam mogelijk veiligheidsrisico's verbonden zitten. De band zelf spreekt van een lastercampagne.
Paradiso wil nog niet voor de muziek uitlopen en wacht het politieonderzoek af. De gemeente zegt samen met de politie te onderzoeken of er eventuele veiligheidsrisico's aan het concert verbonden zijn.
De Britse politie doet naar twee incidenten uit de afgelopen twee jaar onderzoek. Zo zou een bandlid tijdens een optreden in november 2023 hebben opgeroepen tot moord van conservatieve politici. In november vorig jaar zou een bandlid tijdens een concert "Up Hamas, Up Hezbollah" hebben geroepen.
Daarnaast zorgde een optreden op het Amerikaanse festival Coachella op 18 april voor veel ophef. Het optreden stond in het teken van de situatie in Gaza. Op het grote scherm achter het podium stond onder meer de tekst 'Fuck Israël. Free Palestina'.
Onderzoek wordt afgewacht
De band speelt de komende maanden twee keer in Nederland, op 14 juni op festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek en op 5 september in Paradiso. Een woordvoerder van die zaal zegt dat politieke uitingen van artiesten daar gewoon toegestaan zijn, zolang ze binnen de wet vallen. Of dat in dit geval ook het geval is, zal aan de hand van het Britse onderzoek dus moeten blijken.
"Het is een interessante zaak, maar we willen er niet te vroeg oordelen", aldus de woordvoerder. Als duidelijk is wat de consequenties van het politieonderzoek zijn, gaat de poptempel naar eigen zeggen bespreken welke gevolgen zij eraan verbinden.
'Uit de context gehaald'
Kneecap schrijft in een post op X dat ze het mikpunt zijn geworden van een lastercampagne. Volgens de band hebben 'figuren uit de gevestigde orde' uit uren aan beeldmateriaal een paar momenten gevist. Die zouden uit hun context zijn gehaald en vervolgens zijn gebruikt om 'morele hysterie' te wekken. "Ze willen je doen geloven dat woorden schadelijker zijn dan genocide."
De band benadrukt ook Hamas en Hezbollah niet te steunen en dat ook nooit gedaan te hebben. "Aanvallen op burgers keuren we altijd af. Dat is nooit oké. Gezien de geschiedenis van ons land weten we dat meer dan wie dan ook."
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er samen met de politie naar de risico’s voor de openbare orde en veiligheid gekeken wordt. "Zodra we daar meer over kunnen zeggen, doen we dat." Of de uitingen van de band al dan niet strafbaar zijn, is aan het OM om te beoordelen.
De Amsterdamse fractie van JA21, ziet het liefst dat Kneecap nu al geweerd wordt. "Laten we deze groep duidelijk kenbaar maken dat ze niet welkom zijn in Amsterdam", zegt raadslid Cas van Berkel in De Telegraaf. "Eerdere oproepen om Britse parlementariërs om te leggen en de verheerlijking van terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah, vallen wat JA21 betreft niet onder artistieke vrijheid. Wegwezen met die haat-rap."
Optredens
Sinds het conflict in het Midden-Oosten weer is opgelaaid, komt het vaker voor dat optredens van artiesten onder een vergrootglas liggen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de in Gaza opgegroeide artiest Saint Levant, die kort na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters op 7 november zijn Marokkaanse broeders bedankte.
In bepaalde kringen ontstond ook verontwaardiging toen de Israëlische comedian Yohay Sponder in januari zijn optreden in Boom Chicago geannuleerd zag worden. De Israëlische comedian vond uiteindelijk een alternatieve locatie in Amstelveen.
In mei vorig jaar wilde het Concertgebouw twee optredens van het Israëlisch strijkkwartet annuleren, omdat volgens hen (vlak na de serie demonstraties op de UvA) de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De annulering werd later teruggedraaid.
Na verkoop zullen er tonnen euro's op de bankrekening worden bijgeschreven....
Vraagprijs woning Britt Dekke
SBS tv presentatrice Britt Dekker en haar man Max Apotowski, met wie ze vorig jaar september in het huwelijk trad, hebben hun eengezins hoekwoning in Amstelveen te koop gezet voor een vraagprijs van 595.000 euro. Het optrekje werd in 2017 gekocht voor 331.000 euro en er rust geen euro hypotheek op.
Mogelijke winst
Dat betekent dat op basis van de koopsom er een winst kan worden behaald van 264.000 euro. Maar wat heeft het koppel de koper te bieden voor deze prijs. De woonoppervlakte bedraagt 102 vierkante meter en in totaal zijn er vier kamers, waaronder drie slaap- en 1 badkamer.
Indeling woning Britt Dekker
Deze zijn verdeeld over twee verdiepingen. Het zitgedeelte van de woning bevindt zich aan de voorzijde en het eetgedeelte aan de achterzijde bij de keuken, die is voorzien van diverse inbouwapparatuur. Via de keuken kom je in de achtertuin die op het westen ligt en 72 vierkante meter groot is.
Parkeerprobleem is er niet, want op de eigen oprit kunnen 2 auto's worden geparkeerd. Het energielabel van de woning is D, dus daar zal de koper nog wat geld in moeten investeren om deze te kunnen upgraden
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1
We sluiten het liveblog voor vandaag af. Ajax speelde pijnlijk gelijk tegen Sparta en werd gered door een late goal van Youri Regeer: 1-1. We zijn er morgen weer met de kampioenswedstrijd van FC Volendam tegen Jong Utrecht. Jong Ajax en Jong AZ komen ook in actie. Tot dan!
Waar de vrouwen van Pinoké vandaag voor het eerst de play-offs haalden in de hoofdklasse hockey, is de kans bij de mannen geslonken. De Amstelveense hockeyers gingen met 3-2 onderuit tegen concurrent Kampong onderuit, waardoor het verschil is gestegen naar negen punten. De Utrechters hebben zich nog niet geplaatst voor de play-offs, maar de kans is een stuk groter.
De mannen van HV Volendam hebben het goede voorbeeld van de vrouwen gevolgd. Het team van Geert Hinskens won met 34-31 van Limburg Lions en lijkt zich te gaan plaatsen voor de play-offs. Volendam en Aalsmeer hebben nu evenveel punten (acht) in de HandbalNL League. Zij hebben met nog twee duels te gaan drie punten voorsprong op Houten.
De honkballers van HCAW hebben de eerste plek in de hoofdklasse honkbal aan Neptunus moeten geven. De Bussumers wonnen zelf met 10-7 van RCH Pinguïns, maar zagen de Rotterdammers winnen van Kinheim: 10-3. Zij hebben nu een duel meer gespeeld dan HCAW door de afgelasting van afgelopen donderdag. Amsterdam Pirates is derde.
HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22.
De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht.
Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh.
Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1.
Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...
Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen.
Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant.
Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat.
Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?
Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan.
Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast.
Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat.
Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over.
Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts.
Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen.
Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan.
De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.
Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood.
Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt.
Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot.
Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.
Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg.
Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel.
Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.
Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal.
Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1
De mannen van HV Volendam hebben het goede voorbeeld van de vrouwen gevolgd. Het team van Geert Hinskens won met 34-31 van Limburg Lions en lijkt zich te gaan plaatsen voor de play-offs. Volendam en Aalsmeer hebben nu evenveel punten (acht) in de HandbalNL League. Zij hebben met nog twee duels te gaan drie punten voorsprong op Houten.
De honkballers van HCAW hebben de eerste plek in de hoofdklasse honkbal aan Neptunus moeten geven. De Bussumers wonnen zelf met 10-7 van RCH Pinguïns, maar zagen de Rotterdammers winnen van Kinheim: 10-3. Zij hebben nu een duel meer gespeeld dan HCAW door de afgelasting van afgelopen donderdag. Amsterdam Pirates is derde.
HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22.
De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht.
Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh.
Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1.
Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...
Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen.
Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant.
Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat.
Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?
Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan.
Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast.
Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat.
Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over.
Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts.
Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen.
Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan.
De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.
Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood.
Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt.
Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot.
Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.
Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg.
Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel.
Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.
Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal.
Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1
Volg de uitzending van NH Sport via de onderstaande stream:
HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22.
De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht.
Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh.
Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1.
Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...
Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen.
Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant.
Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat.
Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?
Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan.
Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast.
Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat.
Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over.
Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts.
Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen.
Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan.
De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.
Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood.
Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt.
Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot.
Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.
Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg.
Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel.
Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.
Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal.
Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Live: Ajax - Sparta 0-0
Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast.
Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat.
Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over.
Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts.
Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen.
Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan.
De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.
Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood.
Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt.
Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot.
Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.
Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg.
Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel.
Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.
Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal.
Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.
Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.
Er waren weer volop vrijmarkten, festivals en andere activiteiten tijdens Koningsdag. Hier lees je terug hoe onze provincie de verjaardag van de koning vierde.
De inzet van het Rode Kruis is zaterdag over het algemeen goed verlopen. Dat meldt de organisatie. Het Rode Kruis was op Koningsdag aanwezig voor hulpverlening.
Bij de hulpposten konden feestvierders onder meer terecht voor eerste hulp of een glas water. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam was het volgens de organisatie druk, maar bleef de situatie beheersbaar. In de hoofdstad zorgden vooral het mooie weer en het grote aantal feesten voor veel oproepen bij de meldkamer van het Rode Kruis, aldus de organisatie.
Volgens het Rode Kruis deden zich hier en daar incidenten voor, maar kon 'dankzij de goede samenwerking met andere hulpdiensten' overal op tijd hulp worden geboden. In Amsterdam stonden onder meer mobiele biketeams klaar, die snel konden ingrijpen als dat nodig was.
De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.
Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naarinternet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!
Vrijmarkten, festivals en andere activiteiten: vandaag viert Noord-Holland weer Koningsdag. Volg in dit liveblog alles over hoe onze provincie de verjaardag van de koning viert.
De inzet van het Rode Kruis is zaterdag over het algemeen goed verlopen. Dat meldt de organisatie. Het Rode Kruis was op Koningsdag aanwezig voor hulpverlening.
Bij de hulpposten konden feestvierders onder meer terecht voor eerste hulp of een glas water. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam was het volgens de organisatie druk, maar bleef de situatie beheersbaar. In de hoofdstad zorgden vooral het mooie weer en het grote aantal feesten voor veel oproepen bij de meldkamer van het Rode Kruis, aldus de organisatie.
