Door vol stroomnet niet direct supermarkt of sportschool op nieuwe campus Kronenburg
De eerste bewoners van de toekomstige studentencampus in Kronenburg kunnen door het overvolle stroomnet voor hun dagelijkse boodschappen of work-out niet op de campus zelf terecht. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde plannen rond het bouwproject.
Het college gaat de gemeenteraad binnenkort vragen in te stemmen met het aangepaste bouwplan. Als dat gebeurt, en de bezwaarprocedures zijn doorlopen, wordt de campus in fases gebouwd. In de eerste fase zullen zo'n 1.200 shortstay-verblijven worden gebouwd. Daar mag maximaal een halfjaar gewoond worden.
"Studenten die extra tijd nodig hebben om een kamer te vinden, kenniswerkers, exchange students", somt woordvoerder Juke Warmerdam van de gemeente Amstelveen op wie tot de doelgroep behoren. "Maar andere mensen die tijdelijk een woning nodig hebben, kunnen er ook terecht."
Beperkingen voor grootverbruikers
Toch zullen de eerste 1.200 bewoners van de campus het nog moeten doen zonder voorzieningen als een sportschool of supermarkt. Dat heeft alles te maken met het overvolle stroomnet, waardoor nieuwe grootverbruikers van elektriciteit momenteel op veel plekken in de provincie niet direct kunnen worden aangesloten.
Vanwege het capaciteitstekort op het elektriciteitsnetwerk worden de woningen zo energiezuinig mogelijk gebouwd.
Winkels, horeca- en sportvoorzieningen volgen dus in een latere fase, als netbeheerder Liander de krapte op het stroomnet heeft weggewerkt. Wanneer die fases (en dus de studentenwoningen) volgen, is nog niet bekend. Wel heeft de gemeente bekend gemaakt waar de 1.200 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) komen.
Dat is op het voormalige terrein van Ballast Nedam aan de Laan van Kronenburg, waar nu nog een zwaar verloederd kantoorpand staat. Het pand is de gemeente een doorn in het oog, mede vanwege de aantrekkingskracht op hangjongeren en daklozen, die er al vaker dan eens voor problemen zorgden.
"Misschien kan het gebouw eind dit jaar al worden gesloopt", zegt de gemeentewoordvoerder met een slag op de arm.
Tekst loopt door.
Eigenlijk had Amstelveen 2.500 studentenwoningen en 1.500 shortstay-verblijven op de campus op het oog, maar dat bleek vanwege de ligging ten opzichte van Schiphol onhaalbaar. Vanwege het geluid van vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken mogen woningbouwprojecten daar namelijk niet uit meer dan 25 wooneenheden bestaan.
Toch is de woningnood (onder studenten) zo groot dat onder andere D66 de druk op de ketel hield. Uiteindelijk besloot de toenmalige minister in 2023 dat het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) mocht worden gewijzigd. Een campus van 438 studentenwoningen, aangevuld met zo'n 3.600 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) zou dan wel mogelijk worden.
Geitenpaadje
Aanpassing van het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) zou een zaak van lange adem worden. Daarom besloot de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat Barry Madlener begin dit jaar dat een Verklaring van geen bezwaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport ook genoeg zou zijn. De gemeente hoopt dat de verklaring komende zomer binnen is.
"Dat is ook gebeurd voor het asielzoekerscentrum", vertelt de woordvoerder over de juridische route om grootschalig wonen onder de aanvliegroute onder de Buitenveldertbaan mogelijk te maken. "En voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen."
Als uit onderzoek blijkt dat de overkomende vliegtuigen niet nadelig zijn voor de gezondheid van de studenten, worden shortstay-verblijven veranderd in studentenwoningen. Bij de aanleg van de shortstay-verblijven wordt daar al op voorgesorteerd.
Leefgemeenschap
Uiteindelijk wil Amstelveen een 'levendige campus' waar ontmoeting en verbinding centraal staan, schrijft de gemeente in een persbericht. "We bouwen aan een leefgemeenschap", aldus verantwoordelijk wethouder Floor Gordon.
Behalve winkels, horeca en sportvoorzieningen moeten er op de campus ook medische voorzieningen en andere dienstverlening aanwezig zijn. De campus wordt zo groen mogelijk ingericht en wordt openbaar toegankelijk.