Volgens het Rode Kruis deden zich hier en daar incidenten voor, maar kon 'dankzij de goede samenwerking met andere hulpdiensten' overal op tijd hulp worden geboden. In Amsterdam stonden onder meer mobiele biketeams klaar, die snel konden ingrijpen als dat nodig was.
De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.
Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naarinternet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!
Een man is vannacht gewond geraakt na een vechtpartij die plaatsvond bij het busstation van Amstelveen. Meerdere verdachten zijn op de vlucht geslagen.
De vechtpartij vond vannacht plaats rond 3.40 uur, meldt de politie op sociale media.
Volgens een woordvoerder van de politie raakte de man, die afkomstig is uit Amstelveen, betrokken bij een vechtpartij. Over de toedracht en de verwondingen van de man is op dit moment nog niets bekend. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van de mishandeling.
Op de vlucht
Meerdere verdachten zouden volgens de woordvoerder op de vlucht zijn geslagen. Over hun signalement is nog niets duidelijk.
De politie doet onderzoek naar het incident en vraagt getuigen of mensen met camerabeelden om zich bij hen te melden.
Vrijmarkten, festivals en andere activiteiten: vandaag viert Noord-Holland weer Koningsdag. Volg in dit liveblog alles over hoe onze provincie de verjaardag van de koning viert.
De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.
Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naarinternet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!
Aan spellen geen gebrek op de vrijmarkt in het Oude Dorp en op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Maar de levende gokautomaat van vier vrienden trekt toch wel het meeste publiek. "Het zweet staat op m'n voorhoofd"
Steeds als iemand een gokje waagt op de levende automaat, verdringt het oranje publiek zich om te zien hoe dat afloopt. Drie keer spelen kost een euro. De mannen draaien met hun handen tot de muziek stopt en trekken dan een stuk fruit. Wie drie keer hetzelfde fruit draait, wint de pot.
"We hebben dit vorig jaar voor het eerst gedaan", vertelt een van de vrienden. "Je kon ons écht opvegen aan het eind van de dag. Dat zal vandaag ook weer gebeuren, maar het is zo grappig en leuk om te doen en krijgen hele leuke reacties. Dus wellicht volgend jaar weer."
Een duikteam van de brandweer heeft gisterochtend tijdens een spoedrit te maken gekregen met een lastige man op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De man ging voor de brandweerauto staan, waarna de chauffeur van de wagen hem eerst wegduwde en daarna wegtrok.
Het duikteam, dat bestaat uit minstens drie duikers en een ploegleider, moest rond 6.00 uur met zwaailicht en sirene aan naar een brand op een schip in het Westelijk Havengebied. Ze moesten daarheen voor het geval er iemand vanaf het brandende schip in het water zou springen of voor het geval collega's te water zouden raken. Vlak nadat de brandweermensen vanaf hun kazerne aan de IJ-tunnel vertrokken waren, moesten ze stoppen omdat er op de Prins Hendrikkade een man op de weg stond.
Beelden
Op beelden die op Dumpert verschenen is te zien hoe de chauffeur van de wagen de man eerst wegduwt en daarna weer snel in probeert te stappen. De man geeft niet op en komt weer terug. Daarna trekt de brandweerman hem omver, waarna hij alsnog in kan stappen en door kan rijden.
Een woordvoerder van de politie zegt dat de man even daarvoor al een lijnbus blokkeerde en vernielde. Daarna kwam de duikwagen langs. Toen ging de man aan de ruitenwissers van de duikwagen hangen. Hij is uiteindelijk door agenten aangehouden voor vernieling.
Zo snel mogelijk
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het voor het duikteam heftig was. "Je wordt midden in de nacht wakker gepiept voor een melding en wil zo snel mogelijk daarheen. Dan word je opgehouden en ook nog door iemand die daarin volhardt."
De aangehouden man is een 36-jarige Rotterdammer. Het is voor zowel de politie als brandweer onduidelijk waarom hij aan de ruitenwissers van de duikauto ging hangen. Hij is in ieder geval niet aangereden door de duikwagen en ook niet door de lijnbus.
Het duikteam dat de man blokkeerde is het enige duikteam van de stad. Mochten er meer duikers nodig zijn, dan wordt er doorgaans versterking opgeroepen van duikteams uit Amstelveen of Zaanstad.
Een duikteam van de brandweer heeft gisterochtend tijdens een spoedrit te maken gekregen met een lastige man op de Prins Hendrikkade. De man ging voor de brandweerauto staan, waarna de chauffeur van de wagen hem eerst wegduwde en daarna wegtrok.
Het duikteam, dat bestaat uit minstens drie duikers en een ploegleider, moest rond 6.00 uur met zwaailicht en sirene aan naar een brand op een schip in het Westelijk Havengebied. Ze moesten daarheen voor het geval er iemand vanaf het brandende schip in het water zou springen of voor het geval collega's te water zouden raken. Vlak nadat de brandweermensen vanaf hun kazerne aan de IJ-tunnel vertrokken waren, moesten ze stoppen omdat er op de Prins Hendrikkade een man op de weg stond.
Beelden
Op beelden die op Dumpert verschenen is te zien hoe de chauffeur van de wagen de man eerst wegduwt en daarna weer snel in probeert te stappen. De man geeft niet op en komt weer terug. Daarna trekt de brandweerman hem omver, waarna hij alsnog in kan stappen en door kan rijden.
Een woordvoerder van de politie zegt dat de man even daarvoor al een lijnbus blokkeerde en vernielde. Daarna kwam de duikwagen langs. Toen ging de man aan de ruitenwissers van de duikwagen hangen. Hij is uiteindelijk door agenten aangehouden voor vernieling.
Zo snel mogelijk
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het voor het duikteam heftig was. "Je wordt midden in de nacht wakker gepiept voor een melding en wil zo snel mogelijk daarheen. Dan word je opgehouden en ook nog door iemand die daarin volhardt."
De aangehouden man is een 36-jarige Rotterdammer. Het is voor zowel de politie als brandweer onduidelijk waarom hij aan de ruitenwissers van de duikauto ging hangen. Hij is in ieder geval niet aangereden door de duikwagen en ook niet door de lijnbus.
Het duikteam dat de man blokkeerde is het enige duikteam van de stad. Mochten er meer duikers nodig zijn, dan wordt er doorgaans versterking opgeroepen van duikteams uit Amstelveen of Zaanstad.
In het Concertgebouw hebben deze ochtend 43 Amsterdammers een koninklijke onderscheiding overhandigd gekregen door burgemeester Femke Halsema. De lintjes werden gegeven aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving en stad, ter gelegenheid van de verjaardag van de koning.
Ieder jaar vindt de zogenaamde lintjesregen een dag voor Koningsdag plaats. Vandaag ontvingen 4 Weespers en 39 Amsterdammers uit Noord (5), Centrum (11), West (7), Nieuw-West (5), Oost (3), Zuidoost (4) en Zuid (4) een onderscheiding.
Onderscheiding
Een van de personen die vandaag een lintje in ontvangst mocht nemen is Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO). Hij wordt gezien als een belangrijke pijler voor de joodse gemeenschap en in het bijzonder in de stad. Zo zet hij zich al 40 jaar in voor Nederlands Joodse organisaties en gemeenschap. Sinds 2022 is hij voorzitter van CJO.
Ook Vlaams-Nederlands dj-producer Eddy de Clercq ontving een onderscheiding van Halsema. Binnen de Nederlandse dansmuziek en nachtcultuur wordt hij beschouwd als een van de pioniers. Hij stond aan de basis van veel evenementen en muzikale ontwikkelingen. Denk aan discotheater De Brakke Grond, Paradisofeesten de Pep Club en discotheek Club Roxy. Ook zette hij zich in voor de acceptatie van de LGBTQIA+ gemeenschap.
Rechtbankverslaggever en (juridisch) journalist Saskia Belleman werd ook in het zonnetje gezet. Zo laat de gemeente weten dat 'ze het vak van rechtbankjournalist heeft vormgegeven en wordt gezien als voorvrouw van het officieuze gilde van rechtbankverslaggevers'. Daarnaast zet de Amsterdamse zich in om femicide op de kaart te zetten.
Ondersteunend
Oprichter en voorzitter van de stichting Hoop voor Morgen, Regina Macnack-Amstelveen werd ook onderscheiden deze ochtend. Waar zij begon met het uitdelen van voedsel aan daklozen en vluchtelingen op straat, volgde de stichting met een professionele voedselbank in Zuidoost in 1991. Gemiddeld helpt de stichting 1500 gezinnen er week aan een pakket. Dagelijks stuurt Macnack-Amstelveen 70 vrijwilligers aan.
Jarenlang zet Abdelhamid Idrissi zich in voor kwetsbare jongeren en Amsterdammers in de stad. Daarvoor kreeg hij vandaag een officiële erkenning, in 2018 was hij al Amsterdammer van het jaar. In 2010 richtte hij stichting Studiezalen op, waarmee scholieren in kwetsbare wijken in de stad en Zaandam ondersteuning krijgen bij schoolwerk, lifecoaching en talentontwikkeling. In 2023 richtte hij vanuit deze stichting ook Fris Supermarkt op, een gratis supermarkt waar financieel kwetsbare gezinnen hun boodschappen konden doen. In 2020 richtte tijdens de coronacrisis nog een stichting op, genaamd Boeren voor Buren om gezonde voeding in West betaalbaar te maken.
In het Concertgebouw hebben deze ochtend 43 Amsterdammers een koninklijke onderscheiding overhandigd gekregen door burgemeester Femke Halsema. De lintjes werden gegeven aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving en stad, ter gelegenheid van de verjaardag van de koning.
Ieder jaar vindt de zogenaamde lintjesregen een dag voor Koningsdag plaats. Vandaag ontvingen 4 Weespers en 39 Amsterdammers uit Noord (5), Centrum (11), West (7), Nieuw-West (5), Oost (3), Zuidoost (4) en Zuid (4) een onderscheiding.
Onderscheiding
Een van de personen die vandaag een lintje in ontvangst mocht nemen is Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO). Hij wordt gezien als een belangrijke pijler voor de joodse gemeenschap en in het bijzonder in de stad. Zo zet hij zich al 40 jaar in voor Nederlands Joodse organisaties en gemeenschap. Sinds 2022 is hij voorzitter van CJO.
Ook Vlaams-Nederlands dj-producer Eddy de Clercq ontving een onderscheiding van Halsema. Binnen de Nederlandse dansmuziek en nachtcultuur wordt hij beschouwd als een van de pioniers. Hij stond aan de basis van veel evenementen en muzikale ontwikkelingen. Denk aan discotheater De Brakke Grond, Paradisofeesten de Pep Club en discotheek Club Roxy. Ook zette hij zich in voor de acceptatie van de LGBTQIA+ gemeenschap.
Rechtbankverslaggever en (juridisch) journalist Saskia Belleman werd ook in het zonnetje gezet. Zo laat de gemeente weten dat 'ze het vak van rechtbankjournalist heeft vormgegeven en wordt gezien als voorvrouw van het officieuze gilde van rechtbankverslaggevers'. Daarnaast zet de Amsterdamse zich in om femicide op de kaart te zetten.
Ondersteunend
Oprichter en voorzitter van de stichting Hoop voor Morgen, Regina Macnack-Amstelveen werd ook onderscheiden deze ochtend. Waar zij begon met het uitdelen van voedsel aan daklozen en vluchtelingen op straat, volgde de stichting met een professionele voedselbank in Zuidoost in 1991. Gemiddeld helpt de stichting 1500 gezinnen er week aan een pakket. Dagelijks stuurt Macnack-Amstelveen 70 vrijwilligers aan.
Jarenlang zet Abdelhamid Idrissi zich in voor kwetsbare jongeren en Amsterdammers in de stad. Daarvoor kreeg hij vandaag een officiële erkenning, in 2018 was hij al Amsterdammer van het jaar. In 2010 richtte hij stichting Studiezalen op, waarmee scholieren in kwetsbare wijken in de stad en Zaandam ondersteuning krijgen bij schoolwerk, lifecoaching en talentontwikkeling. In 2023 richtte hij vanuit deze stichting ook Fris Supermarkt op, een gratis supermarkt waar financieel kwetsbare gezinnen hun boodschappen konden doen. In 2020 richtte tijdens de coronacrisis nog een stichting op, genaamd Boeren voor Buren om gezonde voeding in West betaalbaar te maken.
Twee bussen vol met AZ-supporters zijn vanmiddag in botsing gekomen in de Wijkertunnel op de A9 bij Beverwijk. De tunnel, die onder het Noordzeekanaal doorgaat, is in de richting van Amstelveen afgesloten.
Zeventien jaar na de moord op haar vader zit Esmeralda Krooder opnieuw in de rechtszaal tegenover Zouo A. De man die in 2008 werd veroordeeld tot celstraf en tbs, kwam in 2018 vrij – maar staat nu opnieuw terecht, dit keer voor een andere moord. En dat doet Esmeralda extra pijn.
Terug naar 9 augustus 2007. De dan 62-jarige Huib Krooder raakt tijdens een overval op zijn avondwinkel Car Check in Amstelveen verwikkeld in een worsteling. Hij wordt neergestoken en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis.
Zouo A. 16 jaar als hij Huib Krooder doodt
Zouo A., dan pas 16 jaar oud, wordt aangehouden. Vanwege zijn criminele verleden wordt hij veroordeeld volgens het volwassenenrecht. "Behandeling in een justitiële jeugdinrichting is een gepasseerd station,'' aldus de rechter destijds. A. moet voor drie jaar de gevangenis in en krijgt tbs. Doel is om zo snel mogelijk met de behandeling te starten.
In 2018 wordt die afgerond en is hij weer een vrij man. "Hij kon goed mensen om zijn vinger wikkelen. Maar hem vrijlaten was een grote fout. Dat neem ik de rechter kwalijk. Want anders had dit voorkomen kunnen worden", aldus de in Den Helder woonachtige Esmeralda.
Weer aangehouden voor doodschieten man uit Heerlen
En met dit, bedoelt ze het doodschieten van Frank van de Schier uit het Limburgse Heerlen in 2021. Het blijkt niet het enige misdrijf van Zouo A. in de drie jaar dat hij weer vrij is. In 2019 wordt hij ook al tot drie maanden cel veroordeeld voor een woninginbraak.
Hij wordt voor het doodschieten van de Heerlenaar veroordeeld tot 15 jaar cel en krijgt opnieuw tbs. Esmeralda kan door ziekte de zaak niet bijwonen. Maar bij het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch is ze er wel bij.
"Ik wilde alles weten over de zaak. En dat kan alleen als je in de rechtbank zit. Het voelt ook weer als een stukje afsluiting. Ook al heb ik wel weer therapie gehad vanwege de oude wonden die weer open zijn gehaald."
Tekst gaat verder onder de foto.
Esmeralda steunt slachtoffers
Het is niet de enige reden dat ze er is. Want ook heeft ze goed contact met de nabestaanden van Frank van de Schier. "Ik ben geen directe naaste, maar kan hun gevoel wel begrijpen. Dus ik kan tot steun zijn."
En zo zat ze twee weken geleden dus weer met Zouo A., inmiddels 33 jaar oud, in de rechtszaal. Dat de dochter van Huib Krooder er zit, wordt benoemd door de rechter. Ze zit pal achter hem, en heeft moeite om zich in te houden. "Ik ben ook een paar keer gecorrigeerd door bewakers, want ik zat mij enorm te ergeren. Hij was een hoopje ellende."
A. bekent het doodschieten, maar zegt het in een opwelling te hebben gedaan, terwijl hij onder invloed van drugs was. Na afloop kan Esmeralda zich niet meer inhouden als hij voorbijloopt om naar de gevangenis te worden gebracht. "Ik zei: 'Lafbek, kijk mij eens aan'. Maar hij keek niet, en reageerde ook niet."
18 jaar cel en opnieuw tbs voor doodslag
Afgelopen donderdag was de langverwachte uitspraak. Dat Zouo A., in de paar jaar dat hij vrij is, weer iemand heeft gedood wordt hem door het gerechtshof in Den Bosch zwaar aangerekend. Volgens deskundigen heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een ontwikkelstoornis. Ook is er sprake van misbruik van alcohol en drugs.
Met 18 jaar cel en tbs, valt de straf hoger uit dan tijdens de eerdere veroordeling. Wat Esmeralda, kan de straf niet lang genoeg zijn. "Deze jongen moet nooit vrijkomen. Het is een tikkende tijdbom en het is wachten tot die afgaat."
Zeventien jaar na de moord op haar vader zit Esmeralda Krooder opnieuw in de rechtszaal tegenover Zouo A. De man die in 2008 werd veroordeeld tot celstraf en tbs, kwam in 2018 vrij – maar staat nu opnieuw terecht, dit keer voor een andere moord. En dat doet Krooder extra pijn.
Terug naar 9 augustus 2007. De dan 62-jarige Huib Krooder raakt tijdens een overval op zijn avondwinkel Car Check in Amstelveen verwikkeld in een worsteling. Hij wordt neergestoken en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis.
Zouo A. 16 jaar als hij Huib Krooder doodt
Zouo A., dan pas 16 jaar oud, wordt aangehouden. Vanwege zijn criminele verleden wordt hij veroordeeld tot het volwassenenrecht. "Behandeling in een justitiële jeugdinrichting is een gepasseerd station,'' aldus de rechter destijds. A. moet voor drie jaar de gevangenis in en krijgt tbs. Doel is om zo snel mogelijk met de behandeling te starten.
In 2018 wordt die afgerond en is hij weer een vrij man. "Hij kon goed mensen om zijn vinger wikkelen. Maar hem vrijlaten was een grote fout. Dat neem ik de rechter kwalijk. Want anders had dit voorkomen kunnen worden", aldus de in Den Helder woonachtige Esmeralda.
Weer aangehouden voor doodschieten man uit Heerlen
En met dit, bedoelt ze het doodschieten van Frank van de Schier uit het Limburgse Heerlen in 2021. Het blijkt niet het enige misdrijf van Zouo A. in de drie jaar dat hij weer vrij is. In 2019 wordt hij ook al tot drie maanden cel veroordeeld voor een woninginbraak.
Hij wordt voor het doodschieten van de Heerlenaar veroordeeld tot 15 jaar cel en krijgt opnieuw tbs. Esmeralda kan door ziekte de zaak niet bijwonen. Maar bij het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch is ze er wel bij.
"Ik wilde alles weten over de zaak. En dat kan alleen als je in de rechtbank zit. Het voelt ook weer als een stukje afsluiting. Ook al heb ik wel weer therapie gehad vanwege de oude wonden die weer open zijn gehaald."
Tekst gaat verder onder de foto.
Esmeralda steunt slachtoffers
Het is niet de enige reden dat ze er is. Want ook heeft ze goed contact met de nabestaanden van Frank van de Schier. "Ik ben geen directe naaste, maar kan hun gevoel wel begrijpen. Dus ik kan tot steun zijn."
En zo zat ze twee weken geleden dus weer met Zouo A., inmiddels 33 jaar oud, in de rechtszaal. Dat de dochter van Huib Krooder er zit, wordt benoemd door de rechter. Ze zit pal achter hem, en heeft moeite om zich in te houden. "Ik ben ook een paar keer gecorrigeerd door bewakers, want ik zat mij enorm te ergeren. Hij was een hoopje ellende."
A. bekent het doodschieten, maar zegt het in een opwelling te hebben gedaan, terwijl hij onder invloed van drugs was. Na afloop kan Esmeralda zich niet meer inhouden als hij voorbijloopt om naar de gevangenis te worden gebracht. "Ik zei: 'Lafbek, kijk mij eens aan'. Maar hij keek niet, en reageerde ook niet."
18 jaar cel en opnieuw tbs voor doodslag
Afgelopen donderdag was de langverwachte uitspraak. Dat Zouo A., in de paar jaar dat hij vrij is, weer iemand heeft gedood wordt hem door het gerechtshof in Den Bosch zwaar aangerekend. Volgens deskundigen heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een ontwikkelstoornis. Ook is er sprake van misbruik van alcohol en drugs.
Met 18 jaar cel en tbs, valt de straf hoger uit dan tijdens de eerdere veroordeling. Wat Esmeralda, kan de straf niet lang genoeg zijn. "Deze jongen moet nooit vrijkomen. Het is een tikkende tijdbom en het is wachten tot die afgaat."
In de zaterdageditie van het Telegraafkwartier neemt Kamran Ullah de afgelopen nieuwsweek door. Demonstraties bij universiteiten tekende de week, de hoofdredacteur van De Telegraaf ergerde zich vooral aan het optreden van Alexandra van Huffelen. Als bestuurder van de Radboud Universiteit ging zij in gesprek met de onherkenbare demonstranten, iets wat zij volgens Ullah niet had moeten doen. Er kwam na 25 uur onderhandelen een akkoord voor de voorjaarsnota en een opmerkelijke naamswijziging van een school in Amstelveen is volgens Ullah te gênant voor woorden.
In de zaterdageditie van het Telegraafkwartier neemt Kamran Ullah de afgelopen nieuwsweek door. Demonstraties bij universiteiten tekende de week, de hoofdredacteur van De Telegraaf ergerde zich vooral aan het optreden van Alexandra van Huffelen. Als bestuurder van de Radboud Universiteit ging zij in gesprek met de onherkenbare demonstranten, iets wat zij volgens Ullah niet had moeten doen. Er kwam na 25 uur onderhandelen een akkoord voor de voorjaarsnota en een opmerkelijke naamswijziging van een school in Amstelveen is volgens Ullah te gênant voor woorden.
Het park aan de Amstelveense Bardeslaan heet sinds gisteren het 'Jan van Hulstpark'. Die naam moet de verborgen geschiedenis van een dappere verzetsstrijder weer zichtbaar maken. Trots onthulden zijn dochters Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin-van Hulst (92) het nieuwe naambord.
De 93-jarige Hannah Yakin-van Hulst kwam voor de onthulling van het naambord speciaal over vanuit Jeruzalem. De zussen liepen altijd van school naar huis door het park in Amstelveen dat nu naar hun vader is vernoemd.
Naast familie waren bij de onthulling ook zeventig leerlingen van Openbare Basisschool (OBS) Piet Hein aanwezig. Myriam vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader met jongere generaties te delen. "Er zal altijd oorlog zijn en daar kunnen jij en ik niks aan doen, maar we kunnen wel een beetje lief voor elkaar zijn", gaf ze de kinderen als boodschap mee.
Wie was Jan van Hulst?
Jan van Hulst wist tijdens de Tweede Wereldoorlog met slimme listen de levens van tientallen joden te redden. Samen met bevriend wetenschapper Arie de Froe verklaarde hij mensen op basis van zogenaamd antropologisch onderzoek tot niet-Joods, zodat ze hun Jodenster mochten afdoen. Als het hem niet lukte de Duitsers op die manier te misleiden, hielp hij hele gezinnen onderduiken.
Omdat verzetsstrijder Jan van Hulst zelf altijd bescheiden bleef, kennen maar weinig Amstelveners zijn dappere daden. Buurthistoricus en schrijver Stan Meeuwse vond het daarom belangrijk om zijn verhaal op te tekenen – en zijn naam een prominente plek in de buurt te geven.
Documentaire over Jan van Hulst
NH zendt op 2 mei een documentaire uit over het leven Jan van Hulst, door de ogen van zijn twee dochters. Benieuwd naar deze documentaire? Bekijk hieronder alvast de reportage die we vorig jaar met Myriam maakten.
Amstelveen zal op termijn meer asielzoekers onderdak bieden dan volgens de spreidingswet noodzakelijk is. Gisteravond stemde de raad voor het collegevoorstel om op de derde opvanglocatie zo'n veertig procent meer asielzoekers te huisvesten.
Ook is de raad akkoord met het voorstel van het college om een derde opvanglocatie niet vijf, maar tien jaar geopend te houden. Waar die derde opvanglocatie komt, is nog niet in beton gegoten.
De gemeente Amstelveen heeft een perceel aan de Randweg op het oog, op de grens met Uithoorn, waarover nog wordt onderhandeld met de eigenaar. En als de deal rondkomt, moet er ook nog worden onderhandeld met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).
Intussen klimt de gemeente Uithoorn hoog in de boom om Amstelveen op andere gedachten te brengen. De Uithoornse politiek is bang dat de asielzoekers zullen uitzwermen over Uithoornse wijken en daar gebruik zullen maken van (sociale) voorzieningen. Het dorpscentrum ligt bovendien dichterbij dan het centrum van Amstelveen.
Onlangs dwong de Uithoornse raad het eigen college te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om zich tegen de Amstelveense plannen te verzetten. Om hun zorgen kracht bij te zetten, spraken twee Uithoornse raadsleden onlangs zelfs de Amstelveense raad toe.
De keuze voor de locatie komt later aan bod, maar gister stemde een meerderheid van de raad voor de opgerekte voorwaarden. Dat betekent dat er op de nieuwe locatie niet 201 maar 280 asielzoekers komen te wonen. En dat de locatie niet voor vijf jaar open blijft, maar voor tien jaar, want alleen dan is het volgens het COA financieel haalbaar.
Meer rekening houden met Uithoorn
CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann probeerde de raad nog op andere gedachten te brengen. Hij stelde dat het Amstelveense college Uithoorn had overvallen met plannen en diende een motie in om meer rekening te houden met de buurgemeente. De stemming over de randvoorwaarden had daarom moeten worden uitgesteld, vond hij.
Dat was tegen het zere been van wethouder Adam Elzakalai, die Siegmann zichtbaar geagiteerd uitlegde dat hij zijn Uithoornse collega-wethouder De Robles al in het prilste stadium van de plannen op de hoogte had gebracht. Uiteindelijk bleek Siegmann alleen te staan: zijn 36 aanwezige collega-raadsleden stemden de motie weg.
Economische motieven
Het voorstel rond de opgerekte randvoorwaarden haalde het dus wel. Behalve Siegmann (CDA) stemden ook de vijf raadsleden van vier andere oppositiepartijen (Actief voor Amstelveen, 50Plus, BVNL en ChristenUnie) tegen.
Uitbreiding van het aantal asielzoekers voor een langere termijn is ingegeven 'door economische motieven' van het college, betoogt 50Plus-fractievoorzitter Emile Sjaardema. "Het heeft weinig te maken met nu verplicht uitvoering geven aan de spreidingswet."
Deal met Ouder-Amstel
Eerder bevestigde de gemeente al tegenover NH dat Amstelveen meer asielzoekers dan noodzakelijk wil opvangen om uitruil met buurgemeenten mogelijk te maken. Zo probeert Amstelveen een deal met Ouder-Amstel te sluiten.
Als Amstelveen de asielzoekers van Ouder-Amstel opvangt, neemt Ouder-Amstel zo'n 80 Oekraïners van Amstelveen over. De zorgwoningen aan de Maccibiadelaan waar Oekraïners zouden worden opgevangen, komen dan eerder vrij. Die kunnen dan in gebruik worden genomen door de doelgroep: mensen met een zorgvraag.
Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen."
Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.
Drie jaar échte buren geweest
Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint.
"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."
Lees verder onder de afbeelding.
Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."
De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."
Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen."
Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."
'Een echte horder'
Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."
Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen."
De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht."
Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.
Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af."
Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."
Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt."
Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen."
Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.
Drie jaar échte buren geweest
Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint.
"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."
Lees verder onder de afbeelding.
Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."
De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."
Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen."
Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."
'Een echte horder'
Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."
Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen."
De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht."
Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.
Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af."
Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."
Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt."
De Michiel de Ruyter School in Amstelveen gaat van naam veranderen. Na 83 jaar de naam van de bekende admiraal te hebben gedragen, is het volgens de directeur tijd voor een nieuwe naam. En dat is niet omdat de school De Ruyters rol in het koloniale verleden afwijst, 'maar omdat de naam niet meer bij ons past.'
De school is niet over een nacht ijs gegaan wat betreft de beslissing om haar naam te veranderen, vertelt directeur Nienke Egtberts. "Afgelopen jaar hebben wij als school onze visie op onderwijs opnieuw neergezet. Van daaruit hebben wij ook een meerjarenplan gemaakt. Wie zijn wij als school? Waar staan wij nu? En waar werken wij naartoe? Vanuit dit gesprek kwam de vraag: past de naam nog wel bij ons?"
De school kreeg de huidige naam in 1942 van de toenmalige burgemeester, Samuel Westendorff. Saillant detail: Westendorff werd als burgemeester aangesteld door de met de nazi's samenwerkende NSB. Of dat een factor is geweest in het besluit de naam te vervangen, zegt de school niet.
Koloniale verleden De Ruyter speelde geen rol
De keuze om van naam te veranderen zou niets te maken hebben met De Ruyter zelf. De bekendste admiraal van zijn tijd zou met zijn veroveringen de West-Indische Compagnie (WIC) hebben geholpen met het in stand houden van de Atlantische slavenhandel. "De keuze voor een nieuwe naam is uiteindelijk een keuze die voortkomt uit verbinding – niet uit afwijzing van het verleden, maar vanuit de wens om in het heden herkenbaar en toekomstgericht te zijn", aldus de school.
Het vervangen van historische namen en het heroverwegen van onze eigen geschiedenis heeft de afgelopen jaren tot veel discussie geleid, en deze naamsverandering is daar geen uitzondering op. Op sociale media wordt verontwaardiging gereageerd op het besluit van de school, omdat dit soort stappen volgens critici de Nederlandse geschiedenis uit zouden wissen.
De koepelorganisatie waar de school onder valt, Amstelwijs, snapt de discussie. "We begrijpen dat maatschappelijke discussies emoties kunnen oproepen. Tegelijk vinden we het waardevol dat scholen blijven reflecteren op wie ze zijn en waarvoor ze staan."
Onder Amstelwijs valt ook OBS Piet Hein, een andere historische zeevaarder, die als commandant van de WIC de slavenhandel mede mogelijk gemaakt heeft. Daarover zegt de koepelorganisatie dat 'andere scholen binnen Amstelwijs daarin hun eigen afwegingen maken.'
Volgens een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, zijn er geen landelijke richtlijnen voor de namen die scholen wel of niet mogen hebben. "Dat is echt aan de scholen zelf. Om die reden kunnen we ook niet vaststellen of er een trend gaande is waarin scholen die de naam dragen van een Nederlands historisch figuur vaker hun naam aan het heroverwegen zijn."
De school gaat nog beslissen wat de naam Michiel de Ruyter gaat vervangen. Leerlingen, ouders en leerkrachten mogen via een prijsvraag zelf voorstellen aandragen.
Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen."
Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.
Drie jaar échte buren geweest
Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint.
"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."
Lees verder onder de afbeelding.
Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."
De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."
Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen."
Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."
'Een echte horder'
Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."
Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen."
De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht."
Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.
Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af."
Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."
Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt."
De naam van Michiel de Ruyter, onze bekendste zeevaarder, wordt steeds vaker uit het straatbeeld verbannen. Ook een school in Amstelveen schrapt de admiraal van zijn gevel, omdat die ‘niet inclusief’ genoeg zou zijn. Nazaat Frits de Ruyter de Wildt wil het onjuiste beeld van zijn voorvader uit de Gouden Eeuw rechtzetten, maar loopt geregeld tegen muren op. ‘Hij was juist heel erg voor gelijkwaardigheid’.
Na tachtig jaar gooit de OBS Michiel de Ruyter-school in Amstelveen de naam van de beroemde zeeheld overboord. De naam zou niet meer passen bij de moderne, diverse school van nu. Opiniemaker Wierd Duk vindt dit geschiedvervalsing, maar ook een aanval op de Nederlandse cultuur en identiteit. Hij praat erover in Nieuws van de dag.
De Michiel de Ruyter-school in Amstelveen wil af van de associatie en band met de Hollandse zeeheld naar wie het ruim 80 jaar lang is vernoemd. Er wordt binnenkort een inclusieve naam gekozen die ’wel passend is’.
De week start met een paar flinke files: op verschillende plekken in de provincie staat het verkeer stil. Op de A7 bij afrit Avenhorn - Purmerend-Noord moeten weggebruikers rekening houden met een file van 50 minuten. Ook op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens staat het vast.
Door een ongeluk op de A7 staat het verkeer richting Zaanstad bij afrit Avenhorn - Purmerend-Noord stil. De linkerrijstrook is dicht en de vertraging bedraagt 50 minuten.
Even verderop, op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens moeten weggebruikers rekening houden met 18 minuten vertraging. Bij knooppunt Watergraafsmeer staat het stil.
Vanochtend stond er ook een grote file op de A7 tussen Alkmaar en Amstelveen. Door een ongeluk met vier auto's waren daar twee rijstroken afgesloten. Die file is inmiddels bijna opgelost.
De week start met een paar flinke files: op verschillende plekken in de provincie staat het verkeer stil. Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp moeten weggebruikers rekening houden met een file van 45 minuten en ook op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens staat het vast.
Door een ongeluk ter hoogte van de afrit Haarlem-Zuid bij knooppunt Badhoevedorp zijn twee rijstroken afgesloten. Het verkeer tussen Alkmaar en Amstelveen staat daardoor stil en de vertraging is opgelopen tot 45 minuten.
Op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens moeten weggebruikers rekening houden met 15 minuten vertraging.
En ook op de A7 is het druk. In de richting Hoorn naar Zaanstad staat tien minuten file bij de afrit Avenhorn - Purmerend-Noord.
Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen vandaag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.
"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."
Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.
Groene wijk zonder auto's
De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."
Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.
Tekst gaat verder onder de foto
Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."
Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.
De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."
Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."
Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.
De actrice lijkt opnieuw verliefd én klaar voor een spannend nieuw hoofdstuk in haar romantische leven.
Liefde hangt in de lucht voor Isa Hoes
Het lijkt erop dat de liefde weer volop bloeit voor Isa Hoes. De actrice, bekend van onder andere Goede Tijden Slechte Tijden en haar openhartige boeken, heeft een nieuwe liefde gevonden. De naam van haar vriend houdt ze nog even geheim, maar duidelijk is wel dat er vlinders in de lucht hangen. En waar kun je beter samen van dat geluksgevoel genieten dan in een stijlvol liefdesnestje in hartje Amsterdam?
Een droompand in het hart van de hoofdstad
In 2021 kocht Isa al een schitterende bovenwoning in het centrum van de hoofdstad. Voor het bedrag van 1.150.000 euro, iets onder de vraagprijs van 1,2 miljoen, wist ze dit droompand te bemachtigen. De woning is verdeeld over twee verdiepingen, telt vier kamers en heeft een woonoppervlakte van 124 vierkante meter. Genoeg ruimte dus voor romantische diners, lange filmavonden en wellicht zelfs een gezamenlijk ontbijtje op het zonovergoten dakterras met uitzicht over de Jordaan.
Luxe, comfort en romantiek onder één dak
De woning beschikt over een moderne keuken, luxe badkamer, sfeervolle woonkamer met open haard én een inloopkast die zich tussen de twee slaapkamers bevindt. Dit alles maakt het pand tot een perfecte mix van comfort, privacy en romantiek. Een plek waar je je moeiteloos kunt terugtrekken van het drukke stadsleven.
Van Amstelveen naar een nieuw hoofdstuk in de liefde
Hoewel Isa eerder een appartement had in Amstelveen, lijkt ze met deze woning een bewuste stap gezet te hebben naar het bruisende stadsleven en misschien ook wel naar een nieuw hoofdstuk in de liefde. Want zeg nu zelf: een droomhuis als dit deel je het liefst met iemand die je dierbaar is.
Gaat haar geliefde binnenkort bij haar intrekken?
Of haar nieuwe liefde binnenkort officieel zijn intrek neemt in dit Amsterdamse paradijsje blijft nog even de vraag, maar de setting voor een mooi liefdesverhaal ligt er in ieder geval al.
Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen vandaag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.
"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."
Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.
Groene wijk zonder auto's
De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."
Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.
Tekst gaat verder onder de foto
Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."
Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.
De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."
Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."
Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.
Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen maandag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.
"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."
Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.
Groene wijk zonder auto's
De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."
Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.
Tekst gaat verder onder de foto
Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."
Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.
De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."
Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."
Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel te doen is over het invoeren van betaald parkeren. Zo kwamen inwoners van Amstelveen, Haarlem en Hilversum het afgelopen jaar massaal in opstand tegen hun gemeentebestuur over het voornemen in (een deel van) hun woonplaats betaalde parkeerplekken en vergunningen in te voeren.
Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.
De actrice lijkt opnieuw verliefd én klaar voor een spannend nieuw hoofdstuk in haar romantische leven.
Liefde hangt in de lucht voor Isa Hoes
Het lijkt erop dat de liefde weer volop bloeit voor Isa Hoes. De actrice, bekend van onder andere Goede Tijden Slechte Tijden en haar openhartige boeken, heeft een nieuwe liefde gevonden. De naam van haar vriend houdt ze nog even geheim, maar duidelijk is wel dat er vlinders in de lucht hangen. En waar kun je beter samen van dat geluksgevoel genieten dan in een stijlvol liefdesnestje in hartje Amsterdam?
Een droompand in het hart van de hoofdstad
In 2021 kocht Isa al een schitterende bovenwoning in het centrum van de hoofdstad. Voor het bedrag van 1.150.000 euro, iets onder de vraagprijs van 1,2 miljoen, wist ze dit droompand te bemachtigen. De woning is verdeeld over twee verdiepingen, telt vier kamers en heeft een woonoppervlakte van 124 vierkante meter. Genoeg ruimte dus voor romantische diners, lange filmavonden en wellicht zelfs een gezamenlijk ontbijtje op het zonovergoten dakterras met uitzicht over de Jordaan.
Luxe, comfort en romantiek onder één dak
De woning beschikt over een moderne keuken, luxe badkamer, sfeervolle woonkamer met open haard én een inloopkast die zich tussen de twee slaapkamers bevindt. Dit alles maakt het pand tot een perfecte mix van comfort, privacy en romantiek. Een plek waar je je moeiteloos kunt terugtrekken van het drukke stadsleven.
Van Amstelveen naar een nieuw hoofdstuk in de liefde
Hoewel Isa eerder een appartement had in Amstelveen, lijkt ze met deze woning een bewuste stap gezet te hebben naar het bruisende stadsleven en misschien ook wel naar een nieuw hoofdstuk in de liefde. Want zeg nu zelf: een droomhuis als dit deel je het liefst met iemand die je dierbaar is.
Gaat haar geliefde binnenkort bij haar intrekken?
Of haar nieuwe liefde binnenkort officieel zijn intrek neemt in dit Amsterdamse paradijsje blijft nog even de vraag, maar de setting voor een mooi liefdesverhaal ligt er in ieder geval al.
"Ha Dilan", schrijven bijna zestig VVD-burgemeesters boven een oproep aan hun partijleider om de financiële problemen van gemeenten aan te pakken. "Als gemeenten en Rijk er niet in slagen om tot structurele oplossingen te komen, dan zijn juridische procedures onvermijdelijk".
VVD-burgemeesters die in een brief aan hun partijleider openlijk voorsorteren op juridische stappen tegen het rijk: zoiets is zelden vertoond. Voor de tweede keer in een paar maanden tijd is er hoogoplopende onrust binnen de VVD-gelederen over de bezuinigingen die volgend jaar worden doorgevoerd op het gemeentefonds, de pot geld waaruit de uitgaven worden betaald die gemeenten moeten doen.
In 2026 wordt daar 2,4 miljard euro op bezuinigd, zo is het voornemen. Dat slaat zo'n gat in de begrotingen van gemeenten, dat zij zelf spreken van een "ravijnjaar".
In februari waren het de VVD-wethouders die in een brief massaal aan de bel trokken bij hun partijleider, vandaag kreeg de NOS een brief in handen van VVD-burgemeesters.
Voorjaarsnota
Bijna zestig van hen hebben deze week hun handtekening gezet onder een noodkreet aan Dilan Yesilgöz. Nu er in Den Haag wordt onderhandeld over de voorjaarsnota proberen zij de druk op de partijleiding verder op te voeren. "De tijd van tijdelijke lapmiddelen is voorbij", schrijven ze.
"Zorgelijk is de stilstand die dreigt, ook op bestuurlijk niveau. Gemeenten kunnen in toenemende mate geen partner meer zijn voor het kabinet op cruciale dossiers als woningbouw, mobiliteit, veiligheid en energie, thema's die ook voor de VVD de hoogste prioriteit hebben."
Onder de brief staan de namen van de burgemeesters van onder andere Tilburg, Den Bosch, Baarn, Wassenaar, Haarlemmermeer en Amstelveen.
De initiatiefnemer van de brief is de Haagse burgemeester en partijprominent Jan van Zanen. Hij zegt dat hij maandag met deze actie begon en "binnen enkele momenten" de bijna zestig handtekeningen van zijn VVD-collega's binnen had. "Ik weet dat het allemaal ingewikkeld is, maar gemeenten verdienen een eerlijke behandeling", zegt Van Zanen.
Het is zeer ongebruikelijk dat VVD-prominenten zich zo publiekelijk wenden tot hun partijleider. De brief uit februari van de wethouders was al heel opvallend, dat nu ook nog de burgemeesters zich uitspreken is ongekend.
Na de brief van de ongeruste wethouders volgde er in februari een gesprek met de Tweede Kamerfractie. Dat leidde volgens betrokkenen niet tot tevredenheid bij de lokale bestuurders.
'Worden niet serieus genomen'
De vereniging van VVD-burgemeesters schaart zich achter de noodkreet. Voorzitter Jorrit Eijbersen van die vereniging zegt vandaag in Met het Oog op Morgen dat de burgemeesters zich niet serieus genomen voelen door de Rijksoverheid.
In een reactie op de brief laat de VVD weten dat "deze problemen bij de coalitiepartijen bekend zijn". "Onze fractievoorzitter heeft de bestuurders die de brief hebben geschreven inmiddels geantwoord.". Over de inhoud van dat antwoord wil de VVD geen mededelingen doen.
Hoe vervang je een snelweg zonder de bestaande snelweg te sluiten? Het antwoord op die vraag vind je sinds enkele jaren tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp. Daar wordt de A9 verbreed en op sommige plekken verdiept aangelegd. Op foto's van Rijkswaterstaat is goed te zien hoe dat in z'n werk gaat.
Wie van Holendrecht naar Badhoevedorp rijdt, komt eerst langs Ouderkerk aan de Amstel. Op onderstaande foto is goed te zien hoe tussen de bestaande snelweg en de Ouderkerkerplas een nieuwe snelweg wordt aangelegd. In 2026 gaat de verbreding bij Ouderkerk van start en worden daar geluidsschermen geplaatst.
Dan het stuk snelweg bij Amstelveen: daar wordt de A9 over een afstand van 1,6 kilometer verdiept aangelegd.
Dat gebeurt door verdiepte (snelweg)bakken te bouwen waarvoor naast de huidige weg een flink stuk wordt afgegraven. Op drie plekken worden overkappingen geplaatst: bij het Oude Dorp, bij het Stadshart en bij het Bovenlandpad. Bij de Meander wordt een park op overkapping aangelegd, over de inrichting van de andere overkappingen is nog geen besluit genomen.
Bijzonder kruispunt
Op de foto hieronder zie je de aanleg van de bakken bij de afslag Stadshart en de kruisende Keizer Karelweg. Dat kruispunt was in januari nog vijf dagen dicht omdat Rijkswaterstaat het moest verplaatsen om ruimte te maken voor de aanleg van de verdiepte ligging.
In deze video legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit wat het kruispunt zo bijzonder maakt.
Lees verder onder de foto
En dan de Schipholbrug, vorige week nog goed voor een verkeersinfarct in en rond Amsterdam. Nadat de aannemer per ongeluk in het betonijzer van het nieuwe brugdek had geboord, werd de snelweg afgesloten en moest verkeer worden omgeleid via de A2, A10 en A4.
De gemeente Amstelveen gaat een poging wagen een ernstig verwaarloosd rijtjeshuis aan de Fideliolaan te verkopen. Het huis wordt volgens de gemeente al zo'n dertig jaar niet meer bewoond en zorgt voor overlast in de buurt.
Tijdens een inspectie begin 2024 bleek de woning niet alleen bouwkundig in slechte staat, maar ook zo vervuild dat omwonenden gevaar liepen. "Dit en klachten uit de buurt hebben ons er toe aangezet in actie te komen", zegt verantwoordelijk wethouder Raat. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen."
Woning mogelijk openbaar geveild
De eigenaar is bekend bij de gemeente en heeft de kans gehad zijn woning op te knappen. Maar omdat hij letterlijk en figuurlijk niet thuis gaf, heeft de gemeente de woning in april vorig jaar ontruimd. De rekening à 20.000 euro is naar de eigenaar gestuurd, maar hij heeft niet betaald.
Met een last onder dwangsom à 50.000 euro probeerde de gemeente de eigenaar onder druk te zetten zijn woning op te knappen, maar ook daar trok hij zich niets van aan. Toen hij op 6 december vorig jaar nog niets had ondernomen, besloot de gemeente de dwangsom te gaan innen.
Omdat de eigenaar ook daar niet op reageert, onderzoeken de gemeente en de deurwaarder nu of de woning zonder tussenkomst van de eigenaar kan worden verkocht. "Dit gaat meestal via een publieke veiling", schrijft de gemeente, om er aan toe te voegen dat het 'uiterst zeldzaam' is dat de gemeente tot dergelijke stappen wordt gedwongen.
Opbrengst (na aftrek schulden) naar eigenaar
De deurwaarder doorloopt momenteel de wettelijk vereiste stappen om de woning te verkopen. Als dat lukt, worden met de opbrengst eerst schulden bij de bank, gemeente en deurwaarder afgelost. Wat rest, gaat alsnog naar de eigenaar.
Er is vorig jaar geld gereserveerd om verwaarloosde woningen aan te pakken. De gemeente heeft meerdere woningen in gedachten, waaronder dus het adres aan de Fideliolaan.
Het verzet tegen de asielplannen in de regio Amstelland groeit. De Uithoornse politiek wil de Amstelveense plannen voor een asielzoekerscentrum op de grens dwarsbomen. En de actiegroep AZC Uithoorn Weg Ermee hoopt ook een stokje te kunnen steken voor een opvanglocatie aan de Wiegerbruinlaan in Uithoorn. Morgenavond staat er een protest bij het gemeentehuis op de agenda.
Dat bevestigt de oprichter van de Facebook-groep en de initiatiefnemer van het protest in gesprek met NH Nieuws. De 'bezorgde Uithoornaar' wil liever niet met naam en toenaam in de publiciteit, maar zijn naam is bekend bij de redactie.
Hij strijdt al langer tegen de asielplannen in zijn dorp. Ook politiek, maar in het gemeentehuis voelt hij zich een roepende in de woestijn. "Toen Uithoorn vorig jaar de plannen voor asielopvang aan de Wiegerbruinlaan bekendmaakte, heb ik twee keer ingesproken. Maar het is aan dovemansoren gericht."
Liever kleinschalige opvang
"Onze voorkeur gaat uit naar een aantal kleine opvangplekken zoals het Buurtnest", sprak hij namens 'veel bezorgde burgers en ondernemers' op 14 november de raad toe.
"Maar wij zijn tegen de 250 asielzoekers, inclusief 60 minderjarigen, in de Wieger. Dit aantal is veel te groot op een plek die ook niet geschikt is gezien de ligging." Inmiddels zijn de 60 minderjarige vluchtelingen geschrapt, maar komen daar 60 volwassen vluchtelingen voor in de plaats.
De Uithoornaar woont een halve kilometer van het voormalige L'Oreal-kantoor en is vooral bezorgd om de veiligheid van zijn gezin en buurtgenoten.
"Het COA kan wel zeggen dat er nauwelijks incidenten zijn op opvanglocaties, maar ze hebben geen zicht op wat er in de buurt gebeurt. Het Libellebos ligt om de hoek, dan gaan ze daar rondzwerven."
Behalve op de Uithoornse opvanglocatie aan de Wiegerbruinlaan, richt het protest zich ook op het Amstelveense plan om een locatie voor 280 asielzoekers op de grens met Uithoorn te openen.
Uithoorn aan de overkant van de sloot
Amstelveen heeft een perceel ten zuiden van de N201 en tussen de Noorddammerweg en het tramspoor op het oog (zie kaart hieronder). Om een indruk te krijgen van de nabijheid van Uithoorn: de Randweg aan de overkant van de sloot is voor een deel Amstelveens en voor een deel Uithoorns grondgebied.
Lees verder onder de kaart
De geplande locatie zou zo 'ver van Amstelveense voorzieningen' zijn, dat gevreesd wordt dat de bewoners over de wijken Legmeer en Zijdelwaard 'uitzwermen'. De druk op de her en der toch al piepende en krakende sociale voorzieningen als scholen en huisartsposten zou dan wel eens te ver kunnen oplopen.
De Uithoornse zorgen zijn niet nieuw. Al bij de bekendmaking van de plannen voor een derde opvanglocatie in Amstelveen, kwam buurdorp Uithoorn in verweer. Om te benadrukken dat het ze menens is, hebben twee Uithoornse gemeenteraadsleden vorige week ingesproken in de Amstelveense gemeenteraad.
Ook de initiatiefnemer van het protest van morgen vindt het vreemd dat Amstelveen voor een locatie heeft waar 'ze wel de lusten, niet de lasten' dragen. Bovendien ligt de beoogde locatie vlakbij Zijdelwaard, waar de spanningen soms hoog oplopen. "Kijk alleen maar naar afgelopen jaarwisseling", blikt hij terug op de rellen rond de flats aan de Europarei.
Uithoorn probeerde Amstelveen de afgelopen tijd op andere gedachten te brengen, maar zonder resultaat. Zelfs een poging van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk om de plooien glad te strijken, heeft niets opgeleverd. Nadat ze gedrieën om tafel hadden gezeten, concludeerde Van Dijk dat Uithoorn en Amstelveen er samen maar moesten uitkomen.
Onderzoek naar verzet
Dat wil de Uithoornse wethouder De Robles ook graag, maar de gemeenteraad denkt er anders over. Dat bleek afgelopen donderdag toen de gemeenteraad een motie van CDA, VVD en DUS! aannam. Daarmee verplicht de gemeenteraad het college te onderzoeken welke juridische mogelijkheden Uithoorn heeft om zich te verzetten tegen de Amstelveense plannen.
"Het CDA maakt zich net als veel inwoners grote zorgen over de mogelijke komst van het azc Amstelveen, precies op onze gemeentegrens", lichtte fractievoorzitter André Jansen schriftelijke vragen aan de wethouder toe. "En zoals het CDA eerder al eerder heeft betoogd, dreigt Uithoorn te worden overlopen door nog eens 250 tot 280 asielzoekers."
Opvallend: Gemeentebelangen stemde tegen de motie, want vindt het nog te vroeg om de druk zo ver op te voeren.
De kogels zijn nog niet door de Amstelveense kerk. De gemeenteraad gaf vorig jaar weliswaar haar zegen over een derde opvanglocatie voor 201 asielzoekers voor 5 jaar, maar inmiddels wil het college 280 asielzoekers voor een periode van 10 jaar opvangen. Afgelopen week is erover gedebatteerd, op 16 april stemt de raad erover.
Maar ook als de raad instemt, is het azc nog niet in beton gegoten, legt een woordvoerder uit. "Het hangt dan nog van een aantal andere factoren af of de opvanglocatie daadwerkelijk te realiseren is. Zo is de gemeente nog in gesprek met de grondeigenaar over aankoop van de grond."
Gelet op de verdeelsleutel van de Spreidingswet, waaraan ook Amstelveen probeert te voldoen, moet de gemeente 561 asielzoekers opvangen. Een klein deel daarvan - zo'n zestig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) - wordt inmiddels gehuisvest aan de Bouwerij.
Gezinnen met kinderen naar Kronenburg
Deze week opent een azc in een voormalig kantoorpand in Kronenburg. Daar gaan driehonderd mensen wonen, onder wie veel gezinnen met kinderen, zo maakte wethouder Adam Elzakalai vorige week bekend. Daarnaast worden er zo'n 100 statushouders gehuisvest, die al wel een verblijfsvergunning hebben, maar voor wie nog geen woonruimte beschikbaar is.
Lees verder onder de foto.
En dus moet er nog ruimte worden gerealiseerd voor 201 asielzoekers. Dat het college er nu toch 280 van hoopt te maken, is politiek gemotiveerd. Door meer asielzoekers op te nemen dan strikt noodzakelijk, hoopt Amstelveen 'uitruilmogelijkheden' met buurgemeenten te realiseren, zegt de woordvoerder.
Koehandel met vluchtelingen
Op initiatief van Ouder-Amstel verkennen Amstelveen en Ouder-Amstel nu een herverdeling van de regionale opvang-opgave. Concreet zou dat kunnen betekenen dat Amstelveen 79 asielzoekers voor kleine buurman Ouder-Amstel opvangt. En in ruil daarvoor zou Ouder-Amstel dan evenveel Oekraïense vluchtelingen van Amstelveen overnemen.
Groot voordeel van zo'n deal is dat de nieuwe woningen aan de Amstelveense Maccabiadelaan eerder vrijkomen voor de doelgroep waarvoor ze bestemd zijn, benadrukt de gemeente. Eigenlijk zouden daar eerst een tijdje Oekraïners gaan wonen, maar dat is dan niet meer nodig. Er kunnen dan direct mensen met een zorgbehoefte gaan wonen.
Protest in Uithoorn
Of er veel animo is voor het protest van morgenavond tegen de azc's, durft de organisator niet te zeggen. Wel dat hij al een tweede protest in de planning heeft. "Amstelveen volgt nog." Het protest begin om 19.30 uur.
De gemeente Amstelveen gaat een poging wagen een ernstig verwaarloosd rijtjeshuis aan de Fideliolaan te verkopen. Het huis wordt volgens de gemeente al zo'n dertig jaar niet meer bewoond en zorgt voor overlast in de buurt.
Tijdens een inspectie begin 2024 bleek de woning niet alleen bouwkundig in slechte staat, maar ook zo vervuild dat omwonenden gevaar liepen. "Dit en klachten uit de buurt hebben ons er toe aangezet in actie te komen", zegt verantwoordelijk wethouder Raat. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen."
Woning mogelijk openbaar geveild
De eigenaar is bekend bij de gemeente en heeft de kans gehad zijn woning op te knappen. Maar omdat hij letterlijk en figuurlijk niet thuis gaf, heeft de gemeente de woning in april vorig jaar ontruimd. De rekening à 20.000 euro is naar de eigenaar gestuurd, maar hij heeft niet betaald.
Met een last onder dwangsom à 50.000 euro probeerde de gemeente de eigenaar onder druk te zetten zijn woning op te knappen, maar ook daar trok hij zich niets van aan. Toen hij op 6 december vorig jaar nog niets had ondernomen, besloot de gemeente de dwangsom te gaan innen.
Omdat de eigenaar ook daar niet op reageert, onderzoeken de gemeente en de deurwaarder nu of de woning zonder tussenkomst van de eigenaar kan worden verkocht. "Dit gaat meestal via een publieke veiling", schrijft de gemeente, om er aan toe te voegen dat het 'uiterst zeldzaam' is dat de gemeente tot dergelijke stappen wordt gedwongen.
Opbrengst (na aftrek schulden) naar eigenaar
De deurwaarder doorloopt momenteel de wettelijk vereiste stappen om de woning te verkopen. Als dat lukt, worden met de opbrengst eerst schulden bij de bank, gemeente en deurwaarder afgelost. Wat rest, gaat alsnog naar de eigenaar.
Er is vorig jaar geld gereserveerd om verwaarloosde woningen aan te pakken. De gemeente heeft meerdere woningen in gedachten, waaronder dus het adres aan de Fideliolaan.
Amstelvener Bert Eeken trekt voor de zoveelste keer bij de gemeente aan de bel over de veiligheid van een fietsoversteek dicht bij zijn huis. Afgelopen vrijdag werd aan De Grote Beer opnieuw een fietser aangereden.
De fietser kwam er met schaafwonden vanaf, laat de politie aan NH weten. Voor een 14-jarig meisje liep het vorig jaar oktober minder goed af. Zij werd op dezelfde oversteek door een bestelbusje overreden en raakte bekneld.
In de maanden voor dat ongeluk had Bert meerdere keren zijn zorgen geuit bij de gemeente. Zijn eigen kleindochter werd er vlak voor zijn ogen namelijk op een haar na gemist door een auto.
Bang voor een slechte afloop
"Ik ben bang dat het op een kwade dag heel slecht afloopt voor een fietsend kind, omdat veel pubers daarlangs fietsen op weg naar school of in hun pauzes, op weg naar de supermarkt voor hun lekkere trek. En dat gaat vaak ook nog op een fatbike, onderwijl druk met elkaar babbelend", vertelt Bert.
Ook Yuval - die direct naast het kruispunt woont - houdt zijn hart vast, vertelde hij vorig jaar aan NH. "Ik zag gisteren dat mijn dochter aan kwam fietsen zonder goed te kijken. Ze heeft voorrang, maar ik druk haar op het hart om te remmen en goed om zich heen te kijken."
Bekijk hieronder de reportage waarin Bert zijn zorgen uit. Tekst gaat verder onder de video.
De gemeente heeft sinds het ongeluk met het 14-jarige meisje een stopbord geplaatst en het groen teruggesnoeid voor beter zicht. Daar is Bert blij mee, maar volgens hem is het niet genoeg. Veel automobilisten zetten de auto namelijk niet helemaal stil.
"Men remt alleen vlak vóór de drempel kort, om gebruik te maken van het in- en uitveren van de neus en zodoende gemakkelijker op de drempel te komen om daarop direct weer gas te geven." Verkeerswethouder Herbert Raat heeft toegezegd de situatie deze week met eigen ogen te gaan bekijken.
Een bomvolle sportdag vandaag met heel veel voetbal in zowel de eredivisie, eerste divisie en tweede divisie. AZ ontvangt Feyenoord in het eigen stadion en Telstar neemt het op tegen Helmond Sport.
AZ - Feyenoord: 0-1 (AFGELOPEN) Helmond Sport - Telstar: 2-2 (AFGELOPEN)
Voor vandaag sluiten we dit liveblog. Morgen weer een nieuwe interessante sportdag. Dan onder andere aandacht voor Ajax - NAC Breda. Ook de Ronde van Vlaanderen staat op het programma met onder anderen Cees Bol (Zaandam) en Enzo Leijnse (Amstelveen) aan de start.
De zes minuten blessuretijd zijn officieel al 30 seconden verstreken als de bal voor de voeten komt van Jeff Hardeveld. De verdediger schiet de bal stijf in de kruising en iedereen van Telstar wordt gek! Net zoals vorige week slaat Telstar weer toe in de laatste seconden. Het is gelijk afgelopen in Helmond.
De invaller aan de kant van AZ knalt vanuit een moeilijke hoek op de vuisten van Wellenreuther.
Feyenoord staat, dankzij een eigen doelpunt van Buurmeester, maar zonder ook maar zelf een schot tussen de palen te hebben afgevuurd op voorsprong.
Jayden Addai lost Wouter Goes af. Maarten Martens zet nu alles op alles voor een punt tegen Feyenoord.
Weer komt AZ goed weg. Invaller Julián Carranza geeft een duw in de rug van Bruno Martins Indi en schiet vervolgens raak. Scheidsrechter Manschot ziet er in eerste instantie geen overtreding in, maar de VAR draait de beslissing terug.
AZ gaat met Mexx Meerdink in de ploeg iets proberen te forceren in het laatste kwartier. Ook Mees de Wit is ingevallen. Belic en Kasius gaan naar de kant.
Sebastiaan Hagedoorn staat net een aantal minuten in het veld als hij perfect wordt bediend door Jayden Turfkruier. Hagendoorn duikt helemaal vrij op voor de doelman van Helmond Sport, maar hij kopt de voorzet van Turfkruier een meter naast.
Justin Ogenia wordt de diepte ingestuurd en gaat alleen op Ronald Koeman jr. af. De invaller aan de zijde van Helmond Sport haalt verwoestend hard uit in de korte hoek, maar de knal spat uiteen op de paal.
AZ komt goed weg. Anis Hadj Moussa maakt op aangeven van Ayase Ueda de 0-2. De man van assist stond echter buitenspel toen hij werd ingespeeld.
Youssef El Kachati probeert het vanaf een meter of 25. De poging van de topscorer van Telstar zeilt over het doel.
Zowel Kees Smit als Ruben van Bommel komen in de ploeg. Voor Zico Buurmeester en Ibrahim Sadiq zit het duel tegen Feyenoord er op.
Denso Kasius rukt op over de rechterflank en kan uithalen. De poging van de vleugelverdediger wordt geblokt.
Zowel AZ als Telstar staan op achterstand. AZ is zeker niet de mindere van Feyenoord, maar schiet zichzelf in de voet door onzorgvuldig te verdedigen. Telstar hoopt dat de aansluitingstreffer van Hamdaoui het begin is van meer in de tweede helft.
Youssef El Kachati zoekt in een overvol strafschopgebied naar een gaatje om uit te halen. De topscorer van Telstar vindt uiteindelijk de ruimte, maar zijn poging gaat rakelings naast. Telstar zoekt de gelijkmaker vlak voor de rust.
Geklungel in de defensie van AZ zorgt uiteindelijk voor de 0-1. Zico Buurmeester kopt de bal ongelukkig in eigen goal na een voorzet van Igor Paixão. Jeroen Zoet kan er net niet meer bij. Feyenoord neemt als eerste een voorsprong in Alkmaar.
Ibrahim Sadiq dringt het strafschopgebied binnen en haalt uit. De poging van de vleugelaanvaller wordt nog getoucheerd door Gernot Trauner, maar Timon Wellenreuther kan eenvoudig pareren.
Jeroen Zoet wordt in de problemen gebracht door een slechte pass van Bruno Martins Indi. De doelman van AZ, die vandaag Rome-Jayden Owusu-Oduro vervangt, komt er uiteindelijk goed mee weg zonder dat Feyenoord kansrijk kan worden.
Het is nog niet de middag van Telstar. Lennerd Daneels is het eindstation van een fraaie aanval. Helmond Sport verdubbelt zo de voorsprong.
Een hoekschop van Peer Koopmeiners draait gevaarlijk in en belandt op de bovenkant van de lat. AZ dringt aan.
Troy Parrott is ontsnapt aan de verdediging van Feyenoord en haalt uit. De poging van de Ierse spits wordt gekeerd door Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther.
De bal ligt al heel snel achter Ronald Koeman jr. Anthony van den Hurk is de maker van de hele vroege openingsgoal.
De wedstrijden AZ - Feyenoord en Helmond Sport - Telstar zijn begonnen.
"Hij heeft een overbelasting in de pees van zijn voet. We hebben hem vandaag nog getest, maar het was niet genoeg. Jeroen Zoet hadden we hier al op voorbereid", aldus Martens bij ESPN.
Van de laatste vijf ontmoetingen met de Rotterdammers won AZ er twee, verloor het er tevens twee en in 2018 werd het een gelijkspel.
1. 04-02-2024 AZ - Feyenoord 0-1 2. 16-10-2022 AZ - Feyenoord 1-3 3. 27-02-2022 AZ - Feyenoord 2-1 4. 28-02-2021 AZ - Feyenoord 4-2 5. 16-09-2018 AZ - Feyenoord 1-1
Uitstekend stukje onderzoek van Follow The Money naar vlugge vogel (aasgier meer) Oguz Dulkadir: "Oguz Dulkadir, oprichter van de Weekend Academie, profileert zich als weldoener van kansarme kinderen. Achter het liefdadige imago schuilt een lucratief verdienmodel: scholen krijgen de rekening via een commerciële tak, maar schoolbesturen wisten niet dat het geld in Dulkadirs eigen zak belandde."
Tja... dan ben je een slechte hoor. Ook Dulkadir begon tijdens de Coronapandemie zijn winstkansen schoon te zien. Vanaf 2020 richtte hij tien commerciële bv's op, waarmee hij facturen van miljoenen euro's voor met subsidie ontwikkelde onderwijsprogramma's stuurde naar schoolbesturen, die in de waan zaten met een stichting te maken te hebben die het 'om niet' deed.
Wat het nog een graad heter maakt is dat Dulkadir het weggesluisde geld zou hebben geïnvesteerd in vastgoed voor een niet mis te verstaan bedrag van 4,5 miljoen euro. Nou kan je daar in Amsterdam wellicht één mooi pand van kopen, maar in de rest van Nederland geldt dat als heel veel centjes. In 2024 kocht hij nog een villa in Amstelveen voor 2,2 miljoen. Leuk detail voor de kansarme kinderen: er zijn vijf slaapkamers en een gastenvertrek in de villa.
AT5 was er in 2017 bij toen Dulkadir een 'Appeltje van Oranje' had gekregen voor zijn Weekend Academie
Amstelveen gaat dierenartskosten van minima vergoeden. Inwoners met een laag inkomen kunnen voortaan honderden euro's per jaar van de gemeente krijgen om hun kat of hond te laten chippen, ontwormen of zelfs te laten opereren. En dat komt goed uit, want de dierenartskosten rijzen de pan uit.
Voor Irma de Jongh komt de regeling als 'een geschenk uit de hemel', vertelt ze in gesprek met NH. "Anderhalve week geleden kreeg ik die brief, toen ik 'm las rolden de tranen wel even over m'n wangen", aldus een dolgelukkige Irma. Ze woont sinds het overlijden van haar man alleen en haar hond Knutje betekent alles voor haar.
Met de regeling wil Amstelveen minima tegemoetkomen in de zorg voor hun huisdier. "Als gemeente vinden we het welzijn van en daarmee de zorg voor dieren heel belangrijk", citeert de gemeente wethouder Frank Berkhout (dierenwelzijn) in een persbericht.
"Mensen met een laag inkomen staan soms voor dilemma's als er iets is met hun huisdier. Dat is begrijpelijk en schrijnend. Wij hopen met deze regeling hun zorgen te verminderen en daarmee de gezondheid van hun huisdieren te verbeteren."
Zwaar toegetakeld door vechthonden
Irma weet hoeveel stress hoge dierenartskosten kunnen opleveren. Knutje werd twee jaar geleden aangevallen en zwaar toegetakeld door twee staffords. Van de dierenartsrekening van 3.000 euro - die pas veel later werd vergoed door de baas van de vechthonden - schrikt ze zich rot.
Sinds de aanval is de stapel rekeningen van dierenartsen hard gegroeid. "Toen Knutje laatst een allergische aanval kreeg, was ik 700 euro kwijt aan dierenartskosten", vertelt Irma. Knutje is een tijdje aan de medicijnen geweest, en krijgt inmiddels alleen nog speciale brokken. Maar zodra ze is hersteld, staat de volgende behandeling alweer voor de deur. "Ze had bloed in haar bek en toen bleek dat ze alleen nog een paar melktanden had."
Tekst loopt door onder de foto's.
Irma denkt dat de regeling haar enorm gaat helpen bij het betalen van de zorg die Knutje de komende tijd nog nodig heeft. "Ik ben zo trots op haar. Ik ben zo blij dat ze het heeft overleefd. Ze is zo sterk."
Van chippen tot castreren
Minima kunnen jaarlijks 300 euro vergoed krijgen, als ze dat hebben besteed aan vaccinaties, sterilisatie of castratie, ontvlooien, ontwormen en andere medisch noodzakelijke behandelingen. De huisdieren moeten gechipt zijn, maar als ze dat nog niet zijn, mag het bedrag ook daaraan worden besteed.
Tekst loopt door.
Dierenkliniek Amstelveen, Stad en Land Dierenkliniek Amstelveen, Dierenziekenhuis Evidensia en Dierenkliniek Ranzijn in Aalsmeer doen mee aan het initiatief. De gemeente hoopt dat meer dierenartsen zich aansluiten.
Wie gebruik wil maken van de regeling kan via amstelveenpas.nl een afspraak maken bij een van de aangesloten klinieken of artsen. Voorschieten is dan niet nodig. De gemeente benadrukt dat er een bedrag voor de regeling is gereserveerd. Als dat geld op is, kan er pas in 2026 weer gebruik worden gemaakt van de regeling.
Ruim twaalf uur nadat de beschadigde A9 is vrijgegeven, gaat de snelweg alweer dicht. Ditmaal gaat het om een geplande afsluiting voor beide weghelften. Verkeer wordt omgeleid via de A2, A10 en A4 of andersom.
Het traject tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp gaat vanavond om 20.00 uur dicht en morgenochtend om 5.00 uur weer open. Morgenavond gebeurt precies hetzelfde, meldt Rijkswaterstaat. En ook volgende week gaat de snelweg in de nacht van woensdag op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag dicht.
Tijdens de afsluitingen worden de nodige testen uitgevoerd met de Schipholbrug. Het is de bedoeling dat de brug vanaf 15 april weer open kan voor hoge schepen, maar Rijkswaterstaat houdt een slag om de arm: mogelijk moet er vaker worden getest en de snelweg daarom nog meer nachten dicht.
Lees verder onder de post
De afsluiting van aankomende nacht is niet de eerste deze week. Afgelopen maandagavond besloot Rijkswaterstaat de snelweg van knooppunt af te sluiten omdat de aannemer schade had veroorzaakt aan het brugdek.
Bij het boren van een gat in het spiksplinternieuwe brugdek is het betonijzer geraakt. Daardoor kan Rijkswaterstaat de veiligheid van de brug niet kan garanderen en werd de snelweg afgesloten. Dat zorgde gisterenochtend- en -avond voor een heus verkeersinfarct in de regio.
Gisteren en vannacht heeft de aannemer de snelweg weer aangesloten op het oude brugdek, waarna de snelweg vanochtend voor de ochtendspits werd vrijgegeven. Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de weg ondanks de beschadigingen veilig gebruikt kan worden.
Automobilisten die maandag over de beschadigde snelweg van Holendrecht richting Badhoevedorp zijn gereden, zijn niet in gevaar geweest, benadrukt Rijkswaterstaat. Instortingsgevaar is er niet, maar er had wel een kuil in het asfalt kunnen ontstaan, vertelde omgevingsmanager Lammert Postma eerder aan NH.
In een bedrijfspand in Aalsmeer is een illegale sigarettenfabriek aangetroffen. Op een andere bedrijfslocatie, in Amstelveen, zijn tijdens dit onderzoek nog 4,5 miljoen sigaretten en 2800 kilo aan tabak aangetroffen. Twee Armeniërs van 36 en 37 jaar zijn aangehouden.
De illegale fabriek werd ontdekt na een melding bij de gemeente Aalsmeer van een verdachte situatie. De gemeente besloot daarop om samen met de politie op 13 maart een controle uit te voeren.
Bij die controle werd duidelijk dat ermet elektriciteit gerommeld was en dat er in de 'fabriek' hokken zijn gemaakt waar mensen in sliepen. Ook kreeg de politie aanwijzingen dat er in het pand illegaal sigaretten werden geproduceerd.
Tijdens dit onderzoek komt een adres van een bedrijfspand in Amstelveen in beeld. Daar is uiteindelijk 4,5 miljoen aan sigaretten en ongeveer 2800 kilo aan tabak aangetroffen. De sigaretten en tabak zijn in beslag genomen. Volgens de politie waren er meerdere vrachtwagens nodig om de panden leeg te halen.